nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 07.03.09, 13:18 nikt się tam nie wybiera? a szkoda, fajne okolice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.rtr.bait.pl 08.03.09, 18:35 To ja się zapytam. Znajomi wybierają się do hotelu Lighthouse znajdującym się własnie w Oratkent. Mam pytanie odnośnie okolicy i ewentualnie samego hotelu, jakie sa możliwości rozrywki w okolicy zarówno dla dzieci jak i dorosłych, czy jest w pobliżu jakiś aquapark? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 08.03.09, 21:21 Rozrywki to : wieczorny spacer po deptaku, na którym masa sklepików i knajpek z muzyką, spacer do portu, no i oczywiście rozrywki hotelowe. polecam wieczorną wyprawę dolmuszem do Bodrum 1/2 godz. w jedna stronę - fantastyczne przeżycie - tłumy spacerujące do północy, masa dyskotek, sklepów, kawiarni do białego rana. W aquaparku nie byłam, ale jest taka możliwość- trzeba dojechać dolmuszem i kupić bilet wstępu. Dzieciom polecam też rejs stateczkiem po okolicznych zatokach ( kupić w biurze miejscowym na deptaku lub u rezydenta) mój synek pływał na każdym postoju, w rękawkach pływały nawet 4-latki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 11:10 a knajpki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 14:32 czy w Ortakencie jest aquapark? Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 19.03.09, 17:22 knajpek cała masa, jesli ktoś lubi ryby i owoce morza- ma w czym wybierać. Polecam też taką knajpkę na nadmorskiej promenadzie, gdzie siedzi sie nomen omen po turecku, dają tam świetne tradycyjne gozleme i ayran - super zestaw super tanio. Robią tę potrawę takie 3 babcie na kamiennym gorącym kole - można obserwować jak powstaje. W Ortakent nie ma aquaparku, trzeba się wybrać z wycieczką, pytaj w biurze podróży koło jubilera na promenadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johnny Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.chello.pl 29.03.09, 13:09 Do aguaparku polecam pojechac samemu dolmuszem aguapark jest w bodrum otwarty od 11 -17 tylko w poniedzialki jak dobrze pamietam byl zamkniety Faktycznie w oprtakent jest masa knajpek i cudowna atmosfera ja bylem z rodzina na poczatku wrzesnia i turystow bylo juz odrobine mniej niz w sezonie co tez bylo na plus polecam amfore kebab pycha i w polsce raczej nie do dostania a najlepsza knajpka z owocami morza to Kosem na poczatku promenady ale od strony portu a nie latarni :):) sprawdzone i bardzo smaczne szczegolnie kalmary z grilla pychota acha trzeba dzien wczesniej zamowic stolik i najlepiej przyjsc na 20 bo o 20 30 przyplywa jakis statek i jest lekki przyplyw i podmywa wszystkich leciutko przy stole fajne wydarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.09, 08:36 Dzięki za informacje, skorzystamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
byju Re: Ortakent? prosze pytać! 13.06.09, 17:56 Witam, mam pytanie, czy wiadomo cos Wam o hotelu Aqua Ortakent w Turcji? Podobno leży w miejscowości ortakent, 50 m od morza, ale z tego co sie orientowalam ta miejscowosc nie lezy nad samym morzem i nie wiem co o tym myslec? Tu link do tego hotelu www.itaka.pl/wczasy/turcja/bodrum/hotel_aqua_ortakent_2486.php?SEARCH_HOTEL[wyloty]=WAW&SEARCH_HOTEL[pokoje]=DBL&SEARCH_HOTEL [wyzywienie]=A& Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 13.06.09, 20:15 W ubiegłym roku tego hotelu nie było w Itace. Jeśli chodzi o Ortakent - to fakt miejscowość jest daleko od plaży i skupisk hoteli, a na samym dole nad morzem to jest właściwie Ortakent Yashi.I to jest turystyczna miejscowość - hotele, plaża, promenada, port. Ortakent ( 5 min dolmuszem) to miejscowość dla tubylców i nic w niej nie ma ciekawego. Z opisu wynika, że twój hotel znajduje się prawie przy promenadzie. Nie napisali czy plaża bezpłatna, bo w Itace to przemilczają, a sprawa wygląda tak, że plaże albo należą do hoteli, albo do restauracji na promenadzie - jeśli chcesz leżak i parasol to musisz coś kupić do picia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byju Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.09, 20:21 dzieki z odp. czyli rozumiem ze hotel lezy ptzu plazy i ze nie jest to mala plaza ale szeroka, w opisie hotelu jest napisane ze lezaki i parasole sa bezplatne dla gosci hotelu, ale z tego co piszesz mam wnioskowac ze chcac lezec na plazy i korzystac z lezakow musze cos kupic w barze bo inaczej mnie wyprosza? Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 13.06.09, 20:27 Rok temu też miałam napisane w katalogu Itaki - leżaki i parasole bezpłatne - ale chyba dlatego, że nikt z Itaki tam nie był. Plaży niczyjej nie ma. Jeśli masz hotelową - niedużą 3 rzędy leżaków ok. 30 razem i zaraz następna plaża ( poznasz po innych leżakach) zawsze stoi tam ochroniarz hotelu i wyprasza gości niehotelowych. Plaże restauracyjne - gdy tylko na nie wejdziesz, zjawia się kelner i organizuje ci lezak, przystawia kilka koło siebie, pyta na ile osób itp a potem stoi i czeka na zamówienie. Ja zamawiałam najczęściej coś do picia i miałam spokój na 2-3 godz. oczywiście przychodził i sprawdzał co chcę jeszcze. Zapamiętaj co kupujesz i za ile, przy wyjściu z plaży lubią dopisywać coś do rachunku. Plaża jest wąska, wejście do wody kamieniste. piasek jak czarny maczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byju Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.09, 20:40 jeszcze raz wielkie dzieki, ale pewnie bede jeszcze pytac o rozne sprawy zanim sie zdecyduje:) chyba ze masz jakies sprawdzone miejsce warte polecenia z zamkietymi oczami i w miare tanie, a mozesz mi powiedziec jaka waluta obowiazuje? musze np placic w restauracjach euro czu moge dolarami? Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 13.06.09, 21:01 Możesz płacić wszystkim, ale najlepiej wychodzi wymienić na promenadzie euro na liry tureckie. Ceny zawsze podają w Euro i w lirach. Pytaj, o co chcesz. Trudno coś polecać, bo każdy oczekuje czegoś innego. Jedni wolą kameralny hotel inni gwar i tłok. Czego szukasz? Ogólnie miejsce trafione Turcja Egejska- widoki super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byju Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.09, 14:01 oczekuje kameralnej atmosfery, tzn zeby nie bylo duzo liudzi, zeby na plazy bylo kameralnie, ale zeby plaza byla spora, szeroka i piaszczysta, zadbana, i zaraz przy hotelu, ale takze aby nie bylo zbyt daleko dl jakiegos centrum ze sklepami itp, no i zeby cena byla przystepna 1500 zl max, Jesli masz jakies miejsce, hotel sprawdzone pod tym wzgledem to prosze o namiary:) Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 14.06.09, 14:50 Piaszczysta szeroka plaża to nie w okolicach Bodrum, za to plusy tej okolicy to brak hoteli gmachów ( jak na Riwierze), fajne widoczki i mało Polaków, a dodatkowo klimat nieco znośniejszy latem ( wieje od morza przyjemny wiaterek). Dla mnie to plusy.Jedziesz z dziećmi czy bez? www.travelplanet.pl/hotele/turcja/wybrzeze-egejskie/ortakent/grand-levent/ to jest miły hotel tuż przy plaży, ale nie takiej ze złotym piaskiem, jak wspomniałam. Polecam też hotel Kriss - ale bez plaży i nieco dalej - poszukaj informacji na www.wakacje.pl lub innych forach np. oceniacz.pol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 19:14 A masz może jakies zdjęcia okolicy zrobione osobiście? Odpowiedz Link Zgłoś
erjott Re: Ortakent? prosze pytać! 02.07.09, 08:43 Równo za tydzień (9.07.) wylatujemy. Nasz hotel to Aqua Ortakent. Nastawiam się na fajną atmosferę, ładną plażę, a hotel ??? gdzieś trzeba spędzić te kilka godzin na dobę. Nie obiecuję sobie cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.09, 20:10 To może lecimy tym samym lotem?:) My też lecimy 09.07 z wrocławia i też do hotelu Aqua Ortakent. Na necie nie znaleźliśmy wyczerpujacych informacji o hotelu wiem tylko że przy jednym basenie są dwa hotele. Odpowiedz Link Zgłoś
erjott Re: Ortakent? prosze pytać! 02.07.09, 22:00 My lecimy 9.07. o godz. 15.30 z W-wy. Ciągle coś czytam o miejscowości Ortakent, ale o hotelu jest bardzo skromnie. Nie nastawiamy się na luksusy, to może mile się rozczarujemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.09, 23:03 My tez nie nastawiamy się na luskus,pokoik który widzimy na zdjęciu jest malutki (ciekawe czy takie są wszystkie) lecimy z 16 miesięcznym dzieckiem i nie wiemy jak będzie tam funkcjonować. Wy też lecicie z dzieckiem? Babka z biura podróży napisała nam że w tym obiekcie są dwa hotele Aqua i Magic Route, ten drugi to z biura Wezyr ma pokoje z widokiem na basen, a z biura Itaka są mieszane pokoje. My lecimy z Itaki na 14 dni, a wy? Odpowiedz Link Zgłoś
erjott Re: Ortakent? prosze pytać! 05.07.09, 23:20 opinie o hotelu znajdziesz wpisując nazwę Magic Route Hotel. To jego stara nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 06.07.09, 16:30 fotki z okolic mam, ale ich przesłanie zajęłoby dużo czasu - umieściłam kilka na www.holidaycheck.pl szukaj pod hotel Kriss, zobacz też images.google.pl/images?hl=pl&lr=&um=1&q=Ortakent&sa=N&start=0&ndsp=21 Odpowiedz Link Zgłoś
erjott Re: Ortakent? prosze pytać! 06.07.09, 22:26 Fotki obejrzałem, wszystko jest OK, tereny piękne, ale mamy dalej problem z opinią na temat hotelu Aqua Ortakent, prawdopodobnie wcześniej nazywał się Magic Route. Jest kilka wpisów-opinii, ale... pozostawiają wiele do życzenia. Czytałem opinie do Magic Route i są bardzo różne, a do Aqua praktycznie ich nie ma. A może ktoś z powracających ostatnio się dopisze???? Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 07.07.09, 09:38 Z opiniami to bywa rozmaicie, zależy kto się czego spodziewał. Przechodziłam koło tego hotelu kilka razy dziennie. Blisko do morza 7 min. pieszo, do promenady , zaraz po wyjściu z hotelu masz kawiarenkę internetową, sklepik spozywczy i zatrzymują się busiki do Bodrum - nie ma znaku ale poznasz po ludziach.No i jest meczet - 4 razy na dobę będziesz słyszec wezwania do modlitwy przez głośnik na wieży. Ot folklor miejscowy. W samym hotelu nie byłam, ale z zewnątrz wygląda tak jak wszystkie w Ortakent. To Turcja - musisz wiec zrozumieć, że płot się nieco sypie, a po ulicy biega kura.Uwaga, na te wąskie uliczki - czegoś takiego jak chodnik nie przewidziano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuka Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.acn.waw.pl 08.07.09, 14:14 Rok temu bylo tam malo polskich turystow, ciekawe jak teraz. Napiszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tryk Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.jjs-isp.pl 09.07.09, 22:22 W Bodrum Polaków jest mnóstwo. Gdy płynąłem statkiem na Kos to stanowili chyba 1/4 całego statku. W Ortakent mniej, chociaż chyba spośród cudzoziemców są najliczniejszą grupą. Ogólnie na przełomie czerwca i lipca dominowali Turcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tryk Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.jjs-isp.pl 09.07.09, 22:18 Witam, Ja właśnie wróciłem z tego hotelelu. Do plusów tego hotelu należy zaliczyć: - położenie - rzeczywiście na plażę jest bardzo blisko, jest on położony 3 minuty pieszo od głównej promenady (zresztą samo Ortakent mi osobiście bardzo się podobało, jest bardzo spokojne, natomiast jeżeli liczysz na rozrywkę to się rozczarujesz), - basen - czysta woda (codziennie badana), sam basen jest spory. - w pokojach czysto, sprzątane codziennie (czasmi nawet 2 razy dziennie), łazienki są ok (może poza prysznicem, który osłonięty jest kotarą), - przyjazna obsługa (chociaż recepcja nie zawsze wyzwiązuje się z obietnic), - darmowe leżaki na plazy (hotel ma własną wydzieloną plażę, ale o tym jeszcze dalej). Ani na plus, ani na minus: - Jedzenie jest umiarkowane. Na tydzień ok. Plusem jest to, że starcza dla wszystkich. Mały wybór, czasami mało zjadliwe. Odradzam jedzenie wszelkich sałatek itp. poza danami głównymi - są to rzeczy z dni poprzednich, raz mi się trafiło zepsute mięso, potem nie jadłem tego. Najadłem się arbuzów i melonów. Kawa okropna. Brak wody w butelkach tylko w dystrybutorze - podobno z kranu. Tzw. ciastko ok. 17:00 również mało zjadliwe. Na minus: - Hotel nie spełania norm 3 gwiazdek, nawet tureckich. Niby odremontowany, ale standard dość słaby. - Inne pojmowanie porządku przez miejscowych - walające się worki z pościelą, brudne niektóre naczynia i stoły, szklanki w barze tylko płukane (nie są myte), - miejsc na plaży i przy basenie za mało - są zajmowane z samego rana (leżaków na plaży jest tylko ok. 20), kto pierwszy ten lepszy, - kolejki na stołówce, zwłaszcza na otwraciu (to głównie Turcy rzucają się na początek, potrafią 40 minut przed posiłkiem zająć naljepsze stoliki (sic!) - dlatego pobyt w hotelu to trochę walka - o leżak i stolik na stołówce, - najgorszym minusem jest hałas - w ramach tzw. animacji muzyka wali tak do wieczora, że w pokojach można tańczyć; jak ktoś idzie korytarzem to wszystko słychać w pokojach; my mieliśmy dodatkowo pokój na ulicę gdzie jeździły samochody (kierowcy lubią jeździć na wysokich obrotach, a kierowcy dolmuszy nawołują klientów klasonamia); ponadto imam z pobliskiego meczetu "śpiewa" o róźnych porach - my mieliśmy zatyczki do uszu i to nas uratowało :). My nie nastawialiśmy się na luksusy (zwlaszcza za niską cenę) i ani nie roczarowaliśmy się, ani nie byliśmy pozytywnie zaskoczeni. Nie będzie tak źle. Najważniejsze, że pogoda murowana, a Turcja jest piękna, a Turcy bardzo przyjaźni. To gwarantuje udane wakacje. Trochę innych opinii jest pod tym adresem: www.easygo.pl/opinie/turcja/wybrzeze-egejskie/aqua-ortakent-wma.html Jeżeli masz pytanie to pisz. Chętnie odpowiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś