mila9910 18.03.09, 07:13 Wiem, że wątek z pytaniami ile zabrać się przewija, ale mnie interesuje czy jest ograniczenie w kwocie jaką się w wiezie do Turcji... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewa Re: Czy są ograniczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 08:47 Nigdy nie pytali, ich waluty nie można wywozić, ale też nie ma po co. Odpowiedz Link Zgłoś
olin1980 Re: Czy są ograniczenia 18.03.09, 09:14 Brak ograniczeń w przywozie środków płatniczych, przy czym większe sumy (ponad 5000 USD) należy zgłosić przy wjeździe, by – jeśli nie zostaną wydane – nie było problemu z ich wywozem. Ilość przywożonych artykułów (ubrania, artykuły żywnościowe, sprzęt turystyczny itp.) nie może wskazywać na ich inne przeznaczenie niż do celów osobistych. Nie wolno wywozić z Turcji przedmiotów o charakterze zabytkowym, historycznym – nawet najmniejszych wręcz kawałków starych rzeźb, płaskorzeźb itp. Odpowiedz Link Zgłoś
azetka100 Re: Czy są ograniczenia 18.03.09, 21:39 A przy okazji ograniczeń....proszę wyjaśnijcie mi, czy można przywieźć do Polski ... kamienie - takie okrąglutkie znad morza:-) W tamtym roku uzbierałam śliczne okazy,ale gdzieś słyszałam, że nawet takich kamieni przywozić nie można, więc zostawiłam je na plaży. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
olin1980 Re: Czy są ograniczenia 18.03.09, 22:12 Pierwsze słyszę,że nie można.Moja mama zawsze wiezie do Polski pół walizy kamlotów z plaży i nigdy nawet nam do głowy nie przyszło że nie wolno.To samo się tyczy roślin i rozmaitych sadzonek,które i tak w Polsce się nie przyjumją ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dolnoslazaczka Re: Czy są ograniczenia 19.03.09, 05:14 Co do kamieni to można przewieźć ile się chce moje zdobią mi akwarium.Natomiast co do roślin to mi przyjęły się dwie roślinki, jedna nawet kwitnie wygląda jak skalniak i ma drobne różowe kwiatuszki,zerwałam je jak wchodziliśmy w Alanyi na ruiny zamku.nie przyjął mi się tylko kaktus,który też był zerwany po drodze Odpowiedz Link Zgłoś
azetka100 Re: Czy są ograniczenia 19.03.09, 09:30 No to wygląda na to, że niepotrzebnie uwierzyłam i spanikowałam :-) W tym roku zarezerwuję co najmniej kilogram bagażu na kamienie, cha. A takie były ładne....w hotelu zrobiłam dekorację w wielkim przezroczystym kielichu (po drinku): ułożyłam w nim kilka warstw róznego rodzaju kamieni - całość wyglądała ślicznie i oryginalnie dekorowała pokój. Co do roślinek, w szczególności kaktusów, byłabym jednak bardzo ostrożna. Poczytałam trochę o CITES i nie czułabym się fair, gdyby okazało się, że wywożę roślinkę, która może być wpisana na listę "zakazanych pamiątek", nie mówiąc o konsekwencjach prawnych. A to warto też przeczytać: www.tur-info.pl/p/ak_id,16541,,co_mozna_przewiezc_przez_granice,izba_celna_w_ przemyslu,malgorzata_eisenberger.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś