flowers50 18.11.10, 18:15 Witam Wszystkich, Mam pytanie odnośnie genotypu 4 hcv. Wszystkie znalezione przeze mnie informacje są szczątkowe. Proszę o jakiekolwiek informacje, wasze doświadczenia itp. Bardzo dziękuję i życzę zdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bananarama-live Re: genotyp 4 19.11.10, 06:22 Miałem. Z informacji od lekarza, to nie jest najgorszy do leczenia genotyp, ale leczenie trwa 48 tygodni. To rzadki genotyp w naszym rejonie. Nie pękaj. Ludzie mają po 2 genotypy i wychodzą z tego. Wszystko zależy od reakcji Twojego organizmu na leki. Odpowiedz Link Zgłoś
flowers50 Re: genotyp 4 19.11.10, 07:17 Bananarama umiesz pocieszyć :-) dzięki! wrócił uśmiech :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: genotyp 4 19.11.10, 12:13 Znalazłem tylko jedno badanie z liczniejszym udziałem (219) pacjentów z genotypem 4 (to bardzo rzadki genotyp). Skuteczność leczenia wynosiła 72% przy wysokiej dawce rybawiryny (5 lub 6 tabletek dziennie) i 46% przy niskiej dawce rybawiryny (4 tabletki). Czyli genotyp 4 leczy się łatwiej od genotypu 1, ale trudniej niż genotyp 3, czyli nieco powyżej średniej statystycznej. Znalazłem też badania na grupie 432 pacjentów z południowych Włoch: razem: wyleczeni 246 (57%) – niewyleczeni 186 (43%) genotyp 1: wyleczeni 102 (44%) – niewyleczeni 130 (56%) genotyp 2: wyleczeni 85 (76%) – niewyleczeni 27 (24%) genotyp 3: wyleczeni 49 (69%) – niewyleczeni 22 (31%) genotyp 4: wyleczeni 10 (59%) – niewyleczeni 7 (41%) Odpowiedz Link Zgłoś
flowers50 Re: genotyp 4 19.11.10, 13:53 Rzadki, dlatego tak trudno dowiedzieć się czegoś więcej poza tym, że leczy się 48 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: 20.11.10, 07:19 Spoko. Moją 20 lat żarło i nie dało jej rady. Wątroba wiele potrafi,jeśli się jej da możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
flowers50 Re: 20.11.10, 15:33 No tak, na szczęście ma tę zdolność do regeneracji Odpowiedz Link Zgłoś
kapitandragan Re: genotyp 4 22.11.10, 10:51 Miałem i mam nadal. Rebetol i Pegintron nie daly sobie z nim rady, mimo wysokich dawek (przebieg terapii opisałem w wątku listy z podróży cz.2). Ale nie trać ducha:) Mam to już ok 17 lat i jak na razie funkcjonuję normalnie, a wiem o zakażeniu od 3,5 roku. Od tego czasu zero alkoholu, ale to praktycznie jedyna ograniczenie. To egzotyczny genotyp, charakterystyczny dla pólnocnej Afryi i częsciowo południowej Europy. W Polsce występuje sporadycznie. Niestety nie jest łatwiejszy do leczenia niż 1 (badania, których wyniki przytoczono byly prowadzone na zbyt malych ilosciowo grupach pacjentów), ale nie jest tez trudniejszy. Trzymam kciuki za Twój sukces i pozbycie się nieproszonego lokatora. Pozdrawiam kapitan Dragan Odpowiedz Link Zgłoś
flowers50 Re: genotyp 4 22.11.10, 11:34 Oj trzymaj! Jak ja bym już chciała się go pozbyć... jak niczego innego... Odpowiedz Link Zgłoś
pfajfka Re: genotyp 4 12.09.11, 18:48 flowers50 napisała: > Oj trzymaj! > Jak ja bym już chciała się go pozbyć... jak niczego innego... I z tym nastawieniem masz wielkie szane, ze ci sie uda :) Kiedy ja podchodzilam do terapii, myslalam podobnie, chcialam sie gada pozbyc jak niczego innego. Wierze w to, ze duzo zalezy od psychiki. Kiedy wstrzykiwalam sobie moj albuferon, myslalam zawsze "zdychajcie gnojki" i to z taka namietnoscia jak Kuba Rozpruwacz planujac swoja kolejna zbrodnie... Przy kazdej wizycie w szpitalu bylam jeden "level" dalej, a kiedy otrzymywalam wyniki, ktore cale szczescie byly optymistyczne, bylo to jak pokonanie w grze jakiegos duzego "bossa". Uzbroj sie w duzo sily przed terapia, bedzie ci potrzebna i z odpowiednim podejsciem masz ogromne szanse. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
pfajfka Re: genotyp 4 18.09.11, 09:15 Jeszcze sie nie udalo... U mnie sie na poczatku pomylili z genotypem, niby mialam jedynke, a w rzeczywistosci mialam trojke i szukali tez dlugo dla mnie odpowiedniej terapii. Nigdzie nie pasowalam, bo moj BMI jest ponizej 19, ale w koncu sie udalo i pomimo poczatkowych trudnosci pozbylam sie w koncu gada. Musisz chciec i wierzyc i wszystko bedzie dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
flowers50 Re: genotyp 4 18.09.11, 12:49 Wierzę... ale trudno mi czasem nie tracić sił i nadziei :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: genotyp 4 10.09.11, 11:44 Natknąłem się na artykuł poświęcony tylko genotypowi 4. Wart jest przestudiowania: hepatitiscnewdrugs.blogspot.com/2011/05/management-of-hepatitis-c-virus_26.html Odpowiedz Link Zgłoś