Dodaj do ulubionych

Zakup nowych leków

07.06.11, 12:21
Niedawno zatwierdzono w USA Incivek.
Wiem, że u nas będzie dostępny dopiero za parę lat ale... co jeśli chciałabym go tam kupić za własne pieniądze?
Może ktoś się orientuje, co mogę zrobić, jak to załatwić?
Cena nie gra roli.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Zakup nowych leków 07.06.11, 14:53
      Radziłbym poczekać jeszcze ze dwa miesiące, aż lek będzie dopuszczony przez EMEA w Europie, bo wydaje się, że będzie sporo tańszy niż w USA.
      W USA kosztuje 49 200 dolarów, przy czym Vertex na dzień dobry daje 20% zniżki posiadaczom prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (a ty go nie posiadasz i już masz 10 tys. dolarów w plecy z powodu amerykańskiego marketingu).
      W tej chwili Incivek jest dostępny we Francji w ramach specjalnego programu za 22 000 euro (albo 30 000 euro, jeśli pomyliłem z innym lekiem).
      W Europie prawa do leku ma firma Janssen-Cilag International NV z grupy Johnson & Johnson. 17 grudnia 2010 r. złożyli wniosek do EMEA o rejestrację telapreviru. Jeśli EMEA nie będzie przeciągać (ustawowo ma 210 dni czasu), to niedługo lek będzie dopuszczony w całej Europie.
      Jeśli Janssen po dopuszczeniu telapreviru przez EMEA zgłosi lek również w Polsce, w Urzędzie Rejestracji Produktów Leczniczych (i opłaci niemałą stosowną opłatę), to w ciągu bodaj miesiąca może być on dostępny w polskich aptekach. Czy to realne? O to trzeba by zapytać w firmie. Być może wiedząc, że nie można liczyć na szybkie wpisanie leku do programu zdrowotnego (czyli refundację dla pacjentów), nie będą się śpieszyć z ponoszeniem opłat w Polsce.
      Telefony znajdziesz pod adresem www.janssen-cilag.pl/.
    • kiepski476 Re: Zakup nowych leków 08.06.11, 00:07
      Lek zarejestrowany już w innym kraju, a w Polsce jeszcze nie, można sprowadzić w ramach procedury importu docelowego leków.
      www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=b42901&ms=290&ml=pl&mi=296&mx=0&ma=2535
      Przy tak drogim leku każdy rozgarnięty aptekarz ci pomoże, wszak prowizja jest kwotą nie do pogardzenia, zob. np:
      www.aptekapb.pl/import-docelowy-lekow.html
      W ramach tej procedury można wystąpić o refundację do Przezesa NFZ. W przypadku non responderów i relapserów nie wykluczałbym możliwości refundacji. Argument, że lek sześcio- czy czterokrotnie zwiększa szanse na wyleczenie jest nie do odrzucenia (wszak kryterium jest „skuteczność kliniczna produktu leczniczego”). Ale to tylko moje domysły - nie mam bladego pojęcia, na co NFZ stać, a na co nie stać i jakie zatem są tam zwyczaje.
      • flowers50 Re: Zakup nowych leków 08.06.11, 06:58
        Ogromnie Ci dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź!!
        Cieszę się, że masz taką wiedzę i się nią dzielisz.
        Wielkie dzięki!
        • kiepski476 Re: Zakup nowych leków 08.06.11, 09:47
          Czytam, co się da, aby wyłapać taki miód na duszę, jak ten fragment dyskusji w FDA nad dopuszczeniem telapreviru:
          I'm Bob Kauffman, chief medical officer at Vertex Pharmaceuticals. (...) We also plan to start a pilot study in post-transplant patients later this year.
          Myślę, że takich jak ja, wyczekujących na pewne informacje, jest więcej, więc staram się dzielić znalezionymi informacjami, jak tylko potrafię.
          • flowers50 Re: Zakup nowych leków 08.06.11, 10:26
            Jesteś nieoceniony!
          • flowers50 Re: Zakup nowych leków 12.06.11, 18:05
            Kiepski mam do Ciebie prośbę o kontakt na mail:
            flowers50@wp.pl
            Z góry dzięki
    • linek2 Re: Zakup nowych leków 18.07.11, 10:44
      Tydzień temu (12.07.20110) odebrałam kontrolne wyniki po zakończeniu kuracji i niestety ta cholera C wróciła. I wtedy dowiedziłam się od swojej lekarki, że koszt 3-miesięcznej terapii jednym z tych leków boceprevir lub telaprevir) będzie trzecim składnikiem kuracji głównej (interferon+rybawiryna) i sam ten dodatkowy lek będzie kosztował 120 tys. zł. I niestety NFZ może tego nie finansować. Jestem załamana i wściekła.
      • urbanufo Re: Zakup nowych leków 20.07.11, 17:43
        Chyba przesada, mam informację że Telaprevir (12 tyg. kuracja 3x2 tabletki dziennie) ma kosztować ok. 60 tys Pln.
        Jest to i tak bardzo dużo i NFZ nie będzie z pewnością kwapił się do szybkiego wprowadzenia tego standardu leczenia.
        Zobaczymy jak szybko bedą tłumaczyc dokumentację
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka