IP: 80.51.118.* 27.06.13, 00:18
Witam. W końcu po 2 latach jak się dowiedziałem o moim HCV mam wiedzę na temat swojej wątroby. Czy jest to prawdziwy obraz stanu mojej wątroby mam wątpliwości. Więc od początku druga próba wykonania biopsji wątroby nieudana - za wysokie ciśnienie. Więc decyzją lekarzy FIBROSCAN i wynik F3. I teraz mam wątpliwości czy jest to faktyczny stan mojej wątroby. Wyniki z krwi ALAT i ASPAT w górnej granicy normy lub czasem 4 krotnie przekroczone po małej imprezce. GGTP niewiele ponad normę. PLT 124 tys. przy normie 120-350 tys. Poza tym ok sam środek normy - Krzepliwość i inne tam. Czuję się dobrze czasami wzdęcia. Obraz USG ok. Proszę o opinię bo sami lekarze stwierdzili że FIBROSCAN zawyża więc pewnie mam F1 lub F2. Szkoda że nie dało rady zrobić biopsji. Proszę o opinię.
Obserwuj wątek
    • Gość: xhcvx Re: fibroscan IP: 46.235.126.* 27.06.13, 00:49
      Było tu wielokrotnie wałkowane.
      Fibroscan ma tendencje do zawyzania wyników.
      Przeszukaj forum - kolega kiepski podawał tu linki do danych porównawczych - fibroscan vs. biopsja u tych samych pacjentów.
    • clean1 Re: fibroscan 27.06.13, 09:19
      Kolega Kiepski napisał tez w innym wątku:

"Aminotransferazy (AlAT, ASpAT) są jak gorączka: brak gorączki nie daje gwarancji, że nie masz zapalenia płuc; nie jest też tak, że wyższa gorączka oznacza groźniejszą chorobę."

Tak więc wyniki aspat, alat itp... to tylko dodatek a nie coś w oparciu o co można stawiać diagnozę.
      Ja miałem 2 fibroskany (każdy na innej maszynie) i dwa różne wyniki (nie tak bardzo różne ale...).
      Bez urazy ale lepiej zakładać to gorsze niż bardziej optymistyczne i np. "mała imprezka" bo się to może nie najlepiej skończyć.
      Dużo zdrówka życzę...

P.S.
      Auuuuuuuu... Jak ja bym chciał sobie zrobić taką małą imprezkę... i nałoić się jak Sztetke jak za dawnych czasów...
      • Gość: xhcvx Re: fibroscan IP: 46.235.126.* 27.06.13, 11:13
        Ale własnie w przypadku fibroscanu są podstawy, aby zakładać wariant optymistyczny - przynajmniej tak wynikało z tych badań porównawczych.
    • Gość: AMI.-KOZ. Re: fibroscan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.13, 14:09
      Dziękuję za opinie. Też wole zakładać że jest gorzej. Ale nastawienie jak najbardziej pozytywne głowa do góry i do przodu. Dodam, że mam 32 lata i od 2 lat mam wzw typu C. Wcześniej nie mając wiedzy o wirusie co tydzień jakaś imprezka sporo zakrapiana. Teraz od 2 lat jest lepiej chociaż zdarza się że po dwóch miesiącach niepicia wypiję przez weekend 1 litr wódki. teraz czekam na kwalifikacje do leczenia. Pozdrawiam.
      • Gość: rozsądna Re: fibroscan IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.13, 14:52
        Chyba żartujesz! Wypijasz 1 litr wódki - gratuluję. Jesteś na najlepszej drodze by stać się alkoholiczką. Opamiętaj się dziewczyno!
      • Gość: xhcvx Re: fibroscan IP: 46.235.126.* 27.06.13, 18:15
        Od dwóch lat masz, czy od dwóch lat wiesz ze masz ? Sadzac po stopniu zwłóknienia trwa to znacznie dłużej.
        Fibroscan wskazał F3 a Tobie zdarza sie w ogole pić alkohol ?
        Wirus ciagle niszczy Twoją watrobe, a Ty mu jeszcze pomagasz - zastanów sie nad tym.
        • Gość: AMI-KOZ. Re: fibroscan IP: 80.51.118.* 27.06.13, 20:22
          Od 2 lat wiem o HCV dla jasności. Jeśli chodzi o alkohol to niestety czasem się zdarza że co jakiś czas wypiję co nieco. Na pewno się nie spijam bóg wie jak tylko delikatnie na humorek. Dam radę pozytywnie patrzę w świat i to połowa sukcesu. Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia. Bo zdrowie i życie jest tylko jedno. A ja ma dla kogo żyć syn 5 lat i córeczka pół roku.
          • Gość: rozsądna Re: fibroscan IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.13, 21:37
            Tak się wpada w nałóg alkoholowy!! Masz dziecko, więc przestań popijać, nawet okazjonalnie, bo nim się spostrzeżesz, będzie już za pózno żeby przestać pić nałogowo.
          • Gość: xhcvx Re: fibroscan IP: 46.235.126.* 27.06.13, 22:20
            nie mnie oceniac czy Twoje picie jest ryzykowne w kontekscie nałogu.
            Gdziekolwiek jednak czytasz czy słyszysz o HCV pojawia sie jedno ZERO ALKOHOLU.
            Chyba podstawowa i pierwsza wskazówka jeżeli chodzi o zycie z HCV.
            Pomysl o tym - tym bardziej ze jak piszesz masz dla kogo żyć.
            • Gość: wiki Re: fibroscan IP: *.jaroslaw.net.pl 28.06.13, 10:54
              > Gdziekolwiek jednak czytasz czy słyszysz o HCV pojawia sie jedno ZERO ALKOHOLU.

Hepatolog, który prowadzi mi teraz leczenie, powiedział, że nic się nie stanie, jeśli raz na parę dni (w trakcie terapii!!!) wypiję sobie pół szklanki piwa... Oczywiście tego nie robię i w ogóle mocno się zdziwiłam takiemu podejściu.
              • kiepski476 Re: fibroscan 29.06.13, 10:57
                Sprawa jest prosta. Zdrowa wątroba potrefi bez problemu przerobić 1-2 piwa (albo lampki wina, drinki). Problem zaczyna się przy trzecim piwie. To trzecie już już uszkadza hepatocyty. Gdy to trzecie piwo wypijemy dwa razy w miesiącu, to zdrowa wątroba zdąży się zregenerować. Jeśli to trzecie piwo pijemy codziennie, to codziennie niszczymy części wątroby i nie dajemy jej czasu na regenerację – jest to najkrótsza droga do marskości.
                Przy chorej wątrobie liczbę dozwolonych piw należy podzielić przez odpowiedni wskaźnik. W twoim wypadku hepatolog wyliczył więc pół piwa. Sęk w tym, że bardzo często ludziom łatwiej jest powstrzymać się całkowicie od picia niż zatrzymać się na połowie piwa...
                • Gość: wiki Re: fibroscan IP: *.ptim.net.pl 29.06.13, 12:38
                  No racja. Łatwiej w ogóle nie pić, niż wypić pół piwa :-D
                  Ale po raz pierwszy spotkałam się ze zdaniem, że w trakcie terapii można pić alkohol (nawet w takich ilościach i co kilka dni). Wszyscy piszą, że absolutnie nie wolno.
    • Gość: tidi Re: fibroscan IP: *.polkowice.vectranet.pl 15.07.14, 22:46
      Witam w 2012 r miałem robiony fibroscan we wrocławiu wynik f1-f2 (kpa) 7.9 z opisem fibroscan wskazuje na zaawansowane włuknienie 2014 równo dwa lata powturzyłem badania wrocław wynik f0-f1 (kpa4.6) pzez te dwa lata nie mogę powiedzieć ze oszczeędałm wątrobe.Od 29 maja 2014 jestem leczony iterferonem+rybka czy to możliwe by wyniki sie porawiły tak w dwa miesiące proszę o odpowiedz z góry bardzo dziękuje
    • 84kluska Re: fibroscan 19.01.16, 14:35
      Witam serdecznie. Chciałam zapytać jak czy powtarzała Pani jeszcze wynik fibroscanu? Na innym urządzeniu albo robiła Pani biopsję, która pokazała coś inny stan wątroby?
      Pozdrawiam. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka