Dodaj do ulubionych

Witamina E a wątroba?

09.08.13, 19:26
Mam pytanie, otóż kupiłam dzisiaj zestaw witamin A+E. Również lekarka jakiś czas temu zapisywała mi wit. E z komentarzem,że jest wskazane przy wzw. A w ulotce czytam że cytuję:"należy zachowac szczególną ostrożność stosując lek u osób ze schorzeniami wątroby-marskość, wirusowe zapalenie wątroby" (...)
Więc jak to jest brać czy nie?
Obserwuj wątek
    • clean1 Re: Witamina E a wątroba? 09.08.13, 22:31
      Witam...
      Mi moja Pani doktor od pierwszego dnia zdjagnozowania wzwC przepisała m.in. wit.E. Mam marskość (F4).
      Powiedziała mi, że nie jest to w żaden sposób udokumentowane badaniami ale oni (lekarze) zauważyli, że witamina E + Cynk spowalniają proces włóknienia. Nie bardzo do dzisiaj to rozumiem, bo skoro nie badali a zauważyli. W każdym razie ja uważam moją Panią doktor za fachowca i absolutnie bardzo jej ufam.
      Biorę m.in. cynk i witaminę E w połączeniu z selenem.
      Tak też sobie myślę, że przy marskości rośnie zagrożenie podłapania nowotworu a przeciwutleniacze zmniejszają to ryzyka (takimi przeciwutleniaczami są właśnie wit. E i selen).
      Co do ostrzeżenia na ulotce to... Pewnie jak zawsze wszystko sprowadza się do ilości i częstotliwości przyjmowania.
      Pozdro...
      • nigella356 Re: Witamina E a wątroba? 10.08.13, 08:16
        Dziękuję za odpowiedź. Moja p. Doktor to też poważna osoba więc też jej ufam ,choć wiadomo najlepiej wie się po swoim organiźmie co można a co nie. Oczywiście z zażywaniem stosuję sie do zaleceń lekarza i ulotki.
        • clean1 Re: Witamina E a wątroba? 10.08.13, 11:35
          >Moja p. Doktor to też poważna osoba więc też jej ufam

Sie rozumie. :-))))))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka