Dodaj do ulubionych

lecznie do 24 tyg

17.01.14, 11:26
Jestem w trakcie leczenie Peg + Ryb po 12 tyg brak wirusa.
Genotyp 1b niska wirena wyjsciowa Fibroskan F0/F1
Mam pytanie czy ktos leczyl sie do 24 tyg
i po 24 tyg leczenia uzyskal wymazony wynik czyli brak wirusa?
Prosze o informacje z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • clean1 Re: lecznie do 24 tyg 17.01.14, 11:38
      To na razie tylko bitwa... Do końca wojny jeszcze troszeczke czasu zostało...

Nie bym Cię chciał "zniechęcić" ale... lepiej się zawczasu nie podniecać. Najważniejsze będzie 6 miesięcy po zakończeniu leczenia.

Się nie znam ale... To zapewne dobry (ba... BARDZO DOBRY ZNAK), ale różnie bywa.
      Statystyk nie znam. Pewnie są takie, że bardzo, bardzo, bardzo przemawiają za tym, że Twoje szanse idę OSTRO w górę, ale to tylko statystyka a każdy przypadek jest indywidualny.

Pozdro i TRZYMAM MOCNO KCIUKI ...i jestem z Tobą!!!!

• kiepski476 Re: lecznie do 24 tyg 17.01.14, 12:09
      Badania kliniczne wykazały, że przy
      • genotypie 1,
      • niskiej wiremii wyjściowej
      oraz
      • uzyskaniu negatywizacji wiremii w 4. tygodniu leczenia
      masz ok. 90% szans na trwałe wyleczenie, jeśli terapia będzie trwała 24 tygodnie (przy terapii 48-tygodniowej te szanse wzrastają o bodaj 3 punkty procentowe).
      Jeśli nie uzyskałeś netagywizacji w 4. tygodniu, to szanse na trwałe wyleczenie za pomocą skróconej, 24-tygodniowej terapii spadają do 20%.
      Odpowiedź po wojskowemu: można, ale się nie stosuje (stosuje się wtedy terapię 48-tygodniową).
      Oczywiście, podane liczby są średnimi. Rozrzut może być bardzo duży, chociażby ze względu na duże zróżnicowanie odpowiedzi na leczenie w zależności od genotypu IL28B. Poza tym człowiek człowiekowi nierówny. Gildzie28 wystarczyło zaledwie 15 tygodni leczenia, aby trwale wyeliminować wirusa.
      Źródło danych:
      www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16290907
      • kiepski476 Re: lecznie do 24 tyg 17.01.14, 12:20
        Widziałem też badania, w których postawiono tezę, że przy leczeniu 2-lekowym najmniejsze ryzyko nawrotu choroby jest wówczas, gdy leczenie kontynuuje się jeszcze 48 tygodni po uzyskaniu negatywizacji wiremii. Hipoteza jest taka, że nie decyduje szybkość odpowiedzi na leczenie, lecz czas leczenia po uzyskaniu właściwej odpowiedzi.
    • kiepski476 Re: lecznie do 24 tyg 17.01.14, 13:03
      > i po 24 tyg leczenia uzyskal wymazony wynik czyli brak wirusa?

Może to nie dla wszystkich jest oczywiste, więc przypomnę: celem leczenia jest uzyskanie braku wirusa we krwi i utrzymanie tego stanu przez 24 tygodnie po zakończeniu terapii.
      Po uzyskaniu negatywizacji wiremii w trakcie terapii ryzyko, że wirus wróci w trakcie leczenia (tzw. przełom) jest znikome – liczy się w pojedynczych procentach. Natomiast ryzyko nawrotu choroby w pierwszych tygodniach po zakończeniu terapii jest całkiem duże: u jednego na trzech-czterech leczonych obserwuje się nawrót choroby.
      Zatem minus na zakończenie terapii to jeszcze nie sukces, to tylko dwie trzecie – trzy czwarte sukcesu.
    • Gość: wiki Re: lecznie do 24 tyg IP: *.jaroslaw.net.pl 17.01.14, 13:16
      > Jestem w trakcie leczenie Peg + Ryb po 12 tyg brak wirusa.

No własnie... nic nie piszesz o badaniu po 4tyg. leczenia. Był minus czy nie??
      Ja miałam niską wiremię, F0 i minus w 4tygodniu leczenia. Zdecydowałam się na skrócenie do 24tyg. (w sumie miałam 27czy 28zastrzyków). Czy słusznie zrobiłam okaże się za 2 tygodnie...
      • 70maniek Re: lecznie do 24 tyg 17.01.14, 13:46
        tak po 4 tyg minus,
        • Gość: wiki Re: lecznie do 24 tyg IP: *.jaroslaw.net.pl 17.01.14, 14:23
          Badali ci polimorfizm?
          • 70maniek Re: lecznie do 24 tyg 18.01.14, 12:36
            Badali ci polimorfizm?
            Szczerze nie wiem a co za badanie?
        • kiepski476 Re: lecznie do 24 tyg 17.01.14, 14:28
          No to masz 90% szans na trwałe wyleczenie (przy terapii 24-tygodniowej).
    • 70maniek Re: lecznie do 24 tyg 19.01.14, 10:03
      dzieki za informacja.
      Nie ukrywam bede czekal za wynikami nick "wiki"
      bo mnie ciekawia jak po 24 tyg leczenia wirus sie zachowal.
      Pozdrawiam
      • 70maniek Re: lecznie do 24 tyg 28.01.14, 08:22
        Wiki masz juz wyniki ? 24 tyg po zakonczonej terapi.
        • Gość: wiki Re: lecznie do 24 tyg IP: *.ptim.net.pl 28.01.14, 08:58
          Nie mam jeszcze. Badania roili mi 9.01 i kazali przyjechać minimum 3 tygodnie po badaniu, po wypis. W czwartek jadę
          • 70maniek Re: lecznie do 24 tyg 05.02.14, 21:06
            Wiki odebralas winiki krwi?
            Ja dzis bylem na kontroli w ZUS wszystko oki
            nawet lekarz powiedzial ze naleze do ludzi
            odwaznych ze lecze sie.
            Pozdrawiam
            • Gość: wiki Re: lecznie do 24 tyg IP: *.jaroslaw.net.pl 06.02.14, 08:46
              Tak, odebrałam. Pisałam w wątku, który założyłam.
              Mam minusa :-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka