Dodaj do ulubionych

jest MINUS :)

19.05.14, 13:58
Kochani, jestem kolejną osobą, która odebrała wynik minusa już po 12 tygodniu. Ciężko opisać tą rodość!!

Dla przypomnienia, 13 mln wiremia, F4 (fibrotest), genotyp 3. W tym momencie najważniejsza kwiesta dla mnie to weryfikacja marskości, pojutrze mam termin na SWE w Krakowie...

Być może niektórzy pamiętają, miałem ostre spadki płytek krwii, w tym momencie oscylują w okolicy 50 tyś, problem jest też z NEU w okolicach 0,7, przede mną 10 zastrzyków.

Jesli ktoś ma jakiekolwiek pytania - służe pomocą, jestem świadom jak ważne są te wymiany informacji, to forum i jego "liderzy" były dla mnie ogromnym wsparciem, sam mało sie udzielałem ale lektura wpisów była bardzo pomocna, nic tak nie irytuje jak brak wiedzy, a to forum rozwiało miliony moich wątpliwości!
Obserwuj wątek
    • Gość: gadus Re: jest MINUS :) IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.14, 15:02
      Serdecznie Ci gratuluje i oby tak dalej:):)
      Natomiast mam pytanie: od czego zalezy/czy robione byly takie badania - postep w wyeliminowaniu wirusa w leczeniu inter+ryba.
      Zdziwilam sie nieco bo: moja znajoma z ktora zaczelysmy rownoczesnie leczenie w 24 tyg uzyskala minus i leczy sie dalej. Prawdopodobnie obie mialysmy przewlekle wzw c - od ponad 30 lat, ona miala gorsze wyniki ALAT, na poczatku leczenia ja mialam dwukrotnie mniejsza wiremie. W tej chwili wpadlam na cos: ja mialam po biopsji watroby G2-St1 natomiast ona G1. Czy na postep w leczeniu ma najwieksze znaczenie: st. zwloknienia watroby czy cos innego?
      Bardzo sie ciesze, ze znajoma ma mozliwosc leczenia sie dalej (mowilam jej, ze teraz musi wytrzymac za nas dwie:).
      Natomiast ja przygotowuje sie (jesli to bedzie mozliwe) do terapii 3-lekowej. I teraz: czy my mozemy sie "przygotowac" w jakis sposob do nastepnego leczenia?
      Pytanie (szczegolnie do kiepskiego i cleana1): co ma wplyw/czy sa takie badania - na spowodowanie, ze nasz organizm bedzie lepiej tolerowal leki i co nalezy robic zeby nastepne leczenie przynioslo upragnona stala odpowiedz "-"?
      • kiepski476 Re: jest MINUS :) 19.05.14, 17:34
        Nie ponawiać próby leczenia interferonową terapią 2-lekową, lecz zastosować skuteczniejszą terapię. Wtedy nie trzeba będzie szukać odpowiedzi na twoje pytania. Raczej jako na ciekawostkę można rzucić okiem na statystyki (pamiętając, że w większości dotyczą trudniejszego amerykańskiego genotypu 1a, a nas interesuje raczej łatwiejszy europejski genotyp 1b):
        www.hepatitisc.pl/docs/index.php?pokaz&path=.&plik=Sulkowski_IDEAL-13.jpg
        Przykładowo, widać jak na dłoni, że odsetek wyleczeń wśród chorych z umiarkowanym włóknieniem wątroby. jest dwa razy większy niż w grupie z zaawansowanym włóknieniem.
        To są dość stare badania, więc nie uwzględniają takiego czynnika jak polimorfizm IL28B. Dane, jak ta cecha genetyczna wpływa na szanse wyleczenia terapią interferonową (podkreślam, że dotyczy to terapii interferonowych, bo przy nowych terapiach tabletkowych ta cecha nie ma już praktycznie żadnego znaczenia) opisałem w artykule:
        noweleki.hepatitisc.pl/p/jak-sie-leczyc_6.html
        • Gość: gadus Re: jest MINUS :) IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.14, 19:31
          Bbbbbb:) dzieki Ci kiepski (az sie chce napisac: dzieki Ci Panie:) - w sumie o to samo chodzi:)
          Czyli moja teoria (stopien stluszczenia/zwloknienia watroby) sprawdza sie! do tego od "zawsze" mialam problem z nerkami: kamica oraz czeste zapalenia pecherza.
          Poniewaz przy terapii 2 - lekowej nie mialam badanego poliformizmu wiec mysle, ze warto byloby w najblizszej przyszlosci zrobic sobie to badanie zeby wiedziec jaka najlepsza terapie wybrac? lub zapytam sie dr prowadzacej. Tez pomyslalam, ze ponowne proba leczenia inter terapia 2-lekowa jest bez sensu tym bardziej, ze jestem na etapie diagnozowania tarczycy u endo - mozliwe, ze na oddziale szpitalnym.
          Jak wypadlam z programu to zaczelam juz krazyc za nastepnym etapem leczenia a tu szok w Gdansku!! Poza programem juz w tym roku limit wizyt do swoich prowadzacych lekarzy jest wyczerpany:(!! I wstepnie juz mam odp co do dalszego leczenia: chyba trzeba bedzie zrobic wypad do innego osrodka:(
          • kiepski476 Re: jest MINUS :) 19.05.14, 19:43
            > moja teoria (stopien stluszczenia/zwloknienia watroby) sprawdza sie!

Nie bardzo, bo ty masz F1, czyli wątroba nówka sztuka.
            St. = S = staging = zasięg włóknienia = fibrosis = F
            G = grading = aktywność zapalna = A

> : chyba trzeba bedzie zrobic wypad do innego osrodka:(
            Raczej do Indii :-)
            • ath48 Re: jest MINUS :) 19.05.14, 20:02
              lub jak pisałeś wcześniej do Egiptu Taniej ale pewnie trzeba będzie szukać tam znajomości :)
              • kiepski476 Re: jest MINUS :) 19.05.14, 20:06
                Sovaldi będzie dostępny w Egipcie wyłącznie w państwowych szpitalach. Trzeba by tam się położyć, a nie wiem, co jest większym zagrożeniem: HCV czy egipski szpital.
                • Gość: Basia Re: jest MINUS :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.14, 21:59
                  Raczej szpital w Egipcie.
                  • Gość: Hcv+ Re: jest MINUS :) IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.14, 22:23
                    Trzeba wyjść za Egipcjanina czy tez Egipcjanke, zdobyć obywatelstwo ale położyć sie w szpitalu dla obcokrajowców. Tych dla obcokrajowców to bym sie mniej obawiała niz tych w Polsce. Pamiętajcie ze nasza przygoda z hcv zaczęła sie najcześciej w polskim szpitalu.
                • Gość: gadus Re: jest MINUS :) IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.14, 15:03
                  Mozna sie posmiac - no coz:) zostaja te Indie i Egipt, tylko nie mam czasu ani pomyslu jak i skad kase na to znalezc a sponsor odpada - wiek:):)
                  W kwietniu rodzina byla w Egipcie i wyslalam ich w delegacje i na wycieczke:) do apteki - sovaldi (tak wiem, ze prawdopodobnie wprowadza w czerwcu), potem w hotelu ciut podejrzanie im sie przygladali:):) ale potwierdzam: leki na wzw beda tylko w aptekach szpitalnych - faktycznie chcac sie polozyc tam na oddzial to trzeba miec nerwy ze stali i raczej mysle, ze w calym kawalku bysmy stamtad nie wrocili lub z dodatkowymi "goscmi" typu ameba lub podobne zyjatka:):) to tak troche katastroficzne myslenie:) chyba, ze zajmiemy caly oddzial i bedziemy sie wspierac a kiepski bedzie samozwanczym, naczelnym ordynatorem grupy polskiej:):):)
                  Ale pomarzyc mozemy:):)
    • clean1 Re: jest MINUS :) 20.05.14, 11:27
      ...i ja się dołączam z umiarkowanymi choć OPTYMISTYCZNYMI gratulacjami!!!

:-)

P.S.
      Ja podobnie F4.
      Pocieszam się, że w ramach F4 też są różne stadia i kto wie... :-)
      Tobie życzę, by to F4 się jednak nie potwierdziło... Nie bądź żyła i daj znać co i jak!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka