Dodaj do ulubionych

Fibrotest vs Elastografia SWE

21.05.14, 21:33
Fibrotest zrobiłem w grudniu 2013 r, wynik F4 - co mnie zszokowało, zupełny brak objawów (no może poza małopłytkością ale bardzo względną - ledwo poniżej normy), parę miesięcy zamartwiania się a dziś... wynik F2 na maszynie SWE w Krakowie (gemini). Dr zanim zaczął "strzelać" od razu wykluczył F4. Między czasie wątroba przestała być powiększona.

Osobiście odradzam fibotest, ma zbyt wiele czynników wpływających zakłócających wynik. W moim przypadku pewnie była jakaś ostra faza zapalenia.

A ja dołączam do pi-tu, który też uciekł od F4 :D
Obserwuj wątek
    • pi_tu Re: Fibrotest vs Elastografia SWE 22.05.14, 09:28
      Witaj w klubie :))

Tak na marginesie chcę sobie zrobić właśnie elastografię SWE - po roku od zakończenia udanej terapii i ponad 3 latach od biopsji, fibroscanu i... nieszczęsnego fibrotestu. Ciekawe co wyjdzie:)
    • kiepski476 Re: Fibrotest vs Elastografia SWE 22.05.14, 09:35
      Do czytelników: nie pomylcie FibroTestu z FibroScanem.
      FibroTest to badanie z krwi określające stopień włóknienia wątroby na podstawie 6-10 parametrów krwi. Zawyża wyniki np. w wypadku zespołu Gilberta, cholestazy pozawątrobowej, hemolizy, ostrego WZW.
      FibroScan to urządzenie określające stopień włóknienia na podstawie stopnia elastyczności wątroby – wykorzystuje elastografię TE. Przekłamuje, gdy użyto głowicy nieadekwatnej do grubości tkanki tłuszczowej, przy wodobrzuszu itp.
      Wpis dotyczy tego pierwszego badania.
    • Gość: jerzy Re: Fibrotest vs Elastografia SWE IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.14, 09:46
      Żona która ma wirusa C wykonała badanie Fibroscanem w Szpitalu Zakaźnym w Warszawie .Tam wyszło ,że ma zwłóknienie wątroby na poziomie F4 według skali Metavir czyli bardzo złe wyniki. Prowadzący lekarz sugerował nawet konieczność przeszczepu wątroby.Zrobiliśmy tomografię komputerową i usg z elastografią( oczywiście na własny koszt) i te badania nie potwierdziły zwłóknienia wątroby. Lekarz prowadzący żonę w szpitalu zakaźnym nie chciał komentować tych wyników.Co można sądzić o sposobie interpretowania wyników bo to nie wina aparatu ( Fibroscanu) tylko złych odczytów.Żona po pierwszym badaniu była zdruzgotana.
      • kiepski476 Re: Fibrotest vs Elastografia SWE 10.10.14, 09:51
        Tylko biopsja prawdę ci powie. Na pewno nie zrobi tego tomograf komputerowy ? ten pokaże ogniska nowotworowe, ale nie zwłóknienie..
        Natmiast USG z elastografią też nie jest specjalizowany do badań wątroby. Do tego służy tylko FibroScan i Aixplorer.
        • nicole369 Re: Fibrotest vs Elastografia SWE 10.10.14, 19:46
          No właśnie, dzisiaj wróciłam z takiego elastrografu, myślałam, że to takie cuś jak Fibroscan, który robiłam we Wrocławiu....Niecałe 2 lata temu na Fibroscanie F0/F1, dzisiaj miły pan doktor wybadał F1/F2. Nie wiem, co myśleć, kasa poleciała, a ja albo mam się martwić, albo nie wierzyć.....na biopsję nie mam co liczyć, bo doktóka i tak nie chce mnie leczyć :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka