Dodaj do ulubionych

Byle do leczenia

IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.15, 13:10
Wiem o chorobie od niedawna i próbuję sobie wszystko poukładać.
1. Czy słyszeliście o ziołach Bonifratów albo prezesa Prometeuszy? Coś pomagają? Stosujecie?
2. Czy lepiej brać ostropest w tabletkach czy zwykłe mielone nasiona? Co ma większą wartość, co jest lepsze? Bo lekarze polecają tabletki.
3. Czy tabletki typu essentiale, esseliv w ogóle coś dają? Przecież to chemia, nie zaszkodzą na chorą wątrobę?
4. Czy sauna fińska - 3 razy w miesiącu jest szkodliwa?
Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: wirrus Re: Byle do leczenia IP: *.static.icpnet.pl 25.02.15, 14:11
      > Czy słyszeliście o ziołach Bonifratów albo prezesa Prometeuszy? Coś pomagają? Stosujecie?
      Słyszałem, ale nie stosuje bo z ziłami Bonifratów za dużo zachodu

> Czy lepiej brać ostropest w tabletkach czy zwykłe mielone nasiona? Co ma większą wartość, co jest lepsze? Bo lekarze polecają tabletki.
      biorę w tabletkach Silimarol 150 , 3x dziennie po 2, ALAt 140 mimo terapiI oraz Essentiale forte. choć wydaje mi się że ostopest naturalny jest zawsze lepszy, niestety po trzech tygodniach stosowania nie moglem już na niego patrzeć więc jem tabletki
      > Czy sauna fińska - 3 razy w miesiącu jest szkodliwa?
      nie mam doświadczenia w tym zakresie, ale na wątrobę myślę że to nie powinno szkodzić. Przy HCV często ludzie są oslabieni i to może być problem
      • Gość: wro_cek Re: Byle do leczenia IP: 178.235.24.* 25.02.15, 19:29
        Ja używam ostropest plamisty 4 łyżeczki dziennie. Kupuję ziarna i mielę zapas na kilka dni.
        Do tego esseliv forte (jest tańszy, coś koło 17 zł płacę, niż essentaile a skład ten sam czyli 300 mg fosfolipidów z nasion sojowych) 3 x 1. Zestaw z zaleceń lekarza.
        • listopad_anonim Re: Byle do leczenia 25.02.15, 19:41
          prezez.prometeuszy cytat z forum:
          "Co do ostropestu i w ogóle ziół. Zawsze najlepiej działają wyciągi alkoholowe,
          a nie suche zioła, słabiej też wywary, napary wodne. Wiele substancji zawartych
          w ziołach rozpuszcza się tylko w alkoholu, poza tym takie wyciągi są lepiej
          absorbowane, wchłaniane i wykorzystywane oraz nie tracą swoich właściwości (są
          zakonserwowane, a napar/wywar już w trakcie stygnięcia traci wiele swoich
          leczniczych właściwości, a wrzątku pić nie sposób, gorących ziół się też nie
          poleca, jedynie mocno ciepłe)."

kiedyś wypowiadał się również Jan-w:
          "Jego składniki (ostropestu) ważne dla wątroby uzyskuje się przy pomocy wyciągu alkoholowego. Dlatego leki zawierają ekstrakt z ostropestu po odparowaniu alkoholu."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka