Dodaj do ulubionych

HCV + Alkohol

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.09.15, 17:44
Dowiedzialem sie ,że jestem chory na hcv, czekam jeszcze na stwierdzenie genotypu mojego wirusa. Może moje postępowanie nie jest zbyt rozsądne ale nie zrezygnowalem z alkoholu i pije go podobno dużo. Wczesniej zazywalem dozylnie narkotyki co tez pewnie ma jakis wplyw na moja watrobe. Regularnie od ponad miesiaca mieszan alkohol z lekami nasennymi. Dzis bardzo zle sie poczulem, jest mi nie dobrze slabo mam mdlosci ( nie jest to kac ) mam wrazenie ze ma to zwiazek z watroba. Wirusem zarazilem sie okolo 2 lata temu. Czy prowadzac taki tryb życia moge nabawic sie zapalenia watroby lub bardzo ja uszkodzic juz teraz? Mam 19 lat.
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: HCV + Alkohol 07.09.15, 18:21
      HCV + alkohol to najskuteczniejszy sposób, jaki znam, na wykształcenie marskości wątroby.
      Żeby zakwalifikować się do przeszczepu wątroby, trzeba być suchym od co najmniej pół roku i mieć na to papier.
      Jeśli nie zmienisz swojego postępowania, to raczej nie dożyjesz 27. urodzin.
    • Gość: Krystian Re: HCV + Alkohol IP: *.1-4.cable.virginm.net 07.09.15, 20:22
      Na to między innymi ludzie wynalezli wnaleźli alkohol żeby go pić
      • Gość: santa Re: HCV + Alkohol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.15, 20:30
        A Ty dobrze się dziś czujesz??????????
    • Gość: santa Re: HCV + Alkohol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.15, 20:34
      Z wrażenia też można poczuć się źle, szczególnie akoholowego z dodatkiem innego świństwa. Sprawdź czy w ogóle masz jeszcze taki narząd jak wątroba ;)
    • Gość: gość Re: HCV + Alkohol IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.15, 09:51
      towarzysze niedoli jak sądzicie czy mogę sobie pozwolić na imprezkę raz w miesiącu przy moim F1 ? ktoś tak praktykuje czy kompletne 0 alko ? innych używek, leków itp nie stosuję .
      • Gość: Joanna Re: HCV + Alkohol IP: *.jmdi.pl 08.09.15, 10:02
        Powiem za siebie ja zero,chociaz sorry sklamalam, ze dwa toasty symboliczna lampka szampana byly w tym roku (wesela w rodzinie).
        Dwoch hepatologow bylo zgodnych ze zero alkoholu- Prof C zazartowal ,ze jak wino to tylko z bardzo dobrych rocznikow,ale to byl zart przy pierwszej wizycie,zeby zredukowac stres pacjenta,tez mam f0/f1,

Pozdrawiam
        • Gość: Krystyna Re: HCV + Alkohol IP: 212.183.128.* 08.09.15, 10:55
          Istnieje takie coś też jak kultura picia alkoholu
          • kiepski476 Re: HCV + Alkohol 08.09.15, 11:08
            Akurat wątroba woli niekulturalne picie alkoholu niż kulturalne. Łatwiej wątrobie się zregenerować, gdy pijemy na umór, ale rzadko, niż wtedy, gdy kulturalnie codziennie pijemy kieliszek wina do obiadu i drugi do kolacji
            • Gość: Joanna Re: HCV + Alkohol IP: *.jmdi.pl 08.09.15, 11:10
              Dokladnie tak jak pisze P Kiepski,moja Pani radiolog mowi,ze najwiecej przypadkow marskosci watroby jet w kulturalnej Francji,regularne popijanie winka do kolacji........
    • eliot_rosewater Re: HCV + Alkohol 08.09.15, 11:15
      Gość portalu: hehelupek napisał(a):

Czy prowadzac taki tryb życia moge nabawic sie zapalenia watroby lub bardzo ja uszkodzic juz teraz?

W pierwszych słowach postu piszesz, że masz hcv zatem spokojnie, zapalenia wątroby się nie nabawisz - bo już je masz. Prawdopodobną przyczynę też podałeś - dożylne narkotyki. A czy możesz uszkodzić sobie wątrobę jeszcze bardziej? Tak. Jesteś na najlepszej drodze ...
      • nigella356 Re: HCV + Alkohol 08.09.15, 11:22
        Ja wiem co jeszcze masz uszkodzone, ale spoko będzie Ci sie renta należała tyle z tego.
        A tak jeszcze powiem ze nie żal mi takich jak Ty bo ludzie nieraz walczą o zdrowie latami swoje i swoich bliskich, dzieci rodzą sie makabrycznie niepełnosprawne lub po drodze dopada je nieuleczalna choroba.
        A Ty sam na swoje życzenie niszczysz co masz najcenniejsze.
        Wiec nie zadawaj bzdurnych pytań.
        • Gość: ara Re: HCV + Alkohol IP: *.mt.pl 08.09.15, 21:56
          A ja nie wierzę, że ten wpis hehelupka był na poważnie, nie wyobrażam sobie takiej głupoty.
          No chyba, że to jakiś samobójca, ale wtedy po co te pytania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka