Dodaj do ulubionych

Psycholog on-line

23.02.11, 00:50
"Wybierz odpowiedniego eksperta i anonimowo skorzystaj z konsultacji psychologicznej - wszystko on-line, za pomocą portalu www.psychospace.pl. Do końca marca można skorzystać z trzech bezpłatnych porad."

więcej tu : psychologia.studentnews.pl/s/258/7799-Psychologia-newsy/3951132-On-line-tez-moga-pomoc.htm

się niespecjalnie jest przekonaną do porad przez internet, ale oswoić się z psychologiem, kto dotąd nie miał kontaktu,
nieco można.
Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie Re: Psycholog on-line 24.02.11, 12:54
      a właściwie to każdy się tak może zareklamować jako udzielający porad.
      co do wykonywania zawodu terapeuty też dotąd nie ma regulacji ustawodawczej - psychoterapię także każdy może prowadzić.
      • elzbieta007 Re: Psycholog on-line 24.02.11, 19:36
        > a właściwie to każdy się tak może zareklamować jako udzielający porad.
        I dlatego bardzo bym uważała na ogłoszenia o "psychoterapii przez internet". Podobnie jak w przypadku psychoterapeutów w realu miarodajne mogą być jedynie wiarygodne referencje pacjentów.
        • olga_w_ogrodzie Re: Psycholog on-line 24.02.11, 21:28
          no wlaśnie.
          napisałam to, bo pomyślałam, że nazwiska będzie można sprawdzić w internecie.
          no i jak durna się zwiodłam też, że coś za darmo.
          a przecież to za darmo, teraz tylko, dlatego, by potem kasę ciągnąć.
          a skoro już kasę wydawać, to lepiej, po rozpoznaniu, w realu.
          że nie wspomnę, iż w wielu poradniach publicznej sł. zdrowia, psychologów, psychoterapeutów, psychiatrów, można naprawdę wybierać - kto komu pasuje.
          zatem odszczekuję post założycielski.
          powinien być skasowany.
          ale może odszczekanie wystarczy.
          • elzbieta007 Re: Psycholog on-line 24.02.11, 21:44
            Psychoterapia to głównie relacja terapeutyczna - emocjonalny związek pacjenta z psychoterapeutą. Związek REALNY, a nie wymiana postów. Stąd mówienie o psychoterapii przez internet to oszustwo.

Wierzę za to, że tzw. poradnictwo psychologiczne przez internet jest niezłym rozwiązaniem. Ale nazywajmy rzeczy po imieniu - to nie jest żadna psychoterapia.

Nb. ci, którzy oferują "psychoterapię przez internet" wcale nie robią tego za darmo. Są określone stawki za każdy mail odpowiedzi na mail pacjenta. Opłata uiszczana jest "nowocześnie" - przez internet na konto "terapeuty".
            • olga_w_ogrodzie Re: Psycholog on-line 24.02.11, 22:44
              umieszczając to myślałam o poradzie - bardzo prostej jakiejś.
              takiej choćby, by się gdzieś i gdzie osobiście zgłosić.
              ale, pewno oni, jak już kogos złapią , to nie wypuszczą.
              no i, nawet przy poradzie, to jednak niezbędna jest komunikacja niewerbalna.
              to już telefon zaufania lepszy, bo głos, ton słychać.
              /choć są ludzie (np. ja), którzy się lękają telefonów./
              psychoterapia - przecież wiesz, ze ja wiem. :)
              mam nadzieję, że inni też.
              • elzbieta007 Re: Psycholog on-line 24.02.11, 22:59
                Wiem, że wiesz:)
                > mam nadzieję, że inni też.
                Tego nie jestem pewna. Dlatego ogłoszenia "psychoterapia przez internet" uważam za niebezpieczne. Zadziwiające, jak mało osób odróżnia psychologa od psychoterapeuty. Niektórzy nie odróżniają psychiatry od psychologa... Fora wystarczy poczytać. Czasami wieje grozą...
                • tojajurek Jeśli można... 24.02.11, 23:49
                  Coś mogę podpowiedzieć, bo jestem akurat zorientowany w temacie.
                  Jeśli nie macie nic przeciwko wmieszowywowaniu się tu przeze mnie...

Na rynku porad i terapii psychologicznych królują naciągacze i zwykli oszuści, a w najlepszym przypadku ludzie bez stosownej wiedzy i kwalifikacji. Każdy może się ogłaszać jako psychoterapeuta, albo wróżbita czy energoterapeuta lub guru Zen. Wystarczy zarejestrować taką działalność - i sru.
                  Porady przez internet czy telefon to loteria i zawracanie głowy (połączone z wyciaganiem pieniedzy). Jedyny wyjatek stanowią tu alarmowe telefony zaufania, jako pierwsza pomoc doraźna w skrajnych przypadkach. Na codzień znacznie skuteczniejsze będzie "wywnętrzenie się" starej ciotce, albo poczytanie którejś z setki przystępnie napisanych książeczek o tematyce psychologicznej.
                  Jednakże jedynym sensownym rozwiązaniem w trudnych sytuacjach jest osobisty kontakt z wyspecjalizowanym zawodowo psychologiem. Koniecznie posiadającym odpowiednie studia i doświadczenie, a przede wszystkim rekomendację Polskiego Towarzystwa Psychologicznego.
                  Szczegółowe namiary można znaleźć tu:
                  www.ptp.org.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=61
                  Życzę jednakowoż wszystkim, aby jak najrzadziej musieli z takiej pomocy korzystać.
                  Jurek
                  • olga_w_ogrodzie Re: Jeśli można... 25.02.11, 02:23
                    no to dzięki za dodatkowe "ale" i link.
                    mam nadzieję, że moje zbyt pochopne linkowanie już uzupełnione o to, co trzeba.

co do kwalifikacji to już bardzo długo ciągnie się z tą stosowna ustawą.
                    niestety też, jak na własnej skórze się przekonałam, o czym Elżebieta wie dokładnie,
                    nawet psycholog z bardzo dużym niby doświadczeniem i certyfikatem psychoterapeuty,
                    może robić fatalną robotę na każdym etapie.
                  • elzbieta007 Re: Jeśli można... 25.02.11, 06:59
                    > Jeśli nie macie nic przeciwko wmieszowywowaniu się tu przeze mnie...
                    Ależ nie. Zapraszamy:)

Ale Ty też pomieszałeś trochę. Nie każdy psycholog jest psychoterapeutą, a psychoterapeuta nie musi być psychologiem. Certyfikat psychoterapeuty może także dostać (po odpowiednich studiach i szkoleniach) lekarz, pedagog, filozof. Ale najwięcej psychoterapeutów to psychologowie.

Co do certyfikatów psychoterapeuty to, poza Polskim Towarzystwem Psychologicznym, wydaje je także Polskie Towarzystwo Psychiatryczne:

psychiatria.org.pl/aktualnosci,tekst,1,lista_certyfikowanych_psychoterapeutow
                    oraz spora liczba instytutów szkolących w różnych rodzajach nurtów psychoterapii, np:

www.integrative.pl/index.php?page=certyfikat&it=certyfikat#llistapsc
                    www.gestalt.pl/
    • mskaiq Re: Psycholog on-line 25.02.11, 08:11
      Wedlug mnie terapia przez internet ma sens. Prowadze taka, zawiazalo
      sie przymierze terapeutyczne, trwa wiecej niz rok i widac rezultaty.
      Jesli chodzi o weryfikacje terapeuty to mysle ze i to jest mozliwe, w
      koncu taka osoba jest gdzies zarejestrowana jako psychoterapeuta i
      weryfikacja tego nie wydaje sie niemozliwa.
      W moim przekonaniu prawie na kazdym forum wiele kontaktow pomiedzy
      uzytkownikami ma charakter terapi. Te kontakty czegos uczy, cos uswiadamia,
      czesto wspieraja.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • kalina_krasnaja Re: Psycholog on-line 25.02.11, 19:46
        A pan gdzie jest zarejestrowany?

W moim przekonaniu prawie na kazdym forum wiele kontaktow pomiedzy
        > uzytkownikami ma charakter terapi.

na kazdym? terapeuci incognito? to ci slynni idioci od lema?
        • awanturka Re: Psycholog on-line 27.02.11, 13:34
          zalogowałam się, pooglądałam kim są udzielający porad. Więc są to ludzie, którzy uważają, że mają predyspozycję do udzielania porad psychologiczny bo doświadczenie zdobyli jako...

pracownik domu pomocy społecznej
          nauczyciel w świetlicy szkolnej
          doradca zawodowy w Poradni wychowawczo zawodowej
          pielęgniarka na oddziale psychoiatrycznym
          pracownik socjalny MOPR
          pracownik ZUS
          wychowawca w zakładzie poprawczym
          instruktor rekraacji ruchowej (hipoterapia)
          pedagog i opiekun w domu małego dziecka
          wychowawca w zakładzie poprawczym itp.
          logopeda

Wykształcenie:
          kilku nie ma wykształcenia wyższego, przewaznie; pedagogika, socjologia, pielęgniarstwo, ekonomia (!) i inne (+ewentualnie jakieś kursy), psychologów jesta wśród nich aż dwóch w czym jeden to rzeczywiście prawdziwy psychoterapeuta

Wszyscy podkreslają, że "pomaganie ludziom jest moją pasją"
          znalazło się nawet - coś w rodzaju - psychologia to moje hobby (nie wiem czy zacytowałam dokładnie, ale sens ten).

Pocieszające jest to, że z tak rozbrajającą szczerością piszą o swoich "kwalifikacjach".

• olga_w_ogrodzie Re: Psycholog on-line 27.02.11, 17:47
            o Matko w Niebiesiech.
            krótko mówiąc, moja reklama była durnowatą.
            fajnie, że sprawdziłaś i dzięki, że napisałaś co i jak.
            • tojajurek Re: Psycholog on-line 27.02.11, 19:19
              olga_w_ogrodzie napisała:

> o Matko w Niebiesiech.
              > krótko mówiąc, moja reklama była durnowatą.
              > fajnie, że sprawdziłaś i dzięki, że napisałaś co i jak.

Sama widzi. A jak człowiek (czyli ja w tym wypadku) namawia do rozwagi i ostrożności, to słuchają jednym uchem. A wiem co mówię, bo poradnictwo psychologiczne mam w domu.
              • olga_w_ogrodzie Re: Psycholog on-line 27.02.11, 19:59
                widzi, widzi.
                domniemywałam jednak, iż, na onlajnie tym, ludzie po psychologii są choć.

/to znana nam, tj., co niektórym, Pani K. poradniczy psychologicznie ?/
                • tojajurek Re: Psycholog on-line 27.02.11, 21:19
                  Yes!
                  Niezależnie od tego, całkiem pozazawodowo, stawiała też ongiś kabałę. Aliści przestała, bo zanadto sie wszystko sprawdzało, zwłaszcza rzeczy bardzo nieprzyjemne. Choć czarownice znacznie lepiej zarabiają niz psychologowie.
                  • olga_w_ogrodzie Re: Psycholog on-line 27.02.11, 21:48
                    no to z tej samej branży my.

poezja, przyroda ... - duża wrażliwość Pani Psycholog.
                    dobra dla poradzających się, poradzaczy czasem spala chyba.
                    nie dziwota, że złych rzeczy przepowiadać nie chciała.
          • awanturka Re: Psycholog on-line 28.02.11, 20:08
            I jeszcze jedno - ten portal tylko umożliwia kontakt z udzielającymi "pomocy psychologiczne" - może jasko "pomagacz" zgłosić się każdy, kto przedstawi odpowiednie dokumenty, że ma do pomagania odpowiednie kwalifikacje i przejdzie pozytywnie ich weryfikację> jak widać nie mają wielkich wymagań.
            • olga_w_ogrodzie Re: Psycholog on-line 04.07.11, 22:51
              www.psychologia.net.pl/artykul.php?level=393
              • poinsecja09 Re: Psycholog on-line 17.07.11, 19:33
                na tej stronie mozna skorzystac z pomocy terapeuty, ale o ustalonej godzinie.
                To nie sciema. Prezydent Wroclawia sponsoruje ta strone i chwla mu za to, bo niejednokrotnie mi tam pomoca słuzono.
                www.psychotekst.pl
                :))
                • akrobatyk Re: Psycholog on-line 17.07.11, 19:42
                  wladza chce zebrac dane o wariatach. psychiatria to obyczajowka, zastepujaca kosciol i przedstawicielstwo handlowe big farmy.
    • krystynka.z.chelma Re: Psycholog on-line 05.06.19, 22:36
      zawsze możesz poprosić o przesłanie dyplomu ukończenia studiów psychologicznych.
      Będziesz wiedziała czy wybrany online psycholog ma odpowiednie kwalifikacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka