Dodaj do ulubionych

Swiadomość

30.11.25, 00:52
z reguły rozwiązuje problemy. Wiedza o której jest się poinformowanym przez świat je tworzy. Myślę ze kiedyś edukacja miała na celu bardziej rozwój tej pierwszej. Gdy wiedza o świecie stała się jednak coraz bardziej potrzebna, kto mógł dbał o to, zeby dostarczyć jej pozorów. Samego chcąc mieć władzę, a innym dając fikcję, by nie mieli jej za grosz.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Swiadomość 30.11.25, 09:09
      Ostatnio wpadłem w kłopoty. Dotarło do mnie na skutek dostarczonej mi wiedzy ze konsekwencje mogą być grubo gorsze. W kłopotach jednak bywa też ziarnko kiełkującego dobra. Uświadomiłem sobie ze przeciwny proces następuje i wyobraźnia zle mi podpowiada.
    • dotera Re: Swiadomość 30.11.25, 11:53
      Jednym z wielu pozorów edukacji współczesnej jest nastawienie na przetwórstwo kolejnych porcji nieskończonych informacji bez uczenia dyscypliny ukierunkowanego działania a wrecz je oduczającego. Przy czym jest silne nastawienie na cel, który w tych warunkach staje się nierealizowalny. Mądre kultury nastawione są na wyrobienie dyscypliny ukierunkowanego działania, bez nastawienia na cel. Wręcz go wymazując dążąc do pustego umysłu.
      • dotera Re: Swiadomość 30.11.25, 12:02
        innym związanym zresztą z tym jest wprowadzony przez psychologię fetysz emocji. Zdrowe kultury wiedzą ze to irracjonalne nawyki, które trzeba poskromić ukierunkowanym działaniem. Zachód w ramach wojny demoralizacyjnej wprowadził fetysz emocji zeby spraliżować działania. Pobudza podkulturą emocje, resentymenty dzieci i młodzieży w tym samym celu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka