IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 09:52
Budwa ECE to śmierc naszych kupców, wszystkie sklepy i sklepiki od
Krzywoustego poprzez Bogusława i Jagiellońską beda puste.Tysiace ludzi straca
pracę. Juz Galaxy nasz załatwiło. Nie dajcie sie oszukać Ta nowa inwestycja
to szmal dla niemieckiej firmy, powierzchnie handlowe beda wynajmowane
głównie dla firm spoza Szczecina.
Spójrzcie kto lobbuje na rzecz ECE!!! - zdeje sie poseł Zaremba , a przy nim
radny Litwiński
Obserwuj wątek
    • rrado Re: ECE 02.03.04, 10:00
      Gość portalu: Kupiec napisał(a):

> Budwa ECE to śmierc naszych kupców, wszystkie sklepy i sklepiki od
      > Krzywoustego poprzez Bogusława i Jagiellońską beda puste.

a sa puste po budowie galaxy? a kto ci broni przeniesc biznes do kaskady? jesli
      zapewnia tlumy kupujacych todla ciebie czysty biznes. powiedz mi w jakiej
      jestes branzy.

Tysiace ludzi straca
      > pracę.

tysiace w sklepikach? chyba tysiace ja zyskaja.

>Juz Galaxy nasz załatwiło.

i co zbankrutowales? a mzoe pora zastanowic sie czemu ludzie chca tam chodzic i
      kupowac? zastanowic sie jak wyglada twoj sklep sympatycznosc obslugi reklama
      podejscie do klienta jakosc oferowanego towaru itd.

Nie dajcie sie oszukać Ta nowa inwestycja
      > to szmal dla niemieckiej firmy, powierzchnie handlowe beda wynajmowane
      > głównie dla firm spoza Szczecina.

beda wynajmowane kazdemu kto chce je wynajac baranku.

> Spójrzcie kto lobbuje na rzecz ECE!!! - zdeje sie poseł Zaremba , a przy nim
      > radny Litwiński

lobbuje kazdy myslacy czlowiek ktory ma dosc szczecinskiej wiochy. w tym ja.
      pozdrawiam rado
      • Gość: kupiec Re: ECE IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 10:32
        Bie to jest problemem aby przenieśc sie do Kaskady , czy do Galaxy lub do
        Hiszpana na Brame Portową. W każdym organiżmie miejskim sa sklepy
        wielkopowierzchniowe połozone z daleka od centrów - to chyba logiczne. Ponieważ
        tak sie stało jak sie stało( pozwolon na Galaxy) - to przypatrz sie kto
        wynajmuje w Galaxy , ile tam jest szczeciniaków. Te wszystkie sklepy o których
        pisałem wczesniej są czyjeś ,ktoś zainwestował niekiedy kapitał całego zycia i
        co chcecie to tak sobie zepsuć ,Czynsze w takich centrach sa zabójcze, czyż nie
        lepiej przenieść ruch z pl zgody i zrobić wielkie centrum handlowo -usługowe z
        tzw rynkiem na pl. zgody , nie niszcząc lokalnych przedsiebiorców i kupców.

pozdrawiam
        • rrado Re: ECE 02.03.04, 10:45
          Gość portalu: kupiec napisał(a):

> Bie to jest problemem aby przenieśc sie do Kaskady , czy do Galaxy lub do
          > Hiszpana na Brame Portową. W każdym organiżmie miejskim sa sklepy
          > wielkopowierzchniowe połozone z daleka od centrów - to chyba logiczne.
          Ponieważ
          >
          > tak sie stało jak sie stało( pozwolon na Galaxy) - to przypatrz sie kto
          > wynajmuje w Galaxy , ile tam jest szczeciniaków.

co do hipermarketu to zgoda nie powinien byc w centrum ale juz w heliosie i w
          carefurze zdecydowana wiekszosc to szczecinscy kupcy. i jesli moge ci cokolwiek
          radzic to zeby przetrwac to lec do kaskady rezerwowac miejsce puki czas.

Te wszystkie sklepy o których
          > pisałem wczesniej są czyjeś ,ktoś zainwestował niekiedy kapitał całego zycia
          i
          > co chcecie to tak sobie zepsuć ,

bardzo aldnie ale trzeba myslec o rozwoju ty o rozwoju swojego sklepu i zmianie
          tak zeby tobylo jaknajbardziej dochodowe. cntra handlowe i galerie sklepow sa
          na calym siewcie nie oznacza to konca sklepow polozonych poza nimi ale i one
          musza sie na to przygotowac. to calkie jak z kinami. bedzie wielkie i wygodne
          multikino a delfinek obudzi sie zdziwony z ciasno poustawianymikrzeslami
          cuchnacym wejsciem i niemilymi paniami. ludzie glosuja nogami i maja prawow
          wyboru. musisz jak najszybciej sie uatrakcyjnic.

>Czynsze w takich centrach sa zabójcze,

dochody rowniez spore na tym to polega.

czyż nie
          >
          > lepiej przenieść ruch z pl zgody i zrobić wielkie centrum handlowo -usługowe
          z
          > tzw rynkiem na pl. zgody , nie niszcząc lokalnych przedsiebiorców i kupców.

nie za bradzo wiem o co ci chodzi jaki rynek? w sensie krakowskim czy
          szczecinskim czyli targowisko? na targowisko absolutnie nie ma zgody nad
          koncepcja rynku mozna sie zastanawiac ale tu jest inwestor ktory ma do
          wylozenia 100 000 euro co da prace minimum 1200 osobom nowy teatrzyk i prace
          szwaczkom a przede wszystkim zupelnie zmieni ta okolice miasta ktorej mogly by
          sie powstydzic koluszki. nie ma sie nad czym zastanawiac. pozdrawiam rado
          • absztyfikant podzielam obawy kupcow 02.03.04, 10:47
            Uwazam, ze bardzo latwo stworzyc wielkopowierzchniowy sklep, ja bym wolal, by
            na miejscy Kaskady powstalo cos nieskazonego komercja, ale mamy kapitalizm i
            decyduje inwestor. Jestem za, a nawet przeciw ECE.
            • rrado Re: podzielam obawy kupcow 02.03.04, 10:49
              absztyfikant napisał:

> Uwazam, ze bardzo latwo stworzyc wielkopowierzchniowy sklep, ja bym wolal, by
              > na miejscy Kaskady powstalo cos nieskazonego komercja, ale mamy kapitalizm i
              > decyduje inwestor. Jestem za, a nawet przeciw ECE.

co to znaczy w dzieijszych czasach zeby w centrum powstalo cos nieskarzonego
              komecja? permanantny hepening moj i absztyfikanata? w kaskadzie nikt nie
              palnuje sklepu wielkopowierzchniowego. pozdrawiam rado

>
              • absztyfikant Re: podzielam obawy kupcow 02.03.04, 10:52
                No nie wiem, kino, teatr, sala koncertowa, muzeum, szkola, oceanarium,
                kamienica mieszkalna, biblioteka etc.
                • rrado Re: podzielam obawy kupcow 02.03.04, 10:56
                  absztyfikant napisał:

> No nie wiem, kino, teatr, sala koncertowa, muzeum, szkola, oceanarium,
                  > kamienica mieszkalna, biblioteka etc.

i to wszystko za darmmo? teatr postawia sami. mueow u nas nie brakuje gorzej z
                  ich jakoscia kamienica mieszkalna to chyba jednak mniejsz atrakcja niz centrum
                  handlowe. po to jest centrum miasta by byly tam centra handlu i uslug.
                  oczywiscie nie am nic przeciwko temu co wymieniles rzecz jest tylko jkdna jes
                  forma z gruba kaska ktora che wylozyc a my nie umiemy jej wziac. i mamy tam
                  krajobraz z pakistanu jakze malo komercyjny i swojski. pozdrawiam rado

>
          • Gość: kupiec Re: ECE IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 10:53
            Oczywiście rynek w sensie krakowskim , wielkie mam na myśli teren.
            podniosłoby rangę miasta, powstało prawdziwe Centrum -serce miasta
            A z tymi przychodami to nie tak centra spowodowały drastczny spadek
            Podobnie było w Danii, najpierw wielkie centra , upadel lokalnej
            przedsiebiorczości a od kilku lat sytuacje sie zmeniła i nastepuje powrót do
            małych sklepów
            Świat kołem sie toczy !!!
            • rrado Re: ECE 02.03.04, 11:00

> Oczywiście rynek w sensie krakowskim , wielkie mam na myśli teren.
              > podniosłoby rangę miasta, powstało prawdziwe Centrum -serce miasta
              > A z tymi przychodami to nie tak centra spowodowały drastczny spadek
              > Podobnie było w Danii, najpierw wielkie centra , upadel lokalnej
              > przedsiebiorczości a od kilku lat sytuacje sie zmeniła i nastepuje powrót do
              > małych sklepów
              > Świat kołem sie toczy !!!

koncepcja rynku na najblizsze dziesieciolecia jest nieralna. historia kolem sie
              toczy owszem. jak juz mowilem dla ciebie widze dwa wyscia albo pozstanie gdzie
              ejstes i znaczne uatrakcyjnienie sie moze zmiana asortymentu na jakis
              niewystepujacy w centrach. albo wejscie w ten nurt i przenosimy do centrum
              handlowego. obie drogi nie sa zle pierwsza trudneijsza ale mniej kosztowna
              pewnie a druga latwiejsza ale bardziej kosztowna. nie wiem na jakiej ulicy masz
              biznes ale powoli centrum miasta bedzie sie zmienialo. beda wysiedlenia slumsow
              i jesli to jest wazywniak czy ciuchbuda to ostatni dzwonek na zmiane.
              niezaleznie od tego czy kaskada powstanie czy nie. pozdrawiam rado
              • Gość: Ekspans Re: ECE IP: 62.233.173.* 02.03.04, 11:45
                Jak słyszę o szczecińskich kupcach to mi się flaki wywracają ze złości. Ja ich
                nie żałuję a to dlatego że potrafią zdzierać z klientów najwyższe ceny w
                Polsce. Podam tak dla przykładu: byłem ostatnio w grudniu 2003 r w
                Katowicach,Poznaniu,Wrocławiu i Gdańsku ceny na pączki oscylowały w granicach
                od 0,67 zł do 0,95 zł i 1,05 zł a w Szczecinie potrafią być od 1,0 zł do nawet
                1,50 zł i na dodatek są o wiele gorszej jakosci okradzione z jajek tłuszczu i
                marmolady cha cha śmieszne ale prawdziwe nie przesadzam chcę być jak
                najbardziej obiektywny.We Wrocławiu nabudowano wielkich centrów bez liku i
                jakoś tam kupcy nie protestują a buduje się tam jeszcze dwa gigantyczne centra
                jakich w Szczecinie pewnie długo nie będzie albo wcale nie będzie. Na
                wrocławskiej dzielnicy Bielany powstało 10 marketów i to nie porozrzucanych po
                całej dzielnicy a wszystkie są posadowione obok siebie na jednym terenie. Jest
                tam Auchan, Leroy Merlin, Decatlon,Tesco,Obi,Castorama,Ikea,Makro,Ofice Dipo,i
                powstaje druga specjalistyczna Ikea i wszystkona ten temat nie wspomne o całej
                masie wielkich centrów rozsianych po całym Wrocłwiu we wszystkich
                dzielnicach .To co chce budować ECE w Szczecinie to we Wrocławiu dawno już
                postawili i rusza budowa następnego w centrum Proporcjonalnie na głowę
                mieszkańca Wrocławia przypada prawie 1,7 m kw pow niż na mieszkańca Szczecina
                Mit jakoby że w Szczecinie powstają tylko centra handlowe i markety jest
                zdecydownie przesadzony, bo i w tej sferze życia co raz to bardziej odstaje.
                Wszystko na ten temat!! podaje to do do wiadomosci dla nie zorientowanych lub
                zakłamanych broniących swoich interesów. Pozdrawiam SZCZECIN BĘDZIE KAIREM ZE
                SLAMSAMI BO MAMY TAKICH W SZCZECINIE MĄDRYCH SPECÓW !!!
                • Gość: eKSPANS Re: ECE IP: 62.233.173.* 02.03.04, 12:07
                  Jeszcze dodam bym nie był źle zrozumiany oczywiście miasto musi widzieć i
                  interes kupców ale nie tylko jednej grupy zawodowej i wspierać wszelkie
                  inwestycje jak i inicjatywy.Kupcy w Poznaniu potrafili wznieść eleganckie
                  wielkopowierzchniowe obiekty gdy Szczecińscy nawet jednego a tylko potrafią
                  protestować i nic nie robić.
            • vojciech Re: ECE 03.03.04, 00:14

> Oczywiście rynek w sensie krakowskim , wielkie mam na myśli teren.
              > podniosłoby rangę miasta, powstało prawdziwe Centrum -serce miasta

Nie stać Cię na czynsz w Galaxy i Ty mi piszesz o rynku krakowskim? Jaja se
              chyba robisz
        • vojciech Re: ECE 03.03.04, 00:13

> Czynsze w takich centrach sa zabójcze

Taaa... Ale sklepy w tych centrach przy tak zabójczych czynszach nie
          bankrutują. Ciekawe czemu?
    • Gość: polonista Re: ECE IP: 212.14.2.* 02.03.04, 16:28
      Najlepszym przykładem operatywności szczecińskich kupców, jest tzw. Dom Kupca,
      na ulicy Krzywoustego. Wybudowany przez kupców, dla kupców - podobno. Gdyby nie
      kino Helios i market Grosz Polski, tudzież kawiarenka i kilka sklepów
      sportowych, byłby nie domem kupców, ale pustym domem w likwidacji. A jak się
      odgrażali, co to tam nie zrobią, jak miasto pozwoli im tę budowlę tam
      postawić...
      • rrado Re: ECE 02.03.04, 18:28
        Gość portalu: polonista napisał(a):

> Najlepszym przykładem operatywności szczecińskich kupców, jest tzw. Dom
        Kupca,
        > na ulicy Krzywoustego. Wybudowany przez kupców, dla kupców - podobno. Gdyby
        nie
        >
        > kino Helios i market Grosz Polski, tudzież kawiarenka i kilka sklepów
        > sportowych, byłby nie domem kupców, ale pustym domem w likwidacji. A jak się
        > odgrażali, co to tam nie zrobią, jak miasto pozwoli im tę budowlę tam
        > postawić...

kupcy szczecinscy sprzedali ten dom jakiejs firmie. i tyle z ich kupiectwa
        zostalo. pozdrawiam rado
    • Gość: MMarcin Re: ECE IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.03.04, 19:08
      W jaki sposób, chcesz więc sciągnąć do Szczecina konsumentów z UE (glownie
      mysle o niemcach). Pojedz sobie do geanta w weekend i przysluchaj sie po
      jakiemu tam sie rozmawia...szacuje, iz gruba wiekszosc sa to wlasnie sasiedzi z
      Vaterlandu. Przy obecnym kursie euro w stosunku do zlotowki jestesmy dla nich
      rajem do robienia zakupow, nie sadze aby to sie predko zmienilo, nawet po
      naszym wejsciu do UE. Chyba powinno nam zalezec aby sasiadow sciagac wieksze
      rzesze, po drugie aby stracili troche benzyny i pojechali jednak do centrum.
      Niemiecka firma dobrze wie co robi inwestujac w kaskade. Swoi beda sprzedawac
      swoim, za nizzsza cene. Przeciez to centrum absolutnie nie powstaje po to by
      Szczecinianie mieli gdzie robic zakupy. Z nasza miejska gospodarka ktos
      musialby naprawde postradac zmysly. Szczecinskie ulice beda puste? A kto
      powiedzial ze taki "zagraniczniak" nie moze kupic nic w mniejszym sklepiku? Nie
      moze zatrzymac sie, pospacerowac po Szczecinie? Kupic cos w sklepie ktory
      przyciagnie jego uwage, bedzie sprzedawalo produkt nietypowy...ale do tego moj
      drogi kupcu trzeba miec wykwalifikowana kadre znajaca przynajmniej angielski i
      niemiecki, wiec zacznij inwestowac przede wszystkim w ludzi, pozniej zastanow
      sie co mozesz zrobic aby nie zbankrutowac. Bez czegos co przyciagnie
      zagranicznego turyste nie mamy szans aby wyciagnac miasto z letargu. Jedna
      wielka ulica na wzor tej w Barcelonie, albo chociazby piotrkowskiej w Łodzi -
      nie ma sprawy, tylko, ze miasto takiej uliczki NIE MA! Predko miec nie bedzie,
      a turysta nie moze czekac... Uwazam, iz po wejsciu do UE Szczecin ma szanse
      przybrac najszybsze tempo wzrostu gospodarczego ze wszystkich miast w Polsce
      (wiadomo, ze nie od razu). Potrzeba nam tylko
      a) dobrego gospodarza (Jurczyk musi natychmiast odejsc - brzmi to jak pogrozka
      od pani przedszkolanki:> )
      b) dobrej koniunktury, rynku na miare prawdziwego europejskiego miasta
      c) skutecznej reklamy u sasiadow zza zachodniej granicy.

A kupcy niech tak sie nie bulwersuja, bo jak tak dalej pojdzie to kto bedzie
      mial u nich robic zakupy? Bezrobotni i wierni emeryci ktorych dni sa policzone,
      bo mlodzi i zdolni chca z tego miasta uciekac. Ba! Nie tylko chca, ale nawet to
      robia. Kupcy musza raczej sie dostosowac i mocno rozszerzyc swoje horyzonty
      intelektualne. Szczecin wioska z tramwajami i tylko drobnym sklepikarstwem NIE
      BEDZIE!

Powyzej jest tylko i wylacznie moje prywatne zdanie, mam nadzieje ze nikogo nie
      urazilem. Jezeli tak to przepraszam

Pozdrawiam
    • Gość: Antykupiec Re: ECE IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 21:42
      Szczecińskie środowisko kupieckie nie umie się zjednoczyć i mówic jednym głosem
      Jak w kazdym środowisku brak jest charyzmatycznego lidera. Nisch powstanie
      Kaskadai inne będzie to zimy prysznic na wiecznie skłócone kupieckie elity.
      tzw elity kupieckie niczym sie nie róznią od innych !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka