Dodaj do ulubionych

Jerzy Sawka oszalał? Nie on napisalal artykul !

IP: *.nitka.net.pl 07.03.04, 19:04
Nie przepadam za Panem prezydentem Jurczykiem.To jednak co zrobil Jerzy Sawka
w swoim artykule z Panem prezydentem Jurczykiem mowi mi, ze powinien Jerzy
Sawka poddac sie kliniczyn badaniom we wiadomej specjalizacji.Tyle jadu i
nienawisci. Nie mam nic tez specjalnie do v-ce prezydentow Trzcinskiego i
Chwata , szczegolnie jednak Leszek Chwat postepuje w sposob budzacy odraze
opluwajac swojego bylego pryncypala.
Mam wrazenie , ba jestem przekonany, ze poprzednie "ekipy" rzadzace miastem
Szczecinem wyrzadzily o wiele wieksze szkody nam mieszkancom, jednak Jerzy
Sawka byl (mily,ślepy,glupi,gluchy itd) nie widziec problemu.

Ludzi mozna oslepic i przkupic, ale czlowieka nigdy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Olej Cel uświęca środki IP: *.teleton.pl 07.03.04, 19:19
      A cel w tym przypadku - to nie żarty.
      Sawka nie polegnie tym artykułem, a z pewnościa dołożył cegłę do Marianowego
      Odejścia.
      • Gość: szok Re: Cel uświęca środki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 19:49
        Sawka nie polegnie. Nawet dostanie kilka punktów za kopanie Jurczyka. Może
        nawet Matlak zaaaprosi Sawkę do TV ?
        • Gość: naim Re: Cel uświęca samego Sawkę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 20:36
          Nie wystarczy być kompletnym idiotą, aby w ten sposób kopać Prezydenta. Trzeba
          być jeszcze dobrze wychowanym.
          A panu Sawce najwyrazniej brakuje nie tylko wychowania, ale i też rzetelności
          pismaka. Nie chce mi się cytować tytułów takich "stajnia Jurczyka" bo to
          żałosne.
          Panie i Panowie z lokalnej Gazetki Ściennej, zapraszam do Tawerny.
          Powiecie mi, w jakich okolicznościach i dlaczeego tak go flekujecie?
          "Nie" bije was na głowę. Więcej płacą za dobre newsy.
          Macie syndrom żaby w głębokiej studni. Bardzo głębokiej.
      • Gość: Ana oj,gryfie... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 10:39
        czytam artykuł sawki i nie widzę gryfie w nim nic niewłaściwego.to,że prezydent
        robi koszmarne błędy językowe,mieszka na działkach,doprowadza miasto do
        ruiny,był sb-ckim agentem i nie ma o niczym pojęcia zielonego jest faktem
        powzechnie znanym,a o faktach się nie dyskutuje...to,że sawka naapisał,o czym
        wszyscy i tak wiedzą,to żaden grzech chyba?
        • absztyfikant Re: oj,gryfie... 09.03.04, 19:45
          Nie jest to powod do pochwaly, ani do potepienia. Ot dziennikarskie rzemioslo...
    • Gość: realista Re: Jerzy Sawka oszalał? Nie on napisalal artykul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 21:05
      Przepadasz gryf za Marianem Jurczykiem, bo zawsze go bronisz, więc nie
      manipuluj. A bronienie największego szkodnika miasta powinno być karane - tak
      jak samo szkodnictwo, chociażby ostracyzmem społecznym. Sawka napisał doskonały
      artykuł, bardzo delikatny i nie do końca oddający rzeczywistość. Gdyby tak
      miało być, musiałby obrazić Jurczyka, czyli przedstawić całą prawdę o jego
      braku umiejętności przyswajania JAKIEJKOLWIEK informacji i nieumiejętności
      podjęcia JAKIEJKOLWIEK decyzji przez niego. Sawka potraktował Jurczyka bardzo
      subtelnie. Dziwię się wszelkim alcybiadesom i innym antygonom, że tak spokojnie
      przyjmują ostatnio żałosną obronę Mariana na forum, przez przedstawicieli
      stajni Mariana, dla których jest on jedyną opoką ich trwania. Będą więc tę
      opokę bronić do krwi ostatniej, mając głęboko w d... Szczecin i pozostałych
      mieszkańców.
      • Gość: szok Re: Jerzy Sawka do tygodnika "Nie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 06:22
        Gryf, nie przepada za żadnym Miarianem. Zarówno jemu jak widzę i nie tylko jemu
        nie podoba sie arogancja Redaktora S. i publikacja rodem z okresu zimnej wojny
        lub jak to określił (słusznie !) naim, stylem przypomina zajadliwe felienony i
        komentarze z "Nie".
        Sawka , (realista też) nie zmądrzał z dnia na dzień. Nie wie, że taki atak na
        Jurczyka wywołuje odwrotne reakcje i szkodzi , zdecydowanie szkodzi referendum.
        Gdyby Jurczyk wydrukował plakat o treści : chce mnie wyrzucić Gazeta Wyborcza,
        zostanie na funkcji

• Gość: Gość Stado hien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.04, 21:48
      Kolejny cfaniaczek,ktory chce upiec cos przy tym ognisQ.
      To wszystko co sie tu dzieje jest po prostu załosne.
      Dzikie stado hien ruszyło na łowy :(
      • Gość: realista Re: Stado hien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 22:13
        Faktycznie, Marian jest cfaniaczkiem. Bo nawet cwaniakiem nie jest. O takim
        facecie trudno pisać prawidłowo. Rozumiem twoje emocje.
      • piotr33k2 Re: ten artykuł to bardzo łagodne opisanie 07.03.04, 22:17
        ten artykuł bardzo łagodnie traktuje prezydenture i osobowość
        jurczyka ,powinien być bardziej dosadny tak samo jak dosadny jest jurczyk w
        swojej beznadziejnej indolencji i głupocie .
        • Gość: Ja Re: ten artykuł to bardzo łagodne opisanie IP: *.pomorzany.v.pl 07.03.04, 22:45
          Pomijając tytuł, ton artykułu bardzo wyważony. Pełen emocji jest natomiast list
          Prezydenta do nas, Szczecinian. Zdumiewa argumentacja i stylistyka. Czytam i
          odnoszę wrażenie, że cofam się w czasie do okresu strajków Solidarności.
          Ówcześni włodarze też apelowali do mieszkańców w podobny sposób. Ustrój się
          zmienił, ale postawa ludzi, których życie przerosło jest zawsze taka sama. Od
          koryta trzeba ich odrywać, choć kiedyś znali sens powiedzenia " Nie pchaj sę na
          afisz jak nie potrafisz".
          • Gość: Gryf Jerzy Sawka oszalał? Nie on napisalal artykul ! IP: *.nitka.net.pl 07.03.04, 23:04
            Gość portalu: Ja napisał(a):

> Pomijając tytuł, ton artykułu bardzo wyważony. Pełen emocji jest natomiast
            list
            >
            > Prezydenta do nas, Szczecinian. Zdumiewa argumentacja i stylistyka.

"Uderz w stol a nozyce same sie..........." byc moze jest to wlasnie replika na
            list Pana prezydenta Jurczyka.Zniwelowanie, zrownowazenie tego
            (populistycznego) wystapienia Pana prezydenta Jurczyka na lamach KS. Ale
            dlaczego w takiej prymitywnej formie? No wlasnie dlaczego?

Ludzi mozna oslepic i przekupic, ale czlowieka nigdy.
    • korfi Re: Jerzy Sawka oszalał? Nie on napisalal artykul 07.03.04, 22:45
      Też uważam, że artykuł raczej słaby. Jak czyta ktos nie znający sytuacji to
      odczyta same hasła. Fakt, że nośne, ale płytko opisujące sprawę. Po
      przeczytaniu czułem niedosyt. Tyle tekstu a tak mało napisane. No, ale każdy
      może miec swoje zdanie.

-------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
    • Gość: Pismak Re: Jerzy Sawka oszalał? Nie on napisalal artykul IP: 80.51.242.* 07.03.04, 23:16
      Cóż, bardzo interesujące rzeczy opisuje red. Sawka. O części z nich
      wiedzieliśmy, o wielu nie. Więc dobrze, że się o tym pisze. Dla informacji. Ale
      informacja powinna być rzetelna.
      Jerzy Sawka mimo, że jest redaktorem, wciąż jest dziennikarzem. A dziennikarzy
      obowiązuje rzetelność i pewne zasady. Bo jeżeli ma to być materiał
      dziennikarski, a nie niskich lotów kopanie leżącego, to gdzie, do jasnej
      cholery, jest Marian Jurczyk i jego odpowiedź na zarzuty. Fakt, że Jurczyk się
      zamknął w altance żadnego dziennikarza nie usprawiedliwia. Są dwa oficjalne
      wystąpienia Jurczyka (z 11 lutego i 5 marca) w tej sprawie i należało zacytować
      wypowiedzi - pozwolić odpowiedzieć Jurczykowi na zarzuty. Nawet jeśli te
      odpowiedzi kompromitują go. To na pewno zwiększyłoby wymowę tego tekstu. Poza
      tym, można wystosować pytania do Jurczyka na piśmie. Wiem, że odpowie, bo sam
      taką odpowiedź miesiąc temu dostałem. I można to cytować. Sawka tego nie
      zrobił, tylko pozbierał opowiastki jednej strony. Dlaczego? Czyżby jako
      naczelny "opatrznościowej Wyborczej" uważał, że już nie musi? Czy tłumaczyć go
      ma fakt, że twierdzi jakoby Jurczyk oszalał. Pewnie oszalał, ale to nie
      tłumaczy naruszenia podstawowej zasady dziennikarskiej rzetelności. Kiedy nie
      podaje się zdania strony przeciwnej (nawet, jeśli wyrażone jest w tak
      idiotyczny sposób, jak w oświadczeniu z 5 marca), to zachodzi podejrzenie, że
      cały wielki tekst napisano po to, by się z faceta powyśmiewać. A to jest
      poniżej krytyki. Po prostu wstyd.
      Możemy się kłócić, czy ten tekst powinien być ostrzejszy lub nie. Z zawodowego,
      pismakowego punktu widzenia powiem, że byłby znacznie ostrzejszy, gdyby
      zestawić pewne ciekawe fakty i wypowiedzi, które przytoczył Jerzy Sawka z
      wypowiedziamy Jurczyka z oficjalnych oświadczeń. Nie wierzę, że taki stary
      dziennikarski wyjadacz, jak Sawka nie potrafiłby tego dobrze napisać. Po prostu
      nie chciał. Wolał napisać historyjkę ku uciesze ogólnopolskiej gawiedzi. Bo
      nawet myśmy tego nie dostali, tylko dostała Polska. By mogła się dobrze uśmiać
      ze Szczecina i naszej władzy. Jak na naczelnego gazety, która mieni się
      szczecińską, to bardzo dziwne postrzeganie swojej szczecińskości.
      I jeszcze jedna uwaga. Jestem w kontakcie z kilkoma redakcjami ogólnopolskich
      pism, które mają ochotę na opisanie Jurczyka, ale zgadzają się ze mną, że bez
      jego nowych wypowiedzi nie ma tematu. Oni jakoś rozumieją na czym polega ten
      zawód, a "Wyborcza" nie może? Powiedzcie mi, o co tu chodzi?
      • Gość: realista Re: Jerzy Sawka oszalał? Nie on napisalal artykul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 23:35
        Ewentualnie to możesz buty czyścić Sawce z taką prymitywna retoryką. I dlatego
        właśnie to on jest szefem GW w Szczecinie, a ty tylko pismakiem bełkocącym na
        forum i piszącym wypociny za wierszówkę. Trzeba znać swoje miejsce w szeregu,
        miernoto.
        • Gość: Pismak Re: Jerzy Sawka oszalał? Nie on napisalal artykul IP: 80.51.242.* 08.03.04, 02:44
          Mocne słowa, Drogi Realisto. Musisz być starym wyjadaczem w mojej branży, skoro
          pozwalasz sobie w taki sposób oceniać moją wypowiedź. Obawiam się jednak, że
          gdybyś znał chociaż trochę realia tego zawodu, zamilkłbyś albo zmienił temat.
          Natomiast jeżeli to nienawiść do Jurczyka tak Cię zaślepiła - powiem Ci, że
          można chcieć jego odwołania i można wspierać działania ku temu zmierzające, ale
          zachowywać się przy tym przyzwoicie.
          • Gość: szok zachowywać się przy tym przyzwoicie. o/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 06:23
        • Gość: Marian Pażdzioch Re: Jerzy Sawka oszalał? Nie on napisalal artykul IP: *.ksiazat.v.pl 08.03.04, 07:43
          Ty to znasz swoje miejsce w szeregu, czyszcząc nie tylko buty i nie tylko jemu
          • Gość: Ana a marian,jak zwykle IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 10:52
            a ty,marianie p.,jak zwykle głupawo i nie na temat...swoją drogą jest to chyba
            kwestia specjalnego talentu...
            • absztyfikant ble ble ble 08.03.04, 14:49
              Odnosze wrazenie, ze niespodziewanym bohaterem tego watku stal sie stosunek
              dyskutantow do "Gazety Wyborczej", a nie sam rzeczony tekst, w ktorym Jerzy
              Sawka odmalowal Mariana Jurczyka. Nie oszukujmy sie, potencjalny elektorat
              kolegi Jurczyka nie czyta swiatecznego wydania "Gazety". Ujadanie dyskutantow
              zniesmaczonych tekstem Sawki to, moim zdaniem, straszna hipokryzja - dziwia
              mnie takie alergiczne reakcje, kiedy wreszcie ktos odwazyl sie napisac to, co
              inni opowiadaja sobie na bankietach. A czasami na tym forum.
              • piotr33k2 Re: ble ble ble 08.03.04, 14:57
                masz racje ,niema tam nic kłamliwego tylko prawda cała prawda i tylko
                prawda .oburzenie niektórych jest co najmniej oburzające a porównywanie gazety
                do tygodnika "nie" jest oburzające po stokroć .
                • Gość: Pismak Re: ble ble ble IP: 80.51.242.* 08.03.04, 16:07
                  Hm, drażliwy temat.
                  Nie kwestionuję treści, tylko wykonanie.
                  Nie intencje, lecz styl.
                  Nie oburzam się, mam żal.

Tekst jest interesujący. Prawda wręcz poraża. Jurczyk jest chorym człowiekiem.
                  Stworzyliśmy potwora.
                  • albert_c Re: ble ble ble 09.03.04, 12:59
                    a jak dla mnie ten artykul nie powineien sie w ogole ukazac w zadnej gazecie
                    (no moze poza szmatlawcem jakims). przeciez nie trzeba byc wcale (to odnosnie
                    slow Pismaka) piskamkiem ani pracowac w branzy aby zobaczyc ze uraga on regulom
                    rzetelnego dziennikarstwa. mi sie bardzo podobalo jak ostatnio w rzepie pod
                    artykulem ukazala sie adnotacja ze pan taki i owaki mimo wyslanych do niego
                    pytan nie ustosunkowal sie do zarzutow. w tym artykule bardzo mi brakuje tego,
                    co na to jurczyk.
                    fajnie sobie poczytac jaki to glab nami rzadzi, ale jednak - wybaczcie - od tak
                    opiniotworczego medium jak Gazeta wymagam rzetelnosci, ktorej tym razem
                    zabraklo. jak dla mnie artykul napisany po to aby sie gawiedz cieszyla, ze ktos
                    przypierdzielil jurczykowi glosno i dosadnie. bo jest to glosne i dosadne, ale
                    chyba cieszyc nie ma sie z czego.

pytanie tylko takie mi sie nasuwa: dlaczego w trakcie kampani wyborczej Gazeta
                    nie pisala takich artykulow o jurczyku? przeciez pisal tu na forum juz niejaki
                    IXI, ze wysylal listy otwarte do Gazety i innych dziennikow w Szczecinie i byly
                    to listy mocno uderzajace w jurczyka i tylko Gazeta ich nie drukowala,
                    dlaczego? sporo mych watpliwosci co do intencji Gazety w tej sprawie.

te zachowanie Gazety przypomina mi takie zachowanie jakby ktos z gory zalozyl
                    jedyna niepodwarzalna teze i teraz wszelkimi srodkami staral sie ja udowodnic
                    nie baczac na rzetelnosc z jaka to czyni. przypomina mi to zachowanie wielu
                    redakcji w trakcie trwania przystanku woodstock, kiedy prawie kazdy pismak
                    przesciga sie w tym aby przypiepszyc owsiakowi, bo w te kilka dni to jest
                    trendy i przypiepszja nie baczac na rzetelnosc byle pierwsi byle zgnoic, byle
                    puscic tekst pt 'przystanek smierci" i inne glupoty, ktorch zadnemu rzetelnemu
                    medium wybaczyc nie mozna.

pozdrawiam,
                    albert_c

• piotr33k2 Re: ble ble ble 09.03.04, 13:25
                      przesadzasz albercie z tym oburzeniem na gazetę i sawkę ,przypominam że gazeta
                      to mimo wszystko dziennik codzienny dla zwykłych ale inteligetnych ludzi a nie
                      jakiś periodyk filozoficzno- socjologiczny z wyższej szkoły jazdy dla
                      nielicznych.analogia do woodstocku i owsiaka też nie za bardzo adekwatna bo tam
                      teza z góry była złośliwa i fałszywa a tu jest słuszna i prawdziwa .mogę się
                      zgodzić co do tych listów w czasie kampani wyborczej ostrzegających przed
                      jurczykiem ale artykuły na temat niekompetecji jurczyka były jeżeli dobrze
                      pamietam drukowane w gazecie, chociaż nie takie jednoznaczne ,zdecydowane i
                      częste.
                      • albert_c Re: ble ble ble 09.03.04, 13:46
                        piotr33k2 napisał:

> przesadzasz albercie z tym oburzeniem na gazetę i sawkę ,

* nie jestem oburzony, tylko zauwazam bardzo duze niedociagniecia w tym tekscie
                        i przeszkadza mi to w zrozumieniu o co redaktorowi sawce chodzilo. o to aby
                        przypiepszyc jurczykowi - brawo, udalo sie na pewno!

> przypominam że gazeta to mimo wszystko dziennik codzienny dla zwykłych ale
                        inteligetnych ludzi a nie jakiś periodyk filozoficzno- socjologiczny z wyższej
                        szkoły jazdy dla
                        > nielicznych.

tym bardziej powinna byc rzetelna ze jest dla zwyklych ludzi, ktorzy nie maja
                        czasu wmetrze, tramwaju etc. za bardzo wnikac czy ten tekst jest rzetelny czy
                        nie. on po prostu powinien byc. na tym polega uczciwosc pracy dziennikarza, bo
                        nie jest to zwykly zawod. czwrta wladza powinna byc nie mniej rzetelna niz
                        pzostale trzy.

>analogia do woodstocku i owsiaka też nie za bardzo adekwatna bo tam
                        > teza z góry była złośliwa i fałszywa a tu jest słuszna i prawdziwa .

* dla wielu setek ludzi tamta teza tez byla prawdziwa. ale nie chce spierac sie
                        czy to jest prawda czy nie, bo jest moim zdaniem, ale nierzetelnie
                        przedstawiona, niosaca znamiona paszkwilu.

pozdrawiam,
                        albert_c

• piotr33k2 Re: ble ble ble 09.03.04, 13:58
                          a czy tam albercie były podane jakieś fałszywe nieprawdziwe fakty i
                          zdarzenia?,a sawce chodziło o to ,o czym ty czy ja juz wiemy dawno ale nie wie
                          tego albo nie rozumie jeszcze bardzo wielu ludzi i może dzięki temu będą
                          wiedzieć .może z punktu widzenia czystej technicznej dziennikarskiej strony są
                          tam braki i niedociągnięcia ale główna idea jest słuszna i prawdziwa .
                          • Gość: Pismak Re: ble ble ble IP: 80.51.242.* 10.03.04, 00:00
                            Mam wrażenie, że nasza dyskusja nie ma sensu.

W tekście jest wiele ciekawych informacji. Muszę przyznać, że odmalowany tam
                            obraz Jurczyka jest przerażający. Ukazuje faceta, który nie jest w pełni władz
                            umysłowych, a rządzi wielotysięcznym miastem. W sposób zmanierowany, zupełnie
                            nieprzewidywalny, wręcz socjopatyczny. Jak boski Neron. Być może jest to obraz
                            nieco przejaskrawiony, ale pewnie prawdziwy. Wiemy o tym, bo mieszkamy w tym
                            mieście, widzimy to na co dzień, jesteśmy w stanie w to uwierzyć. Czytelnicy z
                            całej Polski muszą jednak wierzyć autorowi tekstu na słowo. A tutaj kłania się
                            dziennikarska rzetelność. I nie chodzi tu o żadne "błędy w technice
                            dziennikarskiej". To nie jest spór czysto techniczny. Nie czepiamy się
                            przecinków, ani środków wyrazu użytych w tekście. Autor ma prawo napisać
                            materiał, jak mu się żywnie podoba. Nawet, jeżeli ma ochotę, może przegiąć z
                            afektowanym tonem wypowiedzi i graniem na ludzkich emocjach - jak to zwykł
                            nachalnie robić Pan Prowadzący program "Pod napięciem" w TVN. Tylko, że
                            niezorientowany czytelnik, na przykład mieszkaniec takiego Tarnowa, który ma
                            Szczecin w głębokim poważaniu, musi dostać materiał rzetelny, by mógł sam
                            wyrobić sobie zdanie na temat Mariana J. Gdyby więc dostał, oprócz opowieści o
                            jego wyczynach, również jego krzywe teksty odpowiednio wplecione w ten
                            materiał - miałby pełniejszy obraz sytuacji. A my pewnie ostrzej napisany i
                            bardziej wymowny tekst.

Obowiązkiem dziennikarza jest obiektywnie relacjonować pełny obraz sytuacji.
                            Kiedy dowiadujemy się czegoś ważnego o tym, co się dzieje powiedzmy w Krakowie,
                            to też chcemy wiedzieć o wszystkich aspektach sprawy i usłyszeć zdanie dwóch
                            stron, a bardzo chętnie jeszcze komentarz eksperta. Wtedy możemy sobie łatwiej
                            sami wyrobić zdanie o danej sprawie. My, Szczecinianie, mamy już swoje zdanie o
                            Jurczyku. Dla nas ten tekst jest zrozumiały i będzie przez nas odebrany w
                            odpowiednim kontekście, bo znamy oświadczenia Jurczyka i wiemy, że facet nie
                            chce gadać z dziennikarzami. Czytelnik z Tarnowa tego nie wie. I pewnie nieźle
                            się uśmiał, a potem zapytał sam siebie: "a co na to ten cały Jurczyk? Skoro on
                            taki zabawny, to szkoda, że w tekście nic śmiesznego nie powiedział."

I proponuję, jeżeli pozwolicie, niniejszym zamknąć dyskusję na ten temat. W tym
                            momencie tylko autor tekstu może nam powiedzieć, co sądzi o tej sprawie.
                            Chętnie bym wysłuchał jego zdania. Nawet połajanki lub ataku. Tak z
                            dziennikarskiej rzetelności.
                            • absztyfikant Re: ble ble ble 10.03.04, 12:35
                              Drogi Pismaku, czytelnicy ogolnopolskiego grzbietu "Gazety" niczym sie
                              specjalnie od przecietnych szczecinian nie roznia, bo powinienes wiedziec, ze
                              wiedza na temat 'kuchni' rzadow Mariana Jurczyka jest w narodzie znikoma. Ten
                              tekst rzuca nieco swiatla na postac prezydenta Szczecina.

Mowisz, ze warto, Twoim zdaniem, bylo wplesc do artykuku nieco wypowiedzi
                              Jurczyka. Nie moge sie z tym zgodzic, bo:

1. Jurczyk unika mediow jak ognia,
                              2. Nie bylby w stanie merytorycznie odniesc sie do zarzutow,
                              3. Nie ma zadnego wymogu wplatania do tego rodzaju publicystyki wypowiedzi
                              osoby branej na tapete, bo Sawka podaje tam bezsporne fakty. Inaczej by sie
                              miala sytuacja, gdybu pan Heniek oskarzal Jurczyka o kradziez sliwek z dzialki.
                              Wtedy komentarz Jurczyka bylby jak najbardziej na miejscu.

Zgadzam sie, ze dalsza dyskusja jest bezcelowa. Ale musialem to napisac - tak
                              z rzetelnosci i troski o fakty, a nie nasze o nich wyobrazenia.
                              • Gość: Pismak Re: ble ble ble IP: 80.51.242.* 10.03.04, 16:04
                                Miałem już zakończyć, ale tylko jedno zdanie:

"Inaczej by sie miała sytuacja, gdybu pan Heniek oskarżał Jurczyka o kradzież
                                śliwek z działki. Wtedy komentarz Jurczyka byłby jak najbardziej na miejscu."

Tak się składa, że w tej sprawie mieszkańcy Szczecina (a także Autor tekstu)
                                oskarżają go o dużo więcej.

Pozdrawiam.
                              • Gość: ble Re: ble ble ble IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 12:30
                                ble
              • Gość: Marian Pażdzioch Re: ble ble ble że ho, hooo! IP: *.ksiazat.v.pl 08.03.04, 21:33
                > Ujadanie dyskutantow zniesmaczonych tekstem Sawki to, moim zadaniem, straszna
                hipokryzja - dziwią mnie takie alergiczne reakcje,kiedy wreszcie ktoś odważył
                sie napisać to,co inni opowiadają sobie na bankietach.

Masz dziwne pojmowanie demokracji. Według ciebie Sawka to nieomylny facet i ci
                którzy nie zgadzają się z jego tekstem dopuszczają się strasznej hipokryzji?
                Przepraszam, ale musiało ci paść na rozum. I jeszcze jedno, kto niby opowiada
                sobie na bankietach, bezrobotni, emeryci albo ludzie będący na zasiłkach?
                Puknij się w łepetynę i nie właz w d... Sawce reakcyjny alergiku.
        • Gość: ) Re: Jerzy Sawka oszalał? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 20:03
          Realistko,
          uważam, że kobiety w okresie kilmakterium nie powinny uczestniczyć w życiu
          publicznym, które i bez nich przepełnione jest chorymi emocjami ;)

Pismaku,
          zgadzam się, że red. Jerzy Sawka sam zalicza siebie do osób,
          które szkodzą wizerunkowi naszego miasta.

Tak to już jest, że bezradność rodzi wściekłość :(

• absztyfikant Albercie... 09.03.04, 17:36
      a jak dla mnie ten artykul nie powineien sie w ogole ukazac w zadnej gazecie
      (no moze poza szmatlawcem jakims). przeciez nie trzeba byc wcale (to odnosnie
      slow Pismaka) piskamkiem ani pracowac w branzy aby zobaczyc ze uraga on regulom
      rzetelnego dziennikarstwa.

█ Gdzie konkretnie ?

mi sie bardzo podobalo jak ostatnio w rzepie pod
      artykulem ukazala sie adnotacja ze pan taki i owaki mimo wyslanych do niego
      pytan nie ustosunkowal sie do zarzutow.

█ Sawka opisywal caloksztalt dzialanosci Mariana Jurczyka. Czy w sytuacji, gdy
      pisze, ze Marian Jurczyk ma np. nielegalna altanke, to powinien prosic go o
      komentarz ? Hmm???

w tym artykule bardzo mi brakuje tego,
      co na to jurczyk.

█ Marian Jurczyk bardzo skutecznie unika mediow, a oswiadczenia, ktore z
      siebie wypluwa sa pisane przez fachowcow. Najczesciej jednak nie ma zadnych
      odpowiedzi.

fajnie sobie poczytac jaki to glab nami rzadzi, ale jednak - wybaczcie - od tak
      opiniotworczego medium jak Gazeta wymagam rzetelnosci, ktorej tym razem
      zabraklo.

█ Jurczuk jak piszesz jest 'glabem'. Ja podzielam ten poglad. Jednak Sawka nie
      pisze tego explicite - to wynika z wielu konkretnych sytuacji opoisanych w
      tekscie.

jak dla mnie artykul napisany po to aby sie gawiedz cieszyla, ze ktos
      przypierdzielil jurczykowi glosno i dosadnie.

█ To nie bylo dosadne. Zaryzykuje teze, ze Sawka potraktowal Jurczyka bardzo
      subtelnie. Nie zauwazylem wielu ocen, natomiast mrowie faktow o ktorych
      niestety wiele sie nie mowilo.

bo jest to glosne i dosadne, ale
      chyba cieszyc nie ma sie z czego.

█ j.w.

pytanie tylko takie mi sie nasuwa: dlaczego w trakcie kampani wyborczej Gazeta
      nie pisala takich artykulow o jurczyku?

█ Jak to nie pisala, Jachim kilka miesiecy temu napisal slowa, ktore do tej
      pore wywoluja kontrowersje na forum: "Marian Jurczyk nigdy nie byl naszym
      bohaterem". A jesli chcesz poszerzyc swoja wiedze, to polecam wnikliwa lekture
      archiwum GW.

przeciez pisal tu na forum juz niejaki
      IXI, ze wysylal listy otwarte do Gazety i innych dziennikow w Szczecinie i byly
      to listy mocno uderzajace w jurczyka i tylko Gazeta ich nie drukowala,
      dlaczego?

█ Mysle, ze warto o to zapytac redakcje, jak i samego zainteresowanego.

sporo mych watpliwosci co do intencji Gazety w tej sprawie.

█ :)

te zachowanie Gazety przypomina mi takie zachowanie jakby ktos z gory zalozyl
      jedyna niepodwarzalna teze i teraz wszelkimi srodkami staral sie ja udowodnic
      nie baczac na rzetelnosc z jaka to czyni.

█...teze, ze Jurczyk jest katastrofalnie zlym i intelektualnie niewydolnym
      prezydentem ? Przeciez to sa fakty !

przypomina mi to zachowanie wielu
      redakcji w trakcie trwania przystanku woodstock, kiedy prawie kazdy pismak
      przesciga sie w tym aby przypiepszyc owsiakowi, bo w te kilka dni to jest
      trendy i przypiepszja nie baczac na rzetelnosc byle pierwsi byle zgnoic, byle
      puscic tekst pt 'przystanek smierci" i inne glupoty, ktorch zadnemu rzetelnemu
      medium wybaczyc nie mozna.

█ Przeginasz.

pozdrawiam,
      albert_c
      • albert_c Re: Absztyf... 10.03.04, 12:42
        absztyfikant napisał:

przeciez nie trzeba byc wcale (to odnosnie
        > slow Pismaka) piskamkiem ani pracowac w branzy aby zobaczyc ze uraga on
        regulom rzetelnego dziennikarstwa.
        >
        > █ Gdzie konkretnie ?

* Absztyf, to pytanie jest zle postawione, bo nie chodzi o konkretne miejsce w
        artykule, tylko o to, ze mi nie pasuje to, ze dziennikarz nie pisze, "a co na
        to jurczyk". wg Ciebie nie musi, wg mnie powinien.
        a cala reszta jest sporem miedzy nami o ta rzetelnosc, ktorej brakuje mi w tym
        artykule.

> █ Sawka opisywal caloksztalt dzialanosci Mariana Jurczyka. Czy w sytuacji
        > , gdy pisze, ze Marian Jurczyk ma np. nielegalna altanke, to powinien prosic
        go o komentarz ? Hmm???

* Absztyf, a Ty sobie jaja robisz jak ja powaznie pisze, czy co? jakbys ironia
        chcial mi udowodnic ze nie mam racji. szczerze mowiac irytuje mnie to, ale
        jakos sobie z tym radze:)
        z altanka byl dobry numer w artykule, bo napisal ze ten loch utajnil i koniec
        nie wiadomo ile chatka jurczyka sobie mierzy. ale tu nie o chatke jurczyka
        chodzi, tylko o to, ze on jest glabem i mozna bylo jego wypowiedzi (poza
        czterech kotow i dwoch psow, patelnia, pewna pani do mnie przyszla etc.)
        zamiescici w artykule (a znajac jurczyka to pewnie pani kasi wypowiedzi).
        moze powinni teraz zamiscic jakis wywiad z jurczykiem - oczywiscie sie nie
        zgodzi, wiec powinni napisac, ze chcieli wywiadu z jurczykiem po napisaniu
        artykulu tego, a on sie nie zgodzil, bo...

█ Marian Jurczyk bardzo skutecznie unika mediow, a oswiadczenia, ktore z
        > siebie wypluwa sa pisane przez fachowcow. Najczesciej jednak nie ma zadnych
        > odpowiedzi.

* przeciez Pismak napisal, ze on dostal odpowiedzi.

> pytanie tylko takie mi sie nasuwa: dlaczego w trakcie kampani wyborczej
        Gazeta nie pisala takich artykulow o jurczyku?
        >
        > █ Jak to nie pisala, Jachim kilka miesiecy temu napisal slowa, ktore do t
        > ej pore wywoluja kontrowersje na forum: "Marian Jurczyk nigdy nie byl naszym
        > bohaterem". A jesli chcesz poszerzyc swoja wiedze, to polecam wnikliwa
        lekture archiwum GW.

* nie mowie o sierpniu roku zeszlego kiedy to Jachim napisal te slowa, a naim
        wywolal ciekawa dyskusje, ale pisze o czasie pazdziernik'02. nie bylo takich
        artykulow, a wcale nie trzeba bylo czekac 1,5 roku na to, aby twierdzic ze
        jurczyk to glab, bo juz raz udowodnil ze tak jest, teraz udowadnia po raz drugi.

█ Przeginasz.

* byc moze, ale jakies takie uczulenie mam na rzetelnosc dziennikarska.

pozdrawiam,
        albert_c

• absztyfikant Re: Absztyf... 10.03.04, 13:13
          W sytuacji, kiedy jeszcze bardziej okopujesz sie na swoim stanowisku nie
          pozostaje mi nic innego jak wzruszyc ramionami i zyczyc Ci milego dnia.
          • albert_c Re: Absztyf... 10.03.04, 13:55
            absztyfikant napisał:

> W sytuacji, kiedy jeszcze bardziej okopujesz sie na swoim stanowisku nie
            > pozostaje mi nic innego jak wzruszyc ramionami i zyczyc Ci milego dnia.

* Absztyf, wzajemnie zycze Ci milego dnia ironia podszytego:)

pozdrawiam,
            albert_c

----------------------------------------------------------------------
            "Ach, Królik... Lubię rozmawiać z Królikiem, bo Królik mówi wyraźnie o rzeczach
            wyraźnych."
            Kubuś Puchatek

• absztyfikant Re: Absztyf... 10.03.04, 15:10
              - Tygrysy nie lubią miodu.
              - Ach - rzekł Puchatek i starał się, aby to brzmiało Smutno i Żałośnie.
              • albert_c Re: Absztyf... 10.03.04, 15:31
                "O, Królik jest mądry. I ma Rozum. I myślę, że on właśnie dlatego nigdy nic nie
                rozumie."
                Kubuś Puchatek :))))
                • absztyfikant Re: Absztyf... 10.03.04, 15:36
                  Kliknij
                  • albert_c Re: Absztyf... 10.03.04, 15:58
                    przyznam ze napatrzec sie nie moglem:) jak w lustro czy co?

i tyle mi pozostaje napisac: "Puchatek spojrzał na swe obydwie łapki. Wiedział,
                    że jedna z nich jest prawa, i wiedział jeszcze, ze kiedy się już ustaliło,
                    która z nich jest prawa, to druga była lewa, ale nigdy nie wiedział, jak
                    zacząć."

pozdrawiam,
                    albert_c
    • erich_honecker Re: Jerzy Sawka oszalał? Nie on napisalal artykul 13.03.04, 13:15
      Duzo nowych informacji w tym artykule. Ja jestem na tak.
      • Gość: Czytelnik Red. Jerzy Sawka oszalał a Szczecin tonie! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 14:08
        Agencja Standard & Poor's poinformowała, iż utrzymała długoterminowy rating
        na poziomie BBB dla Miasta Szczecina. Perspektywa ratingu jest stabilna.

"Utrzymanie oceny jest wynikiem uchwalonej w roku 2003 ustawy dotyczącej
        finansów samorządów terytorialnych, której zapisy zmniejszają zależność
        Miasta od transferów z budżetu państwa i wprowadzają wyrównanie składników w
        oparciu o określone formuły", powiedział analityk Standard & Poor's -
        Christian Esters. "Mimo, iż oczekuje się że całkowite skutki tego rozwiązania
        będą dla Szczecina w 2004 r. neutralne, nowy system dochodów ma wpływ na
        zwiększenie przejrzystości finansów samorządu terytorialnego".

Ocena odzwierciedla profil gospodarczy Miasta, którego przewagą są dobre
        połączenia transportowe z Europą Zachodnią. Ponadto, wykonanie budżetu
        Szczecina, mimo wpływu reformy administracyjnej zapoczątkowanej w 1999 r.
        oraz powolnego wzrostu gospodarczego, zostało uchronione przed znacznym
        pogorszeniem dzięki rozważnemu zarządzaniu budżetem Miasta.

Pozytywny wpływ na ocenę ma wciąż utrzymywane na niskim poziomie zadłużenie w
        wysokości 30% dochodów operacyjnych w roku 2003, jak i rozważne, prowadzone
        na wysokim poziomie i przejrzyste zarządzanie finansami.

Czynnikiem ograniczającym ocenę ratingową jest mała elastyczność w zakresie
        wzrostu dochodów, co wynika z faktu ustalania stawek podatków przez rząd
        centarlny. Ograniczający wpływ na ocenę mają także problemy lokalnego sektora
        morskiego, wynikające z bankructwa w 2002 r. Stoczni Szczecińskiej -
        największego pracodawcy w mieście i jednej z największych stoczni na świecie,
        co wpłynęło na spadek udziałów Miasta w podatku dochodowym.

"Standard & Poor's spodziewa się, iż Szczecin będzie w dalszym ciągu
        rozważnie zarządzał finansami", stwierdził pan Esters. "Zadłużenie Szczecina
        mogło by wzrosnąć w celu sfinansowania wydatków inwestycyjnych, ale oczekuje
        się, iż pozostanie na poziomie niższym niż w innych miastach Polski
        ocenianych przez Standard & Poor's."

Frankfurt - (Standard & Poor's) 2 marca 2004

• Gość: ano Re: Jerzy Sawka oszalał? Nie on napisalal artykul IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.04, 22:04
      no,no
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka