IP: *.nitka.net.pl 12.03.04, 22:28
W zwiaku z potwornym barbarzynskim atakiem terrorystycznym w Madrycie,
chcialem sie zapytac, jakie miasta w Polsce sa najbardziej zagrozone atakiem
terrorystyczn waszym zdaniem .
Moim zdaniem tak sadze najbardziej zagrozona jest oczywiscie Warszawa, ale
takie miasta jak; Krakow, Poznan,Gdansk, Łodz oraz Wroclaw i Szczecin.
W-wa,Krakow,Poznan,Lodz,Gdansk ze wzgledu na to ze sa znane w swiecie jako
typowo polskie.
Natomiast Szczecin i Wroclaw ze wzgledu na bliskosc granicy i mozliwosci
szybkiej ucieczki po za granice Polski.

Ludzi mozna oslepic i przekupic, ale czlowieka nigdy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Hector Re: Terroryzm IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 23:06
      Szczecin ze wzgledu na Korpus NAtowski i fakt ze na zadupiu zapomnianym przez
      Boga nikt nie sadzi ze cos takiego moze sie zdarzyc, pozdrowienia serdeczne
      Gryfciu, dla Swarozyca tez jakby przeczytal
      • Gość: Hanka Re: Terroryzm IP: *.pbc.adelphia.net 13.03.04, 04:10
        Terroryzm, plaga naszych czasow, dobrze ze Gryf rozpoczal ten watek. Dobrze by
        bylo gdyby wypowiedzial sie psycholog o tym jakie skutki i jaki zasieg ma kazdy
        akt terroru. Ludzie nie wiedza jak sie bronic przed tym zjawiskiem, jak
        zabezpieczyc ( psychicznie ) dzieci, co robic zeby nie zwariowac widzac takie
        okropnosci jak Nowy York czy Madryt. Nasza swiadomosc w jakis perwersyjny sposob
        przywykla do ofiar na wojnie... bylo ich wiele i wiadomo bylo kto przyjaciel a
        kto wrog. Dzisiejszy terroryzm jest nie do pojecia, wrogiem moze byc twoj sasiad
        lub pasazer obok ciebie w samolocie czy w pociagu, z ktorym ucinasz sobie mila
        pogawendke. Jednoczesnie , niestety, kazdy muzulmanin zaczyna byc obserwowany,
        np. przez zalogi samolotow jako potencjalny terrorysta, ludzie dokad to nas
        zaprowadzi ?? Jak z tym walczyc ?? jak przetrwac ?? Pozdrawiam
        • Gość: H56 Terroryzm IP: *.comnet.krakow.pl 13.03.04, 12:47
          Jeżeli Bóg istnieje i jak twierdzicie jest sprawiedliwy i miłosierny to
          dlaczego pozwala na taką masakrę, ból, cierpienie i tragedię wielu tysiecy
          ludzi. Co mu zawiniły te bezbronne dzieci ,kobiety. Przecież teroryści to w
          większości osoby określające się jako głęboko wierzące. Ci co przyznają się do
          zamachów w Hiszpanii twierdzą ,że to zemsta za wyprawy krzyżowe chrześcijan i
          zbrodnie przeciw ludności muzułmańskiej. Teroryści to ludzie chorzy z
          nienawiści do innych, ksenofobiczne skór.....ny którym od małego prano mózgi,
          wmawiając, że tylko ich wiara,narodowość,rasa, poglądy, kultura i styl bycia
          jest najlepszy / Alkaida, IRA, ETA, RAF, Czerwone Brygady /. Na teroryzm można
          odpowiedzieć tylko terorem.Nie wolno udzielać poparcia Czeczenom, Palestyńczykom
          Albańczykom,fundamentalistom muzułmańskim i chrześcijańskim ,bo to utwierdza ich
          w wierze ,że czynią dobrze. Terroryzm powinien być karany śmiercią.
          • Gość: zorientowany Re: Terroryzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.04, 13:12
            Henio!! zastanów się! Gdyby Bóg nie był miłosierny, to co by zostało z ciebie!?
            • Gość: H56 Re: tak,tak zorientowany IP: *.comnet.krakow.pl 13.03.04, 16:44
              żeby babcia wąsy miała to by dziadkiem była
          • Gość: Luki Re: Terroryzm IP: *.dip.t-dialin.net 13.03.04, 13:13
            Jakas metoda jest napewno pelna wspolpraca spoleczenstwa z organami
            odpowiedzialnymi za bezpieczenstwo. W jednym z hoteli szczecinskich, wszelkie
            wizyty ludzi pochodzenia arabskiego sa odrazu zglaszane policji i strazy
            granicznej. Nie wiem czy na wiele sie to zda, ale napewno im wiecej ludzi
            bedzie mialo swiadomosc realnego zagrozenia, tym wiecej bedzie mialo oczy
            szerzej otwarte na dziwne sytuacje i dziwnych osobnikow, a tym samym predzej
            sie o tym dowiedza odpowiednie sluzby. A moze sie myle...
          • piotr33k2 Re: henio 56 13.03.04, 16:51
            raf i czerwone brygady to akurat lewackie ,ateistyczne ugrupowania
            terrorystyczne które w swoich programach miały walkę z kapitalizmem i
            wprowadzenie powszechnego komunizmu.to tylko tak dla wyjaśnienia bo one akurat
            odrzucały wszelkie religie jako zniewalające świadomość człowieka.
            • Gość: H56 do Piotra IP: *.comnet.krakow.pl 13.03.04, 17:58
              > Teroryści to ludzie chorzy z nienawiści do innych, ksenofobiczne skór.....ny
              którym od małego prano mózgi, wmawiając, że tylko ich wiara, narodowość, rasa,
              poglądy, kultura i styl bycia jest najlepszy.

< Słowo wiara, nie oznacza wiary tylko w Boga. Faktycznie mogłem to ująć
              inaczej, ale na myśli miałem wszystkich drani.
          • przecinack achtung, minen 13.03.04, 19:55
            oto i kolejna porcja mysli naszego krakowskiego medrca
            z app racja... radosna tworczosc, jak widze, po raz kolejny
            podobne pytania i urocze dowalanie kosciolowi...
            nie zadales sobie nigdy pytania, czy czasami ty nie jestes
            "ksenofobicznym skor...nem" skoro z taka nienawiscia odnosisz
            sie do wszystkiego, co ma zwiazek z kosciolem?
            przeciez ateisci tak nie robia, robia tak tylko katolicy! gratuluje zapalu!

>> Nie wolno udzielać poparcia Czeczenom
            >> Palestyńczykom, Albańczykom...

no i te slodkie uogolnienia, ktore zalatwiaja wszystko i daja poczucie
            sytosci intelektualnej oraz przekonanie o tym, ze "ma sie racje",
            a fe, toz to sie nawet nie nadaje do dyskusji...

a propos, znowu chcialbym ujrzec twoja mine, gdy wklepywales,
            to co wklepales... hehe...
            • Gość: Hanka Re: achtung, minen IP: *.pbc.adelphia.net 14.03.04, 03:09
              Czy z wami nasprawde nie mozna poruszyc zadnego tematu aby sie nie konczyl
              wzajemnymi pretensjami i wyzwiskami ???
              Forum sluzy do wymiany pogladow na ogolnie interesujace tematy, poglady sie
              wyraza a nie obraza ludzi ktorzy maja inne . Jak widzicie sami do tego zeby
              dyskutowac a nie wzajemnie sobie ublizac nie wystarczy miec dostep do komputera,
              trzeba rowniez zrozumiec ze kazdy czlowiek jest inny, ma prawo wierzyc lub nie,
              chodzic do kosciola lub nie, lubic, wielbic lub tez nie lubic kleru itp itd'
              natomist zawsze mozna skorzystac sluchajac innych a nie tylko siebie, poniewaz
              to nasza roznorodnosc czyni z nas ludzi i wymiana pogladow sprzyja rozwojowi
              osobowosci, naturalnie pod warunkiem ze jest prowadzona w sposob kulturalny.
              Apeluje o wiecej skromnosci i kultury w formulowaniu wlasnych mysli i pogladow
              oraz wiecej szacunku dla adwersarzy. pozdrawiam
              • przecinack Re: achtung, minen 15.03.04, 21:50
                podzielam Twoj przekonania na temat kultury i dyskusji,
                moim marzeniem jest wymiana pogladow w sposob kulturalny,
                ale zdarza sie chamstwo i buractwo, z ktorym sie nie zgadzam,
                i bede je wysmiewal, poniewaz jesli ktos krzywdzi ludzi,
                to nie ma dla niego litosci, wspolczuje Ci, ze musisz
                czytac takie polemiki, dla mnie tez nie jest to przyjemne,
                jak widzisz nie wszyscy dorosli do publicznej wymiany pogladow,
                warto miec jednak nadzieje, ze bedzie lepiej, pozdrawiam.
                • Gość: Aga przecinak... IP: *.rgsa.pl 16.03.04, 11:49
                  Powiem Ci chlopie jedno-Hanka ma racje,a Tobie sie tylko wydaje,ze wymieniasz
                  poglady w sposob kulturalny.Henio ma calkiem normalne poglady jesli chodzi o
                  terroryzm,niewiele sie one roznia od Twoich,moich,czy kazdego normalnego
                  czlowieka.A Ty jestes do chlopa uprzedzony i cokolwiek nie napisze bedzie przez
                  Ciebie wysmiewane.Moze raz przeczytaj ze zrozumieniem,a przekonasz sie,ze jest
                  wiele ludzi,z ktorych pogladami sie zgadzasz,mimo,ze wyglada inaczej...
                  pozdrawiam
                  • przecinack Re: przecinak... 17.03.04, 08:34
                    dziekuje za dobre rady,pozwolisz jednak, ze pozostane przy swoim zdaniu...
                    wspolczuje, jesli poglady henia uwazasz za normalne, mysle, ze takie wlasnie
                    sa - normalne w kregu pewnych ludzi opodobnych przekonaniach, pozwol tez, ze
                    inni beda mieli szanse, aby sie z nimi nie zgadzac, poza tym czuc takze
                    obrzydzenie z powodu prymitywnego ich prezentowania na forum, jesli ten
                    prymitywizm rowniez uwazaz za normalny, to wspolczuje podwojnie...

pozwol tez, ze ja bede decydowal za siebie, czy jestem do kogos uprzedzony, czy
                    nie, kazde pisanie na jakimkolwiek forum "ty jestes taki czy inny..." graniczy
                    ze smiesznoscia, poniewaz forum sluzy do wymiany POGLADOW, a nie oceniania
                    ludzi, mam nadzieje, ze widzisz te roznice,

pozdrawiam wzajemnie
                    • Gość: Aga do przecinaka IP: *.rgsa.pl 17.03.04, 08:43
                      Czy ktos Ci zabrania miec swoje poglady? nie zauwazylam...a to czy jestes
                      uprzedzony czy nie to jest moj poglad,wiec tez pozwol mi go miec..

Z tego co przeczytalam w poscie Henia,ma on bardzo podobna opinie na temat
                      terroryzmu. Ale oczywiscie slowo kosciol czy Bog juz go dyskwalifikuje. to tez
                      jest jego opinia,do ktorej ma prawo.Nie zauwazylam,zeby w poscie,na ktory
                      odpowiadal kogos obrazil...

pozdrawiam
                      • przecinack do Agi 17.03.04, 20:29
                        chyba juz skonczymy te nasze rozwazania, co?

mysle, ze takie nasze forum,jak i demokracja...
                        tam wystarczy miec wiekszosc, zeby miec racje,
                        tu wystarcza poglady, zeby moc je wypowiadac,
                        mniejszosc sie nie liczy, tym bardziej
                        jakas tam etyka...

a klimaty w stylu henia czy twaroszka to czysty
                        lepperyzm, tylko w bardziej paskudnym wydaniu
                        • agaa78 Re: do Agi 18.03.04, 10:15
                          Tak,tak-konczmy to.
                          pozdrawiam
          • Gość: Aga Oj tam IP: *.rgsa.pl 16.03.04, 11:35
            Od razu wierzący...oni nie sa katolikami,wiec nie sa wierzacy;)))Islam przeciez
            jest wymyslem czlowieka,tak przynajmniej czesc osob twierdzi...a nic co zostalo
            stworzone przez czlowieka nie moze byc dobre;)))
            pozdrawiam
    • rozbojnik_rumcajs henio 15.03.04, 14:31
      od czeczenow ty sie odczep

• Gość: SKIN Trza wesprzeć skinów IP: 212.143.101.* 15.03.04, 17:59
        i jakieś wyposażenie im zakupić. Bejsbole, parę sprężynowców na poczatek a za
        każdego arabusa ubitego w mieście wypłacać nagrodę. Takie traktowanie
        kolorowych jest jak wiadomo naganne, więc prasa i telewizja zaczną bić na
        alarm, bo to jest bardzo niepoprawne politycznie, ale pies ich trącał.
        Najważniejszy jest spokój w mieście no nie?

Negatywna reklama pójdzie w świat i ewentualnych muslimów skutecznie zniechęci
        do odwiedzania naszego grodu.
        Interesujące też jest ilu z obecnie mieszkających w Szczecinie muslimów ma
        powiązania z grupami terrorystycznymi. Mam nadzieję, ze są po stałą kontrolą a
        po zakończeniu studiów wyjadą sobie.

Jest też kilku arabusów w naszym grodzie co prowadza knajpy. Tych wystarczy nie
        odwiedzac i szybko zbankrutują i wyjadą
        • Gość: Ferdek Podziękujmy Milerowi i Kwaśniewskiemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 11:29
          Podziękujmy już z góry tym panom, jeśli Polska zostanie zaatakowana przez
          terrorystów. To oni wraz z rządem nie bacząc na wolę narodu (zdecydowana
          większość przeciw,wysłali nasze wojsko do Iraku. Nie dość, że okrutnie narazili
          żołnieży tam jadących, jeszcze okazuje się, że nie będzie krociowych kontraktów
          dla polskich firm w Iraku. Oby nie, lecz wszystko wskazuje na to, że w dodatku
          nasi obywatele, mogą ucierpieć w wyniku ataków terrorystycznych.
          Dziękujemy wam za to panowie.
          I jeszcze jedno, dajecie sie dymać anglosaskim cwelom pedałki - przynosicie
          nam wstyd.
      • Gość: H56 Re: hej , hej Rumcajsie !!! IP: *.comnet.krakow.pl 16.03.04, 18:07
        Rumcajsie, a czemuż to bronisz Tych złych ludzi ?
    • Gość: Pismak Re: Terroryzm IP: 80.51.242.* 15.03.04, 20:16
      Terroryzm. Jestem ciekawe waszych opinii.
      Kiedy Amerykanie szykowali się do zaatakowania Iraku, nie mogłem się oderwać od
      telewizora. W noc ultimatum 24 h przesiedziałem gapiąc się w CNN. I następne
      dwie doby :))). Nie dlatego, że mnie rajcuje wojna. Czułem, że dzieje się coś,
      co zmieni oblicze tego świata. To samo pewnie wszyscy czuliśmy 11 września 2001
      r. Ale wówczas to był ogromny szok, każdy to odczuł, nawet najbardziej
      obojętni. A wybuch wojny w Iraku było konsekwencją tego wydarzenia. Kiedy
      oglądałem relacje z wojny w Iraku miałem nieodparte wrażenie, że Bush rozpętał
      coś, za co będziemy go przeklinać my, nasze dzieci i wiele przyszłych pokoleń.
      Mówiłem wzystkim znajomym, że rozpętał wojnę religijną nie mając o tym bladego
      pojęcia. Albo inaczej: mając to po prostu gdzieś. Albo świadomie idąc na takie
      ryzyko. Rozumiem jeszcze Afganistan. Miał moralne prawo. Skoro Ameryka walczy z
      Al Kaidą - niech walczy. Popieram ich, zginęło wielu niewinnych ludzi. Ale Irak
      to już fanaberia Busha, jego prywatne widzimisie. Rodzinna ambicja. Sposób na
      zapisanie się na kartach historii. I symbol dla arabskiego świata, że wojnę
      czas zacząć. Teraz pozostało nam tylko się bać.
      Madryt chyba dał odpowiedź na wiele pytań i wątpliwości. Al Kaida nie odpuści.
      Dla nich to jest wojną religijna. Możemy sobie publicznie mówić, co chcemy. Oni
      chcą tej wojny. Od początku chcieli.
      Historia dobrze zapamięta Leszka Milera i Prezydenta Kwaśniewskiego. Dla nich
      Irak to też była fanaberia. Przerost ambicji, sposób na ratowanie notować
      SLDowskiego rządu. Przecież to jedyny sukces rządu Milera! Unijne negocjacje
      tylko przez chwilę przyniosły euforię, ale obecnością polskich wojsk w Iraku
      mogli się puszyć do woli. Kiedy zginął pierwszy polski żołnierz -
      Szczecinianin - myślałem, że coś się ruszy. Jako pismak rozmawiałem wówczas z
      wszystkimi tymi wojskowymi rzecznikami i kolegami mjr Kupczyka. To był szok.
      Rozmawiać podczas pokoju z przyjaciółmi człowieka, który zginął na wojnie. Może
      jestem jakiś dziwny, ale wieczorem uroczyście odsłuchałem "Requiem" Mozarta, bo
      zginął polski żołnierz i do tego z naszego miasta. Myślałem, że to będzie
      sygnał dla społeczeństwa, by publicznie zastanowić się, czy warto w to brnąć.
      Cóż, giną następni Polacy, a tu nic.
      A teraz Madryt. Co dalej? Czy to nic nie mówi tym cwaniaczkom z rządu? Dalej
      będą robić te pewne siebie miny i cedzić uspokajające słowa? A jak w powietrze
      wyleci Warszawa czy Gdańsk? Albo Szczecin? Fajnie mieć kolonię w Iraku, ale po
      co mamy się wdawać w wojnę religijną? Nie lepiej zająć się porządkowaniem
      burdelu w kraju? Ja rozumiem wszystkie korzyści w polityce międzynarodowej itd.
      Ale jak to wyłumaczymy ludziom, którzy mogą stracić swoich bliski? Nie
      oszukujmy się - nie jesteśmy przygotowani do wojny prowadzonej metodami
      terrorystycznymi. Nawet Amerykanie nie są - mimo, że od 11 września wiele
      zrobili. Mam niedoparte wrażenie, że Miler wpakował nas w to bagno dla
      reperowania swojego wizerunku. Nie przejmując się konsekwencjami. Hiszpanie już
      je ponieśli. Ale zmiana rządu to nic. Zginęło tylu niewinnych ludzi. Co tam
      banda głupich polityków. Niech sobie idą w polityczny niebyt. A u nas? Muszą
      zginąć ludzie, by Miler poszedł w niebyt?
      Ciekaw jestem, czy podobnie to odbieracie.
      • Gość: Marian Pażdzioch Re: Terroryzm IP: *.ksiazat.v.pl 15.03.04, 21:43
        Twoje rozważania o terroryzmie, całkowicie pokrywają się z moim poglądem na ten
        smutny temat. Tragedia Madrytu uświadomiła mi i jak mniemam wielu ludziom, że
        może się powtórzyć wszędzie także i u nas. Także w Szczecinie. Ogładając dziś w
        wiadomościach wyczyny kolumny samochodów rządowych i pózniejsze komentarze Pana
        Premiera wprawiły mnie i całą moją liczną rodzinę w osłupienie. Dla niego
        karambol spowodowany przez jego dworzan, rozbicie kilkunastu samochodów,
        narażenie zdrowia i życia ludzi uczestniczących w nim, to kolejna okazja do
        idiotycznych żartów. Po odwiedzinach w szpitalu rannej ciężarnej kobiety
        jedynym komentarzem było; "wprosiłem się na chrzciny". Powidział to ze znanym
        naśladującym Szwejka głupim uśmiechem i takąż miną. Masz rację Pismaku Miler
        jest naszym największą porażką, ropiejącym czerwonym wrzodem. Jedyna nadzieja w
        tym że pęknie przed czasem. Pozostając w tym pełnym nadzieji oczekiwaniu łączę
        pozdrowienia Marian Pażdzioch
      • Gość: Gryf Re: Pismak IP: *.net.pl 15.03.04, 21:49
        Z wielka przyjemnoscia czytam to co napisales nie tylko na temat terroryzmu ale
        w innych tematach tez.Pioro Twoje trafia do mojej swiadomosci tak jak kula
        wyborowego strzelca w wyznaczony cel.Rozumiem Twoj tok myslenia ba nawet
        akceptuje ta trwoge i niepokoj.Jednak mam odmienne zdanie przede wszystkim
        jesli chodzi o udzial Polski oraz zaangazowanie Narodu Polskiego u boku USA w
        wojnie z terroryzmem.Aby osignac cos nowatorskiego obojetnie w jakiejkolwiek
        dziedzinie trzeba odwagi.Wezmy architekture,sztuke,muzyke itd. w pamieci
        potomnych pozostaja tylko odwazni.Nikt nie pamieta o przecietniakach,
        slabeuszach,szarakach i nic wielkiego "oni" nie zdobywaja tak w polityce jak i
        w innych dziedzinach zycia.Druga sprawa jest zawod zolnierza w ktory moim
        zdaniem wkalkulowane jest ryzyko ze smiercia wlacznie.Nie chcialbym abys
        pomyslal o brawurze czy igraniu w glupi sposob ze smiercia ale o ryzyku jakie
        niesie ze soba ten wlasnie specyficzny zawod - zolnierz.Mnie rowniez tak jak
        Tobie bylo bardzo smutno i przykro, ze zginal Polski Zolnierz.Mam wielka wiare
        w to,ze ta smierc nie poszla na marne, ze ta krwia majora Kupczyka zostala
        otwarta furtka dla naszego Narodu na arenie miedzynarodowej.Niestety
        technologicznie oraz gospodarczo niewiele znaczymy w swiecie a "bogate" kraje
        niechetnie daja cos za darmo.Uwazam, ze w perspektywie czasu przyszlego Polska
        wiele moze zyskac szczgolnie uwzgledniajac, to ze walka z terroryzmem zakonczy
        sie sukcesem, w co swiecie wierze.
        Pozdrawiam.

• Gość: Janusz Re: Pismak IP: 80.54.108.* 15.03.04, 22:34
          Przydałoby sie pismaku więcej czytać. Religijna wojna islamu z chrześcijaństwem
          nigdy sie nie skończyła. Zmieniły się tylko formy działania. Raz jest to
          wykorzystywanie luk prawnych w panstwach zachodu, które udzieliły islamistom
          gościny innym razem są to działania terrorystyczne. Ekspansję islamu obserwuję
          z niepokojem juz od dłuższego czasu. Wiesz może o tym, ze w takiej Norwegii
          Islam jest główną religią? - Szokujace, ale prawdziwe. A może słyszałeś, że za
          20 - 30 lat muzułmanie wygrają demokratyczne wybory w Belgii, bo Belgowie bedą
          mniejszoscią narodową we własnym kraju?
          A moze dotarła do Ciebie wiadomość, że goszczący na azylu w Danii Arabowie
          zażyczyli sobie głównego placu w Kopenhadze pod meczet? Oczywiście nie dostali
          go, ale od lat zyją sobie z socjalu wypracowanego przez Duńczyków dorabiając
          sobie na boku i mnożąc roszczenia pod adresem swoich gościnnych gospodarzy.
          A taka Francja z kilkoma milionami muslimów już trzęsie portkami na mysl, do
          czego są zdolni. W Hiszpanii wyznawcy Allacha również zasiedlili prawie
          wszystkie miejscowości wybrzeża Morza Śródziemnego. Byłem - widziałem. O mało
          nie zostałem pobity za próbę wykonania kilku fotek egzotycznie ubranych pań.
          Nawet w brytyjskim Gibraltarze spotkałem całkiem sporą grupę osób pochodzenia
          arabskiego, którzy bynajmniej nie robili za turystów.

Podzielam pismaku Twoje niepokoje, tylko nie zgadzam sie z tym, ze wszystko się
          wzięło z niezdrowych ambicji Busha. Ostrze arabskiej nienawiści już od dawna
          jest wymierzone w Amerykę. Przynajmniej Bush nie chowa głowy w piasek jak
          niektórzy jego europejscy sojusznicy. Francja i Niemcy zostawiają sobie ten
          problem na później. Obawiam sie, że to "później" może ich przerosnąć. Nadzieje
          na zintegrowanie się Arabów z Europejczykami są płonne.

Ciekawe jak zachowa się Europa w obliczu tragedii Madrytu. Na to jednak trzeba
          bedzie poczekać.

Pozdrawiam

Janusz
          • Gość: Pismak Racja IP: 80.51.242.* 15.03.04, 23:33
            Dzięki, Januszu. To ciekawe informacje.
            To prawda, że mógłbym więcej czytać. Nie znałem tych faktów, o których piszesz,
            ale zauważyłem te procesy - między innymi w Kopenhadze, gdzie mój wujek-
            taksówkarz specjalnie obwoził mnie po mieście i faszerował takimi informacjami.
            Strasznie nienawidzi "muślimów" - tym bardziej, że pracuje z nimi na zmiany w
            jednej firmie i po przejęciu taksówki musi wywalać za okno kasety z arabską
            muzyką :))). Jego opowieści zawsze brałem z przymróżeniem oka, bo on ma coś z
            garem (np. na ochotnika poszedł na wojnę do Wietnamu). Ale zauważyłem, że,
            kiedy pierwszy raz odwiedziłem wujka, w jego dzielnicy mieszkało tylko kilka
            arabskich rodzin. Teraz wujek mieszka w innej dzielnicy, a tamta cała jest
            arabska. Gdyby tak szukać dalej, wystarczy zobaczyć, kto wygrał w tym roku
            Eurowizję - piosenka turecka, minimalnie przed belgijską, też śpiewaną przez
            arystów arabskich. A przecież to doskonały wskaźnik, bo głosowali mieszkańcy
            całej Europy.
            Wszystkie te przykłady dowodzą trwania pewnego procesu. On się nasila, to
            jasne. Ale chodzi mi o taki katalizator nastrojów. Albo raczej detonator. Żadna
            wojna nie wybucha sama z siebie. Jest konflikt, który się pogłębia. Do momentu,
            aż wystarczy iskra. Potem następuje wybuch - brzemienne w skutki wydarzenie,
            które spuszcza ze smyczy całą machinę. Jak zabójstwo w Sarajewie przed I wojną
            światową. Cóż, taki sygnał dał Ben Laden w Nowym Jorku. Bush zrobił, co musiał.
            Dla Ameryki. Jego interwencję w Afganistanie popierały jeszcze niektóre kraje
            arabskie. W końcu ścigał terrorystę. Ale on potem lekką rączką, na fali
            wojennej radochy, wypowiedział wojnę reszcie arabskiego świata. I uwikłał w tę
            wojnę Europę. On i europejscy przywódcy, którzy chcieli coś ugrać w polityce
            zagranicznej: Blair, Aznar, Miler/Kwaśniewski. Ja rozumiem, że to jest
            nieuchronne - konfrontacja świata muzułmańskiej z katolickim; Wschodu z
            Zachodem. Chyba nie da się nam spokojnie współegzystować i nie mam pojęcia
            czyja to wina - ich fundamentalizmu, czy naszego. Ale widząc, co dzieje się w
            Ameryce, moglibyśmy się w Europie lepiej do tego przygotować. Teraz już nie ma
            na to czasu. Teraz jest wojna. U nas nikt nie żąda meczetu na miejscu Pałacu
            Kultury. Jeszcze nie. Moglibyśmy więc przygotować się, by do takich
            patologicznych sytuacji nie doszło. A teraz nikt nie będzie żądał. Sami wysadzą
            Pałac Kultury, by zrobić miejsce pod meczet. W innych krajach mają swoją piątą
            kolumnę. U nas jeszcze nie tak silną. Moglibyśmy coś z tym zrobić, starać się
            jakoś neutralizować te tendencje, ważyć społeczne nastroje. Teraz już nie
            możemy, bo jesteśmy potencjalnym następnym celem. Operujemy w atmosferze wojny
            i w takiej atmosferze wejdziemy do Unii, gdzie jest masa muślimów, którzy
            chętnie się u nas osiedlą. Jak mamy z nimi żyć? Jak ewentualnie powiedzieć im,
            nie chcemy Was tu, gdy wokół podkłada się bomby? To właśnie za ten nóż na
            gardle winię Milera. Jaki on pewny siebie! Prawdziwy twardziel! Ryzykuje sobie
            życiem milionów ludzi i nawet mu powieka nie drgnie. I pewnie nawet nie zdaje
            sobie sprawy z powagi sytuacji. Myśli o wyborach, nie o setkach zabitych. I na
            pewno za mało czyta.
            • januszcz Re: Racja 16.03.04, 00:41
              Już trochę późno na kontynuowanie rozmowy, dlatego tylko ten smutny żart, ale
              jaki wymowny:

www.geocities.com/jean0989/
              mam nadzieję, że sie jeszcze spotkamy w tym watku:)

janusz
              • Gość: H56 Re: Toż to szok !!! IP: *.comnet.krakow.pl 16.03.04, 10:12
                Ten żart jest przerażający, a już te informacje które od Was wypłyneły o tak
                olbrzymiej ilości ludności muzułmańskiej na terenie Europy zwaliły mnie prawie
                z nóg. Jak przeciwstawić się tej fali, skąd Ci ludzie się tu wzieli ,a może ta
                psychoza strachu podsycana jest przez katolików ? Zastanawiam się jak reaguje
                na te zamachy terorystyczne społeczność islamska zamieszkała w Europie, oraz
                jakie jest teraz nastawienie Hiszpanów do arabów którzy tam mieszkają i czy to
                nie grozi represjami wobec śniadolicych.
                • januszcz Re: Toż to szok !!! 16.03.04, 11:33
                  Gość portalu: H56 napisał(a):

> Ten żart jest przerażający, a już te informacje które od Was wypłyneły o tak
                  > olbrzymiej ilości ludności muzułmańskiej na terenie Europy zwaliły mnie
                  prawie
                  > z nóg. Jak przeciwstawić się tej fali, skąd Ci ludzie się tu wzieli ,a może
                  ta
                  > psychoza strachu podsycana jest przez katolików ? Zastanawiam się jak reaguje
                  > na te zamachy terorystyczne społeczność islamska zamieszkała w Europie, oraz
                  > jakie jest teraz nastawienie Hiszpanów do arabów którzy tam mieszkają i czy to
                  > nie grozi represjami wobec śniadolicych.
                  ==============
                  Myślę, że nie jest tak źle. Śniadolicy są chronieni przez polityczną poprawność
                  społeczeństw zachodnich. Mimo, ze interesuje się tymi sprawami, nie natrafiłem
                  na informacje aby miały miejsce jakieś przykre zachowania w stosunku do
                  ludności wyznajacej Islam. Chyba kilka lat temu w Niemczech był jakiś incydent
                  ze spaleniem domu.
                  W ramach dalszego straszenia:

www.znak.com.pl/znak/ankieta560.html
                  Oczywiście z tym straszeniem żartuję, ale...

janusz
      • Gość: Aga Zlonierze IP: *.rgsa.pl 16.03.04, 12:22
        Terroryzm to zjawisko,ktorego nie mozna akceptowac.Gdyby po 11 wrzesnia Bush
        nie rozpoczal wojny z terroryzmem,byloby to oficjane pogodzenie sie z
        atakami.Tego nie zrobil i chwala mu za to!
        Irak to kolejny etap w tej wlasnie wojnie.Udzial Polski byl i jest
        kontrowersyjny.Watpliwosci sie nasilaja szczegolnie w sytuacjach,kiedy gina
        zolnierze.Ale pytam-po co w takim razie wolsko,skoro nie ma spolecznego
        przyzwolenia na jego wykorzystywanie?Ludzie wybierajac zawod musza wziac pod
        uwage ryzyko.Skonczyly sie czasy,kiedy zolnierzami zawodowymi zostawali
        ludzie,ktorzy nie mogli znalezc pracy-w armii praca byla,niezle platna i w
        dodatku z gwarantowanym mieszkaniem.Sytuacja na swiecie sie zmienila i wymaga
        zaangazowania wojsk.
        Poza tym najwiecej sprzeciwow slychac od ludzi,ktorzy z wojskiem maja niewiele
        wspolnego-sami zolnierzez zdaja sobie sprawe,ze sluza naszemu panstwu i skoro
        taka jest decyzja wladz-leca do Iraku.
        Nie slyszeliscie o ochotnikach?Tez tacy byli.

Pracuje w jednym z najbardziej narazonych na atak terrorystyczny miejsc w
        naszym kraju.Codziennie wchodzac do pracy jestem kontrolowana przez
        ochrone.trudno.Ale nadal uwazam,ze wojna z terroryzmem musi trwac,rowniez z
        naszym udzialem.

pozdrawiam

• rozbojnik_rumcajs popieram Janusza Gryfa I Age a pamietacie jak podc 16.03.04, 16:01
          podczas I wojny w zatoce arabscy studenci niezaleznie czy z iraku czy innega panstwa
          arabskiego wieszali portrety sadama na swoich drzwiach w akademikach a satelitarna telewizja
          arabska leciala na caly regulator
          • Gość: Pismak Popieram IP: 80.51.242.* 16.03.04, 17:51
            Żółnierz to żołnierz. Wiadomo. Podziwniam tych wszystkich polskich żołnierzy,
            którzy pojechali do Iraku. Niektórzy może nieświadomie, szukając jakiegoś
            przeżycia, chcąc się wyróżnić. Ale wielu ze zrozumienie i w poczuciu obowiązku.
            Patriotycznego obowiązku dodam, bo to w dzisiejszych czasach ma znaczenie.
            Wrócili dojrzalsi. Na szczęście, wrócili... Rozumiem - żołnierz ma walczyć i
            umierać, jak trzeba. Nie do nich mam pretensję. Rozumiem nawet ochotników. Mam
            pretensję do idiotów, którzy ich tam wysłali dla własnych, partykularnych,
            partyjnych celów. Rozumiem, że jako kraj wiele na tym zyskamy. Już zyskaliśmy.
            Ale być może (oby nie!), przyjdzie nam zbilansować w tym równianiu również
            straty. I może się okazać, że jesteśmy mocno pod kreską. Życia ludzkiego nie da
            się przecież zrównoważyć partyjnym interesem. Mjr Kupczyk ze Szczecina nie
            myślał o tym, że jest w Iraku z powodu czyjegoś widzimisie. Zginął jak bohater.
            Ale on był żołnierzem, ludzie w Madrycie nie byli.
            Najbardziej denerwuje mnie buta i zaślepienie rządzących. Czy to Busha, Blaira
            czy Milera albo Kwacha. Bush w piękne słowa ubrał masę kłamstw. Swoje
            niezaspokojone ambicje skrył za wielkimi ideałami. Zaperzył się, uparł i
            rozpętał krucjatę, za którą nie on będzie płacił życiem. To takie proste -
            zarządzić szybką wojenkę i rozwalić Irak. Cóż, dobrze, że pogonił Saddama.
            Fajnie. Ale jeżeli myślał, że to koniec - to jest skończonym idiotą. Na pewno
            niejeden doradca mówił mu, że wydaje wojnę całemu arabskiemu światu. Było widać
            w polityce Białego Domu, jak bardzo starali się nadać wojnie w Iraku charakter
            doraźnej interwencji, misji dla ratowania demokracji, konfliktu tylko na skalę
            Iraku. Tymczasem echa przeszły po całym arabskim świecie. W Iranie, Syrii,
            Palestynie zrobiło się gorąco. Oni teraz aż dyszą chęcią zemsty. Niech tylko
            Bush wyciągnie dalej rękę. A z Bushem jesteśmy my. Nie mieliśmy problemów z
            arabskim światem. Bo jakim cudem? Z jakiej okazji? A teraz mamy.
            O intencje mi chodzi, zawsze o intencje. Dla ich koniunkturalnych, politycznych
            celów mają ginąć ludzie? Bo Miler dołuje w sondażach? A co mnie obchodzą jego
            notowania? Obchodzi mnie Szczecin, w którym stacjonują żołnierze, którzy byli w
            Iraku.

pismak_logowany@gazeta.pl
            • piotr33k2 Re: Popieram 16.03.04, 18:35
              decyzja o wysłaniu wojska do iraku zapadła zaraz po interwencji a nawet przed
              nią, a więc sondaże millera nie mają tu nic do rzeczy ,jak teraz wygląda
              hiszpania ?jak tchórz! jak zwykły tchórz uciekający z pola walki .interwencja
              pokojowa zaznaczam że pokojowa bo polskie wojsko pojechało tam stabilizować
              sytuacje i pomóc w zaprowadzeniu porządku, była jak najbardziej słuszna i
              moralnie uzasadniona ,ustepując teraz jak hiszpanie dalibyśmy zielone światło
              dla terroryzmu ,nie można dać się zastraszyć i pozwolić znowu przegrać europie
              tak jak to było w przypadku byłej jugosławi gdzie dopiero ingerencja usa wobec
              niemocy i niezdecydowania europy zapobiegła dalszym czystkom etnicznym i
              ludobójstwu.
              • Gość: Gryf Re: Popieram IP: *.net.pl 16.03.04, 21:41
                Tak piotrze33k2 swiete slowa.To co zrobi (bo jeszcze nie zrobil!) nowy
                socjalistyczny rzad Hiszpani bedzie moim zdaniem zaproszeniem dla terrorystow z
                Al-kaidy oraz a moze przede wszystkim dla ich nasladowcow na calym swiecie.
                Nie mozna sie uginac przed terrorem NIGDY!!!!!!!!!

• januszcz Re: Popieram 16.03.04, 22:22
                  Gość portalu: Gryf napisał(a):

> Tak piotrze33k2 swiete slowa.To co zrobi (bo jeszcze nie zrobil!) nowy
                  > socjalistyczny rzad Hiszpani bedzie moim zdaniem zaproszeniem dla terrorystow
                  z
                  >
                  > Al-kaidy oraz a moze przede wszystkim dla ich nasladowcow na calym swiecie.
                  > Nie mozna sie uginac przed terrorem NIGDY!!!!!!!!!
                  ===========
                  Wypada tylko z Twoimi słowami sie zgodzic. A co do decyzji nowego rzadu
                  hiszpańskiego, to ja bym troche zaczekał. Predzej Hiszpania ustapi Niemcom i
                  Francuzom z kwestii Konstytucji Europejskiej niz wycofa swoich żołnierzy z
                  Iraku.
                  Socjalisci tak byli zaskoczeni wyborczym sukcesem, ze wygadywali co ślina na
                  język przyniesie. Teraz przyjdzie refleksja, że sukces wyborczy zawdzięczaja
                  Alkaidzie. Świadomość kosztów tego sukcesu zapał do wycofywania wojsk mam
                  nadzieję ostudzi.

Teorie o skonflitowaniu przez Busha całego świata islamskiego należy miedzy
                  bajki włozyc. Świat islamski wbrew pozorom nie jest jednolity a wrecz wzajemnie
                  skłócony. Zwyciestwo Busha i koalicji w Iraku spowodowały zmianę nastawienia
                  Libii a i w Iranie ochoczo przyzwalają na kontrolę ich arsenałów.

Jesli chodzi o rząd Polski, to wysłanie wojska do Iraku było chyba ich jedyną
                  słuszną decyzją w dotychczasowej kadencji. Znaczenie Polski na arenie
                  miedzynarodowej wzrosło. Staram sie zrozumieć motywy Niemców i Francuzów, które
                  były temu przeciwne. Niestety oba te kraje wpuściły do siebie islamskiego konia
                  trojańskiego i już zaczynają się go bać. Na szczęście jesteśmy
                  dla "uciekinierów z islamskiego raju" mało atrakcyjni i przez wiele jeszcze lat
                  nie bedziemy. Poza tym Polska jest w tej chwili chyba najbardziej katolickim
                  krajem w Europie - czyli i pod tym względem mało dla islamistów atrakcyjnym.

janusz

> Ludzi mozna oslepic i przekupic, ale czlowieka nigdy.
                  • Gość: Waldi Re: Popieram IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.04, 22:37
                    Uważam, że opozycja w Szczecinie zamiast się pałować,
                    powinna zaapelowac do pana Prezydenta o wycofanie naszych wojsk z Iraku!
                    • piotr33k2 Re: Popieram 16.03.04, 23:25
                      głos gryfa i analiza januszcza jak najbardziej słuszna i logiczna ,natomiast
                      ostatnie zdanie waldiego głupawe i bez sensu .
                  • Gość: Aga Re: Popieram-januszzz IP: *.rgsa.pl 17.03.04, 09:11
                    Pewnie,ze swiat islamu nie jest jednolity.wystarczy spojrzec na takie
                    male,aczkolwiek znajdujace sie w pierwszej trojce najbogatszych panstw
                    swiata,Zjednoczone Emiraty Arabskie...maja gdzies wojne,zyja sobie wrecz po
                    europejsku.Nie wiem jak z innymi krajami,ale pewnie jest wiecej takich,ktore
                    zupelnie nie identyfikuja sie z terroryzmem.

"""Na szczęście jesteśmy dla "uciekinierów z islamskiego raju" mało atrakcyjni
                    i przez wiele jeszcze lat.

Dla uciekinierow pewnie tak,ale wystarczy spojrzec na polskie uczelnie-studiuje
                    tam wielu arabow,ludzi porzadnych,z ktorymi z reszta mialam wiele kontaktu.I
                    boli mnie,ze przez terroryzm oni spokojnego zycia u nas nie maja:((((
                    Malo tego-znam lekarza,ktory pochodzi z Iraku i ma na nazwisko.....Hasajn,ale
                    jakos nikomu to nie przeszkadza.I dobrze-to oznacza,ze nie popadlismy jeszcze w
                    paranoje.

Pozdrawiam
              • Gość: Aga Re: Popieram!!! IP: *.rgsa.pl 17.03.04, 09:02
                Dokładnie tak-wycofanie sie w takiej sytuacji to zielone swiatlo dla
                terrorystow,pokazanie im,ze przemoc z ich strony jest skuteczna.Im przeciez nie
                chodzi o to,zeby jednorazowo zabic iles tam osob.Oni chca zastraszyc caly
                swiat,a wycofanie sie teraz z Iraku temu wlasnie bedzie sluzylo.

Bardzo podobala mi sie inicjatywa Hiszpanow,ktorzy tlumnie wyszli na ulice
                Madrytu i pokazali tym wszystkim palantom,ze nie beda sie chowali po domach,tak
                jak to bylo w USA.

pozdrawiam
                • Gość: Belmondo Żenujjące poglądy co niektórych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 09:34
                  Ago, Piotrze, żołnierze i inni zmanipulowani prze propagandę rządową
                  ograniczeni pachołkowie! Żal mi was. Interwencja w Iraku to nic innego jak skok
                  na ropę. Kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Nie liczy sie nic innego. Żołnierzyki i
                  ofiary zamachów to tylko narzędzia w ręku Busza i spółki. Pamiętacie o tym, że
                  Busz miał sygnały o zagrożeniu przed 11 września? Co zrobił? Zignorował je
                  celowo, licząc, że ofiar nie będzie tak dużo, a pretekst do poszerzenia wpływów
                  militarnych i politycznych idealny. Czy wy myślicie, że chodzi tu o górnolotne
                  hasła walki z terroryzmem? To idealna wymówka. Dajecie sie robić w konia jak
                  dzieciaki. Zalecam byście mniej oglądali telewizji, a jeśli już ją oglądacie,
                  to przynajmniej nie wierzcie bezkrytycznie we wszystkie pierdoły, które wam sie
                  wciska. Moim zdaniem rozwiązania siłowe kończą się tak jak w Izraelu - nie
                  mająca końca spirala przemocy.
                  • Gość: Aga Żenujjące poglądy co niektórych-racja IP: *.rgsa.pl 17.03.04, 09:51
                    i Ty do tych osob nalezysz...

tak sie sklada,ze 11 wrzesnia bylam bardzo blisko tych wydarzen.Bylam wsrod
                    Amerykanow i doskonale wiem jakie byly tam nastroje.I smiac mi sie chce jak
                    slysze,ze mam ogladac mniej telewizji...a Ty skad masz takie wiadomosci,jak nie
                    z tv? skad znasz intencje Busha i jemu podobnych?
                    Nie znasz,wiec sie nie wypowiadaj za nich.Mow za siebie.

A Ty czyim pachołkiem jesteś? Al Kaidy,skoro nie chcesz walczyc z terroryzmem?

• Gość: Belmondo Re: Żenujjące poglądy co niektórych-racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 16:09
                      Rozumiem dlaczego tak wierzysz w Busza, skoro byłaś blisko tej zadymy -
                      współczuję, jednak masz przez to mocno zaciemniony obraz rzeczywistości mała.
                      Powieś sobie może jego portret i składaj chołd, może jakaś sekta?
                      Powodzenia, żal mi ciebie.
                      • agaa78 Re: Żenujjące poglądy co niektórych-racja 18.03.04, 10:18
                        Gość portalu: Belmondo napisał(a):

> Rozumiem dlaczego tak wierzysz w Busza, skoro byłaś blisko tej zadymy -
                        > współczuję, jednak masz przez to mocno zaciemniony obraz rzeczywistości mała.
                        > Powieś sobie może jego portret i składaj chołd, może jakaś sekta?
                        > Powodzenia, żal mi ciebie.

ja mam zaciemniony obraz?a jaki Ty masz? nie odpowiedziales mi...podziel sie z
                        forumowiczami swoim zrodlem informacji-chetnie bysmy korzystali z niego,skoro
                        jest takie wiarygodne...

• Gość: H56 Re: Popieram!!! IP: *.comnet.krakow.pl 17.03.04, 10:00
                  też znam kilku arabów ,ale teraz przyznam, że nie zabardzo wiem jak sie
                  zachować. W Madrycie schwytany terorysta uchodził wśród swoich hiszpańskich
                  sąsiadów za bardzo pozytywną postać. Swoją drogą to ciekawe kto opłaca studia
                  studentom z krajów arabskich, przecież nie wszyscy są stypendystami naszego
                  rządu, nie wszyscy przybysze z krajów muzułmańskich mają też pracę, a wiedzie
                  im się bardzo dobrze. Zresztą nawet Tych porzadnych można zmusić do współpracy,
                  tak przekupstwem, szantażem ,groźbą.Przecież ich rodziny pozostały w krajach
                  ich pochodzenia.
                  • Gość: Aga Re: Popieram!!! IP: *.rgsa.pl 17.03.04, 10:35
                    A za czyje pieniadze Polacy studiuja za granica? Tez nie wszyscy maja
                    stypendia.Pewnie bardzo biedni nie uciekaja z kraju.

Tak naprawde to kazdego czlowieka mozna przekupic:((((

Pedofile,mordercy czy zlodzieje tez czesto uchodza za normalnych ludzi o dobrej
                    opinii-rzadki kiedy mozna cokolwiek przewidziec.

pozdrawiam
                    • Gość: H56 Re: Popieram!!! IP: *.comnet.krakow.pl 17.03.04, 11:21
                      Tak Aguś ale jak narazie to Polacy terorystami nie są. Zaraz mi napiszą ,że Ted
                      Kaczyński,ale on jest obywatelem USA. Ci dwaj co ukradli księżyc, powinni
                      chybaz być sprawdzeni przez ABWerę na te okoliczność.
                      • Gość: Aga Re: Popieram!!! IP: *.rgsa.pl 17.03.04, 11:34
                        No tak-trudno sie nie zgodzic,ze Polacy terrorystami nie sa;)))ale kto wie-moze
                        jakies osobniki powiazane sa...
    • enancjo Re: Terroryzm 17.03.04, 09:40
      Gość portalu: Gryf napisał(a):

> Ludzi mozna oslepic i przekupic, ale czlowieka nigdy.

.. ale czlowieka mozna 'zlamac' i na tym wlasnie moim
      zdaniem w duzej mierze polega terroryzm .. nie na faktycznym
      zagrozeniu tylko na zyciu z swiadomoscia jego ryzyka ..
      Enancjo
      • Gość: Pismak Re: Terroryzm IP: 80.51.242.* 18.03.04, 00:25
        Właśnie. Wracając do ludzi.
        Rozmawiałem kilka godzin temu ze specjalistą od zwalczania terroryzmu na temat
        tego, co grozi naszemu miastu i Polsce. Powiedział, że najważniejszy w tym
        wszystkim jest efekt psychologiczny. Bo przecież powoli zaczyna nam odbijać,
        ludzie zaczynają panikować i to wcale nie jest przesada. Podał przykłady:
        kuriozalna decyzja na temat zwiedzania latarni morskich w naszym regionie
        wydana przez Urząd Morski albo sprawa komina Wiskordu (niby nie związana z
        terroryzmem, ale - według mojego rozmówcy - tak, bo związana z bezpieczeństwem
        regionu). Można się kłócić, gdzie przebiega granica między działaniami
        antyterrorystycznymi a obroną cywilną, ale faktem jest, że ludziom w naszym
        regionie zaczynają puszczać nerwy. Podobnie więc pewnie dzieje się w całym
        kraju.
        Nie przestanę się czepiać polityków, że wpakowali nas w tę terrorystyczną
        wojnę. Moglibyśmy spokojnie sobie z tymi Arabami studiować na uczelniach,
        ciesząc się, że nie chcą od placów na meczety w centrum miasta, a tylko dobre
        wykształcenie. Moglibyśmy pożyć sobie jeszcze spokojnie wiedząc, że z powodu
        naszej gospodarczej nieatrakcyjności dla Arabów i katolicyzmu, póki co nie
        grozi nam ostrzejsza konfrontacja z muzułmanami. A teraz będziemy się bać i
        zastanawiać, kiedy nas też uznają za "sługusów Ameryki" albo czy przypadkiem
        jakiś polski żołnierz, wykonując swoje normalne czynności służbowe w Iraku, nie
        narazi się jakimś muślimom i wywoła religijny incydent, za który ktoś zdecyduje
        się nam odpłacić bombą. I pomyśleć, że w tym kraju miało się robić normalniej...

pismak_logowany@gazeta.pl
        • januszcz Re: Terroryzm 18.03.04, 11:12
          Gość portalu: Pismak napisał(a):

> Właśnie. Wracając do ludzi.
          > Rozmawiałem kilka godzin temu ze specjalistą od zwalczania terroryzmu na
          temat
          > tego, co grozi naszemu miastu i Polsce. Powiedział, że najważniejszy w tym
          > wszystkim jest efekt psychologiczny. Bo przecież powoli zaczyna nam odbijać,
          > ludzie zaczynają panikować i to wcale nie jest przesada. Podał przykłady:
          > kuriozalna decyzja na temat zwiedzania latarni morskich w naszym regionie
          > wydana przez Urząd Morski albo sprawa komina Wiskordu (niby nie związana z
          > terroryzmem, ale - według mojego rozmówcy - tak, bo związana z
          bezpieczeństwem
          > regionu). Można się kłócić, gdzie przebiega granica między działaniami
          > antyterrorystycznymi a obroną cywilną, ale faktem jest, że ludziom w naszym
          > regionie zaczynają puszczać nerwy. Podobnie więc pewnie dzieje się w całym
          > kraju.
          ==============
          Każda akcja powoduje reakcję. Pamiętam jak dziś słowa prezydenta
          Kwaśniewskiego, który w wystapieniu telewizyjnym po ataku na WTC powiedział, ze
          nic już nie bedzie takie jak dawniej. Przyjałem te słowa z duzym sceptycycmem.
          Z perspektywy czasu jednak da sie zauważyć, ze miał prezydent racje.
          Stajemy się globalną wioską, w której kończą się wypracowane cywilizacyjnie
          kanony postepowania. Stajemy przed nowymi problemami, które wprawdzie ludzkość
          już przerabiała, ale które nigdy nie miały takiej skali jak dziś.
          Podobno natura wyposażyła nas w poczucie strachu dla dobra nas samych.
          Strach nie jest czymś przyjemnym, szczególnie gdy długo trwa. Zmusza nas jednak
          do czujności i reagowania.
          ==================
          > Nie przestanę się czepiać polityków, że wpakowali nas w tę terrorystyczną
          > wojnę. Moglibyśmy spokojnie sobie z tymi Arabami studiować na uczelniach,
          > ciesząc się, że nie chcą od placów na meczety w centrum miasta, a tylko dobre
          > wykształcenie. Moglibyśmy pożyć sobie jeszcze spokojnie wiedząc, że z powodu
          > naszej gospodarczej nieatrakcyjności dla Arabów i katolicyzmu, póki co nie
          > grozi nam ostrzejsza konfrontacja z muzułmanami. A teraz będziemy się bać i
          > zastanawiać, kiedy nas też uznają za "sługusów Ameryki" albo czy przypadkiem
          > jakiś polski żołnierz, wykonując swoje normalne czynności służbowe w Iraku,
          nie
          >
          > narazi się jakimś muślimom i wywoła religijny incydent, za który ktoś
          zdecyduje
          >
          > się nam odpłacić bombą. I pomyśleć, że w tym kraju miało się robić
          normalniej..
          ==============
          Normalniej w Polsce bedzie, ale nie w oderwaniu od tego co sie na świecie
          dzieje. Na pewno nie staniemy się enklawą spokoju, bo tak bysmy sobie życzyli.
          Wymienione wyżej "nieatrakcyjności" moga w krótkiej perspektywie dać nam wiecej
          spokoju niż w krajach o relatywnie wyższej stopie zyciowej. Przecież do tej
          wyższej stopy zyciowej również dążymy i w końcu za lat 10 czy 15, staniemy się
          atrakcyjni dla żyjących w nędzy ludzi z innych krajów czy kontynentów.
          Staniemy sie wygodni i chetnie bedziemy do "brudnych zajęć" uzywać
          obcokrajowców, którzy w końcu pościągają tu swoje rodziny a za nastepnych kilka
          lat będą żadali dla siebie praw, a kiedy ich nie dostaną...

Mleko już sie rozlało. Miliony obcych nam kulturowo ludzi żyją w Europie.
          Nadzieje politycznie poprawnych zachodnich społeczeństw na integrację zawiodły.
          Wszelkie próby okiełznania zywiołu kończą się reakcją. Dziś Francja stoi przed
          dylematem: zrezygnować z nacisków na społeczność muzułmańską (słynne chusty)
          czy wystawić się na groźby użycia bomb.

Nowy rząd Hiszpanii zapowiedział wycofanie wojsk STABILIZACYJNYCH z Iraku pod
          presją działań terrorystycznych. Takie zachowanie doprowadzi tylko do jednego:
          upewni terrorystów, ze terrorem można jednak coś osiągnąć. Będzie to
          załatwieniem problemu na krótką chwilę.

Jest jeszcze jedno realne niebezpieczeństwo, z którego ludzkość słabo sobie
          zdaje sprawę. Tym niebezpieczeństwem jest mozliwość odrodzenia sie faszyzmu.
          Już dzis wielu uważa, ze problem da sie rozwiązać jedynie w taki sposób jak to
          zrobiły hitlerowskie Niemcy. Kapitulancka postawa rządów niektórych zachodnich
          krajów doprowadzi do zradykalizowania sie tamtejszych społeczeństw. Pamietajmy,
          ze Hitler doszedł do władzy w demokratycznych wyborach. Nastepne może wygrac Le
          Pen...
          ==================

>
          > ________________________
          >
          > pismak_logowany@gazeta.pl

===========
          Pozdrawiam

janusz
          • Gość: H56 Re: Terroryzm IP: *.comnet.krakow.pl 18.03.04, 11:47
            Aleś januszczu trafił! w większości znaczących państw europejskich rządzą
            socjaliści którzy bardzo szybko w imię interesów członków UE mogą w ramach
            międzynarodówki, przekształcić się w partie faszystowską. Wystarczy hasło,że w
            imię poprawy bytu biednych europejczyków,należy w pierwszej kolejności ich
            zatrudniać, a zacznie się prześladowanie emigrantów z Turcji,państw arabskich,
            Afryki. Jak wiadomo zdecydowana większość tych ludzi żyje z socjalu
            wypracowanego przez rdzennych europejczyków. Roszczeniowa postawa wobec państw
            które udzieliły im gościny, terroryzm oraz przestepczość wzmaga nienawiść do
            tych ludzi. Potrzeba tylko jakiegoś Hitlerka z dobrą gadką a pod swymi
            skrzydłami skupi olbrzymią ilość członków i to we wszystkich krajach europy.
            • Gość: Dark Re: Terroryzm IP: 212.143.101.* 18.03.04, 15:34
              Arabusy powinni podpisywać lojalki, ze będą przestrzegać praw kraju pobytu po
              groźbą wysiedlenia. To by dało podstawy prawne do pozbywania sie kłopotliwych.
              Niemcy kiedys płacili Turkom po 10 tys marek odprawy na osobe żeby wyjechali,
              ale nie chcieli. Za takie pieniadze mogli sie w Turcji nieźle urzadzic
        • Gość: Hanka Re: Terroryzm IP: *.atlsfl.adelphia.net 20.03.04, 05:22
          Czesc Pismaku,
          zawsze z duza uwaga czytam twoje posty i to na wielu forach. Dzis musze jednak
          zgodzic sie z toba jedynie czesciowo.
          Zgoda ze Bush i nasi politycy wpakowali nas w to bagno. Podobnie jak zgoda ze
          intencje Busha nie sa i ne byly zbyt jasne. Oczywiscie dla maluczkich bylo
          tlumaczenie wojny w Iraku walka z terroryzmem.
          Jak rozpoczal wojne w Afganistanie to zgoda, byla to wojna z terroryzmem
          natomiast Irak to zupelnie inna sprawa. Po pierwsze to sprawa rodzinna , syn
          chcial skonczyc to co spapral ojczulek, po drugie ropa , ropa, ropa,
          po trzecie Bush jr. w swej arogancji nie zdawal sobie sprawy w co sie pakuje,
          przeciez ten mowiac oglednie "ograniczony " czlowiek myslal i spodziewal sie ze
          Irakijczycy beda witac amerykanow kwiatami !! Tymczsem od roku gina ludzie ,
          masowo a antyamerykanskie nastoje nasilaja sie zarowno w Iraku jak i w swiecie.
          Na co liczyl polski rzad? na przyjazn Busha i korzystne kontrakty.
          Z tej przyjazni to otrzymalismy obowiazkowe odciski palcow na granicy USA , jako
          koalicjanci w wojnie irackiej /Niemcy i Francuzi nie musza sie fotografowac i
          robic odciskow/ z kontraktow tez nici...

Do tej pory sie zgadzamy, ale dalej juz nie.. skoro juz wdepnelismy w to...
          to teraz juz nie ma odwrotu, trzeba bezwzglednie poprzec dzialania Ameryki w
          Iraku i zabiegac w ONZ o miedzynarodowa koalicje. Wiadomo ,Bush nie jest w
          stanie takiej zbudowac ale Polska i inne kraje maja szanse przynajmniej o to
          zabiegac. To jedyna droga aby przeciac ten wrzod i dac odprawe tym silom
          muzulmanskim ktore daza do konfrontacji i wojny swiatow.
          Miejmy nadzieje ze sie to uda, w przeciwnym wypadku ???? przyszlosc widze w
          niezbyt rozowych kolorach.

pozdrawiam serdecznie, Hanka
    • Gość: + Re: Terroryzm IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.04, 17:27
      ble ble ble ble ble ... straszne... ble ble ble..oj jakie
      straszne....ojej....ble ble ble ble ble... tak walczmy o pokój ble ble ble ble
      ble o wolny świat ble ble ble ble ble.. to potworne ble ble ... a jak nas to
      dotknie? o boże to przerażające.. ble ble ble ble.... buuuuuuuuuuuuuu

zalecam częste spacery i ciepłe kąpiele
      • Gość: Minus Re: Terroryzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 17:35
        Gość portalu: + napisał(a):

> ble ble ble ble ble ... straszne... ble ble ble..oj jakie
        > straszne....ojej....ble ble ble ble ble... tak walczmy o pokój ble ble ble
        ble
        > ble o wolny świat ble ble ble ble ble.. to potworne ble ble ... a jak nas to
        > dotknie? o boże to przerażające.. ble ble ble ble.... buuuuuuuuuuuuuu
        >
        > zalecam częste spacery i ciepłe kąpiele

Jak ci kiedyś coś pierdyknie koło tyłka to bedziesz mógł sobie kąpiele i
        spacerki zalecić. Pod warunkiem, że bedziesz miał dość szczęście i nie wygarną
        cie szuflą z pod wagonu albo nie zdrapią ze ściany idioto.
        • Gość: + Re: Terroryzm IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.04, 17:52
          fajny nick ale czemu taki niefajny posiadacz(ka) wyluzuj .....
          • Gość: lucy Re: Terroryzm IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 08:44
            popieram
            • Gość: Gryf Re: Terroryzm IP: *.nitka.net.pl 19.03.04, 18:21
              Gość portalu: lucy napisał(a):

> popieram

Kochana ale co popierasz;-)???

Ludzi mozna oslepic i przekupupic, ale czlowieka nigdy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka