Dodaj do ulubionych

NRD wkracza do PRL - konsekwencje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 15:05
Witam!
Jakie Waszym zdaniem byłyby konsekwecje wejścia wojsk Niemieckiej Republiki
Demokratycznej na teren Polski (Szczecina) w ramach 'bratniej pomocy'. Takiej
interwencji
miał sie odmagać Honecker w 1980 i 1989 roku.

Moim zdaniem, wojna. Dlatego też NRD-owcy nie 'pomagali' w 1968 Czechom i
Słowakom.
pozdr
Obserwuj wątek
    • skuter70 Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje 26.03.04, 15:06
      panie kapitan
      weekend jest
      wyluzuj pan:)
      • Gość: Ana Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 15:43
        co sądzicie o wpływie księżyca na rozwój dorożkarstwa w południowych chinach?
        • Gość: kpt. Żbik Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje IP: 62.233.173.* 26.03.04, 19:29
          Ana - jak nie masz własnego zdania, to po co marnujesz miejsce na serwerze? Idź
          poczytaj sobie Harleqina i do łóżeczka bo już dobranocka się kończy.
        • korfi Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje 29.03.04, 12:11
          Miałem okazje rozmawiać ze znajomym dorożkarzem z tamtych rejonów. Twierdzi, że
          wpływ księżyca jest większy w Chinach północnych. Z tym, że księżyc w sposób
          naturalny (sic!!) zapobiega przegrzaniu się koniunktury tego wiodącego sektora
          gospodarki chińskiej. Poza tym ma to ścisły związek z udziałem substancji
          chemicznych importowanych z Nigerii w produkcji benzoesanu sodu. Ale jakie są
          tego konsekwencje okaże się po referendum. Oczekuję na rzeczową dyskusję w tym
          frapującym i ważnym temacie. Pozdrawiam.

-------------------------------------------------------
          Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
        • Gość: Hanka Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje IP: *.atlsfl.adelphia.net 30.03.04, 03:31
          Ana poruszyla bardzo istotny problem , ktorym niezwlocznie nalezy sie zajac,
          mam nadzieje ze Politechnika bedzie odpowiednia .Chodzi przeciez o o o o
          transport. Na marginesie co sadzisz o koniecznosci wprowadzenia do kodeksu
          karnego sprawy odpowiedzialnosci tzw "zycia poczetego " za czyny matki.
          Tyle przyszlych matek popelnilo czyny karalne to w mysl teorii ze plod to osoba,
          po urodzeniu powinien odpowiadac jako wspolwinny- no nie ??
    • Gość: kpt. Żbik Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 10:52
      No nikt tu się historią nie interesuje? Taaaaakie duże miasto, Instytut
      Polotologii, Instytut Historii na US...
      • Gość: Ana Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 11:04
        a widzisz?poczytaj komiksy.
      • skuter70 Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje 29.03.04, 12:23
        Gość portalu: kpt. Żbik napisał(a):

> No nikt tu się historią nie interesuje?

ale historia zajmuje sie tym co bylo a nie tym co by bylo gdyby:)

---
        Zeby tu bylo jedno stworzenie, ktore bym znal od dawna!- myslal Muminek.- Ktos,
        kto nie bylby tajemniczy, ale zupelnie zwyczajny. Ktos, kto tez obudzil sie i
        nie moze sie rozeznac w tym wszystkim.
      • hsps Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje 29.03.04, 12:43

> No nikt tu się historią nie interesuje?

A co ma historia do gdybania ???
        • Gość: kpt. Żbik gdybanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 11:40
          > > No nikt tu się historią nie interesuje?
          >
          > A co ma historia do gdybania ???

A no ma. Można gdybać o niczm. Można też zabawić sie w 'politcal fiction'.
          Zresztą nie mówię o rzeczach, które nie mogły sie zdarzyć. (vide zachowanie
          Honeckera w latach 80-tych), konflikt/spór o przebieg toru wodnego Szczecin-
          Świnoujscie w okolicach 1985.

Po prostu liczyłem, że na forum Szczecin znajdą sie osoby, które zainteresuje
          powyższy temat. Szczecin w przypadku interwencji państw UW znalazłby się na
          pewno pod 'kuratelą' NRD. Ciekawi mnie, czy ktoś coś kiedyś
          czytał/słyszał/rozmawiał nt. ewentualnych planów wschodnich Niemców jak taka
          operacja miałaby przebiegać.

Więc, żeby móc 'gdybać' trzeba coś widzieć. I o taką wiedzę mi chodzi w tym
          poście.

Ale zamiast tego czytam bezsensowne teksty o dorożkarstwie. No cóż. Widocznie
          musi tak być...

• hsps Re: gdybanie 30.03.04, 12:55
            > Można gdybać o niczm. Można też zabawić sie w 'politcal fiction'.

sam piszesz "zabawić się" w political fiction, a do innych masz pretensje, że
            nie interesują się historią. Na mój rozum to 2 pary butów.

Cytat aus: "Die Nationale Volksarmee - Legitimation und Auftrag", hefte zur ddr-
            geschichte 35 von Dr. Merkel und Dr. Wünsche, Berlin 1996, S. 41f:

"Im Dezember 1980 wurden die Kommandeure der 9. PD bis zur Ebene Bataillon in
            eine Übung eingewiesen, die auf dem Territorium Polens stattfinden sollte. Ich
            vermute[!], daß der sowjetische Generalstab angesichts der in Polen
            ausgebrochenen Krise eine Intervention erwog, die als Truppenübung getarnt
            werden sollte. Tatsache ist, daß die 9. PD nicht in einen Konzentrierungsraum
            verlegt wurde. Tatsache ist weiterhin, daß keine Dokumente für die Besetzung
            polnischen Territoriums erarbeitet wurden. Ein Jahr später[!], am 13.12.1981,
            verkündete Armeegeneral Jaruzelski den Ausnahmezustand in Polen... In der NVA
            gab es 1981 keine Aktivitäten, die als Vorbereitung einer Intervention gedeutet
            werden können..."

Być może znajdziesz gdzie indziej inne informacje, kilka źródeł (viel Spass) :
            www.fibre-verlag.de/reihen/dpg/kerski1.html
            www.dialogonline.org/57_inhaltpl.html
            www.museum-leuchtenburg.de/html/isolier/frHaupts.htm
            www.weidler-verlag.de/Lieferbare_Titel/Brandt/brandt.html
            www.bln.de/k.weiss/tx_pszon.htm
            www.labournet.de/internationales/pl/solid1.html

• Gość: kpt. Żbik dziękuję, o to mi chodziło ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 10:27
              dziękuję, o to mi chodziło ;-)
    • erich_honecker Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje 30.03.04, 13:09
      Bzdury! Bez ZSRR nic nie mozna bylo zrobic samodzielnie!
      • Gość: kpt. Żbik Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 13:52
        A kto mówi, że bez ZSRR?
    • Gość: z Re: NRD wkracza do PRL - konsekwencje IP: *.espol.com.pl 30.03.04, 21:28
      z

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka