switonemsi 24.08.11, 10:19 20 tysięcy! Do takich wniosków każdy sam by doszedł, za darmo. A oni wywalili 20 tysięcy z podatków! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: -anty Re: Kaskada odmieni Galaxy. Raport Jones Lang LaS IP: 62.233.157.* 24.08.11, 10:31 niestety nie każdy by doszedł do takich wniosków...niedawno był artykuł o tym co się w Szczecinie buduje i tam była gorąca dyskusja na temat m. in. powierzchni biurowych w Szczecinie...wnioski niektórych malkontentów były zupełnie odmienne od tych w raporcie...choć i tak nie sądzę, żeby ten raport ich przekonał... Odpowiedz Link Zgłoś
malcoolm Re: Kaskada odmieni Galaxy. Raport Jones Lang LaS 24.08.11, 10:55 Spokojnie, zaraz pewnie i tu się odezwą wszystkie trole i malkontenty, jak to w Szczecinie jest źle ;))) --> Szczecin Blog - Uśmiechnij się, jesteś w Szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Kaskada odmieni Galaxy. Raport Jones Lang LaS 25.08.11, 12:53 No tak, ale jestem prawie pewien, że więksi inwestorzy i tak by sobie taki raport zamówili, albo sami przygotowali. Dlaczego miasto lekką ręką wywala 20.000 zł?! To bardzo dużo. Bo to publiczne pieniądze. A inwestorzy nieruchomości, deweloperzy, niech sobie robią raporty. Ale nie za nasze! Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Kaskada wyrosla spod ziemii 24.08.11, 11:15 i odmienila jej oblicze.. ciecinskiej ziemii.. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Troche trzeba pomysleć... 24.08.11, 11:17 Spróbujmy... Mamy najmniej obiektów biurowych, ceny mamy najnizsze... co dla mnie jest zrozumiałe w zwiazku z niewielkim zapotrzebowaniem, to takze mamy najmniej pustostanow. W Szczecinku czy Lipianach zapewne maja procentowo jeszcze mniej pustostanów... Zrozumiałe wiec, ze gdy bedzie przybywac lokali, a ceny mamy juz i tak najnizsze, zas koszty zycia akurat na poziomie tych najdrozszych, to bedzie przybywac nam pustostanów. Ceny chyba nie spadna nizej, zreszta skoro sa najnizsze, a w Szczecinie sa do wziecia chocby przy hotelu Campanile 3200 m kw, na Wieckowskiego luksusowe biura, sa w Oxygenie, na Wojska Polskiego w pieknie wyremontowanej willi obok Buchaltera - 1500 m kw. Po oddaniu nowych obiektów kolejna analiza wykaze, ze moze dogonilismy, a nawet przegonilismy innych... w pustostanach. Nie ma to nic wspolnego z malkontenctwem, ale trzeba pomyslec. Wystarczy pomyslec. Niektórzy myla malkontenctwo z umiejetnoscia analizy i przewidywania. Pozwole tez sobie przypomniec, ze dla miasta wykonywano wiele analiz, juz nie wspominajac o strategiach rozwoju miasta, a jak wiemy ostatnio raczej polega to na wykreslaniu pozycji, ktore niegdys stanowiły mysl przewodnia rozwoju... Zapowiadany jest kryzys, w Polsce własnie notowany jest boom wzgledem biurowych inwestycji zagranicznych - stad raczej nie jestem przekonany, ze teraz rzuca sie do nas skoro do tej pory tu nie lokowano biur, niemniej bardzo miło czyta mi sie taka optymistyczna wersje i licze, na zwrot kasy, gdy to wszystko sie nie spełni... a przynajmniej dużą awanture powinno miasto zrobic. Obym sie mylił bowiem sam licze na wzrost zainteresowania miastem, a co za tym idzie wzrost cen za wynajmowanie i wiecej pieniedzy na naszym rynku! Pierwszym bede, ktory przypomni ten artykuł i ta analize... za kilka lat! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Troche trzeba pomysleć... 24.08.11, 11:26 Moim zdaniem, jezeli miasto na podstawie analiz czy strategii, ktore jednak blednie wskazywały mozliwosci i kierunki rozwoju powinno sie domagac odszkodowania za mylne diagnozy, a co za tym idzie szkody... Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Troche trzeba pomysleć... 24.08.11, 11:34 Ostatnimi czasy takie firmy/instytucje analizujące państwa okazały się niewiarygodne. Dlaczego to opracowanie (w sumie banalne, na poziomie liceum a nie profesjonalnej firmy) ma być obowiązujące ? Bo zostało wykonane na zlecenia zamawiającego. Proste ? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Troche trzeba pomysleć... 24.08.11, 11:43 Pamietaj jednak, ze my poznalismy jedynie dziennikarski opis, a nie sama analize. Mnie interesuje jednak odpowiedzialnosc za mylne analizy... gdyby poprosic po latach inna agencje o zrobienie analizy, czy ta dzisiejsza analiza - jezeli by jednak była nie dosc dobra - nie wzieła pod uwage jakis elementów... i prosic o odszkodowanie za błedne decyzje wynikłe z mylnej analizy. Powiedzmy, ze podpierajac sie ta analiza podjąłbym inwestycje w biura czy tez powierzchnie sklepowe... a okaze sie, ze lokale w Szczecinie beda stały puste! Tylko ilosc pustostanów wzrosnie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Troche trzeba pomysleć... IP: *.globalconnect.pl 24.08.11, 11:54 - Dopiero otwarcie Galerii Kaskada w centrum miasta wprowadzi Szczecin w nowe czasy handlu - uważa Patrycja Dzikowska z Jones Lang La Salle. Te nowa czasy nazywają sie "śmierć Krzywoustego i Wojska Polskiego wraz z Jagielońską" taka analiza jest conajmiej śmieszna i nie wynika ze znaioności działa rynku ;) czy ktoś tam czytał o ciągach pieszych itd...? bo mi się wydaje że nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sz. Re: Troche trzeba pomysleć... IP: *.pppoepub.vspace.pl 24.08.11, 12:06 Widzisz-ja też ubolewam nad tym,że ulice Jagiellońska,Wojska Polskiego czy Krzywoustego są spychane (pod względem atrakcyjności lokali) na dalszy plan ale-klient nasz pan,pójdzie tam,gdzie jest mu wygodniej.Wszyscy narzekają,że w Szczecinie brak rynku z prawdziwego zdarzenia a jednak próby jego utworzenia nie powiodły się.Żyjemy bowiem w mieście malkontentów wśród których ostatnią grupą ludzi,którzy chcą coś zrobić są kibice. Co do centrów handlowych-wiadomo,że pojawienie sie nowej galerii podniesie konkurencję pomiędzy galeriami (wniosek na poziomie trzynastolatka).Co do powierzchni biurowej-ile jest obecnie firm zainteresowanych wynajmem tejże powierzchni i niby dlaczego nowe firmy mają sprowadzić się do Szczecina?Bo wybudowano biurowce?Jaka jest siła nabywcza przeciętnego szczecinianina?No właśnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Troche trzeba pomysleć... nie czekac, robic! 24.08.11, 12:22 Szczecinianie nie powinni bezradnie czekac na Świetego Mikołaja Inwestora, który przyjedzie z workami pieniedzy, by tu wydawac i budowac czy tworzyc... Szczecinianie, a szczególnie ci nastawieni optymistycznie powinni badz to, jak robi wlasnie pan Golema - zakładac spólki, brac kredyty i sami inwestowac. Nabywac lub wynajmowac nieruchomosci i prowadzic dzialalnosc. Nic tak nie przyciaga kapitał i pieniedze oraz inwestorów, jak własnie pieniadze, kapitał i inwestorzy, ktorzy zarabiaja! Przeciez jezeli ktos nie ma wizji przedsiewziecia, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wziac kredyt i wejsc w spółke z kims kto ma koncepcje... nie musicie drodzy optymisci czekac, ale trzeba brac sprawy w swoje rece! Do roboty! Zainwestujcie w swoje miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Troche trzeba pomysleć... nie czekac, robic! 24.08.11, 12:25 Prosze bardzo - analizuje jest OPTYMIOSTYCZNA, a wiec załóżcie społki, wezcie kredyt,kupcie nieruchomosc i wynajmujcie! Analiza wskazuje, ze to dobry interes! Optymisci powinni pokazac, ze sa naprawde dobrze nastawieni! Brac kredyty i inwestowac! To najlepszy czas... miasto bedzie chcialo sprzedawac, a wiec bedzie obnizac ceny za nieruchomosci. Nie ograniczajcie sie do forum i pisania, ale wezcie sie do roboty! Hallo, optymnisci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbikol Re: Troche trzeba pomysleć... nie czekac, robic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 22:33 optymiści już chyba wszyscy wyjechali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbikol Re: Troche trzeba pomysleć... nie czekac, robic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 22:37 Weźcie kredyty i idźcie na zakupy do galaxy i kaskady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Troche trzeba pomysleć... nie czekac, robic! IP: *.globalconnect.pl 24.08.11, 12:26 andreas - wszytsko fajnie tylko powiedzmy ze juz mam kredyt mam firmę wynajełem lokal ;0 działa miasto niedaleko mojego sklepu otwiera SUPERMARKET - co się dzije nie mam juz sklepu, nie mam lokalu ale mam kredyt - a wtedy zaczyna być niewesoło i tak jest w weilu gałęziach gospodarki bije się małych dużymi - choć podobno w zdrowej gospodarce to mali ja niosą Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Troche trzeba pomysleć... nie czekac, robic! 24.08.11, 12:36 Otóz mawiaja, ze pesymista, to dobrze poinformowany optymista. Mozna powiedziec, ze optymista po przejsciach... Niestety, polityka zarzadu miasta, by lokowac wielkie mega centra handlowe w centrum powoduje obnizanie wartosci lokali w centrum, szczegolnie tych handlowych. Jedynie banki i ciuchlandy - maja racje bytu poza centrami handlowymi! Byc moze dotrze to kiedys do radnych i innych, ze to bład. Niestety, nie da sie tego cofnac. Teraz musi nastapic przewartosciowanie handlu - wiecej lombardow, monopoli i bankow, a takze szacuje wielki rozwój ciuchlandow z odzieza uzywana. Moze rozne punkty uslugowe, biura turystyczne, bary... Niemniej zachecam i namawiam, by szczecinianie brali kredyty i inwestowali, bo nie ma co czekac na Świetego Mikołaja Inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Troche trzeba pomysleć... IP: *.globalconnect.pl 24.08.11, 12:23 widzisz SZ nie sądze że jedyną grupą która chce cos w tym mieście zrobić są kibice jest wielu których się stara - jednak z obserwacji moich i moich znajomych MIASTO praktycznie im tylko przeszkadza zamiast pomaga popatrz na wątek o klubie jachtowym itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Troche trzeba pomysleć... 24.08.11, 12:14 Jest wprawdzie taka teoria, ze gdy na jednej ulicy powstaje kilka sklepów z lampami, to obroty wzrastaja w tych sklepach, bo klienci tam maja duzy wybór i nie szukaja po miescie, lecz ida tam. Zapewne i tak sie moze stac tu... moze byc wzrost zainteresowania zarówno w Galaxy, jak i w Kaskadzie, lecz niestety na razie w Polsce zatrzymał sie wzrost sprzedazy w marketach, ludzie ograniczaja wydatki - jest spadek. No i dobra uwaga forowicza P, ze odbedzie sie to kosztem wielu mniejszych sklepów. Dla miasta moze to oznaczac spadek wpływów, a wzrost zadluzenia mieszkanców, ktorzy nie beda mieli z czego placic oplaty i podatki, a komornicy miejscy, ktorzy i tak szaleja beda narzekac na nawał roboty - wzrosnie wiec zapotrzebiowanie na komornikow i windykatorów... Bardzo przepraszam za ta pesymistyczna wersje, ale wole spodziewac sie złego, by sie cieszyc z tego, ze jest dobrze - nie lubuie sie rozczarowywac, a wole sie cieszyc z wplywajacej na konto kasy, ktorej sie nie spodziewałem... ;) Nadto prosze zauwazyc, ze miasto chce wziac kredyt 100 mln i wybudowac inkubator, ktory bedzie utrzymywac, by wynajmowac tam biura za połowe ceny na rynku. Skoro ceny mamy i tak najnizsze, skoro buduje sie biurowce, ktorych wysyp bedzie, to taka dzialalnosc miasta bedzie gwozdziem do trumny tych inwestorów. Przyznam, ze tego nie rozumiem, ale tez nie ma takiej wiedzy, jak zapewne ma prezydent, zarzad, radni miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szogun Re: Troche trzeba pomysleć... IP: *.slowianin.pl 24.08.11, 23:10 Nikt nie poda recepty komercyjnej na rozwój miasta. Analiza to to analiza z krztą prognoz na przyszłośc. Decyzje należą do decydentów. Jones Lang Lasalle to potentant swiatowy na rynku nieruchomości, Handluja całymi miastami. Zarządzaja juz poważnym procentem rozwoju naszego kraju. Możemy iść do lokalnego wróżbity, ale kto potraktuje to poważnie. Instrumenty rynkowe nie są jednolite w świecie, i skuchy sie zdażają. Nasze miasto teraz, kiedy zaczyna żrec potrzebuje optymizmu i propagandy. Mamy najlepsze liceum w Polsce. Informatycy obsługują tuzów z światowej elity (narazie skromnie), mamy geograficzne położnie. Mamy Germanię wygladająca rzeczywistych działań stolicy Pomorza Przedniego i Meklenburgii,. Mamy siłe rewolucyjnego przebicia. Mamy palec wysoko uniesiony w górę partii wiodącej. Mamy głód sukcesu i tysiące zaradnych emigrantów urodzonych do przesyłania kasy do macierzy. Mamy mnie. Dajcie sobie upust. Ludzie są zmęczeni spoglądaniem na Warszawkę (ta manipuluje emeryturami i wsciekłoscią na widok nie-centralnych zachowań. Rozwój, rozwój rozwój. Reszte zrobimy sami, albo zrobi to za nas business. PODATKI/SPŁATA DŁUGU? Zawsze możemy przecież udac Greka (jesteśmy urodzonymi rewolucjonistami), a tymczasem trzeba wypełnic luke:stoczni, Famabudu, Hydromy, Huty Stołczyn, Papierni Skolwin, Polmo, Wiskordu, Selfy, banków wiodacych w odrodzeniu niezależnego sysstemu finansowego, dystrybucję gazu, elektryczności, Dana, Odra, wzieta wjasyr Dolna Odrę z pozostałymiszczecińskimi elektrowniami, upadający port, marginalizowana kultura i ogólnopolskie imprezy, sport - nie ma gdzie z dzieciakiem wybrac się na mecz (oprócz kretyńskich performensów kopaczy i ich kibiców), syf i ubustwo spekulacji. Nie przemawia? - pojurczykowska ksenofobia, fisaka z lotniskiem, niemoc polityczna hanzatyckiego przymierza (pazur morskosci szczecina jest tak miękki jak pupa niemowlęcia, bo e. steinbach gra swoja kartę , a centrala jest jak zwykle wywazona politycznie). Nie marnujmy szans, myślmy o tysiącach tych co nam uwierzyli, tych co zaciągnęli długi, tych co będą płacić podatki i pracować na demagogów spowitych w błogiej emeryturze. To jest obłęd, to są brednie. Inwestycje i prognozy są i tak finansowane przez sektor NIEPUBLICZNY. Nie przeszkadzajcie im jołopy. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: Troche trzeba pomysleć... 24.08.11, 17:41 exman napisał: > Ostatnimi czasy takie firmy/instytucje analizujące państwa okazały się niewiary > godne. Dlaczego to opracowanie (w sumie banalne, na poziomie liceum a nie profe > sjonalnej firmy) ma być obowiązujące ? Bo zostało wykonane na zlecenia zamawiaj > ącego. Proste ? za to bardzo tanie jest to badanie. zaryzykowalbym i zlecil opracowanie kolejnej strategii rozwoju szczecina tej wlasnie firmie zamiast naszemu psorowi przede wszystkim dlatego, ze ta wqrszawska firma jest znacznie tansza:) Odpowiedz Link Zgłoś
questguest Kaskada odmieni Galaxy. Raport Jones Lang LaSalle 24.08.11, 12:21 A jednak w raporcie jest ziarno prawdy, na nowych osiedlach do 50% mieszkań to pustostany. Tempo budowy bloków na Warszewie też wyraźnie spadło. Tylko ceny nie spadają, a powinny o ~30% Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Kaskada odmieni Galaxy. Raport Jones Lang LaS 24.08.11, 23:14 Ceny u deweloperów bedą spadać w dwóch przypadkach... Pierwsze, gdy bedą mieli długi i bedą musieli sie wysprzedawac - co nie jest dobrym znakiem, bo zanim to zrobią zaczną padać wykonawcy, a to będzie oznaczać solidny kryzys! Drugi, gdy będzie duże zapotrzebowanie na mieszkania, ludzie bedą kupować, wtedy deweloperzy z zewnątrz przyjadą tu inwestować i zaczną konkurować, a wtedy ceny bedą spadać... bedą chcieli zarabiać na ilości - to będzie korzystne, bo oznaczać będzie, ze rynek ma sie dobrze! Tak wiec raczej modlmy sie o ten drugi wariant! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkretny nierzetelny raport skoro nawet podstawowe dane.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.11, 13:02 są fałszywe, cyt.: "Ma to związek z ofensywą deweloperów spoza Szczecina, którzy w końcu postanowili zainwestować poza największymi polskimi miastami" a Szczecin jest trzecim pod względem powierzchni miastem w Polsce. Kto to pisał, że nawet do encyklopedii nie sięgnął? Odpowiedz Link Zgłoś
robgordon Re: nierzetelny raport skoro nawet podstawowe dan 24.08.11, 13:49 Świetna argumentacja, gratuluję. W ten sposob można obalić każda teorię, byle tylko wybrać odpowiednią dla siebie informację. Masz rację, Szczecin powierzchniowo jest trzeci w kraju. Ale po pierwsze, być może wiesz (choć skoro użyłeś tego argumentu to może niekoniecznie), w dużej części są to niezamieszkane tereny (nie wspominająca o rozlewisku Odry i Jeziorze Dąbskim, które też znajdują się w obrębie granic). Po drugie, zdecydowanie istotniejsze, chodzi o inwestycję developerów polegającą na budowaniu mieszkań. Jak sądzisz, developerzy podejmują decyzję o rozpoczęciu inwestycji kierując się obszarem miasta, czy może ludźmi któzy w tych mieszkaniach mieliby zamieszkać? Tak, użyto słowa "największe" a nie "najludniejsze", ale wiesz z pewnością, że w mowie potocznej mówiąc o mieście dużym ma się na myśli właśnie miasto z dużą liczbą mieszkańców, a nie duże powierzchniowo. A w tym przypadku, gdy mowa jest o mieszkaniach, czyli miejscach w któych mieszkają ludzie oczywiste jest, że chodzi właśnie o to. Twierdzenie o nierzetelności raportu jest więc na podstawie Twoich argumentów kompletnie chybione. Możnaby jedynie wspomnieć, że dla jasności przekazu autor raportu winien użyć słowa "najludniejsze", ale nie wydaje mi się by było to konieczne. Mnie nawet do głowy nie wpadło, by się nad tym zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: nierzetelny raport skoro nawet podstawowe dan 24.08.11, 14:00 A wpadloby Tobie do głowy, ze skoro w Lipianach jest mniej pustostanow niż w Szczecinie, to znaczy, ze tam jest lepszy rynek na biurowce oraz centra handlowe!? Bo mi nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkretny Re: nierzetelny raport skoro nawet podstawowe dan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 09:42 Polska ma ok. 40 mln mieszkańców, Australia 20 mln. Większa część Australii to niezamieszkane pustynie. Rozumiem, że według Ciebie Polska jest dwa razy większa od Australii? Ciekawa logika. Myślę jednak, że skoro płaci się publiczne pieniądze za takie analizy to nie można sobie pozwolić na brak precyzyjności i posługiwanie się stereotypami. Można zaklinać rzeczywistość ale Szczecin jest trzecim miastem pod względem wielkości w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: nierzetelny raport skoro nawet podstawowe dan IP: *.ds4.zut.edu.pl 24.08.11, 17:36 Mówiąc o wielkości miasta każdy normalny człowiek ma na myśli liczbę jego mieszkańców, ale jak widać niektórzy mają z tym problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkretny Re: nierzetelny raport skoro nawet podstawowe dan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 09:37 rozumiem, że według Ciebie każdy myślący człowiek powie, że Polska jest dwa razy większa od Australii? Ciekawa logika. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 A swoja droga, gdyby podwyzszyc czynsze? 24.08.11, 13:09 A swoja droga... gdyby tak podwyzszyc czynsze podnajmujacym podpierajac sie analiza tej amerykanskiej firmy, ze u nas najmniej pustostanow, ze ceny niskie, a niedługo ma byc boom zainteresowania powierzchniami... Gdzie mozna dostac pełny tekst analizy? Chciałby podeprzec sie konkretami, gdy podwyzszac bede czynsz z 5 euro na 12. Jezeli podnajemca zrezygnuje, to kogo ma podac o odszkodowanie za wprowadzenie mnie w bład? Miasto? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Kogo mam winic za błedne analizy wczasowe? 24.08.11, 13:21 Otóz przed sezonem pokazywały sie optymistyczne analizy rynku wczasów nad morzem. Sugerowano, ze bedzie niespodziewany wysyp turystów nad polskim morzem - zreszta nawet rozpisywali sie takze dziennikarze lokalni o tym. Niestety, juz wiadomo, ze to był kiepski sezon, a nie pamietam, by nawet w najbardziej obleganych do tej pory wczasowiskach było tyle tablic z napisem WOLNE POKOJE! A zainwestowałem w wynajem przed sezonem kierujac sie takimi optymistycznymi prognozami, to kto mi kase zwroci? Moze jakas gazeta, ktora tak sie rozpisywała o tym? Czy moze napisza, ze pogoda była kiepska... i sie miło usmiechną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LA Re: Kogo mam winic za błedne analizy wczasowe? IP: *.globalconnect.pl 24.08.11, 14:34 > Czy moze napisza, ze pogoda była kiepska... i sie miło usmiechną? To Polaków wina bo się nie dostosowali do analizy.;) A w ogóle to rząd nie poradził sobie z zapewnieniem Polakom odpowiedniej do pory roku pogody. Ot i wszystko. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na nie zgadzam sie z Andreasem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 17:13 Nie wroze rewelacji w kaskadzie, owszem chodzacych i kupujacych oczami bedzie mase!!! Tak jak z wynajmem pokoi nad morzem. Cikawe kto ma robic te zakupy. Ci co wyjechali za granice do pracy?,, Tam na przecenach maja o wiele taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kratek Re: Kogo mam winic za błedne analizy wczasowe? IP: *.166.wifinet.szczecin.pl 24.08.11, 23:12 Tak twierdzisz, to spróbuj znaleźć wolny pokój w hotelu w naszym województwie. Mam na myśli hotel minimum 4 gwiazdki z basenami, spa, opiekunką do dzieci, wyżywieniem na poziomie - życzę powodzenia, wolne pokoje dopiero we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Kogo mam winic za błedne analizy wczasowe? 29.08.11, 09:31 Nie jestem przekonany bo znajomi właśnie niedawno pojechali do Sandry... nie wiem ile ma gwiazdek, ale ma rekina w recepcji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . rekord ? IP: *.cable.smsnet.pl 24.08.11, 13:21 po wybudowaniu Kaskady bedziemy mieli co skrzyzowanie KFC , to chyba rekord. Zaczynajac Brama Portowa ( Mic Mac), Kaskada, Mozaika i Galaxy Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: rekord ? 24.08.11, 13:33 Zacznijmy od Turzyna,... idziemy do Placu Kosciuszki - KFC, potem dalej wzdłuz Krzywoustego do Bramy Portowej.... a tam Kwaki, Bar Rab i chinczyk. Mamy taki SZLAK. Dobra uwaga, ale to wskazuje kierunek rozwoju miasta. Do tego SALONY z uzywana odzieża i banki! Przeplatane z lombardami. TO JEST KIERUNEK INWSTYCJI DROBNYCH INWESTORÓW pod wynajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: rekord ? IP: *.szczecin.mm.pl 24.08.11, 15:33 Andreas, czy Ty jesteś na emeryturze, że masz tyle wolnego czasu? Człowieku piszesz i piszesz, wypowiadając się w każdym temacie prawie jak nie kwestionowany autorytet. Magistrat już dawno winien cię zatrudnić, bo szczecinianie tylko tracą z powodu braku realizacji twoich pomysłów, prawda? Coż za jajogłowy z ciebie facet. Jednak od czasu do czasu daj odetchnąć proszę, oszczędź trochę takich jak ja, którzy wchodząc na forum nie chcą czytać natłoku twoich często nieprecyzyjnych i bzdurnych wypowiedzi. Nie idziesz na urlop przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: A swoja droga, gdyby podwyzszyc czynsze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.11, 14:17 szczecinblog.pl/2011/wszystko-co-powinienes-wiedziec-na-temat-nieruchomosci-w-szczecinie/ tu znalazlam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Slyszeli o nas w dalekiej Tajlandii IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 14:58 O tym pozytywnym raporcie jest głośno nawet w tak dalekiej i egzotycznej Tajlandii. To tajlandzcy biznesmeni jako pierwsi zareagowali na ten pozytywny raport i wysłali kontakt w celu konkretnej współpracy. Zdystansowaliśmy Warszawę, Wrocław , a nawet Berlin. ://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110824/SZCZECIN/484086954 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm link do raportu, poczytajcie sobie IP: *.226.wifinet.szczecin.pl 24.08.11, 21:11 www.joneslanglasalle.pl/ResearchLevel1/Szczecin_City_Report_June%202011_pol.pdf 20k za taki raport to nic. A firma znana na calym swiecie, swietnie, ze w koncu taka firma nas przeanalizowala, na pewno inwestorzy podczas szukania lokalizacji dla swoich firm beda do takiego czegos zagladac. Szczecin do przodu!! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: link do raportu, poczytajcie sobie 24.08.11, 21:32 Czuje w Twoim poście mnóstwo energii o optymizmu, nie czekaj wiec, aż ktoś zajrzy do raportu i będzie chciał... weź kredyt i zainwestuj w tym mieście! Nie musisz otwierać od razu swojej firmy - wystarczy gdy kupisz na raty może mieszkanie zeby zarabiać na wynajmowaniu, ktoś będzie mógł wynająć, Ty zarobisz, deweloper także... inni przyjadą bo zobaczą, ze tu sie zarabia! Albo z kolega weź na raty kup lokal pod sklep, możesz także wynajmować albo biuro... Raport gwarantuje To ie zarobek! Pomóż Twojemu miastu i mieszkańcom miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: link do raportu, poczytajcie sobie IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 22:15 Że tak sobie napiszę. Rozwiń z tym mieszkaniem, bo wiedząc ile płacimy z Małżonką miesięcznie kredytu za "używkę" i wiedząc ile chcą za m^2 deweloperzy w stanie surowym zamkniętym, ile później kosztuje wykończenie tego i ile można dostać za wynajem (zanim kupiliśmy to też wynajmowaliśmy), to stwierdzam, że albo żyjesz na Księżycu, albo chciałeś zapewnić nam wszystkim darmową rozrywkę :). Faktycznie idąc za Twoją radą to może być interes życia do zrobienia :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: link do raportu, poczytajcie sobie IP: *.226.wifinet.szczecin.pl 24.08.11, 22:24 Andy, no jasne, ze pomagam swojemu miastu, prowadze szkole jezykowa, zatrudniam ludzi i mam dobra marke a Ty nie cwaniakuj z tymi pseudo ironicznymi poradami. A mnostwo energii i optymizmu mam, przeciez mieszkam w Szczecinie, to jak tu nie miec. Ja nigdy na nikogo nie czekam, ja dzialam, a raport to dla tych co marudza i nie umieja google uzywac by znalezc istotna dla zrozumienia rzeczy analize miasta. Nie pytaj co miasto zrobi dla Ciebie, tylko co Ty zrobisz dla miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: link do raportu, poczytajcie sobie 24.08.11, 22:39 Moze to brzmi jak ironia, ale mieszkańcy przez swoją aktywność a przede wszystkim swój kapitał mogą zapewnić kapitał ma rynku! A pieniądz przyciąga pieniądz! Oczywiście wielu może sie nie uda, ale wprowadza pieniądze na rynek! Może nie zarobią, może stracą... ale skoro raport jest faktycznie dobry, to mam nadzieje, ze nie wynajmujesz lokal, ale kupiles! Także zainwestowalem w ostatnim czasie... liczę, ze koniunktura ruszy, chce zarabiać wiecej, a wiec musi być wiecej pieniędzy na rynku, musi być zapotrzebowanie i ruch w interesie, to zarobie! Nie możemy czekać aż ktoś przyjdzie o tu zainwestuje w biura! Możemy ten wózek razem pociągnąć naszymi pieniędzmi! Nie inwestować nad morzem czy w górach, nie czekać, ale brać kredyty kupować i albo działać albo wynajmować! Będzie ruch, pieniądz, przyjdą inni zarobić o tez wrzuca pieniądze! Na tym polega biznes! Gdy spadają ceny nieruchomosci, nie ma klientów ... to miasto nie ma pieniędzy, ale i mieszkańcy nie maja... czasami trzeba trochę dolac benzyny do gaznika i wtedy dostanie paliwa i ruszy! Chce wiecej zarobić, ale to także zależy od Was! Wszyscy możemy wiecej zarobić! Inwestujmy nasze pieniądze w naszym mieście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torge Re: Kaskada odmieni Galaxy. Raport Jones Lang LaS IP: *.ctinets.com 24.08.11, 21:28 Były wiceprezydent Szczecina - Dariusz Wieczorek może triumfować. Pomimo podpisania przed 10 laty listu intencyjnego z miasteczkiem w sprawie budowy Galerii Kaskada, to w praktyce blaszak zlokalizowany w centrum, ściągał gotówkę z rynku przez wiele lat jako "dom handlowy". Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Ludzie nie dajcie sie prosić - ratujcie miasto! 24.08.11, 21:47 Ludzie nie dajcie sie prosić, ratujcie miasto, inwestujcie! Nie ma co czekać na Świętego Mikołaja Inwestora! Wasze pieniądze mogą uratować to miasto! Wierzycie w miasto, w zarząd i pana Krzystka... ufacie temu raportowi, to jeżeli macie swoją gotówkę, może sorzedaliscud właśnie akcje giełdowe, weźcie kredyt... z kolegami, z rodzina - zainwestujcie! Nie musicie zaraz prowadzić działalności, ale inwestujcie! Proste, kupcie mieszkanie i wynajmujcie! Raport mówi o tym, ze mało jest pustostanow, a wiec kupcie lokal pod biuro czy sklep, zeby wynajmować! Na pewno w kilku dacie radę - zarobicie Wy o dacie zarobić! Wtedy inwestorzy zobaczą, ze tu są na rynku pieniądze! Kupujcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torge Re: ratujcie miasto przed takimi typami IP: *.ctinets.com 24.08.11, 22:19 Firma Euroinvest Saller wygrała rokowania na kupno 5,5 hektara ziemi przy ul. Mieszka I i Milczańskiej. Prezydent Szczecina, Marian Jurczyk nie wyraził zgody na podpisanie aktu notarialnego z niemieckim kontrahentem i ogłosił nowy przetarg, Wygrała go Szczecińska Grupa Inwestycyjna, która zbudowała Centrum Handlowe Piast. Euroinvest Saller skierował sprawę do sądu. W wyniku kilku procesów miasto zapłaciło 10 mln złotych odszkodowania. Czy ten zarząd często wprowadzał opinię publiczną w błąd - pytała wczoraj sędzia Joanna Wieczorkiewicz-Kita byłego wiceprezydenta Szczecina, Dariusza Wieczorka. Był to drugi dzień procesu w sprawie 10 mln odszkodowania za zerwaną umowę z niemiecką firmą. Marian Jurczyk, prezydent Szczecina odmówił składania zeznań. Wczoraj, tłumacząc się pilnymi obowiązkami, w połowie rozprawy odjechał do magistratu. Sąd skupił się na zadawaniu pytań jego pierwszemu zastępcy. Dariusz Wieczorek odpowiadał za sprawy gospodarcze, on też prowadził sprawy sprzedaży gruntu przy ul. Mieszka I i Milczańskiej. Dariusz Wieczorek przekonywał sąd, że firma Euroinvest Saller była niewiarygodna. Potwierdzali to miejscy urzędnicy i wywiadownie gospodarcze. Mieściła się w prywatnym mieszkaniu w Bolesławcu, nie prowadziła działalności. Kapitał założycielski wynosił 4 tysiące złotych. W wymaganym jednak czasie wpłaciła 13 mln złotych za grunt. - Po co te wszystkie zabiegi podważające wiarygodność firmy, skoro pieniądze były na koncie - zastanawiała się sędzia Joanna Wieczorkiewicz-Kita. Były wiceprezydent stwierdził, że nie było wiadomo, czy ta firma nie odsprzeda z zyskiem terenu. Wtedy opóźniłaby się realizacja inwestycji i miasto musiałoby czekać na podatek od nieruchomości. Jednak jedynym powodem unieważnienia rokowań, który wpisano do protokołu z posiedzenia zarządu, był brak promesy. Promesa to dokument wydawany przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji, w którym była wstępna zgodna na sprzedanie obcokrajowcom ziemi w Polsce. Euroinvest Saller jako niemiecka firma takiego pozwolenia nie przedstawiła. Zresztą w związku z nowelizacją przepisów, nie była do tego zobowiązana. Dariusz Wieczorek twierdzi, że o konieczności przedstawienia promesy wyczytał w dwóch z trzech przygotowanych opinii prawnych. W tej kwestii prawnicy nie byli bowiem zgodni. - To nie lepiej było zadzwonić do ministerstwa i się po prostu zapytać - dziwiła się sędzia. Były wiceprezydent oświadczył, że uzasadnienie nie zawierało prawdziwych powodów zerwania rokowań. Chodziło o poważne uchybienia proceduralne, brak wiarygodności firmy i obawa przed ewentualnymi procesami, które mogli wytoczyć inni oferenci. - Ten protokół był tylko elementem polityki informacyjnej - dodał. - Czy ten zarząd często wprowadzał opinię publiczną w błąd tworząc na te potrzeby jakieś dokumenty - pytała skonsternowana Joanna Wieczorkiewicz-Kita. Wieczorek przyznał, że zarząd Mariana Jurczyka zrobił błąd. Dzisiaj rokowania by unieważnił, skierował sprawę do prokuratury i zrobił ogromny szum medialny wokół Szczecina, twierdząc, że tu dzieją się jakieś podejrzane sprawy. Źródło: GS24 Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Kaskada odmieni Galaxy. Raport Jones Lang LaS 24.08.11, 23:41 a komu potrzebne twoje wnioski do ktorych bys sam doszedl jesli nie podparlbys ich badaniem rynku? to bylyby najwyzej twoje zalozenia a nie wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
tyfus21 Kaskada odmieni Galaxy. Raport Jones Lang LaSalle 27.08.11, 01:54 . C&A (dobry, tani lupkeks), Bershka (no, no, no...) czy Mexx (rewela, dla tych co się nie myją!) będą w Kaskadzie... baj, baj Lenin Odpowiedz Link Zgłoś
wypedzonyzziemodzyskanych Re: Kaskada odmieni Galaxy. Raport Jones Lang LaS 27.08.11, 13:31 tłumaczy Katarzyna Kuniewicz z firmy REAS współpracującej z Jones Lang LaSalle przy tworzeniu raportu. Katarzyna Kuniewicz is currently writing her doctoral thesis in the Public Finance Faculty of the Catholic University of Lublin. Opus Dei ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1984 Re: Kaskada odmieni Galaxy. Raport Jones Lang LaS IP: *.scnet.net 28.08.11, 00:08 Całe szczęście, że szczecińska PełO nie ma z tą inwestycją nic wspólnego! -- www.polskawbudowie.info Odpowiedz Link Zgłoś