savis 19.09.11, 09:49 Wyssanie z budżetu państwa 5 mld zł, to powielany mit i kłamstwo propagandowe. Nie można traktować jako "wziętych" gwarancji kredytowych na budowę poszczególnych jednostek. Faktyczna dotacje nie przekraczała 80 mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yupikayey Prawda o upadku stoczni. Komentarz 19.09.11, 10:03 Pamiętam mój pierwszy dzień w stoczni, czekam w samochodzie przed budynkiem, bo byłem ciut za wcześnie żeby się nie spóźnić, jakiś facet wyciąga ze swego auta kanistry i przerzuca przez płot, to był styczeń więc rano było jeszcze ciemno. Ten facet okazał się moim kierownikiem, a potem przyjechał duży żółty ciągnik i paliwo zostało spuszczone do tych kanistrów. I tak to funkcjonowało, więc jak się dziwić, że stocznia upadła??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Prawda o upadku stoczni. Komentarz IP: *.static.espol.com.pl 19.09.11, 10:50 A poxniej pewnie z nim wódę chlałeś i w dupę właziłeś. Nie mogleś od razu dzwonić na policję? W każdym środowisku są czarne owce i przypadek sprawił, że dwie znalazły sie w tym samym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yupikayey Re: Prawda o upadku stoczni. Komentarz IP: *.centertel.pl 19.09.11, 11:09 Masz rację, wóda też była w czasie pracy. Wszyscy się dziwowali, dlaczego usychają mi kwiatki na oknie. A ja tam wlewałem te wóde :). Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Najlepsze 20.09.11, 00:09 Stocznia zamiast zarabiać, zaczęła tracić (zawalone terminy, kary umowne). Na ścięcie kosztów nowym regulaminem płac nie zgodziły się związki zawodowe. Wystraszone banki zwinęły parasol kredytowy. Lewicowy rząd Leszka Millera odmówił wsparcia, tłumacząc, że państwo prywatnym firmom nie pomaga i potem podsumowanie "SLD rozwalilo". Nie jestem fanem SLD ale ja tu widze, ze to juz bylo rozwalone, SLD tylko nie naprawilo bo to nie jego i nie musiało naprawiać dla kogos kto nie chcial oddać do naprawy tylko chcial kase na naprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 12:31 > Stocznia zamiast zarabiać, zaczęła tracić (zawalone terminy, kary umowne). Przyczyna, wiedza z info, że zakład zaczął tracić - żródło leżało w gestii polityki. >Na ścięcie kosztów nowym regulaminem płac nie zgodziły się związki > zawodowe. Z niewolnika nie ma dobrego pracownika - może to motto dla działań ZZ >Wystraszone banki zwinęły parasol kredytowy. Wystraszone banki może przeniosły zainteresowanie na rynek nieruchomości ?! A jak reagował Narodowy Bank Polski ??? > Lewicowy rząd Leszka Millera odmówił wsparcia, tłumacząc, że państwo > prywatnym firmom nie pomaga Czy z prywatnych firm wyborcy nie są ważni / istotni ..itd ??? > i potem podsumowanie "SLD rozwalilo". Czyż nie naczelnym hasłem wyborczym lewicy było / jest walka o miejsca pracy ? zed.1 napisał: > Nie jestem fanem SLD ale ja tu widze, ze to juz bylo rozwalone, > SLD tylko nie naprawilo bo to nie jego i nie musiało naprawiać dla kogoś > kto nie chcial oddać do naprawy tylko chcial kase na naprawę. Rynek, gospodarka w każdym miejscu, kraju ...itp.kołem - od zawsze się toczy. Rozumiem, że zmiana kierunku gospodarki to wybór FG 2050 i dzika przyroda ?? www.youtube.com/watch?v=pBG4RsGtguM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Conan Re: Prawda o upadku stoczni. Komentarz IP: *.globalconnect.pl 19.09.11, 10:52 Prawdziwa jest prawda Gazety Wyborczej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Prawda o upadku stoczni. Komentarz IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.11, 19:01 kolejny "mędrzec", który z patologii robi normę. W tamtych czasach, na terenie Stoczni pracowało do 12 tyś. ludzi, a w takiej populacji zawsze znajdziesz i złodzieja i super uczciwego. Odpowiedz Link Zgłoś
cienkibolek.1 Daukszewicz mawiał 19.09.11, 11:24 Daukszewicz mawiał że prawda jest jak doopa każdy ma swoją-Tałasiewicz też! Pamiętamy jak abp Dzięga modlił się za stocznię,nic nie wskurał - widocznie nie ma posłuchania w niebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Daukszewicz mawiał IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.11, 11:38 cienkibolek.1 napisał: > Daukszewicz mawiał że prawda jest jak doopa każdy ma swoją-Tałasiewicz też! > Pamiętamy jak abp Dzięga modlił się za stocznię,nic nie wskurał - widocznie nie > ma posłuchania w niebie. bo niemcy modlili się o rostock, a oni mają papieża i w niemczech rządzą mohery. kanclerzem jest córka pastora. pan bóg musiał się zdecydować kogo wysłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlew Re: Daukszewicz mawiał IP: 213.155.180.* 19.09.11, 13:59 Jak polaken-katoliken mogli coś "wskurać"? Oni już nawet swojego języka nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Prawda o upadku stoczni. Komentarz IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.11, 11:46 savis napisał: > Wyssanie z budżetu państwa 5 mld zł, to powielany mit i kłamstwo propagandowe. największym mitem i kłamstwem propagandowym jest trzymanie w tajemnicy tego, że rząd nie wie co podpisuje. ps. za to rząd powinien stanąć przed trybunałem stanu, a tymczasem nowa ustawa ma zapewnić tajemnicę państwową temu co podpisali i mają nadzieję społeczeństwo się tego nigdy nie dowie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiakiki Gorzej niż prostytutki. 19.09.11, 11:53 Jak się to czyta i niektóre komentarze, to twierdzę, że pewne osoby zachowują sie gorzej od skundlonych prostytutek. Pan wiceprezes, który wylewa swoje wypociny na kartki książki, był przecież w holdingu odpowiedzialny za postępy prac w Porcie Petrol i to za pana prezesowania były opóźnienia w realizacji tej inwestycji. A bo to ekolodzy, a bo to sztorm na Bałtyku, a bo to pozwolenia, a bo to kuku na muniu. Pan redaktorek, który zaczął pracować w stoczni jako student okradał swój zakład. Pytanie. Dlaczego właściciele, czyli prezesi Porty Holding nie złożyli doniesienia do prokuratury na tego pana? Przecież ich okradał. A postawić dziada przed sąd i niech sie spowiada ze swych win i niech zwróci co ukradł. A jak to taka fantazja dziennikarska, to kolejny kmiot, co nie potrafi rzetelnie pracować w dziennikarskim fachu tylko pierdoły pisze. Następny komentator, co to zaczął swoją pracę od obserwacji swojego kierownika wynoszącego kanistry z benzyną. Tylko kmiotek, który nie pracował w stoczni może takie pierdoły pisać. Szkoda dalej komentować. A teraz panie wiceprezesie i panie red. pytanie o tych nie umiejących spawać spawaczy z kadłubowni. Rozumiem, że byliście panowie codziennie na sekcjach i później na pochylni i obserwowaliście postępy prac na chemikaliowcu. I jedyne co widzieliście, to tłumy beznadziejnych spawaczy, którzy nic nie potrafią. Jeżeli panowie jesteście takimi paplaczami, to wiedzcie, że na jednym z wydziałów kadłubowych był spawacz Irenusz L., który tak dobrze spawał, że firma Avesta kręciłą z nim filmy instruktażowe, jak powinno się spawać stal nierdzewną. Zresztą, kto pospawał w końcu te chemikaliowce? No kto? Może firma Izotechnik? Pospawali, to spawacze z wydziałów kadłubowych, a nie żadne inne skrzaty ani czarodzieje. Panowie prezesi bijcie się w piersi, za to, że nie słuchaliście głosów z dołu od kierowników, mistrzów i technologów ale wiedzieliście lepiej, bo Główny Spawalnik i jemu podobni mówili wam wygodne dla was prawdy. Czy nie można było w porę zareagować na pęknięcia spoin na duplexie i na połączeniu duplex-czarna? Mieliście swojego pitbula M. J., który tylko szczekał i najchętniej by wszystkich pozwalniał, bo to przecież dywersanci byli. Ku...! Jak sie mówiło, że materiały spawalnicze są do d..., to nikt nie chciał słuchać. Jak się mówiło, że urządzenia spawalnicze nie trzymają parametrów, bo są źle serwisowane przez Portę Complex, to też nikt nie chciał słuchać. I jeszcze jedno. Jak nie potrafiliście zauważyć, że do gospodarki pcha się polityka i postawiliście na złych protektorów, to miejcie pretensje do siebie. Panowie to się rozpier..... To koniec. To już nie wróci. Miałeś chamie złoty róg, został ci się jeno sznur.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yupikayey Re: Gorzej niż prostytutki. IP: *.centertel.pl 19.09.11, 12:18 Tylko dlaczego nie piszesz, że wydajność pracy była niska, długie przerwy na papieroska, na kawkę, przerwa śniadaniowa zamiast 30min to 1h, zwijamy węże o 13 a nie o 13:30. I zakres obowiązków: stoczniowiec wykonuje tylko 1 czynność, traser tylko trasował, przepalacz tylko palił blachy, kompletowacz tylko kompletował. W firmie prywatnej te same prace wykonywała nawet 1 osoba, a na pewno każdy nadawał się do kompletowania, stoczniowiec traser czy przepalacz już nie. Znam to z 2 stron. Kierownicy kumali się z firmami i tworzyli fikcyjne godziny. A dziś mają czelność płakać, że stoczni ni ma. To był chory zakład i choroba go zeżarła. Winni są wszyscy, a zwłaszcza Ci co najgłośniej dziś krzyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Gorzej niż prostytutki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 13:32 Art. cyt: "Marek Tałasiewicz przesiedział w poznańskim areszcie trzy miesiące. Jako człowiek niewinny, a wcześniej zasłużenie poważany, przeżył to dotkliwie." Osobę widzianą w przekazie TV odbierałam jako skromna i godną zaufania. "W swoich wspomnieniach nie kryje strachu, przerażenia, ale i złości. "Gruby sierżant zza kantorka każe mi się rozebrać do naga, zrobić przysiad i wypiąć zadek. Chętnie bym mu pierdnął w nos". " Rozumiem, ponieważ wspomnienia rodziny z zesłania nie były nacechowane taką emocją od innych ludzi z innego narodu. "Biegłego, który stworzył akt oskarżenia, nazywa "debilnym". Dziennikarkę opisującą jakiś epizod - "młodą, błyskotliwą człekokształtną". Rozumiem jako kontynuacje z niszczenia opozycji i dobór charakteru TU ludzi. "O pewnym prokuratorze z Poznania: "Niech boska i ludzka sprawiedliwość dopadnie Ś. (tu nazwisko) i jego kolegów i zwierzchników! Sprzedajnych, bo przecież kłamią za pieniądze"." Co i ile wie merytorycznie w temacie zawodowych działań "każdy" prokurator ?? asiakiki napisała: >... ----- .....posiada dużą codzienna wiedzę z obserwacji i wyraża własne zdanie. Może ten osobowy wątek z artykułu - zechce ocenić ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarnamamba watek penitencjarny IP: *.234.241.83.in-addr.dgcsystems.net 20.09.11, 13:39 Nic mnie tak nie bawi, jak relacje upokorzonych przez polski system penitencjarny obywateli. Szczegolnie tych, powiedzmy umownie, niezawodowych przestepcow. A pelne emocji wspomnienia postaci takiego kalibru jak Pan wojewoda Talasiewicz, to wrecz creme de la creme tych historii. W sensie spolecznym, postac dosc wyjatkowa i zasluzona. Wysokiej jakosci budulec fundamentu, na ktorym opiera sie kazde spoleczenstwo. Panie wojewodo- w pewnym uproszczeniu- tacy jak Pan zbudowali kraj, w ktorym mozna czlowiekowi, bez powodu zagladac do odbytu, szturchac zatrzymanego w sadzie czy aresztowac "przez radio". W konstruowaniu chemikaliowcow nie mieliscie, jak czytam sukcesow, ale w tworzeniu panstwa pogardy daliscie sobie rade bez unijnych dotacji... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Gorzej niż prostytutki. IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.11, 19:12 co do MJ, to do dzisiaj nie mogę poją c jak to się stało, że został prezesem Stoczni. Jego ojciec geniuszem nie był, ale jako szef wydziałów W, potrafił wysłuchać argumentów i podjąć sensowną decyzję młody J, dla odmiany, trzymał się jak rzep raz podjętej (nawet najgłupszej) decyzji i żadne argumenty do niego nie trafiały. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 A kiedy o prawdzie co ustalono w sprawie stoczni? 19.09.11, 12:38 Mamy wiec próby opisania prawdy o tym czemu stocznia upadła, a kiedy doczekamy się prawdy o tym co teraz dzieje się ze stocznia? Kiedy doczekamy się prawdy co ustalono i kto ustalił? Bo odnoszę wrażenie, ze co innego mówią politycy, nawet ci z rzadu, a co innego jakby się tam dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Prawda o upadku stoczni. Komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 13:11 Art. cyt: "W czerwcu 2002, już po upadku stoczni, nowy zarząd Porty Holding, powołany przez ministra gospodarki Jacka Piechotę błyskawicznie sprzedał Portę Petrol firmie Prolim z Gdańska, której współwłaścicielem był Jerzy Jędykiewicz, wtedy członek władz krajowych SLD, przewodniczący pomorskiej Rady Wojewódzkiej SLD." ----- Ja, ze swoją naiwnością dla głoszonych przez SLD idei socjalistycznych, chyba długo wierzyłam, lub nadal dawałam sobie nadzieje, że ta grupa polityczna "odrzuci wszelka własność" - jako zmienioną pod każdą postacią potrawę podaną na wspólnym talerzu - ale przez kogo ??? Co to znaczy SLD - nie wiem ???? Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 kalisz i postkomuchy 19.09.11, 14:14 dlatego mdlosci dostaje jak kalisz czy inny postkomuch mowi o naciskach, cba, budzeniu o 6.00 rano i trybunale stanu:( owczesna postkomuńistyczna ekipa zamykala do wiezien ludzi biznesu oglaszajac to przed czasem w tv ! kto odmawial ten aresztowany. jednym z pierwszych byl prezes orlenu, ktorego zamknieto natychmiast jak odmowil millerowi ustepstw wobec rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
adams96 Re: kalisz i postkomuchy a moze ukradli Spolke 19.09.11, 15:57 paliwowa Porta Petrol i powinna to wyjasnic niezalezna prokuratura podonmie jak role Pana Grada oraz Tuska w przetargu ze społka z KATARU. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: kalisz i postkomuchy a moze ukradli Spolke 19.09.11, 16:18 adams96 napisał: > paliwowa Porta Petrol i powinna to wyjasnic niezalezna prokuratura podonmie ja > k role Pana Grada oraz Tuska w przetargu ze społka z KATARU. a dlaczego nie spolke telegraf czy srebrna ? Odpowiedz Link Zgłoś
d.kos Wszystko przez związki. 19.09.11, 14:57 Tak jak wszystkie upadłe do tej pory państwowe firmy, tak i ten upadek jest spowodowany działalnością bandyckiego tworu jakim są związki zawodowe. Aż i tylko tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: Wszystko przez związki. 19.09.11, 15:14 d.kos napisał: > Tak jak wszystkie upadłe do tej pory państwowe firmy, tak i ten upadek jest spo > wodowany działalnością bandyckiego tworu jakim są związki zawodowe. Aż i tylko > tyle w temacie. za komuny to bylo dobrze. zwiazki nie protestowaly i dzieki temu gospodarka i przedsiebiorstwa mialy sie swietnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
adams96 Re: Wszystko przez związki a moze to nieprawda? 19.09.11, 16:03 towarzysze i SB- ecy zawsze szukaja winnych nie tam gdzie trzeba.Trzeba szukac wsrod prominnetnych działaczy SLD i PO .Moze dozyjemy czasow gdy niezalezna prokuratura faktycznie znajdzie winnych w tych partiach. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: Wszystko przez związki a moze to nieprawda? 19.09.11, 16:10 adams96 napisał: > .Moze dozyjemy czasow gdy niezalezna prokuratura faktycznie znajdzie winnych w tych >partiach. nikt juz 2 raz takiej ( tfu!) szansy pisowi juz nie da. to se ne vrati ! ta szansa juz byla. Odpowiedz Link Zgłoś
adams96 Re: Wszystko przez związki a moze to nieprawda? 19.09.11, 16:23 Moze jednak towarzyszu taka szansa bedzie w dniu 9 pazdziernika.Ludzie straszenia PIS-em juz sie nie boją. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: Wszystko przez związki a moze to nieprawda? 19.09.11, 16:29 adams96 napisał: > Moze jednak towarzyszu taka szansa bedzie w dniu 9 pazdziernika.Ludzie straszen > ia PIS-em juz sie nie boją. oooo widze, ze jak mam poglad krytyczny wobec pis to juz jestem towarzyszem :) klasyczny charakterek pisiorka. nie kolego. po prostu pis juz mial tak szanse i jej nie wykorzystal. wykazal sie w tej dziedzinie razaca niekompetencja i nieudacznictwem. kompletnym brakiem skutecznosci. ja sie pisu nie boje. boje sie dalszej wladzy platformy ale wiem, ze pis nic w tej materii nie zrobi. chociazby z powodu niekompetencji i nieprzyjemych charakterkow takich jak ty czy xyz czyli partyjnych piesko, kloakolicjantow czyli jak ktos krytykuje to u viebie towarzysz a u xyz czarny lub faszysta :) tu metody macie podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Wszystko przez związki. IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.11, 19:15 to zwykłe uproszczenie, owszem związki "dołożyły do pieca" w niewłaściwym momencie, ale to samo w sobie nie było w stanie położyć SSSA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imsocool Gwarancje kredytowe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 17:28 No tak, te gwarancje kredytowe nie stocznia wzięła tylko banki. Czyli dotacji nie było. Taka twoja logika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Gwarancje kredytowe. IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.11, 19:26 zacznijmy od tego, że SSSA nie otrzymała gwarancji kredytowych. Twór następny czyli SSN gwarancje otrzymywała, ale i budowała statki, przez to nie było potrzeby uruchamiać choćby złotówki na spłatę ewentualnych kar czy oddawać kasę za Stocznię bankom z tytułu niespłaconych kredytów. Zrozum, że dając gwarancję Skarb Państwa występował w banku w roli żyranta kredytu. Ryzykował kasę tylko w przypadku nie zwrócenia bankowi pieniędzy przez Stocznię. Ponieważ SSN z bankami rozliczała się zaraz po zdaniu jednostki, nie było problemu z nierozliczonym kredytem. Tym samym, ze Skarbu Państwa nie wypłynęła ani złotówka zobowiązań gwarancyjnych. To, że Poncyliusz zakwalifikował w swoich rozmowach z Komisją Europejską te wirtualne pieniądze jako niedozwoloną pomoc, świadczy tylko o głupocie negocjatorów jakich wysyłała Polska na negocjacje z Unią. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Prawda o upadku stoczni. Komentarz 19.09.11, 23:53 nnnnno cóż! członkowie PO i gazeta Wyborcza znaleźli fragment sieci zwanej przez PiS "układem". Nie, nie żartuję. radzę dobrze przeczytać fragment o przejmowaniu bazy paliw jako źródle likwidacji stoczni. I przyczynach tego przejęcia. Mafia to grzeczna dziaciarnia wobec funkcjonariuszy RP III rodem z bezpieki i Magdalenki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: port macierzysty o upadku stoczni. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 10:00 Mnie ciekawi jeden z wątków, jakim jest umowa na budowę statku tak trudnego jak chemikaliowiec - do tego prototypowy. Jak została zawarta? Z założenia odbiór sekcji odbywa się na bieżąco, a nie grupowo. Jeżeli kupujący nie odbierał zgodnie z warunkami umowy to jest winny i za opóźnienia i konsekwencje płaci. W przypadku chemikaliowca wyszło inaczej i czy w związku z tym inwestor poniósł jakieś konsekwencje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: o upadku stoczni. IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.11, 18:56 obawiam się, że nawet coś "ugrał" na cenie. Jednym ze wstydliwych wątków upadku SSSA jest skrzętnie pomijany problem prezesów tejże Stoczni (należy odróżnić zarządy PHSA i SSSA, co niestety nawet dla wielu uczestników tamtych zdarzeń jest trudne). Polityka kadrowa wyraźnie szwankowała w Holdingu, bo czym wytłumaczyć awans "kaprala" MJ na stanowisko Prezesa Zarządu SSSA w momencie budowy kluczowego dla firmy prototypu? Także desygnowanie na jego następcę AG w momencie negocjacji ze związkami zawodowymi układu zbiorowego, toczących sie w goracym momencie negocjacji z bankami na temat finansowania produkcji, było błędem. Odpowiedz Link Zgłoś