06.03.02, 14:30
Za parę godzin wyjeżdżam do Szczecina, więc czuję się wzniosło i odświętnie. Do
rzeczy, kupiłam w "taniej jatce" książkę Elżbiety Kaczyńskiej "Pejzaż miejski z
zaściankiem w tle", czyta się nieźle. Ale ona na początku cytuje wywiad z Italo
Calvino, który mówił o "fascynacji, której można ulec w mieście":

"W Rzymie od 200 lat żyli pisarze przybywający z całego świata, którzy nie
mieli żadnego specjalnego powodu, by mieszkać tu, a nie gdzie indziej, ale
stawali się genialnymi badaczami ducha tego miasta, ciągle spragnieni wiedzy o
nim. Inni zaś, którzy osiedlili się z powodu jakichś korzyści, pozostali miastu
obcy; miasto może być domem, może być jak hotel, w którym spędza się jedną noc.
Można się zastanawiać, czy nadmiar takich mieszkańców, którzy nie dostrzegą
ducha miasta i pozostaną mu obcy, nie prowadzi do uwiądu, choroby, obumarcia
Miasta. W przewodniku po Chorwacji można przeczytać o Rijece, że jest to
miasto, z którego "uleciała dusza". Sądzę, że o wielu miastach w Polsce to samo
da się powiedzieć."

Wiem, że Szczecin nie Rzym, ale zaczęłam się zastanawiać. Wiadomo, że rodzinne
miasto człowiek traktuje inaczej, wiadomo, że Szczecin ma pokrętną i trudną
historię itp. itd. Ale przecież choćby te zażarte dyskusje na forum,
odkłamywanie historii, kłótnie o nowe budowle czy drogi - to wszystko są próby
tworzenia nowej tożsamości miasta. Możliwe, że ono teraz nie najpiękniejsze
(opieram się na wrażeniach PT Forumowiczów ;)), ale moim zdaniem ono ma duszę.

Ale zdefiniować to bym jej, tej duszy, nie umiała :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: HSPS Re: Miasto IP: 141.202.246.* 06.03.02, 14:43
      Mąj Boże, jottka, ty może łyknij ... relanium, ale Cię ta podróż uniosła!
      • jottka Re: Miasto 06.03.02, 14:57
        Gość portalu: HSPS napisał(a):

> Mąj Boże, jottka, ty może łyknij ... relanium, ale Cię ta podróż uniosła!

Właśnie się czuję do szaleństwa metafizycznie i proszę mnie nie rozpraszać. W tej
        chwili zastanawiam się, gdzie czcić - krótkotrwały - powrót na ojczyzny łono.
        Taki duchowy akcent ;)))
        • Gość: Mike Re: Miasto IP: *.rz.bauboden.com 06.03.02, 15:00
          jottka napisał(a):

> Gość portalu: HSPS napisał(a):
          >
          > > Mąj Boże, jottka, ty może łyknij ... relanium, ale Cię ta podróż uniosła!
          >
          > Właśnie się czuję do szaleństwa metafizycznie i proszę mnie nie rozpraszać. W t
          > ej
          > chwili zastanawiam się, gdzie czcić - krótkotrwały - powrót na ojczyzny łono.
          > Taki duchowy akcent ;)))

A jak dawno Cie nie bylo?
          (PS. Uwazam ze masz racje)
          • jottka Re: Miasto 06.03.02, 15:08
            Ostatni raz byłam za Wielkiej Powodzi, czyli w 1997 r. Niezwykle było
            dramatycznie, bo musiałam powrót na południe kraju o dobry tydzień przeciągnąć,
            jako że po drodze kilka mostów było zerwanych, a część dróg zalanych, a ja nie
            jechałam amfibią, tylko zwykłym autkiem. Nie chcę przez to powiedzieć, że
            zniechęciło mnie to na dobre do podróży do Szczecina, ale jakoś tak z uporem
            nie wychodziło...

Fakt, że szlocham, jakbym co najmniej dwadzieścia lat na Saharze spędziła, ale
            przedtem to co najwyżej pół roku poza Szczecinem bywałam. A w ciągu tych paru
            lat sporo się zdążyło pozmieniać. Cóż, będę miała pracowite dwa dzionki :)))
            • Gość: Jazzek Re: Miasto IP: 212.244.79.* 06.03.02, 15:12
              O, to ręczę że będziesz zachwycona... ja tylko po 1,5 roku już byłem zadowolony
              ze zmian, a dla Ciebie to będzie na pewno niesamowite przeżycie :-)

A tak nawiasem... podobnie jak Ty bardzo się cieszę, że Szczecin zyskuje duszę.
              M.in. dlatego zostałem we Wrocławiu, że tam dusza miasta była odczuwalna od
              razu, a w Szczecinie... sama wiesz.
              • Gość: JACEK Re: Miasto IP: 64.9.159.* 06.03.02, 15:15
                Jottka zazdroszcze ci, ja moze sie wybiore tego lata pierwszy raz po 12 latach( nie tylko w szczecinie ale i
                w polsce)
                • Gość: Jazzek Re: Miasto IP: 212.244.79.* 06.03.02, 15:19
                  Koniecznie się potem podziel wrażeniami... Tylko żebyś szoku nie przeżył ;-)
                  • Gość: Mike Re: Miasto IP: *.rz.bauboden.com 06.03.02, 15:21
                    Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Koniecznie się potem podziel wrażeniami... Tylko żebyś szoku nie przeżył ;-)

Ja bede za 3 tygodnie na pare dni. Juz sie nie moge doczekac.
                    • Gość: anula Odwiedzający IP: 158.2.8.* 06.03.02, 15:48
                      Hej. Witajcie w rodzinnych progach (przynajmniej moich). Wprawdzie pogoda nie
                      sprzyja jeszcze spacerom, ale może odwiedzicie kilka uroczych zakątków. Polecam
                      widok z góry, czyli np z 22 piętra "Termosu".
                  • Gość: JACEK Re: Miasto IP: 64.9.159.* 06.03.02, 15:24
                    Mysle ze tylko jedna zecz mnie zawiedzie ................. brak czerwonych tramwajow(zadnych asocjacji z komuna)
                    zawsze myslalem ze to ladny kolor dla srodkow komunikacji miejskiej
              • jottka Re: Miasto 06.03.02, 15:32
                Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> O, to ręczę że będziesz zachwycona... ja tylko po 1,5 roku już byłem zadowolony
                >
                > ze zmian, a dla Ciebie to będzie na pewno niesamowite przeżycie :-)
                >
                > A tak nawiasem... podobnie jak Ty bardzo się cieszę, że Szczecin zyskuje duszę.
                >
                > M.in. dlatego zostałem we Wrocławiu, że tam dusza miasta była odczuwalna od
                > razu, a w Szczecinie... sama wiesz.

Kiedy ja uważam, że ta dusza była widoczna od zawsze, tylko - by tak rzec -
                kawałkami. Na pewno w parku Żeromskiego, jak się szło od Malczewskiego na skos do
                Urzędu Wojewódzkiego, dalej - na Wałach Chrobrego, na pewno na Jedności
                Narodowej, na Jasnych Błoniach, zwłaszcza jak się potem szło w Królowej Korony.
                Czy ja wiem, w ulicach od Piastów w stronę Turzyna, wiem, że one w latach 80tych
                brudne były i paskudne, ale charakter miały. W Lasku Arkońskim, na Gocławiu koło
                Wieży Bismarcka.

A tak naprawdę to zdecydowaną odmienność mojego miasta poczułam, kiedy
                wylądowałam w Krakowie na studiach. Chryste, przez rok chyba nos miałam
                posiniaczony, bo z uporem zakładałam, że ulica MUSI być szersza niż to, co ja
                widzę... I skręcałam prosto w jakąś kolejną kamieniczkę ;))) Średniowieczno-
                galicyjskie zaułki są fajne, ale w porównaniu z przeciętnym rozmiarem
                szczecińskiej ulicy to koszmar. Lekką klaustrofobię do dziś odczuwam.
    • Gość: Mike Re: Miasto IP: *.rz.bauboden.com 06.03.02, 15:41
      jottka napisał(a):

> Za parę godzin wyjeżdżam do Szczecina, więc czuję się wzniosło i odświętnie.

Ciekawy jestem bardzo jak odbierzesz miasto. Masz jakis okreslony plan pobytu?
      • jottka Re: Miasto 06.03.02, 15:59
        Gość portalu: Mike napisał(a):

> jottka napisał(a):
        >
        > > Za parę godzin wyjeżdżam do Szczecina, więc czuję się wzniosło i odświętni
        > e.
        >
        > Ciekawy jestem bardzo jak odbierzesz miasto. Masz jakis okreslony plan pobytu?

Jakby to ująć... Zamierzam olśnić urodą Szczecina pewnego mężczyznę z głębi
        kraju, w związku z czym chytrze planuję połączyć przyjemne z pożytecznym. To
        znaczy - przelecieć się standardowymi trasami typu Wały Chrobrego - Zamek - Stare
        Miasto - Krzywoustego - Piastów - choć kawałek Pogodna - park Kasprowicza -
        trochę Niebuszewa...

No i jak olśniewany nie będzie jeszcze leżał na płask i rzęził, że mu się
        wszystko podoba, tylko żeby gdzieś usiąść, to będzie dobrze ;))) Na pewno chcę
        zajrzeć do księgarni (raz jeszcze dzięki) i do Biblioteki Wojewódzkiej, popatrzeć
        z bliska, co tam mają. Fajnie by było po porcie się przelecieć albo przepłynąć.
        Mam nadzieję, że uda mi się znowu pod koniec czerwca przyjechać, to będzie można
        się dokładniej rozejrzeć.

A miałeś coś szczególnie godnego uwagi na myśli, tak mi nagle przyszło do głowy?
        • Gość: Mike Re: Miasto IP: *.rz.bauboden.com 06.03.02, 16:11
          jottka napisał(a):

> Gość portalu: Mike napisał(a):
          >
          > > jottka napisał(a):
          > >
          > > > Za parę godzin wyjeżdżam do Szczecina, więc czuję się wzniosło i odśw
          > iętni
          > > e.
          > >
          > > Ciekawy jestem bardzo jak odbierzesz miasto. Masz jakis okreslony plan pob
          > ytu?
          >
          > Jakby to ująć... Zamierzam olśnić urodą Szczecina pewnego mężczyznę z głębi
          > kraju, w związku z czym chytrze planuję połączyć przyjemne z pożytecznym. To
          > znaczy - przelecieć się standardowymi trasami typu Wały Chrobrego - Zamek - Sta
          > re Miasto - Krzywoustego - Piastów - choć kawałek Pogodna - park Kasprowicza -
          > trochę Niebuszewa...
          >
          > No i jak olśniewany nie będzie jeszcze leżał na płask i rzęził, że mu się
          > wszystko podoba, tylko żeby gdzieś usiąść, to będzie dobrze ;))) Na pewno chcę
          > zajrzeć do księgarni (raz jeszcze dzięki) i do Biblioteki Wojewódzkiej, popatrz
          > eć z bliska, co tam mają. Fajnie by było po porcie się przelecieć albo
          przepłynąć.
          > Mam nadzieję, że uda mi się znowu pod koniec czerwca przyjechać, to będzie możn
          > a się dokładniej rozejrzeć.
          > A miałeś coś szczególnie godnego uwagi na myśli, tak mi nagle przyszło do głowy
          > ?

:-))), mnie niedlugo czeka podobna misja - tzn. tez zamierzam olsnic pewna
          panne :-)))

Polecam Cafe 22 - na ostatnim pietrze Pazimu - super widok.
          Na Podzamczu jest juz wiecej kamienic niz w 1997, i jest kilka knajpek.
          Waly Chrobrego sa zarypiascie oswietlone po zmierzchu.
          Knajpy z morskim wystrojem: Nautilus, Taverna (te to pewnie znasz), Sekstans
          • jottka Re: Miasto 06.03.02, 16:27
            Wizyty w tej knajpie w Pazimie to on, ten od olśniewania, domaga się już od
            dłuższego czasu. Wprawdzie został już odpowiednio wykształcony, że Szczecin NIE
            leży nad morzem (wbrew insynuacjom bburego ;)), ale ciągle jeszcze ma
            nadzieję...

A poza tym jest technicznego wykształcenia i się rwie do obejrzenia okiem
            własnym zabytków poniemieckiej myśli technicznej. Przyznam, że liczę na to po
            cichu, bo dla mnie jakaś rura, co sterczy z ziemi, to co najwyżej przeszkoda
            drogowa, a on potrafi z tego wywnioskować historię ulicy. Hm. Chyba
            rzeczywiście ciut przesadzam dziś w tych uniesieniach.. ;))) W każdym razie
            zdam relację po powrocie. Pozdrowienia :))
            • Gość: JACEK Re: Miasto IP: 64.9.159.* 06.03.02, 16:55
              jottka napisał(a):

> Wizyty w tej knajpie w Pazimie to on, ten od olśniewania, domaga się już od
              > dłuższego czasu. Wprawdzie został już odpowiednio wykształcony, że Szczecin NIE
              >
              > leży nad morzem (wbrew insynuacjom bburego ;)), ale ciągle jeszcze ma
              > nadzieję...
              >
              > A poza tym jest technicznego wykształcenia i się rwie do obejrzenia okiem
              > własnym zabytków poniemieckiej myśli technicznej. Przyznam, że liczę na to po
              > cichu, bo dla mnie jakaś rura, co sterczy z ziemi, to co najwyżej przeszkoda
              > drogowa, a on potrafi z tego wywnioskować historię ulicy. Hm. Chyba
              > rzeczywiście ciut przesadzam dziś w tych uniesieniach.. ;))) W każdym razie
              > zdam relację po powrocie. Pozdrowienia :))

Hey jottka ,tylko sluchaj uwaznie co tez on westchnie po wyjsciu z tunelu na dworcu....................
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka