Dodaj do ulubionych

Ja mam jeszcze jedno pytanie do Adama Zadwornego:

21.03.13, 14:00
Tknęło mnie po przeczytaniu tego artykułu:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13590888,Wpadka_prokuratury___Alexis__prawomocnie_uniewinniona.html
Pytanie:

Panie redaktorze Zadworny! Kiedy wreszcie zamienicie nagłówki? Zawsze jest tak, że jak "orły" z prokuratury umyślą sobie kogoś zeszmacić, to walicie wielkimi tytułami: "Korupcja!", "Afera!", "Skandal!". Gdy tylko "orły" w Sądzie dostają masakryczne lanie, gdzie sędziowie rozmazują prokuraturę po podłodze, to piszecie" "Wpadka". Dlaczego nie pokażecie jaj i nie walniecie nagłówka: "Rozliczyć prokuratorów!" lub "Kiedy wreszcie przestępcy z prokuratur trafią do więzienia?!" lub "Kiedy prokurator,który zniszczył życie uniewinnionemu Alojzemu B., trafi za kratki?". Może wtedy zakończą się telewizyjne postępowania przygotowawcze...
Obserwuj wątek
    • Gość: archiwum forum Re: Ja mam jeszcze jedno pytanie do Adama Zadworn IP: 67.221.255.* 21.03.13, 14:40
      Kim jest XYZ?
      Autor: wolyn5 10.09.04

Z jego postów wynika, że chłop jest młody, studiował prawo, a może nawet
      zrobił jakąś aplikację (prokuratury nienawidzi, więc to nie to, na adwokacką
      jest za mało lotny, a i raczej nie z adwokackiego domu, może radcowską?).
      Jest sympatykiem, a raczej członkiem SLD - to oczywiste. Lubi gastronomika
      Golemę i chyba go dobrze zna. No i ma rozeznanie w magistracie.
      A więc...facet po trzydziestce, prawnik związany z SLD...I teraz
      najważniejsze - zaszła mu chyba za skórę prokurator Aldona Lema z wydziału
      ds. przestępczości zorganizowanej prokuratury okręgowej w Szczecinie. Owa
      ambitna śledcza znana jest głównie z akcji przeciwko gangsterom i
      przemytnikom narkotyków - świnioujscy mutanci, kokaina, haracze, porwania
      (miała też głośną wpadkę zawinioną przez CBŚ - jeden z jej podejrzanych o
      udział w spektakularnym napadzie na bank, pomówiony przez skruszonego
      bandytę, był niewinny). Za co XYZ nie lubi jej tak bardzo, że się
      dekonspiruje? Ano raz jedyny trafiła się p. Lemie sprawa urzędniczo-
      korupcyjna. Chodzi o szeroko opisywaną niegdyś w mediach sprawę prywatyzacji
      lokali komunalnych za łapówki i urzędniczych zaniedbań „w celu osiągnięcia
      korzyści majątkowej”. Wśród podejrzanych byli (sprawy są obecnie w sądzie)
      ważni miejscy urzędnicy, w tym członkowie SLD, w tym młody prawnik...

I to na tyle twojego pisania o prokuraturze i gastronomiku.
      • anika31 Re: Ja mam jeszcze jedno pytanie do Adama Zadworn 21.03.13, 15:05
        Mysle ze xyz:) powinien byc wdzieczny zwlaszcza za wiek:)
      • xyz-xyz Re: Ja mam jeszcze jedno pytanie do Adama Zadworn 21.03.13, 16:10
        > I to na tyle twojego pisania o prokuraturze i gastronomiku.

A widzisz, to po pierwsze daje mi mandat do złośliwości w stosunku do Adama. Wolyn5, to własnie Adam Zadworny. Taki z niego moralista, że na forum własnej gazety brzydko postąpił ujawniając informacje. Tak postępują dziennikarze?

Po drugie właśnie, mam praktykę dotyczącą postępowania prokuratorów.

Po trzecie takie wywlekanie przeszłych spraw ma zdaj się zakneblować mi klawisze. Znaczy się, że słowa moje trafiły i zabolały. To dobrze. Czy to ty Adam? Znowu puściły ci nerwy?
      • karkowiak2plus Brudny tekst! 21.03.13, 18:37
        Na kilometr śmierdzi to ostrzeżeniem typu: Iksiu! Stul pysk,bo następnym razem będą inicjały,a potem pojadę po nazwisku.

Wygląda na to,że komuś zabrakło honoru i zachowuje się jak ostatnia gnida.
        Komu?
        • zed.1 Re: Brudny tekst! 21.03.13, 20:33
          jakby xyz wyjasnil jaka jest jego znajomosc z wielkim gastronomikiem i jakie lacza ich relacje takze by nie przeszkodzilo sprawie.
          • karkowiak2plus Re: Brudny tekst! 21.03.13, 20:43
            A czy ma to bezpośredni lub chociażby pośredni związek z dziwnymi działaniami działaczy CBA w tej i bliźniaczych sprawach?

Uważam,że ktoś chce zafałszować właściwy obraz.
            • Gość: Vlad.H. Re: Brudny tekst! IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 21.03.13, 20:52
              czemu dziwnych? z ciekawosci - co dziwnego jest w dzialaniach CBA?
              • karkowiak2plus Re: Brudny tekst! 21.03.13, 20:55
                Uganiają się za garmażerką zamiast za grubym zwierzem.
                • zed.1 Re: Brudny tekst! 21.03.13, 21:30
                  a kto jest jeszcze grubszy? ten zwierz jest calkiem grubiutki.
                  • karkowiak2plus Re: Brudny tekst! 21.03.13, 22:34
                    Z całym szacunkiem.............
                    Niemcy nie ścigają Turków robiących przewały w kebabach. Tamtejszy sanepid nie nęka ,a więc i nie jest podatny na łapówki.
                    Nasz sanepid nie próbuje uzdrawiać wietnamskich barów.
                    WIetnamczycy płacą łapowki sami sobie.
                    O co chodzi z COLORADO?
                    • Gość: Vlad.H. Re: Brudny tekst! IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 21.03.13, 23:37
                      Z calym szacunkiem to albo wiesz albo nie wiesz - tu nie ma posrednich stanow - albo wiesz ze G. jest drobny (choc z mojego punktu widzenia ponad 40 knajp, nieruchomoci itp to nie sa drobne) albo nie wiesz - jesli wiesz to znaczy ze brales/dawales/korumpowales/byles korumpowany albo nie wiesz i spekulujesz... tak czy siak ja poczekam na final bo widze ze na razie malo wiadomo za to juz powstaj komitety popracie i lojalnosci wobec G. a to dla mnie znak ze smrod jest i tylko trzebo znalezc zgnilki...
                      • karkowiak2plus Zanim skończę swoją wachtę..... 21.03.13, 23:53
                        Gość portalu: Vlad.H. napisał(a):

> Z calym szacunkiem to albo wiesz albo nie wiesz - tu nie ma posrednich stanow

Błąd. Prokuratura i CBA nie mają pełnej wiedzy.Są w stanie pośrednim a jednak zastosowali.
                        -
                        > albo wiesz ze G. jest drobny (choc z mojego punktu widzenia ponad 40 knajp, ni
                        > eruchomoci itp to nie sa drobne) albo nie wiesz - jesli wiesz to znaczy ze bral
                        > es/dawales/korumpowales/byles korumpowany

Bzdura. Poczytaj Małego Księcia-przestaniesz postrzegać świat przez pryzmat mamony.

albo nie wiesz i spekulujesz...

Oczywiście,że spekuluję. Ba..... usiłuję nawet narzucić swój punkt widzenia. Nieskromnie mówiąc robię to znacznie lepiej od pozostałych.

tak c
                        > zy siak ja poczekam na final bo widze ze na razie malo wiadomo za to juz powsta
                        > j komitety popracie i lojalnosci wobec G. a to dla mnie znak ze smrod jest i ty
                        > lko trzebo znalezc zgnilki...

Taka metoda leczenia w stomatologii nazywa się ekstrakcją. Skuteczność i nieodwracalność stuprocentowa. ....... Tylko jest jeden szkopuł. Dentysta rwie na akord i na oślep.

Ja nie dowodzę,że G jest niewinny. Ja stwierdzam,że służby łamią prawo.
                        • zed.1 Re: Zanim skończę swoją wachtę..... 21.03.13, 23:58
                          nie rozumiem. w jakim miejscu sluzby zlamaly prawo? sprecyzuj to i ujmij w jak najkrotszej formie bez metafor i alegorii.
                          • karkowiak2plus Re: Zanim skończę swoją wachtę..... 22.03.13, 00:09
                            Nie wolno rozpracowywać kogoś tylko dlatego,że jest bogaty.
                            To nie jest powód by go inwigilować.
                            Prewencja poszła za daleko przekraczając granice absurdu .
                            Podsłuchiwano pół miasta defraudując kwoty znacznie przewyższające wartość domniemanych łapówek.
                            Czynnie uczestniczono w przygotowaniu prowokacji.
                            • zed.1 Re: Zanim skończę swoją wachtę..... 22.03.13, 00:27
                              lol
                              a skad ty takie wnioski ciekawe wyciagasz?
                              nigdzie nie jest napisane dlaczego zaczeli go rozpracowywac, wiec sobie wykreowales "fakt".
                              prewencja tu nie miala miejsca.
                              podsluchy i ich zasieg to tez kolejna fantazja jaka nie ma potwierdzenia. i jak niby miano defraudowac w ten sposob pieniadze? wydajac je na dzialania? to nie jest defraudacja.
                              prowokacja zas polega na tym, ze musi zajsc prowokowane przestepstwo. to by zas przeczylo niewinnosci osoby o jakiej ciagle sie tutaj pisze. zaszlo cos takiego? urzedniczka sanepidu byla podstawiona?

albo masz jakies informacje o sledztwie jakie nie sa dostepne ani dla publiki ani adwokatow, albo wymyslasz swoja osobista wersje.
                              • karkowiak2plus Re: Zanim skończę swoją wachtę..... 22.03.13, 00:30
                                Ubieram w słówka to co mi każą.
                            • Gość: ness Re: Zanim skończę swoją wachtę..... IP: *.navy.fastwebserver.de 22.03.13, 00:30
                              karkowiak to marny adwokacina na uslugach polswiatka aktualnie oddelegowany przez swoich panow do siania zametu dezinformowania i oczerniania sluzb i prokuratury w oczach tzw opinii publicznej
                              juz to robil po aresztowaniu innego biznesmena lapowkarza za to mu placa
                              nie zwracajcie na niego uwagi
                              • karkowiak2plus Re: Zanim skończę swoją wachtę..... 22.03.13, 06:35
                                Schlebiasz mi........ Wiedz tylko jedno,że ów półświatek ma Cię za ćwierćinteligenta.
                                I niemieckie IP nie uchroni Cię przed ewentualną odpowiedzialnością za słowa.
                        • Gość: Vlad.H. Re: Zanim skończę swoją wachtę..... IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 22.03.13, 19:30
                          > Błąd. Prokuratura i CBA nie mają pełnej wiedzy.Są w stanie pośrednim a jednak z
                          > astosowali.

I perwnie nie beda za to to co mieli widac mialo jaks wartosc skoro zdecydowali sie na taki krok - inna sprawa jest rzecz jasna sad.

> Bzdura. Poczytaj Małego Księcia-przestaniesz postrzegać świat przez pryzmat mam
                          > ony.

To nie ja postrzegam swiatprzez przyzmat mamony ale swiat postrzega mnie przez przyzmat mamony - ja bym nie zostal "mecenasem kultury" nie nadaje sie do zamykania w pierdlu.

> Oczywiście,że spekuluję. Ba..... usiłuję nawet narzucić swój punkt widzenia. Ni
                          > eskromnie mówiąc robię to znacznie lepiej od pozostałych.

No to masz okazje spotkac sie z CBA ;) a wybiorcza z ochota ujawnia dane mozesz spodziewac sie jakiejs wizyty... a noz widelec wiesz cos co moze byc pomocne...

> Taka metoda leczenia w stomatologii nazywa się ekstrakcją. Skuteczność i nieodw
                          > racalność stuprocentowa. ....... Tylko jest jeden szkopuł. Dentysta rwie na ako
                          > rd i na oślep.

Coz jako ze jakis czas juz chodze po tym swiecie i sporo sie nagladalem to niestety nie moge potwierdzic twojego punktu widzenia.

> Ja nie dowodzę,że G jest niewinny. Ja stwierdzam,że służby łamią prawo.
                          Jak zawsze a wiezenia pelne sa niewinnych - zapytaj sie jakiegoklwiek osadzonego...
                • Gość: Vlad.H. Re: Brudny tekst! IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 21.03.13, 23:33
                  ja tam nie wiem - nie wiem kto jest grubym a kto garmazerka - nie obraca sie w kopertkowym swiecie i nie jestem tak zorientowany jak elity...
            • zed.1 Re: Brudny tekst! 21.03.13, 21:29
              ma zwiazek z nadaktywnoscia xyz w temacie.
              • karkowiak2plus Re: Brudny tekst! 21.03.13, 22:49
                Jesteś bardziej aktywny niż on. Zadałem sobie trochę trudu i policzyłem posty.
                Na niwie płodności bijesz go na łebi na szyję. W giętkości języka pozostajesz daleko z tyłu.
                Ale nie przejmuj się-moja opinia jest subiektywna i nie musisz z nią polemizować.
                • zed.1 Re: Brudny tekst! 21.03.13, 23:55
                  moze to dlatego, ze cba mi placi za to bym nakrecal tlumy ludzi do tego by gromadzily sie pod aresztem z pochodniami.

ciebie tez nie widzialem wczesniej niz pojawil sie temat wiec moze jakies wyjasnienie?
                  • karkowiak2plus Re: Brudny tekst! 22.03.13, 00:02
                    zed.1 napisał:

> moze to dlatego, ze cba mi placi za to bym nakrecal tlumy ludzi do tego by grom
                    > adzily sie pod aresztem z pochodniami.

Kpisz,czy o drogę pytasz?
                    >
                    > ciebie tez nie widzialem wczesniej niz pojawil sie temat wiec moze jakies wyjas
                    > nienie?

To ja jestem z CBA. Koledzy z działu informatycznego zrobili mi profil z dwuletnią historią. A wszyscy moi znajomi są agentami MI 5, MI 6, CIA i innej mieżdunarodnej swołoczy.
                    • zed.1 Re: Brudny tekst! 22.03.13, 00:29
                      no widzisz, ja nie jestem i nigdzie nie pisalem, ze jestem.
                      ty zas wlasnie sie podszyles pod agenta cba. wygoogluj sobie odpowiedni paragraf.
                      • karkowiak2plus Re: Brudny tekst! 22.03.13, 06:30
                        Ja to się tu co najmniej realizuję,gdyż ani w domu,ani w pracy nie mam nic do powiedzenia. Tu zaś jestem tak wielki,nadętny nadobny i etc,etc. Poza tym korzystam z immunitetu anonimowości.
                        Nie pomyślałeś ,że w rzeczywistości mogłabym okazać się kobietą?
                        Zranioną,złaknioną i głodną ................
                        • zed.1 Re: Brudny tekst! 22.03.13, 09:43
                          Jak dla mnie możesz okazać się nawet kozą lub wielbłądem.
          • xyz-xyz Zed! Czytaj powoli. 22.03.13, 07:43

Odpowiem ci Zed, choć to trud próżny, bo ty wszystko wiesz i nic cię nie przekona. Jednakże, jak już pisałem, jestem idiotą, więc muszę:)

Pana Golemę znam z widzenia. W życiu zamieniłem z nim może z pięć zdań na jakiejś masowej imprezie. Nie łączą mnie z panem Golemą żadne relacje. Nie prowadzę i nie prowadziłem z nim żadnych interesów. Nie posiadam też żadnej karty rabatowej do jego knajp. Dostałem kiedyś taką na 20 %, ale nie od niego, tylko znajomego, który wyjechał do Warszawy na stałe. Oddałem ją znajomej. W knajpach pana Golemy bywam niezwykle rzadko, nie licząc Pizza King w poniedziałki, bo jest 50 % na jedzenie, ale podobno to nie jest interes Golemów.
            Co do pozostałych bohaterów imprezy:
            - nigdy w życiu nie poznałem pana T. Nie lubię żadnej biżuterii. Lubię zegarki, ale vintage.
            - z panem od trumien nie miałem nigdy do czynienia. I mam nadzieję, że jeszcze długo nie będę miał.
            - urzędników skarbowych nie znam.
            - takoż i panią z Sanepidu. Choć być może miałem z nią do czynienia, gdyż dwa razy załatwiałem sprawę w tej instytucji - i nie podniecaj się Zed, nie chodziło o handel alkoholem.

Co do reżyserów zamieszania:

- Adama znam. Głównie z marnego dziennikarstwa i etycznej postawy zaprezentowanej pod postacią wolyn5.
            - prok. Maludy nie znam i chyba nigdy nie miałem z nim do czynienia.
            - oficera nazwiskiem Rudy, też raczeni nie poznałem, choć kto wie, zdarzyło mi się kilka razy pograć w piłkę z policjantami.

A co do intencji, to akurat powyższy "uprzejmie donoszę" wskazał to dość wyraźnie:

poznałem pracę szczecińskiej prokuratury wyjątkowo dobrze. Wierz mi Zed, PRL-owscy prokuratorzy byli bardziej wyluzowani i bardziej szanowali prawo. Choć oczywiście zdarzały się wyjątki w tą i w drugą stronę.

Bez odbioru.
            • zed.1 Re: Zed! Czytaj powoli. 22.03.13, 09:47
              Czyli twój problem jest z prokuraturą a nie z tym czy G jest winny czy nie.
              • xyz-xyz Re: Zed! Czytaj powoli. 22.03.13, 10:43
                > Czyli twój problem jest z prokuraturą a nie z tym czy G jest winny czy nie.

Owszem. Dokładnie odkąd prokuratorzy prowadzą postępowania przygotowawcze głównie w mediach, a potem doznają "wpadek" w Sądach i nie ponoszą za to żadnej odpowiedzialności. Jak widzisz pan Golema doznaje całego wachlarzu odpowiedzialności, ale ci co mu to robią, nie tak dawno dostali sromotne lanie w sprawie Niebieszczańskiego. Żaden z nich nie odpowiedział za to. Gdyby jakikolwiek urzędnik doznał takiej wpadki, siedziałby niechybnie. Ale nie oni. Wszyscy, tylko nie oni. Pani Lema, o której wyżej pisał Zadworny, trzymała latami niewinnego człowieka w areszcie za napad na bank w Golczewie. Nie poniosła z tego tytułu żadnej odpowiedzialności mimo, że tego człowieka trzymała uparcie w areszcie, choć Policja schwytała już właściwych sprawców. W tamtych sprawach też były spektakularne zatrzymania, kominiarki na twarzach, "rozwojowe śledztwo". Spróbuj wreszcie zrozumieć, że dla nas wszystkich stokroć groźniejsi są "nieomylni" prokuratorzy świadomi swojej absolutnej bezkarności, niż stu mafiozów. Na dodatek, jak w sprawie Golemów wyszło na jaw, że artykuły prasowe pisane są nie przez panów Zadwornych, tylko tych w kominiarkach. Nawet Adam zreflektował się, że zrobili z niego wała, więc spuścił z tony. A ty wciąż jesteś zauroczony "walką z korupcją". Baw się dobrze, do puki ciebie nie wsadzą za bombonierkę dla nauczycielki twoich dzieci.
                • zed.1 Re: Zed! Czytaj powoli. 22.03.13, 10:57
                  Jeśli myślisz, że kibicuje tutaj jakiejś pisowskiej walce z korupcją to się mylisz. Dla mnie prokuratorzy nie są bohaterami, jednak cieszy mnie, że zajęli się tym czego unikano latami.

To, że są przypadki drastyczne jest mi znane i nie popieram tego, jednak nie będę piętnować całej instytucji prokuratury dlatego, że jedna na tysiąc spraw jest mocno spie...na.
                  • xyz-xyz Czytaj jeszcze wolniej. 22.03.13, 19:36
                    > Jeśli myślisz, że kibicuje tutaj jakiejś pisowskiej walce z korupcją to się myl
                    > isz. Dla mnie prokuratorzy nie są bohaterami, jednak cieszy mnie, że zajęli się
                    > tym czego unikano latami.
                    >
                    > To, że są przypadki drastyczne jest mi znane i nie popieram tego, jednak nie bę
                    > dę piętnować całej instytucji prokuratury dlatego, że jedna na tysiąc spraw jes
                    > t mocno spie...na.

Drogi Zedzie. Tylko w 2012 roku wszczęto w Polsce 950 860 (www.statystyka.policja.pl) postępowań przygotowawczych. Zatem jeśli jedną na tysiąc spraw spie...no, to mamy w Polsce około 950 spie...ń, czyli 950 złamanych życiorysów. Rozbite rodziny, zniszczone firmy, utracony majątek. Zastanów się nad organizacją, która popełnia prawie 1000 przestępstw rocznie. W Polsce jest około 6 200 (forum-z.cba.pl) prokuratorów. Skoro więc rocznie jest około 1000 spie...ń, a prokuratorów około 6000, to statystycznie w ciągu 6 ostatnich lat, każdy prokurator ma na sumieniu jedno spie...nie. Ciekawe tylko, że żaden z nich nie postawił sobie zarzutu i nie wnioskował dla siebie o areszt. A chyba większym złem jest zniszczenie komuś życiorysu, niż rabat na kotlet z kartofelkami.

Dlaczego CBA nie weźmie się za organizację liczącą 6200 osób popełniających rocznie 950 czynów, które mogła stanowić przestępstwo?

I zagadka dla ciebie:

Dlaczego prokuratorzy mają immunitet???
                    • zed.1 Re: Czytaj jeszcze wolniej. 23.03.13, 03:31
                      dlaczego maja immunitet? z tego wlasnie powodu by dzialali a nie siedzieli bojac podjac sie decyzje.

i ze statystycznego punktu widzenia te 1000 "zniszczonych" zyciorysow nie jest wielka liczba. (oczywiscie nie kazde postepowanie przygotowawcze konczy sie wyrokiem i skazaniem).

zapominasz o tym, ze prokurator jest tylko jednym z elementow systemu, po ktorym jest jeszcze sad i wszystkie instancje odwolania sie.

nie ma organizacji jaka nie popelnia bledow, nie ma wadliwych produktow, nie ma tez 100% sprawnosci prokuratury. niestety to o czym glownie slyszysz to jej bledy i stad blad oceny.

oczywiscie na gruncie indywidualnym kazdy blad jest tragedia, na gruncie systemowym nie.
                      • xyz-xyz Re: Czytaj jeszcze wolniej. 23.03.13, 09:29
                        > dlaczego maja immunitet? z tego wlasnie powodu by dzialali a nie siedzieli boja
                        > c podjac sie decyzje.

Czyli immunitet chroni ich przed samymi sobą. To ciekawa konstrukcja. Ewenement rzadki w cywilizacji. I ciekawe, że jest to jedyny immunitet, o którego ograniczeniu nikt nie krzyczy. Zwłaszcza dziennikarze. Dodam (poczytaj literaturę), że immunitet dla prokuratorów, to konstrukcja prawa karneg ZSRR wprowadzona do naszego systemu. Dzielnie się trzyma.

> i ze statystycznego punktu widzenia te 1000 "zniszczonych" zyciorysow nie jest
                        > wielka liczba.

Bez komentarza. Zatkało mnie...

> zapominasz o tym, ze prokurator jest tylko jednym z elementow systemu, po ktory
                        > m jest jeszcze sad i wszystkie instancje odwolania sie.

Jedynym absolutnie bezkarnym i do tego wyposażonym w nieograniczone środki.

> nie ma organizacji jaka nie popelnia bledow, nie ma wadliwych produktow, nie ma
                        > tez 100% sprawnosci prokuratury. niestety to o czym glownie slyszysz to jej bl
                        > edy i stad blad oceny.

> nie ma organizacji jaka nie popelnia bledow, nie ma wadliwych produktow, nie ma
                        > tez 100% sprawnosci prokuratury.

Ciekawe, że nie jesteś tak pobłażliwy dla innych urzędników. Bo jak czytam twoje wpisy, to wszyscy urzędnicy, to skorumpowani nieudacznicy... oprócz prokuratorów, oni bidulki popełniają błędy. I ciekawe, że sami prokuratorzy we wszystkich błędach widzą przestępstwo, ale nie w swoich. Ich, przed nimi chroni immuniuniu.

niestety to o czym glownie slyszysz to jej bl
                        > edy i stad blad oceny.

Tyle, że ja znam konkretne "błędy". Prokurator Engelking, na pytanie Ziobry, czy w sprawie Blidy, Sąd nie odmówi aresztu,odpowiada:
                        "Nie po to wymieniliśmy prezesa Sądy, żeby nam teraz odmawiał".

Na podstawie bajdurzenia pana Paszyńskiego prokuratur w Szczecinie gnoiła mec. Niebieszczańskiego. Ciekawe, że nawet Rzymianie już to rozumieli, że unus testis, nullus testis.
                        Ale nasza prokuratura tego nie rozumie.

Prok. L. w sprawie napadu na bank w Golczewie uparcie odmawiała zwolnienia z aresztu (trzymała go tam, jako szczególnie niebezpiecznego) pana Ś. mimo, że Policja już zatrzymała sprawców. Co najciekawsze owa pani wbrew oczywistym dowodom, na siłę chciała dowieść, że ten Ś. jest wspólnikiem sprawców. Skarb Państwa zapłacił, jeśli dobrze pamiętam, około 300 tys. odszkodowania.

Wiesz co łączy wszystkie trzy sprawy? Prokuratorzy nie ponieśli żadnych konsekwencji.

A`propos sprawy Niebieszczańskiego mam dla ciebie zagadkę:

Jak po łacinie są jądra i co to ma wspólnego ze sprawą Niebieszczańskiego?
                        • zed.1 Re: Czytaj jeszcze wolniej. 23.03.13, 10:54
                          Trzy sprawy na milion?

Oczke też pewnie prokurator wrobił.

Nie będę z tobą dyskutował o systemie prawnym bo to do niczego nie prowadzi. Wybrałeś najmniej niewinną osobę w mieście na przykład wrobienia przez prokuraturę. Dziwne podejście.
                          • xyz-xyz Re: Czytaj jeszcze wolniej. 23.03.13, 11:17
                            Nie będziesz rozmawiał o systemie prawa, bo go nie rozumiesz. Przeczytaj mój post do Vlada H. Są tam słowa prof. Seremeta na tema naszych prokuratorów. Jemu chyba nie zarzucisz, że wybrał zły przykład.

Poza tym nigdzie nie napisałem, że kogoś wrobiono. Piszę niezmiennie, że brak odpowiedzialności ze strony prokuratorów skutkuje tym, że oderwali się od rzeczywistości i traktują wszystkie ludzkie zachowania jak przestępstwo.
            • Gość: Vlad.H. Re: Zed! Czytaj powoli. IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 22.03.13, 19:35
              > Wierz mi Zed, PRL-ow
              > scy prokuratorzy byli bardziej wyluzowani i bardziej szanowali prawo. Choć oczy
              > wiście zdarzały się wyjątki w tą i w drugą stronę.

Kurcze - ty to masz poczucie humoru...zartownis z ciebie...
              • xyz-xyz Re: Zed! Czytaj powoli. 22.03.13, 20:10
                > > Wierz mi Zed, PRL-ow
                > > scy prokuratorzy byli bardziej wyluzowani i bardziej szanowali prawo. Cho
                > ć oczy
                > > wiście zdarzały się wyjątki w tą i w drugą stronę.
                >
                > Kurcze - ty to masz poczucie humoru...zartownis z ciebie...

Nie jest mi do śmiechu. W KPK z 1969 r tymczasowe aresztowanie w postępowaniu przygotowawczym stosował prokurator samodzielnie, a mimo tego areszt stosowano znacznie rzadziej niż obecnie.

Cytat:

Nadużywanie instytucji tymczasowego aresztowania wciąż jest w Polsce problemem. A jego przyczyny bardziej tkwią w nawykach i mentalności prokuratorów i sędziów niż w obowiązującym prawie.

Andrzej Seremet, prokurator generalny.

I dalej:

Europejski Trybunał Praw Człowieka w wyroku Kauczor przeciwko Polsce uznał, że nadużywanie instytucji aresztu tymczasowego to w Polsce problem strukturalny.

ETPC wydał już 170 orzeczeń dotyczących złamania art. 5 par. 3 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka i zdaniem prof. Seremeta liczba ta nie oddaje pełnej skali zjawiska, ponieważ w bardzo wielu sprawach dochodzi do zawarcia ugody, albo złożenia przez polski rząd deklaracji przyznającej, że doszło do naruszenia Konwencji, co skutkuje zdjęciem sprawy ze strasburskiej wokandy.

Jego zdaniem przyczyną zjawiska nie są wadliwe przepisy, a bardziej mentalność i złe nawyki prokuratorów i sędziów. Opinie tę potwierdza Renata Degener, szef wydziału polskiego w Kancelarii Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, która przypomniała, że w żadnym z tych 170 wyroków nie pojawiła się krytyka polskich regulacji, a w większości z nich kwestionowane było przestrzeganie w praktyce wymaganych przez Konwencję standardów.

Za: www.obserwatorkonstytucyjny.pl/
                • Gość: homo sovieticus Re: Zed! Czytaj powoli. IP: *.ias.bredband.telia.com 22.03.13, 21:36
                  Jego zdaniem przyczyną zjawiska nie są wadliwe przepisy, a bardziej mentalność i złe nawyki prokuratorów i sędziów.
                  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                  Czyli system jest dobry, tylko ludzie do dupy...
                  Jak w komuniźmie..
                  :-))

Tak trzymać zsowietyzowana katohołoto!
                • Gość: Vlad.H. Re: Zed! Czytaj powoli. IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 23.03.13, 01:19
                  Nie zebym byl upierdliwy ale jak SLD wydalo polecenie zatrzymania szefa Orlenu (Janik oglosil to na konferencji jesli mnie pamiec nie myli miesiac przed zatrzymanie Modzejeskiego) to siedziales cicho... Simiatkowski zostal skazany prawomocnym wyrokiem za to...

Uwazam ze sa granice propagandy partyjnej i je przekraczasz - zapominasz ze to SLD zaczelo robic zadymy i zatrzymania z kamerami...
                  • xyz-xyz Re: Zed! Czytaj powoli. 23.03.13, 09:39
                    Simiatkowski zostal skazany prawom
                    > ocnym wyrokiem za to...

Ale, żaden prokurator nie beknął za takie sprawy.

zapominasz ze to
                    > SLD zaczelo robic zadymy i zatrzymania z kamerami...

Nie, żebym wybielał SLD, ale kłamiesz. Modrzejewskiego zatrzymano w lutym 2002 r. Natomiast dla przykładu Grzegorza Wieczerzaka z "pompą" zatrzymano 28 kwietnia 2001 r. Sprawdź, kto wtedy rządził Ministerstwem Sprawiedliwości i sprawdź dlaczego doszło do odwołania tych zacnych ludzi... To właśnie wtedy rozpoczął się festiwal zatrzymań telewizyjnych.
                    • Gość: Vlad.H. Re: Zed! Czytaj powoli. IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 23.03.13, 14:00
                      > Ale, żaden prokurator nie beknął za takie sprawy.
                      zadne prokurator nie jest samodzielny - system sprawiedliwosci w Polsce od konca wonjny hodowal sedziow, prokuratorow i czesto adwokatow z przetraconym kregoslupem

> Nie, żebym wybielał SLD, ale kłamiesz. Modrzejewskiego zatrzymano w lutym 2002
                      > r. Natomiast dla przykładu Grzegorza Wieczerzaka z "pompą" zatrzymano 28 kwietn
                      > ia 2001 r. Sprawdź, kto wtedy rządził Ministerstwem Sprawiedliwości i sprawdź d
                      > laczego doszło do odwołania tych zacnych ludzi... To właśnie wtedy rozpoczął si
                      > ę festiwal zatrzymań telewizyjnych.

O rzadach AWS mam chyba zdanie jeszcze gorsze niz o rzadach SLD jednak sprawa Wieczerzaka jest dalej nieroztrzygnieta w przeciwienstwie do sprawy Modrzejewskiego...

To o czym pisze to twoje przeswiadczenie ze prokuratura jest generalnie obiektywna a tylko nie gra fair wobec G. ja zas mam odmienna opinie - prokuratura pozostaje serwilistyczna i dyspozycyjna i komu narazil sie G. ze wzielo sie za niego CBA i prokurator postawil zarzuty.
                      Znajdz odpowidz na ten problem a nie atakkuj CBA czy prokuratury bo oni tylko robia co im sie kaze - Polska jest krajem skorumpowanym i co do tego nie mam watpliwosci.
                      • xyz-xyz Re: Zed! Czytaj powoli. 10.09.14, 20:01
                        Znowu wyszło na moje Vladek. Bronisz przegranej sprawy.

www.dziennikpolski24.pl/artykul/3467379,areszt-niewinnosc-i-miliony-zlotych-czyli-powrot-grzegorza-wieczerzaka,id,t.html?cookie=1
                        Niemal wszystkie zarzuty wobec rzekomych nielegalnych działań Wieczerzaka jako prezesa PZU Życie zostały przez prokuraturę wycofane.

A Ziebro i jewo kamanda z prokuratury po wolności bezkarnie biega.
                        • zed.1 Re: Zed! Czytaj powoli. 12.09.14, 21:04
                          A powiedz mi, uniewinniony twój kolega z partii, partner Mariana, co nie był winien zerwania umowy z Niemcami. Jest niewinny czy nie? Sąd powiedział, że niewinny, ale jakoś kasa na odszkodowanie poszła z miasta i jest strata, tylko ku... winnego nie ma. Decyzja jest, wydający ją jest, odszkodowanie i straty są a winnego nie ma.
            • aysy.1 Re: Zed! Czytaj powoli. 23.03.13, 04:59
              >poznałem pracę szczecińskiej prokuratury wyjątkowo dobrze. Wierz mi Zed, PRL-owscy >prokuratorzy byli bardziej wyluzowani i bardziej szanowali prawo. Choć oczywiście zdarzały >się wyjątki w tą i w drugą stronę.
              ...i sądu też ?
      • Gość: hyh Re: Ja mam jeszcze jedno pytanie do Adama Zadworn IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.13, 22:14
        a dzieki za ten opis, ja myslalem ze to jakas mamusia g*(*y, a to zwykly lewaczek cwaniaczek :)

jak smutne jest zycie takich ludzi, jak xyz. do tego wydaje im sie, ze na forum gw beda mogli sobie racjonalizowac zalosne zyciowe decyzje.

panie xyz to jak? szczoteczka przy dupsku ? :D beda nastepne zatrzymania to przestaniesz nam tu pisac?
      • Gość: oficer prowadzący Re: Ja mam jeszcze jedno pytanie do Adama Zadworn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.13, 07:14
        Jest dużo starszy !
        Minimalna wiedza prawnicza robiąca wrażenie na kompletnieniezorientowanych wynika z tego, że był oskarżonym , miał więc problemy, był skazany i Zadworny wtedy pisał o tej aferze a więc traktuje to jak większość politykierów -mściwie i personalnie.
    • andreas.007 Moim zdaniem ta akcja świadczy o bezradności 22.03.13, 10:28
      Moim zdaniem ta akcja świadczy o bezradności służb...
      Oczywiscie wypowiadamy sie nie znając wszystkich asów oskarżenia.
      Niemniej nie maja chyba specjalnych dowodów na gruba sprawę,
      a raczej drobne przewinienia, ktore zapewne niestety nie sa obce wielu
      prowadzącym działalność gospodarcza... tak, zgadzam sie, ze nie ma znaczenia
      czy dajemy policjantowi z drogówki 50 zł czy tysiąc, a jest to korupcja.
      Dając jednak a policjant odstepujac od procedury podlegamy karze.
      W tym przypadku liczono na znalezienie czegoś na grubo w biurkach...
      osob u ktorych przeprowadzono rewizję.

Nadto nigdzie nie wspomniano co urzednicy zrobili za te prezenty?
      Bo jezeli tylko przyjmowali te prezenty i inne, to oznacza bardziej,
      ze prowadzący działalność musiał placic characz i było to wymuszenie
      ze strony urzędników niz korupcja... a pan G. raczej był ofiarą...
      To żart... ale tak to wyglada, bo gdyby do mojej firmy przychodzili
      jacyś łysi goście, a ja bym dawał im pieniądze czy inne prezenty,
      to chyba trudno byłoby to uznać za korupcję, lecz prędzej wymuszenie.
      ;)
      • zed.1 Re: Moim zdaniem ta akcja świadczy o bezradności 22.03.13, 11:02
        G nigdy nikomu haraczu nie płacił i nie był nigdy ofiarą. W tej dziedzinie raczej wie wiele o byciu po drugiej stronie.
        Nie każdy urzędnik wyciąga rękę. Częściej coś mu się w tą rękę wkłada.

Cokolwiek znaleziono w papierach to będzie to analizowane kilka miesięcy tak więc raczej jeszcze inni dołączą do poczekalni.
    • zbysio45 Re: Ja mam jeszcze jedno pytanie do Adama Zadworn 23.03.13, 09:54
      Całkowicie sie zgadzam z tezami postawionymi przez autora tego watku bo rowniez w całym kraju zaczynamy miec odczucie ze wymiar sprawiedliwosci w naszym kraju przestał byc niezalezny od władzy wykonaczej .Władza absolutna PO w naszym kraju dporowadziła ze nie ma juz zadnej dziedziny zycia społecznego,gospodarczego,politycznego gdzie ta arogancka partia nie ma wiekszosci głosow i decyzji .Nadmieniam ze obecnie rzadzi naszym krajem arogancka partia PO ktorej rzad oraz premier ma tylko 26-30 % poparcie spoleczne w publikowanych sondazach.
      • Gość: Vlad.H. Re: Ja mam jeszcze jedno pytanie do Adama Zadworn IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 23.03.13, 14:02
        > w całym kraju zaczynamy miec odczucie ze wymiar sprawiedliwosci w naszym kraj
        > u przestał byc niezalezny od władzy wykonaczej

A kiedy miales odczucie ze jest niezalezny bo ja nie zauwazylem zadnej zmiany na przestrzeni ostatnich 30 lat...
        • xyz-xyz Re: Ja mam jeszcze jedno pytanie do Adama Zadworn 23.03.13, 15:18
          > A kiedy miales odczucie ze jest niezalezny bo ja nie zauwazylem zadnej zmiany n
          > a przestrzeni ostatnich 30 lat...

Optymista. Ja zauważyłem zmiany na przestrzeni 30 lat. Jest co raz gorzej. I nie ma znaczenia kto rządzi... Państwo prokuratorstwo rozpasało się na całego.
          • Gość: Vlad.H. Re: Ja mam jeszcze jedno pytanie do Adama Zadworn IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 23.03.13, 17:57
            ty masz partyjne okulary - jak nie jest czerwone to jest spie...ne - jak twoi kradna to odwracasz glowe...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka