Dodaj do ulubionych

Czysty Szczecin

10.03.14, 11:03
chodzę ulicami ogladam wystawy i patrzę wyżej na okna mieszkań......a może by je umyć? Zasmarkane szyby i osrane okna przez miejskie ptaki nie przynoszą nam chluby. Niemcy potrafią przez cały rok myć szyby, okna, drzwi w miejscach pracy i zamieszkania, gdybyśmy tak trochę ich przyzwyczajeń przejęli....
Obserwuj wątek
    • Gość: Pit12 Re: Czysty Szczecin IP: *.xdsl.centertel.pl 10.03.14, 11:30
      Nie obrażaj chłopa i robotnika któren razem z inteligentem pracującym stanowią zdrową tkankę narodu!
      • Gość: Juzwa ze Slonskiej Re: Czysty Szczecin IP: *.ias.bredband.telia.com 10.03.14, 15:53
        To niech qrwa menele i bezrobotni myjom!
        • ajpitoajpi12 Re: Czysty Szczecin 12.03.14, 07:56

menele mają wodowstręt, a polscy bezrobotni na zachod od Odry pucuja pieczołowicie wszystko....a w Polsce?... nawet zagraniczne banki w budynkach z parterami obłożonymi lastrico oszczane przez psy i orzygane przez wracających nad ranem zmęczonych życiem
      • homersimpson3000 Re: Czysty Szczecin 16.03.14, 09:04
        szczecin jest strasznie brudny... wystarczy zobaczyć ramin, grambow - przygraniczne niemieckie wiochy, a człowiekowi kopara opada
        • ajpitoajpi12 Re: Czysty Szczecin 22.03.14, 10:31
          W tych miasteczkach/podobnie jak w innych niemieckich/ jest urzędnik zatrudniony do codziennego sprawdzania stanu technicznego i estetycznego swej miejscowości....po prostu codziennie spisuje czy coś się nie obluzowało, kto nakleja jakieś g. warte plakaty, jak wygląda nawierchnia dróg i chodników, a także czy okna, drzwi są czystwe. Jeżeli cos zanotuje to oczywiście nadaje bieg sprawie i odpowiednie słuzby naprawiają, bądą wystawiają mandaty. Za brud w posesjach prywatnych też.
          Co robi nasz OFICER ROWEROWY?
          Przecież to idealny zakres czynności dla niego właśnie.
    • Gość: e.beata Re: Czysty Szczecin IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.14, 16:22
      mycie okien???? to wymaga wysiłku a my Polacy wysiłku nie lubimy... zobacz co jest przy kontenerach do segregacji odpadów. Pełno śmieci, porozwalane reklamówki, butelki... niektórym po prostu trudno trafić w otwór. Myślą chyba że czas zaoszczędzą. Widziałam jak gość podjechał do kontenera i przez okno wywalił reklamówkę z papierami i petami. Wszystko oczywiście się rozleciało. Cóż to takie tradycyjne "zalety" Polaków - zawiść i niechlujstwo. Przykre.
    • Gość: pan na arkonce Piasek! IP: *.ias.bredband.telia.com 13.03.14, 17:18
      Czy piasek z zimy jest juz zbierany z ulic, czy bedzie lezec do lipca, albo przyszlego roku?
      • Gość: Pit12 Re: Piasek! IP: *.ip.shentel.pl 13.03.14, 18:57
        Zbieranie jest nielogiczne bo jeżeli zostanie to następnej zimy nie trzeba będzie go wozić. Ucz się Jasiu: "Siły natury w służbie człowieka!". Obojętnie czy chodzi o śnieg, czy o piasek.
        www.youtube.com/watch?v=gIC37RBq_8s
        • Gość: ajpitoajpi12 Re: Piasek! IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.14, 09:00
          az sie przestraszyłem..chodzi o to, aby władza nie wyciągnęła z tej wrzutki wniosku, że beznyna jest za tania
          • Gość: Cap kościelny Czysty KATOlickiSzczecin?????? IP: *.opera-mini.net 27.03.14, 12:56
            Moje sumienie racjonalisty jest obsypane wyrzutami jak wrzody na trędowatym.
            Mam wyrzuty sumienia wobec drzew, krzaków i wszelkij roslinności a także wobec zwierząt i ptaków!
            Tzw. Park Krajobrazowy "Knieja Bukowa" jest zaśmiecany od autostrady w głąb aż do masztu radiostacji w Kołowie!
            Po obu stronach dróg leżą wory ze szmatami, stare telewizory, hałdy złomu platikowego z samochodów, wory butelek,hałdy styropianu..że nie wspomnę o chaosie jaki pozostawili- w lesie -po sobie -drwale itp. Część lasów to są Lasy Komunalne Prezydenta Krzystka ze Szczecina,stanowią otulinę Kniei- Puszczy Bukowej -Parku Krajobrazowego. Ta ma swoją dyrekcję w Gryfinie.
            Tymczasem śmieciami i śmieciarzami nie zajmuje się ani magistrat Krzystka ani dyrekcja Parku Krajobrazowego z Gryfina.
            Natomiast "kasiorę" tną obie wysokie (nie układające się) strony...
            Jak na urągowisko, po tych drogach jeżdżą patrole Straży Leśnej i często-gęsto gajowy czy leśniczy... Też biorą niezłą kasę z tych biednych i coraz rzadszych lasów....
            Nikt też nie dba o piękne, onegdaj, a dziś już zniszczone przez ciężki sprzęt i traktory - poniemieckie, brukowane białą kostką drogi leśne (które powinny być już dawno objęte kuratelą Konserwatora Zabytków od Wojewody!).
            • ajpitoajpi12 Re: Czysty KATOlickiSzczecin?????? 27.03.14, 15:35
              Kostka ta - z drogi Podjucghy-Binowo i z innych miejśc np. z ul.Wkrzańskiej czy Ostoi-Zagórskiego czy piękne kamienie narzutowe z nadanymi przed wiekami nazwami np. Czarci Kamień czy Wojewody najczęściej trafia na nowoorganizowane posesje w pobliżu, albo inne budowy o czym czasem informuje lokalna prasa, ale pożniej jakby hydra łeb traci.
              • Gość: Pan na Arkonie Wypyerdalac z naszych swietych gajow! IP: *.ias.bredband.telia.com 27.03.14, 15:48
                Brudne katolaki!

Widzenie w puszczy
                -
                Pojadę do puszczy i pod dębem stanę
                Wbiję swój wzrok w jego wielką koronę
                Ukłonię się, lecz nie padnę kolanem
                Wyciągnę prawą dłoń, a nie ręce złożone
                -
                Pozdrowię Bogów w pierwszej kolejności
                A zaraz potem Przodków swoich wspomnę
                Przypomnę o swojej do Sławii lojalności
                To jej poświęciłem swe serce niezłomne
                -
                Nie zapłaczę nad ojczyzną, lecz zacisnę zęby
                W garść złapię źdźbło leśnego runa
                I o pomoc poproszę wszechpotężne dęby
                Niech szumem swym zbudzą już boga Peruna
                -
                Zawołam do dębów- wstańcie! Sławia kona
                Pomóżcie mi walczyć tak, jak przed wiekami-
                Wypowiem największych swych Bogów imiona
                Niech wleją w me serce żar, tu pod dębami.
                -
                Jestem już w puszczy, stanąłem pod dębem
                I uczyniłem, co żem obiecał skrycie
                Zazgrzytały gałęzie, jak ząb zgrzyta zębem
                A w dębie ukazało się człowiecze życie.
                -
                W koronie zabłyszczało dębu wielkie oko
                Zamruczał koroną też bardzo złowrogo
                Po czym konary rozłożył szeroko
                I rzekł- Dobrze żeś przybył z przestrogą-
                -
                -Bóg Perun nie śpi, on nigdy nie zasnął
                Lecz w mym cieniu czeka na swoich wyznawców
                Chętnie by dawno już w swych wrogów trzasnął
                Lecz czekał na takich jak ty, Sławii zbawców.
                -
                Wiedz, że On teraz wysłuchał twych próśb
                Zaraz rozbłyśnie wśród kraju ciemnoty
                Dość już miał poniżania i gróźb
                Od lat tysiąca ostrzył swoje groty.
                -
                I zaraz nimi On niewiernych ciśnie
                A ciskał będzie gęsto, bez sumienia!
                Aż z kłamców siłą wszystkie łzy wyciśnie
                Pozostawiając im twarze z kamienia.
                -
                Twarze, które dębom odebrały
                Ich świętość wielką, nieskalaną niczem
                Twarze, które teraz od gromu zbielały
                Zostaną martwym ołtarzem ze zniczem.
                -
                A dębów konary skruszą te ołtarze
                Które krew piły i jadały ciało!
                Na naszej ziemi tylko cztery twarze
                Zostaną.
                Żyj słowiańska kulturo, sławo, chwało!
                • Gość: Cap koscielny Re: Wypyerdalac z naszych swietych gajow! IP: *.opera-mini.net 28.03.14, 10:42
                  "Żyj słowiańska kulturo, sławo, chwało!"
                  Jestem ZA !

Który poeta ten wiersz tworzył?
                  • Gość: ajpitoajpi12 Re: Wypyerdalac z naszych swietych gajow! IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.14, 11:05
                    mojaslowianskafilozofia.blogspot.com/
                • Gość: ajpitoajpi12 Re: Wypyerdalac z naszych swietych gajow! IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.14, 11:04
                  przeczytałam ten wiersz i parę następnych - dziękuję - pozdrawiam
    • Gość: Berbina Re: Czysty Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.14, 12:02
      Co fakt to fakt, wielu z Nas nie przykłada do tego zbytniej uwagi. A wystarczy chęć i gąbka żeby kupy się pozbyć jak znana Nam wszystkim Pani Krystyna : Pani_Krystyna_Myje_Okna - humoru nigdy za dużo :)
      • sandra_mama Re: Czysty Szczecin 28.03.14, 19:07
        Nie potrzeba wiele, aby żyć w czystości, ale najpierw, to trzeba mieć poukładane w głowie, spojrzeć na siebie i zacząć od siebie. Niestety jacy ludzie takie miasto....

Gość portalu: Berbina napisał(a):

> Co fakt to fakt, wielu z Nas nie przykłada do tego zbytniej uwagi. A wystarczy
        > chęć i gąbka żeby kupy się pozbyć jak znana Nam wszystkim Pani Krystyna : [url=
        > g2.gangsterS.pl/?ref=18]Pani_Krystyna_Myje_Okna[/url] - humoru nigdy za
        > dużo :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka