Dodaj do ulubionych

Blok przy Wyzwolenia docieplany tylko w kawałku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 19:26
Swojego czasu dyskutowałem na forum z forumowiczem (formułowiczką) Studentem1
oraz z Pieszym n/t finansowania DUŻYCH remontów przez wspólnoty mieszkaniowe.
Dzisiejszy artykuł tylko potwierdza moje zdanie.
Wspólnoty mieszkaniowe w większości sytuacji koniecznego remontu się nie
sprawdzają. Ciułanie przez nich drobnych pieniędzy na tzw. fundusz remontowy
oraz pauperyzacji właścicieli mieszkań w centrum miasta powoduje takie oto
śmieszne sytuacje.
Pokomunistyczny twór p/t Spółdzielnia Mieszkaniowa ma środki na remont swojej
część budynku a Wspólnota Mieszkaniowa nie. Chichot historii.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc portalu Re: Blok przy Wyzwolenia docieplany tylko w kawał IP: 83.168.96.* 01.09.04, 20:02
      w szczecinie jest jak w misiu barei. miastem rzadzi banda idiotow i zlodziei i
      wszyscy udaja, ze jest OK
    • Gość: andreas nie masz racji IP: *.intranet.salsa.pl / 62.233.223.* 01.09.04, 23:24
      Moja kamienica ma ponad 100 lat (albo około). Wremontowany dach, remont klatki
      schodowej, wymieniono okna. Wprawdzie elewacja straszy, ale jest dobrze. I to
      wszystko wspólnota.
      • Gość: Fugazi Re: nie masz racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 08:30
        "Wprawdzie elewacja straszy, ale jest dobrze"
        Właśnie o to chodzi - nie jest dobrze. Przez tak myślących całe misto straszy.
        Szczecin wygląda jak po wojnie. Znajomy z niemiec przyjeżdza na sesje
        fotograficzne. Wchodzi w bramy i pstryka. Rzadko spotykany widok oficyn jest
        hitem fotograficznym w Szwarcwaldzie gdzie mieszka.
        • Gość: andreas Re: nie masz racji IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.04, 20:54
          elewacja mój drogi bedzie zrobiona, w nastepnym kroku. A co Ty wolisz tak po
          polskiemu: elewacja cudo a w środku syf i przeciekający dach, sypiaca sie
          klatka, wiatr hula przez rozpieprzone okna - ale na zewnatrz cudo do
          fotografowania. A Ty może fotografik artysta?
          Uważam, że ta kolejnośc jest lepsza. Następny krok ELEWACJA. Będzie piękna
          kamienica.
          • Gość: Fugazi Re: nie masz racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 22:00
            Wasz może i będzie (pożyjemy zobaczymy). Pozostałe 99% budynków gdzie są
            wspólnoty ledwie płaci rachunki za media.
            Miasto pozbyło się problemu. Frajerzy - właściciele.
          • Gość: Fugazi i jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 22:02
            Wolę żeby elewacja była ok. Przynajmniej nie wstyd zaprosić kolegi na miasto.
            Ale Polak myśli inaczej. W domu, w środku mam mieć ładnie. Reszta może być do
            dupy.
            • Gość: andreas Re: i jeszcze jedno IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.04, 22:14
              No tak napiszę. Nie mów nigdy nigdy. Trochę to odwrócę, nie obiecuje, bo ...ale
              wierz mi zapale właścicieli mieszkań i juz poczynionych inwestycjach elewacja
              bedzie zrobiona. Powtarzam cały dach był wymieniony i rynny, okna, zbity tynk i
              na nowo z ociepleniem mieszkań od klatki, wymieniona instalacja elektryczna,
              wymienione piony kanalizacyjne, naprawiona konstrukcja budynku. Wierz elewacja
              tez bedzie... Naprawde jak Ty mieszkasz w ciepłym mieszkanku i na miasto
              chodzisz z gośćmi - to dla Ciebie ważna elewacja. Ale jak mi co roku cieknie z
              dachu, stara instalacja elektryczna nie wytrzymuje itp. i ja tam mieszkam - to
              wolę najpierw naprawić a potem zatroszczyć się o zewnetrze. To tak jakbys
              przepiekny z zewnątrz samochód, ale niestety silnik padnięty, brak skrzyni
              biegów, tapicerka zasrana... to wierz mi te cudne alufelgi, to nie wszystko!
              • Gość: Fugazi Re: i jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 22:23
                Jak cię widzą tak cie piszą.
                Jak mamy przyciągnąć inwestorów, turystów jak całe miasto wygląda obskurnie.
                Wrocław zrobił same elewacje w ścisłym centrum.
                Tam teraz tętni życie. Knajpki, turyści. Robi wrażenie. Pozazdrościć pomysłu.
                Jak wchodzisz w bramy - syf jak u nas.
                Różnica jest w hierarchi ważności jak piszesz. Dla inwestycji i inwestorów
                jednak ważne jest czy miasto w którym mają inwestować to dziura czy nie.
                Szaczecin, przykro powiedzieć - dziura.
                Życzę powodzenia w poprawieniu image chociaż waszej kamienicy.
    • Gość: Andy Re: Blok przy Wyzwolenia docieplany tylko w kawał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:49
      Spoldzielnia posiada staly przychod z lokali uzytkowych, wiekszosc wspolnot
      jest ich pozbawiona. Ot i cala tajemnica sukcesu. Wspolnoty, ktore maja
      atrakcyjne lokale uzytkowe "kapia" sie w pieniadzach.
      • Gość: Fugazi Re: Blok przy Wyzwolenia docieplany tylko w kawał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 08:27
        Z tego co mi wiadomo właściciel lokalu użytkowego odprowadza zaliczki w tej
        samej wysokości co mieszkania. Więc posiadanie lub nie l.użytkowych w swojej
        nieruchomości nie wpływa na zasobność wspólnoty. Co innego reklamy zewnętrzne,
        adaptacje i inne pożytki.
    • Gość: ja To w Szczecinie mamy plastyka miejskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 19:01
      • piotr33k2 Re: To w Szczecinie mamy plastyka miejskiego? 02.09.04, 19:14
        z tymi wspólnotami w wielu przypadkach jest tak że ludzie najpierw wykupują
        mieszkania odączają sie od spółdzielni i myśla że zostanie po staremu tzn. nie
        zdaja sobie sprawy że teraz wszystko muszą sami załatwić .
        • Gość: Fugazi A funduszy ni ma. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 19:16
    • korfi Re: Blok przy Wyzwolenia docieplany tylko w kawał 02.09.04, 21:22
      Niestety, potwierdza się moja prognoza co do wspólnot. Przynajmniej tego typu.
      Rozpieprzmy jeszcze spółdzielnie a zobaczycie jak fajnie będą się wspólnoty w
      dużych blokach dogadywać. Obecnie spółdzielnie maja możliwości zaciągania
      kredytów w ramach tzw ustawy o przedsięwzięciach teromodernizacyjnych. Ale
      każdy bank musi mieć jakieś zabezpieczenia. Spółdzielnie takie zabezpieczenia
      mają. (lokaty, nieruchomości). Wspólnota musi podjąć uchwałę ( a o to niełatwo)
      i okazać sie partnerem dla banku. Poza tym trzeba mieć chyba 20% wkładu
      własnego. Ja gdybym był bankiem raczej kredytu wspólnocie bym nie ryzykował. I
      chociaż wielu jest optymistami i opowiada o tym jak to się lepiej gospodarzy na
      własnym to prognozuję jeszcze gorszy los nowym szczęśliwym właścicielom
      mieszkań komunalnych, które za darmo chce rozdawać Od Nowa. Założenia są zawsze
      piękne, ale życie każe patrzeć realistycznie na sprawy.

-------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
      • piotr33k2 Re: Blok przy Wyzwolenia docieplany tylko w kawał 02.09.04, 21:30
        wspónoty wyodrębniajace się z dobrych spółdzielni to poroniony pomysł, mają
        one merytoryczne uzasadnienie jak poprzedni zarzadzca jest bankrutem lub co
        najmiej żle się dzieje "w państwie dunskim" ,trochę inna sprawa jest natomiast
        z mieszkaniami komunalnymi,gminnymi wykupowanymi przez lokatorów .
      • absztyfikant korfi 02.09.04, 21:31
        Nawet nie wiesz co zrobiles. Za chwile obszczeka Cie forumowu burek lancuchowy
        Od Nowy student1. Napisze Ci jak powinna byla wygladac Twoja wypowiedz, bo za
        chwile student Ci powie, ze jestes utrzymankiem Piechoty:

Zamysl jaki zglosila Od Nowa nigdy nie przebrzmi - nigdy juz nie bedzie w
        naszym miescie pokolenia, ktore zapomni te slowa.

Gleboko, niezatarcie gleboko zapadly slowa wygloszone przez T. Lubinska i M.
        jacyne-Witt; obraz tych wspanialych kobiet, potezniejszych niz wszyscy inni,
        ktorzy przed nimi ksztaltowali nasz szczecinski los, ich odwazne, powazne,
        wzruszajace slowa przeniknely do samego jadra swiadomosci mieszkancow Szczecina.

Wyjatkowo nedznym lotrem musi byc ten, kto nawet teraz po tym pomysle nie
        rozumie, ze dzis wszyscy musimy wystapic i ofiarowac Od Nowie swoje poparcie.

Trzeba buc szubrawcem, ktory zawsze tylko bral i zawsze chce tylko brac ochlapy
        ze stolu ktore rzuca Piechota, zeby w tej chwili, tej wielkiej chwili w ktorej
        sie waza losy tysiecy szczecinian stac z boku tej wspanialej inicjatywy.

Poparcie dla Od Nowy musi byc naszym darem dla Szczecina i podziekowaniem dla
        tych wspanialych kobiet, ich odwaga jest wielka, a pisal przeciez Plutarch, ze
        odwaga jest pocztakiem zwyciestwa.

Od Nowa musi byc dumna z postawy szczecinskiego gminu!
        • korfi Re: absztyfikant 02.09.04, 22:29
          To, że w tej sprawie mam inne zdanie niż Od Nowa nie oznacza, że potępiam
          wszystko co mówią. (to nie jest pisane z obawy przed studentem1 :)). Tak, że w
          krucjacie przeciw MJW nie zewrzemy szeregów. Ale przeciw sztucznemu
          uwłaszczeniu na siłę jak najbardziej. Pozdr.

-------------------------------------------------------
          Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
          • absztyfikant korfi 03.09.04, 12:41
            Ostrzegalem.....:))))))))))
        • Gość: pierdu pierdu Re: korfi IP: *.crowley.pl 20.10.04, 12:41
          absztyfikant napisał:

> Nawet nie wiesz co zrobiles...

dobrze ze wyjechales, coraz gorzej z toba..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka