Dodaj do ulubionych

rasizm na POGONI

08.04.02, 14:09
jestem czlowiekiem wyciszonym i duzo toleruje. sam nawet czasem na meczu
krzykne sedzia "kalosz" :) czy "kochac wisle ostra miloscia" :), ale jednego
zniesc nie moge. kiedy na boisko wszedl czarnoskory zawodnik wisly przywitaly
go okrzyki imitujace oglosy wydawane przez malpy. panowie, tak sie nie robi! do
tej pory trybuny papricany im. floriana krygiera byly wolne (w odroznieniu od
innych miast w polsce) od rasizmu i dobrze sie z tym zylo. ten incydent byl
absolutnie nie potrzebny i kompromituje nas przed reszta kraju. chi fonowi tak
nie krzyczano. czyzby byl "lepszym murzynem"?
ps. o paleniu wlasnego stadionu nawet nie wspomne. a rzucanie rac na murawe i
kary, ktore pewnie sie za to posypia? coz, zaplaci sie ze sprzedazy gadzetow z
pogonia walczaca...
Obserwuj wątek
    • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 08.04.02, 14:13
      Czlowieku przeciez nikt nie podpalal stadionu specjalnie! To byl wypadek. A co
      do tych "odglosow" to w Polsce tak jest na kazdym stadionie. Moim zdaniem nie
      jest to objaw rasizmu ale raczej chec zdeprymowania zawodnika.

Pozdro.
      P.S. Ja nie robilem "malpich" odglosow :)
      • milseog Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 14:31
        gradus, ja wiem, ze to byl wypadek. nawet nie chce myslec co by bylo gdyby bylo
        to celowe podpalenie. mam nadzieje, ze tego tez nie robiles?:))))
        a jesli chodzi o te okrzyki, to fakt, ze tak jest na kazdym stadionie niczego
        nie tlumaczy. wszyscy krzyczeli na oliego, ale jak zostal polakiem i strzela
        bramki dla polski to jest fajny. o co tu chodzi? o to, ze nasz murzyn jest
        lepszy od ich murzyna?
        przypomina mi sie scena z filmu noc na ziemi jima jarmuscha. epizod w taksowce
        w paryzu. ogladales?:)
        pozdrawiam
        • franekkk Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 14:39
          deprymowac zawodnika mozna na wiele roznych sposobow
          juz wole co? ty kwo niz malpowanie
          wiocha na calego
          sceny nie pamietam przypomnisz

ale pamietam wypowiedz angielskich kibicow
          nasz czarnuch jest bialy
          zgroza i leperyzm
          • Gość: Tomik Re: rasizm na POGONI IP: *.ncr.com 08.04.02, 14:55
            Nie pochwalam takiego postępowania - nie "hukałem" choć siedziałem razem z tymi
            co to robili! :) Myślę, że pohukiwania byłoby znacznie mniej, gdyby nie
            trwające po ca 3 minuty zmiany w Wiśle i ostentacyjnie wolne zejścia z boiska w
            sytuacji gdy nam zależało na każdej minucie i przedłużeniu szans na zmianę
            wyniku!
        • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 08.04.02, 14:59
          Siedzialem na 15 sektorze wiec podpalenie to tez nie moja sprawka :).

A nawiasem mowiac to sedzia niby doliczyl 4 minuty a kumpel sprawdzal stoperem
          i bylo 3 min i 30 sek. Rozpoczynala sie kontra Pogoni wiec sedzia wolal chyba
          nie ryzykowac :(

Pozdro.
        • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 08.04.02, 15:03
          A co do Olego to mam mieszane uczucia. Wiem, ze dzieki niemu awansowalismy do
          MS (no i dzieki mnie tez bo aktywnie dopingowalem na Polska - Norwegia ;) ) ale
          nienawidze wrecz jak ktos zmienia obywatelstwo. Sam bym nie potrafil czegos
          takiego zrobic.

Pozdro.
          • franekkk Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 15:09
            podzielam
            w skrocie: nie powinno sie malpowac kogokolwiek za to ze jest inny
            niestety powinno sie napietnowac chec zmiany czegos co naturalnym nie jest
            a oli niestety troche jak michael jackson
            • franekkk Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 15:11
              mialo byc: co jest naturalnym

w tym miejsce urodzenia
              • jottka Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 15:16
                Franekkk, do wątków pogoniowych się nie wtrącam, bo temat mi jakby obcy, ale
                teraz nie rozumiem. Co Ci się nie podoba w zmianie obywatelstwa jako takiej?
                Rozumiem, że ten piłkarz dla jakichs tam korzyści to czynił, ale zdaje się i
                Polacy bardzo tego chcieli. Samo obywatelstwo patrioty z człowieka nie czyni,
                wyjąwszy wielce szczególne okoliczności, ale takie tu raczej nie zachodziły.
                Decyzja administracyjna i tyle.
                • franekkk Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 15:26
                  1. mozesz sie wtracac bo wbrew pozorom ciekawe rzeczy tez sa omawiane
                  2. zmiana obywatelstwa jak najbardziej nie wina faceta lub kobiety ze sie
                  urodzila tam gdzie sie urodzila
                  3. zmiana obywatelstwa zeby reprezentowac kraj to inna beczka
                  nie jestem rasista jakbys pytala z zyjatek nie lubie tylko glonow much i komarow
                  ale oli moim zdaniem zdradzil swoja ojczyzne owszem robie w gacie jak strzela
                  dla nas bramki ale on bez znaczenia kolor masa czy plec sie tutaj nie urodzil
                  gdyby pochodzil z vanatu czy jak im tam wyspomk koralowym zagrozonym
                  zatopieniem to owszem ale nigeria istnieje i pewnie jeszcze dlugo pociagnie
                  przeciez kupa niezbyt typowych europejczykow gra w reprezentacjach ale nie ich
                  wina ze rodzicow na sile do sluzenia przyciagnieto

jak tak dalej pojdzie to beda graly kluby paszportowe a nie reprezentacje
          • rabarbarian Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 15:16
            Gradus - z calym szacunkiem do Ciebie ale argument ze na innych stadionach
            w Polsce tez sa objawy rasizmu to g... nie argument. Ze tak robia nierozgarnieci
            debile to ma byc norma? To swiadczy tylko o prymitywizmie, braku mozgu a co
            za tym idzie podstaw do myslenia. Dlaczego zatem na spotkaniach koszykarskich
            np. we Wroclawiu gdzie na trybunach zasiada gro kibicow slaska nie ma takich
            odzywek i podobnych zachowan? Nie ma na zadnej hali w Polsce. To co z ta norma?
            A co do plonacych serpentyn - jak wyzej. Skoro kolesiowi brakuje wyobrazni i
            zamiast zgasic race butem albo rzucic ja w miejsce gdzie nie ma papieru to ja nazwe
            to tylko brakiem myslenia. A co powiesz o tych ktorzy wrzucili je na murawe. Brawo.
            Pogoń bogata - Pogoń zaplaci. Wstyd!
            • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 08.04.02, 15:35
              Ja tego nie pochwalam. Ani ponizania murzynow (jak do tej pory osobiscie znam
              tylko jednego i on jest ok ;) ) ani rzucania rac. Ale tych rzucajacych race to
              bylo kilku z kilkunastu tysiecy. Podobno jednego goscia "wyprowadzono" z
              trybun. Moim zdaniem trzeba bylo go spisac i niech on placi kary zamiast klubu.
              Nie wiem co z nim zrobili kibole ale sadze, ze nie bedzie tego milo wspominal.

A co do ponizania murzyna to znacznie gorsze byloby obrzucenie go np. bananami
              jak kiedys zrobili "kibice" Zaglebia z Olim. Dlatego duzo bardziej jestem zly
              za obrzucanie Podbroznego czym popadnie we Wronkach.

Co do Slaska to bez murzynow koszykowka by nie istniala wiec sie nie dziwie, ze
              czegos takiego w Hali Ludowej nie uslyszysz.

A tak wogole to stadion to niestety (a moze na szczescie) nie teatr ani opera.
              Bluzganie bylo, jest i bedzie na stadionach i to nie tylko w Polsce.

Pozdro.
          • Gość: Skuter Re: rasizm na POGONI IP: 192.168.0.* 08.04.02, 15:25

> nienawidze wrecz jak ktos zmienia obywatelstwo. Sam bym nie potrafil czegos
            > takiego zrobic.

Oli moglby przynajmniej dla pozoru nauczyc sie kilku slow w swoim ojczystym jezyku
            • franekkk Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 15:27
              skutera i rabarbariana popieram
              krotko bo zaraz znikam
              • rabarbarian Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 15:41
                Nie dajmy sie zwariowac. Jesli jest mozliwosc to sledze publikacje i wypowiedzi
                Olisadebe i nie natknalem sie na taka w ktorej mowi ze obywatelstwo to jego droga
                do poprawy byty i komfortu zycia. Podkreslal ze dzieki grze dla Naszej reprezentacji
                bedzie mogl sie dalej rozwijac pilkarsko. O tym marzy i to realizuje. A ze za tym sila
                rzeczy idzie dostatek materialny - tak jest teraz swiat sportowy zbudowany. Mam
                kolege ktory w Nigerii bywal dosyc czesto i nie opowiadal o tym kraju jako raju na ziemi.
                Czy to dziwne ze chce sie zyc normalnie?
                A i jeszcze jedno. Dlaczego zabierajac glos w dyskusji ktos zastrzega ze nie nasladowal
                glosu malpy?:)) To wstyd?:)
          • Gość: JACEK Re: rasizm na POGONI IP: 64.9.159.* 08.04.02, 15:40
            Gość portalu: Gradus napisał(a):

> A co do Olego to mam mieszane uczucia. Wiem, ze dzieki niemu awansowalismy do
            > MS (no i dzieki mnie tez bo aktywnie dopingowalem na Polska - Norwegia ;) ) ale
            >
            > takiego zrobic.
            >
            > Pozdro.

Nienawisc to juz bardzo blisko rasizmu, smutne ze musisz tak cierpiec w tej swojej NIENAWISCI do ludzi ktorzy mysla,
            albo wygladaja inaczej..............moze sie kiedys obudzisz z tego straszliwego snu o NIENAWISCI......
            PS zadaj sobie pytanie co tez pisalo w twoim paszporcie czy tez dowodzie jakis czas temu a co pisze dzis, tak samo
            ja mieszkancy wschodnich niemiec, paru republik radzieckich itd itd. kazdy ma prawo do zycia i utozsamiania sie ze
            spolecznoscia ktora mu odpowiada .
            PS teraz zadaj sobie pytanie kto wplaca z tytulu podatku dochodowego do kasy panstwa wiecej forsy , ty czy jakis
            bogaty pilkarz???????? I kto w takim razie(w tej quazi perfidnej skali porownawczej) jest bardziej ekonomiczno
            wartosciowym obywatelem POLSKI???? Ty czy ten pilkarz..............widzisz , zawsze masz dwie strony medalu......
            • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 08.04.02, 15:44
              Jacek : zle mnie zrozumiales !!! Ja go nie nienawidze. Podziwiam go za to jak
              gra. Mowilem tylko o samej zmianie obywatelstwa. To mi sie nie podoba i tyle.
              To oznacza, ze dla niego obywatelstwo to tylko kawalek szmaty w postaci
              polskiego dowodu osobistego.

Pozdro.
              • Gość: REKIN Re: rasizm na POGONI IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 08.04.02, 15:54
                Denerwują mnie tacy ludzie, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem.
              • rabarbarian Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 15:55
                Gradus - na szczescie kilku z kilkunastu tysiecy ale zapewniam Ciebie ze jesli
                transmisje ogladalo kilkaset tysiecy w Polsce to 99 % z nich mysli o nas wszystkich
                jak my o tych kilku. Zawile:) Wiem ale inaczej tego nie potrafie sobie wytlumaczyc.
                Mam nadzieje ze tak jak powiedziales kolesiowi odechce sie rzucania i przychodzenia
                na mecze. Jednak to polsrodek. Nie musialo dojsc do takiej sytuacji.
                Pamietam �deszcz� bananow w Lubinie. No i co z tego? Widziala to cala Polska
                a i tak nie wyciagamy wnioskow. Nie wiem takze jak mozna wartosciowac rzucanie
                czymkolwiek w tego lub innego. Obrzucenie kogokolwiek to forma ponizenia i rasizmu.
                A co do kosza - no widzisz. Tak jak nie potrafimy juz sobie wyobrazic koszykowiki bez
                ciemoskorych tak powinnismy sobie wyobrazic juz taka pilke bo gra w naszej lidze wielu
                obcokrajowcow.
                Mam nadzieje ze kibicereprezentacji Francji lub Holandii nie maja takich dylematow:)
                pozdr
                • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 08.04.02, 16:05
                  Masz racje. Ponizanie jest ponizaniem. Probowalem tylko powiedziec, ze nawet ci
                  ktorzy robili "malpie" odglosy to w 80% nie sa rasistami.
                  A kibice we Francji i Holandii tez maja dylematy. Tyle, ze ich murzyni sie
                  zazwyczaj w tych krajach urodzili. A nasz Oli na chypcika dostal obywatelstwo
                  po 2 latach pobytu w naszym kraju. Nawet slowa po Polsku praktycznie nie umial
                  powiedziec. I to tyle co mam do niego. A po Polsku to on sie juz nie nauczy
                  mowic. Po co skoro juz tu raczej nigdy nie bedzie mieszkal.
                  A i jeszcze do Jacka : nie sadze, zeby Oli placil podatki w Polsce.

Pozdro.
              • Gość: JACEK Re: rasizm na POGONI IP: 64.9.159.* 08.04.02, 16:06
                Przeczytaj moj post raz jeszcze, ja uzylem porownania w kontekscie obywatelstwa. Chcialem Ci poprostu
                pokazac ze nienawisc czy tez nietolerancja wobec ludzi ktorzy zmieniaja obywatelstwo moze miec bardzo
                krzywe zwierciadlo. Dalem ci maly przyklad, jesli frapuje cie problem np jezyka ( KTOS MA POLSKI PASZPORT A
                PO POLSKU NIE UMIE MOWIC) to znaczy to ze Ty jestes lepszym czy tez bardziej prawdziwym POLAKIEM???
                Czy moze ten ktory zna jezyk polski lepiej niz Ty , zna historie i polskie obyczaje lepiej niz Ty jest bardziej niz Ty
                prawdziwym polakiem??? Kiedy w takim razie ( jezeli jest to w ogole mozliwe wedlug ciebie) mozna przyjac
                obywatelstwo innego kraju??????
                • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 08.04.02, 16:16
                  Jacek : dalej mnie nie rozumiesz. Ja nie zabraniam nikomu zmieniac
                  obywatelstwa. Ja bym po prostu tego nigdy nie zrobil i tyle. Nie uwazam sie
                  przez to za lepszego Polaka.

Wrecz wydaje mie sie, ze to Ty ziejesz nienawiscia i chcesz pokazac jaki to
                  jestes tolerancyjny. Nie starasz sie zrozumiec o co mi chodzi tylko z gory
                  zakladasz, ze ja nienawidze murzynow i innych obcych. A ja bym chcial, zeby w
                  Szczecinie mieszkalo wiele roznych narodowosci bo moga one wniesc wiele dobrego
                  do naszego zycia.

Pozdro.
                • rabarbarian Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 16:24
                  Wielu pilkarzy obu reprezentacji ktore wymienilem rodzilo sie na malych wysepkach
                  ktore sa terytoriami zaleznymi Francji czy Holandii. Oni tez musieli sie nauczyc bycia
                  Holendrem czy Francuzem.
                  A co sadzisz o bialym centrze koszykarskiej reprezentacji Polski - Joe McNaull?
                  Uzyskanie obywatelstwa ulatwil mu slub z Polka ale zostal tu i gra dla Polski. Nie
                  slyszalem zeby mial klopoty z powodu swojego amerykanskiego obywatelstwa. Nie
                  slyszalem takze zeby ktos pohukiwal na niego kiedy gral w barwach Komfortu Stargard.
                  pozdr
                  • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 08.04.02, 16:37
                    Dalej nie rozumiecie, ze ja nikomu nie zabraniam zmiany obywatelstwa. Byc moze
                    uzylem zlego slowa na poczatku i stad nieporozumienie. To "nienawidze" to nie
                    bylo to co chcialem wyrazic.
                    A z McNaulem (nie pamietam jak sie pisze jego nazwisko) juz jest troche
                    inaczej. Jednak pare ladnych lat mieszkal juz w Polsce. Nauczyl sie polskiego i
                    wyglada, ze chce w Polsce zostac na stale. Wiec wyglada to troche inaczej niz u
                    Olego. Mam wrazenie, ze Olisadebe zrobil to jedynie dla kariery.

Ja nawet gdybym wyjechal z Polski to bym nie zmienil obywatelstwa. Moja
                    kolezanka od kilkunastu lat mieszka w Niemczech i jakos nie musiala zmieniac
                    obywatelstwa chociaz dostalaby je od razu bez zadnego problemu.

Jeszcze raz pozdrowienia. Dla Olisadebe i innych tez :).
              • Gość: JACEK Re: rasizm na POGONI IP: 64.9.159.* 08.04.02, 16:22

> Jacek : zle mnie zrozumiales !!! Ja go nie nienawidze. Podziwiam go za to jak
                > gra. Mowilem tylko o samej zmianie obywatelstwa. To mi sie nie podoba i tyle.
                > To oznacza, ze dla niego obywatelstwo to tylko kawalek szmaty w postaci
                > polskiego dowodu osobistego.
                >
                >
                > Pozdro.

HELLO!!!!!HELLO!!!!
            • Gość: jelcyn Re: rasizm na POGONI IP: *.omega.szn.pl 15.04.02, 17:30
              Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Gość portalu: Gradus napisał(a):
              >
              > > A co do Olego to mam mieszane uczucia. Wiem, ze dzieki niemu awansowalismy
              > do
              > > MS (no i dzieki mnie tez bo aktywnie dopingowalem na Polska - Norwegia ;)
              > ) ale
              > >
              > > nienawidze wrecz jak ktos zmienia obywatelstwo. Sam bym nie potrafil czego
              > s
              > > takiego zrobic.
              > >
              > > Pozdro.
              >
              > Nienawisc to juz bardzo blisko rasizmu, smutne ze musisz tak cierpiec w tej swo
              > jej NIENAWISCI do ludzi ktorzy mysla,
              > albo wygladaja inaczej..............moze sie kiedys obudzisz z tego straszliweg
              > o snu o NIENAWISCI......
              > PS zadaj sobie pytanie co tez pisalo w twoim paszporcie czy tez dowodzie jakis
              > czas temu a co pisze dzis, tak samo
              > ja mieszkancy wschodnich niemiec, paru republik radzieckich itd itd. kazdy ma
              > prawo do zycia i utozsamiania sie ze
              > spolecznoscia ktora mu odpowiada .
              > PS teraz zadaj sobie pytanie kto wplaca z tytulu podatku dochodowego do kasy pa
              > nstwa wiecej forsy , ty czy jakis
              > bogaty pilkarz???????? I kto w takim razie(w tej quazi perfidnej skali porowna
              > wczej) jest bardziej ekonomiczno
              > wartosciowym obywatelem POLSKI???? Ty czy ten pilkarz..............widzisz , z
              > awsze masz dwie strony medalu......

tak naprawde to nie wiem o co ci chodzi? czy ty myslisz ze OLi sobie wybral
              Polske jako jego ukochany kraj on nawet polakow nie lubi i w cale sie z tym nie
              kryje on nie jest patryiota on robi kariere, a czy ty naprawde uwazasz ,ze kto
              placi wieksze podatki ten jest lepszym obywatelem? straszne
          • Gość: JACEK Re: rasizm na POGONI IP: 64.9.159.* 08.04.02, 16:19

> A co do Olego to mam mieszane uczucia. Wiem, ze dzieki niemu awansowalismy do
            > MS (no i dzieki mnie tez bo aktywnie dopingowalem na Polska - Norwegia ;) ) ale
            >
            > takiego zrobic.
            >
            > Pozdro.

HELLO!!!!!!
            • rabarbarian Re: rasizm na POGONI 08.04.02, 16:44
              No nieszczesliwa ta nienawisc:) Podalem przyklad z McNaullem bo jego
              losy sa podobne do Oliego. Jak sam napisales mieszka od kilku lat w Polsce
              ale Olisadebe tez miaszkal. Taz za zone pojal Polke ale tak jak napisalem we
              wczesniejszym poscie - zmienil obywatelstwo zeby rozwijac swoja pilkarska
              kariere. Rozmawialem z Jozkiem (bo chyba juz nasz on:)) w ubieglym roku i
              mowil w naszym jezykui zareczam ze obaj mielismy przy tym duzo �zabawa�:)
              W Ameryce z wiadomych wzgledow kariery juz nie mial szans zrobic a mysle
              ze w tej dyspozycji jako prezentuje obecnie spokojnie gralby w innych slabszych
              ligach w Europie. Wybral Polske. Myslisz ze tylko dlatego zeby poprawic swoj
              byt materialny?:)
              pozdr
              • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 08.04.02, 16:56
                Mysle, ze moglo mu sie spodobac w Polsce a poza tym wbrew pozorom zapewne moze
                tu zarobic wiecej niz w USA czy w nizszych ligach europejskich. W Ameryce jest
                zbyt duza konkurencja w jego profesji :)
                A tak nawiasem mowiac to slyszalem kiedys jak gadal po polsku i calkiem niezle
                mu szlo.

Pozdro.
                • franekkk Re: rasizm na POGONI 09.04.02, 08:12
                  w pierwszej wypowiedzi gradus troche przesadzil ale juz sie wyprostowal :))
                  i bardzo dobrze ze zostal przytoczony przyklad mcnaulla amerykanina ktory
                  przyjal polskie obywatelstwo wystepuje w reprezentacji narodowej i co chyba
                  najwazniejsze w tej dyskusji jest bialy
                  a dlatego to jest najwazniejsze zeby wszyscy przejrzeli na oczy:
                  moim zdaniem mcnaull i olisadebe stoja w jednym rzedzie
                  obydwaj pochodza z krajow w miare wolnych wiec azyl polityczny nie wchodzi w
                  gre
                  obydwaj przeniesli sie do w miare wolnego kraju i z nim wiaza swoja przyszlosc
                  (mam nadzieje ze oli tak jak joe) wiec nie ma powodu by paszportu im nie
                  przyznac
                  ale reprezentowanie kraju ktorego obywatelem sie jest od np 2 miesiecy jest
                  przynajmniej dla mnie dziwne
                  jest to zmiana barw ale klubowych!!
                  w watku o lizaku niejaka b-lanka sostala zjechana za to ze ze stanow krytykuje
                  w czambul wszystko co zostawila w szczecinie
                  cytujac: "nie sra sie w gniazdo z ktorego sie pochodzi"
                  wiec jak nazwac dzialanie i ocenic postepowanie ludzi ktorzy gdyby nie trafili
                  do polski to trafiliby do czech szwecji portugalii holandii albo niemiec?

nie ma znaczenia czy w reprezentacji gra ciemnoskory heskey czy bialy ale 100
                  razy od niego glupszy becham obydwaj urodzili sie jako podwladni jej
                  krolewskiej mosci i tez bez znaczenia czy w anglii czy terytorium zaleznym

i jeszcze jedno gdyby watek zostal zalozony na podforum czy byloby tyle
                  wypowiedzi? watpie
                  • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 09.04.02, 10:07
                    Nie przesadzilem tylko uzylem zlego slowa. Nie podoba mi sie zmienianie
                    obywatelstwa i tyle.
                    Tak samo nie podoba mi sie posiadanie 2 obywatelstw jednoczesnie (pomijajac to,
                    ze jest to niezgodne z prawem).

A co powiesz o czlowieku, ktory zmienia obywatelstwo z polskiego na na
                    niemieckie i jednoczesnie zmienia sobie nazwisko np. na Bernd Schneider :).
                    Kazdy moze robic co chce (jesli oczywiscie nie krzywdzi innych) ale mi sie moze
                    to nie podobac. A Jacek chcial koniecznie ze mnie zrobic jakiegos rasiste albo
                    chorego z nienawisci.

Pozdro.
                    • franekkk Re: rasizm na POGONI 09.04.02, 10:17
                      no to jeszcze pozostaje darius michalczewski
                      niemiec czy katolik?
                      • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 09.04.02, 10:41
                        No wlasnie Michalczewski. Zmienil obywatelstwo, przez jakis czas mial na
                        spodenkach nawet mala bialo-czerwona flage. Ale potem jakos ta flaga po pewnym
                        czasie zniknela.
                        Ciekawe jaki hymn zagraja Michalczewskiemu jak bedzie walczyl w Gdansku? Polski
                        czy niemiecki? Ostatnio jak walczyl w Berlinie to przyjechalo sporo Polakow.
                        Lecial hymn niemiecki a oni probowali spiewac slowa polskiego hymnu. Wg mnie to
                        bylo tragiczne.

Troche mnie smieszy jak Tiger mowi, ze nie jest Niemcem ani Polakiem tylko
                        obywatelem Europy. A wtedy oczywiscie nasi komentatorzy (Szpakowski i inni) az
                        pieja z zachwytu.
                        Ale widac, ze Michalczewski powoli jakby probuje wrocic do Polski. Powrot syna
                        marnotrawnego?

Pozdro.
                      • rabarbarian Re: rasizm na POGONI 09.04.02, 10:42
                        Franek - jasne ze watek na podforum bylby niemal martwy ale
                        widac kochamy Pogoń:)
                        Szczerze mowiac dziwi mnie dlaczego watek zmiany obywatelstwa i
                        reprezentacji kraju budzi takie kontrowersje. Nie pamietam zeby swiat
                        sportowy oburzal sie gdy bodaj Ludmila Narożilenko a obecnie Enkvist
                        (nie wiem jak sie pisze poprawnie to nazwisko?) zmienila barwy narodowe.
                        Zmienila obywatelstwo poslubiajac Szweda ale czy to mialo oznaczac ze
                        skoro kocha biegac to ma juz tego nie robic dla Szwedow? A Kipketer?
                        Mysle ze jest nadal cenionym biegaczem choc z dunksa flaga na koszulce.
                        Michalczewskiemu zycze wszystkiego najlepszego i wygranych walk. Zawsze
                        mowil ze zmienia obywatelstwo bo chce sie rozwijac sportowo gdyz w Polsce
                        nie mial ku temu warunkow. Oplacalo sie. Jest mistrzem swiata a za tym sila
                        rzeczy ida juz gigantyczne pieniadze. A ze Niemcy wola u siebie wspierac
                        Niemcow to chyba nic dziwnego.
                        pozdr
                        • Gość: Gradus Re: rasizm na POGONI IP: *.eemagine.com 09.04.02, 11:00
                          To, ze swiat czegos nie potepia to nie znaczy, ze je nie moge tego zrobic
                          (potepic :) ). Ja czuje w takim przypadku pewien niesmak (czasem wiekszy czasem
                          mnejszy a czasem nie czuje go prawie wogole - zaleznie od okolicznosci i celu
                          zmiany obywatelstwa). Nikomu nie zabraniam tego robic.
                          A w przypadku sportu to czemu nie zrobic reprezentacji zlozonej z 10
                          importowanych na mistrzostwa Olisadebe (niekoniecznie chodzi o murzynow bo
                          zaraz znowu wyjdzie, ze jestem rasista) i Dudka (albo moze lepiej Majdana).
                          Tylko czy to by byla rzeczywiscie reprezentacja Polski? Czy moglbym sie cieszyc
                          z jej sukcesow?

Pozdro.
                  • Gość: milseog Re: rasizm na POGONI IP: 212.244.66.* 10.04.02, 14:36
                    franekkkk, to ja zjechalem blanke i jakos nie widze zwiazku miedzy tym moim jej
                    zjechaniem, a twoja ostatnia wypowiedzia. nie mam nic przeciwko zmianie
                    obywatelstwa, ale tez nigdy bym tego nie zrobil. dobrze mi z orlem na
                    paszporcie. jednakowoz, uwazam, ze kazdy ma prawo wyboru miejsca zamieszkania i
                    zaden urzedas nie powinien mu tego zabronic.tymczasem (wbrew temu co sie czyta
                    o liberalizacji prawa imigracyjnego w co rusz to innym kraju, czyt. niemcy i
                    francja) przepsutka do mieszkania na danym terytorium jest ciagle najczesciej
                    paszport. sam znam czeszki i polki, ktore wychodzily za maz w anglii i stanach
                    tylko w tym celu. mierzi mnie to, ze zeby obejsc pieprzonych biurokratow
                    musdialy decydowac sie taki krok, ale pokreslam, ze sam tego bym nie zrobil.
                    co do blanki, to sprawa jest zupelnie inna. urodzila sie tu, wychowala, pobrala
                    nauki za kase twoich rodzicow i moich, a moze nawet juz twoja (nie wiem ile
                    masz lat) a teraz zyje sobie w philadelphii i sra na to wszystko. a to nie
                    ladnie i tak sie nie robi. szacunek czyli respect nawet tam gdzie mieszka ma
                    kluczowe znaczenie.
                    zgadzam sie z toba, ze gdyby to bylo na podforum postow byloby mniej, ale i
                    tutaj dyskusja nam sie rozmywa. mialo byc o rasizmie na pogoni a nie w atenach
                    czy wroclawiu:)))
                    pozdrawiam
                    • franekkk Re: rasizm na POGONI 10.04.02, 14:53
                      zwiazek miedzy blanka a sportowcami reprezentujacymi kraj inny niz ten z
                      ktorego pochodza jest chyba oczywisty
                      (dla mnie, jesli masz inna optyke to mnie oswiec sory w tym tygodniu wyjatkowo
                      kiepsko spie)
                      i jedno i drugie sra w gniazdo z ktorego pochodzi
                      i choc to nieladnie to i jedno i drugie ma do tego prawo
                      natomiast reprezentowanie kraju ktorego obywatelem stalo sie dopiero w wieku
                      lat np 20tu lagodnie rzecz ujmujac do moralnych nie nalezy

to ty zjechales blanke no dobrze
                      to dobrze czy zle?
                      • milseog Re: rasizm na POGONI 10.04.02, 15:04
                        zjechalem ja bo wedlug mnie jej sie nalezalo. a zwiazku, drogi franku, dalej
                        nie widze. nie slyszalem, zeby oli czy mcnaull zle wyrazali sie o nigerii czy
                        stanach,a jak obaj wiemy te kraje do najciekawszych nie naleza. skoro oni nie
                        sraja w stare gniazda, to dlaczego robi to taka blanka? o to mi chodzilo.
                        ale to juz niewazne. mowmy o tym huczeniu przy czarnoskorych pilkarzach na
                        naszynm stadionie, a nie blance.
                        pozdrawiam
                        • franekkk Re: rasizm na POGONI 10.04.02, 15:14
                          zwiazek widze taki:
                          sportowiec ktory przyjal nowe obywatelstwo i bynajmniej nie w wieku lat 3 bo
                          przyjechal z rodzicami i reprezentuje nowy kraj to tak jakby robil do gniazda
                          czyli kraju gdzie sie wychowal nawet jesli nic zlego o poprzedniej ojczyznie
                          nie mowi

poprzednia ojczyzna - pieknie

a do rasizmu podejsc mozna tak
                          1. monitoring i co 1/2 stadionu wyprosza chyba nie
                          2. jottkowizm uparcie konsekwentnie i systematycznie pouczac przynajmniej
                          jednego goscia jak zamalpuje

kiedys celowalem serpentynami w white boys w 1 albo 2 sektorze
                          pomoglo :))) juz ich nie ma
                          • rabarbarian Re: rasizm na POGONI 10.04.02, 16:18
                            franek - to gratulacje za ta ostatnia akcje:))) drugi tzw. jottkowy punkt
                            - uwazam ze rozwiazanie silowe jest skuteczniejsze (knebel):))) a co?:)
                            A co sie ma do srania w nasze ojczyste gniazda.... to sie spytam tak?
                            Co z nieszczesnymi sportowcami typu Dariusz Wosz lub Miroslaw Klose
                            ktorym rodzice w wieku (Wosz chyba 9 a Klose 11lat - nie pamietam)
                            zafundowali wycieszke do faterlandu? A te zmrole jeszcze zeby bylo malo
                            w reprezentacji Niemiec zagraly:) Klose chyba nawet na mundial pojedzie.
                            pozdr
                            • jottka Re: rasizm na POGONI 10.04.02, 21:37
                              Jako Gatunkowa Przedstawicielka Jottkowizmu się wtrącę odnośnie rozwiązań
                              siłowych postulowanych przez rabarbariana. One są fajne i miło jest czasem
                              komuś przylać - zwłaszcza jak sam się prosi ;))), tylko że one są na krótką
                              metę. Chyba już cytowałam w podobnych kontekstach T.Love, ale co szkodzi raz
                              jeszcze - "wszystkich nie zabijesz, uwierz mi..."
                              • rabarbarian Re: rasizm na POGONI 11.04.02, 10:17
                                jottka - czyli jak inaczej. Dla niektorych na lekcje wychowawcze juz
                                za pozno:( No knebel jest skuteczny ale gardla nawet tych zmalpialych
                                moga sie przydac do dopingowania Pogoni. Trudna sprawa:)
                                A mozna im choc rece wykrecac?:)))
                                • milseog szkoda, ze sie RAFek nie wypowiedzial ...:( 11.04.02, 13:15
                                  szkoda i to wielka. jako przedstawiciel zorganizowanych kibicow moze
                                  powiedzialbym co i jak, i czy bede kneble czy lamanie rak.:)
                                  • rabarbarian Re: szkoda, ze sie RAFek nie wypowiedzial ...:( 11.04.02, 13:19
                                    Postulaty! Likwodowac w zarodku wszelkien objawy zmalpeinia na
                                    paprikanie im. Floriana Krygiera! Tubowac kazdego co taki odglos wyda!
                                    Te wyciszony nozownik!:) Mozesz rezac kozikiem bo i tak wszyskich
                                    nie zabijemy:))))
                                    • milseog Re: szkoda, ze sie RAFek nie wypowiedzial ...:( 11.04.02, 13:48
                                      zgadzam sie z przedmowca. przejdzmy od slow do czynow. jako pierwszego do
                                      zabrania glosu w tej sprawei wzywam mimo wszystko rafka jako przedstawiciela
                                      zorganizowanych struktur komitetu zjednoczonych kibicow morskiego klubu
                                      sportowego pogon szczecin. powitajmy go brawami!!
      • Gość: jelcyn Re: rasizm na POGONI- IP: *.omega.szn.pl 15.04.02, 17:17

> Czlowieku przeciez nikt nie podpalal stadionu specjalnie! To byl wypadek. A co
        > do tych "odglosow" to w Polsce tak jest na kazdym stadionie. Moim zdaniem nie
        > jest to objaw rasizmu ale raczej chec zdeprymowania zawodnika.
        >
        > Pozdro.
        > P.S. Ja nie robilem "malpich" odglosow :)

wiesz czego to jest objaw ? ZACOFANIA SPOLECZNEGO istniejace niestety w calej
        Polsce
      • Gość: rg Re: rasizm na POGONI IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 19:08

> Czlowieku przeciez nikt nie podpalal stadionu specjalnie!

jak się ogląda co poniektórych to tak do końca nie wiadomo !!

>To byl wypadek.

wypadek to by był wtedy, gdyby takiemu co chciał podpalić stadion,
        głowę koło d..y oberwało ;)))

• Gość: jelcyn Re: rasizm na POGONI IP: *.omega.szn.pl 15.04.02, 17:09
      masz racje ziomus sam sie czulem jakbym z malpami na trybunach siedzial? a co
      do malego pozaru to nikt z organizatorow nie wpadl, ze 15tys serpentyn a potem
      liczne fajerwerki to zagrozenie pozarowe i nie jest to dla mnie wina kibicow,
      a oczywista wina organizatora zawodow
      • Gość: RAFek Re: RAFek zabiera głos IP: *.rajsat.pl 16.04.02, 11:33
        Wywołany przez nieznane mi osobiście gremia ;) do tablicy, ja, jako
        przedstawiciel zorganizowanych struktur kibiców Morskiego Klubu Sportwego Pogoń
        Szczecin, ja jako jeden z organizatorów oprawy mezcu z Wisłą Kraków,
        jajakonstruktor choreografi i w końcu jajakopodpalacz wulkanów uprzejmie
        informuję wszystkich zainteresowanych, że przewidzieliśmy iż od fajerwerków
        może zając się żywym ogniem to coś białego co zostało rzucone przed meczem,
        stąd uprzątneliśmy te białe świństwa z bezpośredniej bliskości ognistych
        wulkanów. Niestety nie przewidziałem (przyznaje się do błędu), ze niektóre
        osoby posiadające w swoich rękach race odpalane na płocie, po ich wygasnięciu,
        zrzuca je na dół - stąd dwa największe ogniska zapłonęły przy bramkach
        ewakuacyjnych... Na szczeście dzięki przytomności umysłu kilkunastu kibiców
        (także mojej osoby) udało się opanować sytuację.
        Mea culpa... mam nauczkę na przyszłość.

W temacie wrzucenia rac i wulkanów na boisko - przychylam się do wniosku
        szanownego gremium - i proponuje siłową, przyspieszona naukę dobrego zachowania
        na trybunach wobec idiotów psujących coś, co zostało przygotowane wielkim
        nakładem sił (podobne rozwiązania funkcjonują w W-wie) - gdyż niektórym
        perswazja słowna nie wystarczy.
        Odnośnie wydawania przez trybuny małpich odgłosów - proszę mnie i
        Stowarzyszenia KSPS z nimi nie identyfikować... Przyczyny ich powstania można
        analizować w wielu płaszczyznach....

pzdr
        • milseog nareszcie! 16.04.02, 11:46
          no, rafek, nareszcie glos rozsadku ze strony formalnej grupy. o taka odpowiedz
          mi chodzilo. a z tym nieznanym gremium to nie przesadzaj, wszak mam u ciebie
          browarek, ktory na dodatek podobno sie chlodzi:)
          • franekkk kiedy wreszcie... 16.04.02, 12:09

to moze jeszcze rafek jako main organizator orientuje sie jak dlugo trzeba
            bedzie przemycac serpentyny bo z katowicami to byla komedia serpentyn nie wolno
            bo sie pala ale gazete pod d juz wolno
            wiem nie jestes wlascicielem obiektu ale moze wiesz bo nie wiem czy na radomsku
            znowu mam sie bawic w przemytnika
            • Gość: RAFek Re: Serpentyny IP: *.rajsat.pl 16.04.02, 14:36
              Niestety, w temacie serpentyn nie tyle chodzi o to, że się palą, ile o to, że
              nierozwiniętymi można prowadzić "obrzut" doś sporej części murawy - taka jest
              officjalna wersja i tego się Alkon 3ma...
              Zreszta jednym z głównych pytań obserwatora meczu Pogoń-Wisła z ramienia PZPN,
              było: JAK KLUB KIBICA DOSTARCZYŁ NA TRYBUNY 15000 SERPENTYN??? (czyt. bez
              kontroli) O PIROTECHNICE NIE WSPOMINAJĄC...

A piffko jak już rzekłem - chłodzi się ;) - niech się cieplej zrobi...
    • Gość: RAFek Re: PS IP: *.rajsat.pl 16.04.02, 15:04
      milseog napisał(a):
      zaplaci sie ze sprzedazy gadzetow z pogonia walczaca...

PS - wybij to sobie z głowy ;p - te pieniądze (zyski) są wyłącznie własnością
      drużyny...
      Prosze nie mieszać tu spraw złotówek, KSPS i PW

pzdr

• milseog wywołany odpowiadam:) 17.04.02, 09:47
        RAFek, to bylo tak ironicznie :P. zdziwilbym sie i zle by bylo gdyby zyski ze
        sprzedarzy gadzetow zwiazanych z tak "kontrowersyjna" i obrazoburcza
        akcja :)))), poszly na likwidowanie demolki zrobionej przez debili. chodzilo mi
        bardziej o to, ze klub nie ma kasy, ktos przycina na biletach a tu jeszcze kary
        moga byc. kto mialby to zaplacic? my, kibice, zapewne.
        zreszta, poki co kar nie ma, pogon walczy (choc ostatnio slabo) a my spiewamy.
        ps. a to i tak cie nie uratuje od browarka. niech no sie tylko cieplej zrobi :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka