Dodaj do ulubionych

Nowa organizacja SOP

10.04.02, 11:04
Nasz Prezydent zastanawia się jak zorganizować strefę parkowania. A ja się
pytam - po co ? Lepiej to dziadostwo zlikwidować...
Powodów jest tysiąc ale to kilka które mi przychodzą na poczekaniu do głowy:
- coraz częsciej rezygnuję z zakupów w centrum na rzecz hipermarketów - po
prostu benzyna wychodzi mi taniej niż bilety postojowe - zresztą wcześniej czy
później i tak mi wlepią mandat mimo że wypełniłem kupon bo jakiś ślepak go "nie
zauważy",
- miasto ma z tego minimalny dochód - nie wiem czy w ogólnym rozrachunku (np.
zmniejszenie się wartości sklepów w centrum) nie ponosi wręcz strat,
- SOP nie spełnia swojej roli - bo tłok jak był tak jest a parkingów
(obiecanych) nie ma i nie będzie...
Obserwuj wątek
    • pestroy Re: Nowa organizacja SOP 10.04.02, 11:40
      Jako wielokrotnie karany za "nieopłacony postój" podpisuję sie obiema rękami
      pod inicjatywą na rzecz zlikwidowania SOP w Szczecinie. SOP miała wymuszać ruch
      samochodów aby te nie korkowały przeciążonego centrum a dodatkowo wypracować
      dochód na budowę nowych miejsc parkingowych . Ani jeden ani drugi cel nie
      został zrealizowany . Dodatkowo strażnicy SOP nie reagują na samochody
      postawione poza SOP mimo,że te blokują często dojazd do posesji,sklepów itp.
      Po kilku latach funkcjonowania SOP powinno być już widać pieniądze , które
      wydajemy na parkowanie . W każdym razie należy renegocjować umowę z firmą
      obsługującą SOP aby pieniądze za postój samochodów wpływały do kasy miejskiej a
      nie do... no właśnie gdzie jest szmal za mandaty które opłaciłem ??? Jestem
      ciekawy ile samochodów w/g sprzedanych biletów parkowało w centrum w czasie
      tych kilku lat ??? Dałoby to odpowiedź na pytanie ile miejsc parkingowych
      należy dodatkowo zbudować aby w końcu na tym miasto zarobiło albo o ile należy
      podnieść opłatę parkingową ...
      • franekkk Re: Nowa organizacja SOP 10.04.02, 13:58
        wiec w takim razie jak wymusic cyrkulacje aut (nim sie pojawia wielopoziomowe a
        nawet juz jak sie pojawia)
        wg badan w miastach europejskich 30-60% aut krecacych sie po centrum to
        szukajacy wolnego miejsca
        • pestroy Re: Nowa organizacja SOP 10.04.02, 14:28
          Własnie wróciłem z centrum gdzie wykonałem 3 kółka próbując zaparkować dookoła
          PEKAO SA przy PL.Zołnierza ;( . Jako ,że w zasięgu wzroku nie było hycla
          parkingowego a co za tym idzie nie mogłem kupić biletu więc moja wizyta w banku
          była b.krótka :). M.in z tego powodu zamierzam zrezygnować z usług tegoż banku
          na korzyść placówki wirtualnej. Wynika z tego,że zmniejszenie się ruchu w
          centrum dokona się dzięki :
          a) e-bankom
          b) e-handlowi
          c) barom drive-in ;)

a po ordery wypnie pierś właściciel prywatnej firmy ,która "wygrała"
          przetarg na kasowanie pieniędzy od kierowców zatrzymujących samochody w
          publicznych miejscach oznaczonych białą farbą...

• jottka Re: i gdzie indziej 10.04.02, 21:23
            Dziwne, niby w Krakowie mieszkam, a problemy takie same ;))) Tyle, że tutaj w
            tzw. ścisłej strefie kłopot polega przede wszystkim nie na znalezieniu miejsca,
            tylko kogoś, kto sprzeda pożądaną kartę postojową. Kiedyś były w każdym kiosku,
            potem były długie przetargi na najlepszą firmę, która ten ciężar z miasta
            zdejmie, a teraz wszyscy płaczą.

Firma - bo pracy ma za dużo i oświadczyła, że w tych warunkach to ona nie może,
            miasto - bo okazało się, że nikt nie chce płacić abonamentów wziętych z sufitu
            (z wyjątkiem darmowych kart dla radnych, bo oni Dla Nas Pracują ;))), a ludzie -
            bo wprawdzie kart nie kupisz, ale "ulicznik" da ci mandat. I przyzna, że to
            prawda, w okolicy kart nie ma...

A banki wirtualne dają lepsze oprocentowanie niż te na żywo :)))
            • bbury Re: i gdzie indziej 11.04.02, 08:18
              A gazeta ma siedzibę przy strefie przez co przez długi czas nie odbierałem
              kubka :(
              jej redaktorom strefa nie przeszkadza ???
    • Gość: Asek Re: Nowa organizacja SOP IP: *.sssa.com.pl 22.04.02, 15:43
      Też jestem za likwidacją bzdurnego pomysłu jakim jest SOP. Jeśli zaś chodzi o
      cyrkulację samochodów na parkingach to Enerdowcy kiedyś wymyślili coś co się
      doskonale sprawdzało: parkplatz czyli miejsce, na którym parkujący samochód
      powinien mieć ustawioną godzinę parkowania na tzw. parkscheibe czyli
      plastikowym zegarku przyklejonym do szyby. Policja wyrywkowo sprawdzała
      ustawienia zegarów.
      • Gość: mp Tak, czy inaczej organizacja parkowania aut....... IP: *.vx.pl 22.04.02, 22:42
        Tak, czy inaczej organizacja parkowania aut w mieście, nie powinna oznaczac
        automatycznie prawa do okradania posiadaczy samochodów.

I tak, za dużo jest w naszym państwie usankcjonowanego prawem złodziejstwa.

Gdyby komuś z licznych rzesz władz miał przyjść do głowy jakiś pomysł, to
        byłbym pocieszony, gdyby zakazano parkowania aut pracownikom urzędów w ich
        pobliżu /patrz UM np./.

I jeszcze aby zdarzył się cud i mi by zwrócono część kasy, jaki poszedł z
        pieniędzy składkowych na wybudowanie parkingu na piętrze ZUS, jako, że służy on
        wyłącznie wygodzie urzędników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka