Gość: oko IP: 10.10.129.* 31.08.01, 13:07 ... w koncu nie mozemy byc gorsi niz V :))) A i w jedyncie nie brakowalo ciekawych historii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mike Re: I LO - piszcie IP: *.*.*.* 31.08.01, 13:09 Gość portalu: oko napisał(a): > ... w koncu nie mozemy byc gorsi niz V :))) A i w jedyncie nie brakowalo ciekaw > ych historii Moznaby tu wlaczyc caly dzial o prof. Luczce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: I LO - piszcie IP: 10.10.129.* 31.08.01, 13:15 albo stworzyc nowy - na przyklad o pani Dydo. Moze ktos bedzie potrafil wyjasnic jak ona sobie radzila z myciem naczyn w takich dlugich paznokciach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: I LO - piszcie IP: *.*.*.* 31.08.01, 13:23 Gość portalu: oko napisał(a): > albo stworzyc nowy - na przyklad o pani Dydo. Moze ktos bedzie potrafil wyjasni > c jak ona sobie radzila z myciem > naczyn w takich dlugich paznokciach:) Ja ja znalem jako Dauksze. Oczywiscie juz wtedy rzucala kluczami i darla sie: -Chlopie, jestes prostszy niz instrukcja obslugi mlotka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: I LO - piszcie IP: 195.224.164.* 31.08.01, 15:21 I LO bylo beznadziejne, zanizali oceny i cala szkola miala bzrdzo przygnebiajacy wystroj. Jedynymi nauczycielami ktorzy dali sie zapamietac byla pani od polskiego, prof. Krzemienska, bardzo ostra ale wlepila w nas troche kultury, prof. Kurzaj od angola, jedyny przychylny tam nam uczniom nauczyciel i prof. Wnek od fizyki ktory jest teraz dyrem szkoly amerykanskiej i zawsze pytal na wyrywki 5 osob przy tablicy. Jest on tez dyrem szkoly amerykanskiej. W ogole w tej szkole bylo beznadziejnie i dobrze ze moje szkolne lata juz za mna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: I LO - piszcie IP: 64.9.159.* 31.08.01, 15:46 Trzeba bylo isc do szkoly w ktorej zawyzali by twoje oceny, napewno by ci to w zyciu bardzo pomoglo.......... mialem w jedynce dwoch wychowawcow, pierwszy to Migacz od matmy, drugi to czlowiek ktorego zawsze bede pamietal jako wspanialego nauczyciela prof.Luczko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: I LO - piszcie IP: *.polsteam.com.pl / 158.2.8.* 24.04.02, 11:28 Moim pierwszym wychowawca też byl MIgacz, później również Luczko. czyzbyśmy się znali? I F - matura 83' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: I LO - piszcie IP: 64.9.159.* 24.04.02, 15:09 Mozliwe, znalas takich trzech : kuba,sworek i jacek???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: I LO - piszcie IP: *.polsteam.com.pl / 158.2.8.* 06.05.02, 15:25 Dopiero dzis wróciłam do tej strony i jest odzew!!! Pewnie że znałam, jeden (Jacek)złamał sobie nogę i nie skończył z nami wyjeżdzając w międzyczasie(?). Ja szczęśliwie mimo drobnych problemów pozegnałam się z tą naszą budą w terminie. Jak myślę o liceum to czuję się strasznie staro. Ale niedawno(ha, ha) ze dwa lata temu spotkaliśmy sie w bardzo wąskim gronie - trudno bylo nas połapać - i powspominaliśmy. Stan aktualny niektórych jest imponujący (prawnicy, managerowie, naukowcy, bankierzy), ale są też smutne historie. Szkoły jednak nie da sie zapomnieć.Mam ciągle to zdjęcie z pierwszej klasy gdzie było nas prawie czterdziestu wystraszonych smarkaczy - teraz mam syna w tym wieku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: I LO - piszcie IP: 64.9.159.* 06.05.02, 15:36 Ten Jacek to ja ( wyjechalem do Poznania) teraz w Houston Tx, Sworek w San Francisco CA, Kuba w Szczecinie....napisz do mnie na kecajw@hotmail to pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
anna451 Re: I LO - piszcie 29.09.05, 17:01 Gość portalu: JACEK napisał: > Trzeba bylo isc do szkoly w ktorej zawyzali by twoje oceny, napewno by ci to w > zyciu bardzo pomoglo.......... > mialem w jedynce dwoch wychowawcow, pierwszy to Migacz od matmy, drugi to czlow > iek ktorego zawsze > bede pamietal jako wspanialego nauczyciela prof.Luczko chyba prof.ŁUCZKO ale dyr.Szczerska mu dokuczała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RIFUN Re: I LO - piszcie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 16:55 Jak czytam twoją wypowiedź to mam wrażenie że nie chodziliśmy do tej samej szkoły. Całkowicie się z tobą nie zgadzam i życzę szczęścia w życiu z tak marudnym i pesymistycznym podejściem. I LO to najciekawszy ogólniak w Szczecinie. Jedyne, co mnie martwi to, że została do niego przyjęta taka osoba jak ty, ale słyszałem (min. Od prof. Łuczko), że sporo się zmieniło od czasów, kiedy ja tam uczęszczałem (przełom lat 80-tych i 90-tych). Pozdrawiam absolwentów i sympatyków "jedynki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: I LO - piszcie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.01, 18:11 tylko niektórzy wynoszą coś wartościowego ze ogólniaka (zwłaszcza z polskiego!)... Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec Do gabi i RIFUNA 31.08.01, 19:06 Na forum Dilberta od kilku tygodni zaczytujemy się świetną prozą RIFUNA. Ze względu na opasłość powstałego wątku i popularność Dyr. Buraka część piszących tam czytelników proponowała działania mające poprawić wygodę poznawania RIFUNowych dokonan. Zasugerowałem stworzenie jednego, wolnego od komentarzy i spójnego wątku z tekstem. Działania te były całkowicie publiczne i jawne (p. historia wszystkich Burakowych wątków). Nie rozumiem zatem pretensji gabi do mnie za skopiowanie tekstów RIFUNA - a przy okazji naruszenia prośby wyrażonej w pierwszym poście wątku o niedopisywanie dodatkowych treści. Proszę o wyjaśnienie - na forum lub mailem (mój adres znacie) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: I LO - piszcie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.01, 22:11 oczywiscie, najlatwiej sie czepiac "dziwie sie, ze przyjeli cie do tej szkoly" itd. Ja zgadzam sie z Goska, ta szkola byla fatalna, a juz najbardziej maniakalny nacjonalista Luczko (Ruscy zli, Czesi zli, Niemcy i cholera wie kto jeszcze tez). Szkola zarzadzana przez dyrektora w kapciach, dewotki i oczywiscie Profesora (mowiono o nim czesto bez nazwiska). Byl to najgorszy wybor w moim zyciu, ale wszystko minelo i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.*.*.* 26.09.01, 17:03 Gość portalu: Goska napisał(a): > I LO bylo beznadziejne, zanizali oceny Przez 18 lat mojej edukacji nie przypominan sobie sytuacji aby osoba, ktora dobrze umiala temat zostala skrzywdzona za niska ocena. Natomiast bardzo czesto zdarzaly sie sytuacje ze wzdychajace i trzepoczace rzesami panienki dostawyly pozytywne oceny mimo ze to co prezentowaly przy odpowiedzi bylo zenada. > i cala szkola miala bzrdzo przygnebiajacy wystroj. Powinni zainstalowac troche laserow, kolorofonow i podswietlany parkiet - wtedy byloby wesolo. No i zamiast woznego powinien byc DJ. Jedynymi nauczycielami > ktorzy dali sie zapamietac byla pani od polskiego, prof. Krzemienska, bardzo > ostra ale wlepila w nas troche kultury, prof. Kurzaj od angola, jedyny przychylny tam nam uczniom nauczyciel i prof. Wnek od fizyki ktory jest teraz dyrem szkoly amerykanskiej i zawsze pytal Kurzaj potrafil byc bardzo wredny. Szczegolnie jak sie na kogos uparl. Ale przyznaje ze ci, ktorzy mu podpadali zaslugiwali na "specjalne" traktowanie. Angola uczyl dobrze i nowoczesnie. Jego dobrze wspominam choc byl komuchem zwolnionym z KW. A Wnek to parodia. Lekcje to bylo ogladanie z wideo dr Hercmana i jego eksperymentow. Kiedys zaproponowalismy ze moze obejrzymy inny film. Jak zapytal jaki to powiedzielismy ze o technice laserowej i podrozach kosmicznych. No i sobie obejrzelismy... Powrot Jedi. > na wyrywki 5 osob przy tablicy. Jest on tez dyrem szkoly amerykanskiej. W ogole > w tej szkole bylo beznadziejnie i dobrze ze moje szkolne lata juz za mna. Zaraz po LO tez sie cieszylem ze juz to za mna. Szczegolnie ze kontrast ze studiami byl ogromny ale teraz wspomninam z przyjemnoscia. Bylo sporo ubawu i kilku dobrych nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotax Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.01, 23:41 Gość portalu: Mike napisał(a): > Przez 18 lat mojej edukacji nie przypominan sobie sytuacji aby osoba, ktora > dobrze umiala temat zostala skrzywdzona za niska ocena. Natomiast bardzo czesto > zdarzaly sie sytuacje ze wzdychajace i trzepoczace rzesami panienki dostawyly > pozytywne oceny mimo ze to co prezentowaly przy odpowiedzi bylo zenada. To fakt :) > > i cala szkola miala bzrdzo przygnebiajacy wystroj. > > Powinni zainstalowac troche laserow, kolorofonow i podswietlany parkiet - wtedy > byloby wesolo. No i zamiast woznego powinien byc DJ. rotfl > A Wnek to parodia. Lekcje to bylo ogladanie z wideo dr Hercmana i jego > eksperymentow. Kiedys zaproponowalismy ze moze obejrzymy inny film. Jak zapytal > jaki to powiedzielismy ze o technice laserowej i podrozach kosmicznych. No i > sobie obejrzelismy... Powrot Jedi. Z filmów puszczanych przez Wnęka pamiętam też Rambo 3 i Rocky 4 (biedny Ivan Drago) i te słynne klasówki, na których można było korzystać z książek i zeszytów (ale co z tego, jak i tak nikt nic nie kumał) :) > Zaraz po LO tez sie cieszylem ze juz to za mna. Szczegolnie ze kontrast ze > studiami byl ogromny ale teraz wspomninam z przyjemnoscia. Bylo sporo ubawu i > kilku dobrych nauczycieli. Ja też miło wspominam jedynke i dyrektora w sandałach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pryk Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: 212.160.156.* 21.03.02, 14:48 Maturę zdawałem w 76, przyszły dyrektor był początkującym nauczycielem ale już wtedy chodził w sandałach i w gustownym garniturku w kolorze niebiańskiego fioletu. Prof. jest Łuczko moim zdaniem zdecydowanie przereklamowany - widać wystarczy być dziwakiem żeby zostać legendą. Z czasów mojego pobytu w jedynce najprzyjemniejsze wspomnienia to: piwo na długiej przerwie (na Turzynie), twórcza atmosfera w "palarni" (męski kibel na II piętrze), "duże niebieskie oczy" Gośki z klasy "e" i wagary na basenie "Pogoni" (kiedyś był taki basen) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaga Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: 213.76.59.* 21.03.02, 23:53 Jestem maturzystką z roku 1997. Szkołę wspominam bardzo dobrze, szczegónie p. Pszczółkowską. Dzięki niej i szkolnej lidze siatkówki miałam co roku kilka godzin oficjalnych i legalnych "wagarów". Ale sport to nie wszystko. Dzięki p. Dąbrowskiej na polibudzie nie miałam problemów z matmą. Dzięki p. Trzaskowskiej do niedawna dawałam korki z polskiego. Do tego doszła jeszcze chemia i fizyka - również na wysokim poziomie. Ludzie! Idżcie po jedynce na polibudę (mechaniczny) a przestaniecie narzekać na brak czasu, wymagania, etc. Dla mnie LO to była "bułka z masłem". Tydzień na trzecim roku inżynierii materiałowej był jak pól roku w jedynce. A jeśli wybieracie się na szczecińską ekonomię, radzę wybrać inne liceum;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Jurasz 1997? O, witam! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.02, 21:18 ...ja tez z tego rocznika. W ktorej klasie bylas, nie w "A" czasem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pokorka Re: 1997? O, witam! IP: *.c3-0.43d-ubr8.qens-43d.ny.cable.rcn.com 06.09.02, 07:44 Ja bylem w "A" (prof.Kuwik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re: 1997? O, witam! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 10:43 Marcin??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JEDREK Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: 168.9.31.* 06.07.02, 21:53 Bardzo ciekawe podejscie do sprawy-popieram.Moja MATURA juz dawno zapomniana,jestem poza granicami wiele lat,nadal mam sentyment do SZCZECINA.Ludzie-poziom nauczania w kraju byl REWELECYJNY,nie wiem jak teraz no i jezyki obce-to klucz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.utp.pl / 10.10.9.* 04.11.02, 23:41 Jedynka (Matura rocznik 1981) miała opinię klasztoru (no może nie aż takiego jak siódemka Cześki Baran), matematyczka Nina Piątek była wredną zołzą (i takoż wyglądała), wąsata "Kanapa" od polskiego uczyła ze starego, wytartego kajeciku, gdzie miała zapisane konspekciki, w szkolnym basenie Sanepid regularnie stwierdzał wysoką zawartość mocznika a Pan od PEO,niejaki Mike, prawie został przez nas ustrzelony z kbks na strychu - a jednak , jak wspominam tamte lata, to... ech, to se ne vrati;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 14.07.04, 01:28 Napierała w całej swojej obrzydliwości, Bebe z Migaczem w składziku, durna jak cep Sierkosia,reszta w dechę - zwłaszcza Sawicka, Łuczko. A do tego całe mnóstwo fajnych ludzi. Pozdrawiam - matura 1980 Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pawel Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. 18.07.04, 16:59 Nareszcie ktos z mojego rocznika. Nie zapomnij o wielkim Trzecim Pan Pawel. --------------------- Gość portalu: osa napisał(a): > Napierała w całej swojej obrzydliwości, Bebe z Migaczem w składziku, > durna jak cep Sierkosia,reszta w dechę - zwłaszcza Sawicka, Łuczko. > A do tego całe mnóstwo fajnych ludzi. Pozdrawiam - matura 1980 > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.cable.smsnet.pl 14.05.13, 19:31 Tomek to Ty ? A potem była WSMka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: 62.233.223.* 21.01.04, 14:53 Ciekawie się czyta te wszystkie opinie. Jestem aktualnie uczennicą "jedynki" i jestem dumna, że uczę się w szkole z taką tradycją. Nie miałam "zaszczytu" poznać prof. Łuczki, jednak mam tą nieprzyjemność być uczennicą prof. Trzaskowskiej... Lo1 nadal ma klimat nietypowy, nauczyciele są gorsi i lepsi (dla zainteresowanych- prof.Bebko jeszcze uczy, na szczęście nie mnie). Ogólnie szkoła jest spoko. Mam nadzieję, że za kilkanascie lat będę ją wspominała z takim samym sentymentem jak wyżej wypowiadający się absolwenci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesław Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 04.03.04, 20:05 Trzaskowska, feeee... przez nią mam do dziś wstręt do teatru i sztuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura 2001 Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 21:05 a ja tam trzaskowska dobrze wspominam, i mature u niej ładnie zdałem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magrat3 Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: 217.153.206.* 20.01.06, 12:30 Trzaskowska - najlepiej wspominana przeze mnie nauczycielka!Rewelacyjna babka z rewelacyjnym podejsciem do ludzi :-)Złośliwa była, fakt, ale w cholernie inteligentny sposób :-))))Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: 83.168.106.* 29.01.06, 16:15 Ja pisałam maturę w 1974 klasa ,,C" wychowawczyni Pani Gosiewska Odpowiedz Link Zgłoś
alma12 Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. 27.10.03, 16:41 zdawałam mature w 76 ,klasa (niestety) matematyczna, wychowawca pani Rayz, kojarzysz? Nie było tak źle. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirela Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.asternet.pl / 82.145.65.* 13.12.03, 14:23 Też chodziłam do tej klasy... Dziwne, ale po latach stwierdzam, że dużo się tu nauczyłam! Mirela Może mailik na dobry poczatek? mirelamonika@poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 03.08.04, 10:39 Pryku, a herbaciarnia Szu- Hin, Drużba...Ach czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ert Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.espol.com.pl 12.09.04, 22:29 www.lo1.szczecin.pl www.lo1.szczecin.pl/forum zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tajemniczy Mag Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.pl / *.utp.pl 29.01.05, 12:47 Dodam, że na tym forum najaktywniejszym użytkownikiem jest niejaki prof Kurzaj Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. 30.01.05, 20:47 Niestety :( Ale łatwo go rozpoznać, straszne bzdury pisze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ert Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.espol.com.pl 11.02.05, 11:32 bzdury ? :> prawde o szkole ! Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. 14.02.05, 19:11 Po pierwsze już w niej nie pracuje, po drugie chyba nie wiesz dlaczego musiał odejść "na emeryturę". Czerpać od kogoś takiego wiedzę na jakikolwiek temat to wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annna Re: I LO beznadziejne? Jeszcze zatesknisz. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.05, 13:30 No własnie, czemu? chodzą po mieście plotki różne, ale jak się pyta o konkrety to nikt nie wie... annna Odpowiedz Link Zgłoś
tuner Re: I LO - piszcie 30.08.02, 09:47 nie dość,że nie chcieli ci ocen zawyżać,to jeszcze cię pisac nie nauczyli...faktycznie,straszna szkoła.dziwne,że ja mam z niej takie dobre wspomnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironsky Re: I LO - piszcie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 14:43 Gosiu, nie znam Cie, ale wydaje mi sie, ze troche przesadzasz z ocena "jedynki"! Ta szkola nie byla beznadziejna, bo inaczej nie byloby tylu ciekawych absolwentow, dzis spotykanych w roznych srodowiskach spolecznych i zawodowych. To byla, wedlug mnie, normalna szkola srednia, z dluga (juz wtedy, w latach siedemdziesiatych) tradycja. Nauczycieli, ktorych wymienilas, nie poznalem. Ciekaw jestem, z jakiego jestes rocznika - ja chodzilem do I LO w latach 1975-1979 (pozny Gierek). Moim wychowawca byl legendarny "Franek", czyli Franciszek Luczko, ktorego takze nazywalismy "Mandaryn". Prawdopodobnie ta ostatnia ksywa byla uzywana tylko w naszej klasie. Jestem dumny, ze chodzilem do tej szkoly, bardzo mile ja wspominam, tym bardziej, ze od drugiej klasy (kiedy poznalem "reguly gry") nie specjalnie sie przejmowalem nauka. Staralem sie kontrolowac sytuacje w dzienniku w poszczegolnych przedmiotach, a poza tym razem z paroma (nielicznymi w naszej humanistycznej klasie) kolegami dokonywalem kredytnskich wyczynow, ktore teraz po latach oceniam, jako prawdziwie denerwujace nauczycieli. Nasza specjalnoscia byly idiotyczne komentarze do wypowiadanych przez nauczycieli na lekcjach kwestii. Z pewnoscia musialo to ich irytowac i nie dziwie sie, ze w gescie rozpaczy i bezsilnosci przesadzali nas do innych lawek, wyrzucali z klasy, albo stawiali do kata (?!!!). My czulismy sie i tak swietnie... Na dowod, ze nie jestem osamotniony w moim pogladzie na temat "jakosci" naszej szkoly, moge poinformowac, ze jutro, o 19tej, w "Cafe Galerya" spotykamy sie po raz kolejny w gronie dawnej klasy IV F i bedzie zapewne fajnie (jak w poprzednich razach). To, co mnie (i chyba innych tez) fascynuje w tych spotkaniach, to naturalnie pojawiajaca sie atmosfera z tamtych lat - jakby czas zawrocil do ostatnich dni w liceum, znowu mamy mlodziencze spojrzenie na zycie. Wiem, zabrzmialo to troche sentymantalnie i trywialnie. Ale cos w tym jest. Pozdrawiam wszystkich z "jedynki", szczegolnie z rocznika 1975-1979!!! Krzysiek z IV F Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emila jedyna w swoim rodzaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 23:21 Jestem absolwentka z 1993 r. Absolutnie sie nie zgadzam , że nasze liceum jest beznadziejne... Jest to szkola z klimatem... Ech trudno zapomniec, warto wracac, przynajmniej we wspomnieniach. Wielu osob tu opisanych nie pamietam, albo znam ze slyszenia. Na stronie internetowej szkoly mozna obejrzec zdjecia archiwalne - polecam i zachecam do dzielenia sie swoimi... Im starsze tym ciekawsze:))). Nauczcyciele jak to ludzie, sa rozni, nie przesadajcie z krytyka, bo w starciu z masa uczniow i tak nie maja szans;))). Absolwentow mojego rocznika i nie tylko pozdrawiam:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sworek Re: I LO - piszcie IP: *.ras10.casnc.tii-dial.net 08.04.02, 09:51 Lata w LO1 - 1980-85 Nauczyciele: Sierkowska od geografii to byla taka zolza, ze sie w pale nie miesci. Ta malpa komunistyczna ( wtydy to mialo wydzwiek ) nie dosc,ze kipska w nauczaniu byla (wykuty na pamiec podrecznik z wieloletniej praktyki) to na dodatek miala idiotyczne uprzedzenia... Co za kurwa, balem sie jej przez te 25 minut jakie poswiecala na odpytywanie...najwazniejsze na lekcji u prof. Sierkowskiej bylo nie podpasc. Doswiadczyl zlego moj kolega z klasy, ktorego ta kretynka dwukrotnie nie przepuscila do nastepnej klasy. Za drugim razem, czego bylem swiadkiem bezpodstawnie. Migacz to byl artysta! Uczyl matematyki, czesto w stanie nietrzezwym lub na kacu. Co on wyprawial na zbieraniu ziemniakow..... Uczyl tez kiepsko raczej. Olewacz i terrorysta ale z sercem. Mam mile wspomnienia z pobytu na lekcjach od kiedy to pozyczyl 100 marek wschodnioniemieckich od mojej matki. Luczko byl postacia kontrowersyjna. W czasach solidarnosci i w stanie wojennym byl bohaterem szkolnym. Uczyl b. dobrze. Mial facet swoje zasady i moralnosc... Dzisiaj patrze na jego misjonarska religijnosc z niesmakiem. Zrobil mi kaszane przed cala klasa bo sie calowalem na schodach; dopiepszyl sie do dlugosci moich wlosow a glosowalem za krzyzem na scianie w naszej klasie... Maks byl nienormalny, dobrze gral w kosza i czesto patrzyl w lustro. Jego inteligencja a nie wymagam wiele od nauczycieli wf byla hm niska. Chwycil za gardlo mojego kolezke kiedys bo odmowil czegos tam. Oczy chlopakowi z orbyt wyszly; byla mama na skarge. Maks to byl kretyn jednak. Jak ona sie nazywala? Dyrektorka,ropucha,sfrancuziala od j. polskiego? eeee ,co bede dalej pisal. Ok byla nauczycielka od rosyjskiego, blondynka, dlugie wlosy. Uczyla slabo bo nikt jej nie sluchal ale to byly godziny wytchnienia. Odrabianie zadan domowych,ciekawe lektury,plotki. Stawna od angielskiego byla super!!! Nie dosc,ze uczyla dobrze to byla normalna. Kwiatkowska od fizyki. Ona byla stara,sprawiedliwa, glucha i przejeta czyms ciagle. Od biologi nie lubilem tej zadbanej,jak jej tam... dobrze uczyla moze ale po kilku wyglupach na pierwszych lekcjach zakwalifikowala mnie do underclass i bylo ciezko mi samemu sie przekonac,ze moge sie tej fotosyntezy itd nauczyc i odrecytowac. Jakos jej nie lubilem. Jest juz pozno pisze bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
tuner Re: I LO - piszcie 30.08.02, 10:00 taaa,masz rację,Siara była straszna.Druga nauczycielka geografii(p.Gożdzik)była za to w porzo.Max,może orłem nie był,ale nie można powiedzieć,żeby był idiotą...on po prostu wszystko zlewał...ale miał swój styl i nikomu nie zaszkodził.Jeeezu,ile godzin grałem z nim w kosza....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisnia Re: I LO - piszcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 21:56 Jezeli chodzi o tą z biologii to moze byla to Arlet? U nas cala klasa zostala zaklasyfikowana jako przypadek beznadziejny i mimo, ze bylismy biol-chem tylko dwie osoby udały się na medycynę. Kiedyś podczas alarmu bombowego (były popularne na początku lat dziewiędziesiątych) rzuciliśmy się wszyscy do ewakuacji, po czym wrócła nas, żebyśmy zabrali ze sobą całą hodowlę papug, chomików i świnek morskich, które potem nam pouciekały. Łuczko był fenomenalny, kazał nam zanabywać mapy w Cezasie na Wyzwolenia. W piwnicy zgromadziłam niezłą kolekcję map starożytnych. Oferował też medale i niektórzy, Ci naukowo oporni, zebrali niezły zbiór. Genialna była też Dauksza, ale niestety nie pamiętam żadnego z jej tekstów... Może ktoś ma coś w pamięci fajnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudy Re: I LO - piszcie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.04.02, 00:16 dział o łuczce to dobry pomysł. A pamiętacie kto mówił: " abiturient popełnił kardynalne błędy"? Może jej dział będzie równą atrakcją? Chudy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: I LO - piszcie IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 16:19 Czesc, Dopiero teraz znalazlem tę stronę.Jestem absolwentem I LO.Lata 1975-1979.Jeśli jesteśmy z podobnej "fali" serdecznie zapraszam na wspominki.Mój mail: mojs@interia.pl Pozdrawiam, Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yen Re: I LO - piszcie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.09.01, 18:12 A dla mnie pani Bogumila Bebko nie ma tam rownych!! :)))) Podobno nadal uczy "krolowej wszystkich nauk"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: I LO - piszcie IP: 64.9.159.* 01.09.01, 20:05 Miales szanse poznac pedagogiczne talenty Migacza( rowniez od krolowej wszystkich nauk)????? Bebko przy nim wyglada jak male, slodkie dzieciatko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: I LO - piszcie IP: *.ne.client2.attbi.com 07.05.02, 03:55 Szanowna Pani Bebko powinna byc pozbawiona przywileju nauczania ze wzgledu na arogancki stosunek do ucznia. Mam szczera nadzieje, ze to sie zmienilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: I LO - piszcie IP: *.proxy.aol.com 01.09.01, 21:32 Gość portalu: Yen napisał(a): > A dla mnie pani Bogumila Bebko nie ma tam rownych!! :)))) Podobno nadal > uczy "krolowej wszystkich nauk"? przez ta babe nabawilem sie wrzodow zoladka, wstretu do matematyki i...magistra ekonomii-co za ironia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: I LO - piszcie IP: *.bibl.tuniv.szczecin.pl 09.08.02, 14:07 Pani Arlet jest the best. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voyty Re: I LO - piszcie IP: 62.153.72.* 04.12.01, 14:43 Gość portalu: Yen napisał(a): > A dla mnie pani Bogumila Bebko nie ma tam rownych!! :)))) Podobno nadal > uczy "krolowej wszystkich nauk"? TO FAKT - W PELNI ZGADZAM SIE Z PRZEDMOWCA, BYLA JAKA BYLA - ALE MNIE I JESZCZE PARE OSOB MATEMATYKI NAUCZYLA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: I LO - piszcie IP: 64.9.159.* 01.09.01, 20:22 Czy ktos pamieta Kabaret Dlugiego z Jedynki???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: I LO - piszcie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.12.01, 10:08 czy ten dlugi nie jest aktorem pamietam jak przez mgle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: I LO - piszcie IP: 64.9.159.* 24.12.01, 17:14 Nie wiem, w polsce juz od lat nie mieszkam. pamietam ze proby byly w tej malej salce harcerskiej zaraz na lewo od glownych drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny Re: I LO - piszcie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 08:37 Gość portalu: oko napisał(a): > ... w koncu nie mozemy byc gorsi niz V :))) A i w jedyncie nie brakowalo ciekaw > ych historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny Re: I LO - piszcie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 08:40 Gość portalu: oko napisał(a): > ... w koncu nie mozemy byc gorsi niz V :))) A i w jedyncie nie brakowalo ciekaw > ych historii dużo było tych ciekawych ludków w Jedynce. Kto pamięta Hodaka od Niemca?. Z wielu innych "najmilej" wspominam Szczepaniakową od polskiego z wieczne nie dopiętą spódnicą. Jest oczywiście Max, Sierkowska, "Kanapa", itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: I LO - piszcie Spotkanie 10 lat po maturze IP: *.iton.pl 16.09.01, 23:24 Witam serdecznie, informuje wszystkich zainteresowanych, ze 29.09 o godzinie 20:00 w Bramie Jazz Cafe (PL. Holdu Pruskiego 1) spotyka sie klasa IV C - absolwenci z 1991 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: I LO - prof. Kuwik IP: *.*.*.* 21.09.01, 14:39 Czy ktos pamieta prof. Kuwik od niemieckiego? Byla wymagajaca ale dobrze uczyla. Wychowanica i fanka prof.Luczki - wprowadzila u siebie na lekcjach rowniez zakaz spozniania (minuta za pozno - siedziesz pod klasa z nieobecnoscia). Najlepsze jest to ze jak na studiach wybieralem jezyk to poza angolem (w LO uczyl mnie Kurzaj - ale to na osobny watek) wybralem niemiecki. Lektorka sie mnie wtydy spytala czy juz sie uczylem i u kogo. Jak odpowiedzialem ze Kuwik to spytala czy wogole chce chodzic na zajecia bo raczej nic nowego sie nie naucze :-))). Dzieki poziomowi nauczania tej profesor kilka osob z mojej klasy wyladowalo w na studiach i w pracy w RFN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisnia Re: I LO - prof. Kuwik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 22:09 hehe, u nas dyskusje z Kurzajem zaczynały się od Panie Kurzaj, Pan nie wkurzaj. Granice tolerancji miał daleko posunięte. Kiedyś wpadło w jego ręce zdjęcie z naszej libacji i kazał nam (i z tego co słyszałam młodszym rocznikom) opowiadać po angielsku co jest na zdjęciu. Nie można było sprecyzować nawet po polsku takie bagno tam było. A imprezki były niezłe. Czy są na forum uczestnicy imprezy w Boże Ciało w 1991 roku na Chopina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: I LO - piszcie IP: 10.33.40.* 07.11.01, 15:40 Kto pamieta takiego staruszka - Miecia, ktory zajmowal stanowisko konserwatora (czy cos takiego), a ktory bardzo czesto byl nawalony w pien. Poza tym byl Miecio bardzo towarzyski, uwielbial przylazic do uczniow pelniacych dyzury w szatni i probowal toczyc z nimi konwersacje, co zazwyczaj mu sie nie udawali, bo nikt nigdy nie rozumial o co mu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Jurasz Re: I LO - piszcie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 19:07 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Kto pamieta takiego staruszka - Miecia, ktory zajmowal stanowisko konserwatora > (czy cos takiego), a ktory > bardzo czesto byl nawalony w pien. Poza tym byl Miecio bardzo towarzyski, uwiel > bial przylazic do uczniow > pelniacych dyzury w szatni i probowal toczyc z nimi konwersacje, co zazwyczaj m > u sie nie udawali, bo nikt nigdy > nie rozumial o co mu chodzi. Hehehe! Mieciu to podstawa! Troche po naszej maturze przeszedl na emeryt i sporo sie do dzis kreci kolo Manhattanu, raczej w charakterze kloszarda :) Znam nawet jego prawdziwe nazwisko i adres, bo kiedys w przyplywie szczerosci pokazal mi dowod - mieszka w tej okolicy (a przy okazji i mojej). Pozdr, T.J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia 2 Re: I LO - piszcie IP: *.net.szczecin.pl 07.08.02, 12:12 Gość portalu: T.Jurasz napisał(a): > Gość portalu: Kasia napisał(a): > > > Kto pamieta takiego staruszka - Miecia, ktory zajmowal stanowisko konserwa > tora > > (czy cos takiego), a ktory > > bardzo czesto byl nawalony w pien. Poza tym byl Miecio bardzo towarzyski, > uwiel > > bial przylazic do uczniow > > pelniacych dyzury w szatni i probowal toczyc z nimi konwersacje, co zazwyc > zaj m > > u sie nie udawali, bo nikt nigdy > > nie rozumial o co mu chodzi. > > Hehehe! Mieciu to podstawa! Troche po naszej maturze przeszedl na emeryt i spor > o > sie do dzis kreci kolo Manhattanu, raczej w charakterze kloszarda :) Znam nawet > > jego prawdziwe nazwisko i adres, bo kiedys w przyplywie szczerosci pokazal mi > dowod - mieszka w tej okolicy (a przy okazji i mojej). Pozdr, T.J. Najnowsze wiadomości o Mieciu : widziałam go w parku Kasprowicza , twierdził że pilnuje zamykania bramy amfiteatru Pozdrowionka absolwentka 97 z IVg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: I LO - piszcie IP: *.235-201-80.adsl.skynet.be 23.10.03, 16:27 Kasia z IVg? Jejusku... Odezwij sie jeszcze! Pozdrowienia :) - druga Kasia z IV g, rocznik 97 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia2 Re: I LO - piszcie IP: *.anacron.pl 23.08.04, 13:38 Dawno już tutaj nie zaglądałam.Tak, to ja druga Kasia :) Pozdrawiam imienniczkę :) IVg/97 Odpowiedz Link Zgłoś
energeia Re: I LO - piszcie 29.08.04, 14:20 Gość portalu: Kasia2 napisał(a): > Dawno już tutaj nie zaglądałam.Tak, to ja druga Kasia :) > Pozdrawiam imienniczkę :) IVg/97 Kasiu, ciesze sie, ze sie pojawilas :) Moze skrobniesz do mnie pare slow na skrzynke? pozdrawiam :) Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matura 97 Re: I LO - piszcie IP: *.c3-0.43d-ubr8.qens-43d.ny.cable.rcn.com 06.09.02, 07:37 pamietam miecia. klawy koles byl. pozwalal nam pic wina w swoim magazynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laki Re: I LO - piszcie IP: *.dip.t-dialin.net 16.09.02, 21:21 Gość portalu: oko napisał(a): > ... w koncu nie mozemy byc gorsi niz V :))) A i w jedyncie nie brakowalo ciekaw > ych historii Kto chodzil do jedynej w histori I LO 1975,6,7 2i niech sie odezwie. My bylismy naprawde jedini i wyjatkowi. Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irza Re: I LO - piszcie IP: *.portainfo.com.pl 07.11.02, 16:10 Ja was wszystkich przebiję:Ia w latach 1964-1968 (późny Gomułka). Zaczynałam za czasów p. Dyr. Szczerskiej, uczyła mnie łaciny (trochę ponad rok)!!!! Szkoła była zawsze czysta, ściany w kolorach pastelowych, parkiety, nie wymagano zmiennego obuwia. Potem zmieniono p. Szczerską na wysoko partyjną p. M. i było już coraz gorzej. Ponadto: wych. i j.polski-Kanapa; historia-Łuczko ("Ciołek"); matematyka: Kamińska, potem Mantysa (Parszuto?); chemia-Majdan;geografia-Tabor; fizyka: babcia Dębska(Lemoniadowy Joe),rosyjski: Rajs (ach, gdyby ktoś tak skutecznie nauczył mnie angielskiego!),itd. Czy odezwą się moje koleżanki i koledzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzia Re: I LO - piszcie IP: *.mas.szczecin.pl 03.12.03, 14:57 Ze wszystkich tutaj listow ten jest mi najblizszy.Moje lata w Lo1 to 1968-72 az strach pomyslec jak to dawno. Ogólnie biorąc moje wspomnienia nie sa najlepsze, w ówczesnym czasie pokutowaly w szkole jeszcze czasy Dyr.Szczerskiej, chociaz juz byla jej nastepczyni Dyr. Rynasiewicz. Mimo to niektórzy nauczyciele byli wg mnie dziwakami(teraz tym badziej patrzac z perspektywy czasu), a przynajmniej mieli dziwaczne pomysły. Poczynając od prof. Łuczko dziwak nr 1 ale mozna go bylo podziwiać za ogromna, wręcz drobiazgowa wiedze z historii, prof. Parszuto (matma)mierzyla linijka spodnice dziewczyn, dopuszczalne było jedynie 10 cm przed kolana, nawet niewielki makijaz czy pomalowane paznokcie byly powodem do oceny 2 i wylatywania z klasy do toalety aby sie umyc, sama byla mala brzydka i wredna (stara panna) moze dlatego ??? Prof.Majdan (chemia + wychowawczyni mojej klasy) nie wolno bylo na chemii dziewczynom miec rozpuszczonych wlosow i chodzic w spodniach (kara - ocena 2), a wiec gumki do wlosow byly zawsze w cenie, szczegolnie gdy wpadala na tzw. zastępstwo. Ale byli tez nauczyciele w porzadku, prof. Sawicka (historia), Rajs (j.rosyjski), biologiczka (nie pamiętam nazwiska ale jak byly lekcje o anatomii czlowieka, a szczegolnie o sprawach damsko-meskich) tak, tak takie lekcje tez byly na tzw. higienie, to bardzo sie czerwienila i w koncu robila pogadanke zapraszajac jakiegos lekarza i ...jeszcze matma (prof. Król), ktory potem zostal dyrem jakigos liceum w Szczecine. Oprócz tego te mundurki, ktore nam kazali masowo szyć wg szablonu i w nich chodzic na co dzień , ale co tam to juz dawne dzieje ..... bez porównania do dzisiejszych szkół ( wiem bo moje dzieci sa juz w wieku liceum i na studiach ) Odpowiedz Link Zgłoś
goskaa.l Re: I LO - piszcie 23.09.05, 08:10 Jestem z tego samego rocznika. Nie mam dobrej pamięci do nazwisk, ale pamiętam wśród nauczycieli: - Renata Golda (chemia, moja wychowawczyni - zmarła ok. 10 lat temu) - Zofia Orłowicz (WF) - (?) Opaluch (matematyka) - (?) Królowa (biologia) - (?) Sawicka (historia) - (?) Baradyn (fizyka) Nie pamiętam nazwisk nauczycieli polskiego (choć mam dwie przed oczyma), angielskiego, geografii (taka mała, okrągła) ani ZPT. PO uczyły dwie kobiety - też nie pamiętam. Wicedyrektor (zapewne mocno partyjny, uczył bardzo marnie fizyki i astronomii) chyba nazywał się Kujawa; zwaliśmy go Ogórkiem. Nie pamiętam pani od muzyki, ale pamiętam, że w szkole był chór i była też nauka gry na skrzypcach. Odpowiedz Link Zgłoś
goskaa.l Re: I LO - piszcie 23.09.05, 08:32 Przypomniało mi się nazwisko majej polonistki - Zaborowska (zdaje się, że miała podwójne), też już nie zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PS Re: I LO - piszcie IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.10.03, 16:56 Poszukuje zdjec klasowych maturzystow LO1 z lat 1996/97. Chce odnalezc dziewczyne, ktora kiedys spotkalem. polsolo@pf.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak. Re: I LO - piszcie - www.lo1.szczecin.pl IP: *.szczecin.mm.pl 27.07.04, 17:44 Moi drodzy! LO 1 to i dla mnie historia sprzed kilku lat. Na razie wspominek żadnych nie opiszę; odsyłam jednakowoż do strony www.lo1.szczecin.pl - przyuważyłam tam link Absolwenci. Można stworzyć ciekawą bazę danych... może wielu z Was, nas odnajdzie się po rocznikach i adresach e-mail. dużo dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emila 60-lecie szkoly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 20:39 W zwiazku z 60-leciem I Liceum Ogólnokształcącego szukam pamiątek absolwentów tejże szkoły. Chciałabym wywiesić je w szkolnym korytarzu. Interesują mnie zdjecia, swiadectwa, legitymacje. Chetnych prosze o kontakt: emila2811@wp.pl. Dziekuje. Wszystko oddam:) Odpowiedz Link Zgłoś