Gość: mike102 IP: *.bauboden.com, 22.07.02, 11:44 Ciekawe czy wiecie? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skuter70 Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:00 Gość portalu: mike102 napisał(a): > Ciekawe czy wiecie? :-))) Greifen do tego byl turysta pojechal na wycieczke do palestyny toczac po drodze boj z turczynem sam przeciw 9 okretom Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:05 skuter, nie przeczytałes ze zrozumieniem pytania testowego! na pytanie - 'czy wiecie' odpowiadamy - 'wiemy' :)) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:11 jottka napisała: > skuter, nie przeczytałes ze zrozumieniem pytania testowego! > > na pytanie - 'czy wiecie' odpowiadamy - 'wiemy' :)) myslalem, ze mike tez by chcial wiedziec przepraszam juz nie bede:( trudna zagadke to ja moge zadac prosze mi znalezc w internecie rozklad PKS w pyrzycach!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:12 > trudna zagadke to ja moge zadac > prosze mi znalezc w internecie rozklad PKS w pyrzycach!!!!! do pyrzyc się jeździ samochodem, bo czekając na autobus możemy zwiędnąć przedwcześnie :( i pamiętam jakiś upiorny przelotowy z jeleniej góry do szczecina :) stawał w pyrzycach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike102 Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? IP: *.bauboden.com, 22.07.02, 12:11 skuter70 napisał: > Gość portalu: mike102 napisał(a): > > > Ciekawe czy wiecie? :-))) > > Greifen zima! :-))) > do tego byl turysta > pojechal na wycieczke do palestyny toczac po drodze boj z turczynem > sam przeciw 9 okretom no i jeszcze na audiencje u papierza sie zalapal (a moze i colleoniego spotkal? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:19 Gość portalu: mike102 napisał(a): > > Greifen > > zima! :-))) no kiedy oni dynastie zakladali to ja nie wiem:) www.genealogie-mittelalter.de/pommern_herzoege_von/greifen_dynastie.html Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:18 To w tamtych czasach ludzie mieli nazwiska? Mike, cos ściemniasz! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike102 Bogus mial nazwisko! IP: *.bauboden.com, 22.07.02, 12:22 stettiner napisała: > To w tamtych czasach ludzie mieli nazwiska? Mike, cos ściemniasz! ;) Mowie powaznie i nie Gryfita. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Bogus mial nazwisko! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 22.07.02, 12:27 Jak Bogusław, i do tego taki waleczny oraz światowy, to powinien się taczej nazywać Wołoszański (tym bardziej, że chyba Wolgast-Wołogoszcz też do niego należał? A to brzmi jakoś podobnie). Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Bogus mial nazwisko! 22.07.02, 12:31 Gość portalu: Joseph napisał(a): > Jak Bogusław, i do tego taki waleczny oraz światowy gdzies bylo ze nazywano go wielki ale to nie jest nazwisko mike kreci:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: Bogus mial nazwisko! IP: *.eemagine.com 22.07.02, 12:28 No przeciez sam napisales "Boguslaw X". Imie Boguslaw a nazwisko "X" ;). Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:32 nawet nie wiecie jak ja tego bogusia nieznosiłem swego czasu tak tak właśnie tego Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:35 a co ci zrobił??? Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:36 nagle się pojawił w moim życiu serjusli Odpowiedz Link Zgłoś
jottka chwileczkę, 22.07.02, 12:41 albo natychmiast wyjawisz więcej szczegółów, albo dojdę do wniosku, że obudziłeś się po ciężkiej nocy u stóp kamiennego bogusia, odkryłeś, że strasznie twardo i zapałałeś do tej pory trwającą nienawiścią. no i że w ogóle to był boguś, a nie ania :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 22.07.02, 12:43 Jakie to romantyczne - "w moim życiu pojawił się książe" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:45 Gość portalu: Joseph napisał(a): > Jakie to romantyczne - "w moim życiu pojawił się książe" :-) tylko adidasik nie dal sie wcisnac na nozke Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:47 nie dał się adidasik bo wtedy trądzik był bardziej modern czasem to się gapił na mnie i po 2 godziny dziennie straszne to było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 22.07.02, 12:52 Ja też to kiedyś miałem, ale wtedy patrzyła na mnie Godzilla i tylko nocami. A Ty co zażywałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:57 a niby co mogłem zażywać kanapki od mamy:) popiersie wciąż tam stoi Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 12:59 franekkk, ty popadłeś w liryczne wspomnienia, a mnie o konkrety chodziło! noooo Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 13:08 do jottka: wszystko się zgadza był patronem mojej szkoły ktośtam wymyślił hymn i trzeba było ten wstrętny chymn śpiewać błe i pani z muzyki odpytywała ze słów a myślicie że jakiś rys historyczny nam czwartakom przedstawiono?? nie tylko jedna wizyta pod zamkiem o o to nasz patron dzieci w temacie: Syn Eryka II z linii książąt słupskich. wychodzi że: - słupski - darłowski - erycki - ericson Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 13:15 o? to sorry z powodu zadawnionej traumy :) a patronem mojej szkółki był janusz kusociński, którego bohaterski niewątpliwie życiorys wbijali mi w główkę przez całe 8 lat :(( też męczące, nie da się ukryć Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 13:18 jottka napisała: janusz kusociński, którego bohaterski niewątpliwie > > życiorys wbijali mi w główkę przez całe 8 lat :(( też męczące, nie da się ukryć a mojej a asnyk zdaje sie, ze wielkim poeta byl? zgadlem? nigdy zupelnie nic o nim w szkole nie mowili moze nawet dyrektor nie wiedzial kto zacz Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 13:37 chwilka, skuter, ta szkółka też nie jest mi obca :)) u wejścia po prawej to taki spory cytat wisiał z dzieł patrona, do rymu było, przez te 4 lata mogłeś się zorientować.. a pan dyrektor to z tego, co pamiętam, nie wiedział również większości innych rzeczy, to co się takiego szczegółu czepiłeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 13:50 jottka napisała: > chwilka, skuter, ta szkółka też nie jest mi obca :)) zapomnialem > u wejścia po prawej to taki spory cytat wisiał z dzieł patrona, do rymu było, > przez te 4 lata mogłeś się zorientować.. plebsu tymi drzwiami nie wpuszczali wiec jestem usprawiedliwiony Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 13:58 Mike, zdradź juz tajemnicę, bo wątek już się przerodził we traumatyczne wspominki z czasów szkolnych i za chwile zapominimy o co na początku chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 14:01 na pewno ja miałem rację :)) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Jak mial na nazwisko Boguslaw X ??? 22.07.02, 14:02 stettiner napisała: > Mike, zdradź juz tajemnicę, bo wątek już się przerodził we traumatyczne > wspominki z czasów szkolnych i za chwile zapominimy o co na początku chodziło. mike zapomnial:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike102 na chwile musialem wyjsc... IP: *.bauboden.com, 22.07.02, 14:13 skuter70 napisał: > stettiner napisała: > > > Mike, zdradź juz tajemnicę, bo wątek już się przerodził we traumatyczne > > wspominki z czasów szkolnych i za chwile zapominimy o co na początku chodz > iło. > > mike zapomnial:) ...ale nie wrocilem z pustymi rekami. odebralem mape - Stetinum 1652, wg Meriana (oczywiscie reprint) na papierze czerpanym. Szczecin jest juz zamieniony w fort. bardzo sie ciesze - pojdzie na sciane do kolekcji. a nt. Bogusia to dodam ze wlasciwie wszyscy Gryfici tak mieli na nazwisko. podpowiedz: pierwsza litera "Ś". Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: na chwile musialem wyjsc... 22.07.02, 14:18 Gość portalu: mike102 napisał(a): . > > a nt. Bogusia to dodam ze wlasciwie wszyscy Gryfici tak mieli na nazwisko. > podpowiedz: pierwsza litera "Ś". Ściecińscy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: na chwile musialem wyjsc... IP: *.it.volvo.se / 153.112.43.* 22.07.02, 14:41 Czyżbyś miał na myśli Świętoborzyców? Tak szczerze mówiąc to sądziłem, że to polska propaganda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike102 Re: na chwile musialem wyjsc... IP: *.bauboden.com, 22.07.02, 14:43 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > Czyżbyś miał na myśli Świętoborzyców? Tak szczerze mówiąc to sądziłem, że to > polska propaganda ;) wlasnie na taka informacje ostatnio sie natknalem i az sie sam zdziwilem. jestes perwsza osoba ktora wymieniala to nazwisko z forumowiczow - wiec propaganda slaba :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: na chwile musialem wyjsc... 22.07.02, 14:49 Gość portalu: mike102 napisał(a): > Gość portalu: Jazzek napisał(a): > > > Czyżbyś miał na myśli Świętoborzyców? Tak szczerze mówiąc to sądziłem, że > to > > polska propaganda ;) > > wlasnie na taka informacje ostatnio sie natknalem no to jeszcze zrodelko.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike102 Re: na chwile musialem wyjsc... IP: *.bauboden.com, 22.07.02, 14:53 skuter70 napisał: > Gość portalu: mike102 napisał(a): > > > Gość portalu: Jazzek napisał(a): > > > > > Czyżbyś miał na myśli Świętoborzyców? Tak szczerze mówiąc to sądziłem > , że > > to > > > polska propaganda ;) > > > > wlasnie na taka informacje ostatnio sie natknalem > > no to jeszcze zrodelko.... Glos Szczecinski sprzed kilku tygodni. wydanie magazynowe. artykol opowiadajacy o bulwarze piastowskim, o tym jak kiedys nazywal sie Piastow Pomorskich - swego czasu wyprowadzono genealogie dowodzaca pokrewienstwa Gryfitow z Piastami. Wlasnie tam (ja przynajmniej nigdy sie na to wczesniej nie natknalem) bylo jasno powiedziane ze dynastia Gryfitow = Swietoborcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Gryfici Piastami IP: *.it.volvo.se / 153.112.43.* 22.07.02, 15:00 Ja na to się natknąłem chyba jeszcze za licealnych czasów jak nie wczesniej. Wtedy też Loitzów nazywano Łozicami. A co do piastowskiego rodowodu Gryfitów, to czytelnicy "Saga o jarlu Broniszu" znajdą tam teorię, że utrata Pomorza Szczecińskiego przez Chrobrego to było faktyczne oddanie tych terenom braciom przyrodnim po Odzie (czyli kolejnej po Dobrawie żonie Mieszka I), a to w celu utrzymania poprawnych stosunków z cesarstwem. W tej koncepcji Gryfici byliby boczną gałęzią Piastów. Kto chce niech wierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 biskupin 22.07.02, 15:06 Gość portalu: Jazzek napisał(a): >W tej koncepcji Gryfici byliby > boczną gałęzią Piastów. Kto chce niech wierzy... tak mi sie przypomnialo w 3 sa audycje o biskupinie i wspolczesni naukowcy zajmujacy sie tym miejscem z rozbrajajaca szczeroscia twierdzili, ze nie maja zielonego pojecia jaka nacja tam mieszkala ze wszelkie dotychczasowe polskie rewelacje, iz byli to slowianie sa tak samo warte potluczenia o kant palisady jak i odkrycia niemieckie ze byli to germance:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: ślęża IP: *.it.volvo.se / 153.112.43.* 22.07.02, 15:14 Na gruncie śląskim mamy podobne kłótnie: Niemcy twierdzą, że nazwa góry/krainy pochodzi od germańskiego plemienia Sillingów (co po obróbce słowiańskiej dałoby 'ślądz'), a z kolei Polacy uparli się, że był taki rdzeń 'ślęg-' okreslający miejsca podmokłe. A pewnie nazwa się wzięła od Celtów czy innych gości :) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ślęża 22.07.02, 15:32 Jazzek, jak nie znasz, to jest b.fajna książeczka 'Kulturraum Schlesien. Ein europaeisches Phaenomen', wrocławska germanistyka to wydała, pod red. W.Engela i N.Honszy, dużo tekstów właśnie nt. wzajemnych widzeń i pretensji do tych okolic. Odpowiedz Link Zgłoś