Dodaj do ulubionych

Nienawiść katolików-dlaczego?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 11:59
Wierzyłem kiedyś w Boga, chodziłem na msze św., byłem ministrantem. I byłem z
tego dumny. Moją wiarę zniszczyły pokłady nienawiści, bezinteresownej zawiści
i kompleksów odkrywane przeze mnie w katolikach. Czary goryczy przeły
Rydzyki, Macierewicze i Wszechpolacy. Czy mój przypadek jest odosobniony?
Obserwuj wątek
    • Gość: Normalny Re: Nienawiść katolików-dlaczego? IP: *.arkonskie.v.pl 18.06.05, 12:35
      Nie obarczaj generalnie katowlików a ta agresywana częśc giertychowo-Rydzykowo-
      Macierewiczowa, czasem wsparta niestety przez czesc ksiezy,a nawet biskupow (i
      wyzej)
    • korfi W takim razie zastanów się w co wierzyłeś. 18.06.05, 12:54

-------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
      • Gość: Normalny W Boga nie znaczy w Rydzyka albo Giertycha IP: *.arkonskie.v.pl 18.06.05, 12:59
        Ma byc miłość a nie nienawiść
    • master155 Re: Nienawiść katolików-dlaczego? 18.06.05, 13:07
      Katolik-to puste slowo oznacza jedynie grupe ludzi ,ktorzy chodza co jakis czas
      do budynku zwanego kosciolem.Ludzie to zwierzeta laknace .....wszystkiego co
      sprawi ze beda wyzej i wyzej . Nie ma znaczenia czy ktos jest katolikiem czy
      nie ,bo to tylko okreslenie przynaleznosci do grupy.Nienawisc jest w
      ludziach,widac ja wszedzie .A dlaczego jest w ludziach? Bo kazdy ma to w
      genach, u nie ktorych jest tak silna ze potrafia zabijac.
    • mojrzesz_mionrzsz Re: Nienawiść katolików-dlaczego? 18.06.05, 21:29
      wierzyłeś w Boga,a zawiodłeś się na Rydzyku,Maciarewiczu i Wszechpolakach.
      Piszesz że chodziłeś do kościoła, i co tam tych dżentelmenów spotkałeś?
      może ty nie do kościoła chodziłeś,tylko w telewizor patrzyłeś ,bo tam ciągle o
      nich nawijają.W katolikach pokłady nienawiści odkryłeś? bezinteresowną zawiść i
      kompleksy? a może to odkryłeś w ...Polakach? to co teraz wypiszesz się z
      polskośći?
      ...żartujesz..twoja wiara jest twoją sprawą.choć jeśli potrzebujesz wsparcia a
      nie prowokujesz, może zgłosisz się do jakiegoś spowiednika,księdza?
      czego oczekujesz od forumowiczów?
      poparcia , potwierdzenia? zaprzeczenia?
      twój los jest w twoich rękach !
    • Gość: play Re: Nienawiść katolików-dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 21:41
      Co ty opowiadasz ? To tak jakbyś przestał jeść lody bo jedzą je również pedofile
      i wielokrotni mordercy. Stary, liczy się przede wszystkim relacja Bóg i Ty. Ja
      też doznałem wiele złego od ludzo, którzy chodzą do kościoła. I co ? Mam ich
      zabić czy przestac chodzić do kościoła ? Nonsens. Jak będzie okazja to dam w
      mordę nawet przed kościołem ale cały czas będę wierzył w Boga.
      • piotr33k2 Re: Nienawiść katolików-dlaczego? 18.06.05, 22:50
        boga lepiej nie mieszać do giertycha ,macierewicza ,rydzyka czy jeszcze wielu
        innych plugawych i podłych ludzi oni z pewnością trafią do piekła, pozatym tym
        bóg jest jeden i nikt nie ma na niego monopolu nawet ci co codziennie krzyżem
        leżą w kościele katolickim.
        • felix_edmundowicz panie piotrze 18.06.05, 23:07
          ...witam ,bardzo fajnie pan pisze,popieram ,ale skąd ta pewność z piekłem?
          żadnej pan nadziei im nie dajesz.a przecież nawet z ostatnim tchnieniem mogą
          się nawrócić.od leżenia krzyżem,to można reumatyzmu dostać, ja bym popierał
          czynienie dobra..np. Matka Teresa.
          • piotr33k2 Re: panie piotrze 18.06.05, 23:19
            ja bym też popierał i popieram dlatego o ludziach którzy czynia zło tak pisze a
            nie o dobrych .
            • piotr33k2 Re: i jeszcze jedno 18.06.05, 23:24
              panie feliks ,dzisiejsza demonstracja młodzieżówek hitlerjungen utwierdziła
              mniew przekonaiu że kaczyński tomoże nie plugawy człowiek jak giertch i spólka
              ale szubrawczyna z niego niezły.
              • felix_edmundowicz Re: i jeszcze jedno 19.06.05, 09:27
                oj,oj.
                panie piotrze,jeśli takie słownictwo ma pan dla ludzi ,którzy ,podkreslam i
                przypominam panu! mają prawo demonstrować w naszym kraju,to jakie słowa
                zarezerwował pan dla esesmanów , kapo itd.
                myślę że popełnia pan nadużycie. nie rozumiem skąd takie zainteresowanie u pana
                ludźmi tak niskiego lotu?
                plugawca ,szubrawiec - czy to język polityki z partii demokratycznej.jeśli tak
                to jestem rozczarowany,skoro w deklaracjach czytam o wartościach a na co dzień
                spotykam takie obelgi,to to nie jest spójne.
                co hitlerjugend to obowiam się , ze na hitlerjugend to oni są za starzy,ale
                pewnie wpisuje się to w pana system obleg.
                Podkreslam,najlepsze co można zrobić to ich nie zauwazac,a podczas wyborów nie
                głosować na nich i Ligę Przyjaciół Radzieckich.
                Żeby pan tak atakował tych co pałowali robotników,podczas śledztw tłukli
                przesłuchiwanych, łamali ludziom charaktery i życiorysy.Ale jakoś do tego
                zapału brakuje,a oni siedzą na ciepłych emeryturkach i sterują tym całym
                zamętem.Żeby widzieć sprawy jak się mają naprawdę,nie należy patrzeć tyko
                oczami.Trzeba sięgnąć głębiej, i o to pana prosze, bo para idzie w gwizdek.
                Pozdrawiam
                mimo nagłosu zebralo się tylko 800 ,jak podaje prasa, gdybyście nie robili
                szumu,nikt by na nich nie zwrócił uwagi.I o to właśnie chodzi,mają być
                zepchnięci na margines,ale w sposób demokratyczny i cywilizowany.
                • piotr33k2 Re: i jeszcze jedno 19.06.05, 15:22
                  własnie panie feliksie trzeba patrzec głebiej a nie krótkowzrocznie i
                  koniunkturalnie bo akurat teraz tak mi wygodnie i jest to zgodne z moim
                  interesem (chwilowym), ja rzeczy nazywam po imieniu tak jak na to zasługują i
                  jakie są w rzeczywistosci ,co do sb. i tych co pałowali to są i będą zawsze
                  pietnowani zarówno przeze mnie jaki przez mam nadzieje przez sady i instutucje
                  do tego powołane ale oni przynajmniej teraz nie chcą teraz rozliczać innych tak
                  giertch którego ojciec co prawda nie był klasycznym agentem ale wspólpracował
                  czynnie politycznie z rezimem i popierał go moralnie.
                  • felix_edmundowicz żeby było jasne, LPR to ideowcy 19.06.05, 21:51
                    piotr33k2 napisał:

> własnie panie feliksie trzeba patrzec głebiej a nie krótkowzrocznie i
                    > koniunkturalnie bo akurat teraz tak mi wygodnie i jest to zgodne z moim
                    > interesem (chwilowym), ja rzeczy nazywam po imieniu tak jak na to zasługują i
                    > jakie są w rzeczywistosci ,co do sb. i tych co pałowali to są i będą zawsze
                    > pietnowani zarówno przeze mnie jaki przez mam nadzieje przez sady i
                    instutucje
                    > do tego powołane ale oni przynajmniej teraz nie chcą teraz rozliczać innych
                    tak
                    >
                    > giertch którego ojciec co prawda nie był klasycznym agentem ale wspólpracował
                    > czynnie politycznie z rezimem i popierał go moralnie.

panie piotrze żeby było jasne Liga Przyjaciół Radzieckich jest ideologicznie
                    związana z naszym dawnym wielkim sojusznikiem ZSRR z powodów ideologicznych, a
                    nie koniunkturalnych,oni nigdy nie musieli być przekabaceni,czy przekupieni -
                    tak jak dawna endecja, tak więc robienie zarzutu z ich politycznej wspólpracy
                    mija się z celem,skoro to i tak ich sztandarowy motyw przylizwyanie się caratowi
                    I właśnie taką spuściznę,nie tylko rady konsultacyjnej przy Jaruzelskim,ale w
                    szerszym wymiarze, jako spadkobierców endecji,ale tej w gorszym
                    wykonaniu ,która popiera zarówno biały jak i czerwony carat,pod warunkiem że
                    jest silny i zaborczy!
                    wolna światła i demokratyczna rosja to prawdziwe wyzwolenie europy,panie piotrze
                    • edico Re: żeby było jasne, faszyzm to faszyzm 26.06.05, 16:59
                      Przeciw faszyzmowi

Kilkadziesiąt osób, głównie studentów, zebrało się o 17.30 pod Centralem.
                      Protestowali przeciw wojnie, faszyzmowi i działalności Młodzieży Wszechpolskiej.
                      Potem pod ochroną policji ruszyli Lipową pod kościół św. Rocha. Tam
                      zorganizowali krótki wiec. Krzyczeli m.in.: "Jedna rasa, ludzka rasa". Spod
                      kościoła przeszli pod pomnik Józefa Piłsudskiego, gdzie spotkali się z rowerową
                      masą krytyczną. Przechodnie przyglądali im się z zainteresowaniem.
                      (aga)
                      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2786197.html
    • Gość: XXL Re: Nienawiść katolików-dlaczego? IP: *.ksiazat.v.pl 18.06.05, 23:13
      Gość portalu: woy napisał(a):

> Wierzyłem kiedyś w Boga, chodziłem na msze św., byłem ministrantem. I byłem z
      > tego dumny

To coś ta twoja wiara cieniutka.
      Oiszesz że chodziłeś na msze byłes ministrantem to ty to wszystko robiłeś na
      pokaz i to nazywasz wiarą w Boga. Śmieszny jesteś!!
      Prawdziwej wiary nie zniszczy jakiś Rydzyk,Macierewicz czy d...ek
      Gietrych,prawdziwą wiarę ma się w sercu.

Czy mój przypadek jest odosobniony?
      Nie ,ludzi "małej wiary" w Polsce bardzo dużo i to jest smutne ale trzeba
      wierzyć a prwdziwa wiara krytyk się nie boi.
      • felix_edmundowicz Re: Nienawiść katolików-dlaczego? 18.06.05, 23:25
        krytyk cnoty sie boi XXL,albo cnota krytyki sie nie boi
        nawet jak to jest Kazimiera
      • edico Re: Nienawiść katolików-dlaczego? 19.06.05, 05:09
        Rozumiem, że teoria kwarków powstała przed dogmatem Trójcy Św., a nieskończenie
        miłosierny Bóg tak się obraził za to na ludzi, że jego syn nie mający nic
        współnego z tym światem musiał dać się urodzić i umęczyć w celu uzyskania
        przebaczenia najwyższego.

Gość portalu: XXL napisał(a):

> ...,ludzi "małej wiary" w Polsce bardzo dużo i to jest smutne ale trzeba
        > wierzyć a prwdziwa wiara krytyk się nie boi.
        • schutzengel1 Adolf Hitler jakoś sobie z nimi poradził ! 19.06.05, 12:07
          to słowa wypowiedziane przez młodego katolika wszechpolaka o innych niż
          katolicy z LPR i PiS. Ja mam kochać i popierać przyszłych oprawców którymi
          kierują tak zwane wartości chrześcijańskie ?
          • Gość: H56 IV Rzesza RP będzie pielęgnować tradycje Kk ? IP: *.comnet.krakow.pl 19.06.05, 12:43
            www.rumburak1.webpark.pl/#
            • Gość: H56 Re: IV Rzesza RP będzie pielęgnować tradycje Kk ? IP: *.comnet.krakow.pl 19.06.05, 13:02
              to też warte uwagi
              www.racjonalista.pl/kk.php/d,101
              • piotr33k2 Re: IV Rzesza RP będzie pielęgnować tradycje Kk ? 19.06.05, 14:12
                nie ma co sie łudzić że wszechpolacy giertychy rydzyki itp. to jakieś
                demokratyczne pokojowe nastawione tylko na budowanie dobrobytu kraju
                organizacje partie czy osoby ,nie ma też sie co bać tylko smiało sie temu
                chłamowi przeciwstawiać z całą mocą , a tych co im (z premedytacją czy nie)
                sprzyjają również należy ostro krytykować ( kaczyńskiego) ,z tolerancji i
                spłecznego przyzwolenia dla nacjonalistyczno-faszyzujących organizacji i
                polityków nigdy w histori nic dobrego nie wynikło.
              • ja_aska to ciekawe henio 20.06.05, 09:45
                • Gość: suwak Re: to ciekawe henio IP: 217.153.6.* 20.06.05, 12:52
                  .. gdyby było prawdziwe.
                  • ja_aska Re: to ciekawe henio 20.06.05, 14:15
                    a czemu ma być nie prawdziwe?
                  • edico Re: to ciekawe henio 20.06.05, 23:52
                    W każdym bądź razie napewno nie wykluczone.
      • Gość: ! Re: Nienawiść katolików-dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.05, 15:32
        > To coś ta twoja wiara cieniutka.
        > Nie ,ludzi "małej wiary" w Polsce bardzo dużo i to jest smutne ale trzeba
        wierzyć a prwdziwa wiara krytyk się nie boi.

Nie oceniaj cudzej wiary. To może ocenić tylko Pan Bóg, tylko on widzi całość, zostaw to Jemu.
        • Gość: XXL Re: Nienawiść katolików-dlaczego? IP: *.szczecin.pl 20.06.05, 12:07
          Gość portalu: ! napisał(a):
          Nie oceniaj cudzej wiary. To może ocenić tylko Pan Bóg, tylko on widzi całość,
          > zostaw to Jemu.

Nie jest to moja ocena cudzej wiary a stwierdzenie że ktoś jest"małej wiary"
          lub jego "wiara jest cieniutka" a tak apropo to kto dał prawo
          oceniania,krytykowania i pouczania klechom,czyzby przed Bogiem byli lepsi i
          mieli specialne przywileje ci "słudzy Boży"?
          • edico Re: Nienawiść katolików-dlaczego? 20.06.05, 20:48

> ...czyzby przed Bogiem byli lepsi i mieli specialne przywileje ci "słudzy Boży"?

Chyba pierwsze odruchy próby myślenia. Pozytywnie to oceniam :))
            Teraz zastanów się, kto upoważnił te "sługi Boże" do sfałszowania dekalogu
            przekazanego przez samego Boga na górze Synaj wprost w ręce Mojżesza?
            • edico Re: oczywiście "samodzielnego myślenia" :o)) 20.06.05, 20:50
              Przynajmniej taką mam nadzieję :))
            • ja_aska edico 21.06.05, 07:38
              kto sfalszował dekalog? jak to kto: Żydzi!
              • edico Re: edico 26.06.05, 16:58
                :o))

Pozdrawiam
              • Gość: Ed Re: edico IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.07.05, 23:33
                Ci Żydzi cały czas coś w poprzek tym katolikom montują :o)))
    • Gość: ksiadz woy ma rację IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.05, 17:09
      Załamać się można, gdy człowiek przyjrzy się życiu codziennemu wielu katolików. Księży także. Wiarę MOŻNA wtedy stracić, zwłaszcza, gdy jest słaba, tradycyjna, nieugruntowana. Wiarę traci się często właśnie w ten sposób - powoli usycha. Po prostu odechciewa się wierzyć.
      To doskonały znak tego, że wiara nie jest tylko prywatną sprawą.
      • schutzengel1 Re: woy ma rację 20.06.05, 10:10
        jak nie jest prywatną sprawą ? wolałbym jednak aby tak było dalej.
        Jeżeli jesteś faktycznie przekonany, że masz powołanie i wierzysz, że jesteś
        uczciwym księdzem, to rób to dalej ku chwale swojego Boga. Nawet ateiści
        szanują takich ludzi. Gdyby wszyscy duchowni byli tacy jak ks.prof. Tischner,
        to pewnie i ja nadal byłbym osobą wierzącą.
        • sid15 Re: woy ma rację 20.06.05, 10:16
          Nie ma ,,swojego" i ,,cudzego",jest tylko jeden Bóg,różne są tylko drogi które
          nas do niego prowadzą.
          • ja_aska Re: woy ma rację 20.06.05, 10:36
            ale bóg jednych jest czasem lepszy od boga drugich.
            • sid15 Re: woy ma rację 20.06.05, 10:38
              A masło maślane,jest lepsze od śmietany śmietanowej.
        • Gość: ksiadz Re: woy ma rację IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 11:11
          Ksiądz Tischner jest jednym z wielu moich wielkich mistrzów. Każdy z nich chwalił Boga i całkowicie oddawał się ludziom. "Promieniowali" jakby wiarą na zewnątrz. Zyskali tym szacunek innych.
          A może to jest paradoks, że im bardziej wiara jest moją prywatną sprawą, tym bardziej oddziaływuje na zewnatrz? Bo jeśli coś nie jest "moje", to nie ma co się nawet z tym afiszować na zewnątrz.
          • kurde.felek Re: woy ma rację 20.06.05, 13:10
            Chciałbym zwrocić uwagę - że pojecie bóg - jest pojeciem bardzo szerokim i
            różne ludzie podkładają pod te pojecie znaczenia.
            Dla jednych jest to superideał, moc kierujaca Wszechświatem dla innych bogiem
            (ideałem) jest pieniądz. Jednym jawi się Bóg starożytnych, Mojżeszowych i
            Chrystusowoch Żydów, dla innych jest to ktoreś tam wcielenie Buddy, Shiwy.
            Mie ma Sidzie - jednego Boga. Jeden Bóg jest w religiach monoteistycznych, a i
            w chrzescijańśtwie występuje już w trzech postaciach,
            a w Polsce nawet w 5-ciu wliczając w to kult maryjny i janapawłowy.
            Jeśli istnieje on dla ludzi (nie przecież wszyscy wierza w boga, czy absolut),
            to w różnych postaciach,nawet zwierzęcych, różnie interpretowany i różnie
            pojmowany.
            Każdy z tych bogów ma swoje ludzkie przełozenie w kodeksach etycznych,
            tradycji, rytuałach(rytach), zachowaniach społecznych, doktrynach.
            I jak każdego z tych wyznawanych Bogów ujmiemy jako całość - to różnią się od
            siebie, choć w sferze zachowąń socjalnych - mają niekiedy wspólne odniesienia.

• sid15 Re: woy ma rację 20.06.05, 13:16
              Bóg jest wielki i miłosierny i doprawdy wielka jest jego miłość i
              cierpliwość,że nie zszedł jeszcze ze swego piedestału i nie kopnął cię w tyłek
              za ten pseudointelektualny bełkot.
              • ja_aska Re: woy ma rację 20.06.05, 14:07
                prawdziwy katolik z tego naszego sidzia.
                • sid15 Re: woy ma rację 20.06.05, 14:16
                  Ależ nie zasłużyłem na takie pochlebstwa.Uważam ,że nie zasługuję na miano
                  prawdziwego katolika,ale staram się.
                  • ja_aska Re: woy ma rację 20.06.05, 16:47
                    to okazuj duuuużo więcej miłości i nie rozdzielaj kopniaków.
                  • Gość: *** Re: woy ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:49
                    Masz rację, kiepski z ciebie katolik i staranie też kiepsko idzie, diabeł ci
                    ogonem dzwoni.
                    • sid15 Re: woy ma rację 20.06.05, 21:45
                      Swój ogonek masz na myśli?Powolisz ,że oleję twoją opinię na temat moich
                      ewentualnych starań trójgwiazdowcu(?).
                      • Gość: *** Re: woy ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:50
                        Gwiazdki to chyba rodzaj żeński, a ogonek to raczej Twój!
              • Gość: *** Re: woy ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 16:45
                A co tam jest belkotem? Przecież to prawda, filozofii się nie uczyłeś w
                średniej szkole?
                Kopać potrafisz, z czytaniem - gorzej.
    • Gość: * Re: Nienawiść katolików-dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 12:20
      Nienawiść katolików do wszystkiego innego, co nie jest poddane tej
      indoktrynacji, wynika z samej konstrukcji tej schizmu chrześcijańskiej.
      • schutzengel1 sid ! Ty jesteś niebezpieczny fundamentalista reli 20.06.05, 22:44
        religijny. Chciałbym widzieć jak przekonujesz do chrześcijańskiego Boga,
        hindusów.
        • Gość: H56 Re: sid ! Ty jesteś niebezpieczny fundamentalista IP: *.comnet.krakow.pl 26.06.05, 12:38
          sid, jesteś nim, czy nie ?
          • ja_aska Re: sid ! Ty jesteś niebezpieczny fundamentalista 27.06.05, 10:16
            jest
            • Gość: H56 Re: sid ! Ty jesteś niebezpieczny fundamentalista IP: *.comnet.krakow.pl 27.06.05, 11:23
              sid, w innym watku napisał ,że nie jest parafianinem. Cholera może jest w
              jakiejś innej sekcie.
              • sid15 Re: sid ! Ty jesteś niebezpieczny fundamentalista 27.06.05, 11:28
                Cha,cha,cha.Pozdrawiam
                • edico Re: sid ! Ty jesteś niebezpieczny fundamentalista 11.07.05, 15:28
                  W świetle fundamentalizmu? :))
    • Gość: Ed Re: Nienawiść katolików-dlaczego? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.07.05, 23:31
      Może wyssane jest to z mlekiem matki, bo innych logicznych powodów w całej
      2000-letniej historii Katolicyzmu nie widzę.
      O ile już, to wszyscy inni powinni mieć ich powyżej uszu a okazują tutaj
      znacznie większą wyrozumiałość, niż miłosierni katolicy uzbrojeni w bardziej
      znane im wszelkiego rodzaju święte interpretacje woli bożej niż znajomość swojej
      Biblii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka