Dodaj do ulubionych

POPIERAJCIE WROCŁAW!

IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 20.06.01, 15:35
Mieszkańcy Szczecina!
Rząd wciąż nie zgłasza kandydatury Wrocławia do organizacji
wystawy swiatowej EXPO 2010. Wniosek do rządu wpłynął dwa miesiące temu.
Zgłosiły się już trzy miasta- Moskwa, Szanghaj, Josu.Wrocław jest blokowany
przez rząd polski. A przecież taka wystawa
to kupa kasy dla całej Polski. Popierajcie Wrocław! Podpisujcie się z wyrazami
poparcia dla Wrocłwia i sprzeciwu wobec indolencji rządu! Bądźmy razem!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mike EXPO IP: 194.195.43.* 20.06.01, 15:53
      Gość portalu: sew napisał(a):

> Mieszkańcy Szczecina!
      > Rząd wciąż nie zgłasza kandydatury Wrocławia do organizacji
      > wystawy swiatowej EXPO 2010. Wniosek do rządu wpłynął dwa miesiące temu.
      > Zgłosiły się już trzy miasta- Moskwa, Szanghaj, Josu.Wrocław jest blokowany
      > przez rząd polski. A przecież taka wystawa
      > to kupa kasy dla całej Polski. Popierajcie Wrocław! Podpisujcie się z wyrazami
      > poparcia dla Wrocłwia i sprzeciwu wobec indolencji rządu! Bądźmy razem!

Popieram Was i zycze jak najlepiej. Akurat nam indolencji rzadu przypominac nie
      musicie.
      Jest jedno powazne "ale" w temacie EXPO. Mianowicie to ostatnie w Hannoverze
      skonczylo sie wielka plajta, skandalem i ogromnymi dlugami (kilka miliardow DM)
      ktore musial pokryc budzet. Sam sens takiej ekspozycji jest obecnie podwazany. Bo
      jaki jest jej cel? To nie sa targi specjalistyczne. Kraje sie prezentuja w bardzo
      podobny sposob a ludzi nie interesuje ogladanie dziwacznych konstrukcji i
      projekcji na wielkich telebimach. Hannoverskiemu Expo nie pomogla ani obnizka cen
      biletow ani specjalne umowy z D.Bahnem ani nawet b. kosztowna kampania reklamowa
      z udzialem Verony Feldbuch.
      • Gość: pokost Re: EXPO IP: *.eki.mdh.se 20.06.01, 15:58
        badzmy razem ! -czyzby to chaslo mialo obowiazywac rowniez w wypadku gdyby
        skonczylo sie jak w hannowerze? Nie za bardzo mam ochote byc razem w takeij
        sytuacji.
        • Gość: Mike Re: EXPO IP: 194.195.43.* 20.06.01, 16:20
          Gość portalu: pokost napisał(a):

> badzmy razem ! -czyzby to chaslo mialo obowiazywac rowniez w wypadku gdyby
          > skonczylo sie jak w hannowerze? Nie za bardzo mam ochote byc razem w takeij
          > sytuacji.

Mi sie to EXPO rowniez nie podoba. Wroclaw dobrze na tym wyjdzie - zmodernizuja
          drogi, odnowia elewacje, pobuduja hale a na to wszystko bedzie reszta musiala
          zrobic zrzute. Pol biedy jak to bedzie sukces ale na to raczej nie ma szans bo
          EXPO to tylko droga fanaberia wiec po imprezie bedzie druga "zrzuta" na pokrycie
          strat. Szczecin ma wlasne - b.duze - klopoty z niedoinwestowaniem i kazda
          zlotowke musimy ogladac po kilka razy zanim ja wydamy. Przykro mi ale nas po
          prostu nie stac. 100 x bardziej sa potrzebne w tym kraju autostrady i poprawa
          zeglownosci na Odrze.
      • Gość: sew Re: EXPO- kasa będzie nie nasza IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 20.06.01, 16:38
        Wrocławskie Expo ma kosztować ok. 3 mld euro. 1,3 euro przyniosą państwa
        budujące pawilony, 0,5 mld euro wyłożą koncerny medialne; 160 mln. przyniosą
        org, międzynarodowe; 250 mln zainwestują deweloperzy; budżet Polski wyłoży ok.
        180 mln. euro. Zyski?
        W Hanowerze ujemny bilans miały spółki organizujące EXPO. Zaś Hanower
        odwiedziło klikla milionów turystów, zostawili ponad miliard marek, inwestycje
        to blisko kolejny miliard- one zostają po wystawie. A że spółki przeszacowały
        liczbę gości i za dużo zainwestowały? Powstały, zbankrutowały, Hanower zyskał.
        • Gość: Mike Re: EXPO - duze ryzyko IP: 194.195.43.* 20.06.01, 17:00

> Wrocławskie Expo ma kosztować ok. 3 mld euro. 1,3 euro przyniosą państwa
          > budujące pawilony, 0,5 mld euro wyłożą koncerny medialne; 160 mln. przyniosą
          > org, międzynarodowe; 250 mln zainwestują deweloperzy; budżet Polski wyłoży ok.
          > 180 mln. euro. Zyski?
          > W Hanowerze ujemny bilans miały spółki organizujące EXPO. Zaś Hanower
          > odwiedziło klikla milionów turystów, zostawili ponad miliard marek, inwestycje
          > to blisko kolejny miliard- one zostają po wystawie. A że spółki przeszacowały
          > liczbę gości i za dużo zainwestowały? Powstały, zbankrutowały, Hanower zyskał.

To nie bylo calkiem tak (bylem w tym czasie w RFN). Straty EXPO w Hannoverze byly
          gigantyczne (przekroczyly 2,5 MILIARDA DM). Musial je pokryc przede wszystkim
          budzet federalny (czyli niemiecki podatnik w efekcie zaplacil za ta impreze 6 x
          wiecej niz planowano) oraz land Dolna Saksonia (czyli sami hannoverczycy).
          Turystow, mimo bardzo agresywnej (i kosztownej) reklamy i roznorodnych zachet
          (np. specjalnych obnizek biletow - co tylko powiekszalo straty), bylo 3 razy
          mniej niz zakladano. Stracili rowniez miejscowi - np. gastronomicy, ktorzy
          musieli wykupic za horrendalne stawki miejsca na EXPO. Nie zwrocilo im sie to -
          juz w srodku wystawy o tym wiedzieli i nawet strajkowali domagajac sie
          renegocjacji stawek wynajmu.

Zauwaz jeszcze jedno - Niemcy to narod zdyscyplinowany a Hannover to miesto z
          dlugoletnim doswiadczeniem w organizowaniu wielkich wystaw i targow. Mimo to
          poniesli sromotna kleske (o ile dobrze pamietam w Sewilli bylo nie lepiej). Czy
          koniecznie chcecie sie bolesnie przekonac ze to nie jest dobry pomysl. Musicie
          zmierzyc sily na zamiary.
          Jako przyklad dam nasze PZB - tez mieli super pomysl - kupili sobie wspanialy
          prom-katamaran, najszybszy na Baltyku, piekny i niestety piorunsko kosztowny.
          Dzis stoja na krawedzi bankructwa...
          • Gość: sew Re: EXPO - duze ryzyko, może jednak IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 20.06.01, 17:51
            O.K. więc gdybyś mieszkał we Wrocławiu, albo Szczecin by chciał EXPO, nie
            byłbyś za? Choćby dla kasy która napłynie do miasta? I inwestycji. Czy nie
            można lepiej tego przeliczyć i tak skonstruować by kasę wnieśli już przed
            wystawą wystawiający. Albo przemodelować sam pomysł wystawy- dołączyć imprezy
            kulturalne i przede wszystkim medilane- koncerny medialne to gigantyczna kasa.
            A tak na końcu zupełnie cynicznie: czy ważne kto straci skoro zyska Wrocław?
            Wiem, że wtedy ciężko przekonać do tego pomysłu np. ludzi ze Szczecina. Ale
            naprawdę nie musi być strat jeśli wszystko dobrze obliczyć i nie przesadzić z
            wydawaniem oraz ściśle kontrolować! Pzdr. sew.
            • Gość: Mike Re: EXPO - duze ryzyko, może jednak IP: 194.195.43.* 20.06.01, 19:23

> O.K. więc gdybyś mieszkał we Wrocławiu, albo Szczecin by chciał EXPO, nie
              > byłbyś za? Choćby dla kasy która napłynie do miasta? I inwestycji.

Bylbym przeciw. We Wroclawiu macie czesc problemow b. podobnych do nas - np.
              kwestia setek poniemeckich kamienic, ladnych ale nie remontowanych przez 50 lat
              albo remonty infrastruktury drogowej (mosty). O budowie polaczen autostradowych
              to juz mi sie nawet nie chce wspominac...
              Jak pisalem poprzednio Hannover i jego mieszkanci do Expo dolozyli i to sporo.
              Raz w formie podatkow, dwa w formie strat lokalnych firm. Po Expo zostaly
              pawilony - w czym one sie przydadza zwaklym ludziom? Naprawde lepiej przeznaczyc
              te pieniadze na remonty domow i drog.

Czy nie
              > można lepiej tego przeliczyć i tak skonstruować by kasę wnieśli już przed
              > wystawą wystawiający. Albo przemodelować sam pomysł wystawy- dołączyć imprezy
              > kulturalne i przede wszystkim medilane- koncerny medialne to gigantyczna kasa.

Koncerny medialne (pracowalem w tej branzy przez kilka lat) placa duzo ale za
              akcje - futbol, olimpiady. Nikt nie zaplaci za prawa do transmisji z Expo. A o
              powstanie reportazy i relacji z wystaw gospodarze beda musieli sami zabiegac.

> A tak na końcu zupełnie cynicznie: czy ważne kto straci skoro zyska Wrocław?

Male szanse zebyscie na tym zyskali. Stracicie, a do strat bedzie jeszcze musial
              dolozyc budzet.

> Wiem, że wtedy ciężko przekonać do tego pomysłu np. ludzi ze Szczecina.

To nie jest tak ze mam cos do Wroclawia. Darze Wroclaw duza sympatia ale pomysl,
              mimo iz ambitny, jest nierealny. Naprawde szkoda pieniedzy - to jak kupowanie
              kolnierza z lisa kiedy ma sie dziurawe portki.

> Ale naprawdę nie musi być strat jeśli wszystko dobrze obliczyć i nie przesadzić
              > z wydawaniem oraz ściśle kontrolować!

W Hannoverze wystawy i targi organizuje sie od ponad 100 lat. Maja w tym ogromne
              doswiadczenie. Poza tym Niemcy sa z natury bardzo rozsadni i oszczedni. I mimo to
              rezultat: 2,5 mld DM pod kreska. Pomysl ile porzyteczniejszych rzeczy mozna by
              bylo za takie pieniadze zrobic - wyremontowalo by sie pol Wroclawia i jeszcze by
              starczylo na uratowanie polskich armatorow.

• Gość: sew Re: EXPO - duze ryzyko, może jednak IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 21.06.01, 10:40
                To nie tak do końca, bo widzisz ekonomia to nie jset czyst bilans. Mnóstwo
                przedsięwzięć w historii było ekonomicznie nieopłacalnych a inne "zyski"- wieża
                Eiffla, albo niedawno- tunel pod kanałem La Manche; a kanał Sueski, a mosty na
                Bałtyku??? Zejdźmy do Wrocławia. potencjał uruchomiony dzięki EXPO nie przełozy
                się na zadne wydatki, które rzekomo mozna by ponieść oszczedzając na nie
                organizowaniu EXPO- jak piszesz. Nikt nie wyda tych pieniędzy które splyną z
                zagranicy, a nawet jeśli do nich trochę dołoży Wrocław to bilans będzie i tak
                niezły. Hanower a Wrocław- toć miasto w kosmosie i w głębokich czeluściach
                dalekiej Azji. Ich infrastruktura jest przeinwestowana- a wtedy jak wiesz biorą
                się straty. Wrocław, Polska są głodni wszelkich budów jak karawana na Saharze.
                Tu nie liczy się księgowo. to ekonomia społeczna, perspektywiczna, która
                uruchamia potencjał zdążający nie wiadomo dokąd. Chodzi poza tym o wyzwanie!
                Pokazać się światu! Jeśli nie masz celu to utoniesz w corocznych kłótniach o
                wydatki z budżetów na potrzenbe inwestycje a i tak dostaniesz mniej jak
                potrzebujesz. A ile roztrwonią urzedasy i złodzieje???
                Uruchamiamy proces potem to już perpetum mobile!
          • Gość: pokost Re: EXPO - duze ryzyko IP: *.eki.mdh.se 20.06.01, 17:51
            >Powstały, zbankrutowały, Hanower zyskał.
            Jak to prosto wyglada.
            a cale Niemcy zaplacily.
            Ci co chcieli zalozyc firmy aby zarobic na Expo musieli wziac kredyt i co potem...
            Jezeli chodzi o takie wachania w ekonomi przy takich kwotach w PL to nie moze sie
            dobrze skonczyc.
            Tak mozna wytemontowac Wroclaw - jezeli o to chodzi to zeczywiscie jest sens dla
            wroclawia ubiegac sie o Expo.
            Brak reklamy dla Pl jest lepszy niz klapa. (ktora bedzie skrzetnie powtarzana)
            Ostatecznie mysle ze nic z tego nie bedzie jezeli nawet wawa sie nie ubiega o
            EXPO.

A jezeli chodzi o promocje Wroclawia to moze zorgannizujecie jakac duza
            miedzynarodowa konferencje.Efekt moze byc lepszy dla wszystkich.
            Organizatorow,Wroclawia, reszty PL.

• Gość: REKIN Re: POPIERAJCIE WROCŁAW! IP: *.vx.pl 20.06.01, 18:58
      Polski nie stać na EXPO trzebaby pobudować autostrady (tą ze Szczecina na
      południe planuje się dopiero za 15 lat !)Pozatym jeśli byłyby zyski to tylko
      dla Wrocławia, jedynie co to mogę pogratulować pomysłu władzą Wrocławia.
      Nasi debile z rady nie mają żadnych pomysłów na promocję miasta.
      • Gość: sew Re: POPIERAJCIE WROCŁAW! IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 03.07.01, 12:17
        Polskę stać na Expo! Wiele do wybudowania, wiele do stracenia! ruszyć
        klawiaturki czekamy na poparcie!!
      • Gość: net Re: POPIERAJCIE WROCŁAW! IP: *.net.pl 04.07.01, 08:52
        otóż to ! nie ma jak dojechać , nie ma jak jeździć po Wrocławiu
    • Gość: Mike POPIERAJCIE A-3 IP: 194.195.43.* 04.07.01, 10:25
      Co mysle o Expo juz napisalem wczesniej.

Mysle ze znacznie lepsza sprawa bylaby walka o autostrade A-3. Akurat to jest na
      pewno dobry interes i to zarowno dla Wrocka, Szczecina jak i calej Polski.
      • Gość: sew Re: POPIERAJCIE A-3 IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 09.07.01, 11:29
        Wrocław popiera A-3; powstanie na pewno jeśli będzie EXPO!
      • Gość: Robert Re: POPIERAJCIE A-3 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 10:30
        Ja popieram A3, ale Expo i ta droga to 2 rózne sprawy.
        Wystawa we Wrocławiu to promocja całej Polski. Ile na tym się zarobi, zależy od
        organizatorów. Zresztą są i zyski niewymierne.
        Z A3 jest i inny problem. Chodzi o liczbę samochodów na dobę. Zespół portowy
        cienko przędzie. Statków na lekarstwo. Ja jeżdżę bardzo często na trasie
        Szczecin - Jelenia Góra. Nie wiem czy autostrada była by opłacalna.
        Jedzie się źle, ale to wyjątkowo zła droga. Zdaję sobie sprawę z tego, że A3
        zwiększyła by tranzyt przez Zachodnią Polskę, ale na ile? Były jakieś analizy?
        Ja nic o nich nie wiem.
        R.

• Gość: Mike A-3 oczywiscie TAK, bo... IP: *.*.*.* 04.12.01, 11:00
          Gość portalu: Robert napisał(a):
          > Z A3 jest i inny problem. Chodzi o liczbę samochodów na dobę. Zespół portowy
          > cienko przędzie. Statków na lekarstwo.

Czynniki, ktore poprawia te sytuacje to:
          -lepszy dojazd do samego portu: Most Nowoclowy, Most Regalicki
          -lepsze polaczenie portu ze swiatem: dokonczenie remontu autostrady berlinskiej i
          likwidacja granicy po wejsciu do UE, poprawa zeglownosci na Odrze - program Odra
          2000, poglebienie toru wodnego do Swinoujscia - przyklepane
          Jednynym minusem pozostaje brak autostrady na poludnie dzieki ktorej Szczecin
          przejalby obsluge Czech i Austrii.
          W koncu Szwedzi nie agituja za A3 bo maja taka fantazje oni wiedza ze ta trasa to
          takze rozwoj Malmoe i calej Scandii.

Ja jeżdżę bardzo często na trasie
          > Szczecin - Jelenia Góra. Nie wiem czy autostrada była by opłacalna.
          > Jedzie się źle, ale to wyjątkowo zła droga. Zdaję sobie sprawę z tego, że A3
          > zwiększyła by tranzyt przez Zachodnią Polskę, ale na ile? Były jakieś analizy?
          > Ja nic o nich nie wiem.
          > R.

A wyobraz sobie: zima, piatkowe popoludnie - co sie dzieje na tej trasie? Tysiace
          szczecinian wala na weekend na narty do Szklarskiej Poreby. Co to za problem -
          340 km, to raptem 3 godz. drogi.
          A teraz inaczej: lato - tabuny wroclawian jada nad morze - 400 km autostrada? Co
          to za klopot?
          Ruch bedzie duzy i bedzie narastal.
          • Gość: Robert Re: A-3 oczywiscie TAK, bo... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 11:23
            Nie trzeba mi tłumaczyć korzyści. Wiem też, że Szwedzi wolą A3 od A1.
            Cały ich przemysł leży na południu. Sztokholm leży na peryferiach.
            Tylko kiedy ta A3 będzie. Niezależnie od tego, że Niemcom na tym nie za bardzo
            zależy, bo wolą autostrady równoleżnikowe w Polsce, to jeszcze lobby gdansko-
            warszawskie.
            R.
            • pakuz Re: wybudujmy A3 grecka metoda ! 04.12.01, 12:03
              mialem okazje jechac "autostrada" od salonik do meteorow
              bramka byla jak sie nalezy , oplata stosowna , jak to za autostrade
              przejechalem kilometr i autostrada sie skonczyla , znaczy sie byla niby,
              tylko ze w budowie i jechac trzeba bylo jednym pasem
              moze wiec wykorzystac mysl grecka i zbudowac a3 w ten sam sposob ?
              najpierw ustawic bramki i kasowac a z tego co sie zbierze dopiero budowac ?
    • Gość: kajtek Re: POPIERAJCIE WROCŁAW! IP: 195.116.71.* 04.07.01, 11:20
      wrocek jest the best. jesli chce expo - niech ma, jestem za
      • pakuz Re: POPIERAJCIE WROCŁAW! 04.12.01, 10:45
        niemcy na expo wtopili kasy mnostwo , bo jak to oni chcieli miec wszystko
        na glanc
        jesli expo bedzie we wrocku to zamiast marmurowych toalet beda toy-toye
        zamiast hal z aluminium i szkla - namioty cyrkowe , zamiast kolejki linowej
        traktor stylizowany na ciuchcie...
        krotko mowiac finansowo moze sie udac :)
    • Gość: Mike Do gory! IP: *.*.*.* 04.12.01, 09:35
      Dyskusja nt. EXPO juz sie toczyla na naszych lamach wiec wyciagam ten watek do
      gory zeby sie nie powtarzac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka