Dodaj do ulubionych

A to hydra!...no i co jeszcze!!!

08.10.02, 17:48
"Tylko do końca roku będzie istniała spółka ES SA. Od przyszłego roku
połączone zostaną zakłady energetyczne z pięciu dawnych województw.
Taki los czeka od przyszłego roku Energetykę Szczecińską SA. Wraz z nią do
nowej spółki wejdą dystrybutorzy energii elektrycznej z Poznania, Gorzowa
Wielkopolskiego, Zielonej Góry i Bydgoszczy. Na tej bazie powołana zostanie
nowa spółka, w której - wszystko na to wskazuje - największą siłę przebicia
będzie miała dzisiejsza Energetyka Poznańska"

(Ten numer juz pyry zrobily z zakladem gazowniczym z Gdanska)

"Ryszard Chwastek oskarżony
Zbuntowany pułkownik stanie przed sądem wojskowym w Poznaniu za niewykonanie
rozkazu"

Jak sa watpliwosci co to wynikow egzaminow - to bada komisja z Poznania.

Trup Cegielskiego, ktory od czasow gierkowskich nie przeszedl zadnej
restrukturyzacji - zyl tylko dzieki naszej stoczni (PKP jest im winna 10 x
tyle co SSSA). ale jak stocznia sie potknela - to szczecinianie to gnidy bo
nie placa (placili 10 lat kupe forsy to fajnie bylo).

Szczecin sie nie moze doprosic o ekspresowke a tamtym beda budowac autostrady.

Co to jest ten Pyrogrod? Cudo jakies czy cos? Mega afery w Elektromisie,
przewaly i doprowadzenie do ruiny targow, slynna korupcja i "sponsoring"
policji, nawet kulturalnie zero, a jak jakis festiwal zrobia to dekoracje sie
rozlatuja i widzow zabijaja. I taki twor chce tu nami dyrygowac i rozstrzygac
w sprawach Xiazecego Miasta Stczecina???
Obciac macki hydrze - takie jest moje zdanie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gryf Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.02, 17:53
      Mike 102 i moje tez! Teraz sie spiesze bo zona na zakupy mnie ciagnie ale jak
      przyjade to bardziej umotywuje swoje zdanie.Kurcze az mnie ciarki przechodza
      takie samo zdanie mam jak Mike 102!
      • stettiner Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 08.10.02, 19:08
        Z uporem maniaka będę twierdzić, że winna jest i tak stolica Mazowsza. A że
        Poznań jej bliższy, to i takie skutki.
      • stettiner Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 08.10.02, 20:37
        Gość portalu: Gryf napisał(a):

> Kurcze az mnie ciarki przechodza
        > takie samo zdanie mam jak Mike 102!

Och, Boże.. świat się wali ;))))
    • zoppoter Jestem po stronie Szczecina. Ale... 08.10.02, 19:35
      > "Tylko do końca roku będzie istniała spółka ES SA. Od przyszłego roku
      > połączone zostaną zakłady energetyczne z pięciu dawnych województw.
      > Taki los czeka od przyszłego roku Energetykę Szczecińską SA. Wraz z nią do
      > nowej spółki wejdą dystrybutorzy energii elektrycznej z Poznania, Gorzowa
      > Wielkopolskiego, Zielonej Góry i Bydgoszczy. Na tej bazie powołana zostanie
      > nowa spółka, w której - wszystko na to wskazuje - największą siłę przebicia
      > będzie miała dzisiejsza Energetyka Poznańska"
      >
      > (Ten numer juz pyry zrobily z zakladem gazowniczym z Gdanska)

Ale co się z tego powodu pogorszy? Jeden państwowy moloch w miejsce innego
      państwowego molocha. Co za różnica, w którym mieście mieszka dyrektor...

>
      > "Ryszard Chwastek oskarżony
      > Zbuntowany pułkownik stanie przed sądem wojskowym w Poznaniu za niewykonanie
      > rozkazu"
      >
      > Jak sa watpliwosci co to wynikow egzaminow - to bada komisja z Poznania.

Nie znam struktury wojska, może to wynika z jakichś procedur?

>
      > Trup Cegielskiego, ktory od czasow gierkowskich nie przeszedl zadnej
      > restrukturyzacji - zyl tylko dzieki naszej stoczni (PKP jest im winna 10 x
      > tyle co SSSA). ale jak stocznia sie potknela - to szczecinianie to gnidy bo
      > nie placa (placili 10 lat kupe forsy to fajnie bylo).
      >
      Cos mi nie gra. Cegielski przeszedł juz dawno temu restrukturyzację, w wyniku
      ktorej między innymi fabryka silników okretowych i fabryka pojazdów szynowych
      sa oddzielnymi spółkami, kóre oddzielnie się rozlicają z wyników. Fakt, że są
      to spółki córki jednej większej spółki akcyjnej nie zmienia tego faktu.

> Szczecin sie nie moze doprosic o ekspresowke a tamtym beda budowac autostrady.

Będą, nie będą. Zdaje się, że autostrada koło Poznania jest na tym samym etapie
      rozwoju, co ekspresówka koło Szczecina... Czyli na żadnym.

>
      > Co to jest ten Pyrogrod? Cudo jakies czy cos? Mega afery w Elektromisie,
      > przewaly i doprowadzenie do ruiny targow, slynna korupcja i "sponsoring"
      > policji,

Wymienione przykłady nie stanowia o wyjątkowości Poznania w Polsce... Podobne
      historie znane są ze wszystkich większych miast w tym po....nym kraju. Łącznie
      z Gdańskiem i Szczecinem...

> nawet kulturalnie zero, a jak jakis festiwal zrobia to dekoracje sie
      > rozlatuja i widzow zabijaja. I taki twor chce tu nami dyrygowac i rozstrzygac
      > w sprawach Xiazecego Miasta Stczecina???

Mike, przecież Ty wymieniłeś podmioty gospodarcze z siedziba w Poznaniu które
      maja jakiś wpływ na podmioty z siedzibą w Szczecinie, a nie Poznań jako miasto.
      Poznań jako miasto chyba nie próbuje o niczym decydować w mieście Szczecinie...?

> Obciac macki hydrze - takie jest moje zdanie!

A moje zdanie jest inne. Nie ściągać w dół kogoś innego, tylko iść w górę
      samemu.
      • Gość: Gryf Re: Jestem po stronie Szczecina. Ale... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.02, 20:24
        Ale jak isc do gory samemu jak "rzadzi" Poznan.Wina lezy niewatpliwie tez po
        stronie nieudolnych wladz Szczecina. Przeciez Gdynia ma gorsze polozenie niz
        Szczecin a jest " miastem Europy".Warszawa tez posrednio decyduje o przebiegu
        drog miedzynarodowych z pominieciem Szczecina , z malym wyjatkiem rozbudowy i
        elektryfikacji magistrali na Gorny Slask , ale to akurat nie ma tak wielkiego
        wplywu na goswpodarke i jej rozwoj w obecnych czasach , gdzie ciezar przewozow
        spadl na tabor samochodowy.Caly czas przesladuje mnie jednak mysl co sadza o
        nas mieszkancy Koszalina , czy maja takie same zastrzezenia do nas jak my do
        Poznania.Podsumowujac los naszego miasta jest w naszych rekach i madrych nie
        ogladajacych sie na innych wladzach.
        • stettiner Re: Jestem po stronie Szczecina. Ale... 08.10.02, 20:30
          Z pewnością część winy jest po naszej stronie. Tak jak było choćby ze
          szczecińskim oddziałem IPN- miał powstać, ale miasto nie umiało znależć
          siedziby. Nie wiem czy nie podobnie z sądem apelacyjnym- wybacz, ale nie
          pamiętam. Natomiast koncepcje łączenia spółek powstają bez wątpienia w stolicy
          mazowsza.
      • mike102 Jestem po stronie Szczecina. 09.10.02, 09:56
        zoppoter napisał:

> > "Tylko do końca roku będzie istniała spółka ES SA. Od przyszłego roku
        > > połączone zostaną zakłady energetyczne z pięciu dawnych województw.
        > > Taki los czeka od przyszłego roku Energetykę Szczecińską SA. > > będzie
        miała dzisiejsza Energetyka Poznańska"
        > >
        > > (Ten numer juz pyry zrobily z zakladem gazowniczym z Gdanska)
        >
        > Ale co się z tego powodu pogorszy? Jeden państwowy moloch w miejsce innego
        > państwowego molocha. Co za różnica, w którym mieście mieszka dyrektor...

Ten moloch ma zostac podzielony na szereg spolek-corek. Tam gdzie beda ich
        centrale zostanie lwia czesc podatkow. A Energetyka placi spore podatki...

> > "Ryszard Chwastek oskarżony
        > > Zbuntowany pułkownik stanie przed sądem wojskowym w Poznaniu za niewykonan
        > ie
        > > rozkazu"
        > >
        > > Jak sa watpliwosci co to wynikow egzaminow - to bada komisja z Poznania.
        >
        > Nie znam struktury wojska, może to wynika z jakichś procedur?

Byc moze, ale dlaczego w taki razie nadrzedna role ma Poznan a nie Szczecin,
        gdzie jest dowodztwo Korpusu NATO Pn.-Wsch. i bardzo dochodowy poligon Drawski?

> > Trup Cegielskiego...

> Cos mi nie gra. Cegielski przeszedł juz dawno temu restrukturyzację, w wyniku
        > ktorej między innymi fabryka silników okretowych i fabryka pojazdów szynowych
        > sa oddzielnymi spółkami, kóre oddzielnie się rozlicają z wyników. Fakt, że są
        > to spółki córki jednej większej spółki akcyjnej nie zmienia tego faktu.

Restrukturyzacja Cegielskiego faktycznie miala miejsce 8 lat temu. Polegala
        przede wszystkim na gwaltownym odchudzeniu zakladu z hal sportowych, stadionu,
        osrodków wczasowych, hoteli robotniczych i mieszkan zakladowych. Zmniejszono
        tez game produkowanych wyrobow. Nie zmieniono jednak spraw podstwowych -
        stuktury wlasnosciowej, spolka nie doczekala sie zadnego inwestora
        strategicznego, ma tez przestarzale technologie i bardzo zuzyty (90%) majatek
        produkcyjny - jak bardzo - niech swiadczy afera z 2001, kiedy to 7
        zamontowanych juz silnikow po prostu peklo.

> > Szczecin sie nie moze doprosic o ekspresowke a tamtym beda budowac autostr
        > ady.
        >
        > Będą, nie będą. Zdaje się, że autostrada koło Poznania jest na tym samym
        etapie rozwoju, co ekspresówka koło Szczecina... Czyli na żadnym.

Autostada do Poznania jest w planach na 2005. Autostrady A3 nie ma w ogole, a
        ekspresowka "zamiast", ok. 2015 ma byc "w budowie". Chodzi o roznice w
        spojrzeniu na oba miasta.

> > Co to jest ten Pyrogrod? Cudo jakies czy cos? Mega afery w Elektromisie,

> Wymienione przykłady nie stanowia o wyjątkowości Poznania w Polsce... Podobne
        > historie znane są ze wszystkich większych miast w tym po....nym kraju.
        Łącznie z Gdańskiem i Szczecinem...

No wlasnie nie stanowia o wyjatkowosci, wiec dlaczego Poznan sprawuje jakies
        funkcje nadrzedne jakby byl "pozytywnie" wyjatkowy? Przeciez nie jest.

> Mike, przecież Ty wymieniłeś podmioty gospodarcze z siedziba w Poznaniu które
        > maja jakiś wpływ na podmioty z siedzibą w Szczecinie, a nie Poznań jako
        miasto.

wiekszosc z wymienionych rzeczy (drogi, wojsko, kuratorium, sadownictwo, teraz
        energetyka) jest zwiazana z raczej z administracja i to wlasnie decyzje
        administracyjne tak ustawiaja strukture.

> Poznań jako miasto chyba nie próbuje o niczym decydować w mieście
        Szczecinie...

ale z tych administracyjnych decyzji miasto i jego mieszkancy odnosza bardzo
        wyrazne korzysci.

> A moje zdanie jest inne. Nie ściągać w dół kogoś innego, tylko iść w górę
        > samemu.

Moje rowniez. Konkurujmy na rownych prawach decydujac sami o sobie. Tak by
        wagladala ta kolejnosc gdybysmy mieli prawdziwa, gleboka i autonomiczna
        samorzadnosc:

Roczny PKB na głowę mieszkańca w poszczegolnych wojewodztwach:
        1) mazowieckie - 26.871 zł
        2) śląskie - 19.509 zł
        3) wielkopolskie - 18.900 zł
        4) dolnośląskie - 18.324 zł
        5) pomorskie - 17.824 zł
        6) zachodniopomorskie - 17.489 zł

A tak gdyby Koszalin wybral wlasna droge poprzez utworzenie Srodkowopomorskiego:
        1) mazowieckie - 26.871 zł
        2) śląskie - 19.509 zł
        3) szczecinskie - 19.338 zł
        4) wielkopolskie - 18.900 zł
        • zoppoter Re: Jestem po stronie Szczecina. 11.10.02, 10:13
          > Ten moloch ma zostac podzielony na szereg spolek-corek. Tam gdzie beda ich
          > centrale zostanie lwia czesc podatkow. A Energetyka placi spore podatki...

A skąd wiesz, że Wasza spólka-córka będzie w Poznaniu? Przedtem mówiełeś o całym molochu, a nie o
          spółkach-córkach.

> > Nie znam struktury wojska, może to wynika z jakichś procedur?
          >
          > Byc moze, ale dlaczego w taki razie nadrzedna role ma Poznan a nie Szczecin,
          > gdzie jest dowodztwo Korpusu NATO Pn.-Wsch. i bardzo dochodowy poligon Drawski?

Zadaj to pytanie komus z wojska...

>

> Restrukturyzacja Cegielskiego faktycznie miala miejsce 8 lat temu. Polegala
          > przede wszystkim na gwaltownym odchudzeniu zakladu z hal sportowych, stadionu,
          > osrodków wczasowych, hoteli robotniczych i mieszkan zakladowych. Zmniejszono
          > tez game produkowanych wyrobow. Nie zmieniono jednak spraw podstwowych -
          > stuktury wlasnosciowej, spolka nie doczekala sie zadnego inwestora
          > strategicznego, ma tez przestarzale technologie i bardzo zuzyty (90%) majatek
          > produkcyjny - jak bardzo - niech swiadczy afera z 2001, kiedy to 7
          > zamontowanych juz silnikow po prostu peklo.

No ale co to ma wspólnego z tematem dominacji Poznania nad Szczecinem? Ja wspomniałem o
          restrukturyzacji i podziale cegielskeigo, żeby wytłumaczyć, dlaczego zadłużenie PKP ma inny wpływ na
          tegoż niz zadłużenie Stoczni Szcz.

> > Będą, nie będą. Zdaje się, że autostrada koło Poznania jest na tym samym
          > etapie rozwoju, co ekspresówka koło Szczecina... Czyli na żadnym.
          >
          > Autostada do Poznania jest w planach na 2005. Autostrady A3 nie ma w ogole, a
          > ekspresowka "zamiast", ok. 2015 ma byc "w budowie". Chodzi o roznice w
          > spojrzeniu na oba miasta.
          >
          Raczej o różnice w ich położeniu. Poznań ma szczęście leżeć na tranzytowym szlaku wschód-zachód, na
          którym potrzeby transportowe (wcale nie generowane w Poznaniu) są znacznie wyższe nić na kierunku
          północ-południe w pobliżu południkowych szlaków w Niemczech.

> wiekszosc z wymienionych rzeczy (drogi, wojsko, kuratorium, sadownictwo, teraz
          > energetyka) jest zwiazana z raczej z administracja i to wlasnie decyzje
          > administracyjne tak ustawiaja strukture.

W obecnym systemie administracyjnym te decyzje zapadają w Warszawce...

>
          > > Poznań jako miasto chyba nie próbuje o niczym decydować w mieście
          > Szczecinie...
          >
          > ale z tych administracyjnych decyzji miasto i jego mieszkancy odnosza bardzo
          > wyrazne korzysci.

Jakie?

> Moje rowniez. Konkurujmy na rownych prawach decydujac sami o sobie. Tak by
          > wagladala ta kolejnosc gdybysmy mieli prawdziwa, gleboka i autonomiczna
          > samorzadnosc:
          >
          > Roczny PKB na głowę mieszkańca w poszczegolnych wojewodztwach:
          > 1) mazowieckie - 26.871 zł
          > 2) śląskie - 19.509 zł
          > 3) wielkopolskie - 18.900 zł
          > 4) dolnośląskie - 18.324 zł
          > 5) pomorskie - 17.824 zł
          > 6) zachodniopomorskie - 17.489 zł
          >
          > A tak gdyby Koszalin wybral wlasna droge poprzez utworzenie Srodkowopomorskiego
          > :
          > 1) mazowieckie - 26.871 zł
          > 2) śląskie - 19.509 zł
          > 3) szczecinskie - 19.338 zł
          > 4) wielkopolskie - 18.900 zł

I do tego koszalińsko-słupskiego bysmy dopłacali z tych naszych wyższych PKB. Mamy CENTRALIZACJĘ
          Mike, mimo, że ona nazywa się samorządnością.
          Z tego co czytałem, to opłacałoby się tworzyc województwa jeszzcze większe niż są z całkowitą
          samodzielnością ekonomiczna (z wyjątkiem podatku na wojsko, policje, sądownictwo).
          Podejrzewam, że najkorzystniejsze w naszym przypadku byłoby stworzenie jednego województwa
          pomorskiego z Gdańskiem i Szczecinem. I ze stolicą w Szczecinku, albo w Bytowie, albo w Drawsku... A
          wżadnym wypadku w którymkolwiek miescie, które wczesniej było wojewódzkie, bo zacznie się
          irracjonalna nienawiść na tym tle...
          • franekkk Re: Jestem po stronie Szczecina. 11.10.02, 11:52

też mi takie rzeczy czasem po głowie łażą
            czy do tego weszłoby całe przedwojenne pomorskie (bydgoszcz toruń)
            plus kawałek dawnego pilskiego (co najmniej złotów)
            szczecinek ok mniej więcej w środku a w dodatku przydałby się na środku pomorza
            środkowego (tego właściwego z jeziorami) silny ośrodek ciągnący w górę
            • zoppoter Re: Jestem po stronie Szczecina. 11.10.02, 11:54
              franekkk napisał:

>
              > też mi takie rzeczy czasem po głowie łażą
              > czy do tego weszłoby całe przedwojenne pomorskie (bydgoszcz toruń)

Oni się nawzajem nienawidzą...

> plus kawałek dawnego pilskiego (co najmniej złotów)
              > szczecinek ok mniej więcej w środku a w dodatku przydałby się na środku pomorza
              >
              > środkowego (tego właściwego z jeziorami) silny ośrodek ciągnący w górę
        • adelmus Re: Jestem po stronie Szczecina. 18.02.03, 03:36
          mike102 napisał:

> >
          > > Nie znam struktury wojska, może to wynika z jakichś procedur?
          >
          > Byc moze, ale dlaczego w taki razie nadrzedna role ma Poznan a nie Szczecin,
          > gdzie jest dowodztwo Korpusu NATO Pn.-Wsch. i bardzo dochodowy poligon
          Drawski?

To wynika z systemu sądowego ponieważ pion sądownictwa wojskowego jest
          wydzielony ze struktury sądów poszechnych. Każdy wojskowy jest sądzony w
          sprawach z tytułu naruszenia rygorów wojskowych , jak również innych przed
          sądem wojskowym. Sąd pierwszej instancji jest dla tych spraw w Szczecinie , a
          apelacja jest w Poznaniu , jak zreszta nie tylko w tych sprawach :-((( na
          szczescie w kwestii sadownictwa powszechnego ma to sie niebawem zmienic . NSA
          juz na szczescie ma siedzibe w Szczecinie:-)
    • Gość: rep Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.02, 20:53
      To skandal !! trzeba ich obłożyć podatkiem. Tylko jakim ? Od lepszego
      położenia, albo od większej przedsiębiorczości. Albo utopimy ich. Dajcie no tu
      łyżkę wody !!!
      • bbury Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 09.10.02, 09:35
        W pełni się zgadzam z stettineretką. To że dużo do powiedzenia mają u nas
        podmioty poznańskie jest w dużej mierze wynikiem nieudolności naszych
        szczecińskich władz. Sąd apelacyjny już dawno powinien być u nas, podobnie jak
        takaż prokuratura czy IPN. Nie ma i bardzo mnie to boli. ALE

Spójrz Mike na to z drugiej strony. Osobiście przekonałem się że instytucje w
        naszym mieście szybko równają w dół. Przykład:
        spóbuj coś załatwić w szczecińskim sądzie gospodarczym a potem porównaj to z
        koszalińskim odpowiednikiem. Ja rozumem że więcej spraw itd itd ale już po
        wejściu do sekretariatu sądu szczecińskiego poczujesz się jak ... w
        dziekanacie. A więc odczujesz że wszyscy mają cię głęboko w d... W
        analogicznej sytuacji w koszałkowie zostaniesz załatwiony sprawnie i
        kulturalnie. Nie wspomnę już o totralnym braku bałaganiarstwie profesjoalizmu
        szczecińskich sądów i świetnej jakości pracy koszalińskich odpowiedników.

Sąd w poznaniu świetnie działa i jedyna jego wadą jest to że jest... daleko.
        obawiam się że na gruncie szczecina mółby zostać zarażony "uczuleniem na pracę"
        w wydaniu szczecińskim. Przykro mi na to patrzeć ale właśnie w tego rodzaju
        kontaktach z sądem (a mam je często) wychodzi nasz szczeciński prowinconalizm.
        Jest on tak żałosny że widać go na 100 metrów. W tym porównaniu nawet koaszlin
        wypada jak metropolia. Przykre to ale prawdziwe...

Nie czepiajmy się więc może poznaniaków ale bierzmy od nich przykład w tym co
        dobre a ulepszajmy to w czym są ciency.

I jeszcze jedno - to był tylko przykład sądowy ale akurat o tym mam jakieś
        pojęcie. Jak nie wierzysz pogadaj z kimkolwiek kto ma do czynienia z sądami w
        różnych miastach a z pewnością usłyszysz że szczecin to synomim bałaganiarstwa
        i ... zabrzmi to dziwnie ale w kontekście wymiaru sprawiedliowsci "niski
        obiektywizm" :)
        • franekkk Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 09.10.02, 10:04

owszem od pyroli pewnie wielu rzeczy nauczyć się można
          majkowi chodzi jednak o to że nie wiedzieć skąd wychowani w duchu swojej
          wyjątkowości wielkopolanie a naród wybrany poznański w szczególności bierze pod
          siebie ile może
          i nie mówcie że lokalizacja centrali nie ma znaczenia bo jak nie to niech nam
          ją oddadzą albo wspaniałomyślnie umieszczą w na pewno bardziej potrzebującym
          jakiejkolwiek centrali gorzowie
          jeden biały kołnierzyk więcej to jeden mniej gdzie indziej
          to więcej pieniędzy w mieście gdzie jest centrala

a do majka jeszcze: gdyby powstało środkowopomorskie to chyba by nas
          wyprzedziło okrojone wtedy pomorskie (chyba)

i przypomniało mi się jak widziałem obrazek z wielkopolskiej prasy gdy
          zaczynały się dyskusje nt nowego podziału administracyjnego
          wlkp to było pół polski nie tylko z lejkiem ale wręcz z całym gorzowskim
          zielonogórskim pd częścią szczecińskiego oraz uwaga z pełnym dostępem do morza
          (nazwijmy to środkowowielkopolskie)
          wlkp pod łódź bydzię trójmiasto wrocław i szczecin a co
        • Gość: kösliner Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 18.02.03, 09:45
          bbury napisał:

> Spójrz Mike na to z drugiej strony. Osobiście przekonałem się że
          > instytucje w naszym mieście szybko równają w dół. Przykład:
          > spróbuj coś załatwić w szczecińskim sądzie gospodarczym a potem porównaj to
          > z koszalińskim odpowiednikiem. Ja rozumiem że więcej spraw itd itd ale już
          > po wejściu do sekretariatu sądu szczecińskiego poczujesz się jak ...
          > w dziekanacie. A więc odczujesz że wszyscy mają cię głęboko w d...
          > W analogicznej sytuacji w koszałkowie zostaniesz załatwiony sprawnie
          > i kulturalnie. Nie wspomnę już o totalnym bałaganiarstwie i braku
          > profesjonalizmu szczecińskich sądów i świetnej jakości pracy
          > koszalińskich odpowiedników.

Dzieki za komplement.
          Dokładnie to samo moge powiedziec o szczecinskim urzedzie wojewodzkim, tylko że
          nie mam wyboru (w Koszalinie urząd wojewódzki nie istnieje - filia zajmuje się
          raczej zbieraniem podań i odsylaniem do Szczecina do rozpatrzenia).
          Arogancja, niekompetencja, balaganiarstwo i wszyscy na tym cierpią.
          Przewietrzcie troche szczecinskie urzedy i instytucje a zobaczycie poprawe.
          Na poznaniaków w Koszalinie nie patrzą źle, skoro latem pół Poznania wypoczywa
          nad morzem w okolicznych miejscowościach.
    • stettiner Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 09.10.02, 22:09
      I jeszcze co do łączenia spółek, w tym wspomnianego połączenia ESSY z innymi-
      jest to tylko kolejny przykład na centralizacyjne zapędy centralnego rządu. I
      moim nie Poznań tu winien. Centralizacja, postępująca cenralizacja- to mnie
      niepokoi.
      • franekkk Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 10.10.02, 00:01

a niby czyja wina warszawy??? tylko i wyłącznie???

poznań również uprawia centralizację a śmiem twierdzić że gdyby stolica była w
        poznaniu to byśmy dopiero przećwiczyli bizantyjską centralicację

--
        pomorze dla pomorzan
        pomorzany dla studentów
        • stettiner Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 10.10.02, 16:53
          Nie, nie tylko. Warszawy z jej centralistycznymi zapędami i całkowitym
          ignorowaniem Szczecina i nasza własna, bo nie umiemy o swoje zadbać i kiedy
          trzeba wywalczyć. Poznań niewiele ma do tego.
          A takie gdybanie że gdyby Poznań był stolicą.... Wiesz co by było? Bo ja nie
          wiem. To taka fantastyka regionalno- administracyjna.
          • Gość: mike102 Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! IP: *.bauboden.com, 10.10.02, 17:08
            stettiner napisała:

> Nie, nie tylko. Warszawy z jej centralistycznymi zapędami i całkowitym
            > ignorowaniem Szczecina i nasza własna, bo nie umiemy o swoje zadbać i kiedy
            > trzeba wywalczyć. Poznań niewiele ma do tego.

tak to tez jest w duzym stopniu przyczyna ale komiczny jest fakt ze poznaniacy
            tak lamentuja na warszawska centralizacje a sami lapia co popadnie. bardziej to
            przypomina szarpanine 2 konurentow niz przesladowanie.

a ze 500 km na wschod malo wiedza o grodzie gryfa i go calkowicie ignoruja to
            juz inna sprawa.

paradoksalnie tarcia warszawsko-poznanskie moglibysmy wykorzystac i
            paradoksalnie moglibysmy w jednym temacie sprzymierzyc sie z poznaniakami (a
            pewnie tez karakusam, wroclawianami i gdanszczanami) - mianowicie
            decentralizacja, zachowiwanie duzej czesci wplywow podatkowych w miejscu ich
            placenia oraz silna regionalizacja.
            • stettiner Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 10.10.02, 17:16
              Gość portalu: mike102 napisał(a):

>
              > paradoksalnie tarcia warszawsko-poznanskie moglibysmy wykorzystac i
              > paradoksalnie moglibysmy w jednym temacie sprzymierzyc sie z poznaniakami (a
              > pewnie tez karakusam, wroclawianami i gdanszczanami) - mianowicie
              > decentralizacja, zachowiwanie duzej czesci wplywow podatkowych w miejscu ich
              > placenia oraz silna regionalizacja.

Oczywiście- też coś takiego mi się marzy. Żryjmy się wszyscy między sobą a
              stolica mazowsza będzie umacniała swoją pozycję i dzieliła według uznania...
              tak to na razie wygląda. Niestety idea regionalna ciągle jeszcze niezbyt
              popularna. Na poznańskim forum była całkiem niegłupia dyskusja, zainicjowana
              zresztą przez Małopolanina, utrzymana w tym właśnie duchu- postarajmy się razem
              wesprzeć ideę silniejszych regionów. Było tam też bodajże coś takiego, że na
              Pomorze Zachodnie nie należy liczyć, bo u nich z tą tożsamością regionalną
              słabo :(
              • stettiner Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 10.10.02, 17:24
                to właśnie wątek o którym mówiłam:
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=67&w=2676589&a=2698429
                • duo1 Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 11.10.02, 12:14
                  franekkk napisal:

"owszem od pyroli pewnie wielu rzeczy nauczyć się można"

mozna, mozna, ale pyrole rowniez zaczynaja sie uczyc od innych - tym razem w
                  roli nauczycieli wystapili szczecinscy radni (wtajemniczeni beda wiedzieli o
                  jaka, podobna w szczecinie przepychanke chodzi...)

"Radni w Poznaniu i Wrocławiu przeciwko piłce nożnej

Poznańscy radni podczas sesji Rady Miasta nie wyrazili zgody na przystąpienie
                  miasta do spółki KKS Lech Poznań Poznańska Spółka Akcyjna.

W naszym serwisie piszemy o tym dlatego, że sytuacje w Poznaniu staje się
                  podobna do tej w Szczecinie.

Głosowanie, które okazało się niekorzystne dla wspólnej inicjatywy kierownictwa
                  Lecha i Zarządu Miasta, poprzedziła kilkugodzinna burzliwa dyskusja. Wniosek
                  odrzucono kilkoma głosami.

Wkładem czyli, aportem miasta, miały być grunty koło stadionu przy ul.
                  Bułgarskiej (warte 7 mln zł), zaś aportem Lecha miała być jego wartość -
                  wyceniona przez niezależnych ekspertów z Banku Zachodniego WBK na kwotę 9,2
                  miliona złotych.

Spółka miała pozyskać inwestorów na tych gruntach, a z czasem - prywatnych
                  akcjonariuszy. Pozyskane środki pozwoliłyby na wzrost kapitału i budowę w
                  Poznaniu silnego klubu piłkarskiego. Przedstawiając argumenty, prezes Lecha
                  Radosław Majchrzak mówił też o planach wejścia na Giełdę Papierów
                  Wartościowych.

Niektórzy radni zarzucili jednak prezydentowi Ryszardowi Grobelnemu, że
                  prowadzi za pośrednictwem Lecha kampanię wyborczą, inni zarzucali z kolei
                  wiceprezydentowi Pawłowi Leszkowi Klepce, że w służbowym samochodzie wozi na
                  szybą szalik Lecha i reklamuje prywatny klub. Prezes Lecha odpowiedział, że
                  klub jest stowarzyszeniem non-profit i nie generuje dochodów.

Inny z radnych dawał przykład Szczecina i tamtejszej Pogoni argumentując, że z
                  tego są tylko kłopoty, a skutek jest taki, że klub zajmuje ostatnie miejsce w
                  tabeli. (sic! - dop. ser.)

Radosław Majchrzak zwracając się do radnych stwierdził, że nie prosi o
                  pieniądze, tylko o możliwość korzystania z terenów przy stadionie, które leżą
                  odłogiem. - Nie wiem czy to walka państwa z klubem, czy pomiędzy wami samymi.
                  Proszę dać nam szansę - powiedział."

a wracajac do glownego watku to smiem watpic czy w miejsce zlikwidowanej essa
                  pojawia sie w szczecinie jakiekolwiek dyrekcje oddziaow nowego molocha.

przewijal sie tutaj rowniez motyw wojewodztwa ze szczecnem i gdanskiem
                  (bydgoszcz, torun).. wydaje mi sie ze bylby to ze wszech miar sztuczny twor,
                  bo w koncu co oproc morza, watpliwej jakosci drodze i odwiecznej rywalizacji
                  laczy szczecin z gdanskiem????? jezeli juz mowic o nowym podziale
                  administracyjnym to raczej powinnismy zrezygnowac z koszalina (aztrzymujac
                  kolobrzeg - oni z tego co wiem nic by nie mieli przeciwko temu) a w zamian za
                  to przesunac ranice wojewodztwa na poludnie (grzow, slubice, kostrzyn). silny
                  region przygraniczny + dobre kontakty z niemcami taka powinna byc nasza
                  przyszlosc!

• franekkk Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 11.10.02, 12:23

może i sztuczny ale o tyle dobry że bez jednego dominującego i centralnie
                    położonego ośrodka za to z nowym rosnącym (pewnie zaraz ktoś doda kosztem
                    pozostałych no ale wtedy jedna stolica zamiast trzech)

część dalsza wypowiedzi jak najbardziej ok:)) szczególnie gorzów i kołobrzeg:))
                    tylko co oni na to
    • Gość: rep Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 15:16
      Ludzie, o czym wy piszecie ?!! Przyłączyć kolejne miasta, może lepiej te z
      południa, albo te ze wschodu. Jednoczyć się przeciwko Warszawie albo przeciwko
      Poznaniowi. Z Gdańskiem nie, bo nas nie lubią ! Koszalina się pozbyć, bo
      bieda ! Ciekawe co na to sami zainteresowani ! Mam lepszą propozycję,
      zrezygnujmy z województwa i przyłączym się do Prenzlau. Od razu dostaniemy masę
      pieniędzy Berlina i na dodatek z UE. A ulice to będą nam sprzątali Kurdowie.
      Źle nam, bo Warszawa daleko i nas nie dostrzega, nie pozwala na wybudowanie
      fabryki samochodów ani na tanie linie lotnicze latające do Goleniowa. Zabrali
      nam bank (PBKS), nie dają autostrady. A ten wstrętny Poznań jeszcze ma czelność
      reklamować u nas swoje uczelnie.
      Każde z dużych miast (do których i my się zaliczamy) dorobiło się w ostatnim
      okresie firmy, która jest jego wizytówką. Trójmiasto to "Prokom", we
      Wrocławiu "Polsat", "RMF" i "TeleFonika" z Krakowa, Poznań z szeregiem
      zagranicznych firm, nawet Kielce z firmami budowlanymi. Również ten pogardzany
      Koszalin ma kilka firm, które w swoich dziedzinach dominują w Polsce. A u nas ?
      Do czasu problemów w SSSA, rzadko kto kojarzył, że w Szczecinie jest jakaś
      stocznia. Nawet już po zatrzymaniu produkcji "eksperci" z TV mylili ją raz z
      Gdynią, raz to z Gdańskiem. I czyja to wina ? Centralizacji ? Decentralizacji ?
      Ciekawe co wie przeciętny szczecinianin o mieście podobnej wielkości położonym
      po drugiej stronie Polski, o Lublinie ? Też im zabrano bank, padł największy
      zakład Daewoo-Lublin. I też się nikt nim nie zajmuje. Niestety należymy do II
      ligi i raczej nie z powodu decyzji centrali. Graczy mamy utalentowanych :)),
      ale jako drużyna gramy przeciętnie.

P.S. Co do Cegielskiego to będę milczał. To na razie my jesteśmy im winni
      kilkadziesiąt milionów, a nie na odwrót.
    • mike102 Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 05.01.03, 16:45
      Do katalogu firm porwanych (dzieki decyzjom administracyjnym) przez pyry
      dodajemy od tego roku:
      -Energetyke Szczecinska
      -Zaklad Gazowniczy

niech im w gardle stana!!!
    • spik Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 05.01.03, 17:14
      ile mi wiadomo to colosseum na hurtownię będą nam pyrojady przerabiać :(
      kino zamknięte od początku roku
    • Gość: P.B Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 00:28
      mike102 napisał:

> Co to jest ten Pyrogrod? Cudo jakies czy cos?

Pierwsza, kwestia, Poznań nie jest miastem nastawionym na turystykę, chociaż
      zabytków ma więcej.

> Mega afery w Elektromisie,

oby tylko w elektromisie, a w innych miastach to co, sami święci??

> przewaly i doprowadzenie do ruiny targow,

targi trzymają sięlepiej niż mysisz, sytuacja MTP jest odzwierciedleniem
      polskiej gospodarki, lecz w tym roku Budma była większa niż w latach
      ubiegłych ,a to świadczy o ożywieniu

> slynna korupcja i "sponsoring"
      > policji,

korupcja? a to dobre, jakoś o Szczecinie da się słyszeć więcej o aferach w
      mediach niż o Poznaniu

> nawet kulturalnie zero,

kulturalnie, bez wątpienia Poznan ustępuje tylko w-wie i Krakowowi,
      Poznań jest miastem chórów, festiwali teatralnych

> a jak jakis festiwal zrobia to dekoracje sie
      > rozlatuja i widzow zabijaja.

świnią jesteś, cios poniżej pasa, racz wiedzieć, że ubiegłoroczne
      przedstawienie teatralne na którym zginęła niemka przygotowywali jej niemieccy
      koledzy

> I taki twor chce tu nami dyrygowac i rozstrzygac

Poznań jest kolebka państwa polskiego, więc lepiej zamilcz
      • adelmus Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 18.02.03, 03:58
        Gość portalu: P.B napisał(a):

>
        > > przewaly i doprowadzenie do ruiny targow,
        >
        > targi trzymają sięlepiej niż mysisz, sytuacja MTP jest odzwierciedleniem
        > polskiej gospodarki, lecz w tym roku Budma była większa niż w latach
        > ubiegłych ,a to świadczy o ożywieniu

Szanowny P.B - poczytaj sobie najpierw biuletyny i sprawozdania z dzialnosci
        finansowej MTP , a dowiesz sie ze czasach najwiekszej prosperity targi
        przynosily w ciagu roku nawet 60 mln. zlotych , a rok 2002 zakonczono wynikiem
        2 mln ! , jezeli to nie upadek to co ? Niestety w przyszlym roku przewidywany ,
        jest po raz pierwszy deficyt , no chyba ze stanie sie cud.
        >
        > > nawet kulturalnie zero,
        >
        > kulturalnie, bez wątpienia Poznan ustępuje tylko w-wie i Krakowowi,
        > Poznań jest miastem chórów, festiwali teatralnych.

Pominales jeszcze Wrocław , Łódź i Lublin a jak sie możesz domyśliś Stuligrosz
        żyć wiecznie nie będzie ,a nie wychował sobie następców . Wiec zostanie jedynie
        Malta.
        A co do poziomu teatrow Poznanskich , to pomimo mojego obiektywizmu to musze
        przyznac , ze jest fatalny i dawno juz nic sie nie zmienilo.

Natomiast w Szczecinie owszem czasem jest sie czym pochwalic :
        - tu powstał Teatr Kana , jeden z teatrow niepanstwowych ktory jako jedyny w
        Polsce , w ogole w historii zajal w latach 90 pierwsze miejsce na Festiwalu w
        Edynburgu ( najwazniejszy festiwal teatralny w Europie)
        - tu dyrektorem Teatru Współczesnego jest Anna Augustynowicz , zaliczana do
        grupy najzdolniejszych rezyserow teatralnych w Polsce , dwa lata temu
        otrzymala "paszport" Polityki.
        - tu zadebiutowal jako scenarzysta K. Bizio , ktorego media w tym roku kreuja
        na jednego z najlepszych w swojej branzy , a wszystko to po premierze w
        Szczecinie spektaklu pt." porozmawiajmy o zyciu i smierci".
        - tu zostala napisana ksiazka pt. "Eine Kleine" przez A.D. Liskowackiego ,
        ktora 2 lata temu przegrala Nagode Nike tylko jednym glosem z ksiazka Pilcha.
        i mozna jeszcze wiele rzeczy wymieniac ...

> Poznań jest kolebka państwa polskiego, więc lepiej zamilcz .

No ten argument jest po prostu tragicznie - smieszny !!!
        • Gość: P.B Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 21:40
          adelmus napisał:

> Szanowny P.B - poczytaj sobie najpierw biuletyny i sprawozdania z dzialnosci
          > finansowej MTP , a dowiesz sie ze czasach najwiekszej prosperity targi
          > przynosily w ciagu roku nawet 60 mln. zlotych , a rok 2002 zakonczono
          wynikiem
          > 2 mln ! , jezeli to nie upadek to co ? Niestety w przyszlym roku
          przewidywany ,
          >
          > jest po raz pierwszy deficyt , no chyba ze stanie sie cud.

Szanowny panie Adelmus, pierwsze targi jakie odbyły się w tym roku,
          charakteryzowały się większym zainteresowaniem gości niż dotychczas.
          MTP przynosiły dochody 60 mln O.K, a PKB Polski wynosił 7%, obecnie kształtuje
          się wokół 0. Przy tak trudnej sytuacji rynkowe 2 mln zł zysku i tak jest dobre,
          zważywszy, że większość polskich organizatorów targów ponosi straty lub
          nieiwelki zysk. Ciekawe kto ci powiedział, że w przyszłym roku MTP nie
          określiło jeszcze progonozowanych wpływów.
          Wszyscy śmieją się z MTP, a reszta polskich imprez targowych , to jak jest?
          Beznadziejna, liczba wystawców minimalna, podobnie jak liczba zwiedzających.
          Nawet jeżeli wpływt MTP zakończą deficytem to dystans jaki dzieli MTP to innych
          organizatorów jest tak duży, że odrobienie zacofania jest niemalk niemożliwe.
          A tu strona o targach.

www.polfair.com.pl/
          Ja nie muszę przeglądać jakiś biuletynów, jak jest na MTP wiedzę na codzień,
          okres targów to korki, spory ruch w ich rejonach. MTP się jako jedyne w Polsce
          w takim tępie się rozbudowywują, powstają nowe hale wystawowe, obecne są
          modernizowane. Jest kotoś kto może się z nimi mierzyć. NIE

> Pominales jeszcze Wrocław , Łódź i Lublin a jak sie możesz domyśliś
          Stuligrosz
          > żyć wiecznie nie będzie ,a nie wychował sobie następców . Wiec zostanie
          jedynie
          >
          > Malta.

Ludzie nie są niezastąpieni. Malta? A najstarszy na świecie konkurs skrzypcowy
          Wieniawskiego?a Blue Note Jazz Club?

> A co do poziomu teatrow Poznanskich , to pomimo mojego obiektywizmu to musze
          > przyznac , ze jest fatalny i dawno juz nic sie nie zmienilo.

Co ty nie powiesz. Zaraz pewnie napiszesz, że byłeś we wszystkich poznańskich
          teatrach, a jest ich nie mało bo 15. Ile jest w Szczecinie?

> > Poznań jest kolebka państwa polskiego, więc lepiej zamilcz .
          >
          > No ten argument jest po prostu tragicznie - smieszny !!!

Gorzka prawda, co?

P.S To w Poznaniu chce umieścić najbogatsza polka Barbara Piasecka - Jonson
          swoją sławną kolekcję. W Poznaniu została umieszczona kolekcja Pani
          Abbakanowicz. W stolicy Wlkp rozpoczni sie budowa sali koncertowej dla
          orkiestry Amadeus. Ty taki znawca krytyk i znawca kulturalniy, pewnie wiesz co
          to za osoby i co sobą prezentują na arenie międzynarodowej.
          • adelmus Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 19.02.03, 00:37

> Ja nie muszę przeglądać jakiś biuletynów, jak jest na MTP wiedzę na codzień,
            > okres targów to korki, spory ruch w ich rejonach. MTP się jako jedyne w
            Polsce
            > w takim tępie się rozbudowywują, powstają nowe hale wystawowe, obecne są
            > modernizowane. Jest kotoś kto może się z nimi mierzyć.

Wiesz , w ten sposob zadnego porządnego wykształcenia nie posiądziesz . A poza
            tym w dalszym Twoim życiu też lepiej nie stosuj tej Twojej zasady , na przykład
            przy ewentualnym kupnie domu lepiej zajrzyj w jego księgi wieczyste , do
            każdego ich rozdziału podchodź z uwagą , a i poproś o dokumentacje techniczną .
            To wszystko dostarczy Ci więcej prawdziwej wiedzy , niż epatowanie sie
            wspaniałym wyglądem chałupy:-)

> > Pominales jeszcze Wrocław , Łódź i Lublin a jak sie możesz domyśliś
            > Stuligrosz
            > > żyć wiecznie nie będzie ,a nie wychował sobie następców . Wiec zostanie
            > jedynie
            > >
            > > Malta.
            >
            > Ludzie nie są niezastąpieni. Malta? A najstarszy na świecie konkurs
            skrzypcowy
            > Wieniawskiego?a Blue Note Jazz Club?

Co do Wieniawskiego zgoda , choć jego poziom przez ostatnie 10 lat sie znacznie
            obniżył podobnie jak Chopinowskiego w Warszawie.
            A co do Blue Note - to raczej mówmy o bardziej poważnych imprezach
            >
            > > A co do poziomu teatrow Poznanskich , to pomimo mojego obiektywizmu to mus
            > ze
            > > przyznac , ze jest fatalny i dawno juz nic sie nie zmienilo.
            >
            > Co ty nie powiesz. Zaraz pewnie napiszesz, że byłeś we wszystkich poznańskich
            > teatrach, a jest ich nie mało bo 15. Ile jest w Szczecinie?

Z teatrami jest odwrotnie niż z gospodarką , to znaczy że liczy się ich jakość
            a nie ilość . Zamiast pisać mi ich liczbę wymień co bardziej udane premiery ,
            co lepszych reżyserów , coś co nie jest statystyką bo sztuka nie za bardzo się
            w nią wpisuje. Przy 15 w Poznaniu wliczając w tę liczbę i muzyczny i operę , to
            jedynie doceniam Teatr 8 dnia , którego przedstwienia parę razy oglądałem w
            Szczecinie i Lublinie i podobały mi się
            A dla Twojej ciekawości w Szczecinie teatrów jest 9.
            >
            > > > Poznań jest kolebka państwa polskiego, więc lepiej zamilcz .
            > >
            > > No ten argument jest po prostu tragicznie - smieszny !!!
            >
            > Gorzka prawda, co?

Myślę , że takie argumenty lepiej opowiadaj w Krakowie albo w Warszawie , w
            kwestii stołeczności Polski Szczecin nie rości sobie żadnych pretensji ,
            wystarcza nam samodzielna pozycja Stolicy Księstwa Zachodnio-Pomorskiego:-)
            >
            > P.S To w Poznaniu chce umieścić najbogatsza polka Barbara Piasecka - Jonson
            > swoją sławną kolekcję. W Poznaniu została umieszczona kolekcja Pani
            > Abbakanowicz. W stolicy Wlkp rozpoczni sie budowa sali koncertowej dla
            > orkiestry Amadeus. Ty taki znawca krytyk i znawca kulturalniy, pewnie wiesz
            co
            > to za osoby i co sobą prezentują na arenie międzynarodowej.

No slowa kolekcja , to bardzo duże słowa . Nie jest znowu taka wielka , jedynie
            te nowe postawione Abakany , może uznać za coś dużego .
            Co do kolekcji Piaseckiej , wiesz to może okazać się tak jak z Porczyńskimi ,
            nikt z antykwariuszy nie jest w stanie powiedzieć co sie w niej znajduje , a co
            więcej Gdańsk odprawił ją w tej kwestii z kwitkiem , więc pewnie nie na darmo.
            Co do Agnieszki Duczmal , to oczywiście niekwestionowana postać Polskiej
            Dyrygentury , ale najpierw postawcie jej tą salę a potem o tym pisz , bo może
            skończyć sie tak jak z Preisnerem w Krakowie, który teraz osiadl z tej zlosci w
            Genewie.

pozdrawiam.
            adelmus.
    • Gość: jams Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! IP: 217.153.5.* 18.02.03, 22:23
      nio nio panie adelmus strasznie milo czytac panskie wypowiedzi :)(opracowuję
      projekt autostrady!)
      prawda jest niestety inna. Moim zdaniem troszeczkę bardziej przyziemna.
      Warszawa czy chemy czy nie jest stolica i kieruje. Reszta jest mało ważna w tym
      całym interesie, niestety. Poznań, Kraków, itd itd warte są tyle ile ludzie w
      nich mieszkający Ci bowiem wybierają swoich przedstawicieli którzy mają żreć
      darń żeby w miastach działo się dobrze. Wynik jest prosty. Szczecin nie ma
      żadnego lobbingu i żadnej akcji promocyjnej. Poznań ze swoimi jak wykazał
      adelmus śmiesznymi targami i tak wdeptuje resztę w glebę (że użyję takiego
      eufemistyznego określenia)jedzie bowiem na opinii. Tak, tak nie jest ważne ile
      targi przynoszą dochodu. Ważna jest 1. Promocja miasta taki przedsiębiorca
      będąc na targach stwierdzi że warto mieć tu conajmniej filię żeby być na
      bieżąco choćby w cenach opłat targowych a miasto i tak duże i tak dalej resztę
      dopiszcie sami.
      Szczecin niestety nie dysponuje niczym. Jak powiedział Jurczyk "Wiocha z
      tramwajami" (nawiasem mówiąc nie wiem dlaczego się z tego wycofał). Moim
      zdaniem jest jeden pozytyw w tym że Miasto gryfa jest na dnie. Jak mawiał mój
      promotor: "od dna można się odbić". Proponuję zacząć od siebie. Zacznijmy
      więcej od siebie wymagać, bez względu na konsekwencje!
      • sztajmes Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 18.02.03, 22:28
        ja tam pic nie przestane i chce dalej mieszkac w centrum!
      • adelmus Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 19.02.03, 00:45
        Gość portalu: jams napisał(a):

> nio nio panie adelmus strasznie milo czytac panskie wypowiedzi :)(opracowuję
        > projekt autostrady!)

O Szanowny Mr. Jams!

Mi również miło Cię widzieć :-) No właśnie obiecałeś donieść jakie są
        konsekwencje naszej ostatniej dyskusji:-) , no i ? Tak , więc czekam.

Szczecin niestety nie dysponuje niczym. Jak powiedział Jurczyk "Wiocha z
        > tramwajami" (nawiasem mówiąc nie wiem dlaczego się z tego wycofał). Moim
        > zdaniem jest jeden pozytyw w tym że Miasto gryfa jest na dnie. Jak mawiał mój
        > promotor: "od dna można się odbić". Proponuję zacząć od siebie. Zacznijmy
        > więcej od siebie wymagać, bez względu na konsekwencje!

Co do dyskusji o wiochach i tramwajach , oraz o dnie juz nie rozmawiam :-) ,
        przegadaliśmy na ten temat sporo czasu i z tego co pamiętam , ustaliliśmy że
        niech każdy pozostanie przy swoim zdaniu , bo jednak sie nie przekonamy:-) . Za
        to postanowiliśmy , że będziemy pisać o pozytywnych planach dla Szczecina i
        projektach rozwojowych regionu . Tak , więc proponuje kontynuacje tego
        postanowienia:-)
        A co do zaczynania od siebie to jak najbardziej sie zgadzam , miasto to jednak
        przede wszystkim ludzie i to od ich pomysłowości , wiedzy i samozaparcia zależy
        przyszłość tego pięknego miejsca na ziemi:-)

pozdrawiam serdecznie.
        adelmus.
    • mike102 i jeszcze telefony... 12.03.03, 09:55
      GS:
      "Pracownicy Telekomunikacji Polskiej w Poznaniu będą wkrótce udzielać
      informacji na temat numerów telefonów w Szczecinie. (...)
      - Jesteśmy zmuszeni redukować koszty - przyznaje Piotr Kostrzewski, dyrektor
      biura prasowego TP SA w Poznaniu, któremu podlega Szczecin.
      (...)
      I tak dzwoniąc ze Szczecina na numer 913 połączymy się z Poznaniem (cena jak za
      połączenie lokalne), gdzie konsultant TP SA powie nam jaki jest numer np. do
      sklepu z butami na ulicy Wyszyńskiego w Szczecinie.
      (...)
      Jeśli doszłoby do likwidacji szczecińskiego numeru "913" pracę mogą stracić 44
      osoby, które teraz udzielają informacji o numerach telefonów. Podobny los może
      czekać 26 konsultantów z biura w Koszalinie."

No to czemu nie przenies biura informacji poznanskiej do Szczecina? Przeciez to
      tak samo dobre rozwiazanie???
      • franekkk Re: i jeszcze telefony... 12.03.03, 10:21

ale majkowaty mnie ubiegł
        jak trzeba to się chwalą że mają wyższe pensje wyższe ceny itp itd
        ale jakoś biuro w poznaniu będzie tańsze niż w szczecinie, koszalinie itp
        dla mnie aby było taniej może być w pipidówie choćby nawet wlkp
      • longplay Wypieprza stąd prawie wszystko 12.03.03, 23:24
        mike102 napisał:

> GS:
        > "Pracownicy Telekomunikacji Polskiej w Poznaniu będą wkrótce udzielać
        > informacji na temat numerów telefonów w Szczecinie. (...)
        > - Jesteśmy zmuszeni redukować koszty - przyznaje Piotr Kostrzewski, dyrektor
        > biura prasowego TP SA w Poznaniu, któremu podlega Szczecin.
        > (...)
        > I tak dzwoniąc ze Szczecina na numer 913 połączymy się z Poznaniem (cena jak
        za
        >
        > połączenie lokalne), gdzie konsultant TP SA powie nam jaki jest numer np. do
        > sklepu z butami na ulicy Wyszyńskiego w Szczecinie.
        > (...)
        > Jeśli doszłoby do likwidacji szczecińskiego numeru "913" pracę mogą stracić
        44
        > osoby, które teraz udzielają informacji o numerach telefonów. Podobny los
        może
        > czekać 26 konsultantów z biura w Koszalinie."
        >
        > No to czemu nie przenies biura informacji poznanskiej do Szczecina? Przeciez
        to
        >
        > tak samo dobre rozwiazanie???

Nie tylko w tej dziedzinie Szczecin jest omijany.Wypieprza stąd prawie
        wszystko. Dla mnie powody sa oczywiste. Skwituję je po prostu. Szczecin to
        komunistyczne miasto gdzie nawet telefonistka musi być z rozdania partyjnego
        lub z rodziny polityka.
        Obawiają się widocznie, że telefonistki to będą siły połączone kuzynek
        Rujnowicza, Waśniewskiego i Jurczyka, a te przecież nie będą uprzejmie klienta
        informowały. Poza tym są również przyczyny techniczne.
        • adelmus Re: Wypieprza stąd prawie wszystko 12.03.03, 23:27
          longplay napisał:

> mike102 napisał:
          >
          > > GS:
          > > "Pracownicy Telekomunikacji Polskiej w Poznaniu będą wkrótce udzielać
          > > informacji na temat numerów telefonów w Szczecinie. (...)
          > > - Jesteśmy zmuszeni redukować koszty - przyznaje Piotr Kostrzewski, dyrekt
          > or
          > > biura prasowego TP SA w Poznaniu, któremu podlega Szczecin.
          > > (...)
          > > I tak dzwoniąc ze Szczecina na numer 913 połączymy się z Poznaniem (cena j
          > ak
          > za
          > >
          > > połączenie lokalne), gdzie konsultant TP SA powie nam jaki jest numer np.
          > do
          > > sklepu z butami na ulicy Wyszyńskiego w Szczecinie.
          > > (...)
          > > Jeśli doszłoby do likwidacji szczecińskiego numeru "913" pracę mogą straci
          > ć
          > 44
          > > osoby, które teraz udzielają informacji o numerach telefonów. Podobny los
          > może
          > > czekać 26 konsultantów z biura w Koszalinie."
          > >
          > > No to czemu nie przenies biura informacji poznanskiej do Szczecina? Przeci
          > ez
          > to
          > >
          > > tak samo dobre rozwiazanie???
          >
          > Nie tylko w tej dziedzinie Szczecin jest omijany.Wypieprza stąd prawie
          > wszystko. Dla mnie powody sa oczywiste. Skwituję je po prostu. Szczecin to
          > komunistyczne miasto gdzie nawet telefonistka musi być z rozdania partyjnego
          > lub z rodziny polityka.
          > Obawiają się widocznie, że telefonistki to będą siły połączone kuzynek
          > Rujnowicza, Waśniewskiego i Jurczyka, a te przecież nie będą uprzejmie
          klienta
          > informowały. Poza tym są również przyczyny techniczne.

Czy oby nie przesadzasz?
    • Gość: qes A to hydra? IP: *.icpnet.pl 13.03.03, 09:57
      mike102 napisał:

> "Tylko do końca roku będzie istniała spółka ES SA. Od przyszłego roku
      > połączone zostaną zakłady energetyczne z pięciu dawnych województw.
      > Taki los czeka od przyszłego roku Energetykę Szczecińską SA. Wraz z nią do
      > nowej spółki wejdą dystrybutorzy energii elektrycznej z Poznania, Gorzowa
      > Wielkopolskiego, Zielonej Góry i Bydgoszczy. Na tej bazie powołana zostanie
      > nowa spółka, w której - wszystko na to wskazuje - największą siłę przebicia
      > będzie miała dzisiejsza Energetyka Poznańska"
      >
      > (Ten numer juz pyry zrobily z zakladem gazowniczym z Gdanska)

O ile wiem, jest to laczenie spolek w koncerny energetyczne. Np. ZE z Koszalina
      jest polaczony z zakladami np. z Gdanska, Elektrownia Kozienice, czy zakladami
      energ. na Slasku (!) a jakos sie nie skarza, ze ich pod hanysow podlaczaja.

> "Ryszard Chwastek oskarżony
      > Zbuntowany pułkownik stanie przed sądem wojskowym w Poznaniu za niewykonanie
      > rozkazu"
      >
      > Jak sa watpliwosci co to wynikow egzaminow - to bada komisja z Poznania.

To wyniika ze struktury administracyjnej - wyzsze sadownictwo wojskowe ( i poki
      co cywilne - ale miejmy nadzieje, ze w 2004 wreszcie sad apelacyjny w
      Szczecinie powstanie), czy kom. egz. tworzy sie dla wiekszego obszaru kilku
      wojewodztw, bo tak jest taniej (niby:)) i nie ma potrzeby aby tworzyc to
      wszedzie - np. drugie miasto w Polsce, 800 tys. Lodz tez nie ma takiego sadu i
      taki proces toczylby sie chyba w warszafce.

> Trup Cegielskiego, ktory od czasow gierkowskich nie przeszedl zadnej
      > restrukturyzacji - zyl tylko dzieki naszej stoczni (PKP jest im winna 10 x
      > tyle co SSSA). ale jak stocznia sie potknela - to szczecinianie to gnidy bo
      > nie placa (placili 10 lat kupe forsy to fajnie bylo).

Za to wszystkie propozycje ofsetowe zawieraly setki propozycji dla
      cegielskiego, a u nas, niestety, co najwyzej zamowienie na 5 statkow.

> Szczecin sie nie moze doprosic o ekspresowke a tamtym beda budowac autostrady.

Bo lezy na waznym szlaku A-2 (ktory przypadkiem leci na warszawe), ale warszafka
      nie widzi, ze budujac drogi rowneliznikowo (jak A2) mamy tylko tranzyt, a
      budujac drogi na osi polnoc-poludnie (jak A3) zarobilyby polskie porty.

> Co to jest ten Pyrogrod? Cudo jakies czy cos? Mega afery w Elektromisie,
      > przewaly i doprowadzenie do ruiny targow, slynna korupcja i "sponsoring"
      > policji, nawet kulturalnie zero, a jak jakis festiwal zrobia to dekoracje sie
      > rozlatuja i widzow zabijaja. I taki twor chce tu nami dyrygowac i rozstrzygac

Gospodarczo, to nam do tej "hydry" wiele brakuje. bezrobocie rzedu 4-5%, duza
      ilosc miedz. koncernow majacych tam swoje siedziby. nawet glupi dodatek "praca"
      jest tam razy grupszy. Ale to, ze u nas jest gorzej wcale nie wynika z tego,
      ze pyry dzialaja na nasza niekorzysc. Po prostu nasi "decydenci" nie umieja
      walczyc o swoje. Zamiast wiec sie frustrowac, trzeba brac z nich przyklad i
      wziac sie do roboty i bedzie dobrze:)))
      • mike102 Re: A to hydra? 14.03.03, 10:13
        Gość portalu: qes napisał(a):

> mike102 napisał:
        >
        > > "Tylko do końca roku będzie istniała spółka ES SA. Od przyszłego roku
        > > połączone zostaną zakłady energetyczne z pięciu dawnych województw.
        > > Taki los czeka od przyszłego roku Energetykę Szczecińską SA. Wraz z nią do
        >
        > > nowej spółki wejdą dystrybutorzy energii elektrycznej z Poznania, Gorzowa
        > > Wielkopolskiego, Zielonej Góry i Bydgoszczy. Na tej bazie powołana zostani
        > e
        > > nowa spółka, w której - wszystko na to wskazuje - największą siłę przebici
        > a
        > > będzie miała dzisiejsza Energetyka Poznańska"
        > >
        > > (Ten numer juz pyry zrobily z zakladem gazowniczym z Gdanska)
        >
        > O ile wiem, jest to laczenie spolek w koncerny energetyczne. Np. ZE z
        Koszalina
        >
        > jest polaczony z zakladami np. z Gdanska, Elektrownia Kozienice, czy
        zakladami
        > energ. na Slasku (!) a jakos sie nie skarza, ze ich pod hanysow podlaczaja.

bo glupi. a gdzie beda placone podatki? gdzie bedzie centrala? gdzie beda
        najlepiej platne stanowiska? gdzie bedzie najwiecej najlepszych miejsc pracy?

> > "Ryszard Chwastek oskarżony
        > > Zbuntowany pułkownik stanie przed sądem wojskowym w Poznaniu za niewykonan
        > ie
        > > rozkazu"
        > >
        > > Jak sa watpliwosci co to wynikow egzaminow - to bada komisja z Poznania.
        >
        > To wyniika ze struktury administracyjnej - wyzsze sadownictwo wojskowe ( i
        poki
        >
        > co cywilne - ale miejmy nadzieje, ze w 2004 wreszcie sad apelacyjny w
        > Szczecinie powstanie), czy kom. egz. tworzy sie dla wiekszego obszaru kilku
        > wojewodztw, bo tak jest taniej (niby:)) i nie ma potrzeby aby tworzyc to
        > wszedzie - np. drugie miasto w Polsce, 800 tys. Lodz tez nie ma takiego sadu
        i taki proces toczylby sie chyba w warszafce.

tak, tylko Lodz jest od Warszawy o rzut kamieniem a Poznan od Szczecina to
        cwierc tysiaca km. I to w naszym regionie jest Poligon Drawski, Dowodztwo NATO,
        Marynarka Wojenna.

> > Szczecin sie nie moze doprosic o ekspresowke a tamtym beda budowac autostr
        > ady.
        >
        > Bo lezy na waznym szlaku A-2 (ktory przypadkiem leci na warszawe), ale
        warszafk
        > a
        > nie widzi, ze budujac drogi rowneliznikowo (jak A2) mamy tylko tranzyt, a
        > budujac drogi na osi polnoc-poludnie (jak A3) zarobilyby polskie porty.

Inwestycje drogowe na lata 2003-5:
        Zachodniopomorskie - 300 mln zl
        Wielkopolska - 4 mld zl

> Zamiast wiec sie frustrowac, trzeba brac z nich przyklad i
        > wziac sie do roboty i bedzie dobrze:)))

tzn. blokowac powstawianie w instytucji w innych miastach i dzieki ukladom i
        zakulisowym rozgrywkom w rzadzie "wykradac" firmy z innych miast.
        WOW! Wiec to jest ta slynna przedsiebiorczosc i pracowitosc!
        • franekkk Re: A to hydra? 14.03.03, 13:19

z naszych pieniędzy nie tylko stołki ale i łapówki:

www1.gazeta.pl/poznan/1,36001,1370723.html

Afera w poznańskiej gazowni

lama 13-03-2003, ostatnia aktualizacja 13-03-2003 18:09

Przetargi ogłaszane przez poznańską gazownię wygrywała spółka, której
          współudziałowcem była żona wiceprezesa zakładu Andrzeja Mikołajczaka. On sam
          podał się we wtorek do dymisji. Centrala spółki zapowiada szczegółową kontrolę
          w poznańskim oddziale.

O sprawie napisała wczorajsza "Rzeczpospolita". Chodzi przede wszystkim o
          powiązania wiceprezesa Wielkopolskiego Zakładu Gazowniczego Andrzeja
          Mikołajczaka ze spółką Pharmgas. Firma wygrała wiele z przetargów ogłoszonych w
          ubiegłym roku przez poznańską gazownię. Ich wartość miała przekroczyć 12 mln
          zł. Ostatnim był przetarg na inwentaryzację kuchenek i pieców gazowych w
          poznańskich domach. Wartość tego zamówienia wyniosła ok. 2 mln zł.

Współudziałowcem Pharmgasu była żona wiceprezesa Mikołajczaka. Sam Mikołajczak
          należał do założycieli firmy i zasiadał w jej radzie nadzorczej. Do stycznia
          zasiadał w niej także prezes gazowni Stanisław Szołkowski i jego zastępczyni
          Anna Wawrzynowicz-Gacka. Na początku roku, po zasięgnięciu opinii Ministerstwa
          Skarbu, członkowie kierownictwa gazowni zrezygnowali z członkostwa w radach
          nadzorczych innych spółek.

Wiceprezes Mikołajczak był także autorem ekspertyzy zamówionej przez gazownię,
          w której sam pracował. Choć formalnie umowa na ekspertyzę dotyczącą przejścia z
          gazu zaazotowanego na wysokometanowy podpisano z zespołem rzeczoznawców
          Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Naftowego
          i Gazowniczego w Krakowie, to pieniądze zainkasował wiceprezes gazowni. Jego
          honorarium miało wynieść ok. 20 tys. zł. Mikołajczak nie dopatrzył się w tym
          konfliktu interesów. - Zawsze działałem dla dobra tego zakładu - powiedział w
          rozmowie z dziennikarzem "Rzeczpospolitej".

Na dzień przed publikacją artykułu wiceprezes podał się do dymisji. - Nie ma go
          już dzisiaj w firmie - powiedziała nam Ewa Chwiałkowska-Szwajorek z gazowni. -
          Rzeczywiście, wymienione firmy otrzymywały od nas zlecenia, jednak więcej w tej
          chwili nie możemy powiedzieć. W najbliższym czasie nasz właściciel - firma
          Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo zapowiedziała kontrolę, by wyjaśnić
          przedstawione zarzuty. Dopiero po jej zakończeniu będzie mogli powiedzieć coś
          więcej - dodała.
        • Gość: qes Re: A to hydra? IP: *.icpnet.pl 14.03.03, 14:02
          Zupelnie nie o to chodzi
          Takie sprawy jak organizacja struktur administracyjnych (takich jak np.
          sadownictwo wojskowe) lezy w gestii wladz centralnych. To ze akurat w Poznaniu
          jest odpowiedni sad wojskowy wynika z tego, ze odpowiedni minister kiedys tak
          zdecydowal. przeciez tuz po wojnie w Szczecinie nie bylo zadnych
          instytucji "samodzielnych" na tym poziomie (biskupstwo powstalo dopiero w 1972,
          a sad apelacyjny moze bedzie za rok). O tym, zeby taka samodzielna placowka
          powstala decyduje (a przynajmniej powinno) zapotrzebowanie na nia. Sad
          apelacyjny powinien powstac, bo istnieje duza ilosc spraw z okregu
          szczecinskiego i jazda z nimi do Poznania jest utrudnieniem. Z sadem wojskowym
          jest inaczej. Nie ma sensu, aby w u nas powstawal nowy, bo jest za malo spraw.
          Jego lokalizacja to inna kwestia. Jest w Poznanu z racji tego, ze Poznan jest
          najwiekszym miastem w calym okregu ktory obejmuje. Rownie dobrze Gryfice moga
          miec pretensje, czemu stolica wojewodztwa jest w Szczecinie, a nie u nich.
          Druga rzecz. O zadnym blokowaniu, czy "podkradaniu" nie ma mowy! Dlaczego
          Poznan czy np. Wroclaw stoja gospodarczo lepiej od nas? Bo potradia sie
          wypromowac, zareklamowac, zadbac o swoje, lobbowac. A u nas? U nas jest
          prezydent, ktory chwali sie jak to Niemcom 20 ha nie oddal. Ale tak to daleko
          nie zajedziemy. Nie jestesmy wcale gorsi, wiec trzeba wziac sie do roboty.
          Przyciagac inwestorow, walczyc o swoje interesy, promowac Szczecin. Ale z
          obecna ekipa... czarno to widze.
          • mike102 hydra 14.03.03, 14:15
            Gość portalu: qes napisał(a):

> Jego lokalizacja to inna kwestia. Jest w Poznanu z racji tego, ze Poznan jest
            > najwiekszym miastem w calym okregu ktory obejmuje. Rownie dobrze Gryfice moga
            > miec pretensje, czemu stolica wojewodztwa jest w Szczecinie, a nie u nich.

poznan nie obejmuje pomorza. swinoujscie jest od niego oddalone o 350 km!!!
            jakby gryfice chcialy to bym im oddal. nie ma problemu.

> Druga rzecz. O zadnym blokowaniu, czy "podkradaniu" nie ma mowy! Dlaczego
            > Poznan czy np. Wroclaw stoja gospodarczo lepiej od nas? Bo potradia sie

oczywiscie ze jest! pare postow wyzej stoi jak wol ze zabieraja energetyke,
            gazownictwo i telekomune. to sa: podatki, dobre pensyjki, miejsca pracy.
            nie ma to nic wspolnego z rachunkiem ekonomicznym (u nas czynsze i place sa
            nizsze) ale tylko i wylocznie z decyzja administracyjna.
            to poznan przez wiele lat blokowal powstanie uniwersytetu w szczecinie.
            a wroclaw to stoi od nas akurat ociupineczke lepiej a i tego nie jestem pewnien.

> wypromowac, zareklamowac, zadbac o swoje, lobbowac. A u nas? U nas jest
            > prezydent, ktory chwali sie jak to Niemcom 20 ha nie oddal. Ale tak to daleko
            > nie zajedziemy. Nie jestesmy wcale gorsi, wiec trzeba wziac sie do roboty.
            > Przyciagac inwestorow, walczyc o swoje interesy, promowac Szczecin. Ale z
            > obecna ekipa... czarno to widze.

z tym sie zgadzam.
            • Gość: Hyde(R) Re: hydra IP: 213.155.167.* 15.03.03, 04:40
              To co my o Poznaniu to Poznań o Warszawie. W zasadzie mogą z powodzeniem
              wykorzystywać nasze argumenty.Może Poznań jest tylko pierwszym przystankiem do
              Warszawy? Może STOEN przejmie ENEĘ? Z Pozka też sporo ucieka - do Warszawy. To
              ogólnopolski proces. Spójrzcie na dyskusje na forum Poznań o WBK - być może
              Wrocek i Pozek stracą centralę BZWBK na rzecz warszawy. A to tylko jeden z
              wielu przykładów. Więc albo ten wątek rozwinie się w poważniejszą dyskusję,
              alboniech zamilknie na wieki.
    • piotr33k2 Re: A to hydra!...no i co jeszcze!!! 15.03.03, 11:47
      autor wątku ma dużo racji w tym co napisał ale bez przesady!.poznań po prostu
      miał i ma lepszych włodarzy miasta którzy umią i potrafią zadbać o interesy
      swojego miasta w przeciwieństwie do władz szczecina!w tm roku była szansa żeby
      to przełamać poprzez bezpośrednie wybory na prezydenta ale została
      zmarnowana !.został wybrany skompromitowany ,nieprzygotowany merytorycznie
      jurczyk,widać szczecinianie nie dorośli do takich wyborów ,zwyciężyła
      demagogia i ciemnota ,taka jest prawda!.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka