felix_edmundowicz 11.12.05, 23:08 Najważniejsi się owi "niektórzy radni" którzy apelowali o wycofanie! Zdefiniowanie ich rzuci światło na funkcjonowanie RM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obserwator Kto będzie zarządzał komunalnymi kamienicami? IP: 83.168.113.* 11.12.05, 23:14 Efektywność zarządzania widać w Szczecinie porównując budynki komunalne i spółdzielcze . Te pierwsze zaniedbane o brudnych latami nie malowanych klatkach a spółdzielcze o nowej atrakcyjnej elewacji i czystych klatkach. Ponoć to co spółdzielcze to relikt minionej epoki a zatem może w tym pomyśle jest jakaś racja - oby tylko budynki zyskały na wyglądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut nie porównujcie budynków spółdzielczych z komunaln IP: 82.145.76.* 12.12.05, 09:56 budynki spółdzielcze są powojenne i mają zazwyczaj wyższy standard niż komunalne przedwojenne kamienice, stąd wynika różnica w ich wyglądzie. w spółdzielniach jest niewielki odsetek nie płacących, bo za dużo mają do stracenia, a jak ktoś mieszka w komunalnej ruderze z piecami, to może spokojnie nie płacić, bo trudno będzie znaleźć gorszą norę żeby go eskmitować. skoro więc dużo ludzi nie płaci (40, czy nawet 50% ma zaległości, był o tym artykuł) to nie należy się dziwić że taki jest stan kamienic, zwłaszcza że przez kilkadziesiąt lat nic w nich nie było robione. w moim budynku jest kilka mieszkań komunalnych, ale wszyscy ich lokatorzy płacą, bo gdyby przestali to zaraz znajdzie się ktoś chętny do spłacenia ich zadłużenia i zamiany mieszkania. zarządcą jest agbil i jesteśmy z jego usług umiarkowanie zadowoleni. dostaje swoją stawkę za zarządzanie i wykonuje co do niego należy (reaguje na zgłoszenia właścicieli), a o remontach i innych sprawach decydujemy sami na zebraniach. co prawda uciążliwe są częste zmiany opiekuna wspólnoty, które jak się domyślam, wynikają z ich marnego wynagradzania (mimo wysokiej moim zdaniem opłaty za zarządzanie), ale nie narzekam, bo nie wiem czy gdzie indziej jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nerv Dużyński jeszcze nie odpowiedział za niegospodarno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 23:21 ść jako członek byłego zarządu Miasta a juz uważa,ze to zamach likwidować sztuczną czapę pt. Akbil i inne dziwadła. Zarządcą komunalnych mieszkań powinien być jeden podmiot a nie złodzje radni, którzy nie rempmtują ale zwróćie uwagę jakie ogromne zyski czerpią! Zanim sami zdechną, mieszkania się rozsypią a im będzie mało pieniędzy! A sam Dyżyński (nomen omen malutki facet nazywa się Dużyński heheh), stał się specjalistą od budowania, zarządzania i innych profesji.. Już rozwiązał problem śmieci w Szczecinie... Pogońmy to bydło w wyborach samorządowych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Agbil - porażka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 23:27 mieszkam w kamienicy zarządzanej przez AGBIL. Brak słów. Arogancja i lekceważenie Wspólnot - to podstawa działalności tej firmy. Ale teraz przynajmniej wiem z kim mam do czynienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sepp maier Re: Agbil - porażka a Litwinski liczy zyski IP: *.iscnet.pl 11.12.05, 23:38 Może pan poseł wyjaśni swoje zasiadanie w radzie nadzorczej tej spólki i profity które z tego tytułu osiągał. Jego powiązania z AGBILEM są powszechnie znane. Piękne słowa to jego specjalność. Szkoda że fakty zawsze świadczą na jego niekorzyść. Wstyd chłopcze. Ciekaw jestem twojej odpowiedzi. Tylko nie mów że bycie członkiem RN tej firmy nie ma nic wspólnego z twoim lobbowaniem na rzecz tej firmy w okresie gdy byłes radnym. Zresztą i tak nic nie odpowiesz, jak cie znam. Nie chwalą w wątku to nie wchodzę. R. Szewczyk to też ciekawa postać. Zawsze wierna Areczkowi w PO. Jego zaplecze znaczy się stanowi. Co w tym gó..e robi Bartnik przyznam szczerze nie rozumiem. Głupota pewnie posunięta już daleko. Śmierdzi ta PO szczecińska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza BOM 7 - porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 17:31 kupilam rok temu mieszkanie, ktore zarzadzane jest przez BOM 7 - wspolnota, w ktorej swoje mieszkania komunalne ma gmina. porazka totalna. brudno, dach przecieka i nikt sie niczym nie przejmuje! czy znacie najlepszego zarzadce wspolnoty mieszkaniowej w Szczecinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: BOM 7 - porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 17:38 www.no.szczecin.pl z tego co widzę, nie ma lepszego Odpowiedz Link Zgłoś
szczecinianka3 Re: BOM 7 - porażka 22.03.06, 12:13 ja nie polecam nikomu ZB Siemaszko. Na rozliczenie roczne nie pokazał żadnej faktury, z wyjątkiem swoich ZB Siemaszko na wspólnotę. i nic więcej. Paranoja ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: BOM 7 - porażka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.13, 13:00 niestety zgadzam się.... BOM-7 to porażka. Nic nie można załatwić. Płacą podwykonawca nawet jak nie wywiązują się z umów - próbuje zrobić z tym porządek ale tam wszyscy "pracują" z teorią ze nic nie da się załatwić i z niczym nic nie można zrobić. Myślę, że jedyne rozwiązanie to zmiana zarządcy. DRAMAT!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel Re: BOM 7 - porażka IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.13, 22:59 słyszałem o dobrej firmie Filar DOm nieduza ale prężna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek51 I tak najgorszy jest STBS IP: 217.153.19.* 12.12.05, 07:11 I tak najgorszym zarządcą budynków jest STBS im. Grażyny Szotkowskiej. Wiem coś na ten temat, bo jestem członkiem wspólnoty zarządzanej przez STBS. Ciekawe czy doczekam chwili odpiłowania Pani Szotkowskiej od stanowiska, bo w to że sama odejdzie w życiu nie uwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
gorskamaria Re: I tak najgorszy jest STBS 12.12.05, 17:20 masz racje STBS pani Szatkowskiej zazadzanie to kpina jak zajdziesz to tak kłamia w kazdym pokoju ze mi wstyd za nich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frustrat Re: I tak najgorszy jest STBS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 08:47 A kto niby kłamie? Może najpierw trzeba się naczyć zasad na jakich STBS zarządza swoim zasobem.A ludzie którzy tam pracują i tak nie mogą zrobić nic więcej niż to na co pozwalają im przepisy i "wytyczne" ich pracodawców. I tak jest wszędzie czy to jest ZBiLK czy STBS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet11 Re: I tak najgorszy jest STBS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 08:49 bierz piłe i atakuj.Tylko mam wrażenia że ona przeżyje jeszcze niejeden układ polityczny w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Kto będzie zarządzał komunalnymi kamienicami? 12.12.05, 07:37 dobrze by było, aby Zalewski to przeprowadził, przynajmniej by była kontrola nad wydawanymi pieniędzmi podatników, a to w tym mieście jest pewnym kąskiem. Te spółki sie kompromitują, proszę porównać jak wyglądają kamienice i bloki zarządzane przez TBS i TBS Prawobrzeże, a wspólnoty, gdzie zarządcami są właściciele, którzy sami decydują na co wydać pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galoty Neokomuna : Kowalewska i Zalewski do ataku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 08:03 Z nastroju publikacji pani Kowalewskiej widać jej głęboką niechęć do prywatnych firm. Te same cechy ma Zalewski. Arogancja i nieudolność tychże firm zarządzających (tam gdzie występuje) często wynika raczej z ich gwarancji politycznych wynikających ze wskazanych powiązań jak Szewczyk, PO, Duzyński, sporo ludzi powiązanych ściśle z SLD tam pracuje, więc sposób ich działania wynika z pewnego rodzaju monopolu w systemie kapitalizmu politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Neokomuna : Kowalewska i Zalewski do ataku 12.12.05, 08:06 to w takim razie jaki można mieć wpływ na ten monopol? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liz Re: Kto będzie zarządzał komunalnymi kamienicami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 08:46 Jak na razie wpływu nie ma nikt i to żadnego jak widać, bo w naszym wspaniałym kraju prywatne=partyjne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wit O zgrozo, znowu belkot i pomroczne olśnienia IP: 217.98.72.* 12.12.05, 09:17 Panie Zbyszku, administrowanie, a wiec zarzadzanie całymi kwartałami w mieście wiąże sie ze sztuką zarządzania. I to Wy "Rajcy Miejscy" jesteście odpowiedzialni za powołanie stosownych, powtarzam - stosownych kontraktów i ich realizacją zgodnie z literą warunków umów. Nie ma nic lepszeko jak ustawienie sobie kontraktora, ktorego można lustrować kiedy tylko sie zechce. Pod warunkiem, ze ten kontraktor to nie mąż, wujek czy jakiś inny ziomek, no i oczywiście trzeba wiedzieć co oznacza zarzadzanie takimi kontraktami. Glosy radnych, prasy i czytelników dowodzą, że 16 lat po likwidacji formacji głupoty wciąż odwołujemy się do stereotypów które już dawno swiat obwołał wylegarnią zła i nieudolności. Doktor matematyki winien powstrzymywać sie od chwalenia uczelni panstwowych - pokracznego wizerunku jednego z ostatnich bastionów komuny, w którym prywata kadry stoi ponad wszystko, i który zawlaszczyl sobie monopol na mądrość. Radni wybierzcie zarzadców mieszkań komunalnych w przetargu i na zasadzie wartości merytorycznych, i przygotujcie sie do tego dobrze z pomocą prawną - nie może to byc kolega ani członek rodziny. Zacznijcie od rzeczowej inventaryzacji mieszkań, instalacji i urządzeń, oceny ich stanu na chwile obecną, okreslenie szczególowego harmonogramu przeglądów i kryteriów swiadczenia usług dorażnych, uczyńcie jedną osobę w magistracie odpowiedzialną za kontrolę tych kontraktów i zmiencie nazwę z "komuna-lnych" na "magistrackie" - żeby było wiadomo, kto za nie odpowiadada. Jeśli to nie przekonuje zadzwońcie do mnie na 504841822 - podziele się swoimi doswiadczeniami, a jest się czym dzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
brilliant.brunette Re: O zgrozo, znowu belkot i pomroczne olśnienia 12.12.05, 13:06 Wreszcie jakis rozsadny komentarz! W zupelnosci sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jangon Re: Kto będzie zarządzał komunalnymi kamienicami? IP: 83.168.121.* 12.12.05, 16:47 Przecież prywatna firma nie jest zainteresowana tym, by jak najwięcej wydawać na remont, ale tym, by jak najwięcej zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi ogłupienie sięga szczytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 17:03 > Przecież prywatna firma nie jest zainteresowana tym, by jak najwięcej wydawać > na remont, ale tym, by jak najwięcej zarabiać. A urzędnik jest zainteresowany tym aby mieszkańcom ulżyć w ciężkiej doli bo on kocha swoich plenipotentów. Dlatego urzędnik będzie lepiej zarządzał i lepiej pracował, będzie wydajniejszy i uczciwszy od parszywego prywaciarza, który to by tylko gnębił a sam się opie..ł. Koń by sie uśmiał. Taka w narodzie głupota. Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: energia Re: ogłupienie sięga szczytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 17:25 Dlatego to jest drogi kraj i drogie miasto. Największw koszty wywołuje ludzka głupota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Kto będzie zarządzał komunalnymi kamienicami? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.05, 20:23 w budynku w ktorym mieszkam, jest wiekszosc lokali wykupionych czyli wlasnosciowych, przezylismy ZBiLK, BOM7 i AGBIL - bylo drogo, bez remontow - choc fundusz remontowy ciagle gdzies uchodzil i pelna ignorancja wlascicieli takze przez przedstawicieli lokali mieskich z urzedu, ktorzy zawsze szli pod reke z ww zarzadzajacymi; po pewnym czasie wlasciciele sie zbiesili i wykopali owych powyższych choc strona miejska czyli wasciciel lokali robil wszystko aby nie stracic kontroli nad budynkiem, np zebrania w godzinach przedpoludniowych tak co by jak najmniej ludzi przyszlo, ale sie udalo... wyznaczylismy prywatna firme zarzadczą BREL II i dzieki kilku zapalencom udalo sie wiele rzeczy tzn obnizyc o polowe koszty CO (choc wymagalo to troche pieniedzy z funduszu) remont dachu, ocieplenie budynku, remont klatek schodowych bez ponoszenia dodtakowxyh kosztow a jedynie gospodarnie wydawac to co uzbieralismy, a co oszczedzilismy inwestowac w to co potrzebne. Oczywiscie zawsze sie znajda malkontenci (jest 100 lokali) ktorzy sa przeciw i zawsze niezadowoleni, choc jak im sie proponuje nieodplatnie byc zarzadem i dzialac to wtedy buzki na klodke zamykaja. I nikt mnie nie przekona do takich uwlaszczonyc h firm zarzadzajacych lub do miejskich, nawet w przypadku gdy wiekszosc lokali jest miejskich bo wtedy sa one niczyje (nie prywatne)i kazdy patrzy jak na tym zarobic bo pieniazki ida od miasta (choc faktycznie placa je najemcy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galoty aż miło przeczytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 20:30 Tak trzymać, mieszkaniec. Nieduże wspólnoty pokazały już wielokrotnie, że mogą zarżadzać lepiej również niż spółdzielnie mieszkaniowe o komunach z przewagą gminy nie wspominając gdyż jest to temat wstydliwy. Wspólnoty to jest stanowczo ten kierunek. Prawdziwa szkoła gospodarności, uczciwości, demokracji, poszanowania własności prywatnej i własnego pieniądza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek51 Czy Jurek Rajewicz jest rzeczywiście taki dobry? IP: 217.153.19.* 13.12.05, 07:04 Szef firmy Brel II to mój kolega z grupy ze studiów, powiedz, czy rzeczywiście jest dobrym zarządcą i czy jest sens wyprowadzić moją wspólnotę z STBS? Jakie są stawki za zarządzanie? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut Re: Czy Jurek Rajewicz jest rzeczywiście taki dob IP: 217.96.3.* 13.12.05, 08:45 no właśnie, ile ten Brel II bierze za zarządzanie od m2? dobrzy są? jak jest jakiś remont to nadzorują, czy trzeba samemu za tym chodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: olek51 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.05, 19:32 ja osobiscie jestem bardzo zadowolony naszą wspolnote obsluguje jego żona pani Bożena, znam jeszcze dwie wspolnoty przez nich zarzadzane przy Felczaka i na Podzamczu nasza jest na Waskiej, wiec mozesz tez sprawdzic u ludzi ktorzy tam mieszkaja, sa zadowoleni, nie ma sie co oszukiwac ze tez wiele zalezy od wybranego Zarzadu wspolnoty i samych mieszkancow - sam dobry zarzadca cudow nie zdola zdzialac. mysle ze stawki sa zalezne od wielkosci wspolnoty, my w kazdym razie po serii innych wspomnianych zarzadcow jestesmy zadowleni bardzo, bo faktycznie dbamy o swoje i to jest wymierne - namiar na nich: malkowskiego 21/2, tel 091 485 05 64 , e-mail: brel2@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlasciciel Re: Kto będzie zarządzał komunalnymi kamienicami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 20:34 Kiedy ZBlik zarzadzał kamienicą w ktorej jestem właścicielem mieszkania nie robiono nic, w ciągu ostatnich 3 lat załozylismy domofon, drzwi do klatki wymienilismy wszystkie okna na klatce. I niech mi ktos powie ze Zblik jest lepszy. Ostatnio ze Zbliku wymyslili sobie ze wyciągna od nas kase w postaci remontu, docieplenia elewacji, i to jeszcze na kredyt. PAranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda_wasilewska Re: Kto będzie zarządzał komunalnymi kamienicami? 13.12.05, 09:33 Kiedy ZBlik zarzadzał kamienicą w ktorej jestem właścicielem mieszkania nie > robiono nic, w ciągu ostatnich 3 lat załozylismy domofon, ZBiLK nie zarządza wspólnotami od 5 lat, wiec nie pitolcie towarzyszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Lepsze jest wrogiem dobrego IP: *.echostar.pl 13.12.05, 18:49 Czy ktoś bez bicia piany odpowiedział na pytanie co jest lepsze dla płacących w Szczecinie podatki ? Przekonuje mnie argument, że skoro miasto chce sprzedawać mieszkania komunalne, to do zarządzania tym co pozostanie w zasobach miasta nie trzeba czterech prywatnych pośredników. Ci ostatni mogą zresztą zawrzeć umowy na zarządzanie z nowymi właścicielami. Nikt im nie broni. Nie będzie żadnego monopolu. Ile mieszkań jest w Szczecinie ? Jest czym zarządzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Kto będzie zarządzał komunalnymi kamienicami? IP: *.chello.pl 24.03.06, 13:31 nikt nie będzie zarządzał - zwiną tylko kase(Zalewski i klika z NRS) przeznaczoną na remonty i stwierdzą że poprzedni system był lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś