Gość: Jurek IP: *.hsd1.ma.comcast.net 26.01.06, 21:28 w czyjej szczecinie? tej samej co ostatnio? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Koleś [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 21:47 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wicia [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:26 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koleś [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:32 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki [...] IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.01.06, 08:19 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: out Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 21:56 kampania wyborcza goja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poczytaj mi tato Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: 87.207.238.* 27.01.06, 00:10 Czy w związku z nawiedzeniem nadredaktora będą jakieś zmiany kadrowe w Szczecińskiej wkładce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiłankenobi Re: MW PRZYWITA GOŚCIA MACHAJ SIEMASZKO DO BOJU ! IP: *.iscnet.pl 27.01.06, 07:52 MW zapewne przywita swoim naturalnym znakiem powitalnym - "wyprostowaną ręką wyciągnętą prosto ku górze" - każdego tak witają, nawet siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Ciekawe co powie o Bronku Wildsteinie i artykule z 02.02.06, 00:04 z Wprost... Odpowiedz Link Zgłoś
masaladosa Re: Adam Michnik w Szczecinie 27.01.06, 10:23 moi poprzednicy przedstawionymi tu wydalinami wykreslili sie wlasciwie z grona osob z ktorymi nalezaloby dyskutowac bo tak to zwykle bywa ze kiedy frustracja miernot zamienia sie w podlosc to efektem jest obrzydliwe szambo pomowien adam michnik chocby tym wielokrotnie w swoim zyciu udowadnial iz jest polskim patriota ze przesiedzial pare ladnych lat w wiezieniach po to zeby rozmaite gnidy mogly teraz bez ryzyka represji wyplatac kalumnie i oglaszac bezmyslnie odchody swych mialkich intelekcikow i musze sprzeniewierzyc sie idealom ktore wyraza moja sygnaturka bo chcialbym zeby was frustraci wszelkiej masci ktos kiedys z takim samym bolszewickim zapalem obarczyl odpowiedzialnoscia za czyny waszych bliskich jaka wy dzis probujecie obarczyc michnika bardzo sie ciesze ze adam michnik przyjezdza do szczecina i sprobuje wziac udzial w spotkaniu z nim-znam jeden esej z jego nowej ksiazki-ten ktory byl prezentowany na lamach swiatecznej pare tygodni temu i moge podpisac sie pod nim obiema rekami mdosa Odpowiedz Link Zgłoś
krokus5 Re: Adam Michnik w Szczecinie 27.01.06, 10:35 Ojciec Nadredaktor kompletnie się ostatnio zagubił.Gen.Kiszczak człowiek honoru,kolesiostwo z Wojtkiem Jaruzelskim,wódeczki z Urbanem,wizyty u Olka w pałacu.Próby manipulacji na polskiej scenie politycznej dogłbnie świadczą z jakim indywiduum mamy do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Masadolasa, to że kiedyś siedzial, to IP: *.bazapartner.pl 27.01.06, 12:45 to jest doskonałe alibi, aby teraz roić świństwa, a na poziomie publicystyki dalej pisać podług starej stworzonej przez siebie mitologii, no, ale ideał w tym przypadku nie się ga mitu, bo się gnął bruku. Michnik ma schizę i dobrze o tym wie. Żyje w urojonym świecie, a na poziomie polityki robi największe świństwa, bo umie sobie to wewnętrznie uzasadnić.. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Adam Michnik w Szczecinie 27.01.06, 13:32 nic dodać nic ująć masala do twoich słów ,michnik czy to sie głupawemu prostackiemu oszołomstwu podoba czy nie wielkim polakiem i patriotą był i jest , paradoksem jest że walczył miedzy innymi po to aby teraz takie forumowe bezrozumnne i głupawe menty mogły go bezkarnie obrzucać młotem ,ale cóż takie zycie ale historia będzie o nim pamięatć a o tych plugawych mentach pies z kulawą nogą sie nie upomni . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 13:55 I to mi się u was podoba - ta solidarność!!! Imponująca. Ale nie okazujcie tak pogardy dla gojów, bo to z kolei wam szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 SOLIDARNOśC RODZINY GAZETY WYBORCZEJ 28.01.06, 13:20 I ICH POSłUCH WOBEC OCJA REDAKTORA to po prostu rekord świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 14:46 Tak to jest, jak imbecyle i półgłówki dorwą sie do netu i wylewają swoje komplesy. Nawet nie mając pojęcia - co słowo "goj" oznacza, którym rzucają dookoła. Zatem narwanym antysemitom podaję do wiadomości, że: po pierwsze: * goj, goim u Zydów, to nic innego, jak ...chrzścijanin, innowierca, (od hebraskiego pojęcia "naród"), zresztą w kontekście pogardliwym. Żeby byla pełna jasność. po drugie: dzisiaj jest 61 - rocznica wyzwolenia obozu zagłady w Oświeciumiu i Kościół katolicki tego dnia obchodzi dzień solidarnosci z judaizmem, a Żydzi - dzień pamięci po Shoah (holokauście), po trzecie: bp.Dziwisz prosi wszystkich rzymskichkatolików, by dzisiaj, o 16-tej w imię tej katolicko-żydowskiej solidarności zapalili świeczkę w oknie. Więc jeśli swoich przywódców duchownych narwańcy macie w dupie, to przynajmniej zamiknijcie i nie naruszajcie akurat teraz pamięci tragicznie zmarłych Żydów w czasie hitlerowskich rządów w Europie. A tak przy okazji, Do pięt Adama Michnika nie dorastacie i Wasze potoki pomyj są mu nadzwyczaj obojętne, co najwyżej dajecie niechlubne świadectwo i sobie i naszemu społeczeństwu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Adam Michnik w Szczecinie 27.01.06, 15:12 równie dobrze kf. mógłbyś przemawiać do obrazu zamiast do tych głąbów ,chociaż.... obraz może by i prędzej zrozumiał . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zc Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:28 Gdyby hitlerowcy zabili jednego Żyda dla tego, że był Żydem nazwałbym to morderstwem i stosownie do tego ukarał. Zamordowali ogromną ilość, więc to jest potworna zbrodnia. Ściganie tego, potępienie i zapobieganie jest całkowicie zasadne. Ale twoja pogarda i nienawiść do obywateli kraju, który daje ci jeść, pić i żyć między nami jest ohydna. Myślę, że nawet groźna. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Adam Michnik w Szczecinie 27.01.06, 15:45 ja jestem między innymi tym krajem który daje mi jeść i pić ośle, a moja pogarda jest nie dla mojego kraju tylko takich bezmózgowców jak ty którzy notabene są w zdecydowanej mniejszości więc nie pochlebiaj sobie i nie czuj się w jakikolwiek sposób reprezentantem ogólnonarodowej opini publicznej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: 87.207.60.* 27.01.06, 15:52 Witam ponownie. Jakbym słyszał Ludwika XIV co mówił o sobie. Ale to normalne dla michnikoidów przepraszam tzw. świadomej mniejszości co niesie kaganek oświaty zacofanemu ludowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.cm-upc.chello.se 27.01.06, 19:30 wlasnie KF , imbecyle nie majac innego ,lepszego zajecia ,trzymaja sie tego netu bo tu da sie w jakis sposob zaistniec.nie wazne ze tylko czasami uda im sie cos madrego powiedziec, wazne ze mentorskim tonem mnozna wyrazic swoja opinie, nie wyobrazajac sobie ,ze ktos moze miec inne zdanie(fakt nie zawsze wypowiedziane w kultularny sposob).dla ciebie i tobie podobnych michnik moze byc autorytetem, ale dopusc do swojej "madrej" glowki, ze sa inni ,ktorzy maja calkiem inne , odmienne zdanie.nie nazywaj tych ludzi imbecylami ,polglowkami,gdyz byc moze zyskujesz wdziecznosc tych ktorym chcesz sie przypodobac(z obowiazku ,lub z innych przyczyn), ale postronnym dajesz powod aby cie" lubic inaczej".to samo tyczy sie piotra k2.wasze bluzgi dotykaja mnie , poniewaz ja znajac duzo wczesniejsza historie pana michnika , jak i jego dzisiejsze dzialanie nie jestem jego fanem . jego narodowosc nie ma nic z tym wspolnego. choc faktem jest ,ze jego wspolbracia nie wiele dobrego zrobili dla swojej nowej ojczyzny i tylko oni wiedza dlaczego tej ojczyzny tak kurczowo sie trzymaja.slowa goj nie musisz tlumaczyc, wytlumaczyl to dobitnie krewniak adasia , mieszkajacy zreszta w tych samych stronach co ja. dzisiaj mniej dobitnie ,slowo te tlumaczy polaka adas(wlasnie w kontekscie pogardliwym). Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Adam Michnik w Szczecinie 27.01.06, 22:26 a jakie to historie pana michnika cie tak zbulwersowały? bo chyba nie te gdzie siedzial w więzieniach najwięcej i najdłuzej chyba ze wszystkich opozycjonistów jak i chyba nie te gdzie apeluje aby zaprzestać niepotrzebnych waśni i podziałów oczywiście karząc tych których powinno sie karać za popełnione zbrodnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.cm-upc.chello.se 27.01.06, 22:46 zbulwersowaly , to malo powiedziane.co ty o tych wiezieniac..... gomulke tez komunisci wsadzili.poczytaj , poczytaj,rozne zrodla, nie poprzestawaj na zrodelkach jednej opcji .moze bedziesz mogl wyrobic sobie swoje wlasne zdanie,nie oparte na nieprawdzie.najnowsza historia( w ktorej to przyszlo mi zyc,a gdzie ten pan sie zapisal) tez nie pozwala mi miec dobrego zdania o tym czlowieku.ech on i ta jego wiarygodna gazeta(jak to powiedziales te jego apele o zaprzestanie wasni ech...).nie kaz podawac mi przykladow jego "patriotyzmu".tylko czytaj, czytaj i wyciagaj wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Adam Michnik w Szczecinie 27.01.06, 22:52 nic nie powiedziłeś na moje zapytanie bo chyba nie winisz michnika za lata represji i stalinizmu ?,za takiego idiote cię nie miałem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.cm-upc.chello.se 27.01.06, 23:24 i dobrze ,ze nie miales.natomiast twoje pytanie nasowa mi pewne watpliwosci(co do pytajacego) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Adam Michnik w Szczecinie 27.01.06, 23:31 pytam i pytam i nic ,i w koncu też mam wątpliwości co do nieodpowiadajacego na pytania, pytania ktore sa przecież podstawą dla mnie aby obalic czy przynajmiej wyjaśnic twoje bardzo złe zdanie o michniku . to moze od razu sie nawyzywamy i bedzie spokój? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: 87.207.60.* 27.01.06, 23:47 Do piotra33k2. Kiedyś też prowadziliśmy spór ale poziom był wyższy i bez inwektyw. Po tym co przeczytałem ostatnio w Pana wydaniu [ obelgi w stylu"głupawe prostackie oszołomy" ]wypowiadam Panu Kodeks Boziewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Adam Michnik w Szczecinie 27.01.06, 23:58 może i prowadziliśmy ale widac nie uzywałeś od początku bezpodstawnych inwektyw ,kłamstw i oszczerstw na dodatek o podłożu rasistowskim to i spór był na poziomie ,a tu nie było żadnego sporu bo i spierac sie nie było z kim ani z czym ,nad złem nie można przejść obojętnie i ja to robie ,czy to sie komuś podoba czy nie, czy ktos jest zbulwersowany (szkoda tylko ze nie tym co trzeba ) czy nie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: 87.207.60.* 28.01.06, 00:13 Szanowny Panie. Spór o Michnika jest cześcią polskiej historii i różni ludzie mają prawo do jego oceny. Co do siedzenia w więzieniu to jak wiesz mógł z niego pisać dowolną ilość listów do władzy, inni tego przywileju nie mieli. Choćby to świadczy, że nie było mu tam żle. No cóż prawdziwi rewolucjoniści giną, zostają tylko tacy jak Michnik. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Adam Michnik w Szczecinie 28.01.06, 00:28 jaką dowolną ilość do władzy ? a te listy władza może jeszcze publikowała? jeżeli już to każdy mogł pisac listy do władzy problem tylko czy ktos miał co pisac i czy ta władza coś z tymi listami robiła jeżeli wogóle coś robiła oprócz wyrzucenia do kosza czy odłożenia do biurka. nie masz poważnych argumentów tylko głupoty jakieś wstawiasz w stylu -co prawda siedzial ale nie było mu tam żle bo pozwolili ma na kawałek papieru i ołówek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: 87.207.60.* 28.01.06, 00:39 Nie bądź Pan idiotą. Historii życia i czynów Michnika nie możną przyjąć od Michnika.Żyją jeszcze ludzie. Mnie Pan nie przekonasz, ale żal mi tych młodych naiwnych, na tym forum,którzy jeszcze w to uwierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Adam Michnik w Szczecinie 28.01.06, 00:43 panie nie masz pan nic do powiedzenia oprócz ogólnego "nie bo nie" bo tak pana ukształtowała czarna i antysemicka propaganda . żegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven jak juz tak bardzo pytasz..... IP: *.cm-upc.chello.se 28.01.06, 00:23 a mowilem ci czytaj,czytaj,wiec wejdz sobie w przegladarke google i wybierz haslo szechter, ale co ja ci bede mowil oni pewnie klamia, a ty masz pewnie racje. a o tym bliskim krewniaku adasia(temu od skazywania polskich patriotow) slyszalem z tzw."pierwszych ust"opowiadali mi chlopaki jakie mu urzadzali tu "koncerty" ale adas niewinny ,bo to tylko krewniak.w koncu tez nie jego wina ze mial takiego tate.ale czytaj pietrek ,czytaj.nie probuj tylko z brzydkimi slowami do mnie , bo sie poklocimy.najnowsze dzialania tego goscia utwierdzaja mnie w przekonaniu , ze ma on wiele do powiedzenia,ale o czyms o czym na pewno nie bedzie chcial gadac.buszowal przeciez jako pierwszy w archiwach.a poza ,powiedz mi ktoz to taki porzadny zmienia nazwisko(wstydzi sie go) no chyba ze nazywa sie dupa. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: jak juz tak bardzo pytasz..... 28.01.06, 00:40 na rasistowskie argumenty sobie nie pogadamy myśłałem żeś powazny gość, a michnik odpowiada za jakieś prawdziwe czy nie prawdziwe czyny jakiegos prawdziwego czy nie prawdziwego swojego krewniaka tak samo jak ty czy ja czyli wcale .liczy sie co zrobił michnik dla polski co by chcial zrobic i jakie ma poglądy co do teczek to przyznał że oglądał tylko swoją teczke i teczki swoich współpracowników ,było to zgodne z uwczesnymi przepisami i komisyjne ,nic nie wyniósł ,nic nie zniszczył i nikogo z tego powodu nie szykanował a wrecz przeciwnie ,pozatym miał do tego moralne prawo jak mało kto aby zajrzec do swojej teczki i ludzi którzy na niego donosili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven co ty chlopie mowisz...... IP: *.cm-upc.chello.se 28.01.06, 00:59 jakie rasistowskie argumenty. ja kocham murzynki.wielu innych mialo rowne prawo aby zajrzec do swojej teczki.a powiedzial ci ze nic nie zniszczyl , nic nie wyniosl ? ty mu uwierzyles?ja tez myslalem zes powazny gosc.kto raz sklamal , ten zawsze bedzie klamal.nie przekonales mnie zebym polubil tego faceta, ty zostan przy swoim, dobrym o nim zdaniu.ja ide spac.ale jeszcze czytaj,czytaj to nigdy nie zaszkodzi.dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: co ty chlopie mowisz...... 28.01.06, 01:13 antysemityzm to też rasizm a z tymi teczkami to sie wyrwałeś jak filip z konopi ,to sprawa znana od dawna i wyjaśniona ,była powołana specjalna komisja sejmowo- rządowa która na lat początku lat 90 miala przyznay dostęp do archiwum celem wstępnej analizy i zapobieżenia ewentualnym manipulacjom ,w komisji tej uczestniczyl też michnik i wszystko a czym sie konczą takie nieodpowiedzialne manipulacje przez neptyków przekonaliśmy sie póżniej przy rządzie olszewskiego i macierewicza . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad wez chlopie sprawdz co to jest antysemityzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 17:37 zbyt czesto slow antysemityzm jest klodka na usta - wystarczy ze krytykujemy faceta za to ze nakradl kasy ale facet okazuje sie byc zydem i juz ze sprawy kryminalnej robi sie sprawa o rasizm i antysemityzm (to kradzeniu nie ma zwiazku z Michnikiem - to przyklad majacy skrajnie pokazac ze antysemityzm to slowo klodka - majace zamknac usta osobom nie zgadzajacycm sie ze zdaniem kogos kto przy okazji jest zydem - bo Adam Michnik jest zydem ale przy okazji). Nie dam sobie narzucic retoryki rasistowskiej, nie dam sobie narzucic latki antysemity - nie jestem judofilem ale tez nie jestem antysemita - sven ma racje - trzeba czytac jak najwiecje, roznych zrodel i wypracowac sobie wlasna wersje wydarzen. Po latach oprawcy maja zwyczaj lagodzic swoje winy a bohaterowie mnozyc liczbe czynow bohaterskich - na szczescie sa dostepne materialy ktorych nie podwazyl zaden historyk - takie ktore buduja w miare obiektywny obraz sytuacji. Adam Michnik ma niewatpliwe zaslugi w wlace z komunizmem w Polsce a;e ma tez ciemne karty... od 1990 roku Adam Michnik niewatpliwie wspoltworzy scene polityczna w Polsce, jako redaktor naczelny jednego z najwiekszych dziennikow opiniotworczych posrednio i bezposrednio wplywal na scene polityczna Polski i to glownie tego okresu dotycza zarzuty - Adam Michnik nigdy nei ukrywal swoich symaptii politycznych, nigdy nie ukrywal swoich preferencji politycznych, GW uczestniczyla w kreowaniu zycia politycznego w tym kraju... nie mozna mowic o antysemityzmie jesli krytykuje sie wizje demokracji gloszona przez Adama Michnika - to ze Adam Michnik walczyl z komuna nie oznacza ze jest demokrata! Po prostu - majac swoje preferencje polityczne musi sie liczyc z krytyka - i nie ma to nic wspolnego z antysemityzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galoty Re: wez chlopie sprawdz co to jest antysemityzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 18:31 Dziad. Ująłeś to i opisałeś dokładnie tak jak jest naprawdę, moim zdaniem. Mało tego znam wielu żydów, którzy tak to robią . Zbyt długo i dokładnie celnik sprawdza bagaże turysty o zydowskim nazwisku w paszporcie to robi się raban o antysemityzmie. W tym atku równieżź to zresztą widać. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: wez chlopie sprawdz co to jest antysemityzm 30.01.06, 12:17 nie o to chodzi i zamiast się tak odkrywczo mądrzyć poczytaj sobie pierwsze wpisy w tym wątku oraz wpisy na innych forach dotyczące adama michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Wybacz... ale dalej sie nie rozumiemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 23:33 Problem ze ty naduzywasz - mysle ze nawet celowo uzywasz slowa antysemita by deprecjonowac swojego rozmowce... to oczywisty wybieg majacy zamknac komus usta... wszak hitlerowcy mordowali zydow i byli antysemitami - wiec skoro jestes antysemita to co najmniej aprobujesz zaglade zydow i ideologie hitlerowska... no na takei stawianie sprawy to ja sie zgodzic nie moge - nie daje przywolenia na to by zamist spraw merytorycznych obrzucac kogos inwektywami. Adam Michnik jest zydem, kiedys nie afiszowal sie z tym (oglednie to nazywajac) w tej chwili lwascwie przy okazji zamknietych imprez tzw elit warszawskich podkresla ten fakt, jego brat jesy oprawca stalinowskim ktory wydawal wyroki skazujace na kare smierci polakow walczacych z komunizmem narzuconym nam przez moskwe i stalina. Rodzice Adama Michnika rowniez zajmowali eksponowane stanowiska w systemie komunistycznym ktory represjonowal i indoktrynowal polakow odmawiajac im prawa do demokracji - to sa fakty. statystyki pokazuja ze znaczny procent z komunistow represjonujacych polakow po II wojnie swiatowej to polacy i obywatele polscy pochodzenia zydowskiego - to sa rowniez fakty. byc moze dlatego ze neiktore wypowiedzi Adama Michnika bagatelizujace role np jego brata (Adam Michnik twierdzi ze jego brat byl mlody i glupi kiedy popelnial zbrodnie sadowe) powoduja ze czesc osob w nienajszczesliwszy sposob podnosi pochodzenia Adama Michnika upatrujac w jego pochodzeniu pewnego trwajacego od wielu dziesiecioleci procesu w ktorym polacy narodowosci zydowskiej chetnie podejmowali wspolprace z zaborca (o tym czesto mowia zrodla carskiej bezpieki - podkresla sie w nich Polskich Zydow jako cenne zrodlo informacji i oddanych denuncjatorow), dokumenty historyczne przytaczaja rowniez materialy z lat znacznei pozniejszych np z wrzesnia 1939 kiedy Armia Czerwona napadla na mocy ustalen pakty Ribbentrop Molotow na Polske - wkraczajaca armia okupacyjna byla witana przez ludnosc narodowosci zydowskiej jako wyzwoliciele (zydzi dlugo zyli w przekonaniu ze z polski pod okupacja czy Rosji carskiej czy to ZSRR uda sie wykroic kawalek terytorium na ktorym beda oni - zydzi budowac zreby swojej panstwowosci...) W tym kontekscie takie cos budzilo jak mysle sluszna niechec wielu polakow - przy czym niechec te nalezy nazwac antysyjonizmem ale nie antysemityzmem! Tzw elity warszawskie skupione rowniez wokol Adama Michnika zbyt czesto angazuja sie w przedsiewziecia szkodzace dobrym relacjom Polska - Izrael... To jest moje zdanie w oparciu o rozne materialy w tym w duzej czesci z GW... jestem zaniepokojony tym ze w moim odczuciu pewne elity intelektualne naszego kraju reprezentujac jak mysle dosc wplywowe sily (finanse! w koncu to forsa rzadzi swiatem) kol Zydow ale nie z Izraela tylko USA - powoduja ze co chwila GW jest inicjatorem pewnych dziwnych "eksperymentow" deprecjonujacych Polske (pare artykulow w gazetach amrykanskich, troche dziwnych okreslen i znow polacy musza tlumaczyc sie ze swego zydozerstwa, polskich obozow koncentracyjnych, polskiej policji mordujacej i przesladujacej zydow, polskich szmalcownikow wydajacych zydow gestapo itd itd itd... - nie ma tak glosnej antyfrancuskiej nagonki - co wiecej polak we Francji tlumaczy sie z tego ze byl Oswiecim czy Brzezinka... - o ironia, polacy musza bronic sie przed zarzutami kolaborantow ktorzy gorliwie wyreczali gestapo w mordowaniu wlasnych obywateli...) dzuo mozna pisac o tym dlaczego GW wpisuje sie pewien glos antypolski... ja odbieram to jako "zmiekczanie" w nadchodzacej sprawie zwrotu majatku zydowskiego - bo Poalcy jeszcze nie zaplacili swojej dzialki - Niemcy juz nie sa mordercami - skutecznie zaplacili kilkadziesiat miliardow marek odszkodowan i juz nie podnosi sie ich antysemityzmu... - kiedys w ksiegarni widzialem fajny komiks, narysowany i napisany przez zydow - dotyczyl on zycia zydow w czasie II wojny w Poslce pod okuacja niemiecka - zydzi byli przedstawieni jako myszy (male, bezbronne myszki), niemcy jako koty (hitlerowcy jako drapiezniki - ladnie sie to wpisuje w symbolike nazistowska) a polacy jako... no wlasnie jakie zwierzeta wyobrazaly polakow? swinie... koty poluja na myszy to normalne, zgodne z natura a swinie? no przeciez sami wiemy co myslimy mowiac o kims swinia... boli to troche ze tak jest ale nie chcialem tego pisac tu... ciesze sie ze jestem polakiem tak jak polakiem jest Marek Edelman... bez watpienia czlowiek ktory jest zyjacym autorytetem dla mnie, Polak, Polski Patriota, Zyd. przeciez nie tylko Marek Edelman byl Polskim Patriota, wielu Polakow narodowsci Zydowskiej tez, dlaczego tak malo o Nich wiemy? dlaczego nie ma tu GW? dlaczego nie mowi sie o Polakach narodowosci Zydowskiej zawsze lojalnych wobec Polski, dlaczego zapomnielismy...dlaczego???? Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Re: wez chlopie sprawdz co to jest antysemityzm 31.01.06, 15:05 Jeśli ludzie pisza o kims w jakis sposób, to nie dzieje się to bez przyczyny... Ja Michika znam od najgorszej strony - chlania, klnięcia, autokratyzmu, chamstwa, manipulacji semantycznych i faktograficznych i rubasznych żartów, więc tak o nim piszę. DLa mnie jest on skończonym łajdakiem i mogę mu to powiedziec w twarz przy ludziach o 19.30 w głownym wydaniu dziennika na TVP! wręczając dziennikarzom nagrania i teksty dla udokumentowania swych słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walerian Popławski Re: jak juz tak bardzo pytasz..... IP: *.iscnet.pl 28.01.06, 09:57 Gość portalu: sven napisał(a): > a mowilem ci czytaj,czytaj,wiec wejdz sobie w przegladarke google i wybierz > haslo szechter, Gość portalu: sven napisał(a): > poczytaj,rozne zrodla, nie poprzestawaj na > zrodelkach jednej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
chawa1 Re: Adam Michnik w Szczecinie 29.01.06, 18:31 Tak to jest, że miejsce w necie jest dla wszystkich. I dla imbecyli, półgłówków i dla inteligetnych. Osobiście uważam,że półgłowki sa najbardziej niebezpieczni.Antysemitów wychowaliśmy sami.Ci znajacy znaczenie słowa "goj"piszą trochę inaczej. Pozdrawiam serdecznie "niegojka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galoty Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 19:00 Nie tylko w necie ale równiez w społeczeństwie jest miejsce dla imbecyli , półgłówków i inteligentnych, jak piszesz. Tym bardziej, że zdania kto jest półgłówkiem a kto inteligentem zarówno w necie jak i w społeczeństwie są bardzo różne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Nie badz taki pewien... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 00:07 co do Judaizmu, prosze zapoznaj sie z Talmudem i prosze podaj znaczenie Talmudyczne okreslenia GOJ... to juz nie bedzie poprawne politycznie haslo z wikipedii... To Talmud wyznacza rytm religijny wyznawcow Judaizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galoty co to za roznica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:05 ;paradoksem jest że walczył miedzy innymi po to aby teraz takie forumowe Walczyl rowniez Maciarewicz, Walentynowicz, Olszewski, Moczulski, Jurczyk, Baluka i wielu innych. Kontynuujac Twoja mysl Jurczyk czy to sie głupawemu > prostackiemu oszołomstwu podoba czy nie wielkim polakiem i patriotą był i > jest , paradoksem jest że walczył miedzy innymi po to aby teraz takie forumowe > bezrozumnne i głupawe menty mogły go bezkarnie obrzucać młotem , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pela Re: co to za roznica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 08:10 Jurczyk walczył i donosił.Nie stawiaj go w jednym rzędzie z pozostałymi,chyba że chcesz ich obrazić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian paździoch Re: co to za roznica IP: 87.207.49.* 28.01.06, 08:55 niektórzy walczyli, aby donosic teraz. (nagrywając rozmowy itp). mp Wszystko, co zgadza się z naszymi życzeniami jest prawdą. Wszystko inne doprowadza nas do wściekłości. Andre Maurois Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: co to za roznica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 08:59 Zresztą ich "walka" i odsiadka była zaplanowana i z nimi uzgodniona. Za takie miliony dolców niejeden by na to poszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: co to za roznica 28.01.06, 12:35 ciekawe spojrzenie na moralność według pażdziocha ,a co do tego donoszenia przez michnika na złodziei i przestepców to mówiłem że w polsce za uczciowść trzeba płacić duża cenę ,a wogóle marian to ile ten twój marian siedział za walke z komuną ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian paździoch Re: co to za roznica IP: 87.207.49.* 28.01.06, 16:00 piotr33k2 napisał: > ciekawe spojrzenie na moralność według pażdziocha ,a co do tego donoszenia > przez michnika na złodziei i przestepców to mówiłem że w polsce za uczciowść > trzeba płacić duża cenę ,a wogóle marian to ile ten twój marian siedział za > walke z komuną ? nie mam nic przeciwko Adamowi Michnikowi, żeby było jasne. tylko uważam, ze jego moralność, jest raczej biznesowa. nie ma nic wspólnego z patriotycznym porywem serca, jak próbuje nam wmówić,np.'nam nie jest wszystko jedno'. to czysty wyrachowany interes. i nie ma w tym nic nagannego. Jurczyk cały czas płaci za chwilę słabości popełnionej w mlodośći. będzie to za nim sie ciągało do końca. na pewno ma tego świadomść. jego następne poświęcenie się wielkiej sprawie w uwolnienie nas od tego komunistycznego bagna, niewiele znaczy w oczach przeciwnikow i przefarbowańców. oni zawsze mu to wytkną. Marian Jurczyk siedział w pierdlu najdłużej i tylko za walkę z komuną. wierząć, że wolność w końcu nadejdzie' nie zdawał sobie wtedy sprawy,że po latach będą go opluwać i lżyć, i to najmocniej ci chowający wtedy, metodą strusia głowę w piasek. rozgadałem sie, ale to Ty mnie sprowokowałeś. mp Każde pokolenie ma własny czas Każde pokolenie chce zmienić świat Każde pokolenie odejdzie w cień A nasze - nie śpiewa Kombi. nasze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suczka [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 16:11 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walerian Popławski Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.iscnet.pl 27.01.06, 18:32 ciekawę który z tych co tak Michnika błotem obrzucają pójdzie na to spotkanie i spróbuję się z nim zmierzyć intelektualnie... no kundelki antysemickie, który pójdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voltaire Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.dami.pl / *.230.udn.pl 27.01.06, 21:18 Gość portalu: Walerian Popławski napisał(a): > ciekawę który z tych co tak Michnika błotem obrzucają pójdzie na to spotkanie i > spróbuję się z nim zmierzyć intelektualnie... > no kundelki antysemickie, który pójdzie? Ja nie pójde. Nie lubie patrzeć jak za każdym razem pluje na około swą śliną. Fizycznie. Fuj. Każdy wie, że lepszy z niego pisarz niż mówca. Wiem, że to nie jego wina, ale coż - skoro już tak ma, to niech on się lepiej nie pokazuje publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad A zapytaj sie jeszcze o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 16:51 Jak to z buntem Adasia bylo, czy zostal dzialaczem opozycji troche nie na przekor rodzicom i bratu? Zawsze mnie to ciekawilo - ile w tym bylo rzeczywistej potrzeby wolnosci a ile w tym bylo przekory... Ciekawi mnie jeszcze jak to bylo w tym wiezieniu za komuny... tak mzona bylo krzyczec i protestowac? szarpac sie i wyrywac straznikom? i co? i nic? i dalej czlowiek mogl chodzic? nie sikac krwia? miec wlasne zeby? czy to troche nie bylo tak ze przez wzglad na rodzicow i brata, ich zaslugi dla PRL, Adas mial specyficzne wakacje w wiezieniu? A zapytaj sie jeszcze o te plotki (podkreslam slowo plotki) ktore sa rozpuszczane przez wrogow demokracji i antysemitow (czyli polakow bo jak wiemy polacy wypijaja antsemityzm z mlekiem matki) - te plotki co to niby Adas... no jakby to ujac... no w prywatnych rozmowach ze swoimi znajomymi z USA lubi opowiadac niewybredne dowcipy o polaczkach... pewnie to sa tylko zlosliwe plotki ale trzeba im po prostu zaprzeczyc z cala stanowczoscia... Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Re: A zapytaj sie jeszcze o... 02.02.06, 11:20 dziad to nie plotki. nagrania tych rozmów krążą w necie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad buahaha ales mnie rozbawil... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 16:42 nie odpowiada mi okreslenie antysemicki - zdradza ono ze jestem uposlodzonym judofilem... sprawdz najpierw znaczenie slowa semicki, potem anty i po polaczeniu nie wyjdzie to co probujesz zarzucac... - do szkoly biegiem marsz... co najwyzej antysyjonistyczny... ale to chyba jeszcze nie jest w Polsce grzech? To ze Pan Adam Michnik odbierany jest jako przedstawiciel lobby Zydow amerykanskich nie oznacza ze ktos kto nie zgadza sie z Jego pogladami jest antysemita - zbyt czesto naduzywa sie slowa antysemityzm by nalozyc kaganiec pogladom nie pokrywajacym sie z gloszonymi przez kola GW i intelektualistow zwiazanych z lobby Zydow amerykanskich. Zreszta podobno Spielberg (tez jest zydem) zalapal sie po swoim ostatnim filmie na latke antysemityzmu - czy to oznacza ze tylko judofil nie jest antysemita??? jako dziwo retoryka malo demokratyczna... ale coz... pewnei ze swoimi pogladami zostane z latka antysemity, niewazne ze mam wielu bardzo dobrych znajomych w Izraelu... niewazne... przeciez osmielam sie krytykowac intelektualistow w rodzaju Adam Michnik... Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Rozstawmy stolik i zbierajmy podpisy pod petycją 02.02.06, 00:06 o rozbrojenie Izraela... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126p Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:57 "Tam, gdzie ostatnia świeci szubienica, Tam jest mój środek dziś - tam ma stolica, Tam jest mój gród. Od wschodu - mądrość-kłamstwa i ciemnota, Karności harap lub samotrzask złota, Trąd, jad i brud. Na zachód - kłamstwo-wiedzy i błyskotność, Formalizm prawdy - wnętrzna bez-istotność, A pycha pych! Na pólnoc - Zachód z Wschodem w zespoleniu, A na południe - nadzieja w zwątpieniu O litości złych! (Norwid) Odpowiedz Link Zgłoś
masaladosa Re: Adam Michnik w Szczecinie 27.01.06, 23:08 chcialem zaprotestowac przeciwko usuwaniu postow z tego watku akurat nie jest on najlepszym miejscem do popisywania sie gorliwoscia cenzorze osoba ktorej dotyczy watek chyba by sobie tego nie zyczyla no i dostarczasz tylko materialu na jad dla lokalnych opluwaczy no i jak mawial wielki voltaire-'nie zgadzam się z toba ale zawsze bede bronil twego prawa do posiadania wlasnego zdania' badz wiec jeszcze wielkoduszniejszy i pozwalaj je glosic:) mdosa Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Adam Michnik w Szczecinie 27.01.06, 23:19 czyli życzyłaby sobie aby nazywać ją poje..., sk.... ,itp ?są pewne granice których nawet w zwykłej pyskówce nie mozna przekroczyć (przynajmniej publicznie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voltaire Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.dami.pl / *.230.udn.pl 27.01.06, 23:35 masaladosa napisał: > no i jak mawial wielki voltaire-'nie zgadzam się z toba ale zawsze bede > bronil twego prawa do posiadania wlasnego zdania' Dementuje. Niczego takiego nie powiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 michnik i prawo do wlasnego zdania?????? 28.01.06, 13:22 to jest ostatnia osoba, przy ktorej można mieć własne zdanie. jak sie z nim nie zgadzasz, to zaxczyna od razu rzcać kur... ami. mam to nagrane, moge przesłac komus jak sobie życzy albo umieścic w necie, jak ktos mi wskaże gdzie i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
masaladosa Re: Adam Michnik w Szczecinie 28.01.06, 19:45 jeszcze raz prosze nie usuwac postow z tego watku czy nie mozesz pojac cenzorze ze nic tak dobrze nie demaskuje prostactwa chamstwa i podlosci jak wpisy ktore wywalasz? nie zgadzajmy sie z nimi ale pozwolmy im tu sobie zalosnie wisiec mdosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INGA Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 10:40 Obrzydliwe są te wpisy, które pochodzeniem Adama Michnika tłumaczą jego zasługi dla dobrej czy złej sprawy. Można dyskutować o poglądach Michnika czy o jego czynach, ależ - na litość Boską - nie w kontekście jego narodowości! Adam Michnik jest Żydem, tak jak większość z nas jest Ślązakiem, Kaszubem, Łemkiem, Litwinem, Białorusinem, Mazurem, Ukraińcem, Niemcem itd. No i co z tego? Nie należy ani wynosić żadnej narodowości, ani poniżać. I obowiązuje to obie strony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 10:43 OBIE SRTONY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Adam Michnik w Szczecinie 28.01.06, 12:32 coś nie dokładnie to rozpatrujesz mieszając wszystko ,przecież to że jest z pochodzenia żydem (jedno z rodziców ) jest właśnie głównym argumentem przeciw niemu ze strony oszołomów a nikt z nas tego nie przysługuje jako jakiejś promesy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.01.06, 16:05 czy stwierdzenie,że ktoś jest Żydem to obraza czy wyróżnienie ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126p Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 17:36 to kasowanie wypowiedzi jest bez sensu, albert i dyrgosia to chyba jakieś popaprańce, żeby nie powiedzieć mocniej, bo też wytną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur proszę o elementarna sprawiedliwość !!! IP: 87.207.255.* 29.01.06, 02:23 paździoch pisze: na pewno ma tego świadomść. jego następne poświęcenie się wielkiej sprawie w uwolnienie nas od tego komunistycznego bagna, niewiele znaczy w oczach przeciwnikow i przefarbowańców. oni zawsze mu to wytkną. Marian Jurczyk siedział w pierdlu najdłużej i tylko za walkę z komuną. --------------- ha - a dziś siedzi w kieszeni u bandy komunistycznych radnych, zatrudnia komunistycznych dyrektorów wydziałów i wspłpracuje z sld az miło.... --------- i nie stawiajmy Jurczyka w jednym szeregu z Michnikiem. Michnik popełnił błędy - przyjażń z komunistami, gruba kreska, manipulacje z Rywinem.. Ale płaci za to (odsunięty z redakcji gazety) i oddajmy mu sprawiedliwość - on i Kuroń - to legendy. I tylko Ci, którzy też siedzieli wtedy - maja prawo ich (za tamten okres) krytykować. Ja w latach 80 tych piłem wódkę i bzykałem panienki. A Michnik walczył, żebym dzis mógł go skrytykować! artur l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Spokojnie - zaslugi Michnika to jedno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 17:24 a Jego wizja demokracji to drugie... To ze walczyl to fakt (spory dotycza efektow Jego walki ale nie to jest najwazniejsze) - problem podstawowy jest takie ze kazdy kto osmeila sie skrytykowac oficjalna linie GW i jej redaktora naczelnego - naraza sie na zarzut antysemityzmu i antydemokratycznosci. Nie moze byc tak ze zamyka sie usta ludziom nalepka ze slowem antysemita, wiele dzialan podejmowanych przez GW (raczej sposob , wybiorczosc i tendecyjnosc w ich przedstawianiu) nie sprzyjaja budowaniu dobrych relacji miedzy spolecznosciami... kiedys tak izolowane slowo Wyborcza = Wybiorcza w tej chwili jest powszechne. Obserwujemy silne wspieranie przez osoby zwiazane z GW okreslonych dzialan - w tym momencie nei mozna mowic o GW jako o gazecie obiektywnej skoro posluguje sie ona subiektywna wizja swiata - w demokracji jest to normalne - nienormalne jest to ze GW uzurpuje sobie prawo do okreslania co demokratyczne, co antysemickie - I ZA TO KRYTYKOWANY JEST ADAM MICHNIK bo to ON stworzyl GW i to ON zaakcpetowal ze przestala ona byc obiektywna gazeta. Dlatego w tej chwili jest miedzy gazetami w stylu Naszego Dziennika czy innym o scisle okreslonych sympatiach politycznoideologicznych - to wszystko. I po raz kolejny powiem - ze tak czesto gloszony z szpatl GW i plynacy z ust jej zwolennikow zarzut antysemityzmu uwazam za skrajnie nietrafiony, niesmaczny i znamionujacy byractwo intelektualne - sugerowanie komus kto glosi poglady nizgodne z naszymi ze jest antysemita jest razacym, skrajnym naruszeniem prawa do demokracji - zarzut antysemityzmu to zarzut radykalny - zbyt radykalny by byl uzywany ot tak po prostu... jego sila zas prowokuje by siegac po niego co czesto czynia sympatycy Adama Michnika (pomijam tu juz merytoryczny sens slowa antysemityzm...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Spokojnie - zaslugi Michnika to jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 02:37 Gazta jest czyjać właśnoscią i kreuje taką linie dziennika - jakiego sobie życzą właściciele.Po to zakładali swoje pismo i po to je tak ksztaltowali, by miało swoja pozycje na rynku. Jeżeli właścilele GW są zwolennikami np. Platformy Obywatelskiej, jest rzeczą naturalną, ze główne nurty ideologiczne tej partii będą także przebijały się przez dziennik, że pismo bedzie krytyczne wobec politycznych oponentów. Jeżeli właściciele GW postanowili, ze Adam Michnik ma być szefem pisma, bo im odpowiada jego zapatrywanie sie na np. polskie sprawy - to będzie tym naczelnym. I nie ma o co tutaj wydzierać sobie kudłów z głowy. Fakty są z natury obiektywne - natomiast komentarze do nich, ich interpretacja - zależy od linii pisma. Pismo musi być wiarygodne - ale to nie oznacza, ze ma dogadzać wszystkim gustom politycznym w kraju. Nie ma patrzenia obiektywnego na jakikolwiek fakt, zdarzenie itp. Jest to absolutnie niemozłiwe, ze zwykłego ludzkiego powodu. Wszystko co ktokolwiek - komukolwiek przekazuje - przekazuje przez pryzmat samego siebie. Bo opisuje zreczywistość, ktorą odczuł swoimi zmysłami. Przeanalziował przez własny mózg. I to co dla ciebie jest istotne, dla kogos innego - jest mało ważne. To co Ty widzisz w czerwonym kolorze, inny widzi w nieco innym , daltonistwa wogółe nie rozrożnia kolorów. Inaczej opisze polską rzeczywistość Polak, inaczej Belg czy Niemiec. Choć wszyscy bedą opisywali to samo zdarzenie. gazeta jest obiektywna, ale nie musi portuszac tych tematów, które akurat Ciebie interesują. Jej wilcze prawo krytykować np. ekipy rządzące z obozu, którego politycznie właściciele pisma nie lubią. Jak będziesz miał swoje medium - pismo, telewizje, radio a nawet stronę w internecie - to będziesz robił dokładnie to samo. Pozatym - nikt nikogo nie zmusza do czytania tej czy innej gazety. Jeśli dla Ciebie GW jest tendencyjna - kupuj inne pisma, które uważasz za mniej tendencyjne. Kto Ci broni? A wracajac do red. Adama Michnika i antysemityzmu. Zobacz pierwsze posty - ile tam było róznych "aj,waj", "gojów" i tym podobnych żydłaczeń. Ktoś to pisał, nie krasnoludki przecież. Napisał ktoś, kto zna korzenie red. Michnika i zrobił to specjalnie. Zademonstrował swój antysemityzm. I jeszcze jedno. Żadne pismo, ktore lubisz i cenisz albo nie znoszisz - nie będzie za Ciebie mysłało. Nie czekaj na gotowe recepty i na gotowe opinie o własnym kraju. GW tylko informuje i naświetla te fakty, ktore uważa za stosowne. I naświetla wedle własnej linii ideologicznej. Nikt nie zwalnia Cię z obowiazku myślenia. Żaden z wielkonakładowych tytułów prasy politycznej, polityczno-społecznej czy polityczno-ekonomicznych - jnie ejst wolny od swoich sympatii politycznych. Nie miej takich złudzeń. Jedyn apolitycznym pismem jest książka telefoniczna, rozkład jazdy i instrukcja obsługi odkurzacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad O fajnie! Znow sie bedzie mozna posmiac z ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 16:34 ...polaczkow... oni tacy smieszni sa... nieprawdaz Panie Adasiu? zdroofka zycze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZaBronek Michnik jednym z moderatorów kontynuacji PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 16:48 Koniec warszawki? Opiniotwórcza elita III RP powstawała w dużej mierze jako kontynuacja elity PRL. Dziesiątą rocznicę "Gazety Wyborczej" świętowano w Łazienkach, w pomarańczarni. Obecni byli wszyscy ci, którzy znaczą coś na warszawskich salonach. Imprezę połączono z sesją naukową poświęconą dziesiątej rocznicy sukcesu "Solidarności" w czerwcowych wyborach 1989 r. Zaproszeni zostali więc prezydent Kwaśniewski i generał Jaruzelski. Ten ostatni potwierdził, że "Solidarność" w 1981 r. szykowała się do brutalnego obalenia władzy. Wśród gości znalazł się amerykański finansista George Soros, twórca Fundacji Batorego. Było wielu znaczących europejskich polityków. Gdy zakończyła się część oficjalna, prezydent Kwaśniewski zaprosił wszystkich "do siebie". Czy rzeczywiście chodziło o wszystkich, trudno dociec, gdyż przy wejściu do prezydenckiego pałacu w towarzystwie strażników stała wicenaczelna "Wyborczej" Helena Łuczywo, która decydowała, kogo wpuścić. Wojna domowa Bal u prezydenta był wspaniały. Najlepiej bawili się - tańcząc wokół siebie i nie odstępując się na krok - główni bohaterowie: Adam Michnik i Aleksander Kwaśniewski. Alkohol działał na nich odmiennie: gdy ten drugi milczał, ten pierwszy podekscytowany wymyślał nieobecnym przecież na poważnym przyjęciu przeciwnikom i kpił z nich przy aplauzie obecnych. Zaśmiewał się, wspomagany przez otaczającą go w stosownej odległości publiczność, z tego, że zarzucają mu przetrząsanie ubeckiego archiwum. Po czym zniknął wraz z prezydentem. Impreza dogasała. To było apogeum salonu III RP, zwanego też towarzystwem. Jego istnieniu nie przeszkadzały niezdarne rządy AWS, które nie miały przełożenia na żadne wpływowe środowiska czy media. Zwycięstwo SLD miało przypieczętować triumf towarzystwa. W PAN podczas dyskusji na temat historii najnowszej zasłużeni profesorowie publicznie deklarowali Pawłowi Machcewiczowi, szefowi pionu edukacyjnego IPN, swoją radość z faktu, że Leszek Miller położy kres tej skandalicznej instytucji. Trzęsieniem ziemi okazała się afera Rywina. Zwycięskiemu SLD przestał wystarczać życzliwy sojusz z Agorą i postanowił ją sobie podporządkować. Efektem wojny domowej była komisja śledcza, która odsłoniła to, co nie powinno zostać odsłonięte przed oczami maluczkich. Na darmo odpowiedzialni publicyści III RP, tacy jak Jacek Żakowski czy Janina Paradowska, przestrzegali, że ujawnienie tajemnic salonu doprowadzi do "obryzgania wszystkich". Był to początek kataklizmu, który wstrząsnął fundamentami III RP. Nieoceniona Paradowska zinterpretowała to zgodnie ze swoją wiedzą jako ofensywę arywistów, którzy chcą wypchnąć z salonów właściwe towarzystwo, a w czasie walki wpycha się tam dodatkowo mnóstwo hołoty. Dziś arbitrzy salonu III RP, przerażeni możliwością utraty opiniotwórczego monopolu w konsekwencji niekorzystnego dla nich wyniku wyborów tudzież generalnej zmiany postaw społecznych, biją na alarm. Narodziny towarzystwa Opiniotwórcza elita III RP powstawała w dużej mierze jako kontynuacja elity PRL. Liderzy opozycji, którzy zdobyli władzę w momencie upadku komunizmu, odmówili zdecydowanego zerwania z przeszłością i budowy nowego porządku społecznego. Uznali, że PRL-owskie środowiska nie są już niebezpieczne. Poważnym zagrożeniem dla Polski może być jedynie prawicowa rewolucja posługująca się hasłami rozliczenia komunizmu, która otworzy drogę nacjonalizmowi wspieranemu przez katolicki integryzm. Wybór ideowy przenikał się z interesem politycznym, gdyż ekipa, która przejęła władzę w 1989 r., za swoją jedyną konkurencję uznawała prawicę. Określenie "dysydent", czyli odstępca, ma swoje uzasadnienie w odniesieniu do opozycji w Polsce (jak i innych komunistycznych krajach). W głównej mierze (poza ludźmi związanymi z Kościołem) tworzyły ją osoby pochodzące ze środowisk komunistycznych lub prokomunistycznych. W niczym nie podważa to ich wolnościowego zaangażowania i szczerości walki z PRL. Inne środowiska nie przetrwały stalinowskiego terroru. Dysydentom dużo łatwiej było jednak znaleźć wspólny język nawet z przeciwnikami, którzy z oportunistycznych względów pozostali w obozie komunistycznej władzy, niż z ludźmi o odmiennej, "prawicowej" wrażliwości. Zwłaszcza że oportuniści władzy znali swoje miejsce i akceptowali swoją (krótkotrwałą) podrzędną pozycję. Zresztą według nowych elit, to nie oportunizm miał być zagrożeniem dla Polski, ale właśnie "bolszewicka" albo "inkwizycyjna" wierność zasadom. "Transformacja", która czekała Polskę, miała być dokonana przez światłe towarzystwo ponad ciemnym, skażonym nacjonalizmem i syndromem "sovieticusa" (ominął on dziwnym trafem sfery wyższe) ludem polskim. Sojusznikiem w przedsięwzięciu "europeizacji" Polski okazał się PRL-owski establishment. Ten - zdaniem nowych elit - również wyszedł z PRL z nieskażoną komunizmem świadomością. Bronisław Wildstein Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walerian Popławski Re: Michnik jednym z moderatorów kontynuacji PRL IP: *.iscnet.pl 31.01.06, 07:13 no tak... Bronek to wybitne źródło obiektywizmu. Zdaje się nawet, że to jedyny obiektywny dziennikarz dzisiaj (tak powiedział któryś kaczka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Czy będą jutro jajka i pomidory? IP: *.bazapartner.pl 31.01.06, 11:16 Nic dodać, nic ująć, po prostu rzeczywistość, która zna każdy, kto zna towarzystwo od środka... Ciekawe ile jutro poleci jajek i pomidorów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Link do Bronka Wildsteina IP: *.bazapartner.pl 31.01.06, 11:19 www.wprost.pl/ar/?O=86452 Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Adam Michnik w Szczecinie 01.02.06, 21:58 Ja naprawdę nie jestem w stanie nic na to poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
sobekx Re: Adam Michnik w Szczecinie 02.02.06, 13:03 nie mogę pójść ale pozdrawiam przez net tego bohatera; dzieki niemu i paru innym, a nie była to duża część społeczeństwa, mamy dziś demokrację; mamy demokrację, w której każdy jest wolny i może mieć swoje poglądy, także AM; można te poglądy chwalić lub krytykować, ale reakcja wielu internautów na osobę AM świadczy o niezrozumieniu zasad nie tylko demokracji ale i kultury, o dekalogu już w naszym katolickim kraju już nawet nie wspominając; i słowo do krytyków rządów Salonu: macie niespotykaną szansę na władzę przeciwną, czyli rządy PIS-SO-LPR-PSL; chetnie skorzystam z możliwości krytyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galoty Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 13:08 Widzisz> Tego o czym piszesz to brakuje właśnie Michnikowi. Twój tekst ale w inwersji: >ale reakcja Adama Michnika na osoby o innej orientacji politycznej czy >wyznaniowej świadczy o niezrozumieniu zasad nie tylko demokracji ale i >kultury, o > dekalogu już w naszym katolickim kraju już nawet nie wspominając; > i słowo do krytyków rządów PiS: mieliście niespotykaną szansę na władzę > przeciwną, tworzyliście rządy i władzę przez te 16 lat i społeczeństwo Was odrzuciło bo widzi co jest za oknem. Nie obrażajcie się na społeczństwo czy jak Michnik na kolegów z opozycji. To demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sobekx Re: Adam Michnik w Szczecinie IP: *.szczecin.mm.pl 02.02.06, 17:31 proszę nie porónywać kultury AM i jego internetowych krytyków - różnicę widać, gazetę czytam i takich inwektyw tam nie ma; Michnik rozumie demokrację, jako pole debaty i pluralizmu, zaś oponenci AM właśnie za to poszanowanie pluralizmu tak go nienawidzą i posądzają go za relatywizm moralny; nie zauważyłem też, aby Michnik oceniał i krytykował kogoś za jego wyznanie czy samej wiary, jedynie krytykuje pewien typ zachowania widoczny u integrystów religijnych; Michnika można krytykować ale nie odzierajcie go z człowieczeństwa, po prostu obalajcie jego poglądy Odpowiedz Link Zgłoś