Dodaj do ulubionych

Raport Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową. ...

IP: *.globalconnect.pl 06.07.06, 18:58
spokojnie zmieni sie prezydent...zmieni sie szczecin
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: Raport Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową IP: *.icpnet.pl 06.07.06, 19:28
      Panowie politycy. Poczytajcie dokladnie raport i doczytajcie jakie wskazniki
      wplynely na niska pozycje wojewodztwa i makroregionu szczecinskiego. Panie
      Piechota, gospodarka to nie wszystko!

www.ibngr.edu.pl/index2.htm
    • Gość: andreas redakcja zagrała nie fair czy było to spotkanie? IP: *.centertel.pl 06.07.06, 19:46
      z tekstu wynika, ze pan Piechota zapoznał sie z wypowiedziami przedmówców...
      a przynajmniej jednego!
      Chyba ze to było spotkanie redakcyjne, a nie mini sonda!
    • Gość: plazma A przecież mówiono nam, że zasługujemy na więcej IP: *.chello.pl 06.07.06, 20:00
      Panie Nitras, mówił pan w kampanii wyborczej, że zasługujemy na więcej. Jest
      pan posłem, więc pytam: gdzie jest to więcej? Co pan i pańscy koledzy z peo
      zrobili w ciągu tych 9 miesięcy dla swojego regionu? gadacie, gadacie i figę
      robicie. cały czas tylko uprawiacie kampanię wyborczą - niekończące się pasmo
      kampanii... neverending story ... i nic więcej. Jakie macie pojęcie o
      problemach regionu? Żadne. W kampanii wyborczej dyletanctwo da się ukryć, bo
      mówi się o planach i zamiarach. Ale gdy się zostało wybranym, dyletanctwa już
      nic nie usprawiedliwia. A wy, jak byliście dyletantami, tak jesteście dalej - a
      K. Zaremba swoje dyletanctwo już uprawia zawodowo kolejną kadencję. Najgorsze,
      że nie macie odwagi się do tego przyznać i że nie macie nawet najmniejszej
      ochoty, by się czegokolwiek nauczyć. Bo jak marszałek np. zaprasza na spotkania
      parlamentarzystów, by im przedstawić problemy województwa i prosić o pomoc, to
      okazuje się, że z peo, jeśli w ogóle ktoś przychodzi, to akurat np. A.
      LItwiński, któremu widać najbardziej zależy na rozwiązaniu problemów regionu, a
      najmniej na autopromocji - w przeciwieństwie do posłów Nitrasa i Zaremby. Ten
      ostatni nie przychodzi nawet na spotkania, których sam jest organizatorem -
      jako pożal się Boże, koordynator alias przewodniczący zachodniopomorskiego
      zespołu parlamentarnego. POdejrzewam, że nawet POczty nie czyta. Za duży
      wysiłek? No to jak ma być lepiej, panowie WYBRAŃCY skoro wszystko macie w ...
      nosie? Może to też po trosze wina mediów, że z reguły "odpytują" dyżurnych
      partyjnych frontmanów, którzy na rozmowy z nimi akurtat czas mają zawsze, lecz
      na pracę dla regionu i merytoryczne spotkania - już im go brakuje...
    • felix_edmundowicz minister Piechota nadal wierzy w przemysł ciężki 06.07.06, 21:49
      Oto obraz poziomu miejscowych notabli typu Słońce Gospodarki, ten człowiek
      dalej wierzy w przemysł ciężki.
      Lubińska stawiając na think tanki i nowe technologie wyprzedza o lata świetlne
      tytanów gospodarki typu Piechota, Meyer czy Jurczyk.
      Meyera to powinni parlamentarzyści rozliczyć a nie się z nim spotykać, Meyer
      gnębiący organizacje pozarządowe uderza w same jądro demokracji, sprawa
      Zielonego z Gai Jakuba Szumina jest juz w prokuraturze, do tego proteguje
      takich synekurzystów jak Wijas i rzecznik Politechniki, doją ubogą instytucję
      publiczną bez skrupułów.
      Wijas miał "ściągać" środki unijne, czy ktoś rozliczył Wijasa z tego zadania?
      Tym ludziom z SLD to już dziękujemy, niech Piechota bawi się ale ze swoimi
      pijanymi starostami z SLD których krył i których nie ukarał i niech wymienia
      poglądy z Wziątkiem , który mało nie zdarł farby ze służbowego mieszkania.
      A od gospodarki niech SLDowcy trzymają się z daleka, tam gdzie ich nie ma , tam
      gospodarka radzi sobie dobrze, weźmy na przykład USA albo Estonię.
      • Gość: mirek Re: minister Piechota nadal wierzy w przemysł cię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 09:14
        nie rozśmieszaj mnie pania profesor, która nie potrafiła się nawet utrzymać na
        fotelu ministra, bo robiła takie głupstwa, że szkoda gadać. Żeby egzaminować
        studentów, to może jeszcze z teorii coś tam wie, natomiast prosze pokazać mi
        efekty jej działalności w prawdziwym biznesie, a nie doradzanie jak dopłacić do
        stoczni.
        • Gość: Włodek mirku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 09:22
          Rzeczywiście doświadczenia w biznesie pani Lubińskiej są takie same jak
          Piechoty z tym, że przygotowanie teoretyczne znacznie lepsze od tegoż chemika.
          Czy to chciałeś nam przekazać ?
    • Gość: dziad Chyba w to nie wierzysz... IP: 80.53.41.* 06.07.06, 22:13
      Ja rozumiem ze mzona byc naiwnym ale nie do tego stopnia - pokaz mi kandydata
      ktory powaznie skupi sie na Szczecinie i nie potraktuje Go jak szmacianej lalki
      ktora przelotnie sie zabawi...
      Wiekszosc jesli nei wszyscy kadnydaci ktorzy sie ujawnili maja inne aspiracje,
      chca byc ministrami, senatorami... nie ma Szczecin kandydata ktory jednoznacznie
      dawalby szanse wyjscia z zapasci i marazmu w ktore wpedzily nas lata rzadow
      komuchow z prawicy i prawicowcow/kapitalistow z lewicy...
      Hasla, slogany, pustoslowie i wodolejstwo uprawiane z takim zaangazowaniem przez
      tych... to za malo by Szczecin w koncu zaczal sie rozwijac... musimy pamietac ze
      my jestesmy regionem niedorozwinetym pod wzgledme infrastrukturalnym,
      infrastruktura komunikacyjna, telekomunikacja... tak duzo trzeba zainwestowac by
      wogole myslec o rozwoju, o szansach na inwestycje gospodarcze... mamy szanse ale
      nei stanie sie to w dwie czy trzy kadencje... Potrzebujemy ludzi ktorzy kochaja
      Szczecin, chca byc politykami lokalnymi, bez aspiracji na stolki w Warszawie...
    • Gość: dziad Chyba w to nie wierzysz... IP: 80.53.41.* 06.07.06, 22:13
      Ja rozumiem ze mzona byc naiwnym ale nie do tego stopnia - pokaz mi kandydata
      ktory powaznie skupi sie na Szczecinie i nie potraktuje Go jak szmacianej lalki
      ktora przelotnie sie zabawi...
      Wiekszosc jesli nei wszyscy kadnydaci ktorzy sie ujawnili maja inne aspiracje,
      chca byc ministrami, senatorami... nie ma Szczecin kandydata ktory jednoznacznie
      dawalby szanse wyjscia z zapasci i marazmu w ktore wpedzily nas lata rzadow
      komuchow z prawicy i prawicowcow/kapitalistow z lewicy...
      Hasla, slogany, pustoslowie i wodolejstwo uprawiane z takim zaangazowaniem przez
      tych... to za malo by Szczecin w koncu zaczal sie rozwijac... musimy pamietac ze
      my jestesmy regionem niedorozwinetym pod wzgledme infrastrukturalnym,
      infrastruktura komunikacyjna, telekomunikacja... tak duzo trzeba zainwestowac by
      wogole myslec o rozwoju, o szansach na inwestycje gospodarcze... mamy szanse ale
      nei stanie sie to w dwie czy trzy kadencje... Potrzebujemy ludzi ktorzy kochaja
      Szczecin, chca byc politykami lokalnymi, bez aspiracji na stolki w Warszawie...
      • Gość: andreas Re: Chyba w to nie wierzysz... IP: *.centertel.pl 06.07.06, 22:17
        o w imieniu maji powiem,
        zaciąłes sie!
        czy przy goleniu....
        • kiciara11 Re: Chyba w to nie wierzysz... 06.07.06, 22:25
          zlosliwiec;))
      • Gość: andreas nie jestem IP: *.centertel.pl 06.07.06, 22:27
        ale pan Piechota chyba tak nie traktuje Szczecina,
        a nawet moze własnie bardziej jak emerytura....
        takie uwieńczenie!

rzeczywiscie nie brak nam ludzi z inicjatywa,
        patrzmy po firmach...
        ale brak ich wsród polityków, gdzie pchaja sie jakies nieudaczniki,
        którym nie wyszła działalmnośc gospodarcza czy nawet zycie!!!!

To jakies chore jest...
        • kiciara11 Re: nie jestem 06.07.06, 22:29
          bycie np. radnym daje wladze, moze nie pieniadze ...ale wladze
    • Gość: ddd brawo Jurczyk, Piechota, Wieczorek i reszta... IP: *.szc.vectranet.pl / 217.153.6.* 06.07.06, 22:20
      ...od 17 lat rządzą nami oszołomy...
      • Gość: Doradca Re: brawo Jurczyk, Piechota, Wieczorek i reszta.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 08:43
        Kolego. Czy ktoś ich tutaj przywiózł w teczce np z Moskwy ?
    • Gość: YosS siara IP: *.CNet2.Gawex.PL 06.07.06, 22:48
      Zaczerwieniełem się ze wstydu czytając ten raport. Wiedziałem, że nie mamy
      dynamiki Mazowsza, ale ostatnie miejsce? Teraz zaczną się przepychanki czyja to
      wina, a suma sumarum nic z tego nie wyniknie i nikt się nie będzie uczył na
      błędach...
    • Gość: krasnalek Re: Raport Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 23:23
      taaa, ja już straciłem nadzieję. Zmieni się .....jak Lubińska zostanie
      prezydentem to napewno.

Pozdro
    • whiteentrance Re: Raport Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową 06.07.06, 23:40
      cytat nr 1: "Joachim Brudziński, szef zachodniopomorskiego PIS-u -Ten raport
      pokazuje, że najsłabiej wykorzystujemy wpływające do nas euro.Odpowiada za to
      zarząd województwa.... "
      Powyższa wypowiedź pokazuje, że J. Brudziński ma za nic PT czytelnbików GW,
      którzy (jak niżej podpisany) z pamięcią akurat na bakier nie są.
      Głupol Brudziński wiedzieć nie jest łaskaw że przed 2004 (czyli w okresie
      analizowanym przez raport) Polska nie była w Unii Europejskiej- ergo nie było
      tego jego "euro" (nie licząc śladowych ilości funduszy przedakcesyjnych, z
      których akurat zachodniopomorskie korzystało całkiem nieźle). Temu
      Brudzińskiemu coś było łaskawe się popierzyć.

Cytat nr 2- "Sławomir Nitras, szef szczecińskiej PO
      Te badania pokazują, że mamy recesję. Za takie słabe wyniki winę ponosi głównie
      prezydent Szczecina Marian Jurczyk i marszałek województwa Zygmunt Meyer. Można
      się spierać, czy rządzą dobrze, czy źle, ale liczby mówią wszystko i nie można
      zakwestionować obiektywizmu tych badań. Ich wynik to czerwona kartka dla
      marszałka województwa i prezydenta Szczecina. To czerwona kartka dla SLD. To
      przecież Sojusz rządzi sejmikiem: najpierw z PSL-em, teraz z LPR-em i
      Samoobroną. A to pan Jacek Piechota był spiritus movens tych sejmikowych
      koalicji. To, co robi Koszalin i Stargard pokazuje, że można się rozwijać"

Otóż Panie Nitras - Po pierwsze nie "mamy recesję" a mieliśmy (do 2004). Poza
      tym jednym z kryteriów oceny jest fatalna ocena sfery otoczenia biznesu, w
      którą to tak angażuje się niejaki Piotr Lewandowski ze swoja Fundacją (par
      excelence) Rozwoju Pomorza Zachodniego. Dalej - Fatalna sytuacja gospodarki w
      analizowanym okresie to efekt upadku solidnych firm jak Polmo, Wiskord, Huta,
      Skolwin itp itp. Ekonomiści zgodnie twierdzą,że to efekt sku..s...ństwa
      szalejącego NFI, które to wymyślili protoplaści dzisiejszej PO (a może nie?-
      lepiej niech niejaki Nitras nie docieka wśród np pracowników Polmo bo jak nic
      po pysku dostanie od interlokutorów). Poza tym co do Stargardu to akurat kula
      w płot - wiemm że akurat pozyskania inwestorów od opon w Stargardzie o mało nie
      spieprdzielił niejaki Pajor (obecny prezio, który zresztą dał dostęp onegdaj do
      koryta niejakiemu Nitrasowi w radzie nadzorczej Stargardzkiej Agencji Rozwoju
      Lokalnego -zarządzającej Parkiem Przemysłowym - ten tak się napracował, że aż 3
      (słownie trzy) razy wziął udział w jej posiedzeniu- ale za to przy kasie
      częściej był widziany - a może nie?).
      Jednym, słowem - duposraje gó..wiedzący. Że ich chcą publikować.
      Pozdrawiam
      WE
      • Gość: plazma Re: Raport Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową IP: *.chello.pl 07.07.06, 00:50
        Brawo, White! Szkoda, że wątek RN w PP Sławek tak gładko ominął we wzruszającej
        (auto)hagiografii na swojej stronie internetowej.
        • Gość: plazma w uzupełnieniu tego, co wcześniej IP: *.chello.pl 07.07.06, 01:22
          Cyt. za "7 Dni Stargardu"
          www.7dni.stargard.com.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=842

"Pełnomocnik Prezydenta Miasta, zajmujący się organizowaniem Stargardzkiego
          Parku Przemysłowego otrzymuje wynagrodzenie w wysokości około 5 tysięcy złotych
          brutto. Być może, nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że jego
          poprzednik, jak się dowiedzieliśmy nieoficjalnie, otrzymywał niższe
          wynagrodzenie - początkowo około 3 700 zł brutto, później 1 800 zł brutto.
          Wynagrodzenie obniżył … prezydent Pajor

Nowy pełnomocnik, powołany przez prezydenta Pajora to Sławomir Nitras, były
          radny Sejmiku Zachodniopomorskiego z AWS-u, obecnie związany z POPiS, wcześniej
          protegowany Jacka Janiszewskiego. Był również asystentem byłego wojewody
          koszalińskiego, Anny Sztark. Wtedy to tamtejsza prasa pisała o Sławomirze
          Nitrasie, że przyjmował interesnatów w niekonwencjonalny sposób ... - Każda
          sytuacja wymaga odpowiedniego człowieka, w tej chwili jesteśmy na takim etapie
          tworzenia Parku Przemysłowego, że trzeba mocno zintensyfikować działania -
          powiedział nam prezydent Sławomir Pajor. - Stąd też wybór Sławomira Nitrasa
          jako osoby kompetentnej i jak najbardziej nadającej się do tego zadania. Nie
          chciałbym tu mówić, że nie byłem zadowolony z pracy Józefa Jakubowskiego.
          Dotychczasowy pełnomocnik, to co miał do zrobienia, wykonał w stopniu
          zadowalającym i osobiście mu za to podziękowałem. Prezydent nie chciał nam
          powiedzieć, jak wysokie jest wynagrodzenie obecnego pełnomocnika. Na nasze
          pytanie, czy jego wynagrodzenie wynosi 5 tysięcy złotych brutto, prezydent ani
          nie zaprzeczył, ani nie potwierdził. - Sławomir Nitras jest zatrudniony na
          umowę zlecenie i ma do wykonania określone zadanie - dodał prezydent Pajor.
          Podpisaliśmy umowę i wysokość wynagrodzenia jest objęta tajemnicą handlową.
          Prezydent Pajor dodał jednocześnie, że zgodnie z umową, Urząd Miasta nie zwraca
          pełnomocnikowi kosztów podróży, związanych z wykonywaniem pracy na rzecz Parku."

W uzupełnieniu - to oczywiście żaden news - tekst z 2003 r. Ale jakże
          wymowny... Asystent byłej wojewody, więc jak najbardziej kompetentny... Ale
          intryguje mnie, na czym polegał ten "niekonwencjonalny sposób" przyjmowania
          interesantów. Ktoś wie?
    • Gość: tilt Re: Raport Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową IP: *.chello.pl 07.07.06, 00:26
      Weźmy poprawkę na to skąd pochodzą autorzy analizy, a pochodzą z Gdańska, które
      według nich jest najlepszym miejscem na kuli ziemskiej. Zachodniopomorskie nie
      wybija się rzeczywiście niczym ponad przeciętność ale każdy kto był na "ścianie
      wschodniej" wie co to prawdziwa bieda, której u nas nie widać w takim stopniu.
      Stwierdzenie o wyższości Koszalina nad Szczecinem jeżeli chodzi o potencjał
      ludzki pozostawiam bez komentarza....
      • Gość: aga Re: Raport Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową IP: 62.233.250.* 07.07.06, 14:27
        Tilt, a gdzie ty na scianie wschodniej widziałes taka biedę, jakiej nie ma na
        zachodniej? Bo ja jeżdżąc po Dolnym Ślasku czy Ziemi Lubuskiej odnosze
        wrażenie, że takiego upadku na Wschodzie kraju nie widziałam nigdy.
        Zachodniopomorskie znam słabo, ale zaszokowało mnie, że np. na Wolinie nie ma
        porządnego hotelu, że panuje tam taki bałagan, brud, a maisteczko organizuje
        impreze, na kórą zjeżdżaja ludzie z całej Europy ( fakt- byłam tam 3-4 lata
        temu, moze coś sie zmieniło). Miasteczka Dolnego Śląska, jak np. Złotoryja,
        Lwówek, Nowa Ruda, okolice Kmaiennej Góry- to dla mnie istna masakra! A reszta
        nie wygląda dużo lepiej. Scianę wschodnią znam nie najgorzej i moim zdaniem
        akurat Podkarpacie to autentycznie jeden z najłądniejszych regionów Polski.
        Zdaje sobie sprawę, że te dane stystyczne są troche zmanipulwoane ( to
        przyciąganie kapitału zagranicznego- to chyba naprawde pzresada), ale denerwuje
        mnie, że mieszkańcy ściany wschodniej tak łatwo przyjmują do wiadomosci, że u
        nich bieda, a tak trudno im uwierzyć, że to po prostu średnia krajowa, a moim
        zdaniem nawet lepiej. Ostatnio byłam w Piotrkowie Trybunalskim- to było
        niedawno wojewódzkie miasto. Pojedźcie sobie na Kujawy ( choc Bydgoszcz
        rzeczywisćie w ciagu ostatnich lat bardzo sie zmieniła) albo do Radomia.
        Pojedźcie i porównajcie chocby z niebogatym i znacznie mniejszym Jasłem i jego
        okolicami... O Rzeszowie czy Krośnie nie będę nawet wspominac, bo w porównaniu
        z wcześniej przeze mnie wymienionymi to jest inny świat. Naprawdę. Porównajcie,
        jak wyglądają wsie na Podkarpaciu, a jak zapuszczone, obdrapane domy w
        dolnośląskim czy lubuskim- i to znajdujace się przy głwonych trasach.
    • Gość: zaorac was w morde walic piechote, tego ubeckiego buca IP: *.hsd1.wa.comcast.net 07.07.06, 04:26
      piechota ty scierwo, zamilcz bo mlotkiem ci spowrotem wbije te slowa do twojego
      ubeckiego ryja, gnido komunistyczna zaorac cie bydlaku!!!!
    • Gość: Doradca bardzo słuszne stwierdzenie Jacka Piechoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 08:42
      "Rozwoju nie dokonuje się w jednej kadencji, to efekt kontynuacji. Samorząd
      województwa nie jest w stanie nadrobić ani wieloletnich zaległości, ani dokonać
      cudów."
      Gdyby dziś przyszła ekipa o wysokim zaangażowaniu i kompetencjach to prawdą
      jest, że wyrażne , konkretne efekty za min 6 lat czyli więcej niż 1 kadecja.
    • Gość: as Re: Piechota już obrabia dupę Krzystkowi IP: 62.233.145.* 07.07.06, 08:57
      a to ty czy to na szczeblu miasta i regionu wsadziłeś swoich ludzi mejer,
      wziątek wieczorek itd to oni stoją za tymi przykrymi liczbami i oni są
      odpowiedzialni za absorcje funduszy . Ciekawe że Ci chłopcy lubia tak pieniądze
      ale widac tylko do siebie a dla regionu to już ich nieobchodzi, a ty widzisz
      winnego Krzystka bo ci zagraża ile on był u władzy i miał takiego przełożonego
      że musieli sie roztać jak już atakujesz to nie mijaj się z faktami.
    • Gość: mammon Re: Raport Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 09:02
      proszę tych wszystkich którzy krytykują zachodniopomorskie, aby zapoznali się
      ze stronami 9-13 cytowanego Raportu pt. Założenia metodologiczne, może wtedy im
      się trochę rozjaśni, dlaczego wypadliśmy tak blado. A poza tym jaki cel
      przyświecał autorom historycznego już przecież raportu, który ma się nijak do
      aktualnej sytuacji zachodniopomorskiego(raport tego samego IBnGR z czerwca br
      nt. koniunktury gospodarczej w województwach sklasyfikował zachodniopomorskie
      na 4 miejscu,a lubelskie którym się wszyscy w raporcie branzlowali, na
      ostatnim, Raport PAIiIZ określił zachodniopomorskie jako województwo osiągające
      najwyższy wskaźnik lokowania kapitałów małych i średnich inwestorów
      zagranicznych. Czemu ma służyć opublikowanie Raportu na 3-4 miesiące przed
      wyborami? Dlaczego prominentne osoby z naszego Regionu nie mają w ogóle pojęcia
      o aktualnej sytuacji gospodarczej i opierają swoją wiedzę na artykułach
      prasowych, którym nie chodzi o rzetelność a o sensację? W pełni popieram
      wypowiedź whiteentrance,a. I jeszcze jedno - nie popieram Magazyniera i to że
      miasto odstaje jest faktem bezdysusyjnym W swojej wypowiedzi odnoszę się do
      regionu jako całości!
      • Gość: janka Re: Raport Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 10:05
        wypowiedz mammonia wiele rozjasnia na temat raportu...i taka jest prawda,co
        raport to inne dane i wyniki, wszytsko potrzebne do gierek ...
    • Gość: qweta0 no i kto mówił, że środkowopomorskie nie dałoby IP: *.koszalin.pl 09.07.06, 12:19
      sobie rady? dałoby, dało, bo mimo fatalnej infrastruktury i mało strategicznego
      położenia chcemy zmian i ich dokonujemy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka