gozal 10.08.06, 03:15 to nie jest wina lidla tylko urzędasów. jakich urzędasów mamy, wszyscy wiedzą. są dobrzy, ale i tych, co tu dużo mówić, debilnych też nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AR Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: 212.160.101.* 10.08.06, 07:01 a na prawobrzezu powstana trzy i nikt o tym nie wiedzial - urzedasy raz ze nie wiedza co sie dzieje w miescie to podejmuja jeszcze decyzje bulwersujace Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: Supermarket na skrzyżowaniu 10.08.06, 07:22 No to strzał w dziesiatkę, a zwłaszcza w kramy pani radnej na Niebuszewie tej głupiej pipy co to wydaje tysiące na gre w golfa. A i rondo Leppera nieco odetchnie od nadtłoku samochodów, podązających z Osowa Szopena i okolic do hipermarketów w centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekspans Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: 83.168.120.* 13.08.06, 23:37 Ja wiedziełem o tym i pisałem kilka razy o tym zapomniałeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Supermarket na skrzyżowaniu 10.08.06, 07:38 Kolejny popis ZDiTM. Nie ma bata na tych przekręciarzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puszkin Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.bazapartner.pl 10.08.06, 08:26 I oto mamy kolejny przykład bezsilności8 i nieudactwa naszych władz i urzędników.Ci co wyrazili zgodę na wjazd do Lidla powinni płacic z własnej kieszeni za kolizje w tym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.globalconnect.pl 10.08.06, 11:13 To jakaś paranoja, nie dośc ze ulica sie zakorkuje na maxa to jeszcze całkowicie znszczona ul. Chopina zacznie sie rozpadac z takiego natezenia ruchu, potrzeba radykalnych zmian a nie fuszerki do cholery. Niech wpierw zmodernizuja chopina. Odpowiedz Link Zgłoś
jacm1 Re: Supermarket na skrzyżowaniu 10.08.06, 08:39 zastanawia mnie jedno:dlaczego opinia szecinskiej drogowki nie jest brana pod uwage.moze sie myle,ale z tekstu wynika ze drogowka nie jest zachwycona tym pomyslem,to dlaczego nic nie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merlin Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.chello.pl 10.08.06, 08:41 "Pecunia non olet" - mawiali starozytni.Proste ! Odpowiedni urzedas "wzial w lape" , tak jak w setkach innych przypadkow . Dosc wspomniec budowe TESCO kiklkaset metrow dalej , pasujacego architektonicznie do zabudowy Warszewa ,jak piesc do nosa. Mozna by bardzo latwo ustalic, kto podjal taka decyzje. Ale kto to ma zrobic ? Przelozeni urzedasa , ktorzy otrzymali swoja "dzialke" ? A moze organy scigania , ktore z wielkim zapalem i bezkompromisowoscia walcza z babciami, handlujacymi pietruszka ? Zyjemy w chorym kraju , gdzie wladza dba o interesy mieszkancow tyle, co o zeszloroczny snieg , a kolejni kandydaci do wladzy chca nam fundowac muzea pamieci z naszych - podatnikow - pieniedzy . I nie dziwie sie mlodym, ze na potege uciekaja - zarowno ze Szczecina, jak i Polski. Wladza w Polsce dba o siebie i kolesi, a tzw. szarego czlowieka ma w "du...zym powazaniu ". A zeby motloch nie usilowal czegos zmieniac, funduje mu sie igrzyska w stylu iscie filmowym pt. "Gdzie jest DELEGAT ". A "ciemny lud" to kupi !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swój Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: 217.153.4.* 10.08.06, 09:41 Mam w głowie świeży przykład z Bydgoszczy, gdzie inwestora (hipermarket) zobowiązano do przebudowy całego układu drogowego w rejonie, w którym ma powstać hiprmarket. Jeśli wielkie koncerny chcą zarabiać na handlu niech nie robią tego kosztem wygody mieszkańców i urzędnicy powinni ponieść konsekwencje tego typu pomyłek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swój Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: 217.153.4.* 10.08.06, 09:46 Mieszkańcy chcą wiedzieć co za baran podjął taką kuriozalną decyzję. Miejmy nadzieję, że sprawa nie zostanie zamieciona pod dywan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.lambda.furrynet.org 10.08.06, 10:50 Pogratulować. Mieszkańcy Warszewa walczą o tą sygnalizacje od paru lat, zwłaszcza od kiedy zamknięto dogodny przejazd przez Wiśniowy Sad dzięki któremu można było ominąć te skrzyżowanie. Tymczasem na Warszewie oddaje się do użytku kolejne domy a Krasińskiego-Chopina jak było niebezpieczne tak jest tylko korki są coraz większe. Chyba w ZDiTMie czekają aż dojdzie do wypadku śmiertelnego co najpewniej nastąpi biorąc pod uwagę fatalną widoczność (żeby zobaczyć stojąc na Krasińskiego od strony Warszewa czy coś nie jedzie Chopina trzeba się nieźle wysunąć). Wtedy pewnie się pieniądze znajdą. Teraz jeszcze kolejny sklep w okolicy z takim wyjazdem - tylko geniusz mógł zgodzić się na taki wyjazd. Nie mam nic przeciwko sklepom (chociaż w tej okolicy jest już i Tesco i Intermarche) to należy koniecznie zmuszać inwestora do płacenia za niezbędne modernizacje w układzie drogowym w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianin Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 11:22 Oczywiscie, że wszystko pójdzie pod dywan. Pani Kwiecień - Zwierzyńska z "bozej łaski" rzecznik plecie jakieś bzdury bo nigdy tam nie jeździła. A sprawa skończy sie tak samo nijak jak przy Plusie na skrzyzowaniu Janickiego i Klonowica. Jeden z radnych załatwił z Tarczyńskim sprawę i cisza. Pozostały po tym jedynie korki na skrzyżowaniu. Lidl na Krasińskiego to przykład bezmózgowia panującego w ZDiTM na czele z jej skompromitowanym od dawna dyr. Tarczyńskim. Normalny myslący człowiek nie wydałby takiej decyzji. Najgorszr to, że magazynier Jurczyk w swym stetryczałym umyśle nawet nie zdaje sobie sprawy co wyprawia sie w ZDiTM - za wyjątkiem drogi przy najsłynniejszej altance w Polsce. Sprawa jest prosta - Tarczyński łamiąc prawo załatwił droge Jurczukowi - w zamian Jurczyk, Grabiec i cała ta pseudowładza pilnuje, żeby ten typ był nietykalny. Nie liczy się, że kontrole Urzedu Miejskiego wykazują, że w ZDiTM trwoni się nasze pieniadze, panuje bałagan - w zamian możemy liczyc, że zanim w końcu ktoś wyp.... tego ignoranta i nieroba Tarczyńskiego jeszcze duzo jako mieszkańcy tego miasta zapłacimy. Najlepiej byłoby ZAORAĆ ZDITM razem z wszyskimi pracującymi tam chwastami, które wydaja np. takie debilne decyzje. \I co ty na to "Zarządzie Miasta"? znowu będziecie czyścić du.. Tarczyńskiemu bo jesteście tak samo skompromitowani jak on?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.06, 11:38 Sitwa Tarczynskiego (Lipczynska i Hen) bierze i dzieli sie z szefem. Markety, które płacą dostają zgody, które nie płacą dostają negat. Dalczego nie ma wjazdu na Top Shopping (reklama "Nowy wjazd juz wkrótce" została zdjęta) a wjechać się nie da. Skrzyżowanie Chopina -Karasińskiego ledwie zipie a tu jeszcze takie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sting Re: Supermarket na skrzyżowaniu 10.08.06, 11:43 narzekacie a tu chodzi o zwykly niewielki sklepik. obok jest hala muskieterów i jakos nikt specjalnie z tego powodu sie nie zderza masowo z innymi pojazdami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignac Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: 217.98.72.* 10.08.06, 12:05 Nie wiesz co mówisz, jeżdżę codziennie od Arkońskiego, w tym miejscu gdzie będzie wjazd, stłuczek jest wiele, przejeżdzając widzę 3-6 miesięcznie, wieć musi ich być krocie. Policja ma statystyki i na pewno będzie porownanie - masakra. Już dotyczczas była to masakra, tak debilne rozwiązania są tylko u nas. Np wystarczyło rozdzielić ciągłą linią, wysepką wjazd od Warszewa od wjazdu z Arkońskiego. Cóż budowa RONDA Leppera pozbawiła mnie złudzeń. Nie wierzyłem własnym oczom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.chello.pl 10.08.06, 13:05 Debilni to są kierowcy,przepraszam pseudokierowcy.Jak się uważa to nigdy nie dojdzie do stłuczki.Jest takie stare przysłowie że złej baletnicy to nawet burak cukrowy w kroczu przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 12.08.06, 16:49 Chłopcze nawet głupota musi miec swoje granice (myślę o twojej głupocie!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony ciągła linia IP: *.system.szczecin.pl 10.08.06, 14:07 Nie można na tym skrzyżowaniu tej ciągłej zrobić, bo jest tak przebudowane przez kolejnego pacana, że autobus na jednym pasie się pod kątem 90stopni nie wyrobi i inaczej łamałby prawo... ale teraz dla Lidla pewnie wytną też podwójną linię ciągłą oddzielającą pasy na moście... bo to przeca nie jest niebezpieczne... Całe skrzyżowanie to przykład jak w kolejnych etapach wyrzucać pieniądze w błocko i tworzyć zagrożenie dla ruchu - to jest tak, jak się nie myśli a bierze pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: supermarket na skrzyżowaniu a "Top Shopping" IP: *.mofnet.gov.pl 10.08.06, 12:23 dokładnie. ten "TOP SHOPPING" strasznie musi tracic na takim rozwiązaniu. wielokrotnie tamtędy przejeżdżam i nigdy nie byłem w sklepie bo nie wiem jak tam wjechać. a przecież gołym okiem widać, ze bez przeszkód można byłoby urzadzić zjazd z ul. Struga ( czy Eskadrowej) z nitki biegnącej do centrum. Pierwsza myśl jaka sie nasuwa to, że ktoś nie za bardzo uzyskał przychylność decydentów tj. odpowiedzialnych za to urzędników, a obiektywnie rzecz biorąc niczym nie uzasadnioną, bo nie widać aby budowa zjazdu była szczególnie trudna technologicznie, czy grożąca niebezpieczeństwem. Po lekturze dzisiejszego artykułu odpowiedź nasuwa sie jedna.... szkoda słów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 13:06 Scenariusz bedzie taki: w czasie kilku tygodni od uruchomienia supermarketu zdarzy sie kilkadziesiat stluczek (oby nie powazniejszych wypadkow). Pod wplywem uwag policji, zostanie zamkniety wjazd, ale nowy bedzie musialo sfinansowac miasto (czyli my) bo nie bedzie podstaw do obciazania Lidla, skoro to nie jego wina. Gratuluje beztroski w ZDiTM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: 195.117.158.* 10.08.06, 13:10 Jest wyjście,niech LIDL poprawi bezpieczeństwo na wlasny koszt,czyli postwi sygnalizacje świetlną na całym skrzyżowniu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Dlaczego za swoje? IP: 213.155.166.* 10.08.06, 22:06 Lidl płaci podatki. Także do miejskiej kasy. To i niech miasto coś za to wybuduje, choćby te światła, które są potrzebne od lat, a nie p...dala na bilboardy w Berlinie! Tyle pieniędzy co rok płacimy za użytkowanie wieczyste i podatek od nieruchomości, a na Gumieńcach czy Pogodnie, skąd wpływa najwięcej opłat, nie można ulic wyremntować!!!! Dlaczego ktoś ma się dodatkowo dokładać? Gminy są od budowania dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Dlaczego za swoje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 12:47 Zgoda co do zasady, choć sieci typu Lidl nie płacą poza podatkiem od nieruchomości żadnych podatków w Szczecinie tylko według siedziby centrali.Pytanie jest inne: Dlaczego jedni przy podobnych inwestycjach muszą - zresztą zgodnie z prawem - na swój koszt budować sygnalizacje świetlną lub przebudowywać skrzyżowania a inni nie muszą bo zapłacimy za to my podatnicy? Lidl miał już na swoim koncie podobny numer , zdaje się na ul.Witkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.chello.pl 10.08.06, 13:15 Wogule trzeba skończyc z nieodwołalnymi urzędnikami,przyszedł taki v-ce prezydent mianował i poszedł w piz.u a tym palantom nic zrobic nie można jaka to kur.a demokracja.Tu trudno zachowac kulturę te ścierwa w oczy nam się śmieją tak jes we wszystkich wydziałach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony kto się podpisał pod zgodą? IP: *.system.szczecin.pl 10.08.06, 13:58 Może wreszcie Gazeta zacznie podawać konkretne informacje - kto się podpisał pod tą zgodą... skoro uważa, że jest oki, to pewnie na kolejnych procesach po wypadkach w tym rejonie też to będzie mógł udowodnić. Podobnie jak każdy uwierzy w to, że wybrano najkorzystniejszy wjazd do Lidla zamiast droższego i bezpieczniejszego, ale mniej korzystnego od Szopena... i że nikt nie został posmarowany w tej sprawie... Teraz podatnicy zrzucą się na to, żeby przebudować całe skrzyżowanie i żeby się miło inwestorowi handlowało, który żałował kasy na przebudował... taki sam przekręt był na Witkiewicza... Lidl miał sfinansować budowę drugiej nitki, ale nieudolnie (specjalnie?) sformułowane umowy spowodowały, że nic takiego nie zrobił. Miasto zapowiadało karanie mandatami za wjazd na posesję i co? Karze? Nie sądze.... jeszcze niepokornej firmie daje pozwolenia na handel alkoholem... Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: kto się podpisał pod zgodą? 10.08.06, 14:10 Wszyscy powyżsi postujący jeszcze niedawno płakali, beczeli, wrzeszczeli, przeklinali, miał się ponoć świat zawalić po reorganizacji ruchu na nowowyremontowanej Krzywoustego. I co? I gó... Krzywegobolka całkiem przejezdna, zadnych korków, miło, przyjemnie. Tak samo bedzie tam - zostanie tylko smród po Was z tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony Krzywoustego IP: *.system.szczecin.pl 10.08.06, 14:18 Poczekamy jak wrócą i przyjadą nowi studenci we wrześniu do Szczecina. Jakieś 5 tys. nowych kierowców, ich rodziny, samochody... zobaczymy. A co do "g..." się zakorkuje, to chyba Piastów nie jeździsz, gdzie się czeka teraz po 4 zmiany świateł, bo ją podporządkowali równoległemu ruchowi do Krzywoustego, żeby tylko zamaskować tą popylinę jaką zrobili na Krzywoustego. Na Krzywoustego po pierwszej zimie nie zostanie gram asfaltu, całe torowisko pójdzie do remontu. Swoją drogą te chamskie "murki" wybetonowane byle jak z odpadowego brukowca na głównej ulicy Szczecina to też popis jak miliony złotych z budżetu można wykorzystać do zadundowania miastu kiczowatych i ledwie się trzymającej małej architektury z rozbiórkowych materiałów. Roślinność na Krzywoustego też uschła... sukces na sukcesie. Odebrali w ogóle tą ulicę już, czy nadal ludzie jeżdzą po nieodebranej i w razie wypadku nie wiadomo kto będzie za nią odpowiadał??? Wystarczy mi tego jak na Mickiewicza omało nie podmyło całego skrzyżowania z Traugutta (jest zapadnięte), bo najpierw ZDiTM nalał se tam asfaltu (na Pawła VI róg Arkońskiej) też tak zrobili a dopiero jak znów się to w diabły zapadło i podmyło torowisko (jest zapadnięte) przyjechali rozryli, wymienili rury i zaasfaltowali... ciekawe kto za takie podwójne łatanie i koszty późniejszych remontów zaniedbań zapłaci??? Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: Krzywoustego 10.08.06, 14:29 Gość portalu: zmęczony napisał(a): > A co do "g..." się zakorkuje, to chyba Piastów nie jeździsz A co mnie obchodzi Piastów. Piastów zawsze była zakorkowana, zwłaszcza na podjeździe od Mieszka. Ale przecież już tam starzy taksówkarze skręcają albo w Boh W-wy (już na rondzie) albo można w Narutowicza albo równoległą do krzywego. Ja tam problemu nie widzę, swoim rowerkiem z siatkami wszędzie dojadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony Re: Krzywoustego IP: *.system.szczecin.pl 10.08.06, 14:33 Powaliła mnie Twoja odpowiedź jej głupotą... co Cię obchodzi, że na dojeździe z Mieszka ruch jest 2 razy bardziej zablokowany, skoro udało się przywrócić na razie taki sam ruch jaki był na Krzywoustego? Normalnie tylko się turlać czytając o takim sukcesie... we wrześniu będzie brama Portowa zakorkowana i wtedy pogadamy... a takie efekty na Krzywoustego można byłoby za pół ceny uzyskać, ich połowa to zakaz parkowania na chodniku i zmniejszenie możliwości przejazdu w podporządkowanych... to żaden sukces. To bardzo droga reorganizacja, która nic nie da a odroczy na kilka miesięcy zawał. Można ją było zrobić za ułamek kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: Krzywoustego 10.08.06, 14:40 Gość portalu: zmęczony napisał(a): > c o takim sukcesie... we wrześniu będzie brama Portowa zakorkowana i wtedy pogadamy.. We wrześniu wyjeżdżam na grzyby. Mam porachunki z teściową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alkohol Alkohol IP: 213.155.166.* 10.08.06, 22:15 A Ty dużo wiesz... Pewnie łeb masz duży. Od alkoholu? Sam to wykombinowałeś, co? Widać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidlomaniak Re: Supermarket na skrzyżowaniu -> jaki to super.. IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.08.06, 17:20 jaki to supermarket?? zwykly dyskont nastepny taki proponuje wybudowac na skrzyzowaniu wszystkich swietych i chopina, tam tez jest duzo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidl Ekspansja Re: Supermarket na skrzyżowaniu -> jaki to su IP: 213.155.166.* 10.08.06, 22:08 To działka spółdzielni. Ciepłociąg pod spodem. Duże niwelacje. To już może na tych działkach na przeciwko Ci postawię, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio Ja tam zamierzam być nieuprzejmy! 10.08.06, 20:46 Jeżdżę tamtędy parę razy dziennie. Nie będę przepuszczał wyjeżdżających z Lidla, przejeżdżając będę celowo zwalniał, żeby dłużej stali. Innych postaram się namówić na to samo. To bedzie moja mała, prywatna wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slimak Re: Ja tam zamierzam być nieuprzejmy! IP: *.chello.pl 10.08.06, 21:50 Może masz rację z prywatna wojną !:) ale nie o tym chce napisać a o sygnalizacjach. Ile miało ich być sam nie moge się doliczyc i co ? na co poszła kasa przeznaczona na na projekty i wykonanie i ta kas była tylko urzędnicy nie moga sobie dać rady chyba sami z soba a co dopiero z wykonawcami i realizacja inwetycji. do tego zawsze można wyrwać kasę z unii tylko trzeba umieć pokarzcie mi jedną osobe w ZD i TM , która potrafi ZADNA !!!!!! to co się tam dzieje to jest poprostu skandal ! Pan dyrektor nie radzi sobie z bandą nierobór, gburów i..... pozdrawim ś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszczędny Re: Ja tam zamierzam być nieuprzejmy! IP: 213.155.166.* 10.08.06, 22:11 Dobrze - i gazu zaoszczędzisz w twoim 20-letnim rekordzie czy escorcie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Ja tam zamierzam być nieuprzejmy! IP: *.globalconnect.pl 10.08.06, 22:35 będzie zle to się poprawi, a kto by się tym martwił (kto z urzedników) co do piastów i podjazdu od mieszka to wcześniej było luz. a co złego jeszcze zrobili ci urzednicy poza jagiellońską, łady i krzywoustego (musi potrwać zanim ruch tam bedzie jak dawniej a będzie zapewne)? (najpierw coś zrobią, potem postawią "światła", a no koniec wezmą nagrody za ciężką pracę (żeby choć po sobie wietrzyli) Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Ja tam zamierzam być nieuprzejmy! 10.08.06, 22:41 Cholera, pieszy, piszesz jak z autopsji. Ale masz mój szacunek. Same święte słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mido Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 22:43 teraz na tym skrzyżowaniu bez pisku opon nie ma szans przejechać, w układzie z Lidlem raczej czarny scenariusz ! jadąc od Duńskiej w lewo lub na wprost lub Chopina w lewo i na wprost życzę POWODZENIA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mierniczy Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 23:34 Zmierzyłem dzis. Od skrzyżowania do planowanego wjazdu jest 9 metrow!!! To skandal jakich jeszcze nie było w Szczecinie. Ktos musi za to beknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praszczur Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.atm0-0-0-12966.0x503e611e.bynxx3.customer.tele.dk 14.08.06, 09:28 To,że jakis złamas wymyśla coś bez sensu to nie dowód abyśmy my kierowcy skakali sobie do gardła,wzajemna życzliwość łagodzi obyczje.My sie musimy szanować wzajemnie bo zdrowia szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony Re: Supermarket na skrzyżowaniu IP: *.system.szczecin.pl 14.08.06, 12:02 że jeden złamas coś takiego wymyśla, to nie znaczy, że ja mam narażać swoje życie, żeby on wziął coś do kieszeni... mało było ofiar na "zakręcie śmierci" przed słonecznym? I co? Kto za to beknął?? Odpowiedz Link Zgłoś