Dodaj do ulubionych

Piechota pomaga Niemcom

IP: 80.72.196.* 10.08.06, 17:07

podaję za www.radio.szczecin.pl

Kolejna duża fabryka ma powstać niedaleko Szczecina. Tym razem po stronie
niemieckiej. O duży zakład - prawdopodobnie branży motoryzacyjnej - starają
się Pasewalk, Prenzlau i Anklam. A dlaczego nie Szczecin? Taka jest podobno
decyzja koncernu. Inwestor ma już podobny zakład w Polsce, teraz chce
zainwestować w Niemczech. Głównie dlatego, że po stronie niemieckiej ma
kilkaset dobrze uzbrojonych hektarów i preferencyjne warunki inwestowania
stworzone przez Unię Europejską. Gra toczy się o blisko dwa tysiące miejsc
pracy. Władzom niemieckich miasteczek przy ściąganiu inwestora pomaga były
minister gospodarki Jacek Piechota. "Jeśli fabryka powstanie - nawet po
stronie niemieckiej - to i tak będzie dużą szansą dla szczecinian. Nasze
miasto będzie bowiem zapleczem kadry inżynieryjnej i naukowo- badawczym" -
mówi. Jutro w Pasewalku zostanie zorganizowana w tej sprawie konferencja z
udziałem burmistrzów Prenzlau, Anklam i Pasewalku oraz Jacka Piechoty.

Akcja jak z Dell-em, komuś pomoże nam nie.
Obserwuj wątek
    • piotrus1 Re: Piechota pomaga Niemcom 10.08.06, 17:18
      a nie mugł pomagać u nas?

ale to chyba było by zbyt łatwe

albo przeważył interes swój ponad miasto

czyli nie pomagam obecnemu prezesiowi bo mu kampanii nie bede robił ;)

pozdrawiam
    • Gość: randalf Re: Piechota pomaga Niemcom IP: *.chello.pl 10.08.06, 17:30
      To o której ten inżynier będzie wstawał żeby dojechać do Prenzlau albo Anklam.
      A na granicy jeszcze Greenszuz zada pytanie w jakim celu inż. udaje się do
      państwa rzesza, może chce auto ukraść, a inżynier powie że do roboty jedzie .
      To wtedy wk...i niemca bo mu robote zabiera, a tam bezrobocie w tym NRD.
      To Piechota powie że tam można tanio chate wynająć. A ja się was pytam kto z
      was chcialby mieszkac w tym Prenzlau alo Pasewalku, czy to szczyt naszych
      marzeń.
      • andreas.007 Re: Piechota pomaga Niemcom 10.08.06, 17:39
        no jak nie Pasewalk to zostaje nam Stargard albo Police...
        no i fabryka chinskich rowerów w Koszalinie!
        • andreas.007 dojeżdzanie 10.08.06, 18:40
          mam znajomych w Niemczech co dojezdżaja ze 120 km!
          Inni spod Paryza do pracy tez sporo...
          Jak wyjeżdzaja wczesnie rano, to wracaja na noc...
    • felix_edmundowicz może to nie Zapol a Niemcy drukują Białą Księgę? 10.08.06, 17:47
      Weisse Buch
      albo jak u przyjaciół Piechoty
      Biełaja Kniga.
      Kto wie , gdzie ona jest ??????
      serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3121313.html

Biała księga o upadku Stoczni Szczecińskiej Porta Holding SA prawie gotowa

akr 2006-01-19 , ostatnia aktualizacja 2006-01-19 18:30

Wszystkie dokumenty dotyczące upadku w 2002 r. stoczniowego holdingu zostaną
      ujawnione do końca marca - zapowiedział były minister gospodarki Jacek Piechota.

W ten sposób Piechota chce przekonać, że nie było spisku SLD w celu przejęcia
      należącej do holdingu bazy paliwowej w Świnoujściu. Taką teorię przedstawia
      Krzysztof Piotrowski, były prezes Stoczni Szczecińskiej Porta Holding SA.
      Piechota odpiera atak, twierdząc, że stocznia upadła, bo miała gigantyczne
      braki pieniędzy, których banki nie chciały już łatać kredytami.

Dokumenty wypełniają trzy segregatory. Jacek Piechota czeka teraz na decyzję
      banków, które uczestniczyły w 2002 r. w próbie ratowania holdingu. - To
      częściowo poufna dokumentacja banków, dlatego chcę mieć ich zgodę na
      publikację - tłumaczy.

Potem były minister będzie szukał pieniędzy na powielenie i oprawienie
      materiałów. - Lub umieszczę wszystko w internecie - zapowiada Piechota.

Wczoraj udostępnił dziennikarzom niewielki fragment dokumentacji, m.in. "Plan
      uratowania stoczni Szczecina" przygotowany przez Zespół Badawczy "Integracja" z
      Uniwersytetu Szczecińskiego (firmowany przez prof. Teresę Lubińską). Zdaniem
      Piechoty opinie o tym, że program miał uratować holding w formie, w jakiej
      istniał, to mit.

• Gość: Galoty Re: Piechota ściągnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 18:31
      No tu juz jest czysty kabaret.
      Piechota może po stronie niemieckiej ściągnąć galoty a nie inwestorów.
      Kto Ci dostarcza taką dobrą trawkę ? (nie moje)
    • exman Re: Piechota pomaga Niemcom 10.08.06, 18:58
      Ja tam pilnowałbym tego chemika, nagada coś tym inwestorom, Niemiaszki do tego
      źle przetłumaczą i bigos gotowy.
      • ja_aska Re: Piechota pomaga Niemcom 11.08.06, 09:40
        pogięło was? miasteczka przygraniczne szukaja inwestora i jako argument podają
        bliskość sz-na i jego kadr. poseł uwaza, że to super pomysł i chce przyklasnąć
        inicjatywie niemieckiej. nie jest to inicjatywa gmin polskich nadgranicznych
        ale nimieckich, które cenią sobie bliskość naszego miasta. a wy toczycie pianę
        bo nie "walczy" o fabryke po polskiej stronie? wali was w dekiel? nie ma
        inicjatywy więc widocznie nie ma chęci. widac samo nazwisko działa na oszołomy
        jak płachta na byka (dodam: czerwona płachta:-))
        • pietia_69 Re: Piechota pomaga Niemcom 11.08.06, 10:48
          Aśka, masz rację i wszystko się zgadza z wyjątkiem kasy. Ten inwestor będzie
          płacił podatki (lokalne i wszelkie pozostałe) po niemieckiej stronie. I nawet
          jeżeli zatrudni naszych pracowników, to oni również (korzystając z umowy o
          unikaniu podwójnego opodatkowania) część swoich zarobków będą zostawiali po
          drugiej stronie Odry.

Kłaniam się uprzejmie
          Pietia
          • Gość: diamond Re: Piechota pomaga Niemcom IP: *.szczecin.mm.pl 11.08.06, 11:18
            Macie oboje słuszność, ale z własnego doświadczenia we współpracy z Niemcami i
            mieszakniu u nich o 6 lat jestem wstanie się założyć że, Niemcy przygotują
            miejsca pracy tylko dla swoich a, kadry zarządzajace i inżynierskie sprowadzą z
            np Berlina.Zresztą maja taki obowiązek wobec Arbeitsamtu aby w regionach o
            duzym bezrobociu a za taki region Meklemburgii uchodzi zatrudniać w pierwszej
            kolejności obywateli niemieckich, dopiero później można zatrudniac
            obcokrajowców.Nawet inwestując w Polsce przywożą pracowników fizycznych do prac
            przygotowawczych pod inwestycję z Niemiec. Piechoty gdakanie o możliwościach
            zatrudnienia i zapleczu technologicznym Szczecina dla tej fabryki można między
            bajki włożyć. Mają blisko Berlin!!!
            • ja_aska diamond 11.08.06, 14:47
              przypominam, że to jest niemieckie gadanie.
          • Gość: egzegeza Re: Piechota pomaga Niemcom IP: *.chello.pl 11.08.06, 11:25
            Czas wyjść z zaścianka zniewolonych umysłów i zacząć mysleć perspektywicznie -
            w skali wejścia Polski do obszaru Schengen. Na forum przywołujecie często
            przykład Poznania czy Wrocławia. Akurat przykładem Poznania posłużył się Jens
            Gabbe - Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Europejskich Regionów Granicznych,
            mówiąc, podczas kongresu "Energia Pomorza Zachodniego", o specyfice miast i
            regionów granicznych: duże miasto tworzy wokół siebie krąg
            oddziaływania, „promieniuje” na inne ośrodki położone wokół, tak jak np.
            Poznań, który tworzy wokół siebie pełne koło oddziaływania . Tymczasem wokół
            miast granicznych nie jest to pełne koło, lecz półkole, kończące się na
            granicy. O tę połowę obszaru oddziaływania miasta w obszarze granicznym są więc
            uboższe. Zdaniem Jensa Gabbe z tego „brakującego półkola” – współpracy
            transgranicznej - rezygnować nie można, a wręcz należy ją traktować jako
            wartość dodaną.
            www.um-zachodniopomorskie.pl/index.php?wiad=2175
            Więc albo potraktujemy współpracę z sąsiadami jako wartość dodaną albo z uporem
            będziemy kisić w swojej zaściankowości, zazdroszcząc Poznaniowi i nie
            wykorzystując własnych, jeszcze lepszych szans...
          • ja_aska Re: Piechota pomaga Niemcom 11.08.06, 14:46
            fakt. ale czy to wija JP czy brak inicjatywy z naszej strony? skoro będzie
            praca to pośrednio skorzysta na tym miasto.
    • Gość: . Ot, życzliwy człowiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 10:44
      Najpierw pomagał Sowietom, teraz Niemcom.
      • ja_aska Re: Ot, życzliwy człowiek 11.08.06, 10:44
        kretyn
        • Gość: . Re: Ot, życzliwy człowiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 10:53
          Ja, czy Piechota?
          • ja_aska Re: Ot, życzliwy człowiek 11.08.06, 11:01
            ty, oczywiscie.
            • Gość: . Re: Ot, życzliwy człowiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 11:09
              Co za tydzień.
              Wszyscy mnie opieprzają.
              Dobrze, że się kończy.
              • ja_aska Re: Ot, życzliwy człowiek 11.08.06, 11:40
                moze zacznij merytorycznie a nie cynicznie?
    • Gość: katon pierwszy Re: Piechota pomaga Niemcom IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.08.06, 14:40
      Przypominam wszystkim krytykom Piechoty, że nasze miasto nie ma przygotowanego
      pod inwestycję nawet jednego metra kwasratowego ziemi.
      • ja_aska Re: Piechota pomaga Niemcom 11.08.06, 14:42
        nie wiesz, że wg nich to właśnie wina piechoty?
        • Gość: katon pierwszy Re: Piechota pomaga Niemcom IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.08.06, 14:49
          Masz rację !!! Byłe świadkiem rozmowy w dawnym Wydziale Promocji Miasta, kiedy
          to zjawili się inwestorzy z naprawdę gruuuubą forsą i od ręki zażyczyli sobie
          200 ha uzbrojonej ziemi. To ma Wrocław z Krapkowicami, to mógłby mieć Szczecin
          z Goleniowem. Niestety, żałosny spektakl (za naszą kasę!!!) pt. ratowanie Dumy
          Pomorza i ciągłe obie
    • Gość: HJKH Re: Piechota pomaga Niemcom IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.08.06, 16:17
      dobre miejsce pod inwestycje zaraz pod Szczecinem:
      www.kolbaskowo.pl/html/default.asp
      tak jak inwestycja LG pod Wrocławiem
      • Gość: aaa Re: Piechota pomaga Niemcom IP: *.chello.pl 11.08.06, 19:00
        Dzis w Kronice mowili ze ma to byc fabryka Toyoty. Beda potrzebowac 2000 osob,
        ale az tyle nie maja i sadza ze 1000 osob bedzie dojezdzac ze Szczecina.
        Ciekawe czy zarobki tez beda niemieckie bo jesli tak to szykuje sie nam extra
        inwestycja. W koncu Pasewalk to 30 minut samochodem.
    • katrina_bush Czyli wspolpraca z Niemcami jest bee ? 11.08.06, 19:54
      Czyli wspolpraca z Niemcami jest bee ?

Mamy rok 2006 - a nie 1945.

Fabryka nie powstanie tak, czy siak w Szczecinie - a w oddalonych o pare kilometrow Niemczech.
      • Gość: . Re: Czyli wspolpraca z Niemcami jest bee ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:44
        Już jedna Katarina mieszała w Polszcze.
        Odwal się!
    • Gość: KOKO Re: Piechota pomaga Niemcom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 14:24
      Właśnie to jest myślenie szczecińskich malkonentów.Piechota jest be.Niemcy są
      be.My prawicowcy jesteśmy super.A co pokzaliście przez 8 lat rządzenia w latach
      1990-1998?Co pokazaliście podczas kadencji Jurczyka?Nic.Ciągle obiecanki -
      cacanki.Jak za rządów AWS i teraz PiS.To dobrze że Piechota się zaangażaował w
      sprowadzenie tej inwestycji na teren landu sąsiadującego z Polską.Mogą być z
      tego spore korzysci.Po pierwsze na pewno znajdą się miejsca pracy dla nszaych
      mieszkańców.Oczywiście zaraz ci malkonenci powiedza że tylko robotnicze
      stanowiska.A ja wolę nawet zasuwać u Niemców fizycznie za 2.000 EURo niż przy
      biurku siedzeić w polskim urzędzie mając kretyńskie prawo i sporo
      odpowidzialności za 1000 zł netto.Po drugie wokół tej fabryki będą mogły dobrze
      prosperować małe i średnie firmy produkujące kompnenty do samochodów.Po trzecie
      jest szansa na to że za Toyotą przyjdą inni inwestorzy i to nie tylko do Niemic
      ale obok Szczecina.Na terenie gmin: Kobylanka, Kołbaskowo, Dobra, Police a
      nawet Gryfino są miejsca na inwestycje i warto to wykorzystać.Jeśliu się uda
      Toyocie to niewykluczone że moga róweniż zainwestować inne koncerny.Tak więc
      zaangażowanie się pana Piechoty jako bylego ministra gospdoarki, któas jak
      wiedzą Niemcy (Polacy nie chcą pamiętać o tym) sprowadził juz za swojej
      kadencji Toyotę na teren Polski jest jak najbardziej przemyslane i
      pozytywne.Nie jestem zwolennikiem SLD czy lewicy,a el ciągłe atakowanie ludzi
      tylko dlatego zę są z lewej strony jest totalną głupotą.A co zrobily Kaczory i
      Marcinki dla Polski? Jak narazie nic.
    • Gość: willy Fabryka Toyoty - plonne nadzieje IP: *.pools.arcor-ip.net 14.08.06, 18:20
      nie robcie sobie nadzieje ze taka inwestycja powstanei. niemcy nie beda dotowac
      budow fabryki w ktorej 2/3 zalogi to miliby byc polacy. nie ma szans.

najprawdopodobniej ta fabryka powstanie w lipsku.
      • Gość: SOLO Re: Fabryka Toyoty - plonne nadzieje IP: *.bazapartner.pl 15.08.06, 21:48
        Jak tak będą działać polskie stereotypy i uprzedzenia to wsz stąd zwieją a my
        zostaniemy w sowim piekiełku kaczorzym
        • Gość: lotos Re: Fabryka Toyoty - plonne nadzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 22:37
          stąd to znaczy skąd?bo pasewalk to nie jest stąd tylko stamtąd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka