Dodaj do ulubionych

Technikum Budowy Okretow

IP: *.mlc.lib.ms.us 15.11.01, 17:55
Ze wszystkich moich lat w mlodosci TBO bylo najlepsze co mnie do tej pory
spotkalo . I moj wychowawca niezlamany pplk. Wilczak . Jestem szczerze ciekaw
czy jeszce zyje ,bo jesli tak to zycze mu wszystkiego naj.. i pozdrawiam
wszyskich absolwentow 1990-1995( mam nadzieje ze dobrze pamietam) i
pozdrowienia dla wszystkich;Fabian fiodor, dworian, jezior. drosik adrian ,
jezior, skwarek , tomek m, zyla. kubek, maslak m, suknia, gala, gula, malina,i
dla wszystkich ktorych nie pamietam .pa
Obserwuj wątek
    • Gość: JOJO Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.devs.futuro.pl 05.12.01, 13:26
      JA NAJLEPIEJ PAMIETAM KUFLA(PROFESOR FIZYKI).
      ABSOLUTNIE NIE ZNAL ZADNEGO NAZWISKA,KAZDY MIAL SWOJ NUMER W DZIENNIKU
      I TAK TEZ BYL NAZYWANY.A ZEBY BYLO MU LATWO ZAPAMIETAC GDZIE KTO SIEDZI
      KAZDY NUMER MIAL SWOJE MIEJSCE.POCZYNAJAC OD PIERWSZYCH LAWEK Z LEWEJ STRONY
      SIEDZIALA"JEDYNKA" NASTEPNIE OBOK "DWOJKA" ITD.
      ALBO SLUCHAJCIE JAKI MOTYW,CHYBA NIE ZAPOMNE GO DO KONCA ZYCIA.
      GOSCIU Z MOJEJ KLASY MIAL BRATA KTORY JUZ SKONCZYL TO TECHNIKUM.
      ZOSTAJE WZYWANY DO ODPOWIEDZI:"UWAGA PAN BEDZIE PYTAL(CHWILA CISZY)OSIEMNASTKA
      DO ODPOWIEDZI(GOSCIU PODCHODZI DO TABLICY) TAAAK WIDZE, ZE SIE NAZYWASZ
      ....... CZY TWOJ BRAT SIE TU NIE UCZYL.KOLES-TAK.KUFEL-A CO ON TERAZ ROBI.
      KOLES-POKOJ REMONTUJE.KUFEL-SIADAJ DWA"I TAK TO BYLO-LALISMY MIESIACAMI.
      • Gość: Xtaza Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.02, 17:08
        Jojo!

Czoło, tu Cię spotkałem!
        Pamiętasz jak obalaliśmy bełty przed TBO?

Kochman
        • Gość: jojo stary Kochman? IP: *.portainfo.com.pl 21.01.02, 12:15
          stary Kochman?
          czolem
          Twoj brat ma moja emalie
          skontaktoj sie
          • Gość: Xtaza Re: stary Kochman? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 18:00
            Tu Cię znalazłem!

mam narazie jeszcze przez parę dni: ss@data.pl

Kochman
      • Gość: Peter Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.utp.pl 11.05.05, 15:41
        :) widze ze TBO sie rozlazlo po calym swiecie.ja skonczylem w tym roku i jesten
        w trakcie matur :) teraz tez ucza mocni nauczyciele :) pozdrowienia dla
        wszystkich z okretowki :)
    • Gość: Marek Re: Technikum Budowy Okretow IP: 2.4.STABLE* / 10.154.4.* 04.03.02, 22:19
      To bylo w latach siedemdziesiatych ubieglego wieku. Pierwsza klase rozpoczal w
      1970 roku a potem kontakt sie urwal i teraz jestem ciekawy jak potoczyly sie
      jego losy. Prosze o wiadowosc jesli znasz Adama A. Adam A. - napisz.
      Pomorzak@poczta.onet.pl
      • Gość: Budrys Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.sssa.com.pl 29.03.02, 11:33
        To była fajna szkoła.
        fajni nauczyciele jak H. Stwora , Usielski , Kisiel , Mikke
        i Ci niefajni jak wicedyrektor Andrzej Białas ( reprezentujący SB na terenie
        szkoły - oj wyleciało kilku chlopaków , wyleciało ... ) jak natchniony ultra
        komunista - Wilczak
    • Gość: hdi Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.zsi.pl 15.03.03, 23:47
      to były czasy.rzut kredą pipola zawsze celny.
    • Gość: jacek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.xtra.pl 17.06.03, 18:07
      oj, to były piękne czasy. i nauczyciele teraz wydają się fajniejsi, niz za
      czasów szkolnych :)
      • Gość: poolman Re: Technikum Budowy Okretow IP: 192.113.240.* 23.09.03, 14:13
        Witam;
        A kto pamieta oprocz Kufla jeszcze innych ? ( Felicja Mike, Gacek od WF i
        angielskiego, Jaszkul od warsztatow, Gwizdala od elekrtotechniki itd itd?).
        A kto pamieta szkolny zespol "Egent" ??
        najlepsze pozdrowienia
        poolman
        • Gość: walo Re: Technikum Budowy Okretow IP: 212.160.231.* 30.10.03, 14:21
          Zespół muzyczny to "Egent 6 " solistką była Kinga S.z rocznika 68-73.Kufel był
          jej wychowawcą -żyje i ma się dosć dobrze.Dyrektorem TBO jest kolega Kingi z
          jej klasy Andrzej U.Udana klasa-sporo oryginałów.Jaszkul już nie żyje-nikt tak
          jak on nie potrafił dosadnie wskazać czynności zwiazanych z metaloplastyką-kąt
          piłowania itp.-uwaga leci pilnik -kryj się.Pozdrowionka
          • Gość: przechodzien Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.a2000.nl 24.11.03, 14:27
            Drogi Walo;

Milo mi niezmiernie czytac to co piszesz. Gralem w zespole "Egent" a Kinga S.
            byla u nas kilka lat solistka.......... Kinaga miala tez siostre Justyne... :)
            Z tego co slyszalem, Kinga mieszka w Berlinie, podobno rozwiodla sie z mezem
            Andrzejem....
            Jaszkul.... tak.... A Skubisz ktory mawial do naszego kolegi perkusisty:
            " ucz sie synku - bebenki ci chleba nie dadza...:) "
            Oj byly czasy.......A pamietasz Gacka ?
            najlepsze pozdrowienia
            przechodzien
            • Gość: ANTEK Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 14:48
              ROCZNIK 80-85 TO BYŁROCZNIK!KLASA KISIELA.KUEEL GWIAZDA SZKOŁY MÓJ NUMER 1 LUB
              BIAŁY.POZDROWIENIA DLA WLODARY,CIPKA-MIALEM Z NIM KONTAKT NIC SIE NIE
              ZMIENIL,ZOLNIERKA, SIUSLIKA,JANO ,JANUSZA ,PYRY,IKARA I INNYCH NATCHNIONYCH
              • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 18.04.04, 22:07
                Odezwij sie Walo.
                dutchman
            • Gość: a ja tam bylem Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 23:20
              Pamiętam koszmarne bereciki z warsztatów , i pilnikowanie tak by nie było
              prześwitów pod katownikiem, Kufelka który krzyczał 'niech przyjdzie matka z
              rodzicami" ech to były czasy !!!!!
              • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 12.09.05, 15:48
                Pilowanie pilnikami to u Jaszkula na warsztatach. A Gacek od angielskiego i WF-
                u ? Stasiu z Fela mieszkali na Bazarowej. A kto pamieta woznego z budki przy
                bramie ? A kto pamieta Kinge Selwasiuk ?
                pozdrawiam
                absolwent :)
                • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 12.09.05, 21:54
                  A w ogole jakie dziewczyny ( nieliczne ) znacie ktore chodzily na przelomie lat
                  60-tych i 70-tych do TBO ?
                  Dorota Prokop ? Bozena Swiszcz ? Ula Chuda ?
              • Gość: maciek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.pools.arcor-ip.net 19.11.05, 01:00
                kim jestes? bo chyba jastem z tej samej beczki.
                • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 25.12.05, 21:00
                  Moj czas w tej szkole to 1968-1974 Maciek - troche wczesniej niz Ty.....
                  Ale Kufel juz byl. Byl tez "Gacek" od wf i kupa innych. Felka od polskiego,
                  jej maz Stasiu od matmy, Jaszkul na warsztatach itd itp.... :)
                  • Gość: Czarny matura1983 Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 21:46
                    Kufla pamiętają roczniki -2001(matura) , a kto pamięta Jego nazwisko? (Adamczuk)
                    Imienia niestety nie pamietam. Fizykę miałem z mgr Bożeną D. i chemię również
                    (póżniej Zbrzycka czy jakoś tak). Matematyka - Prof.Sawka, historia-
                    Prof.Wierzbicka, polski- Prof.Malinowska, rosyjski-Prof Stwora, PO- Mjr
                    Remigiusz Reckman,wf- Mgr Sawka przedamioty zawodowe: Prof. Kisiel, Dynowski,
                    Usielski. Ta mała literka przy mgr i wielka Prof.,Mjr to nie przypadek.Może
                    któraś z wymienionycz Osób uczyła też Ciebie Kolego z Sydney? Moją klasę
                    również rozwiało po całym Świecie.Pozdrawiam, przy okazji dla Ciebie i
                    wszysztkich którzy uczęszczali do naszej budy zdrowia i sukcesów w nadchodzacym
                    2006.
                  • Gość: Maciek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.pools.arcor-ip.net 21.01.06, 22:54
                    Takim gosciem jak KUFEL trzeba sie urodzic.To nie samowite ze tak dlugo wbijal
                    nam do lba prawa fizyki.Ten gosc ma wiedze,moze nie zawsze potrafi ja
                    sprzedac,ale to dla mnie bohater,byl moim wychowawca.Do T.B.O. przyjmowal mnie
                    dyr.Mike,a wice dyr. Bialas uczyl mnie rys.techn.,a na przerwach robil naloty
                    na palacych w kiblu,a w prof. Urynowicz od Technologi bylem zakochany po uszy.
                    To mile wspomnienia,dobrze ze nic nie kosztuja,bo mialbym nie male
                    dlugi.Pozdrawiam tych z 1968-74 i wszystkich pozostalych. Sukcesow w 2006.
                    • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 31.01.06, 14:22
                      No to ja dorzuce pare nazwisk....
                      WF i angielski - "Gacek" czyli Ryszard Kobendza, warsztaty- Jaszkul,
                      elektrotechnika - Gwizdala,
                      automatyka - Iwanowski, matematyka - Stasiu Mike, polski - "Felka" czli Felicja
                      Mike. Byl tez niejaki Skubisz od chyba metaloznawstwa czy cos podobnego.....
                      Kto da wiecej ???
                      pozdrawiam
                      dutchman
                      • Gość: Czarny matura 1983 Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 22:59
                        Polskiego i matematyki starali się nas nauczyć Staś i Felka Mikke, Józek Sawka,
                        Zosia Matianowska . Od WF byli:Sawka(ale nie ten od matmy), Karbowy, Zabłocki,
                        Brzozowski, PO uczył Reckman, to On miał najdłuższy staż pracy w TBO.
                        Prowadzący przedmioty zawodowe a było ich wielu: Kisiel,
                        Dynowski,Jagodziński,Szymański,Kaziu Głąb,Białas,Ciochoń,Tyszkiewicz,Usielski,
                        Zawadzki...TBO mieściło się na ul.Ludowej 11. Pozdrawiam wszystkich absolwentów
                        i tych którzy przewineli się przez naszą Szkołę.
                        • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 02.02.06, 20:53
                          Przeniesli z Willowej na Ludowa ??????
                          pozdrawiam
                          dutchman
                          • Gość: Czarny matura 1983 Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 22:34
                            Tak na Ludową na przełomie lat60 i 70tych do budynku po byłym biurze
                            projektowym Stoczni Warskiego. W latach 90-tych TBO powróciło na Willową i
                            zmieniło nazwę na Zespół Szkół Budowy Okrętów. Związane to było zapewne z
                            reformą oświaty (połączenie TBO i ZSBO oraz nowopowstałego liceum
                            ogólnokształcące nr ...- już go nie ma). Obecnie nie ma szkół technicznych, są
                            licea profilowane (nie mądrze się zbyt mocno?). Ciekawe jest to, że wiele z
                            tych liceów nawiązuje do starych nazw: Technikum Handlowe,
                            Krawieckie...Technikum Budowy Okrętów jest również,tylko co to za TBO bez
                            mundurów(znieśli je pod koniec lat 80tych)?!. Ci z TME to mają taką nowoczesną
                            nazwę.
                          • Gość: Czarny matura1983 Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 23:21
                            Oj Kolego,cos mi nie gra. Powinieneś wiedzieć o przeprowadzcce TBO na
                            ul.Ludową.
                            • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 03.02.06, 10:13
                              Zdawalem mature w TBO w roku 1974 i bylismy na Willowej. Na przelomie lat 60-
                              tych i 70-tych na pewno nie bylo zadnej przeprowdzki.
                              pozdrawiam
                              dutchman
                              • Gość: Maciek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.pools.arcor-ip.net 04.02.06, 22:59
                                Oj kochani , nie sprzeczajcie sie,dorzuccie cos ciekawego.Do mnie Kufel kiedys
                                powiedzial; W poniedzialek widze u mnie Twoja matke z rodzicami!!; albo ; Z Was
                                beda takie techniki jak z koziej dupy traba.; Pozdrawiam!!!
                                • Gość: Czarny matura1983 Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:18
                                  Wiesz skąd ten "Kufel" bo kiedyś pluł do trzeciej łwaki, ot tak sobie normalnie
                                  mówiąc. Do tego jest fizykiem, a to doprowadza każdego fizyka do pieniactwa, że
                                  inni nie kochają fizyki. Pozdrawiam. P.S,
                                  Trochę mi żal ile osób odwiedza tę stronę.
                                  • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 07.02.06, 12:10
                                    Tak - przezylem rok 1970 w TBO. Kiedy Gierek byl u Warskiego, zebrali nas w
                                    budynku warsztatow na gorze, kadra natomiast z Jablonskim, Felka i Stasiem na
                                    czele zamkneli sie w jednej z sal i nasluchiwali wiesci z sali w stoczni.
                                    A w ogole to na tarwniku naprzeciwko stoczni staly czolgi i musielismy chodzic
                                    z i do szkoly na piechote przez Niebuszewo.....
                                    pozdrawiam
                                    dutchman
                                    • Gość: Czarny matura 1983 Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 14:49
                                      To podobnie jak w stanie wojennym. Henia Jabłońskiego juz nie ma. Jak wielu
                                      innych... Na Ludową TBO przeniesiono 1976/77.
                                      Pozdrawiam, Krzysiek
                              • Gość: Czarny matura 1983 Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:05
                                "starzy" Psorowie opowiadli o transparentach na budynku w 1970. Przyjąłem to
                                jako pewnik iż TBO było na Ludowej w tym okresie. Co możemy ciekawgo powiedzieć
                                naszemu młodszemu (ha,ha,ha po TBO jest się młodszym niż wino z Robotnika!)
                                koledze Maćkowi? Jak robiliśmy zadymę to marynarki zakładaliśmy na lewą stronę.
                              • Gość: Czarny matura1983 Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:07
                                Oczywiscie pozdrawiam.
                            • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 27.12.20, 13:13
                              Chodziłem do TBO od 1969 do 1974 i wtedy byliśmy cały czas na Willowej, nie było żadnych przeprowadzek.
        • suchy54 Re: Technikum Budowy Okretow 30.03.06, 11:47
          cze,

www.zsbo.szczecin.pl/nauczyciele.htm
          Z owczesnych nauczycieli rozpoznaje tylko
          Sawke i Bialasa (?).

pozdrawiam,
          suchy (matura 1984 kl.'b')
          • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 19.07.06, 14:16
            Gdzie sie wszyscy z TBO podziali ???
            • Gość: Maciek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.pools.arcor-ip.net 20.07.06, 22:42
              No wlasnie,czy tutaj juz nikt nie zerka.Przeciez to wstyd,wspomnienia to
              najpiekniejsza sprawa,i nic nie kosztuja.Pozdrawiam!!!.
            • Gość: WITEK.K MATURA 72 Re: Technikum Budowy Okretow IP: 85.131.12.* 07.12.06, 20:32
              ZYJA KOLEGO ZYJA I MAJA SIE JESZCZE CIAGLE DOBRZE.PAMIETAM DOSKONALE CHYBA
              WSZYSTKICH Z MOJEJ KLASY .SZKODA ZE NIE ROZPOZNAJE TYCH PSEUDONIMOW.NIE MA SIE
              CZEGO OBAWIAC.SKUBISZ BYł MOIM WYCHOWAWCA.JEGO SłAWNE "SYNU"
              PAMIETAM DO DZISIAJ.KUFLA TEZ PAMIETAM .ZA MOICH CZASOW ZJAWIL SIE W SZKOLE
              PIERWSZY RAZ.FAJNIE BYLO CHOC PRZEZ CHWILE WROCIC DO TAMTYCH LAT.SZKODA "ZE TO
              SE NIEWRATI".PRZYPOMINAM SOBIE NP JAK DYREKTOR WCHODZI NA STOLEK I LEJE PO GEBIE
              DUZO WIEKSZEGO OD SIEBIE,A TEN POKORNIE STOI (TERAZ TO BY GO CHYBA ZABILI).A
              CHOCIAZBY BOJKI KUBANCZYKOW Z TUNEZYJCZYKAMI .TO BYLY PIEKNE CZASY.ZA JAKIS CZAS
              ZNOWU TU ZAJRZE.POZDRAWIAM
              • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 19.12.06, 12:48
                Pamietam tych kubanczykow i tunezyjczykow. Jak kubanczycy wyjezdzali, to byla
                zabawa pozegnalna na Dworcowej w knajpie niedaleko PDT. Znakomity dzis
                perkusista Janusz Staszek chodzil do klasy ktorej wychowawca byl "Synu" Skubisz.
                I zawsze mawial do Janusza " bebenki ci synu chleba nie dadza".....
                pozdrawiam
                dutchman
          • konik-3 Re: Technikum Budowy Okretow 23.02.08, 17:49
            cze,-suchy54-przypadkowo odkrylem ta strone i twiaja notatke,zczego
            wnioskuje(ksywka + rok matury)ze jestes moim wspolasm przy obronie pracy.
            wspominam bardzo czensto tamte wspaniale czasy i cieszyl bym sie bardzo cos od
            ciebie albo od innych z roku 79-84 cos uslyszec
            posdrowienia dla wszystkich
            piotrek(matura 84 kl.b)
    • Gość: Purtak Ryszard Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.sympatico.ca 19.04.04, 06:27
      Szukam kolegow z klasy 1-5b 1974-1979.Musimy sie spotkac,powinnismy odkurzyc
      znajomosci i wspomnienia .Pozdrowienia dla absolwentow TBO piszcie
      polmorrenovations@bellnet.ca
    • Gość: andyz Re: Technikum Budowy Okretow IP: 5.5R* / *.defence.gov.au 08.03.05, 04:33
      TBO Rok 63-68- szukam kontaktow ( A.Z z Sydney)
      • Gość: andyz TBO Rok 68- szukam kontaktow ( A.Z z Sydney) IP: 5.5R* / *.defence.gov.au 08.03.05, 04:34
        TBO Rok 68- szukam kontaktow ( A.Z z Sydney)
      • Gość: Kociołek do A.Z. z Sydney IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:34
        ja konczyłem w 1968, moze sie znamy. moj nick, to przezwisko szkolne z tamtych lat.
        • Gość: Kociolek Re: do A.Z. z Sydney IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:41
          kurcze, z wiekem pamiec sie szwankuje. TBO ukonczylem w 1975r.
          • dutchman Re: do A.Z. z Sydney 15.09.05, 14:48
            No to niewiele sie minelismy, bo ja w 1973.
            pozdrawiam
            dutchman
            • Gość: Kociołek Re: do A.Z. z Sydney IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 15:56
              dutchman, pewnie znalismy sie z widzenia
              • dutchman Re: do A.Z. z Sydney 15.09.05, 20:44
                A pamietasz zespoly muzyczne szkolne ? Gralem w jednym z nich....
                • Gość: Kociołek Re: do A.Z. z Sydney IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 23:28
                  Pamietasz Paczkowskiego?Prowadził dyskoteki szkolne.Był w mojej klasie.
                  • dutchman Re: do A.Z. z Sydney 20.09.05, 10:47
                    Niestety Paczkowskiego nie pamietam.....
                    Za moich czasow byly zabawy z zespolem a nie dyskoteki. Przewaznie w sali w
                    Stoczni albo w sali gimnastycznej na Willowej.....
                    pozdrawiam
                    dutchman
            • Gość: kociołek dutchman IP: *.autocom.pl 12.02.06, 19:43
              jaki kierunek konczyles, bo ja kadlubowy, kl. "b".w-fie)
              mialem robic mature w 1974, ale z przyczyn zdrowotnych(pekniecie kregu podczas zajec w-f)robilem rok pozniej.
              musielismy znac sie z widzenia. napisz cos wiecej.
              • dutchman Kociolek 13.02.06, 14:23
                Witam,
                Ja bylem w klasie elektrycznej (klasa "a") . No to Ty musiales chodzic do klasy
                razem z Januszem Staszkiem ( perkusista ) ?. A Twoim wychowawca nie byl
                Skubisz ?
                pozdrawiam
                dutchman
    • Gość: Jacek Re: Technikum Budowy Okretow IP: 212.14.57.* 19.04.05, 14:55
      Czy nikt z TBO tu nie zagląda? Kto jeszcze uczy ze "starych" nauczycieli.
      Pozdrawiam wszystkich co kończyli w 1993
      • Gość: ziutek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 18:58
        Stary dobry KUFELEK kto jeszcze ....kto jeszcze...
        • Gość: byla uczennica Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 23:08
          Fela i Stasiu Mike, Kufel, i inni
          • Gość: maciek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.pools.arcor-ip.net 19.11.05, 01:15
            Ludzie moi kochani,przytulalem sie do tej szkoly w latach 86´-90´.Pamietam
            doslownie wszystko,nawet Kufla sandaly w ktorych chodzil prawie zima.Blagam o
            kontakt.(sorry za niektore litery,ale nie mam polskiej klawiatury).Pozdrawiam
            wszystkich.
            • Gość: negatyw Technikum Budowy Okretow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 02:55
              Ja się otarłem 1985-90.
              Kufla się nie zapomina-to legenda tej szkoły i dodatkowo opowieści o jego
              wyczynach łączą pokolenia - na pewno już zrozumiał teorię względności, za
              której rozumienie w każdej klasie 13-u stawiał lufę. Ja byłem 18 - najczęściej
              pytany - jedyny w szkole (kamikadze), który zdawał maturę z fizyki - dlatego
              mam sentyment.
              Pamiętam, że w pierwszej klasie mieliśmy przysięgę - "przysiegamy budować
              socjalistyczną ojczyznę" i "sławić imię biało-czerwonej po morzach i oceanach" -
              jakoś nic z tego mi się nie udało ale w tamtych latach podchodziliśmy do tego
              z przymrużeniem oka a teraz pod biało-czerwoną pływa około 19 statków (to chyba
              dlatego).
              Wspomnienia wracają - i są dobre.
          • Gość: Czarny Re: Technikum Budowy Okretow matura 1983 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.05, 22:50
            To była super szkoła.Super nauczyciele. Super dziewczyny z klasy A. Beatka G.
            Jola L. Jola S. Małgosia M. Psorowie byli OK.A o kilku dupkach szkoda gadać.
            • Gość: Budrys Re: Technikum Budowy Okretow matura 1983 IP: 83.168.96.* 24.07.06, 21:10
              rozpoznaję na fotce Brzozowskiego ,Usielskiego,Sawkę
              1982 - 1987 klasa C
    • chyba_normalny Re: Technikum Budowy Okretow 08.10.06, 20:04
      niestety - Kisiel już nie żyje
      • Gość: Willowy Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.icpnet.pl 10.10.06, 17:42
        Kolego daj wiecej wieści co z Kuflem?Kiego? To się stało?
        • Gość: Budrys Re: Technikum Budowy Okretow IP: 83.168.96.* 21.10.06, 21:29
          Dominik Kisiel nie żyje
          Kufel - czyli Stanisław Adamczak "ma się dobrze" - grasuje w okolica Teatru
          Współczesnego
          • Gość: Renata A moze tak cos o liceum??? IP: 217.116.110.* 29.11.06, 14:00
            wspominam dosc milo TBO a milej jak tam bylo liceum.....pamietacie??
          • Gość: tomek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.chello.pl 21.04.07, 10:37
            a kto jest na forum z rocznika 86-92, wydzial kadlubowy, wychowawca byla Bozena Kuligowska? Matematyka z Sawka, fiza z Kuflem, polski z Maria Stepien? Chyba jedna z ostatnich matur zdawanych jeszcze na Ludowej w 92 roku? Chemia z Bozena Brzycka, technologia z Urynowicz, jak sie nazywala ta profesorka od ruskiego co przyjezdzala taksowka do szkoly? A ta od elektrotechniki? Byla naszym wychowawca na obozie OHP w wakacje 89... Pozdrawiam wszystkich z TBO:)
            • Gość: darek kleban Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.wi.res.rr.com 09.05.07, 21:18
              jak pamietam to dokladnie moj rocznik i nazwiska znajome ,ja bylem z b
              • Gość: tomek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.chello.pl 13.05.07, 11:29
                Kleban? Nie pamietamk takiego nazwiska niestety... W kazdym razie nie bylo to z mojej klasy, nie pamietam juz czy my bylismy a czy b czy cos innego...
                • Gość: Maciek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.pools.arcor-ip.net 16.05.07, 00:45
                  Ta profesorka od ruskiego z taxowki to Powala. Pozdrawiam wszystkich z TBO
                  • Gość: tomek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.chello.pl 17.05.07, 22:14
                    Powała:) no tak, dokładnie, a wczesniej mielismy z taka starsza Pania rosyjski, a PO z Pułkownikiem:)
            • Gość: Piekarz Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.chello.pl 24.05.07, 23:34
              Tomek? Który Tomek? Bo chyba jesteśmy z tej samej klasy...
              Ja mam kontakt z Borkiem i Staszkem Fischerem.
              Niestety nie pamiętam nazwiska kobiety od elektrotechniki.
              Kufel oczywiście jest niezapomiany. Szkoda, że Kisiela już nie ma. Żółw był
              naprade świetnym nauczycielem. Ciekawy jestem, co się dzieje z Półkownikiem -
              mieliśmy z nim PO. Wydaje mi się, że Powałę (tę od ruskiego) widziałem kiedys w
              banku w okienku. Nie wiem, czy to był ktoś podobny, czy to faktycznie ona, bo
              miała "pare" latek więcej niż w 92 roku.
              Czy pamiętasz może "piwak" w Brzózkach pod Policami?
              • Gość: Maciek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.pools.arcor-ip.net 26.05.07, 19:34
                No wlasnie kochani, co sie dzieje z pulkownikiem ???, mialem z nim PO,
                chodzilem tez na kolko strzeleckie bo grozila mi pala z PO.Kufel byl moim
                wychowawca i mimo moich 37-miu lat sni mi sie czasami.Kto pamieta dyrektora
                Mike ???.A ta mala kaczuszke od ruskiego ??, wciskala nam kiedys tekst ze w
                Zwiazku Radzieckim sa lody o smaku ogorkowym i absolutnie sie nie
                roztapiaja !!. Co dzieje sie z prof. od angielskiego ?? na nazwisko miala chyba
                Kedzior.POZDROWIONKA i 3majcie sie !!!!
                • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 26.05.07, 19:49
                  A nie Kobendza ???
                  pozdrawiam
                  dutchman
                • Gość: cezar Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.speed.planet.nl 08.03.14, 20:36
                  pani od ang. to Laura Kędzior.
                • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 27.12.20, 13:15
                  Czy chodzi Ci o pułkownika Retmana ? Słyszałem, że popełnił samobójstwo na strzelnicy na strychu TBO.
              • Gość: tomek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.chello.pl 27.05.07, 09:54
                tak, jestesmy z tej samej klasy:) tez mam kontakt ze Stachem F.:)
                a ja, hmmm, pozostane przy ksywce nadanej mi na chemii przez prof. Bozene Brzycka, wiec ja to terleś:)
                • Gość: tomek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.chello.pl 27.05.07, 09:56
                  oczywiscie, ze pamietam ten biwak, jak Kuligowska musiala nam kupowac bilety na autobus, bo ktos (ciekawe kto?:) wydal kase na piwo, wtedy chyba Filip przywiozl caly samochod piwa RIC:)
                  • Gość: Piekarz Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.unizeto.pl 28.05.07, 12:10
                    No to już wiem z kim gadam. Na początku nie wiedziałem czy to Ty, czy Kuczner,
                    czy może Gruz. A odnośnie piwaku, to...
                    Duży transport piwa RIC przywiozły młodziaki z II klasy, które przyjechały z tą
                    młodą od chemii. A za sprawą m.in. Filipa piwo dziwnym trafem zmieniło w nocy
                    właściciela...
                    • Gość: Fisiu Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.zchpolice.com 28.05.07, 13:33
                      ta młoda od chemii to Fryz(s)ka...
                      A tak poza tym to witam!
                      Co Was tak naszło na wspomnienia? Chyba jużwiem - starzejecie się! :)
                      Wiecie, że jest taki portal szkolne lata - tam można się pobawić w odnajdowanie
                      kontaktu z innymi.
                      Co Wy na to żeby kiedyś (w niezbyt odległej przyszłości) się spotkać i pogadać?
                      Każdy by ściągnął jeszcze kogoś... Ja mam chyba telefon do Smoka.
                      Pozdrawiam,
                      St.

PS. Wyjeżdżam dziś w del. dlatego mogę nie odpisywać przez jakiś czas.
                      • Gość: tomek Re: Technikum Budowy Okretow IP: 81.210.119.* 28.05.07, 14:34
                        no prosze fiszerek sie odezwal:)
                        tak, to definitywnie starosc, co do spotkania - owszem ale musze wiedziec wczesniej i tez nie moge gwarantowac, ze sie pojawie, bo moze jak wiedzie (lub nie wiecie) nie mieszkam obecnie w szczecinie....

kto jest tu jeszcze z naszej klasy? a co slychac u naszej prof. Kuligowskiej? Ja kiedys, bylo to chyba w 94 roku spotkalem ja na Pogodnie.

Ostatnio podczas podrozy sentymentalnej trafilem na Ludowa. O dziwo, brama na teren przed szkola byla otwarta, wszedlem na nasze podworko apelowe, postalem przy tej kotwicy co stala przy wejsciu, posiedzialem na naszych lawkach zrobilem kilka zdjec...

tak Stachu, to chyba starosc, choc ja sie tak nie czuje:) Po prostu jakos mnie naszlo, jak bylem na stronie ZSBO i zobaczylem kilku naszych profesorow w galerii...
                      • Gość: Piekarz Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.szczecin.net.unizeto.pl 02.06.07, 14:00
                        Spotaklem ostatnio Radka. Pracuje teraz w Wa-wie, ale ma jego maila i telefon.
                        • Gość: tomek Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.eranet.pl 03.06.07, 15:08
                          No prosze:) wiec jakis kontakt niektorzy maja ze soba:) Moze ja podam do siebie maila, jesli ktos ma ochote byc w kontakcie niech pisze na maila tomek256(at)op.pl
                          Tylko niech sie przedtawi, zebym wiedzial z kim pisze, pozdr. Terles:)
                          • Gość: Piekarz Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.unizeto.pl 04.06.07, 12:59
                            Mail do mnie to piemak(at)onet.pl
                            A tak przy okazji, to gdzie teraz stacjonujesz?
                            • Gość: tomek Re: Technikum Budowy Okretow IP: 81.210.119.* 05.06.07, 14:04
                              chyba (at)poczta.onet.pl?
                              • Gość: Piekarz Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.szczecin.net.unizeto.pl 13.11.07, 09:11
                                Tak faktycznie
                                piemak(at)poczta.onet.pl
            • dutchman Re: Technikum Budowy Okretow 27.12.20, 13:16
              Za moich czasów ( 1969 - 1974 ) rosyjskiego uczyła pani Stwora.
    • Gość: oliver rabiej Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.06.07, 03:16
      hej czesc tam wszystkie okretaki - kto napisal ten list- chodzilismy razem do
      tej samej klasy 5b-wychowawca plk. zenon wilczak-pozdrawiam
      • Gość: adi Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.07, 16:02
        napisz kto sie pojawi do 100 000 beczek śledzia.adrian drosik
        dradik@op.pl.pozdrawiam
    • Gość: adi Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 19:54
      pozdrawiam rowniez cale grono pedagogiczne i kolezenskie.adi
      • Gość: piotrek f.(fiedka) Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.chello.pl 10.09.07, 11:29
        siemka Oliver i Adi aż łzy mi się w oczach kręcą na samo wspomnienie
        to były najlepsze i beztroskie lata mojego życia.pozdrawiam
        wszystkich chłopaków no i poźniej rzecz jasna kobitki :)ksywki które
        zapamiętałem: adi,
        guliwer,gutek,fabian,małpa,suknia,dworek,żyła,skwarek, i paru innych
        ale pamięć już nie ta :) jeszcze raz pozdrawiam
        • Gość: oliver Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.10.07, 03:50
          Fiedka - kupe lat - daj jakies namiary na siebie- to juz tyle lat
          ale wspomnienia pozostaja na zawsze- moj e-mail olly890@yahoo.ca
        • Gość: oliver Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.10.07, 20:02
          co ja jeszcze pamietam bylo nasz 30 chlopa w klasie b- sprobuje
          wymienic paru- zaczne od siebie -oliver rabiej, adrian drosik ,
          slawomir fabianczyk,piotr fiedorek, karol muszalski , rafal
          wasilewski, pawel krystek, emil gulczynski, radek galczynski,
          grzegorz misiurka, mariusz maslak, bronek gutowski, bartek
          zylinski,andzej sledzinski, kondrad kuza, pawel paubicki, darek
          malinowski, marcin ostrowski-, mariusz krajewski, piotr
          huegel,andzej wisniewski, tomek wojcieszek, grzegorz gibki ,witek
          kepinski, tomek jaskiewicz,krzysiek debski, marek sukiennik, jurek
          czarnota,krzysiek dworzynski,tomek-zapomniealem nazwiska-,marek
          olkowski no i nasz wychowawca zeniu wilczak-no chyba jeszcze mam
          dobra pamiec-to byly czasy- jedne z najlepszych w moim zyciu--
          czlowiek zaczyna doceniac mlode lata kiedy sie starzeje- no i musze
          przyznac ze nasza klasa byla zajebiscie zgrana - fajni kolesie
          wspaniale czasy- co jeszcze pamietam jak nas zawsze scigali za
          dlugie wlosy- szczegolnie brzycka ta od fizyki , jeszcze pozniej
          zrobili ja drektorem- ciekawe za co -pewnie za to faszystowskie
          podejscie do ludzi-pamietacie jak obcinala wlosy na lekcjach fizyki-
          sam sie dziwie ze ludzie sa tacy prosci czasami- porostu jedno
          stwierdzenie - sloma z butow wyjdzie - wczesniej czy pozniej
          • Gość: oliver Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.10.07, 20:07
            no pamietam - tomek jezierski,krzysztof kubicki- jeszcze cos dodam -
            jak mi sie przypomni
            • Gość: Budrys Re: Technikum Budowy Okretow IP: *.chello.pl 28.11.07, 21:35
              zapraszam na
              nasza-klasa.pl/school/66517
    • 139mzb Re: Technikum Budowy Okretow 16.04.17, 20:54
      Witam wszystkich byłych uczniów TBO w Szczecinie. Uczyłem się tam w latach 1966-1971. Wspomnienia tylko wspaniałe. Świetni koledzy i nauczyciele-PROFESOROWIE. Najbardziej wspominam PROFESORÓW: Stanisława Mike, jego żonę Felicję Mike, Halinę Stworę, Cezarego Pawłowskiego, pana którego przezywaliśmy "Kufel" (bardzo życzliwy człowiek), Ryszarda Kędzierskego (Gacek), Pana od geografii (nazwiska nie pamiętam), Stefana Rokickiego.
      Ci PROFESOROWIE dali nam wiedzę, dzięki której kto chciał i warunki mu pozwalały dostał się bez problemów na studia.
      W tamtych latach to była najlepsza szkoła średnia w Szczecinie.
      Pozdrawiam Wszystkich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka