Dodaj do ulubionych

Trzynastka deklasuje rywali

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 20:53
Szkoda,ze Ci uczniowie maja tylko swoja pasje i nic poza tym.Inne przedmioty
maja puszczone i tyle... MAm paru znajomych z trzynastki i oni maja pojecie o
swoim przedmiocie i nic wiecej
Obserwuj wątek
    • Gość: Mac Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.chello.pl 09.01.07, 21:48
      Tak zwana specjalizacja. Mnie bardziej niepokoi co się dzieje z tymi laureatami
      z poprzednich lat.

Na moje oko już ich w Szczecinie nie ma albo giną w miernocie polskiego
      szkolnictwa wyższego.
      • Gość: student Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:12
        Wiekszosc poza Szczecinem. TA specjalizacja troche przeraza...
        • Gość: Mac Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.chello.pl 09.01.07, 22:34
          Napisałem to z sarkazmem - prawda jest taka, że główną specjalizacji tych
          "geniuszy" jest zakuwanie do kolejnej olimpiady.

Nikt nie uczy rzeczy praktycznych.

Ranking Rzepy to jest dla mnie idiotyzm. Porządnym kryterium było by tak
          naprawdę to co się dzieje z absolwentami - czy mają osiągnięcia w praktyce
          (badania, biznes, technologia, kultura).

A raczej specjalnych nie mają. U nas Ciągle uczy się jak zdać test kompetencji,
          maturę, na studia, kolokwium. Nawet na nauce jazdy uczę ludzi jak zdać egzamin w
          WORD a nie jak praktycznie i bezpiecznie poruszać się po drogach.

Caly ten system wymaga pokolenia emigrantów którzy przywiozą dobre bo pozbawione
          patologii egzaminacyjnej wzory z zagranicy i zaczną je egzekwować od pedagogów.

U nas promuje się takich Urbanów który choduje konie wyścigowe które po krótkiej
          karierze wyścigowca nie nadają się już potem do niczego praktycznego :(
          • Gość: POinformowany [...] IP: *.chello.pl 09.01.07, 23:36
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Bywalec Histerycy do domu IP: *.eranet.pl 10.01.07, 08:16
            Nie rozumiem histeryków którzy pieprzą coś o koniach wyścigowych które sie
            potem do niczego nie nadają. Czy Ty człowieku wiesz, o czym piszesz? Czy masz
            jakieś podstawy do swoich sądów? Czy orientowałeś się w jakiś wiarygodny
            sposób, co robią później absolwenci tej szkoły, czy też tylko krytykujesz na
            zasadzie "mi sie nie udało, innym tez nie może". Abslolwenci podejmują studia w
            większości na najlepszych uczelniach krajowych, część studiuje za granicą.
            Szkoła osiągneła swoją pozycję dopiero kilka lat temu, więc praktycznie wszyscy
            jej absolwenci z czasu świetności jeszcze studiują. Jak więc można mówić, że
            nie sprawdzają sie w praktyce? Śmieszne, żałosne teorie.
            Wyznawany przez większość społeczeństwa kult miernoty jest straszny. Nie
            twierdzę, że system edukacyjny XIII-tki jest idealny, ale z pewnością należy go
            docenić jako wyjście przed miernotę. Wiem co mówię, bo skończyłem tą szkołę
            parę lat temu, zahaczając początkiem edykacji o czas, kiedy był to
            zwykły "ogólniak z problemami" a kończąc ją w momencie, kiedy wyrastała
            na "szkołę z sukcesami". Wtedy część uczniów mogła mieć pretencje (inna sprawa,
            czy w pełni uzasadnione), gdyż przyszli do zwykłej szkoły, a przy maturze
            poprzeczka zawieszona została nienaturalnie wysoko. Ale obecnie sytuacja jest
            dużo bardziej klarowna: każdy uczeń zdając do tej szkoły wie, co go czeka i
            jaki jest jej profil. Każdy wie, że jest to szkoła nastawiona na pracę z
            uczniem zdolnym, pomagająca tym którzy chcą coś osiągnąć w zakresie naukowego
            rozwoju swoich zainteresowań, a nie akceptująca tych którzy zamierzają po
            prostu dotrwać do matury. Jest cała masa innych szkół i każdy ma prawo wybrac
            inaczej. W tym kontekście rozpatrując sprawę, istnienie takiej szkoły jest
            bardzo pozytywne. Co znamienne, zdecydowana większość uczniów którzy się tam
            uczą jest bardzo dumna z tego że się tam uczy i bardzo zadowolona. Umożliwia to
            własnie specjalizację i osiągnięcie wyżyn możliwości. Kosztem innych
            przedmiotów? Być moze. Dlaczego ma nie istnieć szkoła, która poluzowuje z
            innych przedmiotów, jeśli masz wybitne osiągnięcia z innego. Czy lepiej słabo
            ze wszystkiego, czy dobrze z jednego? Moim zdaniem to drugie. W końcu i tak
            każdy musi zdać państwową maturę, która weryfikuje podstawową wiedzę ogólną.
            Trochę szacunku dla pomysłów i osiągnięć innych ludzi. Nie twierdzę, że to
            szkoła idealna. Nie wdaję się w niuanse oceny stylu pracy i samej osoby
            dyrektora - różni sa ludzie. Na pewno jest do bólu skuteczny, wie czego chce i
            potrafi to zrealizować, a to niezaprzeczalna sama w sobie zaleta. Na pewno jest
            to obecnie szkoła uczciwa, która od poczatku stawia sprawę jasno i za to ją
            cenię.
            • Gość: Mac Re: Historycy do domu IP: *.chello.pl 10.01.07, 23:00
              Rozumiem, że jestes specjalistą od wypracowań.

Niestety nie potrafisz chyba czytać ze zrozumieniem.

Więc tłumaczę jak krowie na rowie: jestem jak największym zwolennikiem szkół
              które są kuźniami sukcesu. Jednak nie sukcesu na abstrakcyjnych olimpiadach
              tylko sukcesu przekładającego się na prawdziwe osiągnięcia naukowe, społeczne
              czy kulturalne.

Tak więc zetrzyj pianę z ust i przeczytaj ze zrozumieniem.
              • dariusz.matecki Re: Historycy do domu 12.01.07, 00:49
                "Abstrakcyjne olimpiady" ? Zapraszam przykładowo do uczestnictwa w "Olimpiadzie
                Wiedzy o Polsce i Świecie Współczesnym" czy w "Olimpiadzie Historycznej" -
                dokładnie cały materiał, który jest przerabiany na politologii czy historii na
                studiach musi być przerobiony, aby startować w tych olimpiadach...

Pianę z ust to Ty wylewasz Macu, zapewne jesteś nauczycielem innej szkoły,
                którego zazdrość pożera, gdy tylko słyszy słowa "XIII", "Urban", "Ponownie
                najlepsi".
          • dariusz.matecki Re: Trzynastka deklasuje rywali 12.01.07, 00:43
            No przytocz losy kilku absolwentów Trzynastki skoro szanowny Macu jesteś tak
            zorientowany. Większość absolwentów XIII nie studiuje w Szczecinie, więc jak
            możesz o nich słyszeć ? Czy o normalnych ludziach - adwokatach, prawnikach,
            biznesmenach z Lublina czy Torunia piszą w "Głosie Szczecińskim" czy "Kurierze" ?
          • Gość: gimnazjalista Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 19:58
            Co za głupoty opowiadacie! Ja jestem z gimnazjum przy "trzynastce". Tu wcale
            nie jest tak, że my to konie wyścigowe jesteśmy i tyle. Zakłówamy całymi dniami
            i nic poza tym. Ci, którzy nie startują w olimpiadach nie są tępieni. Kadra
            jest b. miła i umie zainteresować przedmiotem. A to, że ja lubię biologię i
            chemię , to znaczy tyle ,że nauczyciele pomagają mi w przygotowaniu do
            konkursów , chodzę na koła. Ale innych przedmiotów nie zawalam! Tylko mam cel.
            Dostać się do klasy biologiczno-chemicznej w XIII LO i tam uczyć się, wygrać
            olimpiadę, być weterynarzem, W-F-istą lub nauczycielem biologii.Pozdro ;-)
    • Gość: Ojciec Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: 212.160.101.* 10.01.07, 08:00
      Ci uczniowie to zwykłe dzieciaki, takie jak każde inne tyle tylko, że w
      przeszłości zostali dopilnowani przez swoich rodziców i nauczycieli. Wpojono
      Im, że wiedza to potęga. Teraz w XIII pracują ze wspaniałymi nauczycielami i
      pedagogami. XIII to jedyna szkoła w której uczniom stawia się wymagania, i
      konsekwentnie kontroluje postępy. Do tej szkoły przychodzą uczniowie, którzy
      mają ukształtowane podejście do nauki - wiedzą czego chcą, co Ich interesuje,
      czemu pragną się poświęcić. Znajdują wsparcie w swoich nauczycielach, i myślę,
      a chciałbym się mylić, że Ich nauczyciele dają z siebie o wiele więcej niż w
      pozostałych szkołach.
      Absolwenci XIII w zdecydowanej większości studiują poza Szczecinem, a obecnie
      coraz częściej zaczynają lokować się w uczelniach zagranicznych. Na studia
      wybierają tylko najlepsze uczelnie, bo tylko tam mogą znaleźć równych sobie.
      I prawdą jest, że nie wracają do Szczecina - bo i do czego - do miasta
      zapomnianego przez Boga i ludzi. Gdzie ostatni prosperujący zakład - ZEDO -
      rząd swoją wspaniałomyśnością przyłączył do BOT'u. Chyba tylko po to by podatki
      przekierować do "Warszawki", a zachodniopomorskie zrównać z ziemią.
      Piszę tak bo moi synowie kończą już tę szkołę. Przez 6 lat poznałem ich
      rówieśników i staram się obiektywnie ich oceniać.
      "Wiedzy wam nikt nie odbierze" tak mówiłem swoim synom i to samo powtórzę
      publicznie. Powiem więcej: " Szczecinianie XIII nikt nam nie odbierze, bądźmy
      dumni, że mamy na swoim terenie Taką szkołę i zróbmy wszystko by pozostałe
      nasze szkoły znalazły się w rankingu - tego Nam nikt nam nie odbierze!".
      Liczę, że z czsaem, kierowani sentymentem, absolwenci XIII, gdzieś z USA,
      Kanady czy Niemiec zainwestują w ten zaorany ugór.
      • Gość: czytelnik Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 08:21
        Ukierowani na nauke... Tylko LO to skrot od liceum ogolnoksztalcace a nie jeden
        przedmiot wpajajace...
        • Gość: nauczyciel z II LO Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 08:41
          Pozdrawiam serdecznie nauczycieli i uczniów z XIII LO. Gratuluę pozycji
          w rankingu. Sama wiem, jaka to ciężka praca z uczniem zdolnym.Wczesniejsze
          wpisy świadczą jedynie o zawiści-tak typowej w naszej rzeczywistości.
          Pozdrawiam
          • Gość: morfeusz Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.chello.pl 10.01.07, 09:00
            Do "Przyjaciół" Szczecina Ja sie ciesze ,że mamy coś pierwszego , a gdyby tak
            Liceum było ostatnie to szczekalibyście z zachwytu psy łańcuchowe.
    • Gość: Late Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 08:58
      Bzdura. Mój syn chodzi do trzynastki, uczestniczy w olimpiadach, a wcale nie ma odpuszczonych innych niż "olimpijskie" przedmiotów. Zestaw na maturę: rozszerzona biologia, rozszerzona fizyka, rozszerzona chemia, rozszerzona matematyka, rozszerzony angielski, podstawowy polski. Nie zauważyłem, żeby się przy tym zapracowywał na śmierć albo zdradzał oznaki ograniczenia umysłowego. Do tego czyta książki, jeździ na nartach, nurkuje, gra na gitarze i jakoś ma czas na to wszystko. Tam jest więcej takiej młodzieży i nie są to żadni geniusze, tylko normalna, zdolna młodzież porządnie uczona.
      Kluczem jest selekcja przy rekrutacji. Tam nie ma dzieciaków słabo lub przeciętnie zdolnych, więc nauczyciele nie muszą tracić na lekcjach czasu na "wyciąganie" słabeuszy. Mogą iść ostro do przodu, bo nikt nie odstaje i nikt się nie nudzi. Wtedy solidna praca ze zdolnymi uczniami daje takie efekty.Jeżeli ktoś jest za słaby, to albo do tej szkoły się nie dostanie, albo szybko odpadnie (co zdarza się rzadko).
      Oczywiście taki system może się podobać lub nie - jedni wolą elitaryzm, inni urawniłowkę - ale jest skuteczny.
      • zona.pijaka Re: Trzynastka deklasuje rywali 10.01.07, 09:10
        Mam nieodparte wrażenie że krytykujący tutaj, to takie mendy, wszy - które
        krytykują wszystkich którzy są mądrzejsi od nich. Miejsce dla tych krytyków
        widzę w IPN - które specjalizuje się w wyszukiwaniu haków na ludzi łaknących
        nauki. Jak chociażby Wielgus - który już ówczas wyrósł ponad ówczesne miernoty.
        Jedyne co mogę zarzucić Urbanowi, to że się w ogóle wdał w jakąkolwiek politykę.
    • Gość: merlin Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 09:00
      To po prostu żałosne: mamy sukces, szkoła jest słynna - a Wy wydziwiacie i
      szukacie dziury w całym. Do tych co tak baardzo chcą się wszystkiego
      ogólnokształcąco uczyć: pewnie jeszcze jesteście w LO.. ale za kilka lat,
      zobaczycie ile z tych szczegółowych informacji pamiętacie.. ile Wam jest
      rzeczywiście potrzebne.. i okaże się, że tak naprawdę potrzebna jest Wam pasja,
      ciekawość swiata.. chęć poszukiwania.. motywacja.. umiejętność odnalezienia
      potrzebnej wiedzy..
      O XIII maja prawo wypowiedzieć się ci, co tam się uczą lub uczyli. A oni nie
      narzekają na swoją szkołę. Wręcz przeciwnie: są z niej dumni i bronią jej. Więc
      ślepi jesteście czy co? Wiecie lepiej?
      Popieram poprzednie wypowiedzi broniące szkoły sensownymi argumentami: każdy
      uczeń i rodzic wie, jaka to szkoła. Nikogo tam z łapanki nie ma. A faktem jest,
      że w związku z tym uczy się tam młodzież która chce się uczyć - tak jak ktoś
      powyżej to bdb opisał. Więc o co Wam chodzi??
      To tak jakby potępiać Małysza że skacze.. bo to niebezpieczne, a Wy nawet na
      nartach nie potraficie jeździć.. nie wspominając o skakaniu..i co gorsza..
      nawet gdybyście chcieli spróbować, to już nie macie szans..
    • Gość: Mała Trzynastka deklasuje rywali IP: 80.72.197.* 10.01.07, 09:05
      Bardzo się cieszę,że Szczecin w takiej wspaniałej postaci zaistniał dla mediów.
      Tyle się pisze o "miernocie" szczecinskich uczelni więc bądżmy dumni z tego
      sukcesu nauczania średniego szczebla a nie szukajmy "dziury".
    • Gość: absolwent Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 15:41
      Skończyłem 13tke po studiach wyjeżdżam stąd niech tu żadzą sobie ludzie z Połczyna
      • Gość: eja Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 15:46
        > żadzą :))))))))))))))))))))))))))))
    • Gość: Fat Fisz Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: 213.155.170.* 10.01.07, 17:53
      Z taką krytyką można było się też spotkać po sukcesie Wolskiego w IOI - krytykowano nawet jego wygląd i wiele osób wpisywało informacje o swoich własnych osiągnięciach dowodząc, że są lepsi. Co z tego, że większość z nich już dawno po 30-stce ;)
      Ja jestem w I klasie w LO XIII, chdziłem do GM 16 i cały czas mam taką samą opinię: ta szkoła jest odpowiednia dla ludzi, którzy wiedzą, co chcą robić w życiu (a nie zakuwają na wszystkie przedmioty uważając, że ukierunkowanie się na jeden lub dwa to leserstwo). A o poziom przez nas prezentowany powinni się martwić tylko ci, którzy z nami przegrywają i dążyć do niego.
      • Gość: Fat Fisz Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: 213.155.170.* 10.01.07, 17:56
        Btw, IOI - Międzynarodowa Olimpiada Informatyczna.
        • Gość: as Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: 62.233.145.* 11.01.07, 09:37
          mam córkę w LO V i gratuluję XIII-e takiego sukcesu i życzę powtórki w
          kolejnych latach niewątpliwie ciągnie ona szczecińską oświatę w górę > Dobrym
          posunieciem jest tworzenie gimnazjum z egz. wstępnymi przy renomowanych
          liceach. Aktualnie jest ich tylko 4 ale myślę że Pani Masojśc będzie sprzyjać
          temu zjawisku bo to szansa dla ludzi którzy chcą się uczyć.
          • Gość: pik Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 23:35
            Ten ranking nadmiernie preferuje małe szkoły. Gdyby V LO z Krakowa miało tylu
            uczniów ilu jest w szczecińskiej "XIII" , byłoby na pierwszym miejscu. Ale jest
            szkołą dużą i przy tych kryteriach nie ma szans.
            Sukces Trzynastki jest niewątpliwy, bo tylko w krakowskim V LO jest więcej
            laureatów i finalistów olimpiad.
            Lecz generalnie wartość rankingu jest dyskusyjna. Jak można jednakowo traktować
            laureata olimpiady np. matematycznej z laureatem olimpiady języka białoruskiego
            czy olimpiady teologii katolickiej?
            • Gość: Uczeń"konkurencji" Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.bazapartner.pl 14.01.07, 11:29
              To prawda, że nie można traktować wszystkich laureatów tak samo. A poza tym
              olimpiady to nie wszystko! W olimpiadzie liczy się jakieś konkretne informacje,
              które trzeba wykuć na pamięć. I tyle. Dobre liceum, to takie, w którym
              dyrekcja "nie zawraca głowy" uczniom konkursami, aby mieć potem z tego korzyści
              i móc powiedzieć "Patrzcie jaka nasza szkoła jest dobra. A jak nasza szkoła
              jest dobra to to jest nasza (czyli dyrekcji) zasłga!", tylko uczy ich tak, aby
              mieli potem wiedzę. Wiedzę realną i potrzebną.
            • Gość: gimnazjalistka Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 21:14
              Nie zgadzam się. Bo gdyby w V LO było mniej uczniów, to i mniej laureatów.
              Chyba nie odejdą ci słabsi, a zostaną olimpijczycy! Przecież liczy się procent
              olimpijczyków, a V miała by ich mniej jeśli by bylo mniej uczniów.
    • dariusz.matecki Re: Trzynastka deklasuje rywali 12.01.07, 00:34
      Zobaczymy kto się lepiej sprawdzi w późniejszym zawodzie... Osoba od początku
      ukierunkowana czy ktoś kto "wszystkiego po trochu się troszkę pouczy". Dla tych
      drugich - przyjemnej pracy jako ekspedienci, kierowcy czy sekretarki.

Ludzie, którzy przyszli do XIII mają podstawową wiedzę ze wszystkich
      przedmiotów. Świadczą o tym chociażby testy gimnazjalne, które były
      podsumowaniem edukacji podstawowej. Tam nabyliśmy wiedzę, "którą każdy znać
      powinien" i nie widzę sensu męczyć wzorami chemicznymi na całą tablice
      humanistów, ponieważ na nic mi się to nie przyda. Argumenty typu "a co jeśli
      Twoje dziecko się Ciebie o to w przyszłości spyta" - Za tyle lat nie będę już
      tego pamiętał, ponieważ tylko zakuje i zapomnę tą zbędną mi wiedzę, a poza
      tym... nie znam osoby, której rodzice tłumaczą jakąś chemię czy fizykę.

Obecnie w klasie humanistycznej mam w tygodniu 3h historii, 2h wosu i 2h chemii,
      2h biologii, 3h matematyki... to jest chore. I tak decydując się na kierunek
      humanistyczno-społeczny od pierwszej klasy liceum wiem, że matury z chemii,
      fizyki, matematyki, czy biologii zdawać nie będę... to po co mnie tym katują
      ?... Z pewnością jako przyszli prawnicy, historycy, czy politycy będziemy
      wykorzystywać umiejętność rozpisania: "5-etylo-2,2-dimetyloheks-5-en-3on" ...
    • Gość: takasobieja Trzynastka deklasuje rywali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 22:39
      chodzę do konkurencyjnego powiedziałabym liceum nr 2 w Szczecinie... nie jestem
      jakimś leserem tudzież osobą uczącą się wszystkiego, bo "tak wypada"... Sukcesy
      w swojej dziedzinie nauki jakieś tam też odnoszę i wiem jedno - nie wytrzymałbym
      ani chwili w trzynastce, wg mnie atmosfera tej szkoły jest zabójcza, ta presja
      to nie dla mnie - a tu, robię to, co lubię, z sukcesami, też skupiam się na tym,
      co mi odpowiada, ale nie popadam w jakąś manię wygrywania i bycia najlepszym. I
      chyba nie o to w życiu chodzi...
    • Gość: Drugi student Trzynastka deklasuje rywali IP: *.chello.pl 16.01.07, 22:56
      Trzynastke znam dosc dobrze (nie uczylem sie tam, ale mam sporo znajomych i
      mialem praktyki w ich gimnazjum) i z jednej strony potweirdzam, a z drugiej nie
      opinie Studenta.
      Owszem, to prawda, ze olimpiczykow inni przedmiotowcy nie mecza, ale gdyby
      zrobic rankinkg na podstawie wynikow z matury (a przy nowej maturze to powinien
      byc wg mnie wyznacznik jakosci szkoly), XIII tez by byla wysoko. Moze nie na
      pierwszym, ale w czolowce na pewno.
      • Gość: specjalista Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.devs.futuro.pl 16.01.07, 23:24
        do wszystkich burakow co burczom na tym forum\

specjalisci sa teraz w cenie i wlasnie to sie liczy po kiego grzyba ludzi uczyc
        jakis glupot co ich nie interesuje tak wlasnie powinno byc konkretny target i
        koniec - totalne poswiecenie dla tego co sie lubi \

wtedy powstana naprawde specjalisci ktorzy beda cenieni rowniez poza polska

i wy wszystkie buraczki cos sie tu wypowiadacie nie macie najmniejszej racje ze
        to jest zle

ciemniaki
        • Gość: JA :)(: IP: *.globalconnect.pl 18.01.07, 17:13
          Zgadzam się z przedmówcami, którzy bronią LO 13 :) Znam osobiście wielu uczniów
          z tej szkoły i nie zauważyłem żeby byli "inni". Młodzież chodzącą do szkół o
          wyższym poziomie kształcenia ma z regóły więcej czasu na rozwój pozalekcyjny.
          Uczęszczam do LO 2 (tzw. "Pobożniak"), gdzie nacisk jest kładziony na rozwój
          zainteresowań podopiecznych, pracę z każdym uczniem itp. W szkole działa wiele
          kół zainteresowań, kół wyrównawczych dla "słabszych" uczniów. Szkoła jest bardzo
          przyjażnie nastawiona do każdego ucznia z osobna ;) Z każdym problemem można
          zgłosić się do wykwalifikowanych pedagogów. Podsumowując jestem dumny z "mojej"
          szkoły.

Gratuluję "Trzynastce" sukcesu i życzę kolejnych :)

Pozdrawiam
          • Gość: Człowiek Re: :)(: IP: 213.155.165.* 13.03.07, 15:19
            Zgadzam się całkowicie. Niektórzy na wyrost krytykują XIII LO. Doceńmy to, że w
            naszym mieście znajduje się najlepsze w Polsce Liceum Ogólnokształcące.
            Osiągnięcia uczniów trzynastki są inponujące. Nie można skupiać się wyłącznie na
            krytyce na zasadzie: usłyszałem od kogoś. Jeśli się krytykuje powinno się
            odpowiednio to argumentować, odpowiednio to znaczy nie argumentami wyssanymi z
            palca np. "że po skończeniu szkoły uczniowie nie są przydatni do niczego". Tak
            samo jeśli chodzi o wyżej zasugerowany alkohol. Uczniowie II i III klasy mają po
            osiemnaście lat to nie rozumiem z jakiego powodu nie mogliby sobie wypić piwa w
            weekend. To też są młodzi, inteligentni ludzie!!! Nie wiem czy mam prawo do
            końca zabierać udział w tej dyskusji, ponieważ jestem III-cio gimnazjalistą, ale
            uważam, że powyższa dyskusja jest trochę "na wyrost". Dostrzegajmy plusy i
            starajmy się wspólnie eliminować minusy.

Pozdrawiam
            • Gość: licealistka Re: Trzynastka deklasuje rywali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 14:24
              Nie zamierzam krytykować XIII LO, bo zasłużyło ono na tak wysokie miejsce w
              rankingu. Znam sporo ludzi z tego liceum, wielu cenię. Świadomie wybrali oni tą
              szkołę i ten sposób kształcenia. Jeżeli są świetni z jednego, dwóch przedmiotów,
              to dlaczego nie mają tego wykorzystać? Nie znaczy to przecież, że są
              antytalentami z innych dziedzin. Ich ogromne osiągnięcia są okupione ciężką
              pracą, podobnie zresztą jak olimpijczyków z innych liceów. Mam jedynie nadzieję,
              że uważając się oni za „elitę”, nie będą brali innych ludzi za gorszych. Ja
              uczęszczam do „Pobożniaka”. Jestem bardzo zadowolona z mojego wyboru, uwielbiam
              atmosferę mojej szkoły i ludzi, których tam spotykam. Wielu z nich nie składało
              papierów do „trzynastki” nie dlatego, że by ich nie przyjęto, ale ze względu na
              inny charakter nauki w tym liceum. Ja się cieszę, że są w naszym województwie są
              różnego rodzaju dobre szkoły, dające wybór młodym ludziom i ukazujące im
              wielorakie drogi kształcenia.
            • dariusz.matecki Re: :)(: 05.05.07, 14:39
              "Tak samo jeśli chodzi o wyżej zasugerowany alkohol. Uczniowie II i III klasy
              mają po osiemnaście lat to nie rozumiem z jakiego powodu nie mogliby sobie wypić
              piwa w
              weekend. "

: )) //niech ten uśmieszek będzie komentarzem// : ))

Te ostatnie wypowiedzi ludzi z "Pobożniaka", aż przyjemnie się czyta. Wreszcie
              ktoś na forum obiektywnie spogląda na "Trzynastkę" z punktu widzenia uczniów
              innej szkoły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka