Gość: Piast Kołodziej IP: *.spidercom.pl 24.02.07, 18:50 Dzisiaj: UMKS Łańcut - Piast Szczecin 0:3 (20:25, 15:25, 18:25) Już po kryzysie :) Czy to rządy nowej pani kapitan tak wpływają na grę ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grudi Śmieszne odmiany Piasta IP: *.univ.szczecin.pl 25.02.07, 18:40 "Świetny" felieton. To już kolejna odsłona językowych rozterek redaktora Rabendy. Parę lat temu, gdy powstawało Morze-Bałtyk Szczecin, pan Rabenda kpił z tej nazwy mówiąc, że nowy szyld pod którym wystąpią szczecińscy siatkarze to swoiste masło maślane, a dokładniej mówiąc, zaprezentował błyskotliwe porównanie: nowa nazwa to jak "zupa-rosół". Celny i potrzebny komentarz na pewno zmusił pomysłodawców nazwy do refleksji. Problem z Piastem jest. Ale tylko jeśli na siłę się go szuka. Sam kiedyś użyłem słowa "Piastunki" wzorując się na określeniu używanym w Kurierze Szczecińskim. I też uznałem, że brzmi to sztucznie i nie pasuje do zespołu siatkarskiego. Zostałem więc przy zamiennikach jak: szczecinianki, siatkarki Piasta. Skoro taki mamy w Szczecinie problem językowy, to warto pójść za ciosem i na łamach Gazety Wyborczej rozpocząć ogólnopolską debatę. Bo jak nazwać zawodniczki/zawodników takich zespołów jak BOT Skra Bełchatów, Mostostal-Azoty Kędzierzyn–Koźle, Centrostal Focus Park Bydgoszcz czy Sokół Chorzów ? Skoro, jak czytam, Piastówki się podoba, to myślę, że Stalówki (Stal Mielec) czy Naftówki (Nafta Piła) też się przyjmie. Powoli zbliża się koniec rundy zasadniczej, więc artykuł Pana Rabendy jest jak najbardziej na miejscu. A fazę play-off zanalizuje się w wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicsza Re: Śmieszne odmiany Piasta IP: 212.14.38.* 27.02.07, 10:07 Bardzo dobrze że zmieniono kapitana Piasta. Uważam, że kapitanem zespołu powinna byc miejscowa dziewczyna i taka która ma najwiekszy wpływ na grę zespołu. Uważam, że Kinga ma charyzmę i bardzo dobrze zrobiono, że własnie ona jest kapitanem. Jak pamięcią sięgam to zawsze na nią stawiano gdy chodziło o końcowy wynik meczu. Nie zawsze wychodziło ale trzeba przyznac, że dziewczyna brała na siebie ten ciężar gry, a to nie każdy potrafi. Gratulacje i tylko życzyć powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicsza Re: Śmieszne odmiany Piasta IP: 212.14.38.* 27.02.07, 10:09 Bardzo dobrze, że zniknie z prasy nazwa dziewczyn z Piasta - piaściary. To bardzo niefortunna nazwa. Odpowiedz Link Zgłoś