Dodaj do ulubionych

Kopara mi opadła ... Szok

IP: *.devs.futuro.pl 19.03.07, 17:36
Przed chwilą w programie publicystycznym po Teleekspresie o finansowaniu
hospicjów dla dzieci, pan wiceminister zdrowia obecnego rządu powiedział:
"Niestety, hospicja przyjmują pod opiekę dzieci, które nie zamierzają w
żadnym rozsądnym czasie umrzeć, więc pieniędzy brakuje". Koniec cytatu.
Zapamiętałem, bo wypowiedź powtórzono dwukrotnie. To wszystko tłumaczy: jak
się w tym kraju traktuje jednostki nieproduktywne - nie płacące podatków lecz
kosztujące: emerytów, rencistów, niepełnosprawnych i umierające dzieci. Może
po prostu je usypiać?
Dzieci z hospicjów - gorąca prośba o szybsze umieranie w hospicjach. Inni też
chcą. Same nie jesteście.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Kopara mi opadła ... Szok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 18:08
      Nieprawdopodobne.Wręcz nie chce mi się wierzyć.
      Ale jeśli tak, to ten człowiek od jutra powinien załatwiać sobie prace na
      własną rękę w sektorze prywatnym.
      Najlepiej w Łodzi.
      • andreas.007 Re: Kopara mi opadła ... Szok 19.03.07, 18:12
        wszystko niestety u nas jakos sie dzieje... nie w rozsadnych terminach!
        Ludzie nie umieraja...
        a w pogotowiu opiekunczym w Szczecinie dzieciaków jest bodaj dwa razy wiecej,
        tez bo nie opuszczaja pogotowia w rozsadnych terminach!
        I tłok jest i miejsc nie ma...
        ;(
        • Gość: jajco Re: Kopara mi opadła ... Szok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 18:26
          niemożliwe!!!
          jak nie zobaczę (usłyszę) to nie uwierzę!
          może żeśta się przesłyszeli?
          jak nie, to do gier tych chłopca od ochrony zygoty trza nająć.
          szukać go u ojca dyrektora, któren to osobnik bardziej ceni plemniki (swoje?)
          i jaja
          niż istoty ludzkie.
    • Gość: Sromotnik Bezwstyd Szok? Wszystko pod kontrolą !Zaplanowane w Toruniu IP: 83.168.124.* 19.03.07, 19:04
      Emeryci i renciści też nie chcą umierać!A,powinni!
      Aby ten proces przyspieszyć,łózka szpitalne pójdą w PiS-du!
      Szkoły też się zlikwiduje,bo młodzież katolicka wyjechała na mgliste wyspy protestancko-heretyckie ! Starzy i tak nie rodzą ,więc wymrą jak szpitale im się zamknie.
      Tych 3000 mieszkań też nie trzeba budować! Ze szpitali i szkół mozna będzie zrobić przechowalnie dla stetryczałej części społeczeństwa.
      Autostrady?Niepotrzebne,starym się zbudije trochę ścieżek rowerowych,podjazdy na wózki inwalidzkie i asfaltowe ulice na cmentarze...będzie taniej,a krk zarobi na pogrzebach.
      Hipermarkety w niedziele iświęta zatrzasnie się.Niech gawiedż siedzi i słucha aniołów pańskich ,nieszporów i innych gorzkich żali! Nie będą strajkowqć!A i tacę plebanom zasilą!
      Nauczycieli zrzeszonych w ZNP oskubie się z z Domów Nauczyciela,obiektów CDN,ośrodków wczasowych itp. i przybędzie tym samym lokali dla braci Alberta,sióstr Kapucynek i domów rekolekcyjnych dla kadry rodem z PiS-du.
      Zdziwieni?
      Wszak pół Krakowa już tak rozparcelowano,Frombork/odbudowywany przrz ZHP/w całości należy do krk,Toruń- O1 To wielka tajemnica "wiary"!
      Szok?
      Jaki szok!?
      Normalna IV rydzykowa!
      • andreas.007 Re: Szok? Wszystko pod kontrolą !Zaplanowane w To 19.03.07, 19:10
        ot nastepuje przewłaszczenie z rak dawnej post pezetpeerowskich
        w rece nowo rzadzacych... czy to pis czy to peo...
        Po wojnie mojej rodzinie zabrano i cementownie i kamienice....
        jakos wiec tak w Posce ludzie przywykli do przewłaszczeń!
        Mało zreszta ich nie wsadzono jako kułaków!

Tak wiec dla niektórych to nowinka,
        a dla innych nic nowego...
        • Gość: Czyjaśnię? Re: Szok? Wszystko pod kontrolą !Zaplanowane w To IP: *.devs.futuro.pl 19.03.07, 19:52
          Nie odwracajcie tematu od umierających dzieci.A zwłaszcza tych umierających
          zbyt wolno. NIE SPŁYCAJCIE TEGO: "AAAA PRZECIEŻ WSZYSTKO JEST DO BANI" Czego
          chcieć od meneli, zabójców-skinów i snajperów, skoro nawet minister zdrowia ma
          życie i cierpienie (dzieci!) w dupie. Bo umierają za wolno. Pretensje ma. Bo
          gdyby umierały szybciej, nikt by się do niego nie dopieprzył z dziennikarzy. I
          spokój byłby. A i kasy więcej.
          I jeszcze słowo do tych, którzy za chwilę będą się mądrzyć siedząc w domowym
          bezpiecznym ciepełku: był ktoś z Was w hospicjum dla dzieci? Nic prostszego:
          www.zhdd.szczecin.pl/ - łatwo znaleźć na Powstańców. Jesli raz tam
          pójdziesz, nigdy tego nie zapomnisz. I za tydzień nie będziesz wierzył w to co
          widziałeś. Ciężko w ogóle podjąć decyzję, żeby się tam przejść i odwiedzić te
          dzieci. Lepiej nie wiedzieć co się tam dzieje. Niech inni się w to bawią. My
          przecież płacimy podatki.
          • demonsbaby Re: Szok? 19.03.07, 20:49
            Nikt tutaj problemu nie spłyca. Każdy NORMALNY człowiek wali się pięścią w
            środek czoła jak słyszy podobny stek bzdur. I tego człowieka i podobnym im
            pokrojem można tylko obrzucić stekiem niecenzuralnych słów. Mamy rząd "kato-
            psycho-nazistowski" (cytuję kogoś z forum)tu nie można oczekiwac
            normalności ... Ale co nam da wizyta w hospicjum i oglądanie maleństw, które
            ledwo pzryszły na świat musza odejść w mękach. Osobiście zajmuje się
            pokrzywdzonymi zwierzętami (głównie psami) przez człowieka, płaczę nad psią
            dolą, a jako matka - po wizycie w takim miejscu nie dojdę do siebie przez
            następnych parę tygodni. I co mogę zrobić - pójść i napluć w twarz temu
            skur..synowi?? ? To jeszcze mnie prokuratura ścignie za znieważenie ... Pójśc
            podpalić Belweder .. no co?
            Nie wiem jak można być tak bezdusznym ... hmmm ... bezduszni są oprawcy. To
            jest po prostu JEB..ANY KRETYN DO SZEŚCIANU!!!!! Ale społeczeństwo taki rząd
            wybrało - no bo chyba sam się nie wybrał do cholery! Jedyne co można zrobić to
            przy kolejnych wyborach RUSZYĆ DUPY DO URNY i zablokowac możliwość
            obsadyoszołomów w rządzie.
            jak nie wybić dzieci, to oskarzyć wybitnych lekarzy o gwałty i morderstwa.
            K..wa gdzie ja żyję???

Całym sercem jestem z rodzicami tych dzieci, które musza odejść ... a jakiś
            tępy kutafon odbiera im godność na ostatniej drodze.
    • Gość: gość Re: Kopara mi opadła ... Szok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 20:50
      > "Niestety, hospicja przyjmują pod opiekę dzieci, które nie zamierzają w
      > żadnym rozsądnym czasie umrzeć, więc pieniędzy brakuje". Koniec cytatu.

mnie to nie dziwi. Może to i straszna prawda, ale nie miałam nigdy złudzeń co
      do polityków. Oni tak nas traktują i uważają za zło - przypadkowe
      społeczeństwo, które czegoś chce! Chamstwo - jeszcze do tego te bachory, chore -
      nie chore, umierające - nie umierajaące. Polityk mało zajoba nie dostanie -
      obiecali mu posadkę a tu q...wa problemy jakieś. Miała być tylko pensja, a tu
      jakaś durna tv chce coś się pytać! Odczepcie się od polityków .. polityki to
      pany a wy chołoto macie tylko cicho siedzieć ...
      Tak to mniej więcej wygląda - obojętnie kto to gada, lewy czy prawy - tyle samo
      warci.
      • andreas.007 zgoda 19.03.07, 21:07
        i w pełni sie zgadzam z Toba,
        bo doprawdy tu nie ma znaczenia ani opcja polityczna,
        ani nawet wiara wyznawana czy tez tylko wykazywana raczej...

To jakby jest tylko kwestia wygładzenia płatów mózgowych,
        a to naprawde nie zalezy od partyji...
        • albert_c Re: zgoda 19.03.07, 21:24
          przyznam szczerze ze nie wierze ze taka wypwoiedz to prawda, bo to sie
          zwyczajnie w glowie nie miesci

nawet mojej!

przeciez to by bylo zlamanie granic wszystkiego co przyzwoite!
          • andreas.007 Re: zgoda 19.03.07, 21:30
            a ja wierze, moze nie dosłownie pewnie,
            ale wierze, bo to takie urzednicze, suche, statystyczne...

Wyliczono, ze w hospicjum umiera sie... w jakims okreslonym czasie,
            a tu zyja nadprogramowo i robi sie tłok!
            Wierze w taka analize urzednicza!
            Zza biurka i stosu papierków!

A myslisz, ze jak przydzielaja pieniadze, fundusze,
            na jakies cele, to ktos widzi człowieka...?
            Nie, widza tylko cyferki!
            • albert_c Re: zgoda 19.03.07, 21:45
              ale to jest swiat Jozefa K z Procesu

ja tego swiata nie akceptuje i do niego nie naleze
              na szczescie
              • ja_aska Re: zgoda 19.03.07, 22:04
                nie wierzę. do cholery nie wierze.
                • Gość: labatt Re: zgoda IP: *.hsd1.fl.comcast.net 19.03.07, 23:26
                  Zbyt wyrwane to zdanie...Moze gdyby wysluchac calosci - okazaloby sie,ze te
                  okropne slowa sa np. cytatem kogos innego i zostaly uzyte szyderczo....Czy cos
                  w podobnym stylu...
                  Trudno mi uwierzyc,ze gosc podcina galaz ,na ktorej siedzi...
          • xyz-xyz Re: zgoda 21.03.07, 09:33
            przeciez to by bylo zlamanie granic wszystkiego co przyzwoite!

*A czym to się różni od wypowiedzi Ziobry, że Prezes TK powinien się do dymisji
            podać?

*Albo wypowiedź Marak Jurka, że aborcja u zgwałconej kobiety, to dokonanie na
            niej ponownego gwałtu?

Alberciku granice przyzwoitości PiSiory pozostawili miliony kilometrów za sobą.

P.S.
            Ziobro złożył projekt zmian w prawie, które mają wprowadzać prokuratorów do
            składów orzekających w sądach dyscyplinarnych dla sędziów. Nawet
            najspokojniejszym prawnikom kopary poopadały... Ciekawe kiedy prokuratorzy
            zaczną za posłów uchwalać prawa?
            • albert_c Re: zgoda 21.03.07, 21:04
              masz racje, ale wiesz ja sadze ze pisior pisiorowi nie rowny

i zwyczajnie nie wyobrazam sobie jak trzeba byc glupim zeby pwoiedziec takie slowa.

no debilem trzeba byc!
    • Gość: Vlad.H. wyraznie widac jedno IP: 80.53.41.* 19.03.07, 23:26
      obecne trendy sa proste - masowy rozplod bez ogladania sie na konsekwencje - to
      nic ze beda umierac, ze nie beda miec wyksztalcenia - suki do rodzenia, to wasz
      patriotyczny obowiazek...
    • Gość: zjadliwy te zdrowe też przeszkadzają - szkolić je trzeba... IP: *.chello.pl 19.03.07, 23:46
      a przecież w szkołach, po ich likwidacji,
      takie fajne butiki będzie można zrobić i paniusie będą miały gdzie się
      pińdrzyć,
      albo biura się zrobi, aby panowie mecenasi, jak np. Krzystek, mogli HOŁOTĘ
      przyjmować,
      albo zrobi się restauracje dla niemieckich emerytów, aby se kammeraden
      essenmachen w swoich starych murach,
      albo się zrobi burdel dla młodych jurnych Niemców, Ruskich i Wietnamców aby se
      popieprzyć mieli gdzie w stylowych stylach,
      albo się jakichś księżulków zamontuje i też będzie wesoło! :)))

a smarkacze?

PO CH.. SIĘ RODZILI?
      OBIECYWAŁ IM KTO CO???

no to - SPIEPRZAĆ HOŁOTO !!!!!!!!!
      • Gość: H Re: te zdrowe też przeszkadzają - szkolić je trze IP: *.it-g.pl 20.03.07, 00:42
        Drodzy Państwo.
        Jesteście wszyscy oburzeni gdyż słowa polityka kłócą się z waszm wyobrażeniem
        zadań i celów działania hospicjów. I mielibyscie rację gdyby rzeczywistość
        wyglądała tak, jak Wy to sobie wyobrażacie.
        Ale jest inaczej. W Szczecinie działa hospicjum dziecięce które deklaruje że
        jego zadaniem jest opiekowanie się nieuleczalnie chorymi dziećmi w domu gdzie
        aktualnie przebywają. I - jak sobie wyobrażacie - na czym taka opieka polega? Ja
        wiem to z praktyki ( dorosły szwagier pod opieką hospicjum dla dorosłych). Otóż
        opieka ta polega wizycie raz na tydzień lekarza i zwykle oddzielnie
        pielęgniarki. Osoby te nie zajmują się leczeniem ani pielęgnacją a ich
        doświadczenie w tym zakresie nie jest specjalnie wysokie a podczas wizyty
        zajmują się głównie wypełnienie własnej dokumentacji. Od leczenia są inne
        jednostki służby zdrowia a codzienną pielęgnację i tak jest zmuszona zapewnić
        najbliższa rodzina.
        Zaletą hospicjum jest możliwość wypożyczenia do czasu załatwienia formalności w
        NFZ materaca, wózka, chodzika ale już nie specjalnego łóżka (bo nie ma),
        wypisanie recepty na narkotyki.
        Z naszych doświadczeń widzimy że wizyty te nic nie wnosiły a były jedynie
        przyczyną dodatkowych problemów (konieczność planowania dnia w oczekiwaniu na
        wizytę, dodatkowe zmiany pościeli) i na naszą prośbę zostały znacznie ograniczone.
        Pamiętajmy, że jednocześnie ci sami pacjenci są pod opieką swojego lekarza i
        pielęgniarki rodzinnej A proces leczenia prowadzą wyspecjalizowane oddziały
        szpitalne.
        Domowe hospicjum dla dzieci w Szczecinie jak samo deklaruje ma pod swoją opieką
        32 pacjentów z których tylko część jest chora na nowotwory (w chwili powstania
        obserwowało się silną akcję marketingową oby objąć opieką hospicjum jak
        największą liczbę dzieci niekoniecznie takiej opieki wymagających).
        Tymi 32 pacjentami zajmuje się - jak wynika z ich strony internetowej 28 osób
        mających pomieszczenia i sprzęt jakich nie posiada przychodnia rodzinna dla 15
        000 pacjentów...
        Stąd potępianie bez zastanowienia dysponentów publicznych pieniędzy tylko za to
        że mają jakieś wątpliwości nie zawsze jest na miejscu..
        • Gość: dąs Re: te zdrowe też przeszkadzają - szkolić je trze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 09:00
          Do H: czyli, że wypowiedź ministra jest OK, i rzeczywiście dzieci za wolno
          umierają, czy tak?
        • demonsbaby Do H ... 20.03.07, 09:06
          Jestem w stanie zrozumiec TWOJE oburzenie nt opieki nad człowiekiem
          umierającym. Owszem każdy kto nie ma kontaktu z taką instytucją - ma o niej
          inne wyobrażenie.
          Natomiast dla mnie NIE JEST ŻADNYM KRYTERIUM przydzielania pieniędzy
          publicznych na cel jakim jest pomoc w umieraniu najmłodszych - fakt, iż te
          statystycznie nie chcą szybciej umierać. W PALE SIĘ NIE MIEŚCI! I pieprzy takie
          bzdury gość - pzredstawiciel katolicko - psychopatyczno - nacjonalistycznego
          rządu ???? To podobnie jak Wierzejski: RODZIĆ WSZYSTKIE BABY - ZDROWE ALBO
          CHORE DZIECI Z GWAŁTU ALBO Z PRZYJEMNOŚCI A JAK PORÓD ZAGRAŻA ŻYCIU TO ZDECHNĄĆ
          NA FOTELIKU, ale oprawców i morderców KARAĆ ŚMIERCIĄ! BO TAK OTO WIERZEJSKI I
          JEGO LIGA POSRANYCH RODZIN DZIAŁA W "IMIENIU BOGA" BO ONI WIEDZĄ "CO BÓG
          CHCE"!!!
          Nie moge - po prostu rzygać się chce, a człowiek jest bezsilny!!!
    • kakq Re: Kopara mi opadła ... Szok 20.03.07, 09:08
      nie wierze
      a mówia tyle o godnym życiu....
      • Gość: placek j Re: Kopara mi opadła ... Szok IP: *.szczecin.mm.pl 20.03.07, 13:10
        Kopara to nic mi co innego opadło
        • Gość: stafaj Re: Kopara mi opadła ... Szok IP: *.bazapartner.pl 20.03.07, 13:52
          nie wierze ze tak powiedzial!
        • Gość: iwona Re: Kopara mi opadła ... Szok IP: 80.72.197.* 20.03.07, 14:00
          H napisał:
          " Otóż opieka ta polega wizycie raz na tydzień lekarza i zwykle oddzielnie
          pielęgniarki. Osoby te nie zajmują się leczeniem ani pielęgnacją a ich
          doświadczenie w tym zakresie nie jest specjalnie wysokie a podczas wizyty
          zajmują się głównie wypełnienie własnej dokumentacji. Od leczenia są inne
          jednostki służby zdrowia a codzienną pielęgnację i tak jest zmuszona zapewnić
          najbliższa rodzina ".
          Niestety kłamiesz i to nie po raz pierwszy na tym forum. Jeżeli rzeczywiście
          miałbys pod opieką chorą osobę i korzystał z pomocy szczecińskiego hospicjum,
          jak twierdzisz, to nie pisałbyś takich bzdur. Lekarze i pielęgniarki z
          hospicjum nie zajmują się wypełnianiem dokumentacji tylko wykonują te
          czynności, kt. powinny wykonywać " inne jednostki służby zdrowia ", a kt. nie
          wykonują, bo w naszym kraju praktyka jest taka, że w od momentu wypisania
          nieuleczalnie chorego do domu nikt ze służby zdrowia ani łącznie z psem z
          kulawą nogą taką osobą się nie zajmuje. Opieka innych jednostek służby zdrowia
          czy pomocy społecznej to jedna wielka FIKCJA !!!!!!!!!!!!! z kt. nikt nie
          zdaje sobie sprawy dopóki taka sytuacja go nie dotknie. Więc proszę, nie
          szkaluj ludzi, którzy tą lukę wypełniają. Wiesz z NFZ, w kt. jak podejrzewam
          siedzisz czy min. zdrowia do zwykłego pacjenta daleko, och bardzo daleko,
          usmiałam się gorzko, gdy pan Religa oburzył się na proszącego o eutanazję, bo
          twierdził, że przecież tacy pacjenci mają zapewnioną wszechstronną opiekę. Brak
          słów.
          • demonsbaby Re: Kopara mi opadła ... Szok 20.03.07, 14:11
            Nie mam kontaktu z takimi instytucjami i jakie by zdania podzielone na temat
            opieki w takich instytucjach nie były to i tak słówa tego debila - v-cemin. są
            szokujące.
          • Gość: H Re: Kopara mi opadła ... Szok IP: *.it-g.pl 20.03.07, 20:45
            Ja po prostu opisałem swoje doświadczenia.
            Chory leżący w domu wymaga opieki przez 24 godziny na dobę i żadna dochodząca
            pomoc nie jest w stanie tego zapewnić. Być może inaczej jest z chorymi leżącymi
            w hospicjum.
            W moim przypadku chory wymagał pomocy rehabilitanta. Rehabilitant z hospicjum
            pojawił się raz, przeprowadził godzinną rehabilitację, podał ile bierze
            prywatnie i więcej się nie pojawił. Przychodziła prywatna rehabilitantka biorąca
            połowę stawki proponowanej przez rehabilitanta hospicjum..
            Opieka hospicyjna stała się takim samym źródłem działalności gospodarczej jak i
            inne rodzaje działalności. Stąd jak brakuje umierających do dopełnienia
            kontraktu to dobiera się ze zdrowszych (a ci nie mają ochoty umierać)...Tylko
            czy ci drudzy rzeczywiście takiej opieki wymagają?....
            Piszesz "tylko wykonują te czynności, kt. powinny wykonywać "
            Ja nie znam jakie czynności wchodzą w zakres ich działalności ale wiem, że mają
            niewielką wiedzę na temat odleżyn, trudności sprawia im wymiana cewnika o
            mężczyzny, nie znają rodzajów cewników (wewnętrzny- zewnętrzny).
            Masz rację mówiąc, "w od momentu wypisania nieuleczalnie chorego do domu nikt ze
            służby zdrowia ani łącznie z psem z kulawą nogą taką osobą się nie zajmuje.
            Opieka innych jednostek służby zdrowia czy pomocy społecznej to jedna wielka FIKCJA"
            Jest to szczera prawda. Ale z moich doświadczeń wynika że i hospicjum wpisuje
            się w tą opinię...
            Po prostu zwykle rodzina pozostaje sama z tym problemem a gdy kończy się ich
            wytrzymałość psychiczna to wtedy stara się przekazać chorego do hospicjum
            stacjonarnego lub do innego szpitala.....
            Po prostu żadna pomoc (nawet najlepsza) ale na godziny niewiele jest w stanie
            cokolwiek zmienić.
            • andreas.007 Re: Kopara mi opadła ... Szok 20.03.07, 20:58
              bo to jest TYLKO pomoc...
              to nie jest zastapienie, wyreczenie - tylko pomoc!
              Jak dajesz biednemu 10 zł to mu pomagasz,
              ale przeciez nie znika jego problem!

W mojej rodzinie dwie córki opiekowały sie
              przez kilkadziesiat lat swoja leżaca w łózku matka - żyła bodaj 80 lat!
              To była siostra mojej babci...
              Poswieciły jej swoje życie!

Nikt nie zdejmie z nas odpowiedzialnosci czy moze raczej
              nic nie zastapi miłosci ani poswiecenia - zadne hospicjum!
              Nikt nie stworzy lepszych warunków za jakies pieniadze z NFZ...

To jest tylko pomoc, moze wskazówki...

Biznes powiadasz, tak masz racje umieranie, to tez jest biznes!
              • Gość: H Re: Kopara mi opadła ... Szok IP: *.it-g.pl 20.03.07, 21:47
                Widzę że podobnie myślimy.
                Tak ochrona zdrowia to także biznes. I jak to w biznesie zdarzają się tam także
                nadużycia. I wiceminister pewnie o tym mówił (sam nie słyszałem). Stąd te wyrazy
                oburzenia nie zawsze są uzasadnione.
                A nadużycia są tym łatwiejsze że zawsze można wywołać popyt (przyjdź pan na
                kontrol za miesiąc..)
                Obserwowałem proces naboru "chętnych" do hospicjum dziecięcego. Tam łapano
                wszystko co się nawinęło... I minister pewnie to właśnie miał na myśli...
    • al_magra Szok 20.03.07, 14:15
      Brak mi słów na wypowiedź.

Swoja drogą zamierzam przekazać 1% własnie dla hospicjum, dlatego mam pytanie
      czy poniższy adres jest aktualny wg Waszej wiedzy?
      www.zhdd.szczecin.pl/Aktualnosci.html
      • Gość: Warszewianiak Oglądałam to i tez to słyszałam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 14:19
        W programie ok. 17.30 na TVP1 było własnie o hospicjach i oceniono tę wypowiedź
        jako skandaliczną i właśnie dlatego powtórzoną ją dwukrotnie.
        • blueyes Re: Oglądałam to i tez to słyszałam. 20.03.07, 21:12
          Takze slyszalam te wypowiedz na wlasne uszy. Moja siostrzenica byla pod opieka
          Warszawskiego Hospicjum dla Dzieci przez pol roku. W przeciwienstwie do
          niektorych wypowiedzi na tym forum, jestem pelna podziwu i wdziecznosci dla
          ludzi pracujacych akurat w tym Hospicjum. Dzieki nim latwiej bylo nam
          przechodzic przez chorobe i smierc Ani. Ania byla w domu, z rodzina
          jednoczesnie miala opieke, fachowa opieke, ktorej nigdy bysmy Jej sami nie
          zapewnili. Jej pielegniarka byla z Ania i z nami w chwili smierci. Dzieki temu
          ten moment nie byl taki przerazajacy. Opiekowali sie nie tylko Ania, ale cala
          Jej rodzina - psychologicznie, medycznie, materialnie... Opiekuja sie nadal.
          Rodzice korzystaja z pomocy grupy wsparcia, a brat ma mozliwosc spotkqan z
          rodzenstwem dzieci, ktore odeszly. Nie da sie przecenic tej pomocy. Ania byla
          dzieckiem nowotoworowym. Ale nie rozumiem tych urzednikow, ktorzy odbieraja
          szanse na taka pomoc dzieciom, ktore choruja na inne nieuleczalne choroby. To
          zdanie pana wiceministra nie bylo wyrwane z kontekstu. On tak po prostu
          powiedzial. I juz nie powinen byc urzednikiem panstwowym. A jest. Nadal jest.
    • blueyes Re: Kopara mi opadła ... Szok 20.03.07, 21:35
      i jeszcze.. moze napiszmy do pana ministra co o tym myslimy?
      kancelaria@mz.gov.pl
      • gofer73 Re: Kopara mi opadła ... Szok 21.03.07, 08:34
        Blueyes - mam zamiar napisac list do Min. Religi, tylko, ze nie znam nazwiska
        tego imbecyla z ministerstwa zdrowia (wieść o programie przekazały mi osoby
        trzecie).
        Nasze dziecko, żyje dzięki Hospicjum (i zdaniem Pana wiceministra niestety za
        długo bo nie jest pacjentem onkologicznym). Gdyby nie ono, bylibysmy właściwie
        zostawieni sami sobie, bez opieki i sprzętu (który w naszym wypadku jest
        niezbędny - syn oddycha dzięki respiratorowi) bo naszą służbę zdrowia niewiele
        obchodzi nieuleczalnie chore dziecko (słyszałam mnóstwo rad od naszych Super
        doktorów aby syna oddać gdzieś do szpitala niech sobie umiera a sama mialabym
        zając się produkcją następnego zdrowego (być może) potomka. To dzięki lekarzom
        i pielegniarkom z hospicjum egzystujemy. Mamy również rehabilitanta. Nikt nigdy
        nie chciał od nas żadnych pieniędzy, a nasze Dziecko na swoje urodziny i każde
        święta dostaje kartkę z życzeniami od pracowników Hospicjum.
        Gdyby ktoś pamiętał to nazwisko i mógłby je podac - nawet tu na forum to
        zabiorę się za pisanie listu
        • blueyes Re: Kopara mi opadła ... Szok 22.03.07, 20:55
          Bolesław Piecha - sekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia. Pewnie nic nie
          dadza listy, pewnie tych panow nic nie wzruszy. Ale mi ulzylo jak napisalam.
          Tyle mojego :)
    • Gość: zmęczony na 10 lat pracy w hospicjum IP: *.sysnet.pl 21.03.07, 15:32
      Ja bym tego socjopatę skazał na 10 lat prac publicznych w hospicjum. Tylko nie przy dzieciach, bo jeszcze by przygłupowi przyszło na myśl skracać okres ich pobytu tam a najlepiej przy sraczach i w kotłowni. Co za debil!!!
    • grogreg No coz. PiS jako partia katolicka jest przeciwna. 21.03.07, 15:37
      ... eutanazji. No chyba, ze chodzi o mamone.
      • Gość: iwona do gofer73 IP: 80.72.197.* 22.03.07, 09:53
        pisałam rozpaczliwe listy począwszy od Balickiego kończąc na Relidze, bez
        odpowiedzi oczywiście, nic, po prostu nic ich chory człowiek nie obchodzi,
        pozdrawiam i życzę wytrwałości
        • gofer73 przeprosił? 23.03.07, 13:35
          Czy można to interpretowac jako przeprosiny?
          www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=36811
          • Gość: llka Re: przeprosił? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 13:55
            Nie wierzę! Są jakieś granice. Jaki dureń przekroczyłby je w takim stylu?!
            • esqual Re: przeprosił? 23.03.07, 16:00
              "Nie wierzę! Są jakieś granice. Jaki dureń przekroczyłby je w takim stylu?!"

..przekroczyl je lekarz wiceminister zdrowia Boleslaw Piech..
    • Gość: essa Re: Kopara mi opadła ... Szok IP: *.globalconnect.pl 23.03.07, 18:29
      Też wolałabym nie wierzyć, ale niestety to prawda. W dodatku nikt nawet się nie
      zająknął o dymisji tego bezmózga. Ochrona życia od poczęcia do naturalnej
      śmierci ....Kto ich wybrał??? I jak długo to jeszcze może trwać???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka