Gość: życzliwy IP: *.Red-88-14-254.dynamicIP.rima-tde.net 16.12.07, 22:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
absztyfikant Powstaje ośrodek walki z szatanem 16.12.07, 22:02 "GW" zaczyna przypominac gazetke parafialna. Obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 16.12.07, 23:13 ze gazeta wyborcza o tym napisała to przecież nie oznacza że to ona zakłada ten ośrodek i nawet że popiera sens tego pomysłu ,raczej traktuje to jako swoiste zjawisko w naszej rzeczywistosci . Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 16.12.07, 23:25 Nie o to chodzi. Juz od dawna szczecinska "GW" bezrefleksyjnie drukuje tego typu teksty. Nie ma w tym oczywiscie nic zlego, ale pasuje to bardziej do "Kosciola nad Odra i Baltykiem" (czy ten periodyk kurii istnieje jeszcze?) niz do powaznej liberalnej gazety... :P Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 16.12.07, 23:35 dodatki lokalne mają to do siebie ze sa raczej bezrefleksyjne a bardziej informacyjne .ten osrodek powstał pod szczecinem a nie rzeszowem ,może zresztą pod rzeszowem też powstał ale to nie ciekawa informacja dla szczecińskiego dodatku . Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadzmercedes Bardzo potrzebny jest ten ośrodek 17.12.07, 07:54 Taki ośrodek jest nam bardzo potrzebny, było już parę udokumentowanych opętań m.in. radny Koziołek ze Stargardu i nasz Prezio, przyda mu się kontrolne odczynienie od czasu do czasu. Marian miał tylko chimerę tułaczkę a ile szkód narobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nestor To wcale nie jest śmieszne !!! IP: 212.87.235.* 17.12.07, 09:11 Puste gadki o "ciemnogrodzie, średniowieczu, obciachu" itp. czy inne kpiny mogą mówić tylko ci, którzy nie maja pojęcia o co chodzi. Być może swój ogląd rzeczywistości biorą wyłącznie z hollywoodzkich superprodukcji, lub znikąd, bo są np. zbyt młodzi. Opętanie, wymagające egzorcyzmów, nie zdarza się może zbyt często, ale jest to ogromny problem, za którym stoją ludzkie cierpienia. Widziałem w swoim życiu kilkoro ludzi opętanych - tego nie da się zapomnieć. Spotkałem też takich, którzy dostąpili uwolnienia. Typowe kanały, przez które zło może zawładnąć człowiekiem, to wróżbiarstwo, radiestezja, wywoływanie duchów (spirytyzm) czy tzw. bioenergoterapia (w większości jest zwykłym oszustwem, ale czasem stoją za tym złe moce). Nie lekceważcie tego - los ludzi opętanych przez szatana jest przerażający. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Osoby skrzywdzone przez kościół katolicki!!! IP: *.asystent.ds.polsl.pl 17.12.07, 09:27 Takie osoby mają awersję do kościoła i Boga. Często nie zdają sobie sprawy z rzeczywistej przyczyny swoich problemów, bo przecież ojciec- nadgorliwy katolik tyranizuje swą rodzinę z miłości i dla dobra tej rodziny. KK traci wiarygodność, bo przestał się zajmować rzeczywistymi problemami ludzi i kłamie o Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet ciekawe ile kasuja za takie egsorcyzmy, moze to IP: *.echostar.pl 17.12.07, 10:33 jest dobry pomysl na biznes ? mysle, ze w ich odprawianiu nie byl bym gorszy od takiego ksiadza(jesli chodzi o skutki). Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadzmercedes a co z opętanymi przez Boga 17.12.07, 10:38 Wszak Ci są najgorsi i ich jest najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Re: a co z opętanymi przez Boga 17.12.07, 11:06 Najorsi sa ldzie glupi, ktorzy uwazaja sie za wyrocznie - podpowiadam: to moze chodzic o ciebie.. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadzmercedes Re: a co z opętanymi przez Boga 17.12.07, 11:12 w tym wszystkim zdecydowanie za dużo harego potera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Wilk. Opętanie jest oficjalną jednostką chorobową w psy IP: 195.177.83.* 17.12.07, 12:21 w psychiatrii. W większości psychiatryków ksiądz egzorcysta to stały gość. W niektórych jest nawet rezydentem. Ale ponieważ poprawna politycznie medycyna powinna byc za wszelka cenę ateistyczna, nie mówi się o tym oficjalnie. Takie lekarskie tabu. Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: Opętanie jest oficjalną jednostką chorobową w 17.12.07, 13:53 Zgadza się. "Trojan" nawet wykłada na szczecinskiej Akedemii medycznej. Ciekawe,ze ci ,ktorzy zawsze krzycza w takich wypadkach o ciemnogrodzie sami sa w tych tematach ciemni. I własnie oni zupłenie naiwni i nieswiadomi sa potem klientami takich Trojanów... O ile wiem to egzorcyzmy odprawa się za darmo, choc pewnie dłuzszy pobyt w takim osrodku bedzie kosztował,przeciez pieniadze na utrzymanie człowieka nie wyrastaja z ziemi. Pozdrowienia i zyczenia powodzenia dla ks. Trojanowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadzmercedes Re: Opętanie jest oficjalną jednostką chorobową w 17.12.07, 20:02 Zamiast walczyć z nami powinniście objąć nas ochroną. Ja i mój drogi Lucyfer mniej psocimy od waszego boga. Jak zabraknie Lucyfera to dopiero będzie burdel. Opozycja musi być! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shithead Re: a co z opętanymi przez Boga IP: *.ppp.tiscali.fr 17.12.07, 11:14 Nie ma jak good news dla idiotow. Akiedy beda palili natosach za czary? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnostyk Re: a co z opętanymi przez Boga IP: *.chello.pl 18.12.07, 12:39 niestyty tych sie nie da zadnym egzorcyzmem uleczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: ciekawe ile kasuja za takie egsorcyzmy, moze IP: *.globalconnect.pl 17.12.07, 17:25 o ile wiem, a zdaje sie wiecej od ciebie, za pomoc w uwalnianiu od zlych demonow nie bierze sie pieniedzy. Zdarzaja sie oczywiscie swieccy zajmujacy sie trgo typu "biznesem", ale nie jest to ani popierane rpzez Kościoł, ani skuteczne. ot, zwykłe oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyyyy Re: ciekawe ile kasuja za takie egsorcyzmy, moze IP: 194.181.134.* 05.09.09, 11:41 Ludzie, napisane jest w Biblii jak to Jezusa każe apostołom wypędzać złe duchy nie biorąc za to ani grosza, egzorcyzmy są darmowe Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Oooo, tylko tego nam trzeba w Ciecinie! 05.09.09, 11:45 Materialne podstawy utrzymania zapewnia nam prężna gospodarka miejska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pot Re: ciekawe ile kasuja za takie egsorcyzmy, moze IP: *.globalconnect.pl 04.12.09, 09:40 dobry marketing (moze gazeta za darmo zrobi), troche kasy na rozkrecenie i biznes jak sie patrzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: To wcale nie jest śmieszne !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 09:29 widać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanek Re: To wcale nie jest śmieszne !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 09:32 "Dopóki ludzie będą słuchać bajki o Marysi i Jezusie, doputy my księża, żyć będziemy w luksusie". Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Predylekcja do myslenia magicznego 17.12.07, 11:09 Nawet 60 komunizmu i jego swieckiej szkoly nie wyplenilo sklonnosci do zachowan nieracjonalnych i wiare w magie.. Choc w zasadzie to sie nie dziwie; komunizm tez byl przeciez zabobonem... wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4768148.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bauc Re: To wcale nie jest śmieszne !!! IP: 141.228.106.* 17.12.07, 09:52 To pierwszy madry komentarz , ktory przeczytalem. Rzeczywistosc jest taka, ze powraca sie do Kosciola dopiero wtedy, jak przypali. Slyszalem kilka lat temu o mlodym mezczyznie, ktory przebywal dlugi czas w szpitalu psychiatrycznym. Jego przypadek jednak byl tak nietypowy, ze lekarze zastanawiali sie co naprawde mu jest. Ktos z personelu, powiadomil Ksiedza, wezwano egzorcyste i okazalo sie, ze tak naprawde to nie choroba psychiczna a opetanie. Dzieki temu, prawdopodobnie uratowano mu zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mka Re: To wcale nie jest śmieszne !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 10:19 > Nie lekceważcie tego - los ludzi opętanych przez szatana jest > przerażający. Pewnie tak. Ale nie skuteczniejszy psychiatra od egzorcysty? Zresztą do psychiatry najpierw wysłałbym egzorcystę... Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Re: To wcale nie jest śmieszne !!! 17.12.07, 11:08 Zwroc uwage, ze w teksice napisano, iz egzorcystom pomagaja psychiatrzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kealafioris Re: To wcale nie jest śmieszne !!! IP: *.range81-151.btcentralplus.com 17.12.07, 22:49 ja jestm opętany przez Złego i jakoś wcale mi z tym nie jest ciężko. wprost przeciwnie. mam awersje do wszystkiego co święte, ciągnie mnie grzech, czasami tez mówię niezrozumiałymi językami. W efekcie jestem bogaty wykształcony szczęśliwy nic mi nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuzzy Re: To wcale nie jest śmieszne !!! IP: *.globalconnect.pl 17.12.07, 10:27 Jedyny sztan pętający umysły ludzi to kościół katolicki, pranie mózgu już od najmłodszych lat. Myślcie Ludzie, myślcie, a podstawowym pytaniem waszym niech będzie "DLACZEGO"! Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Re: To wcale nie jest śmieszne !!! 17.12.07, 11:08 Właśnie: dlaczego piszesz takie glupoty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antropolog Re: To wcale nie jest śmieszne !!! IP: 84.203.168.* 17.12.07, 11:05 Gość portalu: nestor napisał(a): > Puste gadki o "ciemnogrodzie, średniowieczu, obciachu" itp. czy inne kpiny mogą > mówić tylko ci, którzy nie maja pojęcia o co chodzi. Być może swój ogląd > rzeczywistości biorą wyłącznie z hollywoodzkich superprodukcji, lub znikąd, bo > są np. zbyt młodzi. > > Opętanie, wymagające egzorcyzmów, nie zdarza się może zbyt często, ale jest to > ogromny problem, za którym stoją ludzkie cierpienia. Widziałem w swoim życiu > kilkoro ludzi opętanych - tego nie da się zapomnieć. Spotkałem też takich, > którzy dostąpili uwolnienia. > > Typowe kanały, przez które zło może zawładnąć człowiekiem, to wróżbiarstwo, > radiestezja, wywoływanie duchów (spirytyzm) czy tzw. bioenergoterapia (w > większości jest zwykłym oszustwem, ale czasem stoją za tym złe moce). Nie > lekceważcie tego - los ludzi opętanych przez szatana jest przerażający. Polecam wszystkim ksiazke niejakiego Torreya "Czarownicy i psychiatrzy". Generalni mowi o tym, ze wspolczesna nauka, w tym medycyna akademicka tez nosi znamiona wiary. I ludziom wyroslym w takiej kulturze na powazne problemy psychiczne moze pomoc psychiatra, poniewaz w ich systemie wartosci cenia okreslone relacje przyczynowo-skutkowe. U ciawusa z buszu psychiatra akademicki nie pomoze, poniewaz w jego swiatopogladzie problemy psychiczne biora sie w zwiazku z wiara w demony oraz ewentualnie kiepskich relacji z nimi. Jemu z kolei psychiatra nie pomoze, poniewaz to, co mu on powie nie ma sie nijak do tego, w co on podswiadomie wierzy, jako podstawe swej "choroby". Osoby opisane w artykule i powyzszym poscie ze wzgledu na swoja wiare realnie potrzebuja egzorcyzmow, niezaleznie od tego, co my o tym myslimy. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: To wcale nie jest śmieszne !!! 17.12.07, 12:01 Antropolog dokjladnie masz racje, a w zasadzie racje ma autor ksiazki... Nie wyobrazam sobie, co by miał mówic jakiemus "opetanemu" psychiatra skoro nie operuja tymi samymi słowami, a przynajmniej nie znacza to samo... Czy ktos jest w stanie wytłumaczyc osobie z buszu działanie internetu i komputera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: To wcale nie jest śmieszne !!! IP: *.acn.waw.pl 18.12.07, 23:01 i to, co piszesz, ma sens. trzeba wierzyc, ze psychoterapeuta pomoze. a to czy jest ksiedzem, czy wrozka lub szamanem to sprawa drugorzedna. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: To wcale nie jest śmieszne !!! 17.12.07, 11:21 >Typowe kanały, przez które zło może zawładnąć człowiekiem, to wróżbiarstwo, >radiestezja, wywoływanie duchów (spirytyzm) czy tzw. bioenergoterapia (w większości jest zwykłym oszustwem, ale czasem stoją za tym złe moce). >Nie lekceważcie tego - los ludzi opętanych przez szatana jest przerażający. Czlowieku, lecz ty sie na nogi. Mamy XXI wiek, a ty tu jak ze sredniowiecza teksty walisz. Nie wiem, czy sie smiac, czy ci wspolczuc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deamon-spreader Re: To wcale nie jest śmieszne !!! IP: *.ppp.tiscali.fr 17.12.07, 11:38 you must be real idiot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnostyk Re: To wcale nie jest śmieszne !!! IP: *.chello.pl 18.12.07, 12:36 buahaha radiestezja :)))) moze jeszcze masturbacja?:) Odpowiedz Link Zgłoś
lyzwinski Niestety, to nie jest smieszne. 18.12.07, 19:10 Ty jestes smieszny. A raczej tragiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szatany hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? IP: 81.144.219.* 17.12.07, 09:32 Osrodek do walki z szatanem hahahahahhaha. Prawie sie poplakalem ze smiechu. Ks Torjanowski na zdjeciu... taki duzy chlop a taki glupi!!! Wez sie jeden z drugim za powazna robote a nie z sztatanme, walczyc. Psychole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mka Re: hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 10:25 > Osrodek do walki z szatanem hahahahahhaha. (...) > Psychole. Od kiedy Sejm Najjaśniejszej Rzeczpospolitej zamówił mszę w intencji rychłego deszczu, już nic mnie nie zadziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? IP: *.tktelekom.pl 17.12.07, 10:35 Psychole...? znam wielu dobrze wykształconych ludzi. Są wśród nich osoby głęboko wierzące. Są to ludzie nie tylko wykształceni i pracowici, ale też wyjątkowo silni, mocno stojący na ziemi, uczciwi, szanowani przez innych, ludzie stabilni i odważni. Można o nich powiedzieć, że prezentują sobą wszystko co w człowieku najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnostyk Re: hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? IP: *.chello.pl 18.12.07, 13:02 twoje argumenty przecza sobie osoby gleboko wiezace nie sa osobami silnymi psychicznie, z prostej przyczyny musza wiezyc w cos co im daje nadzieje, cala otoczka roznych sekt czy religii jak kto woli polega na dwaniu nadzieji i trzymaniu ludu w niewiedzy im ciemniejszy tym ladtwiej utrzymac nad nim wladze i zbierac pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Fajna zagrywka.. 18.12.07, 13:05 Najpierw desant watykanski oglupia i ograbia katolakow a pozniej buduje im domy wariatow.. Platne, oczywizda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racjosarkazm AD 2008? IP: *.ists.pl 17.12.07, 10:53 Nie zmienia to faktu, że chronić się trzeba zarówno przed naturą jak i kulturą. Wychodząc natomiast poza kulturę wchodzi się w inną lub w określoną hybrydę. Nieuniknione jest w naturalnym uwięzieniu pomiędzy narodzinami a śmiercią istnienie kultury wychodzącej tym dwóm punktom naprzeciw. Jeżeli ktoś się więc masturbuje krucyfiksem, wydaje z siebie multum odgłosów i jego duch (tu juz obojętne czy epifenomen materii, czy nie) jest chory, nie przeszkadza mi, że przychodzi do niego ksiądz. Chyba, że psychiatra stanie się teologiem globalnym wieku XXI i lucyfer będzie dla niego ponadkulturowy, jak dla Stockhausena. To tyle, jeśli lubisz XXI-wieczne racjo i drażnią Cię bardziej romantyczne formy. Odpowiedz Link Zgłoś
mat56 Racjosarkazm 17.12.07, 12:35 1. 'Romantyczne' formy mnie draznia z tego prostego powodu ze zginely przez nie tysiace ludzi. Zabawa w 'uleczenie z szatana' juz dawno sie powinna skonczyc i powinnismy wyciagnac z niej nalezyte wnioski. Ok, moze sobie to wystepwoac w owym chrzesijanskim folklorze (w ksiegach), natmiast drazni mnie budowanie na te czesc jakiegokolwiek osrodka w XXIw, w Europie (za pieniadze osob tego swiadomych czy tez nieswiadomych). 2. Nie wiem czy masturbowanie krucyfiskem (rzadkie)(ktore wpsomniales) moznaby w jakikolwiek sposob sklasyfikowac (pod jakim wzgledem... - choroba psychiczna???), dochodzi tutaj wiecej czynnikow? Czestotliwosc, miejsce, czas, czy ten akt jest dokonywany w kosciele, przy pelnych lawkach itd, itd... Ujme to inaczej, masturbacja kucyfiskem w miejscu publicznym nie rozni sie moim zdaniem od masturbacji (bez krucyfiksu) w tym samym miejscu. Nie wplatywalbym w to szatana. Dowodzi to tylko i wylacznie pewnemu skrzywieniu. Uwazam rowniez ze zaden ksiadz nie jest w stanie takowej osoby wyleczyc. 3. Uwazasz ze zastepuje ksiedza psychiatra, ktory jest swoistym szamanem naszych czasow. Otoz psychiatria (mimo ze wadliwa) podparta jest pewna, sparwdzona metodologia oraz medycyna (rowniez lekami), zatem jest w pewnych przypadakch skuteczna. Napewno skuteczniejsza niz ksiadz i jego dziwne rytualy. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Czas na modlitwe 17.12.07, 12:42 Masturbacja czyli spotkania z Bogiem.. Masturbacje z odrobina dobrej woli mozna by bylo porownac do mszy, oczywiscie swietej. Introit – prozaiczne wyjecie czlonka z majtek, pozbawione byc moze calej tej uroczystej oprawy jaka introit posiada w liturgii katolickiej, niezbedne jednak w samym akcie masturbacji. Biorac gada w reke nie wolno zapomniec o akcie pokuty - wiedzac jak niskie uczucia sklonily nas do oddawania sie masturbacji. Dlatego lekko przymykamy oczy i zarliwie myslimy o Bogu, mamroczac zdrowaski niezrozumiale dla otoczenia, nie bedac w ten sposob swiadomym ze wkraczamy w kolejna faze masturbacji jaka jest Kyrie. Widzac gada w calej swej rozciaglosci, grzechem byloby nie pochwalic Boga za jego laski Stad - Gloria in excelsis Deo, Chwała na wysokości Bogu, kolejna faza w drodze do Boga, ktora wlasnie zaliczylismy. Poprzez przygotowanie darow ofiarnych zblizamy sie nieublagalnie do najbardziej podnioslej i, co tu duzo mowic, przyjemnej czesci masturbacji jakim jest credo – wyznanie wiary, akt wienczacy nasze spotkanie z Bogiem, charakteryzujacy sie szybkim wzrostem napiecia tfu, seksualnego i niezrozumialym dla nas smiertelnych, tegoz spadkiem, polaczonym z ofiarowaniem.. Wspomniane wczesniej „dary ofiarne” usuwamy z oltarza, nastepnie oddajemy sie lawabo – obmywaniem czlonkow(moze nie rytualnie, a prozaicznie) Modlitwa nad darami jest aktem konczacym masturbacje, pozwalalajacym nam rownoczesnie pomalu przejsc ze stanu transcendentnego do naszej szarej, nieciekawej rzeczywistosci w ktorej masturbacja ma swoje stale, niepodwazalne miejsce.. PS Ze zrozumialych wzgledow nie wspomnialem tu o masturbacji kobiet, ale efekt koncowy i znaczenie religijne tejze jest tozsame z masturbacja meska. Odpowiedz Link Zgłoś
mat56 swarozyc 17.12.07, 12:46 swarozyc hahahahahahah... niezly masz lot czlwoieku. Usmialem sie 'po pachy'. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: swarozyc 17.12.07, 12:50 mat56 napisała: swarozyc hahahahahahah... niezly masz lot czlwoieku. > Usmialem sie 'po pachy'. >Pozdrawiam. ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Wiem, nie jedna mi to mowila... :-)) Busska! Odpowiedz Link Zgłoś
danutadom Re: swarozyc 31.12.10, 04:09 mat56 napisała: at > swarozyc hahahahahahah... niezly masz lot czlwoieku. > Usmialem sie 'po pachy'. > > Pozdrawiam. znów kompleks, a Tu Cię mam Odpowiedz Link Zgłoś
mat56 racjosakrkazm 17.12.07, 13:04 Jeszcze jedno: Twierdzac, ze nie masz mnic przeciwko zeby do osoby, ktora masturubje sie krucyfiksem przyszedl ksiadz, utrwalasz pewne niebezpieczne rozumowanie, gdzie osoba o podejrzeniu choroby psychicznej (mniejsza o geneze jej stanu) oddana jest woli ksiedza (zamiast lekarza). Jakis psychopata (nizej w postach, bodajze Andreas_007 czy cos tam...) twierdzi to samo, mowiac ze ksiadz wrecz tutaj pomaga ludziom. Dodatkowo ow PSYCHOPATA spytal mnie czy ja chcialbym w nocy na ulicy spotkac osobe 'opetana przez szatana'... Odpowiedz jest prosta - nie. Nie chcialbym rowniez spotakc tej samej osoby, w tych samych okolicznosciach, po tym jak byla leczona przez ksiedza. Chcialbym zeby osoba taka otodczona zostala opieka lekarska a nie poddana 'widzimisie' ksiedza. Prus napisal kiedys taka nowelke Antek... Gdyby siostra Antka trafila do lekarza to nie skonczylaby w piecu, spalona zywcem przez znachorke. Widzisz tutaj analogie, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Mat czy Tu umiesz czytac?? 17.12.07, 14:01 Chłopie czy Ty umiesz czytac? jest napisane,ze za egzorcyzmy mozna się brac tylko po wykluczeniu choroby psychicznej. Takie przypadki nie NIELECZALNE, a tacy pacjenci przebywaja w szpitalach wiele lat zupełnie bez powodzenia w leczeniu.Dosc ciekawe ,ze im całkowice choroba przechodzi po 1-2 egzorcyzmach. Rozmawiałam o tym z doktoryzujacym sie psychitra ze szpitala na Bronia...zreszta współpracujcym z ks. Trojnowskim. Wiec nie chrzan głupot bo wychodzisz na ciemniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Mat czy Tu umiesz czytac?? IP: 81.144.219.* 17.12.07, 14:14 Nie wiem czy jest sens tobie to wszystko tlumaczyc, czlowikeu... Dyskwalifikuja cie tutaj dwie kwestie: 1) To ze rozmawiasz na tematy walki z sztanem z innymi ludzmi 2) Twoje zrodla: ks. Trojanowski i doktoryzujacy sie psychiatra... hahhahahahahah ...zaraz pekne ze smiechu... hahahahahahahahaaha... Nie dzwiota, ze nie zrozumiales mojego posta. Jestes zwyczajnie slabo wyksztalconym czlowiekiem z kompleksem nizszosci i czapkujesz dokrorom... Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: Mat czy Tu umiesz czytac?? 18.12.07, 09:10 Widzem,ze swoja niewiedze chcesz zatudzowac przez kpine i sarkazm. Co do kompleksu nizszosci jestes typowym przykładem mechanizmu przeniesienia własnych słabosci na innych skoro wypowiadasz się na forum na tematy zupełnie Ci nie znane . Czyzby jakies podswiadome lęki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.07, 10:55 Taki duży , a wcale nie jest taki głupi.Niech mi ktoś zarzuci iż Jankowski, Rydzyk jest głupu to go w pysk prasnę.To tylko interes. Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Re: hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? 17.12.07, 11:10 No wlasnie wez sie do roboty, zrob cos dla drugiego czlowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Re: hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? 17.12.07, 11:16 viornisko napisał: > No wlasnie wez sie do roboty, zrob cos dla drugiego czlowieka... ________________________________ Najlepiej usyp stos.....dla czarownic a później weź się za dyby i koło do łamania....... Szczegółowa instrukcja w "Mrokach średniowiecza"...... www.bryk.pl/teksty/liceum/historia/%C5%9Bredniowiecze/9493-mroki_%C5%9Bredniowiecza_j%C3%B3zef_putek.html Odpowiedz Link Zgłoś
mat56 viornisko 17.12.07, 12:23 Wlasnie zalatwiam mojej kochanej babci tabletki, ktore wierze ze jej pomoga poniewaz jest to medycyna konwencjonalna i te tabletki byly testowane przez lata, dowodzac ze dzialaja. Ot, co robie dla innego czlowieka... Leposze to niz zalatwianie ksiedza w tzw. "odwiedziny". Co ciekawe moja babcia mieszka na wsi i jest gleboko wierzaca. Ksiadz jest dla niej wszystkim... ciekawe ze nie zwrocila sie o pomoc do niego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: viornisko IP: *.acn.waw.pl 18.12.07, 23:14 to jest cos dziwnego w tym wszystkim. moja mama ma 90 lat. codziennie rano, wieczorem i w poludnie szykuje jej krocie tabletek przepisanych przez lekarza. jesli czuje sie dobrze to leci do kosciola dziekowac bogu. jesli cos jest nie tak to jest moja wina albo lekarza bo nie chce jej sluchac i przepisuje niewlasciwe tabletki. Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? 17.12.07, 13:57 Osrodek do walki z szatanem hahahahahhaha. Prawie sie poplakalem ze smiechu. Ks Torjanowski na zdjeciu... taki duzy chlop a taki glupi!!! Wez sie jeden z drugim za powazna robote a nie z sztatanme, walczyc. Psychole. No własnie na zdjeciu go zrobili na jakiegos nawiedzonego. No i on nie taki duzy chłop...ci,co go znaja wiedzą o co chodzi:) Uwazasz,ze Bóg zniknał wraz z pojawieniem sie komuterów i komórek?? Sam się puknij w glace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :O) Re: hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? IP: 81.144.219.* 17.12.07, 14:25 Nie wiaze Boga z komputerami czy komorkami. Uwazam jednak ze ludzie (a przynajmniej wiekszosc) juz dawno zrozumieli ze biblia zostala napisana przez ludzi i dla ludzi, stad masz swiecka wladze w rozwinietych panstwach; natomiast w krajach dreczonych zacofaniem intelektualnym wiekszosci spoleczenstwa wladza duchowan nadal ma sie dobrze. Ciekawe ze w wiekszosc tych ostatnich krajow poza tym cechuje sie totalnym brakiem poszanowania praw czlowieka, no i oczywscie jest problem kpbiet - lktore tarktowane sa jak szmaty do rodzenia dzieci. Jakie to religijne... (mneisjza o rodzaj religii, scenariusz jest zawsze ten sam, chrzesciajnie tez juz przepraszali za krucjaty, inwizycje, tortury itd). Chcialbys zyc w kraju gdzie wladza slkupiona jest wokol duchowienstwa? Ja zdecydowanie nie. Przestan wiec pieprzyc o komorkach i komputerach - proces poznania zaczal sie bardzo dawno (w XVI w - dla przypomnienia). Sorry ale uwazam ze jstes skoncoznym debilem (ten i inne posty na tym forum) i kazdy argument z jakim wyjezdzasz bylby bardzo latwy do obalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? 18.12.07, 09:18 Gość portalu: :O) napisał(a): > Nie wiaze Boga z komputerami czy komorkami. Uwazam jednak ze ludzie > (a przynajmniej wiekszosc) juz dawno zrozumieli ze biblia zostala > napisana przez ludzi i dla ludzi, to bardzo katolickie myslenie. Chyba nie myslałes ,ze Biblia została napisana przez krasnoludki ,dla kosmitów? stad masz swiecka wladze w > rozwinietych panstwach; natomiast w krajach dreczonych zacofaniem > intelektualnym wiekszosci spoleczenstwa wladza duchowan nadal ma sie > dobrze. Chyba nie skonczyłes podstawówki. Jak myslisz skad Europa rózni się tak rozmowjem intelektualnym od innych panstw? czy przypadkiem nie zawdziecza tego własnie 1000 istnieniu na jej terytoriach chrzescijanstwa? Kto zakładał pierwsze szkoły, uniwersytety? Chłopie wracaj do szkoły... Ciekawe ze w wiekszosc tych ostatnich krajow poza tym > cechuje sie totalnym brakiem poszanowania praw czlowieka, no i > oczywscie jest problem kpbiet - lktore tarktowane sa jak szmaty do > rodzenia dzieci. Tak, zwłaszcza w krajach poganskich i fundamentalistycznie islamskich. Nie wspominajac o ateistycznych, gdzie nie szanuje się zadnego człowieka,nie tylko kobiet... Jakie to religijne... (mneisjza o rodzaj religii, > scenariusz jest zawsze ten sam, chrzesciajnie tez juz przepraszali > za krucjaty, inwizycje, tortury itd). Za inkwizycje tak, choc czemu rzady panstw nie przepraszają za inkwizycję swiecką? Czemu protestanci nie przepraszaja za ich inkwizycję? Chłpie Ty cos w ogóle wiesz o historii czy tylko tak "strzelasz slepakami"? > Chcialbys zyc w kraju gdzie wladza slkupiona jest wokol > duchowienstwa? Ja zdecydowanie nie. Tez nie.Dlatego ksieza katoliccy nie tworza poartii ani nie kandyduja do sejmu. Choc to tez obywatele RP. No ale skoro tak wybrali... > Przestan wiec pieprzyc o komorkach i komputerach - proces poznania > zaczal sie bardzo dawno (w XVI w - dla przypomnienia). > Sorry ale uwazam ze jstes skoncoznym debilem (ten i inne posty na > tym forum) i kazdy argument z jakim wyjezdzasz bylby bardzo latwy > do obalenia. jesli zdecydujesz sie na odrobine kultury osobistej to zapraszam do dyskusji,choby na privie..oj ciekawie bedzie widze;) ps. jestem kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma x.T Re: hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 17:21 a w piekle są głównie ci, ktorzy w nie nie wierzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
hal-ina Re: hahahah, ktory to mamy rok? AD 1278? 18.12.07, 23:10 tu chodzi pieniadze które moźna dostac,ten ksiądz chce tylko byc bogaty .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanek Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 09:30 "Dopóki ludzie będą słuchać bajki o Marysi i Jezusie, doputy my księża, żyć będziemy w luksusie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FAUST Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.07, 09:33 Jestem stanowczo przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 17.12.07, 12:11 Gość portalu: fanek napisał(a): > "Dopóki ludzie będą słuchać bajki o Marysi i Jezusie, doputy my > księża, żyć będziemy w luksusie". "Ile korzyści przyniosła nam i naszym ludziom bajeczka o Chrystusie, wiadomo" (papież Leon X). To samo mawiał papież Aleksander VI, czyli Rodrygo Borgia. Podobno papież jest nieomylny w sprawach wiary i moralności? Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 17.12.07, 14:04 > "Ile korzyści przyniosła nam i naszym ludziom bajeczka o Chrystusie, wiadomo" > (papież Leon X). To samo mawiał papież Aleksander VI, czyli Rodrygo Borgia. > Podobno papież jest nieomylny w sprawach wiary i moralnośc tiaa... tez czytałam te wypowiedzi... w "racjonaliscie" czyli gazetce dla idiotów i nieuków. Sprawdź jeszcze kiedy został wprowadzony dogmat o nieomylnosci,jakich spraw tyczy i w jaki sposób się go ogłasza. Co za ciemnota,jak rany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baxylian Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.chello.pl 17.12.07, 22:51 jak rany! a czy komentarz panny w jaki kolwiek sposób dyskredytuje komentowanego posta? wiecej logiki mniej teleologii Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 18.12.07, 09:20 Gość portalu: baxylian napisał(a): > jak rany! a czy komentarz panny w jaki kolwiek sposób dyskredytuje komentowaneg > o > posta? wiecej logiki mniej teleologii Zeby posługiwac się logika w jakims temacie trzeba najpierw miec jaks wiedze w tym temacie. Bo z błednych tez wyciaga się błede wnioski. Widze ,ze kolega tez szwankuje z logika,o teologie nie pytam... Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 17.12.07, 10:31 absztyfikant napisał: > "GW" zaczyna przypominac gazetke parafialna. Obciach. > Ty wiesz co czytasz , czy bawisz się w zgadywankę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Savonarola Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.globalconnect.pl 16.12.07, 22:02 Średniowiecze wraca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiekkk Powstaje ośrodek walki z konkurencja IP: *.85-226-89.dsl.completel.net 17.12.07, 07:53 Jak to - sredniowiecze wraca? Przeciez ono od dawna tu juz jest... Zadomowilo sie i tylko coraz bardziej rozsiada sie na kanapie...:-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszeklu Powinni szybko dostać dotacje z Unii Europejskiej IP: *.aster.pl 17.12.07, 07:59 A swoją drogą, ten gość był duszpasterzem AKADEMICKIM! Hm, ja sam przed laty zacząłem proces odchodzenia od tej sekty dzięki duszpasterzowi akademickiemu: niezły był poyeb, mówię wam, dobry przypadek dla psychiatry. Widziałem wielu trzepniętych księży, ale ten był wyjątkowo odporny na rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Powinni szybko dostać dotacje z Unii Europejs 17.12.07, 11:35 Gość portalu: poszeklu napisał(a): > A swoją drogą, ten gość był duszpasterzem AKADEMICKIM! > > Hm, ja sam przed laty zacząłem proces odchodzenia od tej sekty > dzięki duszpasterzowi akademickiemu: niezły był poyeb, mówię wam, > dobry przypadek dla psychiatry. Widziałem wielu trzepniętych księży, > ale ten był wyjątkowo odporny na rzeczywistość. To teraz tacy są duszpasterze akademiccy? Za mich czasów pewien gdański dominikanin, o. Ludwik (jeśli jeszcze żyje, kto go zna, niech go pozdrowi ode mnie) dawał nam książki popierające teorię ewolucji, niejakiego o. Teilharda du Chardin. Czy jeszcze ktoś zna to nazwisko? Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: Powinni szybko dostać dotacje z Unii Europejs 17.12.07, 14:07 Uno: Trojanowski jest a nie był duszpasterzem akademickim, wiec cos go słabo znasz, Duo: o.Ludwiczek to o. Ludwik Wisniewski zapewne, do niedawna w Szczecinie, od niedawna w Lublinie. ps. nauka nie udowodniła teorii o ewolucji i zapewne nigdy jej nie udowodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateusz no prosze,do czego prowadzi milczenie w sprawie IP: *.adsl.alicedsl.de 17.12.07, 09:03 watykanskich zboczkow..czuja sie juz w polsce tak pewnie(oglupili wiekszosc polakow),ze zaczynaja wracac do starych,wyprobowanych, sredniowiecznych metod..bardzo dobrze ,ze gazeta pisze takie rzeczy,bo jest to spolecznie porzadane i ostrzega przed apetytami zboczencow.. Odpowiedz Link Zgłoś
mohawk79 Re: no prosze,do czego prowadzi milczenie w spraw 17.12.07, 10:57 Ostrzega? Pisanie bez cudzysłowu, bez zdystansowanych zwrotów w rodzaju "jak twierdzi ks. Trojanowski", "podobno", "zdaniem...", etc. o tych wszystkich "cudownościach" to ma być ostrzeganie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateusz Re: no prosze,do czego prowadzi milczenie w spraw IP: *.adsl.alicedsl.de 17.12.07, 11:25 a malo"michniki adamy" uslyszeli obelg o swoim chrzescijanskim zydowstwie??.przeciez jezeli ktos pisze o takich rzeczach w XXI w to juz odwaga,bo negowanie racji kosciola to w polsce zbrodnia..pieknie by to bylo gdyby sprobowano napisac o celu tej sredniowiecznej krucjaty..(walki z szatanem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exministrant ,,Oaza Maryi Królowej Światłości" taa światłości:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 22:06 ciemnogród się rozbudowuje cholera jasna. w Toruniu za ciasno? Obciach jakich mało dla regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lizak Re: ,,Oaza Maryi Królowej Światłości" taa światło IP: *.chelmnet.pl 17.12.07, 08:16 A dlaczego? Co w tym obciachowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanek Re: ,,Oaza Maryi Królowej Światłości" taa światło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 10:00 Jak to co? Tylko ciemnocie można wciskać takie kity! A to? "Dopóki ludzie będą słuchać bajki o Marysi i Jezusie, doputy my księża, żyć będziemy w luksusie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: ,,Oaza Maryi Królowej Światłości" taa światło IP: *.tktelekom.pl 17.12.07, 10:41 zdziwiłbyś się. I przy okazji - ludzie mądrzy i dobrze wykształceni mają trochę pokory w sobie, czego i Tobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanek Re: ,,Oaza Maryi Królowej Światłości" taa światło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 09:58 "Dopóki ludzie będą słuchać bajki o Marysi i Jezusie, doputy my księża, żyć będziemy w luksusie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmiot prlu w hollywood nawet film o tym zrobili IP: *.hsd1.or.comcast.net 16.12.07, 22:09 taka roznica miedzy usa a polska, w usa robia film fabularny a polaki mysla ze to film dokumentalny, 100 lat temu ludzie uciekali w panice z kin widzac nadjezdzajaca lokomotywe. w polsce nadal uciekaja Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Taaaak. Beda wypedzac diabla, a tymczasem... 16.12.07, 22:10 Ostatnio sie okazalo, ze jezuci sie troche bawili z Eskomosami... wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4684984.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Taaaak. Beda wypedzac diabla, a tymczasem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 09:06 może eskimosi byli opętani i mieli "awersję do sacrum" które proponowali im jezuici... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmiot prlu kolego trojanowski IP: *.hsd1.or.comcast.net 16.12.07, 22:11 a moze by tak zdobyc jakis zawod i isc do pracy kolego trojanowski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: kolego trojanowski IP: 83.168.106.* 17.12.07, 00:18 Ksiądz Trojanowski jest doktorem teologii kolego, pracował na to całe lata, więc polecam iść jego przykładem, a nie popijając piwo na murku zastanawiać się co zrobić aby świat był lepszy i piękniejszy oraz jak lepiej żyć. Więc Kmiotku kolego na święta życzę więcej dystansu do samego siebie. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: kolego trojanowski 17.12.07, 00:48 A doktoraty z Czarnej Magii też już rozdają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmiot prlu pieprzony pasozyt IP: *.hsd1.or.comcast.net 17.12.07, 03:04 doktoryzowac sie mozna w kazdej dziedzinie, mozna z komiksow, zupy pomidorowej i historii siana w polsce. pan jak mu tam jest pasozytem spolecznym Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 który doktorat jest wazniejszy 17.12.07, 03:18 Powiedz mi doktoryzowanie z czego jest wazniejsze... Z historii siana czy teologii, a moze psychologii czy raczej migotania swiatełek na choince? Juz wiem praktyczny - jak przymocowac pólke do sciany! Teologia jest nauka i wymaga wiedzy nie mniejszej, jak inne dziedziny! Ten człowiek pomaga ludziom. Nie jest juz w tej chwili wazne czy jest jakis szatan czy nie, sa ludzie, którzy maja problemy i on im pomaga! Takie osoby, z takimi problemami najczesciej laduja na psychiatrii, on im pomaga w inny sposób - najpewniej skutecznie, a gwarantuje Tobie, ze nieodplatnie! Ale moze wolałbys spotkac w nocy na ulicy takiego zagubionego człowieka, który jest opetany przez szatana? Odpowiedz Link Zgłoś
e-4l Re: który doktorat jest wazniejszy 17.12.07, 07:21 andreas.007 napisał: > Teologia jest nauka i wymaga wiedzy nie mniejszej, jak inne dziedziny!< Nauką, matołku?! Nauka to zupełnie co innego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: który doktorat jest wazniejszy IP: 91.198.246.* 17.12.07, 08:47 teologia to nauka o takich właśnie szarlatanach. egzorcyści to mogą sobie to studiować, ale porównałbym to do studenta astronomii, który studiuje, aby lepiej układać horoskopy Odpowiedz Link Zgłoś
e-4l Re: który doktorat jest wazniejszy 17.12.07, 09:52 Ta nauka o szarlatanach to psychiatria nie teologia. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: który doktorat jest wazniejszy 17.12.07, 11:52 Gość portalu: szmatan napisał(a): > teologia to nauka o takich właśnie szarlatanach. > > egzorcyści to mogą sobie to studiować, ale porównałbym to do studenta > astronomii, który studiuje, aby lepiej układać horoskopy A jak myślisz, co robił Kopernik ze swoją teorią? Umożliwiała mu ona stawianie dokładniejszych horoskopów, podobnie jak Keplerowi (stawiał horoskopy Wallensteinowi i samemu cesarzowi Rudolfowi II), Tycho de Brahe, i innym. A Newton z zawodu był teologiem i pisał m. in. o topografii piekła. Te jego wątpliwej wartości "dzieła" zajmują kilkakrotnie większą objętość, niż dzieła dotyczące fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliveira Re: który doktorat jest wazniejszy IP: *.adsl.xs4all.nl 17.12.07, 08:45 > Ten człowiek pomaga ludziom. > Nie jest juz w tej chwili wazne czy jest jakis szatan czy nie, > sa ludzie, którzy maja problemy i on im pomaga! Czarownica, która ostatnio wyniosła ludziom oszczędności, pewnie też się chlubi, że im pomaga. Uroki odczynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanek Re: który doktorat jest wazniejszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 10:05 Jeżeli masz chociaż resztkę oparów intelektu, to nie powinieneś wypisywac takich bzdur. No chyba, że piznęło ciebie w dekiel? A co na to? "Dopóki ludzie będą słuchać bajki o Marysi i Jezusie, doputy my księża, żyć będziemy w luksusie". Odpowiedz Link Zgłoś
mat56 andreas.007 17.12.07, 12:43 czlowieku. Na ulicy nie chcialbym o spotkac, poniewaz pewne przyadki powinny byc zamkneite w psychiatryku (i szatan nei ma z tym nic wpsolnego). NIEBEZPIECZNE rozwiazanie (dla tej osoby i otoczenia) to to, ktore ty proponujesz. Mianowicie osoba taka leczona jest przez ksiedza... Pozostawia sie taki przypadek do dyspozycji ksiedza i jego opinii na temat chorego... A czy ty chcialbys spotkac taka osobe w nocy na ulicy, ktora wlasnie jest 'po leczeniu' u ksiedza??? Ja zdecydowanie - nie. Tak wiec skoncz raz na zawsze z tymi glupotami i zrozum - Biblia to ksiazka napisana przez ludzi. Nie ma boga i nie ma szatana. Nie ma tez mikolaja i elfow. > Ale moze wolałbys spotkac w nocy na ulicy > takiego zagubionego człowieka, który jest opetany przez szatana? > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek.piekut Re: kolego trojanowski 17.12.07, 08:33 Tak ignorancie. Doktoraty z czarnej magii rozdaje wasz Harry Potter. Nie wiecie z czego sie nasmiewacie. Oby nigdy nie dotknal was pazur demona. Nie zycze nikomu tego. To wy zyjecie w sredniowieczu. Najwiekszym sukcesem zlego jest to, ze udalo sie mu was przekonac, ze on nie istnieje. PRawda jest jednak inna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: kolego trojanowski IP: 91.198.246.* 17.12.07, 08:48 a kaka demona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemoth Nie śmiejmy się już! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 09:14 Proponuję zadać temu księdzu następujące pytania: 1/ Golonkę masz pan, wichajster, czipsy dwa? 2/ Mięso też byś zjadł? Bo kotek wie, że łyżwiarz odkopał prezent! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abssinthe Re: Nie śmiejmy się już! IP: 193.128.166.* 17.12.07, 10:13 mexicans say, my scrotum lies! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec RP Re: kolego trojanowski IP: *.chello.pl 23.12.07, 11:56 Gdzie my żyjemy ? Mamy 21 wiek czy cofnelismy się do średniowiecza, fakt że każde otwarcie otwiera ' czarny ' ale z tym to lekka przesada !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vyclef Re: kolego trojanowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 09:19 Ja to bym chciał, żeby mnie taki demon opętał - przynajmniej mógłbym sobie więcej języków do CV wpisać ;D Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: kolego trojanowski 17.12.07, 12:04 Gość portalu: Vyclef napisał(a): > Ja to bym chciał, żeby mnie taki demon opętał - przynajmniej mógłbym sobie > więcej języków do CV wpisać ;D Tylko te "języki", w których podobno mówią opętani, to najczęściej jakieś języki starożytne, martwe. Jaki pracodawca zatrudni kogoś, kto ma w CV wpisane: znajomość języków - sumeryjski, akadyjski, elamicki lub sanskryt? Większość i tak nigdy o takich językach nie słyszała, tak więc chyba wezwą karetkę z kaftanem bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: kolego trojanowski 20.12.07, 10:52 Karetka i kaftan jak najbardziej wskazane. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś, kto bełkocze w ataku psychotycznym mówił językiem, którego dotąd nie znał. Co _wielokrotnie_ sprawdzano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pam Re: kolego trojanowski IP: *.pool.einsundeins.de 17.12.07, 07:47 Biblia mowi ze szatan jest bogiem tego swiata, a ksieza wlasnie mu usluguja. On jest ich bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel RE: Biblia mówi IP: 83.168.106.* 17.12.07, 10:03 tak...? czyżby...? polecam dalsze analizy... hahahaha.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: kolego trojanowski IP: *.tktelekom.pl 17.12.07, 10:57 a w którym miejscu? wiesz może...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: kolego trojanowski IP: 83.168.106.* 18.12.07, 14:55 Biblia owszem mówi tak, ale polecam analizę jej w kontekście całego rozdziału bądź jej księgi uwzględniając tło i zdarzenia historyczne. Jezus wprawdzie powiedział "bogami jesteście" cytując proroków i księgi starotestamentowe ale pytanie dlaczego. I polecam się zastanowić wszystkim Chrześcijanom i innym wyznaniom lub też i tym którzy się naśmiewają i nie wierzą w nic (uwzględniając również Świadków Jehowy - niech oni się zastanowią czyimi świadkami w pismach nowotestamentowych powinni być Jehowy [imienia czysto wymyślonego, w XIVw, czu Jezusa]). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia172 Re: kolego trojanowski IP: *.chello.pl 17.12.07, 09:05 Ho, ho, doktor teologii, nooo. W takim razie na pewno musi być światły i uczony. Zrobił doktorat z wiary w wymyślone bóstwo. Czy o czyni go mędrcem????!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: kolego trojanowski IP: 83.168.106.* 17.12.07, 10:00 Biorąc pod uwagę twoją ironię... A czy nie czyni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanek Re: kolego trojanowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 10:02 "Dopóki ludzie będą słuchać bajki o Marysi i Jezusie, doputy my księża, żyć będziemy w luksusie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sifiecki Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 22:40 Kmiotki i inne buraki akurat pasują do TKKŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 16.12.07, 22:56 sa na swiecie rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec, ale czy to znaczy, ze to nieprawda - bez róznicy, jak je nazwiemy... Czy jest mozliwym, zebym nie słyszałem tego, co słyszy mój pies? Moze takze nie widze czegos... Czy jest to mozliwe, by rzeczy poruszaly sie pod górke? Podobno sa takie miejsca na Ziemi. Członek mojej rodziny był medium, podobno kontaktował sie z zaświatem... Znałem ta osobe, znałem osoby ja znajace, inteligentni ludzie, wykształceni - wierze im w kazde słowo. Jak by to nie nazwac - cos sie działo... Zapewne czarna dziura, to nie jest zaden szatan pochłaniajacy energie i materie... ale ja tego nie rozumiem, co sie dzieje z tym wszystkim, które pochłania? Nie znamy wszechswiata, nie rozumiemy, tlumaczymy po swojemu, ale jeszcze mniej wiemy o sobie, o swoim mózgu jego sile, zdolnosciach i ulomnosciach! Na psychiatrii w Zdrojach ludzie widzieli nie takie rzeczy... zapewne ludzkie gadanie dodsaje wiele, ale jak tlumaczyli sobie ludzie wybuch wulkanu czy meteoryt, ktorego upadek zmienił pogpde na naszej planecie... Tlumaczymy dookolna rzeczywistość, jak umiemy, a jezeli ktos z Was mysli, ze wszystko wie, ze wszystko da sie wyliczyc NASZĄ fizyka i matematyka, to jest w grubym błedzie, bo nie raz poprawiono tłumaczenie zjawisk fizycznych i nie raz przyjdzie nam je zmieniac! Jezeli myslicie, ze nasza nauka doskonale wszystko tłumaczy, jezeli myslicie, ze Wy wszystko rozumiecie, bo chodziliscie do szkoły i macie dyplom ukonczenia i moze jakis tytuł naukowy, to znaczy tylko, ze nie wiecie NIC! Sa na swiecie rzeczy, których nigdy nie zrozumiemy, a które nazywamy i tłumaczymy sobie tak, jak umimy... ;) Niech mi ktos wytlumaczy pojecie czasu. Czas, bywa ta sama minuta, godzina trwa i trwa, a bywa mamy odczucie, ze smigneła...w sekunde, czy tak konkretny element tej naszej fizyki, jak czas mozna wydłuzac i skracac... czym jest czas? A przypadki niby cudownych uleczen, cudów, to przepraszam, co to jest, bo nasza nauka nie umi sobie z tym poradzic... nasze wykształcenie nie radzi sobie! Jak trwoga, to do Boga! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 16.12.07, 23:10 Czy mozna widziec prze sciane budynku? Kazdy normalny czlowiek powie, ze nie, a przeciez mozna... Jak myslicie, jak by sobie tłumaczyli internet jakies sto, dwiescie, trzysta lat temu... potrafilibyscie im to wytlumaczyc - potrafiliby zrozumiec? Podobno kazdy człowiek ma aure wokól siebie - "pole siłowe", nawet po odcieciu reki, ta aura - mierzona naszymi przyrzadami, pokazuje ze reka jest... znaczy jej aura! Wytlumaczycie mi to? W Korei zmutowano koty, białe koty, które w dzien sa normalnymi kotami, ale w nocy... świeca na pomaranczowo! Jak by Wam taki kot przebiegł droge w nocy, to co byscie opowiadali znajomym? Czy jezeli ja w nocy nie widze, to mozliwe, ze jakies inne stworzenie w nocy widzi? Nietoperz widzi. Jezeli my czegos nie rozumiemy, to znaczy, ze tego nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 16.12.07, 23:16 Niech mki zaden dureń nie mówi, Absztyfie, ze wie wszystko i rozumie, bo ma szkoły... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Sababa, sababa 16.12.07, 23:19 Nic sie nie martw, nie taki absztyf straszny jak go maluja:P Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sababa, sababa 16.12.07, 23:50 Absztyfie, a wiesz, ze naukowcy prowadza badania bodaj nad LSD, podobno po zazyciu LSD osiaga sie jakis stan uniesienia, to takie slowo, ale jakies uwznioslenie, kontakt z Bogiem jest! To nie ja wymysliłem - badania prowadza na studentach! Zreszta tu na forum kiedys dałem ten news. Podłaczajac do komputera rózne akcesoria zwiekszamy jego mozliwosci... Byc moze nasz mózg ma jakies mozliwosci, ktorych nie potrafimy wykorzystac, a poprzez cwiczenia czy jakis inny sposób mozna, to uaktywnic. Przeciez wykorzystujemy mózg tylko w kilku procentach! Frnkestein to niektorym wydaje sie jakąs bajka, a przeciez transplantacje jakie sie czyni czy inne metody modyfikacji genetycznej, to CUDA, jakies szatanskie! Niektórzy ludzie w pamieci wykonuja dzialania matematyczne na wielkich liczbach, jak myslicie - to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: Sababa, sababa 17.12.07, 00:50 Chłopie, nie promieniuj już własną niewiedzą, bo ani na LSD, ani na transplantacjach się nie znasz, a pierniczysz zdrowo jakby Ci mózg transplantowali na kwasie. Idź spać lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sababa, sababa 17.12.07, 01:01 Na LSD i transplantacjach rzeczywiscie sie nie znam... "W każdej głowie" piszą Tony Buzan i Terence Dixon, "znajduje się niezwykle wszechstronny instrument, zwarty, wydajny organ, a im więcej się o nim dowiadujemy, tym bardziej nieskończone wydają się jego możliwości". Cytując profesora Piotra Anochina, dodają: "Nie ma jak dotąd człowieka, który potrafiłby wykorzystać cały potencjał swego mózgu. Właśnie dlatego nie przyjmujemy do wiadomości żadnych pesymistycznych ocen dotyczących ograniczeń ludzkiego mózgu. Ma on nieograniczone możliwości". Postaraj sie uzywac jednak mózgu, a nie tylko klawiatury... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 nasz mózg to MY 17.12.07, 01:11 Polecam do poczytaniaportalwiedzy.onet.pl/11947,105,1,1,biblioteka.html Odpowiedz Link Zgłoś
e-4l Re: Sababa, sababa 17.12.07, 07:28 andreas.007, skąd cię wypuścili trolu. Bredzisz jak na imieninach u ciotki po wódzie. Zmień forum, nie ośmieszaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsurani kolego, nie pij więcej IP: *.icpnet.pl 17.12.07, 07:37 to naprawdę szkodzi, i nie wazne czy wierzysz w to, że w butelce siedzi Szatan, czy nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Re: kolego, nie pij więcej 17.12.07, 11:21 na niewiele Cie stac wytlumacz zjawska o ktorych mowa.. Bo jezeli nie to jestes trolem, ktory krytyuje dla samej krytyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: kolego, nie pij więcej IP: 91.198.246.* 17.12.07, 11:32 ja mam wytłumaczenie na wszystko: en.wikipedia.org/wiki/Flying_spaghetti_monster Odpowiedz Link Zgłoś
mohawk79 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 11:15 andreas.007 napisał: > Niech mki zaden dureń nie mówi, Absztyfie, > ze wie wszystko i rozumie, bo ma szkoły... ;)) Co innego katabas po seminarium. Ten może mówić, że "wie wszystko i rozumie".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JD Andreas zrozum... IP: *.ists.pl 17.12.07, 10:26 "Jezeli my czegos nie rozumiemy, to znaczy, ze tego nie ma?" Wielu musi upaść na samo dno, żeby zobaczyć, gdzie są i jaką drogą idą. Ten "niedobry świat" jest jedynym miejscem które dał nam Dobry Bóg, w którym możemy się stać wolni z niewolników, bo tu mamy (krótki) czas. W wieczności czasu nie ma, więc tam już niczego nie da się naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec IP: *.rdzaweoko.pl 16.12.07, 23:21 Jednym słowem: "Czucie i wiara bardziej mówią do mnie niż mędrca szkiełko i oko" :) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 16.12.07, 23:28 Moim skromnym zdaniem po prostu wiarą tłumaczymy sobie, to czego nie potrafimy ogarnąć swoim nie wykorzytywanym w ponad 90 proc. mózgiem... Ale to nie znaczy, ze TYCH rzeczy nie ma. Nasza wiedza i nauka, staramy sie opisac, to wokół nas i w nas, ale przeciez uczymy sie, my znaczy ludzie, cały czas i poznajemy! Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 00:51 Twój jest być może niewykorzystany nawet w 95%, ale innym tego nie wmawiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
lynxu Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 16.12.07, 23:25 Jeżeli ja czegoś nie rozumiem to stwierdzam tylko, że nauka jeszcze tego nie poznała, a nie że to Bóg, Szatan, Obcy czy magia. 1000 lat temu myślano, że Ziemia jest płaska i wyśmiewano za inne poglądy, czy nawet zabijano za nie... dziś wiemy, że nie jest. Teraz myślimy, że to demony a za kolejne 1000 lat dowiemy się, że to efekt uboczny rozwolnienia. Bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 16.12.07, 23:35 Słuchaj, jak czegos nie rozumiemy, nie wiemy co to jest, to nie ma znaczenia, jak to nazwiemy, madrze czy głupio... bo słowa sa takze, a moze najbardziej umowne przeciez. Dla mnie szatanskim jest pomysł dotleniania pływakow naszych, przez co szybko regeneruja siły i maja wieksza moc, nie jest zakazane przepisami... ale podobno nieetyczne! Maja butle z czystym tlenem i sie szprycuja wziewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 00:24 Czy "energia potencjalna" brzmi madrzej od "szatana"? A przeciez jedengo i drugiego nie widac! Tylko wiemy, ze energia potencjalna, znaczy to co tak nazwalismy, na co skonstruowalismy wzór jakis i parametry, wiemy, ze jest - taka jak ją okreslilismy! A w ogole co to jest energia? Masz ja w akumulatorze, w bateryjce... nie widac tego przeciez. O "szatanie" nie wiemy nic... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 00:31 Andreas przypomnę o niejakim Tesli, który ręki nie podawał nikomu nie chcąc naruszać swojego pola energetycznego przez przypadkowe liczne kontakty. A jego pracą, kiedy zmarł w skrajnej biedzie zainteresowały się takie różne agencje ze Stanów, a nazwisko i osoba tego "duchołapa" zostały uhonorowane poprzez uwiecznienie go w nazwie jednej z mierzalnych wielkości. Widać w fizyce sami egzorcyści i kiełbaski. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 00:40 pole wytwarza byle lodówka w naszym domu, a co dopiero tak skomplkowana fabryka, jak ludzki organizm. Zachodzi w nas wiele procesów chemicznych, energetycznych, przemian, ktore wytwarzaja energie skumulowana w nas. Zjadamy pomidor czy kiełbaske i mamy energie. czemu nie ma takich samochodów albo agregatów w domu? Energie potrafia sie przyciagac, wzmacniac, ale i odpychac, byc szkodliwymi... W Japonii tego roku swiatełka na choinke zasilane sa... przez wegorze elektryczne! Ekologiczna energia. Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 00:53 Ty, naukowiec. Daj już spokój, wstyd wsi przynosisz. Odpowiedz Link Zgłoś
opornik4 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 00:32 Mozna poeksperymentowac,tak jak ja to zrobilam - albo wybrac sie na Msze satanistyczna. Osobiscie jednak odradzam.Ten biedny ksiadz i bez tego bedzie mial co robic. Odpowiedz Link Zgłoś
lynxu Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 03:47 Próbujesz powiedzieć, że szatan nakłania sportowców do tego żeby szukali swojej przewagi w oszustwie? Ja to nazywam "pieniądze". Mennica państwowa je produkuje, być może to jest dzieło szatana? Może ale dla mnie pieniądz istnieje po to żeby ułatwić wymianę towarową bo barter jest stosunkowo trudną rzeczą. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 11:23 lynxu napisał: > Próbujesz powiedzieć, że szatan nakłania sportowców do tego żeby szukali swojej > przewagi w oszustwie? Ja to nazywam "pieniądze". Mennica państwowa je produkuje > , > być może to jest dzieło szatana? Może ale dla mnie pieniądz istnieje po to żeby > ułatwić wymianę towarową bo barter jest stosunkowo trudną rzeczą. Zgadza się, że barter jest rzeczą trudną i niewygodną, ale nie zawsze tak było. Np gospodarka starożytnego Egiptu niemal do końca istnienia niepodległego Egiptu, czyli gdzieś do IV w. pne (do podbojów Aleksandra Wielkiego) opierała się na handlu wymiennym, chociaż wszystkie cywilizacje sąsiednie już dawno korzystały z wynalazku pieniądza. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 15:23 lynxu napisał: > Próbujesz powiedzieć, że szatan nakłania sportowców do tego żeby szukali swojej > przewagi w oszustwie? Ja to nazywam "pieniądze". Mennica państwowa je produkuje > , > być może to jest dzieło szatana? Może ale dla mnie pieniądz istnieje po to żeby > ułatwić wymianę towarową bo barter jest stosunkowo trudną rzeczą. ------------------------------------ Próbuje tylko pokazac, ze na pierwszej olimpiadzie, gdyby zastosowano takie niezwykłe zwiekszenie mozliwosci organizmu, to byc moze uznano by to za cud albo sztuczke szatanska... Niektórzy oczywiscie nie wierzyliby, ze mozna w ten sposób zwiekszyc mozliwosci organizmu ludzkiego... wysmiewaliby i szydzili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Savonarola Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec IP: *.globalconnect.pl 16.12.07, 23:48 Rozum to najwiekszy dar Boga. Trzeba go sznować... i używać! Bzdury, które plotą od wieków tacy, jak ten klecha, to gwałt na dziele boskim. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Serwus Swar, ze soba gadasz? 16.12.07, 23:53 W takim razie opetany jestes, trzeba cie do tego osrodka wyslac. Tam ci zrobia jesien sredniowiecza i szybko wyzdrowiejesz:PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 00:03 Kolego jeszczec raz... nie wiem, jak działa komputer i wiekszosc z nas nie wie (znaczy ja akurat troche wiem), ale potrafimy go uzyc, tak by przynosiło to nam korzysc. Wiele osob nie wie, jak działa skomplikowany mechanizm - auto, ale potrafi dojechac, tam gdzie potrzebuje. Nie wiemy co to jest ten "szatan", ale byc moze jakimis metodami potrafimy tym nawiedzonym pomóc? Byc moze ten szatan, to jest jakis kontakt, jakies widzenie i słyszenie rzeczy, ktorych normalnie nie odbieramy! Nie chce pisac, ze jest jakis swiat inny... niz ten nas. Pies słyszy i czuje, czego my nie słyszymy! Podobno w jakims hospicjum był kot, ktory wyczuwał jakos przychodził do ludzi, ktorzy niedługo potem umierali! Moze ten kot przynosił smierc, a moze cos czuł... czego my nie potrafimy zmierzyc! Zamykano drzwi, nie wpuszczano go do pokoju, a on strasznie sie wtedy awanturował! Raz tylko sie pomylił. Odpowiedz Link Zgłoś
opornik4 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 00:12 andreas.007 napisał: > Podobno w jakims hospicjum był kot, ktory wyczuwał jakos > przychodził do ludzi, ktorzy niedługo potem umierali! > Moze ten kot przynosił smierc, a moze cos czuł... > czego my nie potrafimy zmierzyc! > Zamykano drzwi, nie wpuszczano go do pokoju, > a on strasznie sie wtedy awanturował! > Raz tylko sie pomylił. Z tym kotem to byla glosna historia.Staruszkowie dopadli go w koncu w piwnicy i..utlukli. Lecz umierac nie przestali. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 11:10 andreas.007 napisał: > > Pies słyszy i czuje, czego my nie słyszymy! > Podobno w jakims hospicjum był kot, ktory wyczuwał jakos > przychodził do ludzi, ktorzy niedługo potem umierali! > Moze ten kot przynosił smierc, a moze cos czuł... > czego my nie potrafimy zmierzyc! > Zamykano drzwi, nie wpuszczano go do pokoju, > a on strasznie sie wtedy awanturował! >Raz tylko sie pomylił. Ryby też mają przeczucia: Złapał rybak złotą rybkę, no i oczywiście rybka obiecuje spełnić trzy życzenia za uwolnienie. Ale rybak był skromny, powiedział, że niczego nie potrzebuje. W takim razie rybka obiecała, że może mu powiedzieć, co będzie robił po śmierci. Rybak, zaciekawiony, zgodził się. Rybka powiada: -Po śmierci pójdziesz do nieba, gdzie będziesz grał w piłkę nożną. -Ale ja nie umiem grać w piłkę nożną, nigdy nie grałem! -No to zacznij trenować, bo za tydzień rusza liga niebieska. Odpowiedz Link Zgłoś
e-4l Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 09:58 To może czas aby darczyńca się ujawnił, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 11:01 Gość portalu: Savonarola napisał(a): > Rozum to najwiekszy dar Boga. Trzeba go sznować... i używać! Bzdury, > które plotą od wieków tacy, jak ten klecha, to gwałt na dziele > boskim. "Nie należy wierzyć w nic, co byłoby sprzeczne z rozumem"(gaon Szemuel ben Chofni, Talmud) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadzmercedes Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 07:59 andreas.007 napisał: > Czy jest to mozliwe, by rzeczy poruszaly sie pod górke? > Podobno sa takie miejsca na Ziemi. Niektórzy mieli do szkoły pod górkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec IP: 84.203.168.* 17.12.07, 11:15 Jedno takie jest pod Karpaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx890 Czas to mój drogi paramter fizycznych równań. IP: *.ghnet.pl 17.12.07, 08:49 Czas to mój drogi paramter fizycznych równań oraz ważne pojęcie w poezji. Nic więcej. Zresztą nie ma się czym podniecać. Pojęcia czasu nikt nigdy porządnie nie zdefiniował. I co? I nic - Cywilizacja trwa sobie w najlepsze. A już co ma z tym wszystkim wspólnego subiektywne odczucie tempa upływania czasu to naprawdę nie wiem. No masz rację - czasem 5 godzin mija nim się istota ludzka obejży, a czasem każda minuta się jej dłuży w nieskończoność. No i co z tego? Naprawdę sądzisz, że okryłeś jakąś niesamowitą sprzeczność, która wstrząśnie ludzkością? Na przyszłość radzę jednak nie mieszać teologii z nauką: albo jedno, albo drugie. Teologia oczywiście nauką nie jest, bo nie sposób sie doszukać tam metody naukowej. Słyszłeś o pojęciu dowodu? W przypadku matematyki jest to formalne rozumowanie; w fizyce jest to eksperyment; w historii źródła i zabytki; w medycynie badania kliniczne. I tak dalej. A co jest niby dowodem w tej całej teologii? Pewna poczytna książka zekranizowana przez Mela Gibsona? Przyznasz chyba, że to śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Czas to mój drogi paramter fizycznych równań. 17.12.07, 12:20 Przeciez nasza nauka próbuje opisac to, co subiektywnie widzimy, bo ten swiat, który widzimy jest przeciez nasz subiektywny! Kot widzi inaczej niz człowiek. Tak wiec czas, który upływa bardzo subiektywnie nie jestesmy w stanie opisac konkretnym parametrem fizycznym, czyli nie zawsze znaczy, nie ma takiej samej wartości, a wiec nauka tez jest subiektywna. W przykładzie z czasem chodziło mi własnie o pokazanie tej własnie wzglednosci, ze nauka nie jestesmy w stanie opisac jeszcze wszystkiego! A to ze czegos nauka jeszcze nie nazwała, nie spróbowała opisac, to nie znaczy, ze tego nie ma! Jak zapytam sie Ciebie czy istnieje zycie poza Ziemia, to głupiec powie, ze nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx890 Ja i tak sądze, że andreas to prowokacja IP: *.ghnet.pl 17.12.07, 14:20 Ja i tak sądze, że andreas to prowokacja. Ale odpowiem. > Przeciez nasza nauka próbuje opisac to, co subiektywnie widzimy, > bo ten swiat, który widzimy jest przeciez nasz subiektywny! > Kot widzi inaczej niz człowiek. Nie, nasz świat subiektywny opisuje literatura piękna. Nauka w ogóle niczego nie "opisuje" (w każdym razie nie w tym sensie, w jakim Ty zdajesz się to pojmować), tylko stwarza modele, na podstawie których mozna czynić pożyteczne przewidywania. Nauka przewiduje zachowanie rzeczywistości, ale nie tłumaczy czym ona jest; ani dlaczego; ani po co. Na te pytania odpowiada religia, tyle tylko, że z tymi odpowiedziami nie za bardzo jest co robić. Tak czy inaczej Ty nie wiesz czym nauka jest, a czym nie. > Tak wiec czas, który upływa bardzo subiektywnie > nie jestesmy w stanie opisac konkretnym parametrem fizycznym, > czyli nie zawsze znaczy, nie ma takiej samej wartości, > a wiec nauka tez jest subiektywna. Czas upływa subiektywnie dla Ciebie, ale zegar wskaże to samo. Nie wiem o co Ci chodzi. > A to ze czegos nauka jeszcze nie nazwała, nie spróbowała opisac, > to nie znaczy, ze tego nie ma! Ale znaczy, że powinno się o tym póki co milczeć. > Jak zapytam sie Ciebie czy istnieje zycie poza Ziemia, > to głupiec powie, ze nie ma... A inny głupiec powie, że jest. Mądry zaś powie: "A skąd ja to u diabła mam wiedzieć?". Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Ja i tak sądze, że andreas to prowokacja 17.12.07, 14:59 Mylisz sie nauka opisuje tylko rzeczywistosc nas otaczjaca, poprzez nauke staramy sie sobie wytłumaczyc mechanizm działania, zrozumiec to wszystko, a potem dopiero wykorzystujac nauke mozemy przewidywac czy wymuszac oczekiwane korzysci. Powiedzmy prognoza pogody na jutro. Mozemy przewidywac pogode na jutro tylko i wyłacznie wtedy, gdy opiszemy, czyli zrozumiemy mechnizm działania tejze... Był czas, gdy pogode na jutro zapowiadali górale, czy osoby z reumatyzmem, ale nigdy nie milczelismy na ten temat, choc był czas, ze tego nie rozumiano przeciez! Milczenie, jak wiesz zapewne nawet z naszej historii, powiem nawet przemilczywanie - prowadzi tylko do problemów... Mój drogi jak myslisz co jest obiektywne a co subiektywne? Podobno wzorzezc kilograma w Sevres pod Paryzem nie wazy juz kilogram... ;)) To wiadomosc obiektywna... Prosze oto definicje sekundy: Sekunda (łac. secunda - następna, najbliższa) - jednostka czasu, jednostka podstawowa większości układów jednostek miar np. SI, MKS, CGS - oznaczana s. Termin sekunda pochodzi od łacińskiego wyrażenia pars minuta secunda (druga mała część). Jest to czas równy 9 192 631 770 okresów promieniowania odpowiadającego przejściu między dwoma poziomami F = 3 i F = 4 struktury nadsubtelnej stanu podstawowego 2S1/2 atomu cezu 133Cs (powyższa definicja odnosi się do atomu cezu w spoczynku, w temperaturze 0 K). Definicja ta, obowiązująca od 1967 r., została ustalona przez Międzynarodowy Układ Jednostek Miar. Poprzednio sekundę definiowano jako 1/31 556 925,9747 część roku zwrotnikowego 1900 lub 1/86400 część doby" Zauwaz jakie to wszystko zmienne jest, rok zwrotnikowy i jego część... Podobno Ziemia kreci sie wolniej, zwalnia na rok traci sekunde z obrotu, czy jakos tak. Czyli rok trwa krócej z roku na rok... Do tej definicji po 1967 sie nie odnosze, bo jej nie rozumie... ;)) Ale podejrzewam, ze wraz ze zmiana warunków zmienia sie i to... bo czy jak połoze cos na stole, to jest to w stanie spoczynku? Przeciez Ziemia sie kreci! A taki cez w stanie spoczynku, przy wolniej krecacej sie Ziemi, nie jest tym samym stanem spoczynku jak 100 lat temu, a i nie bedzie tym samym za 100 lat! czy jakos tak... taka teoria wzglednosci... wszystkiego! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Ja i tak sądze, że andreas to prowokacja 17.12.07, 15:11 Tak, kilogram nie wazy juz kilogram, sekunda nie jest juz sekunda, wódka tez juz tak nie smakuje... W zwiazku z tym, ze Ziemia wolniej sie kreci, przesadziłem to jest wolniej o jakas czesc sekundy na rok, to równiez siła odsrodkowa jest tez mniejsza, a wiec wszystko STOPNIOWO sie zmienia!! Jak słucham o tych kontynentach co sie porozjezdzały, to tez nie chce mi sie wierzyc i mam ochote napisac, ze to jakies bzdury z tymi kontynentami... ale naukowcy dowodza, ze niby tak sie DZIEJE... Opisali to i zrozumieli, a teraz moga przewidywac co bedzie, z grubsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx890 Re: Ja i tak sądze, że andreas to prowokacja IP: *.ghnet.pl 17.12.07, 15:26 > Mylisz sie nauka opisuje tylko rzeczywistosc nas otaczjaca, > poprzez nauke staramy sie sobie wytłumaczyc mechanizm działania, > zrozumiec to wszystko, a potem dopiero wykorzystujac nauke > mozemy przewidywac czy wymuszac oczekiwane korzysci. To Ty się mylisz, bo nie zrozumiałeś o czym mówiłem. O to chodzi, że "wszystkiego" nie zrozumiemy. Na przykład grawitacja: tak naprawdę nie wiemy co to jest, nie znamy natury grawitacji, nie wiemy "z czego jest zrobiona" i "dlaczego tak jest". Ale możemy przewidywać jej zachowanie. Podobnie jest z energią. Nie wiemy czym tak naprawde jest energia. Mamy jej definicję, wiemy, że jest zawsze zachowana - nie ginie i nie tworzy się z niczego. Ale nie wiemy czym tak naprawdę jest. Zrozum, że to są wszystko modele, przybliżenia, a nie rzeczywistość. > bo jej nie rozumie... ;)) Kto jej nie rozumie? Masz problemy z polską gramatyką. > A taki cez w stanie spoczynku, przy wolniej krecacej sie Ziemi, > nie jest tym samym stanem spoczynku jak 100 lat temu, > a i nie bedzie tym samym za 100 lat! > > czy jakos tak... taka teoria wzglednosci... wszystkiego! Feynman kiedyś napisał ciekawy tekst o filozofach kawiarnianych i teorii względności. Naprawdę polecam. A co do tych wcześniejszych wynurzeń, to upajasz się jakimiś definicjami, ale nic z tego nie wynika. Wzorzec nie waży juz kilograma, zresztą w ogóle inaczej się już definiuje kilogram. Ale co z tego? To tylko jednostka. I najlepsze na koniec. Skąd Ci się u diabła wzięło, że zegar atomowy bada drgania cezu względem ruchu Ziemi?!? Zwariowałeś? Chłopie, puknij się w głowę, a potem się bierz za fizyke. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Ja i tak sądze, że andreas to prowokacja 17.12.07, 15:40 Nasza wymiana zdan, bo przeciez nie mysli schodzi na ulice... Otóz cez musi byc w stanie spoczynku, a czy jak ja stoje w pociagu to jestem w stanie spoczynku? Zmieniaja sie warunki nas otaczajace... zapewne takze i siła grawitacji maleje. Jak juz pokazałem definicja sekundy sprzed 1967 roku musiała ulec zmianie, zapewne i ta definicja sie zmieni... Jezeli nasze wzorce zmieniaja sie, to nie ma nic do czego mozna by sie odnieść. Próbuje pokazac, ze nie ma nic stałego zadnego odnosnika, który pozwoliłby nam powiedziec o czyms, ze jest albo nie ma... Ty autorytatywnie twierdzisz, ze czegos co nazywaja "szatanem" nie ma, a ja powiem, ze nie ma sekundy... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Ja i tak sądze, że andreas to prowokacja 17.12.07, 15:42 To jak z ta energia o której piszesz, wiemy ze cos jest nazywamy to energia, a moglibysmy szatanem... Wiemy, ze cos jest, ale nie wiemy co? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Ja i tak sądze, że andreas to prowokacja 17.12.07, 16:05 Wyobrax sobie, ze podchodzi grono ludzi do brzegu rzeki, patrzy na drugi brzeg, ale nic nie widza, bo to daleko... A jeden mówi, ze widzi! Pozostali nie widza... I co wierzyc mu, ze widzi i słuchac co mówi, czy raczej cos nasypac mu do oczu, zeby widział tak jak my? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44789 Możesz mnie nie zrozumieć, ale prosze nie zrozum mnie źle! (J. Kleyff) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx890 Re: Ja i tak sądze, że andreas to prowokacja IP: *.ghnet.pl 17.12.07, 16:11 > Otóz cez musi byc w stanie spoczynku, > a czy jak ja stoje w pociagu to jestem w stanie spoczynku? Względem pociągu tak, względem swojego fiuta (wybacz, sam zacząłeś o stawaniu i spoczynku) również, względem torów nie. > Zmieniaja sie warunki nas otaczajace... > zapewne takze i siła grawitacji maleje. Zapewne? Jakby fizyce na tej zasadzie kreowali teorie to... Nie wiem czemu mialaby maleć. Bo tak sobie wymysliłeś? Bo "takie masz poglądy"? > Jezeli nasze wzorce zmieniaja sie, > to nie ma nic do czego mozna by sie odnieść. Tak? A jeżeli mamy coraz dokładniejsze zegary to w związku z tym też nie mamy do czego się odnieść? Zrozum, że to są umowne jednostki. Zresztą i tak masz niepewność pomiaru. Nowe jednostki wyniknęły z tego, że mamy możliwość coraz dokladniejszego pomiaru. > Ty autorytatywnie twierdzisz, > ze czegos co nazywaja "szatanem" nie ma, > a ja powiem, ze nie ma sekundy... Mylenie pojęć. Co w ogóle znaczy, że sekunda JEST? Sekunda to jest pojęcie, ściśle zdefiniowane, ale pojęcie, konkretnie jednostka czasu. Masz dokładny przepis jak uzyskać sekundę. A ja nie pisałem, że szatana nie ma, tylko co najwyżej napisałem, że nie wiem co oznacza zdanie "szatan jest". Żeby nadać zdaniu wartość PRAWDA/FAŁSZ, to to musi być zdanie logiczne. Jak mi powiesz co to jest szatan i w jakim sensie istnieje, to mogę spróbować "autorytatywnie" się wypowiedzieć, czy istnieje czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Ja i tak sądze, że andreas to prowokacja 17.12.07, 16:27 a powiesz mi od kiedy jest sekunda scisle i precyzyjnie okreslona, dopiero od 1967 roku? Przeciez okreslono, ze sekunda to część roku zwrotnikowego, a co to znaczy okreslic precyzyjniej częśc roku, szczególnie gdy zmieniaja sie obroty ciał niebieskich, a wiec i zmienia sekunda... Stworzono nowa definicje, tak samo jak kilogram nie jest juz tym kilogramem! Nauka, to jest to co wymyslił sobie człowiek, wzorujac sie na naturze, ale to ulega zmianie, a człowiek nie rozumie wszystkiego, a to ze wiekszość nie widzi drugiego brzegu, nie znaczy, ze nie ma drugiego brzegu... Pozwole sobie tylko zauwazyc, ze wielu odkrywców było uwazanych za szalenców, bo inni nie widzieli... zanim dostrzegli, ze to prawda! Nie ma nic precyzyjnie i scisle okreslonego. Mam kolege, który przechodzac pod kablami wysokiego napiecia czuje normalnie ból głowy, czyli wyczuwa pole, jakie wytwarzaja przewody energetyczne... ja nie wyczuwam, Ty tez, to znaczy, ze on kłamie? Inny znajomy mówi mi o zmianie cisnienia, ze czuje... Ja nie czuje, wielu znajomych nie czuje, to znaczy, ze on kłamie? Ktos mówi o szatanie, nie istotne co pod tym rozumie, moze ruchy maszyny czasu, moze słyszy mysli innych - ja nie spotkałem sie z tym, Ty tez i wielu innych tez nie, ale czy to znaczy, ze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec IP: 91.198.246.* 17.12.07, 08:49 > Czy jest to mozliwe, by rzeczy poruszaly sie pod górke? > Podobno sa takie miejsca na Ziemi. ja potrafię jeździć pod górkę rowerem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia172 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec IP: *.chello.pl 17.12.07, 09:10 Racja, skoro twój pies słyszy to czego ty nie słyszysz to bóg istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec 17.12.07, 12:12 To ze mój pies słyszy w zakresie, jakim ja nie słysze, to znaczy, ze jak czegos nie słysze czy nie widze, to nie znaczy ze nie ma... Znaczy tylko, ze nasz zakres rozumienia, postrzegania, jest bardzo ograniczony! Zwiekszamy swoje mozliwosci przez rózne urzadzenia, ale przeciez nie jestesmy w stanie, a przynajmniej nie jeszcze "widziec i słyszec" wszystko czego nie słyszymy i nie widzimy.... Bo nawet nie wiemy czego nie widzimy i nie słyszymy przeciez! To znaczy, ze sa rzeczy, których nie widzimy i nie słyszymy! Ale co ja bede wymyslał, co jakis czas wybucha euforia w swiecie naukowym, bo cos odkryli, a czego wczesniej nie wiedzieli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuzzy Re: sa rzeczy, których nie potrafimy zrozumiec IP: *.globalconnect.pl 17.12.07, 10:53 Teraz to sobie zaprzeczasz, bo albo naprawdę wierzysz w boga i cuda niewidy, albo podciągasz egzorcyzmy pod rodzaj seansu psychiatrycznego? Poza tym najbardziej naukowe stwierdzenie to " wiem, że nic nie wiem...". Tak, to prawda uderzył piorun a Ludzie wymyślili boga( jakiegokolwiek), bo to chyba Kant powiedział, że gduby nie było boga to ludzie i tak by go wymyślili. To, że czegoś nie rozumiemy nie znaczy, że jest boskie nadnaturalne... Skąd i Dlaczego? Pytania które tworzą ludzkość, okres zarazy katolickiej w średniowieczu, niszczenie dzieł i palenie Wielkich Ludzi, bo osmielili się być opętani ( mieli wstret do kościoła i sacrum? zadawali niewygodne pytania ?) to najgorsze co mogło Ludzi spotkać. Przypadkowa przegrana bitwa nad brzegami Tybru w Rzymie i przypadkowe dopasowanie idei chrześcijaństwa do porządku politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 mózg nasz ma mozliwosci wielkie 17.12.07, 12:44 Czy ja napisałem cos w tekscie o mojej wierze czy nie wierze? Tak dokładnie napisałem w moich postach, to co napisałes, a to co przytoczyłes... Kazda społecznosc wytwarza i przydziela ludziom okreslone role. W kazdym jest lekarz, wojskowy, policjant, przywódca... ksiadz! Zauwaz w kazdej grupie, w buszu takze! Dalej zauwaz, ze niezaleznie od siebie, bez wzajemnego kontaktu społecznosci "tworzyły" jakiegos swojego Boga, nazywajac to róznie. Albo wiec nasz mózg przystosowany do zycia grupowego - tworzenia ról, tworzy takze pojecie Boga, dla niezrozumiałych rzeczy, albo cos w tym jest.... Bo czymze jest wiara w cuda, co to sa cuda? Czy gdybym mógł sie cofnac w czasie z zapasem lekarstw, czyz nie zostałbym uznany za swietego, cudotwórce? Czy gdyby ktos tam watpił w moje leczenie ludzi twierdzac, ze to jakis przypadek, to miałby racje, czy po prostu nie był w stanie zrozumiec, ze tak samo, jak jedzac czosnek, który działa leczniczo, tak samo mozna zjeśc konglomerat chemiczny, ktory stosownie wpłynie na nasz organizam. Wiara czyni cuda, wiara, czyli sami siebie podobno tez mozemy sie leczyc, czyz to nie jest cud? Nasz mózg ma niezbadane mozliwosci, nie jest wazne jak to cos nazwiemy szatan czy jednostka chorobowa, wiem jedno, gdybym 500 lat temu opowiadał o internecie, na pewno uznany byłbym za wariata albo czarownika i spalony! Wiem jedno lekarz, fizyk czy matematyk nie jest w stanie wszystkiego wyjasnic i zaradzic naszym problemom! Wyhodowanie kota białego, jak niedawno stało sie w Korei, który w nocy swieci na pomaranczowo uznane byłoby za szatanstwo, bo wszystko czego nie rozumiemy wrzucamy do jednego worka... ale to nie znaczy ze to nie jest mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_namamba srali muchi bedzie wiosna... 17.12.07, 13:15 a kto zrobi osrodek walki z glupota? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.bb.online.no 16.12.07, 23:23 Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Za parę lat gościu będzie domagał się dofinansowania z budżetówki. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska GW: Egzorcysta na cud potrzebny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 23:43 Jak Polska zasługuje na cud to musi być przygotowana na egzorcyzmy. Ma kiełbaskę to musi mieć i klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
opornik4 Powstaje ośrodek walki z szatanem 16.12.07, 23:57 Tez kiedys w takie bzdety nie wierzylam.Na slowo egzorcyzm,smiechem wybuchalam.Do czasu - doswiadczylam istnienia swiata duchowego w zyciu,przy okazji moich bliskich porazilo. Opowiesc bedzie troche dluga,ale krocej opisac sie nie dalo - kto ma cierpliwosc,przeczyta. Bywalam juz wtedy w Carlsberskim Osrodku Oazowym. Stali mieszkancy:ks.Franciszek Blachnicki(zalozyciel Oaz w Polsce i Centrum Ewangelizacyjnego w Niemczech),Wspolnota zenska i czterech mlodych ksiezy. Fajni ludzie,myslalam - tyle,ze jacys dziwni,jakby z innego swiata. Modlacy sie kilka razy dziennie,zero bluzgow,a poglady na swiat zupelnie nierealne. Mowili,ze trescia ich zycia jest Bog. Odbilo im,czy co? Przygladalam im sie z zaciekawieniem polaczonym z politowaniem. Biedni ludzie,pomyslalam - marnowac mlodosc dla bzdetow? Doszlam do wniosku,ze to nie moja sprawa. Kazdy uklada sobie zycie,jak mu sie podoba. Mimo wszystko dobrze sie u nich czulam - lubilam tam bywac. Pewnego dnia (u siebie,w domu)- czytalam Legendy Goralskie:takie,tam - Boruta,Rokita.. Pomyslalam - sprobuje, moze to dziala. Wykombinowalam warunek, po ludzku niemozliwy do spelnienia. Poczekalam do godz 24:00 i zaczelam. Postawilam na stoliku zapalona swiece i zawolalam - jezeli jestes,pokaz sie Lucyferze. Nic,zadnej reakcji . Powtorzylam. W tym momencie w glowie , pojawil sie jakby blysk - medalik przeszkadza. Faktycznie,mialam na szyi medalik jeszcze od chrztu. Nosilam przez sentyment,jako rodzinna pamiatke. Zerwalam,i rzucilam na podloge..swieca zgasla. O,kurde - chyba cos sie dzieje,fajnie jest,tylko nie widac nikogo. No nic,dobra , niech i tak bedzie. Zaczelam perrore - zapisze ci moja dusze (swoja droga,po cholere ci ona)jezeli dostane... Nic,ponudzilam sie jeszcze chwile,zgasilam swiece i poszlam spac. Nastepnego dnia,pojechalam do Carlsberga. Spotkalam ks.Kazika i opowiedzialam o mojej przygodzie. Ksiadz zbladl - zaproponowal egzorcyzmy. Stuknij sie w glowke - powiedzialam,mamy XX w. nie sredniowiecze. Pobylam z nimi troche i wkurzona wrocilam do domu. W nocy,kontynuowalam to nieco dziwne spotkanie - tym razem swieca nie zgasla. Moze,to trzeba inaczej - pomyslalam. Wzielam dlugopis (wiem,powinno byc gesie pioro,ale nie mialam),kartke papieru. Zaczelam pisac cyrograf:wymienilam czego chce,a jako dowod, iz zostalam wysluchana - dolozylam dwa warunki do spelnienia natychmiast. Nastepnego dnia mam wygrac z mezem (drugi) w szachy,gralam bardzo slabo; w najblizszym czasie - dostac duza sume pieniedzy (10 tys.marek,juz mnie zadowolalo), wtedy podpisze kwit wlasna krwia. Rano,sklonilam meza do gry - wygralam. Hm,hm - to chyba dziala.Zaczyna mi sie podobac. Po poludniu,przyszla kolezanka mojej coreczki. Zabrala ja do siebie. Po uplywie kilku minut,przybiegla rozdygotana -Jowita wpadla pod samochod,wydusila. Poszlismy tam z mezem - zdarzenie mialo miejsce ok.300 m.od naszego bloku. Kierowca,mlody chlopak (dzien wczesniej zrobil prawko),nie jechal szybko - ale nie mial szans,dziecko zbieglo z nasypu kolejowego prosto pod maske. Poczatkowo wydawalo sie,ze to nic groznego,mala nie krwawila. Po 5 min.bylo pogotowie.Pojechalismy do szpitala. Przeswietlenie pokazalo pekniecie czaszki,ale dziecko bylo przytomne. Przewiezli ja na sale.Po pewnym czasie "odjechala". Zrobil sie szum,kazali czekac nam na korytarzu.Dopiero wtedy zaczelam sie bac.Decyzja - corka zostanie zawieziona do Kliniki Specjalistycznej, na odzial IOM,stan jest ciezki. My musielismy zostac - w miedzy czasie przyjechala Policja. Krotkie przesluchanie kierowcy,pozniej rozmowa z nami. Dali nam jakies formularze do wypelnienia - mielismy ubiegac sie o odszkodowanie. Wedlug niemieckich przepisow,wina kierowcy byla bezsporna. Maz zostal jeszcze,dopelnic formalnosci, ja poszlam do domu. I wtedy (to bylo, jak przeblysk w glowie) uslaszalam:umowy dotrzymalem, pieniadze dostaniesz, czekam. Zatkalo mnie,wrzasnelam;"nie!" Na cala ulice,mijajacy mnie przechodnie patrzyli ze zdziwieniem. " Ty,gnoju,ty bandyto,bydlaku..." Wpadlam do mieszkania,chwycilam telefon,z trudem wykrecilam numer do Carlsberga. Odebral ks.Kazimierz. - Kazik,stalo sie cos strasznego.Jowita miala wypadek,prosze modlcie sie, ja przeciez nie umiem. Nie wiem czy minela godzina.Ksiadz Franciszek (we Wspolnocie nazywany Ojcem) przyslal auto i zabrano nas do Osrodka. Pobieglam prosto do Kaplicy. Ze wszystkich sil,calm swym jestestwem - wyrzekalam sie Lucyfera i jego mocy. Powiedzialam -" Boze,jezeli Ty naprawde jestes,ratuj prosze moje dziecko. Glupia jestem,wiem - ale ja naprawde nie wiedzialam,iz moja zabawa moze byc grozna.To mialy byc tylko takie jaja." Nastepnie poszlam do domu Wspolnoty.Ojciec rozmawial ze szpitalem. Stan corki byl krytyczny. Kerspintommograf pokazal cztery wewnetrzne pekniecia czaszki. Lekarz powiedzial,robimy wszystko,co w naszej mocy. Ks.Kazimierz rozumial co jest grane (nie wiedzialam jak,ale czytalam to w jego oczach), ze to efekt moich wyglupow - nie uslyszalam jednak slowa wyrzutu,wrecz przeciwnie, duzo serdecznosci. Zaplakalam z zalu,dopiero gdy sie polozylam spac. Rano - telefonat ze szpitala,dziecko odzyskalo przytomnosc - wola mame. Ktorys z ksiezy (nie pomietam juz,kto)pojechal z nami do Kliniki. Mala byla mizerna,ale pojawila sie szansa, iz bedzie zyla. Zostal z nia maz,byli w szpitalu prawie miesiac,dziewczynka musiala na nowo uczyc sie jesc ,mowic, chodzic - miala wtedy 8 lat. Przez caly ten czas mieszkalam w Osrodku - dalam niezle domownikom w kosc. Po powrocie "moich" z Kliniki,mielismy jeszcze jakis czas zostac w Carlsbergu. Pojechalam do mieszkania po troche maneli. Byl poczatek grudnia,snieg - przed blokiem,na krzaku kwitla piekna,czerwona roza. Jeden tylko kwiat,wiedzialam,ze to dla mnie - od Tego,ktorego jeszcze nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 17.12.07, 00:20 tak tak, urzekla nas wszystkich twoja historia,a mną jeszcze na dodatek wstrząsneła, he he. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Pan Tusk 17.12.07, 00:32 Przed wyborami pan Tusk był w programie Teraz MY, zapytano o jego plan w przypadku przegranej przez PO. Powiedział, ze nie mysli o tym i nie planuje czegos takiego, bo jako sportowiec przekonał sie, ze jak "planuje sie", mysli sie, powiem przewiduje sie przegrana, to sie przegrywa... A przeciez wydawaloby sie, ze jakies myslenie pana Tuska, na kilka dni przed wyborami nie moze zmienic wyniku wyborów! Pan Tusk wierzy, ze jednak cos w tym jest... ;) Nawet poprał to swoim doswiadczeniem. I PO wygrało... moze podpisał cyrograf? Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: Pan Tusk 17.12.07, 00:56 No więc już niech będzie. Oto medal z ziemniaka za najwięcej bredniokomentów pod jednym artykułem. A teraz już się oddal, pliiiiz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmiot prlu w miedzyczasie zmarlo milion dzieci IP: *.hsd1.or.comcast.net 17.12.07, 03:17 tepa babo, przjdz sie po szpitalach i zobacz umierajace dzieci, czy ich rodzice rowniez zapisali swoje dusze komus tam? trzasnal bym cie z otwartej na otrzezwienie tepa babo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolerancyjna Re: w miedzyczasie zmarlo milion dzieci IP: 194.42.116.* 17.12.07, 08:41 Poraża mnie totalny brak szacunku do tego, że ktoś może wierzyć w coś innego niż Wy, "naukowcy". To przerażające, że niektórzy podobno-wykształceni mają taki brak kultury i tolerancji wobec innych poglądów i wierzeń. Nie wiesz, co przeżył ktoś inny. Nie znasz odpowiedzi na wszystkie pytania. To czemu się madrujesz? Trochę pokory, NIGDY nie masz pewności, kto NAPRAWDE ma rację.... Odpowiedz Link Zgłoś
morte_macabre Re: w miedzyczasie zmarlo milion dzieci 17.12.07, 08:50 > Poraża mnie totalny brak szacunku do tego, że ktoś może wierzyć w coś innego niż > Wy, "naukowcy". To przerażające, że niektórzy podobno-wykształceni mają taki > brak kultury i tolerancji wobec innych poglądów i wierzeń. Poraża mnie totalny brak szacunku do tego, że ktoś może wierzyć że 2+2=5. To przerażające, że niektórzy podobno-wykształceni mają taki brak kultury i tolerancji wobec innych poglądów i wierzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolerancyjna Re: w miedzyczasie zmarlo milion dzieci IP: 194.42.116.* 17.12.07, 09:15 Z tego wynika, że przyjmujesz wyłącznie system dziesiętny. A może w jakimś innym systemie liczbowym 2 + 2 rzeczywiście równa się 5? Prawdziwą mądrość przynosi nie to, co wiemy na pewno, ale nieustanna gotowość do tego, że możesz się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
boulihacker Re: w miedzyczasie zmarlo milion dzieci 17.12.07, 09:47 A więc na systemach liczenia też się "znasz". A teraz już won, gusła czynić czy co tam potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.p13 jak to facetom pada na mozg 17.12.07, 10:53 Moze to ten celibat im pada na glowizne. Wezcie sie nieroby do pracy i nie robcie cyrku. Silne dorosle chlopy a takie durne. Odpowiedz Link Zgłoś
e-4l Re: w miedzyczasie zmarlo milion dzieci 17.12.07, 09:49 Jest kilka systemów liczbowych ale w ŻADNYM nigdy 2+2 nie równa się pięć! To nie jest mądrość to zdrowie umysłowe. Nie bredz więcej kobieto tolerancyjna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: w miedzyczasie zmarlo milion dzieci IP: 91.198.246.* 17.12.07, 11:45 systemów liczbowych jest nieskończoność - tyle ile liczb całkowitych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hsw567 Z tego wynika, że jesteś ignorantem. IP: *.ghnet.pl 17.12.07, 09:49 Z tego wynika, że jesteś ignorantem. Czemu nie uważałaś na matematyce w szkole? System liczbowy to tylko zapis liczb, graficzna reprezentacja. W każdym systemie 2+2=4, tylko np. w dwójkowym będzie to troche inaczej wyglądać (o tak: 10+10=100). To tylko symbole. Oczywiscie można wymyslać sztuczki, np. 7+1=1. I to jest prawda, gdy umówimy się, że liczby oznaczają kolejne dni tygodnia. Ale po pierwsze: Twoja sztuczka akurat była nietrafiona, błędna i głupia. A po drugie: co niby z takich sztuczek wynika? Wiadomo co gość ma na mysli mówiąc, że 2+2=4. Nie wiem po co udajesz mądrzejszą niż jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolerancyjna Re: Z tego wynika, że jesteś ignorantem. IP: 194.42.116.* 17.12.07, 11:09 Nie udaję mądrzejszej. Zdanie o systemach liczbowych to metafora - jak się można domyślić - której celem było ukazanie, że NIE ZAWSZE nauka jest najważniejsza i że choćbyśmy byli najmądrzejsi to NIE WIEMY WSZYSTKIEGO. Ważny jest szacunek do innego człowieka i jego potrzeb, wierzeń i poglądów - czego niestety często brakuje osobom wypowiadającym się na tym forum. Rzeczywistości niematerialnej nie widzimy, ale kto wie, czy nie jest ona faktem?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hsw567 Re: Z tego wynika, że jesteś ignorantem. IP: *.ghnet.pl 17.12.07, 12:20 Fajna metafora, tylko nietrafiona. Wyjasniłem, czemu - szkoda żeś się nie odniosła do tego. A że nie wiemy wszystkiego? No nie, nie wiemy wszystkiego. Też mi z tym ciężko. Ale czy aby napewno pomysły typu reinkarnacja, kreacjonizm, czarna magia, opętanie przez szatana i inne tego pokroju przybliżają nas do tej wiedzy? No nie nazbyt. Co do szacunku do drugiego człowieka i jego poglądów - zgoda, szlachetna idea. Ale człowiek jest istotą ułomną i jeśli słyszy o lecznicy dla opętanych przez szatana w środku Europy w XXI wieku, to może nie dać rady się powstrzymać od złosliwego komentarza. Czesław Miłosz, wielki poeta, spopularyzował określenie "ciemnogród". Trafne, nieprawdaż? A że nieco złośliwe? Tym lepiej :) Zresztą rzeczą znaną jest, że ludzie niekonsekwentni nie są obdarzani nadmiernym szacunkiem. Skoro ktoś odrzuca naukę, to konsekwencja wymaga odrzucenia również jej dobrodziejstw. Człowiek może dla przykładu bredzić, że teoria względności to "tylko nieudowodniona teoria, która prowadzi do relatywizmu moralnego" (sic!), ale niech w takim razie nie korzysta z telefonu komórkowego. Bądźcie konsekwentni! Ja nie wierzę w Boga i uważam religię za mniej lub bardziej szkodliwą (w zależności do miejsca i momentu historycznego) bzdurę, więc odrzucam jej dobrodziejstwa. KONSEKWENCJA. O "rzeczywistości niematerialnej": dla mnie to oksymoron, a te są, poza literaturą piękną, gdzie stanowią ważny środek wyrazu artystycznego, niedopuszczalne. Zabawa słowem to rzecz poetów, moja panno. W nauce natomiast, aby przyporządkować którąś z dwóch wartości logicznych, najpierw trzeba upewnić się, że w ogole da się to zrobić. W szczególności musimy wpierw wiedzieć o czym w ogóle mówimy. Są zdania prawdziwe, są zdania fałszywe, ale są też zdania w ogóle nielogiczne (wbrew nawykom z mowy potocznej zdanie fałszywe JEST zdaniem logicznym). To tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolerancyjna Re: Z tego wynika, że jesteś ignorantem. IP: 194.42.116.* 17.12.07, 15:59 Dla Ciebie "rzeczywistość niematerialna" jest oksymoronem. Rozumiem i szanuję to. Ale szanuję też osoby, które są przekonane o istnieniu tej rzeczywistości i którym potrzebny jest egzorcysta do uwolnienia od dręczących ich problemów. Uważam że mają do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hsw567 Re: Z tego wynika, że jesteś ignorantem. IP: *.ghnet.pl 17.12.07, 16:58 Dla mnie? Nie.. to jest oksymoron z definicji. Oksymoron - figura retoryczna. Tworzy się go poprzez zestawienie wyrazów o przeciwstawnych, kłócących ze sobą znaczeniach. "Rzeczywistość niematerialna". Rzeczywistośc to coś rzeczywistego, istniejącego. A coś niematerialnego to coś nierzeczywistego. Jak na mój gust czyni to zadość powyższej definicji. Tzn. żeby była jasność: są rzeczy niematerialne, które istnieją (np. czas), ale jak rozumiem mówimy o jakichś nadprzyrodzonych rzeczach typu złe moce i tak dalej. "Uważam, że mają do tego prawo" - znów mylisz poglądy z faktami. Oni MAJĄ do tego prawo niezależnie od tego, co Ty albo ja "uważamy" na ten temat. Nikt im zresztą prawa takiego nie odbiera, w każdym razie ja byłbym ostatnią osobą. Co nie zmienia faktu, że klinika dla osób opętanych przez szatana w środku Europy w XXI wieku to paranoia. Ale prawo nic tu nie ma do rzeczy. Ja tylko mówię, że rozumiem ludzi, którym puściły nerwy, gdy o tym usłyszeli, bo rzeczywiscie to nie jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolerancyjna Re: Z tego wynika, że jesteś ignorantem. IP: 194.42.116.* 18.12.07, 10:26 Nie zgadzam się z Tobą, ponieważ "materialne" i "rzeczywiste" jednak nie są pojęciami przeciwstawnymi. Materialne - to coś, co stworzone jest z materii, a rzeczywiste - to co faktycznie istnieje. Jak sam zauważyłeś, istnieją rzeczy niematerialne, tj. czas, temperatura czy energia, a właściwie, to czy ludzki rozum jest materialny? Rozum to nie to samo co mózg, nie widzimy go, a jednak istnieje? Widzimy jedynie efekty rzeczy niematerialnych. Dlaczego więc opętanie nie może być rzeczywistym efektem jakiegoś niematerialnego zdarzenia? Mimo że jest to kwestia naukowo niezbadana, nie uważam tego za paranoję. Jeśli ktoś ma problem z uwolnieniem się od "czegoś?-jakkolwiek to nazwiemy", a egzorcysta może mu w tym pomóc, dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Z tego wynika, że jesteś ignorantem. IP: *.acn.waw.pl 18.12.07, 10:42 Fale radiowe tez nie sa materialne, ergo - nie istnieja :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizol_psychol Re: Z tego wynika, że jesteś ignorantem. IP: 217.98.20.* 18.12.07, 11:38 Fale radiowe sa jak najbardziej materialne, wynika to z ekwiwalentnosci masy i energii ew. inaczej mówiąc dyalizmu korpuskularno-falowego. Swiatło może być analizowana jako fala elektromagnetyczna albo probabilistyczny rozkład fotonów (cząstek) w przestrzeni, podobnie każda inne promieniowanie magnetyczne zarówno mniejszych (np. fale radiowe) jak i większych (np. promienie X) częstotliwościach. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Pan Tusk 17.12.07, 11:17 andreas.007 napisał: > Przed wyborami pan Tusk był w programie Teraz MY, > zapytano o jego plan w przypadku przegranej przez PO. > Powiedział, ze nie mysli o tym i nie planuje czegos takiego, > bo jako sportowiec przekonał sie, ze jak "planuje sie", mysli sie, > powiem przewiduje sie przegrana, to sie przegrywa... > > A przeciez wydawaloby sie, ze jakies myslenie pana Tuska, > na kilka dni przed wyborami nie moze zmienic wyniku wyborów! > Pan Tusk wierzy, ze jednak cos w tym jest... ;) > Nawet poprał to swoim doswiadczeniem. > I PO wygrało... moze podpisał cyrograf? > > > > No to szatan wygrał, bo z kolei zwolennicy PiS byli zawiedzeni, bo "tak się modlili", jak powiedziała w RM jakaś moherowa babcia, a Bóg ich nie wysłuchał. Ale to nieprawda, Bóg ich wysłuchał, tylko odpowiedział "nie". Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Pan Tusk 17.12.07, 14:10 zostalismy poddani kolejnej próbie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :O) opornik - wziales juz tabletki??? IP: 81.144.219.* 17.12.07, 09:37 Wziales juz tabletki? Nie jestes przypadkiem zreformowanym heroinista? Przyadki shizofrenii w rodzinie? Mial ktos hyzia? Moze tato albo mama? Miales sytuacje, w ktorych np. nago beigales z krzyzem po swojej wsi? Odpowiedz Link Zgłoś
mohawk79 Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 17.12.07, 11:19 opornik4 napisała: > Opowiesc bedzie troche dluga,ale krocej opisac sie nie dalo - kto ma > cierpliwosc,przeczyta. Być może krócej się nie dało. Ale na pewno można to było napisać w elegantszej, bardziej zwartej i czytelnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izz Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 12:22 nie dołuj nastoletniej pisarki. Nie jest to takie złe, może tylko trochę zbyt stereotypowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An. Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.eranet.pl 17.12.07, 11:45 Nie wiem dlaczego ludzi wierzących postrzega się (w tym kraju?) jako tzw. średniowiecze. Wszystkich wrzuca się do jednego wora pt" moherowe berety". Dlaczego piszecie z takim sączącym jadem i sarkazmem? Naprawdę uważacie, że to jedynie warte oplucia? Zero refleksji? Może czasem warto zgłębić temat, rozszerzyć nieco swoje horyzonty?.. Wiem o czym pisze Piotr i opornik4. Uważam, że taki ośrodek jest potrzebny. Tyle ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izz Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 12:12 Jesteś piętnastoletnią gotką? Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 "Wielebne głupstwo" w natarciu 17.12.07, 07:02 Może jednak nie takie "głupstwo" skoro potrafi zarobić na ciemnocie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Jak czytam te krytyki to leże i płacze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 07:17 Ateisci, czy też może bardziej nowocześnie, światła lewica laicka :):) z guru Adasiem to jednak matoły! Potwierdza sie ze są całkowicie ograniczeni!!! Są zamknięci w jednym świecie, nie wiem czy nadawali by się do średniowiecza! Ich niby rozwój intelektualny to kompromitacja! O czyms takim jak opętanie przez szatana słyszał każdy student psychiatrii, psychologi, nawet niewierzący! Jak ta Polska ma się rozwijac jak ludzie sa tacy niedouczeni? Człowiek bez zycia duchowego, jak widac na załączonych postach, jest beznadziejnie nietolerancyjny, niedemokratyczny, typowy rasista! Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: Jak czytam te krytyki to leże i płacze 17.12.07, 07:29 Gość portalu: miś napisał(a): > Ateisci, czy też może bardziej nowocześnie, światła lewica laicka :):) z guru > Adasiem to jednak matoły! Potwierdza sie ze są całkowicie ograniczeni!!! Są > zamknięci w jednym świecie, nie wiem czy nadawali by się do średniowiecza! Ich > niby rozwój intelektualny to kompromitacja! O czyms takim jak opętanie przez > szatana słyszał każdy student psychiatrii, psychologi, nawet niewierzący! Jak t > a > Polska ma się rozwijac jak ludzie sa tacy niedouczeni? Człowiek bez zycia > duchowego, jak widac na załączonych postach, jest beznadziejnie nietolerancyjny > , > niedemokratyczny, typowy rasista! //// w poprzednim wcieleniu byłeś zapewne szamanem //// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsurani jak juz leżysz i płaczesz IP: *.icpnet.pl 17.12.07, 07:38 to weź jeszcze szmatkę i umyj podłogę. Chociaż jedną rzecz zrobisz z pożytkiem Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: jak juz leżysz i płaczesz 17.12.07, 11:26 Gość portalu: tsurani napisał(a): > to weź jeszcze szmatkę i umyj podłogę. Chociaż jedną rzecz zrobisz z > pożytkiem Leżeć i płakać to lepsze niż leżeć i kwiczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
e-4l Re: Jak czytam te krytyki to leże i płacze 17.12.07, 07:44 Misiu, żal mi ciebie. Radzę raczej forum wymiany myśli u ojca sromotnika bazwstydnego, jeśli takowe jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Re: Jak czytam te krytyki to leże i płacze 17.12.07, 07:51 Gość portalu: miś napisał(a): > Ateisci, czy też może bardziej nowocześnie, światła lewica laicka :):) z guru > Adasiem to jednak matoły! Potwierdza sie ze są całkowicie ograniczeni!!! Są > zamknięci w jednym świecie, nie wiem czy nadawali by się do średniowiecza! Ich > niby rozwój intelektualny to kompromitacja! O czyms takim jak opętanie przez > szatana słyszał każdy student psychiatrii, psychologi, nawet niewierzący! Jak t > a > Polska ma się rozwijac jak ludzie sa tacy niedouczeni? Człowiek bez zycia > duchowego, jak widac na załączonych postach, jest beznadziejnie nietolerancyjny > , > niedemokratyczny, typowy rasista! Ty też chyba jesteś opętany bo piszesz z błędami. A tak przy okazji jak spotkasz się z szatanem to powiedz mu, że może mnie w doopę pocałować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebjot Re: Jak czytam te krytyki to leże i płacze IP: *.crowley.pl 17.12.07, 08:38 O czyms takim jak opętanie przez > szatana słyszał każdy student psychiatrii, psychologi, nawet niewierzący! Powiedz mi Łaskawco, jak człowiek niewierzący interpretuje przypadek opętania przez szatana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Jak czytam te krytyki to leże i płacze IP: 91.198.246.* 17.12.07, 11:44 coś jak placebo. dla świadomości chorego jest to całkiem rzeczywiste, dopiero jak przyjdzie klecha i dzwoneczkami obdzwoni, kadzidełkami odkazi i święte obrazki pokaże to demon czmychnie Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Jak czytam te krytyki to leże i płacze 17.12.07, 11:46 Gość portalu: rebjot napisał(a): > O czyms takim jak opętanie przez > > szatana słyszał każdy student psychiatrii, psychologi, nawet > niewierzący! > Powiedz mi Łaskawco, jak człowiek niewierzący interpretuje przypadek > opętania przez szatana? "Oj, dana dana, Nie ma szatana, A świat realny jest poznawalny, oj dana. Życie jest formą istnienia białka, Tylko coś czasem w kominie załka, Czasem coś liźnie, Czasem coś gwiźnie, coś się pokaże w samej bieliźnie, oj dana..." Agnieszka Osiecka, z piosenki STS) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Maiłem jednak racje!! Czerwone matolstwo jak czego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 14:36 nie rozumie, czegos nie widziało to dla nich to nie istnieje! A już na pewno jak jest związane z Kościołem, bo gdyby to jeszcze dotyczyło "naszych starszych braci w wierze" to może byłoby inaczej! Czysty ciemnogród Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Powstaje ośrodek walki z szatanem 17.12.07, 07:19 "Ośrodek Pomocy Duchowej ,,Oaza Maryi Królowej Światłości" powstaje na skraju..." --------------------------------- Doczytalem do tego miejsca... To mowi samo za siebie i wystarczy za komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HighAlt Uwaga Szatan czy experymenty CIA na Polakach?? IP: *.bos.east.verizon.net 17.12.07, 07:22 Polska, jeden z nielicznych krajow, niepodpisala Europejskiej Karty Praw czlowieka i byc moze wrescie szydlo wyszlo z worka i wiemy dlaczego... BEZZGODNE BADANIA RZĄDU STANÓW ZJEDNOCZONYCH NAD FALAMI MÓZGOWYMI I OSOBOWOŚCIĄ "Jestem ofiarą ciągle trwających eksperymentów kontroli umysłu, prowadzonych przez Rząd Stanów Zjednoczonych od 1989 roku. Chciałabym oszczędzić wielu ofiarom bólu, którego doznałam, poprzez opowiedzenie mojego zeznania w ramach informacji o pochodzeniu i o historii rządowego programu testowania broni, a szczególnie o eksperymentach z radioaktywnością." www.objawienia.pl/leary/mc/1cheryl.htm Ten Ksadz najprawdopodobniej zostal podstawiony przez zboczonych agentow CIA i marionetek w Polskich sluzbach - psudoksadz... Polacy nie powinni sie godzic na tego typu ekserymentach na naszych rodakach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyPiAowiec Powinni tam wysłać cały PiS !!!!! IP: *.bg.us.edu.pl 17.12.07, 07:25 Powinni tam wysłać cały PiS!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurczak Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 07:28 Od lat jestem zdeklarowaną ateistką, choć ze sporą wiedzą religioznawczą (religijną?). Nie wiem, czy ten ośrodek nie będzie kolejnym pomysłem KK na wyciąganie pieniędzy. Chciałabym wierzyć, że nie. Przyznam jednak, że pomysł jest dobry. Niezależnie od tego, czy nazwiemy to coś "szatanem", "demonami", "opętaniem" czy jeszcze inaczej, to się zdarza. Zabawy z okultyzmem wszelkiej maści, eksperymenty z przywoływaniem czegoś tam (duchów, demonów czy jak to zwał), a także pragnienie rzeczy, za które jesteśmy w stanie oddać swoją duszę i ciało, nie prowadzą do niczego dobrego. Czasem kończą się źle zdiagnozowane w psychiatryku, a czasem u egzorcysty. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 17.12.07, 07:48 Gość portalu: Kurczak napisał(a): > Od lat jestem zdeklarowaną ateistką, choć ze sporą wiedzą > religioznawczą (religijną?). Nie wiem, czy ten ośrodek nie będzie > kolejnym pomysłem KK na wyciąganie pieniędzy. Chciałabym wierzyć, > że nie. ---------------------------------- Czy osoba ze spora wiedza religioznawcza moze napisac taki tekst: "Przyznam jednak, że pomysł jest dobry." ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurczak Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 08:53 plorg napisał: > ---------------------------------- > Czy osoba ze spora wiedza religioznawcza moze napisac taki tekst: > > "Przyznam jednak, że pomysł jest dobry." ??? Wiesz, jak na razie nikt nie wymyślił nic lepszego na właśnie takie zjawiska. Można to nazwać "egzorcyzmem", "wypędzaniem złego ducha", "odczynianiem uroku", czymkolwiek. Jestem ostrożna w nazywaniu tego rodzaju zjawisk. Nie wierząc w istnienie Boga ani żadnych jego "przeciwników" (szatana itd.), jestem przekonana, że jest bardzo niewielki odsetek takich przypadków, których współczesna psychiatria nie jest w stanie wytłumaczyć i wyleczyć, zaś dobrze dają sobie radę z nimi ci, którzy sami się nazywają "egzorcystami". A więc istnieje coś, czego nie potrafimy racjonalnie wyjaśnić... jeszcze. Zapewne któregoś dnia w końcu znajdzie się racjonalna odpowiedź na pytanie, czym jest to, co nazywamy "opętaniem". Dlatego napisałam, że to dobry pomysł - póki nie ma lepszych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 17.12.07, 10:22 Ja pisze o "sporej wiedzy religioznawczej", a nie o istnieniu badz nieistnieniu zjawisk, ktorych nie rozumiemy tudziez o ich racjonalnym wyjasnianiu. Z biblijnego punktu widzenia nazwa Osrodka Pomocy Duchowej "Oaza Maryi Królowej Światłości", brzmi jak groteskowy zart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurczak Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 12:02 Plorg, nie bardzo rozumiem w takim razie. Możesz rozwinąć, o co konkretnie Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 17.12.07, 14:54 Nie bede robil tu wykladow teologicznych. Polecam dwa filmy: www.alberto.pl/film/Objawienia1.wmv (64MB) www.alberto.pl/film/Objawienia2.wmv (62MB) Albo przejrzyj portal: www.alberto.pl/ w celu poszerzenia wiedzy religioznawczej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 niech sobie w Toruniu u Rydzyka diabła wypędzają IP: *.chello.pl 17.12.07, 07:49 trzeba gonić tych czarodzieji, bo wstyd przynoszą. Wyjdzie na to ,ze największa ciemnota teraz w zachodniopomorskim mieszka, bo wierzy w diabła /Rokita przecież w Krakowie mieszka/. Czarownicy za sutą opłatą będą kadzidłami złe moce wypędzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurczak Re: niech sobie w Toruniu u Rydzyka diabła wypędz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 08:55 Może Cię to zaciekawi, że Jan Paweł II był jednym z lepszych egzorcystów... Trzeba mu przyznać że siłę charakteru i wiarę miał niezłomną, choć sama nie identyfikuję się z jego wyznaniem (ani z żadnym innym - dodam dla porządku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsurani żenada - pisanie o opętaniach jako faktach IP: *.icpnet.pl 17.12.07, 07:34 Wyborcza tym artykułem osiągnęła poziom Super Expressu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiekkk A tam, żenada - "a to Polska wlasnie"... IP: *.85-226-89.dsl.completel.net 17.12.07, 07:58 Poza tym to troche nie tak... SuperExpress pisze raczej o "cudownych" zrodelkach oraz matkach rzekomo boskich ktore ukazaly sie na szybie po potraktowaniu powierzchni plynem do mycia itp... - poganski kraj, poganskie obyczaje. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Powraca ciemnogród 17.12.07, 07:44 Tylko w zacofanym kraju może dojść do takich idiotyzmów. Mamy miliony "moherów" i w tym tkwi potęga ciemnogrodu. PO zapowiadało cuda i te niewątpliwie nadchodzą, niektórym nieźle wali w dekiel a może nawąchali się kleju????? Prawdopodobnie w najbliższej przyszłości Łojciec Rydzyk wskrzesi świętą inkwizycję i cofniemy się o kilka wieków, co nie jest takie dziwne kiedy obserwujemy jak polak z polakiem potrafi korzystać z dobrodziejstw wolności, żrąc się przy każdej możliwej okazji. Jeszcze trochę a banda facetów w kiecach zacznie mówić temu ciemnonarodowi kto tu rządzi. Ja pościągałbym te kiece i urządziłbym tym nierobom publiczną chłostę, powiesiłbym na parę godzin do góry kulosami to może resztki oleju niektórym spłynęłyby do łbów a jak nie to trudno. Co za pie..ik, przed wojną nie do pomyślenia!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiekkk Re: Powraca ciemnogród IP: *.85-226-89.dsl.completel.net 17.12.07, 08:00 Nienienie, to nie tak. Ciemnogrod juz powrocil ladnych pare latek temu... A Inkwizycji nie trzeba wskrzeszac. Ta szacowna instytucja dalej istnieje pod postacia Kongregacji ds Nauki i Wiary... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Powraca ciemnogród IP: *.tktelekom.pl 17.12.07, 11:27 szybciej niż inkwizycji należy się spodziewać obozów koncentracyjnych dla katolików. Dziwne, że tak wielu z tych, którzy ośmieszają ludzi wierzących jest przekonanych, że to katolicy są nietolerancyjni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiekkk Re: Powraca ciemnogród IP: *.85-226-89.dsl.completel.net 17.12.07, 18:00 > szybciej niż inkwizycji należy się spodziewać obozów koncentracyjnych >dla katolików. No, skoro tak uwazasz, Iwonko, to jako prawdziwie wierzaca osobka powinnas sie cieszyc, bo otrzymasz palme meczenstwa... ROTFL! Poza tym - wracajac do tematu - dziwi mnie, choc moze nie powinno, ze katoliczka nie ma pojecia o tym, ze Kongregacja do Spraw Nauki i Wiary wywodzi sie w prostej linii ze Swietego Officjum. Jezeli nie wierzysz, sama sie dowiedz. Myslenie nie boli. I kiedy pisalam to w pierwszym poscie, nie chodzilo mi o szeroko juz pewnie na forum skomentowane "dobrodziejstwa" sredniowiecznego okresu dzialalnosci Officjum, ale o sama strukture jako taka. Naucz sie czytac ze zrozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Powraca ciemnogród 17.12.07, 11:27 sowa_46 napisał: > Tylko w zacofanym kraju może dojść do takich idiotyzmów. Mamy miliony > "moherów" i w tym tkwi potęga ciemnogrodu. PO zapowiadało cuda i te > niewątpliwie nadchodzą, niektórym nieźle wali w dekiel a może > nawąchali się kleju????? > > Prawdopodobnie w najbliższej przyszłości Łojciec Rydzyk wskrzesi > świętą inkwizycję i cofniemy się o kilka wieków, co nie jest takie > dziwne kiedy obserwujemy jak polak z polakiem potrafi korzystać z > dobrodziejstw wolności, żrąc się przy każdej możliwej okazji. > > Jeszcze trochę a banda facetów w kiecach zacznie mówić temu > ciemnonarodowi kto tu rządzi. Ja pościągałbym te kiece i urządziłbym > tym nierobom publiczną chłostę, powiesiłbym na parę godzin do góry > kulosami to może resztki oleju niektórym spłynęłyby do łbów a jak > nie to trudno. > Co za pie..ik, przed wojną nie do pomyślenia!!!!!!!!! Ciemnogród "powraca"? A kiedy go u nas nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: nazwyam się E. Szatan i pojade z tym do stras 17.12.07, 11:28 Naprawdę masz takie nazwisko? Ja nie znam nikogo o tym nazwisku, ale znam gościa, który nazywa się "Szatanik". To taki mały szatan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: 80.48.71.* 17.12.07, 07:48 Hmm, czy szef ośrodka w ramach swojej działalności nie zechciałby przebadać jednego z byłych premierów oraz jego kota? Powiadają, że szatan często ukrywa się pod postacią kota :P, a i zewnętrzne symptomy opętania od czasu do czasu widać w zachowaniu pana expremiera. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Re: Powstaje ośrodek walki z szatanem 17.12.07, 07:54 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Hmm, czy szef ośrodka w ramach swojej działalności nie zechciałby przebadać jed > nego z byłych premierów oraz jego kota? Powiadają, że szatan często ukrywa się > pod postacią kota :P, a i zewnętrzne symptomy opętania od czasu do czasu widać To chyba nie sztan, doskwiera mu raczej kompleks kurdupla. > w zachowaniu pana expremiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gast Powstaje ośrodek walki z szatanem IP: *.aster.pl 17.12.07, 07:56 ..Bardzo ciekawe wiadomości dzisiaj rano GW nadaje, a może to Gość Niedzielny?....Rydzyk, Jankowski, lekcje religi, ...no i news dnia!!!!..info z pierwszej lini walki z szatanem....litości!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szatan na trzeźwo: IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.12.07, 08:12 we wszechswiecie, tym który widac jest około 100 miliardów gromad galaktyk, w kazdej gromadzie cos koło miliarda galaktyk, w kazdej galaktyce cos koła 100 miliardów gwiazd, a ja prosty szatan uwiaziąlem sie na panią sąsiadkę z czwartego pietra, ulica szeroka 2 a, i co dziennie rano przestawiam jej szkankę na parapet. eh ludzie pycha przez was przemawia skoro sadzicie, ze ja drugi po bogu, nie mam nic innego w głowie ino żeby was opętywać. macie poprostu na..e we łbach. Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Państwo powinno się temu przyjrzeć 17.12.07, 08:09 Zanim kogoś egzorcyści nie zamęczą/doprowadzą do choroby psychicznej. KK korci, żeby wrócić do starych dobrych czasów. To może jeszcze palenie wiedźm na stosie? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Re: Państwo powinno się temu przyjrzeć 17.12.07, 08:54 To chyba niezły pomysł. Oddam w dzierżawę wielki stos: moc przerobowa - cztery wiedźmy na godzinę zużycie energetyczne - niskie (jeden kubik drewna na dobę) okres dzierżawy - 99 lat płatność - z góry za 5 lat dotacja z UE - tak klientela własna i powierzona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: książe ciemności Rydzyk odwiedzi ten ośrodek?? IP: 212.160.172.* 17.12.07, 08:25 Odpowiedz Link Zgłoś