Dodaj do ulubionych

Wymień dowód osobisty w starym roku!

IP: *.warzymice.net 27.12.07, 13:57
interesuje mnie podstawa prawna uniewaznienia "ksiazeczkowych" dowodow
osobistych - o ile mi wiadomo dowody te nie mialy okreslonego terminu waznosci
i zachowuja waznosc bezerminowo... zdaje sie ze panstwo naraza sie na procesy
(przegrane) z wkurzonymi obywatelami.
Obserwuj wątek
    • Gość: monthy Ważność tych nowych dowodów to tylko 10 lat ! IP: *.devs.futuro.pl 27.12.07, 14:26
      W 2008 roku bęą już wydawane jeszcze nowsze dowody osobiste zawierające dane
      biometryczne. Tzw. dowody biometryczne. Wymagają one innego zdjęcia, z innego
      ujęcia, nie jak teraz z lewego półprofilu ale an face. Będa tańsze bo będą
      kosztowały 20 zł !! a poza tym, zamiast kartą bankową będziemy mogli zapłacić
      za zakupy dowodem Nowe dowody mają otrzymywać najpierw 18-latkowie i osoby
      wymieniający dokument. Z tego też powodu państwo po cwaniacku zmusiło nas na
      wydanie 30 zł + ~30 zł(za fotki) tylko na 10 lat. Gdyby nie durne zobowiązania
      co do Shengen, To mogliśmy obecna wymianę dowodów spokojnie przeczekać, nie
      tarcic ogromnej kasy na zakup urządzeń do jego wytworzenia (do biometrycznych
      należy kupić znowu nowe !).
      Zwykłe polityczno-urzędnicze bicie piany za naszą kasę(no własnie dlaczego
      budżet państwa tego finasuje do końca, skoro wymiana nie jest z mojego
      powodu/winy ?? ... fotkę moge dostarczyć ;)

"Dowód biometryczny ma umożliwić załatwienie formalności administracyjnych drogą
      elektroniczną. Ponadto, jeśli np. zmienimy miejsce zamieszkania, nie będziemy
      musieli już wymieniać dowodu tylko zaktualizować informacje zapisane w jego
      układzie elektronicznym."

"Tego typu dowody wprowadziła już Belgia i Estonia. Inne kraje przymierzają się
      do wydawania dowodów elektronicznych tj. takich, które zawierają procesor, ale
      nie przechowują danych biometrycznych. W Estonii dzięki biometrycznemu dowodowi
      można głosować, składać zeznania podatkowe, otrzymywać wyciągi z różnych
      transakcji itd."
      • Gość: Vlad.H. Re: Ważność tych nowych dowodów to tylko 10 lat ! IP: *.warzymice.net 27.12.07, 14:38
        zgadza sie - skoro panstwo odczuwa potrzebe wprowadzania dowodu to jego problem
        (mimo ze panstwo to ja) - mi wystarcza paszport, dowod jazdy - tandem tych dwou
        dokumentow mnie absolutnie satysfakcjonuje - dodajmy do tego ze dowod osobisty
        wprowadzili tak naprawde Niemcy podczas II wojny swiatowej i okupacji Polski a
        podtrzymaly jego istnienie komunistyczni wladcy PRL dokladajac do tego scisly
        obowiazek meldunkowy - oba te narzedzia sa potrzbne panstwom totalitarnym by moc
        efektywnie kontrolowac spoleczenstwo.
      • Gość: hen Jak dla mnie jedno jest wielkim skandalem... IP: *.anonymouse.org 27.12.07, 14:40
        ...dlaczego teraz kaze mi sie wymieniac moj stary dowod na nowy plastik za 30 zl
        podczas gdy dowod biometryczny kosztuje tylko 20zl i dalczego nie zdecydowano
        sie od razu wydawac tych biometrycznych niech zgadne ktos zgarnal ciezkie
        pieniadze za kontrakt na wytwarzanie plastikow a za dwa lata okaze sie ze i tak
        trzeba miec biometryczny wiec nastepne pieniadze trafia do kieszeni obrotnego
        cfaniaczka. A pewnei jeszcze Ci co olewali obowiazek wymiany i beda czekac do
        marca dostana nowy.
    • Gość: mdn Wymień dowód osobisty w starym roku! IP: 77.88.177.* 27.12.07, 21:58
      niech tępaki z ministerstwa sami się ukarają. Postraszyć to oni sobie mogą
      dzieci w przedszkolu.
      • Gość: ABC Re: Wymień dowód osobisty w starym roku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 00:15
        To ja już nie wiem... Składać wniosek o nowy dowód czy nie składać?
        • piotr33k2 Re: Wymień dowód osobisty w starym roku! 28.12.07, 00:23
          Gość portalu: ABC napisał(a):

> To ja już nie wiem... Składać wniosek o nowy dowód czy nie składać?
          składać bo stare traca obligatoryjnie ważnosć a za nim bedziesz
          mogła w ogóle formalnie złożyc wniosek o ten biometryczny minie dla
          ciebie kilka lat .
          • Gość: Vlad.H. jak nie zmienil mu sie IP: *.warzymice.net 28.12.07, 03:47
            stan cywilny, adres zameldowania to po cholere mu nowy dowod? Albo inaczej,
            sfinansuj mu nowy dowod, postoj w kolejkach i spox
            • Gość: ABC Re: jak nie zmienil mu sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 16:29
              No wlasnie, koszty (niby niewielkie), stanie w kolejkach... Najgorsze sa wlasnie kolejki...
              • Gość: Vlad.H. Re: jak nie zmienil mu sie IP: *.warzymice.net 28.12.07, 17:14
                a takze mowienie kobicie co ma 70 lat ze nie bedzie mogla nic zalatwic bez
                nowego dowodu i pewnie nie mowi sie tej kobicie ze moze wystapic z wnioskiem o
                wydanie bezterminowego dowodu a takze ze panstwo moze jej zrefundowac calosc lub
                czesc kosztow wydania nowego dowodu.
                Media wpisuja sie w propagande strachu dezinformujac obywateli w zakresie ich
                praw a takze nie podejmuja problemu bezprawia panstwa.
    • beatrix13 daj spokój vlad, wymieniają zastraszeni 28.12.07, 01:08

• piotr33k2 Re: Wymień dowód osobisty w starym roku! 28.12.07, 01:12
      Gość portalu: Vlad.H. napisał(a):

> interesuje mnie podstawa prawna uniewaznienia "ksiazeczkowych"
      dowodow
      > osobistych - o ile mi wiadomo dowody te nie mialy okreslonego
      terminu waznosci
      > i zachowuja waznosc bezerminowo... zdaje sie ze panstwo naraza sie
      na procesy
      > (przegrane) z wkurzonymi obywatelami.
      mylisz się wyszła ustawa a potem rozporzadzenie(ostatnio zmieniane )
      na ten temat .
      • Gość: monthy Nie pleć bzdur proszę IP: *.devs.futuro.pl 28.12.07, 02:36
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=73710843&a=73732198
        Nowelizacja nie zabiera praw już nabytych
        Dz.U. 1974 Nr 14 poz. 85
        USTAWA z dnia 10 kwietnia 1974 r.
        o ewidencji ludności i dowodach osobistych
        isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19740140085&type=3&name=D19740085Lj.pdf
        Opracowano na podstawie:
        tj. z 2006 r.
        Nr 139, poz. 993, Nr
        144, poz. 1043, z 2007
        r. Nr 21, poz. 125.
        ---------------------------------
        Rozdział 11
        Przepisy przejściowe i końcowe
        Art. 57.
        Dowody osobiste i tymczasowe zaświadczenia tożsamości wydane w trybie przepisów
        obowiązujących przed wejściem w życie ustawy zachowują swą ważność.
        ----------------------------------------
        • xxtoja_only Re: Nie pleć bzdur proszę 28.12.07, 04:14
          Jak zwykle za ustawą stoi gość, który robi kasę na tym, dowód plstikowy jest ważny tylko dziesięć lata - dlaczego?
        • Gość: ABC Re: Nie pleć bzdur proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 16:33
          Czyli jak dobrze zrozumialem :D artykulem 57 mozna sie podpierac w kazdej mozliwej sprawie, gdzie bedzie wymagane pokazanie dowodu ?

A co mowi ustawa o tych nowych dowodach?
          • Gość: twister26 Re: Nie pleć bzdur proszę IP: *.szczecin.mm.pl 28.12.07, 16:56
            A to mówi...
            "Według ustawy zmieniająca ustawę o zmianie ustawy o ewidencji ludności i
            dowodach osobistych oraz ustawy o działalności gospodarczej (Dz. U. z dnia 5
            listopada 2002 r.) wprowadza się obowiązek wymiany dowodów osobistych wydanych
            przed dniem 1 stycznia 2001 r. w następujących terminach:
            1) od dnia 1 stycznia 2003 r. do dnia 31 grudnia 2003 r. - wydanych w latach
            1962-1972,

2) od dnia 1 stycznia 2004 r. do dnia 31 grudnia 2004 r. - wydanych w latach
            1973-1980,

3) od dnia 1 stycznia 2005 r. do dnia 31 grudnia 2005 r. - wydanych w latach
            1981-1991,

4) od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 31 grudnia 2006 r. - wydanych w latach
            1992-1995,

5) od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. - wydanych w latach
            1996-2000."
            Ten ostatni termin przedłużono do 31 marca,ale kwity trzeba złożyć do 31 grudnia.
            • Gość: Vlad.H. ustawa jest wazniejsza niz rozporzadzenie IP: *.warzymice.net 28.12.07, 17:26
              debilu
              rozporzadzenie ministra jest aktem normatywnym nizszej rangi niz ustawa.
              A art 57 znowelizowanej ustawy gwarantuje waznosc WSZYSTKICH dokumentow
              potwierdzajacych tozsamosc (w tym dowodow osobistych bez okreslonego terminu
              waznosci) wydanych na grunice wczesniej (a wiec przed nowelizacja)
              obowiazujacego prawa.
              • Gość: twister26 Re: ustawa jest wazniejsza niz rozporzadzenie IP: *.szczecin.mm.pl 28.12.07, 18:00
                Nie mam już siły kretynowi tłumaczyć w czym rzecz. Słuchaj więc jełopo.Zaden
                minister rozporządzenia nie wydawał. Z USTAWOWEGO UPOWAZNIENIA, więcej OBOWIAZKU
                uczyniła to Rada Ministrów.Parlament jej kazał, pozwolił i w ustawie
                zapisał.Mówi o tym...
                "Art. 44.
                Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, wzór dowodu osobistego oraz
                tryb postępowania w sprawach wydawania dowodów osobistych, ich wymiany, zwrotu
                lub utraty."
                A więc to RM uzyskała prawo,by aktem niższego rzędu,jakim jest rozporządzenie
                uregulować sprawy wymiany.Pleciesz bzdury,narażasz ludzi mówiąc o ważności
                bezterminowych dowodów.

• Gość: Vlad.H. Art 57... debilu przeczytaj, zrozum, podyskutujemy IP: *.warzymice.net 28.12.07, 18:01
                  • Gość: twister26 Re: Art 57... debilu przeczytaj, zrozum, podyskut IP: *.szczecin.mm.pl 28.12.07, 18:25
                    Jeszcze raz cymbale"Art. 44.
                    Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, wzór dowodu osobistego oraz
                    tryb postępowania w sprawach wydawania dowodów osobistych, ich wymiany, zwrotu
                    lub utraty."
                    A więc to RM uzyskała prawo,by aktem niższego rzędu,jakim jest rozporządzenie
                    uregulować sprawę wymiany.
                    Patrz kretynie pod jakim tytułem umieszczono art.57
                    "Rozdział 11

Przepisy przejściowe i końcowe

Art. 57.

Dowody osobiste i tymczasowe zaświadczenia tożsamości wydane w trybie przepisów
                    obowiązujących przed wejściem w życie ustawy zachowują swą ważność."
                    Z ustawowego upoważnienia zawartego w art.44 wynika, że art.57 należy traktować
                    jako przepis przejściowy.Nie narażaj ludzi na konsekwencje.

• Gość: Vlad.H. Re: Art 57... debilu przeczytaj, zrozum, podyskut IP: *.warzymice.net 28.12.07, 23:56
                      ??? podstawa prawna kolku - nigdzie nie ma stwierdzenia ze dokuemnty przestaja
                      byc wazne, jest za to harmonogram wydawania nowych - co wiecej naruszane sa
                      prawa nabyte jesli ktos ma wazny dokument a tak stanowi artykul 37 ustawy to
                      dokument zachowuje waznosc o czy mstanowi artykul 57 ustawy po nowelizacji -
                      jesli pojawia sie niespojnosc to podatnik na prawo interpetacji jej na swoja
                      korzysc. Podasz podstawe prawna to pogadamy - to co podajesz nie stanowi
                      podstawy uniwaznienie dowodow osobistych - tyle w temacie.
                      • Gość: twister26 Re: Art 57... debilu przeczytaj, zrozum, podyskut IP: *.szczecin.mm.pl 29.12.07, 10:36
                        Vlad,jesteś małym,zakompleksionym człowiekiem,kryjącym się w sporze za tarczą z
                        obelg i inwektyw.Swoimi opiniami o bezterminowej ważności dowodów siejesz tu
                        zwykłą głupotę.
                        Już ci pisałem o ustawowym obowiązku (wraz z terminami)wymiany dow.osob.wydanych
                        przed 1 stycznia 2001 roku.Myślałem,że zrozumiesz,ale tobie trzeba tłumaczyć jak
                        dziecku. Więc proszę.
                        Art.2 ust.1 ustawy z 20 sierpnia 1997 r. o zmianie ustawy o ewidencji ludności i
                        dowodach osobistych oraz ustawy o działalności gospodarczej(Dz.U. nr 113 z tegoż
                        1997 r.poz 733;Dz.U. to Dziennik Ustaw) brzmi tak:" Dowody osobiste wydane
                        przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy zachowują ważność do dnia 31
                        grudnia 2007r."
                        Ustawa weszła w życie 1 stycznia 2001 r., a zawarte w niej terminy wymiany od 1
                        stycznia 2003 r. We wrześniu 2007 r. ustawowo (przywołując m.in. cytowany przeze
                        mnie przepis)termin ich ważności wydłużono do 31 marca 2008.Na tym chciałbym
                        zakończyć dyskusję, bo i nie ma już o czym gadać.
                        • Gość: Vlad.H. Re: Art 57... debilu przeczytaj, zrozum, podyskut IP: *.warzymice.net 29.12.07, 16:06
                          Problem ze uniewaznienie waznosci wydanych bezterminowo dokumentow jest
                          bezprawne - ktos za cos zaplacil, dostal to bezterminowo i ma prawo uzywac
                          bezterminowo. Dla mnie sprawa jest jasna a jesli ty masz watpliwosci to twoj
                          problem nie moj.
                          Co do reszty (epitety, inwektywy itd) to byc moze masz racje ale jesli spotykam
                          sie z takim osobnikiem jak ty (czyli kims kto ma prawa obywatela w dupie) to nie
                          dziw sie moim okresleniom.
                          Tyle w temacie
                          Art 57 honoruje dokumenty wydane na mocy ustawy z 1974 o bezterminowym okresie
                          waznosci.
                      • Gość: twister26 Re: Art 57... debilu przeczytaj, zrozum, podyskut IP: *.szczecin.mm.pl 29.12.07, 10:38
                        Vlad,jesteś małym,zakompleksionym człowiekiem,kryjącym się w sporze za tarczą z
                        obelg i inwektyw.Swoimi opiniami o bezterminowej ważności dowodów siejesz tu
                        zwykłą głupotę.
                        Już ci pisałem o ustawowym obowiązku (wraz z terminami)wymiany dow.osob.wydanych
                        przed 1 stycznia 2001 roku.Myślałem,że zrozumiesz,ale tobie trzeba tłumaczyć jak
                        dziecku. Więc proszę.
                        Art.2 ust.1 ustawy z 20 sierpnia 1997 r. o zmianie ustawy o ewidencji ludności i
                        dowodach osobistych oraz ustawy o działalności gospodarczej(Dz.U. nr 113 z tegoż
                        1997 r.poz 733;Dz.U. to Dziennik Ustaw) brzmi tak:" Dowody osobiste wydane
                        przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy zachowują ważność do dnia 31
                        grudnia 2007r."
                        Ustawa weszła w życie 1 stycznia 2001 r., a zawarte w niej terminy wymiany od 1
                        stycznia 2003 r. We wrześniu 2007 r. ustawowo (przywołując m.in. cytowany przeze
                        mnie przepis)termin ich ważności wydłużono do 31 marca 2008r..Na tym chciałbym
                        zakończyć dyskusję, bo i nie ma już o czym gadać.
                        • Gość: Vlad.H. Re: Art 57... debilu przeczytaj, zrozum, podyskut IP: *.warzymice.net 29.12.07, 16:09
                          ps
                          nie mam kompleksow, w dowodzie (starym, ksiazeczkowym) mam wpis dotyczacy
                          wzrostu "WYSOKI".
                          Bezterminowa waznosc honoruje art 57 znowelizowanej ustawy - nie watpie ze na
                          reke jest inne przedstawianie rzeczywistosci bo za nowy dowod placa obywatele a
                          nie panstwo - jest to ukryta forma opodatkowania ale to panstwo jest
                          zlodziejskie i nie jestem tym zdziwiony.
                          Juz od dawna mowie o zakonczeniu dyskusji bo zupelnie inaczej rozumiem te same
                          zapisy prawne i uwazam ze spor powinine zostac rozstrzygniety przez sad i nie
                          watpie ze po 1 kwietnia 2008 beda tacy ktorym bedzie sie chcialo pozwac panstwo
                          i wygraja - jako podatnik trzymam za to mocno kciuki.
          • Gość: Vlad.H. Re: Nie pleć bzdur proszę IP: *.warzymice.net 28.12.07, 17:23
            Jesli wydano ci dowod w czasie przed nowelizacja ustawy o dowodzie osobistym i
            ewidencji ludnosci i dowod nie ma oznaczonego terminu waznosci to zachowuje on
            swoja waznosc - przypuszczalnie nie bedzie on uznawany np przy przekraczaniu
            granicy ale moim zdaniem do przekraczania granicy sluzy paszport a nie dowod
            osobisty. Ogolnie ksiazeczkowy dowod zachowuje pelna przydatnosc rowniez po
            01.01.2008 az do momentu zmiany istotnych danych osobowych (stan cwyilny, adres
            zameldowania itp) - kazda proba uznania takiego dowodu powinna spowodowac
            zadanie podstawy prawnej - ja nie znam zadnego aktu zgodnego z prawem ktory
            znosilby waznosc dowodu osobistego juz wydanego bez orzeczonego terminu
            waznosci. Nowelizacja zmienila termin waznosci NOWO-WYDAWANYCH dowodow z
            bezterminowego na 10 letni - kazdy nowy dowod bedzie wydany w oparciu o
            obowiazujaca, znowelizowana ustawe, art 57 tej znowelizowanej ustawy gwarantuje
            utrzymanie waznosci wczesniej wydanych dowodow.
            • Gość: ABC Re: Nie pleć bzdur proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.07, 20:01
              Też byłem przeciwny wymianie dowodów. Ale dla świętego spokoju poszedłem wymienić, o dziwo, w sobotę po 13. przede mną było tylko 12 osób, więc poszło szybko.

Wymienić wymieniłem, ale swoje zdanie o bezsensownej wymianie podtrzymuję...

Może kiedyś wszyscy obywatele wystąpią do sądu, złożą własną wersję ustawy i odzyskamy zapłacone pieniądze.
        • piotr33k2 Re: sam pleciesz bzdury 28.12.07, 18:51
          chodzi o ustawe z 20 sierpnia 1997 która zastepuje poprzednia a 12
          sierpnia 2002 była nowelizacja tej z 1997 określająca terminy
          wydawania nowych dowodów , i wszystko na temat ,nie warto kopać sie
          z koniem , he he.
          • Gość: Vlad.H. Re: sam pleciesz bzdury IP: *.warzymice.net 28.12.07, 23:58
            juz bylo to raz powiedziane - dowdo ktos otrzymal na mocy ustawy bezterminowo -
            zaplacil za to - podaj podstawe prawna na mocy ktorej panstwo odbiera
            czlowiekowi to za co wczesniej zaplacil i dano mu na zawsze waznym aktem prawnym
            - pamietaj ze mamy ciaglosc prawna pomiedzy prawem IIRP, PRL i IIIRP
            • piotr33k2 Re: sam pleciesz bzdury 12.01.08, 00:48
              ciąglość prawną mamy ale jedne ustawy w tresci i zmocy prawa czyli
              tej ustawy zmieniają inne ustawy ,i to tez jest ciągłosć prawna że
              już nie wspomne o zwykłej logice ,inaczej nie można by było nic
              zmienic poprawić i przystosowac do zmieniajacych sie warunków.
              • Gość: Vlad.H. lex retro non agit IP: 80.53.41.* 12.01.08, 10:28
                a wlsciwie rozwiniecie tego Lex severior retro non agit

"Na gruncie obowiązującej Konstytucji z 1997 roku Trybunał Konstytucyjny uznał
                działanie prawa wstecz za naruszenie konstytucyjnej zasady demokratycznego
                państwa prawnego wyrażonej w art. 2"

pl.wikipedia.org/wiki/Retroakcja
                www.edukacjaprawnicza.pl/index.php?cid=107&id=101&mod=m_artykuly
                W przypadku dowodow mamy do czynienia z odebraniem ludziom dokumentu za ktory
                zaplacili i ktory mial miec bezterminowa waznosc. Panstwo mogloby zmienic dowod
                pokrywajac wszystkie koszty zmian dowodu - wymagajac odplatnosci zlamano zasady
                demokratycznego panstwa...
                • beatrix13 Re: lex retro non agit 12.01.08, 22:28
                  ignorantia iuris nocet
                  • Gość: Vlad.H. Re: lex retro non agit IP: 80.53.41.* 13.01.08, 02:17
                    tak ale:
                    - prawo winno byc skonstruowane i zapisane tak by byla mozliwa i jednoznaczna
                    interpretacja tegoz prawa przez kazdego obywatela spelniajacego minimum
                    edukacyjne wymagane przez prawo.
                    - niepoprawna interpretacja prawa przez osobe nie posiadajaca wyksztalcenia
                    prawniczego nie moze pociagac za soba sankcji (i jesli dobrze pamietam to SN
                    wydal kiedys takie orzeczenie - moze ktos ma dostep do jakiejs bazy orzeczen SN
                    i poszuka - wpadlo mi to kiedys przed oczy podczas poszukiwan w Lex Omega).
                • piotr33k2 Re: lex retro non agit 12.01.08, 22:38
                  odpłatność to inna sprawa i nie o to szedł na początku ten
                  spór ,zresztą obowiązkowa odpłatność na rzecz skarbu panstwa nie
                  tylko w tym przypadku budzi wiele wątpliwości etycznych i
                  konstytucyjnych .
                  • Gość: Vlad.H. no nie wiem... IP: 80.53.41.* 13.01.08, 02:11
                    jesli ktos kiedys zaplacil wcale nie tak male pieniadze kiedys za dowod i teraz
                    dowiaduje sie ze panstwo mowi - klamalismy ze ten dokument ktory kupiles
                    bedziesz mogl zatrzymac na cale zycie - teraz chcemy kasy wiec musisz kupic nowy
                    dowod bo tamten uznajemy za niewazny to czuje sie oszukany i okradziony -
                    panstwo i tak juz dawno nie jest wiarygodne dla wlasnych obywateli.

Oczywiscie jest tez i inny aspekt tego - skoro panstwo potrzebuje dowod i
                    naklada na mnie obowiazek posiadania dowodu pod kara grzywny to niech panstwo
                    wydaje dowody nieodplatnie...

hitlerowski zwyczaj utrzymany przez komunistow i rozszerzony przez
                    quasidemokratycznaposhitlerowskokomunistyczna Polske.
    • beatrix13 jest projekt przedłużający ważność zielonych 11.01.08, 19:08
      orka.sejm.gov.pl/Druki5ka.nsf/druk?OpenAgent&2057
      a nie pisałam,że przedłużą?:)
      wydolność maszyn drukujacych jest określona,więc nagminnie
      przekraczany jest termin 45 dni oczekiwania na dowód;
      idioci co stali w 12 godzinnych kolejkach nocnych pod koniec roku
      będą pluć sobie w brodę
      • Gość: Vlad.H. niech sobie pluja IP: 80.53.41.* 12.01.08, 00:15
        jak sie nie mysli i trzesie sie ze strachu przed wladza to niech stoja, marzna...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka