toxic.666 30.03.08, 21:22 mądrze mówi. może miasto powinno go zatrudnić żeby nadzorował rewitalizację? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatrix13 Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? 30.03.08, 21:38 pan Andreas zawsze mądrze mówi;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaaram Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.chello.pl 30.03.08, 22:21 "Polityka przestrzenna musi być budowana w oparciu o konsensus, a nie o przekonanie, że ktoś ma rację, a inny nie. Ale taki scenariusz nie jest wpisany w metodę stosowaną przez polityków. Oni narzucają, ewentualnie mogą pójść na ustępstwa" Politycy ida tylko za kasa, kilka lat byc, nachapac sie, a potem moze druga kadencja. A wczesniej dac ludowi co on chce. Nalezy zmienic swiadomosc wybierajacych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikesz perły przed wieprza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 22:23 a po co zatrudniać kogokolwiek do nadzorowania niczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badyl Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.chello.pl 30.03.08, 22:23 nie wystarczy odnowic budynek - w srodmiesciu mieszka sporo ludzi, ktorzy z pokolenia na pokolenie pija, sikaja i gwalca po bramach. Nie pracuja, chodza pod calodobowy monopolowy, nie maja gazu, pradu, a czasem i wody w swoich komunalnych mieszkaniach. Odnowiony budynek zamienia w chlewnie w kwartal. Mieszkam od niedawna w starej, odnowionej kamienicy w srodmiesciu, otoczonej morzem budynkow bez tynku i ... zbieram kase, zeby sie stad wyrwac jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.szczecin.mm.pl 30.03.08, 23:07 Dotknąłeś sedna sprawy "badyl". Też to zaobserwowałem, ale uważam, że tego eksperta z Niemiec warto byłoby zatrudnić w miejsce naszych beznadziejnych speców od rewitalizacji śródmieścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaaram Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.chello.pl 30.03.08, 23:21 Dokladnie tak, przydal by sie on! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 23:25 Problem w tym, że on tylko: gada. Taki truista jeden. Kiełbaska na niego stawia w wyborach na jakiego wspomagacza partyjnego - i tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irys Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 23:49 Kiełbaska zawsze opowiada głupoty na tematy, o ktorych mysli ze się zna. Andrzej (Andreas tylko w Niemczech ale to zwykły naturalizowany tam Polak) jest wybitnym praktykiem rewitalizacji, ktory pracowal przy najwspanialszych miastach niemieckich. Nie jest politykiem. Politycy to tacy faceci, ktorzy maja psi obowiazek dawac prace takim jak on. O Szczcin jestem spokojny. Po Billerta nie siegną. Za madry dla nich. Oni nawet Van den Sandema pogonili, choć tyle skromniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonar Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.olsztyn.mm.pl 31.03.08, 13:54 Co ty bredzisz! A. Billert nie tylko mądrze gada! żebyś zobaczył ile zrobił w Lubece i we Frankfurcie nad Odra, to by ci szczęka opadła! Tak skutecznego pełnomocnika rewitalizacji nie ma w całej Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znany Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: 77.88.186.* 28.04.08, 20:17 kielbaska jestes po prostu gó..arzem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.chello.pl 30.03.08, 23:31 Na Placu Grunwaldzkim jest odrestaurowana (z zewnątrz) jedna z najpiękniejszych kamienic w Szczecinie. Miejsce w sam raz dla oddziału Uniwersytetu albo luksusowego hotelu. Ale w środku... ciemno i pusto. Przez ponad rok nic tam się nie dzieje. Nie wiem, czy prędzej coś się zacznie robić z zagospodarowaniem zego pięknego i zabytkowego gmachu, czy wcześniej zostanie on obszczany przez alkoholików, obsrany i obrzygany przez cpunów i obsmarowany przez graficiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irys Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 23:51 To są tak zwani hiszpańscy inwestorzy. kamienice odnowili dla świetego spokoju, tak jak zburzyli grzybek, zeby dac im ten spokoj. mają jeszcze plac plac przy poczcie naprzeciwko dawnego grzybka. Widac kupili grunt w celach spekulacyjnych, i ani im się śni inwestować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Pudrowanie syfa IP: *.chello.pl 31.03.08, 01:19 > Widac kupili grunt w celach spekulacyjnych, i ani im się śni > inwestować. Biorąc pod uwagę to, co napisał szerszeń_stepowy (że kamienica jest odrementowana JEDYNIE OD ZEWNĄTRZ), czy to znaczy, że czekają, aż budynek zawali się do środka, a im zostanie narożna działka z kupą gruzu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.GtokyoFL102.vectant.ne.jp 31.03.08, 01:50 Gość portalu: irys napisał(a): > To są tak zwani hiszpańscy inwestorzy. kamienice odnowili dla > świetego spokoju, tak jak zburzyli grzybek, zeby dac im ten spokoj. > mają jeszcze plac plac przy poczcie naprzeciwko dawnego grzybka. > Widac kupili grunt w celach spekulacyjnych, i ani im się śni > inwestować. te skurw....le tylko przypacykowali kamienice a tak naprawde zadnego uczciwego remontu nie zrobili - totalna fuszerka. Ciekawe kto za to dostal w lape. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 10:10 mury niby pomalowane ale okien nie wymienili i nie odnowili nawet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to juz chwila Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 11:41 do badyla: spokojnie, juz niedlugo zaczna sie rotacje w zasobach mieszkaniowych kwaterunkowych polegajace na sprzedazy/kupnie mieszkan, badz ich opuszczeniu. Wiele osob- tych o ktorych piszesz- bedzie musialo opuscic wygodne Srodmiescie, a ich lokale zajma nowi lokatorzy, ci ktorzy beda placic za wykup, badz czynsz - ale to beda pracujacy. Sprawdz w Echu, czy Twoja kamiennica jest przeznaczona do sprzedazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: 195.72.91.* 15.04.08, 15:06 Skąd ta pewność? Czy są plany sprzedaży kamienic przez miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Po co to cale gadanie? IP: *.GtokyoFL102.vectant.ne.jp 31.03.08, 01:56 Takie to troche gadanie o niczym. Przeciez w Szczecinie byli juz specjalnisci od renowacji i rewitalizacji program zaczeto z pomoca miedzynarodowa i unijna w 1991 roku! ale jak powstal SCR to ich przegoniono bo SCR stal sie dobra przechowalnia dla kolesi z miasta. Dzisiaj wybitnymi specjalistami od renowacji i rewitalizacji srodmiescia sa: spec od trudnej mlodziezy z ostrymi odchylami oraz gazeciarz z Kuriera Szcz. zapewniajacy zawsze dobre artykuly nt. swojego szefa z brylantyna na glowie :))) no i nas "rewitalizuja" :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
asdf401 Re: 31.03.08, 03:32 Psy srają jak srały, prakowanie gdzie się da trwa a śmieciarze puszczają śmieci z wiatrem - do tego nie trzeba doradców i programu. U nas "mieszkańcy" są zdziwieni, że przekadzać może hałasowanie o 3 w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 11:45 Chcecie uratować śródmieście - trzeba się zastanowić co je niegdyś utrzymywało i do tego wrócić. Sposób jest prosty - sprzedać na rynku(albo utworzyć wspólnoty) tyle kamienic ile się da - na cele mieszkaniowe, z jednoczesnym wyburzeniem części oficyn, aby zrobić miejsca na parkingi, czy też "podwórka" dla poszczególnych kamienic. Za pieniądze ze sprzedaży wybudować dla menelstwa jakieś tanie budownictwo, porozrzucane po całym mieście, tak aby nie tworzyć slumsów. Jestem przekonany że do "nowego" śródmieścia wróci klasa średnia i z chęcią zamieszka w 100-130 metrowym mieszkaniu w odnowionej kamienicy. Bo "dojazdy" (piechotą szybciej):) z Warszewa czy też prawobrzeża szybko się niektórym znudzą. No chyba że upieramy się że centrum miasta to najlepsze miejsce na mieszkania komunalne - jak na przykład to które ostatnio spaliło się na Monte Cassino, miało raptem 150m2. Komunalne, taaaaa. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 tak miasto Szczecin nie dla ludzi 31.03.08, 17:54 "To nie rewitalizacja. Rewitalizacja jest dla lokatorów i poprawy ich warunków mieszkania, życia i pracy. Odnowa budynku to środek do tego celu. Istniejące prawo przestrzenne jest kontraproduktywne zarówno dla realizacji zrównoważonego rozwoju miast, jak i dla rewitalizacji." Nasze partyjne władze miasta czynia Szczecin bez ludzi! Ma racje pan Andreas, doskonale to wszystko określił. Nie zdaja sobie sprawe, ze jak z miasta wyprowadzi sie ludzi, wyprowadzi instytucje potrzebne do zycia, to to juz nie bedzie centrum miasta... to nie bedzie miasto! Centrum i miasto jest tylko jak sa ludzie, wiele miast jest na swiecie opuszczonych przez ludzi, budynki niszczeja, bo to ludzie stanowia o zyciu miasta! Ta władza partyjna miasta wyrzuca ludzi z ich miasta, zostana tylko ulice... Byc moze celem jest wyprowadzenie mieszkancow, a budynki i tereny sprzedanie bogatszym Niemcom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garo Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: 80.54.119.* 01.04.08, 15:45 Andreas Billert ma dużo racji, ale gadanie nie pomoże przekonać polityków takich jak nasz prezydent. Przypuszczam że należy zmienić społeczność zamieszkującą kwartały centrum. Można to zrobić budując przy pomocy SCR-u lub innej stworzonej do tego celu spółki z 100% udziałem Miasta mieszkania socjalne oddalone daleko od centrum. Pieniądze pozyskane ze sprzedaży pozyskanych mieszkań w centrum pokryły by koszty budowy mieszkań socjalnych. Eksmisja ludzi, którzy zalegają z czynszem na oddalone od centrum mieszkania socjalne spowoduje aktywność tych co zostaną. Dlaczego rada miasta nie próbuje ustalić odpowiedniego podatku od hodowanych w centrum miasta psów.(psie kupy) Przecież są strefy różnej wartości za parkowanie samochodów. Czy nie mogą być strefy opodatkowania za hodowanie psów w odpowiedniej strefie. Za pieniądze z tego opodatkowania można posprzątać co godzinę. Pomysłów w tych sprawach jest wiele, ale nikt z obecnej i poprzedniej władzy (Prezydenci;Rady miasta) nie ustali sobie i konsekwentnie nie egzekwuje swoich założeń. Należy pamiętać przy następnych wyborach, co kto obiecywał i co zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? 01.04.08, 16:14 to własnie robi SCR - wysiedla ludzi, a lokale sprzedaje! Ale pamietaj, ze obok tych zalegajacych mieszkaja ludzie, którzy nie zalegaja, ale nie stac ich na kupienie mieszkania, a wiec wyrzuci sie ich z miasta tak samo jak zalegajacych! Czyli stanie sie to co pan Andreas mówi - miasto bez ludzi! Moim zdaniem miasto powinno dazyc do renowacji budynkow, ja mieszkam w kamienicy, która wspolnota sama wyremontowała! Czyli jednak mozna to zrobic! Nie chodzi o wyrzucanie mieszkancow, ale o polepszenie warunkow zycia po to takze by miasto pieknialo, ale z ludzmi! Moze wystarczy wspolnota pomóc, a tym ktorzy zalegaja, stworzyc warunki do przeprowadzki... Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jak ratować szczecińskie Śródmieście? 01.04.08, 18:05 > Moim zdaniem miasto powinno dazyc do renowacji budynkow, > ja mieszkam w kamienicy, która wspolnota sama wyremontowała! > Czyli jednak mozna to zrobic! Zgadza się - najlepszym rozwiązaniem jest powstanie wspólnot które będą dbały o SWOJE WŁASNE kamienice. Pytanie tylko ile kamienic w centrum jest zamieszkane przez ludzi na tyle majętnych żeby a) byli w stanie wykupić swoje mieszkanie, i co ważniejsze B) żeby stać ich było na renowacje i utrzymanie stanu wizualno/technicznego kamienicy? A swoją drogą to ja bym chętnie został szczecińskim kamienicznikiem i żył z opłat czynszowych gdzieś na placu odrodzenia czy w innym malowniczym kawałku Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 gmina zamiast wyrzucac powinna pomagac 02.04.08, 13:02 Widzisz w mojej kamienicy w centrum gmina ma okolo 30 procent, a place okolo 140 zl miesiecznie na remonty. Z tego zrobiono remont - jeszcze tylko elewacja została! Osiem lat remontowania, ale wszystko zrobione! Tak wiec to nie jest kwestia majetnosci, ale trzeba bardzo chciec i dazyc do tego! Naprawde, a gmina zamiast wyrzucac mieszkanców tłumaczac, ze nie sa miastu potrzebni - mogłaby im pomóc! Ku.. naprawde mozna to zrobic, a pan Krzystek powinien pomagac mieszkancom w rewitalizacji, a nie ich wypie..c z miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: gmina zamiast wyrzucac powinna pomagac 02.04.08, 15:17 nie wszyscy mieszkancy Szczecina to pijacy i bezrobotni, a jezeli tak jest, to nie jest załatwieniem sprawy wywalenie ich z miasta, ale poprawienie ich sytuacji. Stworznie miejsc pracy. Wiekszosc moze nie sa to bogaci ludzie, ale pracuja i przy odrobinie dobrej woli i checi miasta, magistratu stac ich by bylo na remonty kamienic! Byc moze nawet o tym nie wiedza, ze maja takie mozliwosci! W USA slumsy wyburzono i zbudowano nowe mieszkania, wyposazono, a zakwarterowano bylych mieszkancow i... zmienili sie. Mieli juz cos, co bylo cos warte i zaczeli o to dbac! Jak ludziom stwarza sie odpowiednie warunki, to dbaja! Pan prezydenyt zostal wybrany przez mieszkancow, takze tych z problemami, nie po to zeby wywalal biednych z miasta, ale by pomógł. By miasto stalo sie piekniejsze i silniejsze gospodarczo, ale sila mieszkancow, a nie wykupujacych miasto Niemcow! Szczecin nie jest tylko dla niezbednych, a niezbedni za to ze dostali od miasta mieszkania powinni pomagac tym mniej zdolnym i zaradnym, by mieszkali i zyli w dobrych warunkach! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: gmina zamiast wyrzucac powinna pomagac 02.04.08, 15:44 i jeszcze jedno - jak mieszkancom bedzie sie zylo lepiej, beda bogatsi i mieli lepsze warunki zycia, to lepiej bedzie takze w tym miescie biznesmenom, bo ludzie beda mieli co wydawac, a wtedy beda chcieli wydawac pieniadze na deptakach... ozyje wtedy miasto, ozyje ludzmi kochajacymi swoje miasto, a nie tylko takimi, co wykupuja budynki jak przy Pl Grunwaldzkim, a budynki stoja puste! Miasto bez ludzi UMRZE panie Krzystek! A bogaci wyprowadza sie takze... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 SCR i władze miasta działaja jak biuro wysiedlencz 02.04.08, 15:55 SCR i władze tego miasta dzi9ałaja jak biuro wysiedlencze... Eksmituja mieszkanców niby w imieniu tych mieszkanców, a zostawiaja po sobie PUSTKE! To jest zabijanie tego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewe Re: gmina zamiast wyrzucac powinna pomagac IP: *.asternet.pl 07.04.08, 15:54 Andrzeju, zapraszam do oficyny na ul. Krzywoustego, wśród właścicieli większość to leciwi ludzie - emeryci. Próba założenia domofonu - brak zgody bo im jakiś brzęczek niepotrzebny, budowa pionu kanalizacyjnego by każdy miał toaletę nie na piętrze a w mieszkaniu- zbędne, przecież 50 lat tak mieszkają, pięcioro dzieci wychowali to co im tu wymyślają- wnuki sobie kiedyś zrobią. Druga sąsiadka nie wyobraża sobie mieć WC w mieszkaniu - Kto to widział WC w domu, na głowę poupadali!! 70% mieszkańców od piwka zaczyna dzień.Nie przeszkadza im śpiący na klatce gościu - to ich kumpel, no co oni mogą że on do domu już dojść nie może? Młodzież z fronotowego budynku pije w głównej bramie. Na posadzce flaszki i popita, opakowania po jedzeniu. Sikają tam gdzie stoją. Reakcja mieszkanców? Zerowa. Pomalowałam czarne okna w mieszkaniu - przyleciał sąsiad i mnie konserwatorem straszy - bo on nie ma pomalowanych. Ogarniam na mokro z pajęczyn klatkę to im pył do mieszkań leci. Zdejmuję klosz do mycia bo czarny, aż światła nie przepuszcza - jakim prawem to dotykam, administrator powinien to zrobić, sprzątaczka, a klosz od nowości nie był nawet przetarty i przez 20 lat nikomu to nie przeszkadzało.Zamiatam piwnicę, bo się komus coś rozsypało - opiernicz że hałasuję. Chciałam pomalować czarne okno na klatce i wstawić szybę, bo od 30 lat jak wyleciała tak czymś to zastawili. Jakie atrakcje mnie czekają? Przecież to administrator powinien zrobić.Ja nie mam prawa tego dotykać. Pismo do administratotra - nie ma odpowiedzi, nie ma pieniędzy, ważniejsze problemy, mają 50 takich budynków (większość to mieszkania komunalne). Otworzyć okno na klatce bo palą - wieje i zimno. No to postawiłam kwiatka na oknie skoro nie można otwierać - teraz okno non stop otwarte, kwiatek zmarzl. Wprowadziło się młode małżeństwo z dziećmi.Poszły w ruch flamastry: mury, klatka, drzwi, gdzie się da. Zwrócenie uwagi rodzicom - a jak mają się bawić w tej betonowej klatce? Próba zamiany betonowej studni w coś innego-brak zgody-dwa garaże, wylano kolejną warstwę betonu bo dojazd był dziurawy. Wszyscy stoją przy judaszu. Jak zejdę do piwnicy, zawsze ktoś schodzi patrzeć co ja robię, co niosę. Niektórzy nawet pukają do mieszkania, że przyszli obejrzeć czy mam tak jak oni. Odnawiam drewniane drzwi - oburzenie - nie nowe z płyty? taniej, oni tak mają, ja tu cos sobie wymyślam. A co ja tak pukam? Podłogę drewnianą odnawiam? To nie panele? przecież to taniej. Progi wymieniam? - lepiej bym wyrzuciła te drewniane drzwi i łuki sobie porobiła. Wejście do klatki czarne, na własny koszt bym to pomalowała choćby na biało. Pytam o zgodę to się nie zgadzają - pomaluję, to jak mogłam bez ich zgody któej i tak mi nie dzadzą im to już nie potrzebne. Wnuki sobie odnowią. Mieszkam drugi miesiąc. Czy ja mam czekać aż wszyscy wymrą? Ciekawe czy do tego czasu mi nie zobojętnieje i nie stanę się kolejną z grona - "a po co, zawsze tak było". Nie mów mi o poprawianiu sytuacji tym mniej zdolnym i mniej zaradnym. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: gmina zamiast wyrzucac powinna pomagac 07.04.08, 16:16 z tego co podałas widze zainteresowanie współlokatorów, ale brak jest miedzy wami komunikacji... Lokatorzy zauwaz, interesuja sie, ale nie mozecie sie doporozumiec. Cos im przeszkadza, cos nie podoba - reaguja szybko. Zobacz porównuja... sprawdzaja - sasiad najlepszym systemem ochrony! Zapewne mieszkasz tam od niedawna stad te problemy, nowy widzi pewne niedostatki, chce zmienic, a starzy nowego traktuja troche jak wichrzyciela... Mlodziez pije w bramie, bo nie maja pieniedzy na pub, pewnikiem nie maja kompa i netu, zeby siedzieli przy grach... tego nie zmienisz Ty, to kwestia miesjca... moze w szkolach zajecia pozalekcyjne, ale miasto przycina budzety szkolom, bo szkoly sie miastu nieopłacaja! To jest kwestia edukacji, a nie eksterminacji mieszkancow! Takze i dofinansowania dzialan mieszkancow na rezcz masy komunalnej! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: gmina zamiast wyrzucac powinna pomagac 07.04.08, 17:28 70% mieszkańców od piwka zaczyna dzień ====================== Widzisz, ja zaczynam dzien od drinka whisky... bo za piwem nie przepadam! Ale nie uwazam, ze ci co zaczynaja dzien od piwa byliby ode mnie lepsi czy gorsi! Masz inne zdanie? ;)) Nie jest zła rzecza alkohol, ale zła rzecza jest zachowanie ludzi niektórych po alkoholu! Prosze nie mylic! Piwo czy whisky wypite nie swiadczy zle o pijacym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewe Re: gmina zamiast wyrzucac powinna pomagac IP: *.szczecin.mm.pl 15.04.08, 01:45 Niezależnie od rodzaju alkoholu codzienne picie jest alkoholizmem. Nawet jeśli to whiskey. Nie nie jesteś lepszy od tych co zaczynają od piwa i tu się z Tobą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: gmina zamiast wyrzucac powinna pomagac 15.04.08, 15:13 no to jestem w doborowym towarzystwie, bo królowa angielska tez codziennie... od rana! Musisz odrózniac whisky o whiskey... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: gmina zamiast wyrzucac powinna pomagac IP: *.GtokyoFL102.vectant.ne.jp 15.04.08, 04:05 > Andrzeju, zapraszam do oficyny na ul. Krzywoustego, wśród > właścicieli większość to leciwi ludzie - emeryci. Próba założenia > domofonu - brak zgody bo im jakiś brzęczek niepotrzebny, budowa > pionu kanalizacyjnego by każdy miał toaletę nie na piętrze a w > mieszkaniu- zbędne, przecież 50 lat tak mieszkają, pięcioro dzieci > wychowali to co im tu wymyślają- wnuki sobie kiedyś zrobią. Druga > sąsiadka nie wyobraża sobie mieć WC w mieszkaniu - Kto to widział WC > w domu, na głowę poupadali!! > Czesc Ewe, Zgadzam sie z Toba, sam znam ten bol, ale na szczescie moge decydowac w wiekszej mierze o moim domu, choc sa tam tez pijacy lokatorzy. Ale mam tez doswiadzcenie w tzw. "lepszych" domach. Zapmonij wszedzie ten sam problem. Po prsotu ludzie sa cholernie prymitywni i tak jest dopoki nie zmieni sie jakiegos sposobu edukacji. Oczywiscie miasto czy wladza moze edukowac, poprzeez rozne formy wymogow, ale to w Polsce tez nie dziala. jak jest zmowa prymitywu i glupoty to wszyscy przegrywamy. Szcerze radze zmienic lokum - widac trafilas na fatalne srodowisko. szczerze wspolczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Jak ratować szczecińskie Śródmieście? IP: *.wzp.pl 02.04.08, 07:32 Kto odpowiada za zrobienie z kawiatni "Duet" na placu Zamenchofa śmietniska. Czy nie powinien zająć sie tym prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekając.na.godota blużnierstwo :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 08:28 Czyżby SCR powołany wskutek jedynej słusznej inicjatywy pod duchem Piotra niegdyś ministra z kadrą reprezentującą rózne partie w tym przede wszytskim ś.p. UW obecnie schowanej w LiD/PO, nie spełnił oczekiwań ? Publikację traktuję jako instrumentalne przygotowanie decyzji władz miasta przez Krzystkową Trybunę Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ja czekam Oddać fuchowcom z tbsu IP: 89.78.184.* 02.04.08, 08:56 oni to mają doświadczenie w remontach na razie moze nie mają czasu ale jak skoncza remontowac kwartał turzynski to sie moga wzic za cale srodmiescie chyba ze beda musieli juz remontowac to co wyremontowali wczesniej a wlasciwie to juz to od dawna robia. a lokatorzy jacy zadowoleni. z powazaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania szczecin w miare ale popatrzcie na warszawe IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 02.04.08, 10:32 Pułasak i dalej do piaseczna to dramat zabudkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: szczecin w miare ale popatrzcie na warszawe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.08, 10:39 Temu miastu potrzebny jest normalny gospodarz, a jakiego mamy to wszyscy widzą? Bierze się za gminy przyległe a nie widzy niechlujstwa obok siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Przecie to Sawka! Jako żywo - Sawka! IP: *.chello.pl 03.04.08, 23:55 do czego to już dochodzi, by kabareciarze i inne satyryki robili wizję modernizacji miasta??? no, ale może to lepiej? w końcu jeśli lepiej nie będzie, to na pewno będzie śmieszniej i duuużo bardziej inteligentnie! satyrycy wymyślając skecze, dowcipy i żarty sięgają po myśl głęboką i szeroką wiedzę a politycy tylko mówią: JA MYŚLĘ.... i tu (zauważcie!) zawieszają zawsze głos, jakby zdziwieni, czy rzeczywiście? czy aby nie za bardzo kłamią? i czy ktoś nie powie - "udowodnij" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonar Re: Przecie to Sawka! Jako żywo - Sawka! IP: *.olsztyn.mm.pl 06.04.08, 12:52 A co, według ciebie poważny fachowiec od rewitalizacji to powinien w krawatce, pogrzebowym garniturku i lakierkach ganiać? Takich krawaciarzy wszędzie jest na pęczki, tylko we łbach mają pusto jak w tykwach, nie przymierzając. Andreas Billert po postać wybitna, nie tylko w zakresie rewitalizacji. Współpraca z nim to czysta przyjemność i poczucie, że robi się coś ważnego, co przyniesie wymierny efekt. Odpowiedz Link Zgłoś