Dodaj do ulubionych

Przypominam Obietnice

17.05.08, 23:42
Parę tygodni temu Exman obiecywał, że wkrótce się coś zacznie dziać.
Jeśli za to dzianie mamy uważać radosne wystąpienie premiera i
wyprawę marzeń, to faktycznie Exman miał rację.

Ja jednak czekałem i na ogól nadal czekam na spełnienie takich oto
obietnic:
1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy.
2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury
i renty.
3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i
obwodnic.
4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i
zlikwidujemy NFZ.
5. Uprościmy podatki - wprowadzimy podatek liniowy z ulgą
prorodzinną, zlikwidujemy 200 opłat urzędowych.
6. Przyśpieszymy budowę stadionów na Euro 2012.
7. Wycofamy wojska z Iraku.
8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i
inwestować w Polsce.
9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet.
10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją.

Już wiem, że kampania wyborcza rządzi się swoimi sprawami :-) Ale
ciekawe, że zaczęli od obsadzenia służb (w programie o tym ani
słowa) i próby przejęcia mediów publicznych (też nie obiecywali, a
robią :-) Także nic w programie o dorzynaniu watah, co wydaje się
wręcz paranoicznym celem większości działań tej ekipy.
Obserwuj wątek
    • Gość: mazzy Re: Przypominam Obietnice IP: *.chello.pl 18.05.08, 10:15
      I cisza. Urzędnicy z ramienia PO wyjechali do swoich rodzin na wieś i sennych
      małych miasteczek, ale juz w poniedziałek odpalą zakładowe kompy.
      • Gość: kiełbaska Re: Przypominam Obietnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 10:34
        Ale to wszystko w perspektywie do 2050 roku w ramach
        projektu "Polska ogrogem średniowiecza".
        • andreas.007 Re: Przypominam Obietnice 18.05.08, 10:44
          bez paniki ja słyszałem, ze wszystkim ma byc lepiej...
          ale po kolei najpierw tym u władzy!
          • Gość: LASKA Re: Przypominam Obietnice PO w szambie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 15:27
            Rząd mniej popularny
            Łukasz Antkiewicz2008-05-15, ostatnia aktualizacja 2008-05-15 21:26

Kończy się okres miodowy dla rządu Donalda Tuska. Przybywa negatywnych ocen. Sam premier przyznaje, że jego ministrowie nie spełniają wszystkich oczekiwań
            ZOBACZ TAKŻE
            Komentują półrocze Tuska (15-05-08, 21:26)
            Dziś mija dokładanie pół roku, odkąd powstał rząd PO i PSL. Dotychczas cieszył się ogromnym poparciem społecznym

Tymczasem najnowszy sondaż GfK Polonia dla "Rzeczpospolitej" pokazuje, że Polacy wyraźnie stracili cierpliwość. Połowa z ankietowanych twierdzi, że gabinet Donalda Tuska nie spełnia ich oczekiwań. Źle wypadają także konkretne działania rządu. Aż 67 proc. badanych uznało, że ministrowie nie realizują reform w służbie zdrowia, zaś połowa krytycznie ocenia zaniechanie reformy finansów publicznych.

Wczoraj premier nieoczekiwanie zgodził się z krytykami.

- Podzielam opinię połowy Polaków, że mój gabinet łącznie ze mną nie spełnia wszystkich oczekiwań. Też chcielibyśmy szybciej uzyskać efekty - mówił Donald Tusk. Nie ukrywał, że przejął się wynikami sondażu. - Tego typu badania dają nam pewien znak ostrzegawczy, który przyjmuję z pokorą - podkreślał. Swoje pół roku rządzenia Tusk podsumuje zaraz po zakończeniu wizyty w Ameryce Łacińskiej, czyli po 19 maja. Wiadomo jednak, że telewizyjnego orędzia nie wygłosi. Najprawdopodobniej zostanie zorganizowana konferencja prasowa z udziałem całego gabinetu. Podobna do tej, jaką przygotowano na podsumowanie stu dni pracy rządu.

- Chcemy pokazać "urobek" z sześciu miesięcy. Trzeba powiedzieć, co zrobiliśmy, jakie są konkrety na przyszły rok - stwierdził wicepremier Grzegorz Schetyna.

Doradcy premiera informują "Metro", że w kancelarii już szykowana jest lista sukcesów rządu. Znajdą się tam wszystkie plany, które już udało się zrealizować (m.in. cięcia w budżetach administracji rządowej i gotowy projekt abolicji podatkowej dla emigrantów) oraz takie, nad którymi prace właśnie się kończą (np. dokończenie reformy administracyjnej, plany prywatyzacji, a także budowy dróg). Premier i minister zdrowia Ewa Kopacz będą chcieli także szczegółowo wyjaśnić, na czym ma polegać pomysł Platformy ratujący polską służbę zdrowia.

Tymczasem opozycja wykorzystuje okazję do krytyki pracy rządu. Politycy PiS i Lewicy wspólnie wytykają premierowi, że nie ma obiecanych podczas kampanii wyborczej podwyżek, nie widać także efektów rządzenia.
            • Gość: as POkraki mistrzowie zapowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.08, 17:33
              POkraki to ile już ludzi zgineło na drogach dzięki wam.
    • Gość: Plazzek Re: Przypominam Obietnice IP: 195.72.91.* 19.05.08, 09:23
      Chyba mało kto zauważył, że minęło pół roku bezczynności (bo nie
      prac przecież) tego rządu. Media przeprowadziły w związku z tym
      akcję maskującą "Wszystkiemu winne Kaczory i PiS". Jak długo jeszcze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka