Dodaj do ulubionych

Budowa hotelu ruszy jeszcze tego roku

09.06.08, 16:38
9 czerwca 2008 - 15:00
Na ul. Słowackiego będzie hotel
Hotel, restauracja i plac zabaw powstaną przy Rusałce w parku Kasprowicza. Odkopano fundamenty starego młyna, na których ma powstać budynek.

Nie ma jeszcze pozwolenia na budowę, więc na razie na placu nie widać robotników. Wykopano tylko część fundamentów, by można było rozpocząć projektowanie hotelu. (Marcin Bielecki)

Władze miasta postawiły ostre warunki. Hotel ma powstać na fundamentach młyna, który istniał tu przed wojną. Dlatego dopiero po ich odkryciu okazało się, jakie wymiary może mieć budynek.

- Robimy odkrywki - wyjaśnia Krzysztof Jakubowski, pełnomocnik inwestorów. - Pracujemy ze specjalistami, którzy badają fundamenty oraz z architektami, którzy przygotują projekt. Zapewniam, że nie będzie to byle co.

Hotel ma być naprawdę atrakcyjny. Co najmniej cztero- lub pięciogwiazdkowy. Zgodnie z wymaganiami miasta, powstanie tu również ogólnodostępna restauracja. Z pewnością lokal będzie luksusowy, a co za tym idzie - drogi. Nie na kieszeń przeciętnego szczecinianina.

- Jeszcze trudno nam powiedzieć, ile będzie pokoi w hotelu. Na razie staramy się określić wymiary budynku. Potem sporządzimy kosztorys - dodaje Krzysztof Jakubowski. - To jest dopiero początek prac. Park jest wyjątkowym miejscem i z pewnością nasz budynek będzie perełką Szczecina.

Inwestorzy nie chcą wspominać o kosztach. Jak mówią, to tajemnica firmy. Budowa powinna rozpocząć się jeszcze w tym roku. Pierwsi goście hotelowi będą mogli wprowadzić się pod koniec 2010 roku - taki termin wyznaczyły władze Szczecina.
Jeszcze nie wiadomo, jaki będzie plac zabaw, który miał powstać obok hotelu. Jego projekt inwestorzy zostawili na sam koniec.

Właścicielami terenu są Arkadiusz Ogorzelski i Paweł Golema. Przetarg na zagospodarowanie terenu wygrali rok temu. Zaoferowali 5 mln złotych. Zwycięzca musiał zobowiązać się do przełożenia kolektora ściekowego. Nie wolno mu przy tym wyciąć żadnego drzewa, a wszystkie prace mają być prowadzone pod nadzorem konserwatora zabytków.
Obserwuj wątek
    • maxencjusz Re: Budowa hotelu ruszy jeszcze tego roku 09.06.08, 16:40

Pożyjemy, zobaczymy...Szkoda, że nie pokazali projektu architektonicznego.
    • Gość: szczec Re: Budowa hotelu ruszy jeszcze tego roku IP: *.globalconnect.pl 09.06.08, 22:05
      I znowu piszesz to samo, czyli potrafisz zrobić tylko "kopiuj"
      i "wklej", I nic więcej? Nie potrafisz nic sam pomyśleć? Samemu
      napisać kilka zdań przemyśleń? Zastanawiam się czy Ty w ogóle
      chodziłeś do jakiejś szkoły? Sorry za złośliwość, ale żadne słowa do
      Ciebie nie docierają żebyś dał coś z siebie
      • Gość: zgryzliwy Re: Budowa hotelu ruszy jeszcze tego roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 22:11
        ale co tobie to przeszkadza? ty od siebie potrafisz tylko cisnac gownem jak
        malpa w zoo?
      • Gość: Ekspans Do szczec IP: 83.168.108.* 10.06.08, 07:24
        Człowieku ja dawałem z siebie aż za wiele gdyby mnie tamtego czasu słuchano to Szczecin nie płaciłby 10 mln za Eroinvest caler czy 38 za Gondora czy 3, mln zł za oczyszczalnię prosynchemowi. Mam obecnie mało czasu i czasem tylko podaję nowinki i tyle.
    • maxencjusz Re: Budowa hotelu ruszy jeszcze tego roku 09.06.08, 23:25

Mi tam nie przeszkadza praca Ekspansa, co więcej jest bardzo pożyteczna. Nie
      chce przeglądać wielu stron w celu znalezienia informacji o inwestycjach w
      Szczecinie, a tak ma podane wszystko na tacy ...
      Dzięki Ekspans!
      • Gość: bella1 Re: Budowa hotelu ruszy jeszcze tego roku IP: *.hsd1.fl.comcast.net 10.06.08, 07:59
        I lodki po Rusalce?New York,New York?....;)
        To jednak mozna bylo....!
        To - podaje nastepna czesc do 'zagospodarowania'....Trojkat pomiedzy
        ul.Wyspianskiego,a tylem 'wybiegu dla psow' / .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka