zbigniew1000 09.09.08, 20:58 Nazwałbym to raczej KWA Klub Wzajemnej Adoracji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baatek ZDITM walczy ze śmieciami? HAHA 09.09.08, 21:05 Przecież ten wydział tkwi korzeniami w poprzednim systemie, oni nie myślą o ekologi, o czystym szczecinie itp... wiec czego mozna by sie spodziewać po nich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: ZDITM walczy ze śmieciami? HAHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 21:15 1. Ormowcy śmieciowi to jeden z nieudolnych pomysłów GW. 2. Zespół Kzystka to dno z założenia. 3. Chcecie mieć czyste miasto? Ad. 3. Rozwiązaniem jest złożenie propozycji kiełbasce, danie jej wolnej ręki i małe zadośćuczynienie za pomysł i czas. Do tego pełnomocnictwa jakich będzie chciał i nagrodę po widocznym doprowadzeniu miasta do zauważalnej czystości. Jeżli pasuje dawać cynk. Odpowiedz Link Zgłoś
koroner-pierzasty Re: brudasy to my. 09.09.08, 21:16 Zacznijmy od siebie a będzie o niebo czyściej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: brudasy to my. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 21:34 Zbieraj swoje usmiechy z trawnika, myj się i niebo będzie zadowolone. My, to rodzinka, czy partyjni koledzy śmieciuchu? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny-malkontent Zespół do udawania, że miasto walczy z brudem 09.09.08, 22:01 No cóż... a to cała prawda o wizji Krzystka: smród brud i ubóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Dwie banie za markę, a za czystość ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 22:06 1. Ormowcy śmieciowi to jeden z nieudolnych pomysłów GW. 2. Zespół Kzystka to dno z założenia. 3. Chcecie mieć czyste miasto? Ad. 3. Rozwiązaniem jest złożenie propozycji kiełbasce, danie jej wolnej ręki i małe zadośćuczynienie za pomysł i czas. Do tego pełnomocnictwa jakich będzie chciał i nagrodę po widocznym doprowadzeniu miasta do zauważalnej czystości. Jeżli pasuje dawać cynk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Zespół do udawania, że miasto walczy z brudem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:33 Chcesz zaproponować jakiegoś kandydata na miejsce Krzystka czy tęsknisz za Marianem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Zespół do udawania, że miasto walczy z brudem IP: *.chello.pl 09.09.08, 22:59 rozumiem oczywiście, że myslisz o Krzystku i całej jego ekipie, która skupia się na maretingu, ale nic, dosłownie nic nie robi. Czy my w Szczecinie wreszcie kiedyś doczekamy się prezydenta z prawdziwego zdarzenia? Wydawało się, że po Jurczyku gorzej być nie może. Okazało się, że jednak może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazzek Re: Zespół do udawania, że miasto walczy z brudem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 23:05 A co wtym dziwnego? Przecież takie zespoły są tylko po to, żeby w miłej atmosferze sobie wypić i zakąsić na koszt podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielbaska Re: Zespół do udawania, że miasto walczy z brudem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 23:12 No i premię zainkasować. A ja pierwszy miesiąc pracowałbym za kawę i słodką bułkę (jedną). No w piątek za dwie bułki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as TO miasto dba tylko o piar IP: *.devs.futuro.pl 10.09.08, 07:53 Jest brudno to zespól d/s brudu, problemy z komunikacją zespół d/s komunikacji,rozwój miasta to przedstawimy plansze jak Szczecin ma wygladać.Krzystek Szczecin oczekuje REALIZACJI, dośc zapowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wizytka1 Re: TO miasto dba tylko o piar 10.09.08, 09:20 Będę to powtarzać, jestem upartą i dużą dziewczynką. Schyl się sam ! Sama kilkakrotnie zabawiłam się w wyszydzanego przez Kiełbaskę śmieciowego ormowca i pomogło. Potem wielokrotnie dzwoniłam do służb odpowiedzialnych za sprzątanie danego terenu i także pomogło. Wydaje mi się, że na tym między innymi polega model obywatelskiego społeczeństwa, ale ja prosta kobieta jestem, mogę się mylić. Moje kubły są ciągle pełne "nie moich śmieci", tych z alejki, ulicy, chodnika ... To proste bardzo "nie moje śmieci" są moje z chwilą, kiedy zaczynają mi przeszkadzać. Niestety wizytkowych kubłów ani czasu i siły nie starczy na cały ten bałagan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazzek Re: TO miasto dba tylko o piar IP: 195.72.91.* 10.09.08, 10:47 Wizytko, to że się schylasz i interweniujesz to jedno... A to, że grupa cwaniaczków kradnie moje twoje nasze pieniądze to drugie. Jak sobie wyobrażam, że Wizytka zbiera sobie śmieci, a Śmieciowy bierze za to kasę, to czuję, że jest to mocno nie w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: TO miasto dba tylko o piar IP: *.devs.futuro.pl 10.09.08, 11:43 śmieci to mały problem wg ciebie mieszkańcy np warszewa powinni wziąć łopaty i juz budować szkołę a znowu inni mieszkańcy uzbrajać tereny te 100 ha co krzystek opowiadał w kampanii,znowu inni złożyć się na autobusy i doprowadzić kom.miejską tam gdzie ona jest potrzebna.W mieście powstało kilka zespołów dobrze opłacanych do opowiadania co oni będą robić.Tylko z tych opowieści nic nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: TO miasto dba tylko o piar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:19 Droga Wizytko, to o czym mówisz to tylko jeden z elementów dbałości o czystość. Ja podobnie jak Ty mam na tym froncie kilka sukcesów, ale to bardzo mało jak na Szczecin, bo problem leży zupełnie gdzie indziej. Innym elementem jest już tu opisywany przeze mnie sposób podejścia straży miejskiej do zgłoszeń - jest udokumentowany nagraniami okres monitowania straży miejskiej w sprawie "gór" śmieci na jednej z ulic, której sprzątanie leży w gestii ZDiTM, a której sprzątnięcie nastąpiło po trzech miesiącach od pierwszego zgłoszenia. Znam też sprawy zgłoszeń kiedy chodzi o teren prywatny - tu reakcja ogranicza się do godzin! Ale to wszystko to tylko wysychajaca kropla (sama stwierdzasz: Niestety wizytkowych kubłów ani czasu i siły nie starczy na cały ten bałagan), bo prawdziwa przyczyna brudnego Szczecina i jego uprzątnięie i utrzymania go w takim stanie to już zupełnie inna rzecz. O tym może się przekonać prezydent Kżystek jeżeli zwróci się do mnie z prośbą. Wszelkiej akcyjności jestem przeciwny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Zespół do udawania, że miasto walczy z brudem IP: 83.168.106.* 10.09.08, 09:10 Nic nie rozumiecie. To jest nepotyzm. Trzeba zrobic wszystko aby znajomi znajomych bądz rodziny mieli dobrze płatną prace dlatego wymysla się różne instytucje do NIC ROBIENIA za kasę i wszyscy w rodzinie są zadowoleni. Brawo Krzystek, rozumiem że pitera dała alibi i przeszkoliła jak omijać prawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan a kasa płynie , płynie, płynie ... IP: *.bazapartner.pl 10.09.08, 10:45 gdy wokoł pełno smieci ... i to tłumaczenie urzedniczki - "prowadzona jest identyfikacja problemów, analiza strony technicznej i ekonomicznej w odniesieniu do podobnych aglomeracji miejskich" - jak za komuny... albo nawet jeszcze gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: a kasa płynie , płynie, płynie ... 11.09.08, 18:50 za komuny wspomniano by raczej o społecznej roli sprzatania, moze o podejmowanych czynach spolecznych, a takze o wichrzycielach zasmiecajacych... A dzis prosze bardzo - identyfikacja, ekonomia, aglomeracja... Jak juz staniemy sie METROPOLIA, to bedzie sie mówilo o potrzebie melioracji... Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: a kasa płynie , płynie, płynie ... 11.09.08, 18:55 andreas.007 napisał: o potrzebie melioracji... '''''''''''''''''''''''''''''' ..i rekultywacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek1980 5 czy 6 instytucji odpowiada w Szczecinie IP: *.szc.vectranet.pl 10.09.08, 09:48 ... za porządek to nie ma dziwne że jest syf. Pewnie że zespół został powołany dla picu w ramach zasady: "Weźmy się i zróbcie coś". Dalej będzie syf jak Zarząd Dróg, Zakład Usług Komunalnych, MZK będą miały do sprzątania praktycznie to samo. Do tego dochodzą jeszcze prowizoryczne działania i "od wielkiego święta" akcje Straży Miejskiej. Jeżeli ten cały zespół coś faktycznie może, to niech powymienia odpowiedzialnych za brak działań pracowników powyższych instytucji. Tylko że pewnie powstał po to, żeby można było w razie czego na kogoś zwalić nieróbstwo i brak nadzoru tych co za to faktycznie odpowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 nalezy powołać drugi zespół 10.09.08, 12:13 Panie Krzystek, pan jako prawdziwy miezbedny urzednik zapewne juz wie, ze skoro jeden zespół wraz z normalnymi sluzbami, pobierajacymi zapłate nie dal sobie rady, to nalezy POWOŁAC DRUGI ZESPÓŁ, który bedzie identyfikował, koordynował prace słuzb miejskich i pierwszego zespołu... Mysle, ze nalezy organizowac szkolenia wyjazdowe najlepiej do miast, ktore sobie z tym problemem radza, najlepiej w innych krajach! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: nalezy powołać drugi zespół 10.09.08, 12:34 andreas.007 napisał: Mysle, ze nalezy organizowac szkolenia wyjazdowe najlepiej do miast, ktore sobie z tym problemem radza, najlepiej w innych krajach! '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Tylko do mnie prosze nie przyjezdzac, bo i tak nic nie zrozumiecie, bo u mnie miasto nie jest firma.. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: nalezy powołać drugi zespół 10.09.08, 12:38 firma słuzy do zarabiania pieniedzy... WSZYSTKO SIE ZGADZA! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Leninowski dylemat 10.09.08, 12:41 "kto bedzie kontrolowac kontrolerow?" a muminek taki mlody, wyksztalcony(znieksztalcony) i z duzego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Leninowski dylemat 10.09.08, 12:47 no wlasnie tak jak napisałem drugi zespół musi koordynowac i identyfikowac problemy pierwszego zespołu oraz słuzb miejskich, ktorzy walcza z brudem... Bo ich walka musi byc korrdynowana, przez koordynatorów.... poza tym musi byc scisla współpraca na linii w interesie z najwazniejszymi organami miasta... Dlaczego nie zrobiono jeszcze konferencji w Kołobrzegu na ten temat czy juz planuje sie wyjazdy do Cannes... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating.president powołać zespół antyśmieciowy 2050 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:02 W zasadzie to jest upokarzające. Jakiś kolejny POkemon jak Krzystek rzuca hasło np : każde dziecko dostanie za darmo laptopa (autentyczne i oficjalne!) albo ty powołano zespół, Gazeta odtrąbia sukces partii wiodącej jak kiedyś Trybuna Ludu i .... i nic... i pic...ble ble . Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: powołać zespół antyśmieciowy 2050 10.09.08, 13:12 pan Krzystek jest przeciez doswiadczonym wieloletnim URZĘDNIKIEM, tak wiec działa znanymi sobie i sprawdzonymi metodami... Urzednik ma urzedowac nic wiecej... przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: powołać zespół antyśmieciowy 2050 10.09.08, 13:18 andreas.007 napisał: Urzednik ma urzedowac nic wiecej... przeciez. ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Widocznie muminek wychodzi z innego zalozenia, a mianowicie ze urzednik przede wszystkiem powinien sie urzadzic.. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: powołać zespół antyśmieciowy 2050 10.09.08, 13:21 no tak MASZ RACJE :))))))))))))))))))) Urzednik ma urzędowac i sie... URZADZIC! Tak, niezbedny urzednik na pewno tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska dla andreasa.007, swantevita i innych też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:38 Od becika myślał skrycie: - jak urządzić się nad życiem? I wymyślił znakomicie: - zostać miejskim urzĄdnikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 to jest znakomite! 10.09.08, 13:44 to jest znakomite - a ile w tym prawdy, SAMA PRAWDA! Kiełbaska, powinnismy kupic panu Krzystkowi jakas ksiazke o firmie z Twoja własnie dedykacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: to jest znakomite! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:51 Dzięki, nie spodziewałem się, doprawdy. Moja skromna kiełbaśność jest zawsze gotowa do wykorzystania. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny-malkontent pensje i dodatki za posiedzenia szły? 10.09.08, 19:59 Ciekaw jestem, czy te pozorowane działania są tak samo kłamliwe jak obietnice Krzystka, że odda pieniądze za mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 20:40 wkoło smród, wkoło brud, pomału, powoli jak żółw ociężale, ruszyła śmieciarka powoli ospale. A za nią jak jeden, gęsiego ruszyli: miotełki, kubełki i sami otyli. Każdemu z ochotą zamiatać się chce, podnosić papierek, a kupy i dwie. Śpiewają, gadają, chodniki mijają, ulice i place w spacerze zwiedzają. Tak fajnie robota im idzie jak z nut. Nagle klapnęli! – Irlandzki cud! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Cud 11.09.08, 13:07 W przedszkolu naszym nie jest źle Zabawek mamy tutaj w bród Po całych dniach bawimy się W coraz to inny trud Pani nam przypatruje się Pilnuje gdzie zabawy kres W przedszkolu naszym nie jest źle Kiedy się grzecznym jest Bo jeśli nie - za raz po pupach po pupach po pupach biją nas I krzyczą - patrz szcze- patrz szczeniaku gdzieś ty wlazł Albo po łapach po łapach trzepią i W kącie się łyka łzy Za oknem tyle świata lśni Do szyby więc przyciskam nos Wszystkim zachwycałbym się gdy- Gdyby nie Pani głos Bo mamy w pociąg bawić się Pani nas ciągnie tam i tu I chyba sama nie wie gdzie Powtarza tylko: czu-czu-czu... My za nią przewracając się I na zakrętach lecąc w bok Patrzmy jak się pociąg rwie Krzyczymy: czu-czu gubiąc krok A Pani ciągle biega i Za nią już tylko jeden dwu Bo reszta po ścianami tkwi I leżąc krzyczy: czu-czu-czu! Pani się zatrzymuje zła Pierwszego z brzegu łapie i Tym pierwszym zwykle bywam ja Bo jestem krnąbrny oraz zły Więc zaraz da mi da po pupie po pupie po pupie zbije mnie Krzycząc - czemu szcze- czemu szczeniaku nie bawisz się A ja z pociągu wypadłem tylko i W kącie połykam łzy Lecz nic nie mówię cóż to da? Coś tylko we mnie w środku drży W kąciku siedzę cicho sza Myślę że smutno mi Lecz z czasem minie też i to W przedszkolu naszym tak już jest Że zapomina się tu zło Tu troskom szybki kres! Więc znów bawimy wszyscy się Pod czujnym okiem Pani, i W przedszkolu naszym nie jest źle! (Szczególnie gdy się śpi) Jacek Kaczmarski - Przedszkole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Re: Cud IP: 62.69.213.* 11.09.08, 20:52 wkoło smród, wkoło brud, pomału, powoli jak żółw ociężale, ruszyła śmieciarka powoli ospale. A za nią jak jeden, gęsiego ruszyli: miotełki, kubełki i sami otyli. Każdemu z ochotą zamiatać się chce, podnosić papierek, a kupy i dwie. Śpiewają, gadają, chodniki mijają, ulice i place w spacerze zwiedzają. Tak fajnie robota im idzie jak z nut. Nagle klapnęli! – Irlandzki cud! Istny poeta z Ciebie szanowny kiełbasa. Wybacz mi moją złość, ale takimi rymowankami obrażasz ludzi, którzy tyrają 8 godz. na ulicach naszego miasta za marne 848,10zł + 27,38zł ekwiwalentu za zużycie własnej odzieży (miesięcznie) Ludzie ci, zatrudnieni przez ZDiTM w ramach robót publicznych wykonują codziennie kawał dobrej roboty, w zamian mają w/w pieniądze i nic poza własną satysfakcją, że uczciwie zarabiają grosze na utrzymanie swoich rodzin, a Ty szanowny obywatelu naszego miasta śmiesz ich wyśmiewać? Serdecznie życzę Tobie oraz wszystkim mieszkańcom Szczecina takiej pracy, może gdy każdy z Was przepracuje 8h przy oczyszczaniu miasta, zastanowi się zanim rzuci jakiegokolwiek śmieć, gdziekolwiek na terenie Szczecina. PS Szczecinianie zastanówcie się nad samymi sobą, a wówczas nasze miasto będzie czyściejsze i nie trzeba będzie wywalać pieniędzy na powoływanie nowych bezsensownych "komórek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 21:01 Lara zlituj się ... Zechciej zauważyć, że ja nikogo nie obrażam. Trudno więcej nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Re: Cud IP: 62.69.213.* 11.09.08, 21:43 Kiełbasko: litości mam pod dostatkiem więc bez obaw i dla Ciebie wystarczy:) Zapraszam w sobotę na imprezę na Wały Chrobrego, gdzie ludzie o których piasłam będą "obstawiać" ( czytaj sprzątać Wały przez cały czas trwania imprezy "Jesienn Parada Morska") Imprezka (dlanas sprzątających)trwa w sobotę od godz.13.00 do 1.00 w nocy albo dłużej w zależności jak się wyrobimy :), a w niedzielkę od 11 do 19 Życzę miłej zabawy wszystkim Szczecinianom Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Cud 11.09.08, 21:53 Laro mysle ze Kiełbaski intencje, jak i moje było obsmiac nie tych co sprzataja, ale te komisje do spraw powoływane zeby koordynowac, identyfikowac, okreslac i konsultowac... Usłyszałem wlasnie, ze jedna trzecia, powtarzam 33,33 procent kosztów poszczególnych ministerstw to sa koszty wlasne ministerstw... analizowano karty kredytowe pracownikow w radio... Nie dajmy sobie wmowic, ze to ze przedsoebiorstwa padaja, to wina pracownikow, bo to wina ZARZADZAJACYCH! Dobieranych po linii partyjnej. Tak samo tutaj, to ze sa smieci, to nie wina sprzatajacych, ale wlasnie zarzadzajacych, bo podejrzewam, ze podobnie moze nawet połowa kosztow słuzb, to sa koszty wydawane na administracje, a nie na pracownikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 22:09 Dla Lary, zgodnie z jej oczekiwaniem (może też się ziści) Peciarze Przyjechali, Wysiedli, Zapalili. Pety rzucili. Wsiedli, Odjechali, Inteligencja. A ja kipy sprzątać muszę - dziękuję Już czysto, już was oczekuję. Stać! Stop! Bo strzelam! Facet czy baba nie wybieram. Zabiję was tymi petami, Skoro resztą zabijacie się sami! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Cud 11.09.08, 22:16 Kiełbasko a moze w ten desen... Usiedli i radza nad smieciem co na ulicy indentyfikuja i klasyfikuja wazne ze dieta leci... Komisja, za komisja, powoli obraduje jedna za druga, a za nia trzecia prezydent czyta sprawozdanie do prasy cos przygotuje wazne, ze powie o sukcesie niech sie ludzie raduja... A smieci jak lezały tak leza w sprzatanie same juz nie wierza... Odpowiedz Link Zgłoś
granulat1 Rozdrobnienie dzielnicowe 11.09.08, 22:41 Zbyt wielu komórek/jednostek, do zbyt niewielu spraw. Rozproszenie kompetencji=rozdrobnienie dzielnicowe. Mniej a lepiej! Włączyć ZDTiM do innego wydziału miejskiego, np. WGKiOŚ. W dodatku siedziba na Klonowica, w zupełnie innej części miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Re: Rozdrobnienie dzielnicowe IP: 62.69.213.* 11.09.08, 23:39 > Zbyt wielu komórek/jednostek, do zbyt niewielu spraw. > Rozproszenie kompetencji=rozdrobnienie dzielnicowe. > Mniej a lepiej! Zgadzam się i dodam od siebie cała masa ludzi którzy zarabiają forsę za pierdzenie w stołek. > Włączyć ZDTiM do innego wydziału miejskiego, np. WGKiOŚ. Dlaczego akurat do WGKiOŚ? Czyżbyśbył ich pracownikiem? > > W dodatku siedziba na Klonowica, w zupełnie innej części miasta. Co masz na myśli? Bez względu na położenie siedziby sprząta się całe miasto włącznie z jego obrzeżami :) Odpowiedz Link Zgłoś
granulat1 Re: Rozdrobnienie dzielnicowe 12.09.08, 07:44 Nie. nie jestem. Wala się jeszcze gdzieś wątek o drogach rowerowych, ich brak to konsekwencja właśnie takiego schematu, gdzie ZDTiM jest zarządcą dróg. WGKiOS sprawuje nadzór właścicielski nad własnością komunalną (m.in drogi). Za inwestycje odpowiedzialny jest natomiast Wydział Inwestycji Miejskich. I tak np. w przypadku dróg dochodzi do kuriozalnej sytuacji, że mamy do czynienia z trzema aktorami. Myślę , że to zbyt dużo. Znam przykład z Powiatu Mysliborskiego, gdzie np. wcielono Zarząd Dróg do Wydziału Komunikacji i jedynym niezadowolonym był dyrektor ZD. Wówczas jest też lepsza kontrola nad przepływami pieniężnymi. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
granulat1 Re: Rozdrobnienie dzielnicowe 12.09.08, 07:48 A co do siedziby na Klonowica. uważam, że takie rozmieszczenie fizyczne jednostek, w oderwaniu od siebie, nie sprzyja dobrej koordynacji działań. Sytuacja ze sprzątaniem wygląda podobnie jak z drogami: WGKIOS sprawuje nadzór właścicielski nad własnością miejską (m.in. pasy drogowe, tereny zielone), ZDTiM odpowiada za utrzymanie pasów drogowych a ZUK za utrzymanie terenów zielonych. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Rozdrobnienie dzielnicowe 12.09.08, 11:01 Masz zapewne duzo racji, jak to sie mawia, gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść... Dla mnie przykładem braku koordynacji czy współpracy, a chocby nawet wymiany informacji jest ulica Szeroka, która była robiona na ładna, potem ryta, bo cos, a potem robiona, a teraz jest zamknieta, bo pewnie znowu zryta... Czy tez rondo na Gumiencach, ktore było robione, a potem tory robiono i w ogóle przerabiano je na nowo... Wydawałoby sie to proste do rozwiazania, bo kazdy wydzial powinien dawac do wspolnej bazy albo informowac inne, ze stara sie o pieniadze, ma projekt, przygotowuje plany robienia czegos na jakiejs ulicy, wtedy pozostale jezeli maja w planach tamze cos robic, to powinny zgrac, a nie ze kladzie sie asfalt, a potem ryje... To samo moze byc ze sprzataniem - jezeli zarzadzaja danymi odcinkamirózne jednostki, to powstaje na styku bałagan... niby kazdy sprzata, ale na styku jest syf! Prosze przykład, kiedys zauwazylem na ul. Partyzantow - centrum, obok Galerii Handlowej w poblizu Rockera z rana smietniki niby opróznione ze smieci, ale w około walały sie odpadki i syf... jakas smierdzaca maź czy cos rozlane i zaschniete... fotoforum.gazeta.pl/3,0,609630,2,164.html Okazalo sie, ze słuzby tylko oczyszczaja smietniki, a ze wczesniej rano sprzatano chodniki, a wiec wygladalo, ze ten syf tam musi lezec caly dzien, bo kto inny oproznia smietnik, a kto inny sprzata chodnik... Na szczescie opublikowalem to foto i tego samego dnia wieczorem fotoforum.gazeta.pl/3,0,610766,2,163.html juz wygladało tak! Tak wiec na pewno wiele mozna załatwic jednak tylko koordynujac, odpowiednio zarzadzajac, organizujac, ale jak widac urzednikom to jakos nie wychodzi... byc moze jest zbyt wiele... osrodkow decyzyjnych! Odpowiedz Link Zgłoś
granulat1 Re: Rozdrobnienie dzielnicowe 12.09.08, 11:10 cyt. "Wydawałoby sie to proste do rozwiazania, bo kazdy wydzial powinien dawac do wspolnej bazy albo informowac inne, ze stara sie o pieniadze, ma projekt, przygotowuje plany robienia czegos na jakiejs ulicy,(...)" Problem stanowi właśnie ta wspólna baza, czyli przyjazne narzędzie informatyczne. Zarządzanie powinno odbywać się na poziomie konkretnego tematu. Niestety takie narzędzie informatyczne, jak z mojej wiedzy wynika, nie jest stosowane w naszym UM. Nie wiem, czy istnieją takie narzędzia informatyczne skrojone dokładnie pod urząd, ale istnieją na pewno narzędzia informatyczne do zarządzania projektami. a o to właśnie by chodziło. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Rozdrobnienie dzielnicowe 12.09.08, 11:48 Takie narzedzie w postaci stosownej bazy informatycznej, a jeszcze popartej przyjazmym programem - byłoby marzeniem... wtedy takie wodociagi czy gaz wrzucaja ulice Szeroka i widza, ze tam w planach jest zrobienie nawierzchni po prostu dopinaja sie i inwestycja jest realizowana logicznie... najpierw ziemia, a potem nawierzchnia - ile by zaoszczedzono... Zawsze mnie dziwiło, ze torowiska - zarówno PKP jak i tramwajowe stanowia czesto taki element trudno przejezdzalny czy tez studzienki na ulicach - stawiałem na brakoróbstwo, a to jest problem w tym kto ma finansowac wlasnie te elementy czy PKP czy "drogi"... A wystarczy odpowiednio skoordynowac dzialania, zarwno na szczeblu krajowym, jak i wlasnie tym lokalnym, nie mówiac, ze wrecz dzielnicowym... Jak w przypadku tego smietnika wystarczy kolejnosc dzialan odwrócic, najpierw opróznianie smietnika, a potem sprzatanie... albo oprózniajacych zobligowac do sprzatniecia wokół smietnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating.president Re: Rozdrobnienie dzielnicowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 11:57 Andreas dajesz się urzędasowi wyposzczać w dyskusje o systemach zarządzania. Tu jest potrzebny wymagający od pracowników gospodarz miasta przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Rozdrobnienie dzielnicowe 12.09.08, 12:23 dyskusja jest zawsze dobra, bo nastepuje rozmowa, wymiana informacji i opinii, a jezeli to urzednik, to na pewno ma wiecej informacji niz ja, a skoro tu zagladnął, to znaczy, ze interesuje go takze opinia innych...nawet forowiczow! Wracajac do tematu. Ostry przełozpny nie zmieni tego, ze najpierw sprzataja chodniki, a potem przyjezdza ekipa oprózniac smietniki i zawsze cos lezy obok, ale sprzatania nie maja w zakresie obowiazków... Chyba nie wymagasz, by prezydent latał po miescie i koordynował, zrobił tyle ile zrobiłby kazdy urzednik - powołał stosowna komisje, zeby wlasnie zidentyfikowała, skoordynowała i zadziałała... ale widac komisja tylko diety wzięła... ;)) Tu wlasnie nalezałoby zmienic caly system zarzadzania, bo prezydent nie kontroluje, bo nie jest w stanie wszystkiego, nawet wiec najbardziej wymagajacy pewnych rzeczy nie zmieni! Powtórze Urzad, to taki smok, który dostaje swoja porcje zarcia, jaki by to nie był prezydent ten mechanizm juz dziala, a moze jedynie sterowac smakołykami... próbujac zmienic cos w menu, ale wlasnie tylko próbujac, co oczywiscie spowoduje niestrawnosc, ale po pierwszych emocjach moze to byc zdrowa dieta! Ten prezydent ma utrudnone zadanie, bo ma swoje problemy... nadto zaangazowany jest w struktury miejskie i regionalne PO, jest w dwóch radach nadzorczych, a jeszcze pełni urzad prezydenta... to nie jest robocop - wprawdzie sam rzucil sobie na garb to, ale na pewno nie jest w stanie wszystkiemu podołac! Zreszta jak wiem, był moment gdy musial ratowac sie ucieczka, zeby nie zwariowac moze... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
granulat1 Re: Rozdrobnienie dzielnicowe 12.09.08, 12:29 Człowieku, trochę szacunku. Po pierwsze nie pracuję w urzędzie. Po drugie prowadzimy, zdaje mi się, ciekawą dyskusję. Po trzecie nikt cie do tej dyskusji na siłę nie zapraszał. Gburowatości mówimy stop! Do Andreas: Ciekawa uwaga z zaangażowanie dzielnic/Rad Osiedlowych/. Sam jestem radnym jednego z osiedli. W nich wiedza nt. okolicy jest spora, tam spływa wiele informacji, które później w gąszczu papierologii i innych spraw, gdzieś się gubią. Gdyby system powstał, to z pewnością ważnym filarem informacji o zdarzeniach byłaby aktywność RO. To że kompetencje RO są takie skąpe zniechęca do aktywności na ich łonie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Rozdrobnienie dzielnicowe 12.09.08, 12:39 o duzej roli jaka moze spelnic zaangazowanie mieszkancow, oddanie wladzy w rece lokalnych spolecznosci, to juz dawno odkryto w krajach, gdzie jest demokracja, a nie partiokracja jak u nas. Zrozumiale, ze najlepsza informacja i znajomosc potrzeb jest wlasnie na dzielnicy, a poza tym osoby, ktore angazowalyby sie w dzialania na rzecz swoich dzielnic zapewne potem dbalyby o wlasna prace! Jedna z forowiczek z Holandii opisywała, ze pieniadze ida do dzielnic i one decyduja co z tym zrobic. Robia konkursy wsrod mieszkancow na pomysly, a potem osoba ktorej pomysl uzyskal akceptacje sama realizuje swoje plany - majac do dyspozycji pieniadze i administracje! To jest jedyna droga do zmiany otaczajacych nas okolicznosci otoczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
granulat1 Re: Rozdrobnienie dzielnicowe 12.09.08, 13:05 Nic dodać , nic ująć. Na dziś dzień sytuacja w RO jest zupełnie demobilizująca. W pewnym momencie człowiek, mimo dobrych chęci, zadaje sobie pytanie, po co to robić? Po co tracić swój czas? Przynajmniej ja mam takie wrażenie. I jeszcze ludzie w RO, którzy nie są wolni od polityki i upodobań partyjnych... Taki mini sejm czasem powstaje. Pewnie, gdyby można było realnie działać, to i pola aktywności byłyby inne. Ps. Faktem jest, że współpracuje z naszym UM i innymi Jednostkami Sam. Teryt. , dlatego mam pewną wiedzę nt. istniejących uwarunkowań. Pzdr Ps. W mojej RO, pojawiły się w pewnym momencie opinie, że Prezydent chce likwidacji RO. Ile w tym prawdy to nie wiem, ale lepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie na nie części kompetencji oraz odpowiedzialności za powierzone zadania, oraz oczywiście środki na ich realizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Rozdrobnienie dzielnicowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 13:20 Te RO to nie jest jednoznacznie zło lub dobro. One tak naprawdę zajmują się wszystkim i niczym. Bywa, że uczestniczą w robieniu niedzwiedziej przysługi swojej okolicy - znam co najmniej jedną taką sprawę. Większość tych ludków w swoim mniemaniu jest prezydentami okolicy. A tajemnicą poliszynela jest, że to wylęgarnie tych smieciowych polityków z RM. Odpowiedz Link Zgłoś
granulat1 Re: Rozdrobnienie dzielnicowe 12.09.08, 13:32 Nie potwierdzam, nie zaprzeczam ;] Widziałem różne akcje ze moimi radnymi i radnymi innych rad osiedla, które wyglądają na przygrywkę przed startem do "dorosłej" rady- RM. Z całym szacunkiem, ale np. przy okazji protestu wobec spalarni, na Pomorzanach, takie postępowanie jest ewidentne. UWAGA: to moja prywatna opinia. Można się na mnie za to złościć. Wyzywać itp, itd, ale dla mnie to właśnie tak to czasem wygląda. Choć nie jest to zarzut wobec każdego. Ale tylko wobec niektórych indywiduów. Wtedy ujawnia się te "parcie na szkło". Kto głośniej krzyknie, kto ostrzej przywali.. Szkoda, że innej aktywności w RO nie sposób przejawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Rozdrobnienie dzielnicowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 14:05 Jeżeli idzie o spalarnię to mam też o RO Pomorzany taką miniszczątkową wiedzę. RO zbiera podpisy przeciw spalarni (popieram), zaprasza TVN, ta instaluje się i co? I nic, bo te śmieciaki nie chcą gadać przed kamerą!! Dlaczego? Trudno powiedzieć, może jednak wolą władzę w UM niż interes mieszkańców (swoich wyborców), może liczą na Kżystkową wdzięczność, a może po prostu ani a, ani be wgłówkach. I co dalej. TVN ROBI PROGRAM NA ŻYWO, więc coś musi być na wizji, występuje jakiś pijaczek, lokalny uliczny tancerz po trzech bełtach i każdy kto chce gada. Zero przygotowania, ani jednego transparentu, grupy ludzi, którzy chętnie przecież przychodzą - jak są poinformowani. Program trwał cały dzień. Szkoda gadać. Za dwa lata członkowie RO będą sobie wpisywać w CV, że organizowali, walczyli i takie tam pierdoły, i może uda się posadka w RM, albo jakaś miejska synekurka. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Rozdrobnienie dzielnicowe 12.09.08, 16:22 Musimy jednakowoż pamietac, iz RO ktore dostałyby takie kompetencje, a przede wszystkim fundusze byłyby juz innymi RO - na innych zasadach, a byc moze nawet wówczas inni ludzie garneliby sie do niej... Co tu duzo kryc - nalezaloby zmniejszyc wtedy ilosc radnych w Radzie Miejskiej, a i jej kompetencje bylyby pomniejszone... Wtedy RO nie byłoby jedynie miejsce pozyskiwania wyborców, by startowac do RM z ramienia partjniactwa, ale byłyby dla wielu wlasnie celem, gdzie mogliby realizowac swoje dzialanie na rzecz wlasnie miejsca i mieszkancow, gdzie mieszkaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating.president a co konkretnie i kiedy obiecał Krzystek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 06:50 serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,4030899.html Obiecał i ..........jakież to typowe dla tego środowiska politycznego i jakież typowe dla gazety - organu tego środowiska gdyż nie potrafi rozliczyć obietnic złożonych właśnie na jej łamach. Pod dywan, pod stół ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazzek Re: a co konkretnie i kiedy obiecał Krzystek IP: 195.72.91.* 12.09.08, 08:34 Floati, widzę że czytasz bez zrozumienia... A potem narzekasz. Przeczytaj jeszcze raz, uważnie i POwoli: "Mam nadzieję, że do Tall Ships` Races Szczecin będzie wyglądał lepiej - zapowiada prezydent Piotr Krzystek." Widzisz słówko "do"? Więc do TSR Szczecin wyglądał lepiej niż potem. Obiecał i zrealizował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating.president a co z tą "cenną obywatelską inicjatywą" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 06:53 miasta.gazeta.pl/szczecin/1,78940,4086925.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazzek Re: a co z tą "cenną obywatelską inicjatywą" IP: 195.72.91.* 12.09.08, 08:39 Nieźle, najpierw trąbić, jak to Wyborcza wymyśliła, sprawuje patronat, a nawet kieruje inicjatywą obywatelską Koalicja Czysty Szczecin, a potem milczeć... Panie Rabenda, może pan POpchniesz sprawę we właściwym kierunku? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating.president Re: Zespół do udawania, że miasto walczy z brudem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 06:55 Czy jest jakiś problem aby w publikacjach na jakiś temat podawać nazwiska ? Prawny ? Czy to kolesie pismaczka ? Jaki jest personalny skład tego nieudolnego urzędniczego zespołu ? Czy PO z Gazetą powoła zespół ds nadzorowania tego zespołu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Zespół do udawania, że miasto walczy z brudem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 12:14 GW: Do końca roku poukładamy wszystko tak, by miasto było czyste i schludne - zapowiada Krzystek (Mówił to w 2007 roku) Akcyjność, interwencyjność to cechy naszych władców. Na więcej ich po prostu nie stać, więc trzeba im wybaczyć. W końcu to drewniane główki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating.president Re: Zespół do udawania, że miasto walczy z brudem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 16:52 Gość portalu: kiełbaska napisał(a): > GW: Do końca roku poukładamy wszystko tak, by miasto było czyste i > schludne - zapowiada Krzystek > (Mówił to w 2007 roku) > Akcyjność, interwencyjność to cechy naszych władców. Na więcej ich > po prostu nie stać, więc trzeba im wybaczyć. W końcu to drewniane > główki. Wiesz co kiełbaska? Nikt nie jest idealny. Opanuj się ! Cierpliwości ! Poczekaj do 2050 roku a zobaczysz, że floating garden będzie jak nic. Trochę zaufania proszę i ...cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Zespół do udawania, że miasto walczy z brudem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 17:07 NO. Dlatego im wybaczam. Tak jak deskom. Odpowiedz Link Zgłoś