cbaabc 28.11.08, 23:19 Który to pisał, że nie będzie basenu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryfita1 Basen olimpijski coraz bliżej 28.11.08, 23:21 Super, teraz czekamy na ogłoszenie przetargu, a potem na rozpoczęcie budowy naprawdę pięknego gmachu filharmonii. Mam nadzieję,że inwestycji z każdym miesiącem będzie przybywać, a równocześnie zostanie rozpoczęta kompleksowa renowacja całego śódmieścia. Te piękne eklektyczne kamienice, czekają na odrestaurowanie aby pokazać swoje prawdziwe piękno. I mam propozycję i zarazem prośbę do forumowiczów: proszę o trochę mniej narzekania i więcej optymizmu. Przeglądam wypowiedzi na forum GW innych miast i tak źle o swoim mieście jak szczecinianie, nigdzie się nie wypowiadają. Nawet jeśli są ku temu powody, narzekamy i krytykujemy z przesadą. Sami wystawiamy przesadnie złą opinię naszemu miastu, proszę o umiar. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Basen olimpijski coraz bliżej 28.11.08, 23:48 mało narzekaczy w tym wątku pewnie czeają na jakieś potknięcia Szczecina, tak bardzo tego miasta nienawidzą,że sukces jest im solą w oku Odpowiedz Link Zgłoś
anamar Re: Basen olimpijski coraz bliżej 03.12.08, 15:23 dla narzekaczy to fatalna wiadomość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczciwie mówiąc a kasa jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 23:35 nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
cbaabc Nie kłam! 28.11.08, 23:42 Nie kłam! Pieniądze są zapisane w przyszłorocznym budżecie. Jest też dofinansowanie z ministerstwa. bip.um.szczecin.pl/umszczecinbip/files/66440451C0C84FF7933F6DD71F446E5A/13.pdf Przebudowa odkrytego basenu 50 m na krytą pływalnię 50m w Szczecinie 32 800 000 Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 takie dzialania chwale - to jest realne 29.11.08, 00:00 zadaszenie teatru letniego, dobudowanie basenu... To sa realne projekty o ktorych mozna mowic i realizowac, ale jak ktos w dobie kryzysu, likwidacji stoczni mowi mi o kredytach i stadionie, hali, aquaprku z budzetu miejskiego, to piesci mi sie zaciskaja! Brawo mam nadzieje, ze pieniadze beda i stanie sie ten basen! Tym moze sie pan Krzystek chwalic! Ne wiem czy policja dostala wreszcie pieniadze za jedzenie autobusami,bo mowili ze sa, a nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED co ma piernik do wiatraka? IP: *.ipspace.xilinx.com 29.11.08, 11:20 andreas, wyjasnij mi: - co ma miasto szczecin do stoczni w ktorej nie jest ani udzialowcem ani wlascicielem? - czy wg ciebie budzet miejski powinien finansowac stocznie zamiast basenow, hal i aquaparkow? - jak sobie wyobrazasz czerpanie pieniedzy z EU bez robienia czegokolwiek? czasami jak cie czytam to sie dziwie, niby mowisz, ze prowadzisz wlasna firme ale w sprawach budzetowych sie strasznie niekonkretnie rozplywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: co ma piernik do wiatraka? 29.11.08, 12:39 Zed prosze Ciebie mowi cos Tobie CIT... pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_dochodowy_od_os%C3%B3b_prawnych Nadto ci ludzie zarabiajac pieniadze, wydawali je tu w Szczecinie kupujac towary, korzystajac z uslug, a w konsekwencji tez ktos placil od tego podatek... za sprzedane jedzenie czy ubrania, a moze nawet telewizory, ludzie korzystali z fryzjerów czy pubow... Jak nie bedzie obrotu w roznych firmach, to bedzie mniejszy podatek, moze niektore firmy przestana placic podatki od nieruchomosci, a takze dochodowy, bo straca klientow i obroty... Moze wreszcie zlikwiduja firme... Zed prosze Ciebie nie trzeba byc biznesmenem zeby to zrozumiec wystarczy pomyslec... zrób to! Straci wiec pieniadze budzet miejski, a wiec skad wezmie pieniadze na utrzymanie i splate kredytów, zapewne dobije tych, ktorzy zostana zwiekszajac im obciazenia... Woda drozeje i prad ma zdrozec, smieci drozeja, a to utrudnia dzialanie na rynku, gdy przychody znikaja. Pocieszajace, ze ludzie dostana do reki szmal, a jak znam ludzkie charaktery, to beda wydawali, a nie inwestowali, to tak jak chce zrobic pan Kszysztek. Ale jak wydadza, to bedzie kicha! Pamietaj takze, ze wiecej bezrobotnych, to takze problem miasta, moze wyplaty bzrobotnym, moze zapomogi, moze ludzie nie beda placic za mieszkania, za prad, za smieci, za.... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: co ma piernik do wiatraka? 29.11.08, 12:47 Stoczniowcy, a wiec tysiace ludzi bedzie szukac pracy, jezeli nie znajdzie jej w Szczecinie, to ruszy do innych miast, a moze do innych krajow - to juz nie jest takie oplacalne! Zapewne w miejsce stoczni cos powstanie, ale nie zaraz, ale potrwa to, a ludzie musza z czegos zyc - wyjada! Ruch pieniadza w naszym miescie zmniejszy sie... a biznes, to pieniadz w ruchu... Juz zrozumiales? Natomiast co do pieniedzy unijnych, to trzeba miec zeby z tego skorzystac... Bogaty kupi sobie nowe auto, ktore mniej pali, a biedny starego rzecha, ktory ma bak bez dna. Jak powiem Tobie ze dam Tobie polowe kosztow zakupu nowego ferrari, ale nie zebys sprzedal, ale korzystal, to jestes w stanie przyjac moja oferte? Musisz miec polowe jednak... i na eksploatacje i serwisowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: co ma piernik do wiatraka? 29.11.08, 12:57 Miasto ma plan komercjalizacji czy prywatyzacji szpitali, szkól i przedszkoli... a teraz tysice ludzi nie bedzie stac na placenia za szkoly, przedszkola i lekarza! Zacznie sie problem... moze miasto bedzie musialo wrócic do panstwowych szkół i przedszkoli, bo powiedzenie, ze to nie problem miasta moze spowodowac zwiekszenie przestepczosci... Ludzie, zostana bez srodkow do zycia - znam takich, ktorzy w kradziezy znalezli zródło dochodów... moze nie majac perspektyw zaczna pic czy cpac! To jest czarna wizja, ale ja wole przewidziec "straty", by im zaradzic, a potem cieszyc sie z zyskow by planowac wyjazd na Dominikane na golfa na dwa tygodnie! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Zed zawsze chetnie 29.11.08, 13:08 Zed bardzo chetnie Tobie tłumacze rozne poste rzeczy... dziwi mnie jednak, ze o takich prostych sprawach nie zdajesz sobie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED Re: Zed zawsze chetnie IP: *.ipspace.xilinx.com 30.11.08, 11:34 otoz argument z podatkami jest niezbyt trafiony bo poprzednio ratujac skore stoczni, miasto, o ile dobrze pamietam, darowalo jej placenie tych podatkow. tak wiec w dobrej wierze dalismy im prezent a oni go zmarnowali. dwa, ze jesli stocznia nie osiaga zyskow (a nie osiaga bo ciagle ma dlug) to nie ma podatkow tym bardziej, wiec tracimy podwojnie. nie maja ich tez firmy zalezne. trzy, ze obojetnie jak malo wiary masz w stoczniowcow to bezrobocie i patologie dotkna niewielki procent z nich, ale to nie bedzie nic nowego bo tak bylo juz od dawna. cztery, ze dla regionu upadek stoczni bedzie korzystny bo pozbedzie sie wielkiego wrzoda, ktory swoja wiecznie niestabilna sytuacja oslabial wiele innych firm. piec, ze proponujesz typowo lewackie rozwiazania typu rzucanie kasy na ratowanie stoczni albo inwestowanie w bezrobotnych, a prawda jest taka, ze im mniej dostana tym szybciej zaczna o siebie dbac. szesc, jesli wyjada, to nie calymi rodzinami, rodziny zostana, pieniadze wroca do miasta. czyli na tym tez miasto zyska. skad to wiem? stad, ze juz od kilku lat (poszukaj tekstow o tym) wyjezdzaja pracownicy stoczni na polnoc i jakos pieniadze wracaja do rodzin w szczecinie. to miasto zylo od kilkudziesieciu lat z marynarzy, zarabiajacych za granica a wydajacych w miescie. stoczniowcy idacy w te slady nie zadadza miastu zadnego bolu. siedem, jesli chcemy by miasto egzystowalo w oparciu o wiele firm z roznych branz a nie jeden wielki moloch i zaleznych od niego innych, to musimy miec miasto bogate w infrastrukture, takze ta sportowa, tak by ludzie chcieli tu zyc. poswiecac inwestycje w imie stoczni to jakas komunistyczna mzonka. osiem, na wyprzedanym majatku stoczni jeszcze wykwitnie duzo wielkich firm. dziewiec, to, ze ludzi moze nie stac na cos nie znaczy, ze miasto ma zaczac im to fundowac. socjalizm w czystej postaci wycieka z twoich slow i az mi przykro to czytac. to tyle co do prostych spraw i ich wyjasniania. jak widze dla ciebie wszystko jest proste o ile miasto zamieni sie w socjalistyczna utopie a krzystek bedzie matka teresa dla bezrobotnych. gratuluje. a, dziesiec, staraj sie pisac w jednym watku a nie odpowiadac sam sobie co chwile. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Zed zawsze chetnie 30.11.08, 18:34 Mam mało czasu a więc teraz tylko 1 i 2. Skoro miasto niby darowalo któregoś raza podatki, drogo Zed, to znaczy, ze są jednak, czyli sam sobie przeczysz. Nie daruje się czegoś czego nie ma... Poza tym przeczytaj definicję podatku CIT, Wszystko liczy się do opodatkowania, nadto specjalnie podałem, ze nie wiem, ale rząd nie dawał szmalu ale gwarancję na kredyt, a jak stocznia nie splacala to gwarant robił to, a to kwalifikuje do CIT... Tak więc podatek na pewno był, nadto jeszcze od nieruchomości i inne. Po podatków u nas dostatek. O reszcie później Tobie wyjaśnię, bo mam imprezę. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Zed zawsze chetnie 30.11.08, 19:07 Nadto zapewne na rzecz stoczni pracowało wiele spółek, które wykazywały zysk... Teraz te spółki też znikną i ten podatek też, musiały dzierżawić biura, magazyny, może więc byl podatek od nieruchomości, a na pewno od środków transportu. Mysle, ze będący u zarządów chłopaki z PO mają takie same pojęcie o tym, jak Ty dlatego jest jak jest i marszałkowie mówią, ze się nie znają na tym i nie mają pojęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAN Re: co ma piernik do wiatraka? IP: 195.47.201.* 03.12.08, 10:06 Basen jest w porządku! Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Basen olimpijski coraz bliżej 29.11.08, 00:15 Obok Pleciugi, ktora materializuje sie niczym grzyby po deszczu, kolejna realna inwestycja.Nareszcie :) Oby budowa przebiegla bez komplikacji !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z zamiast akwaparku... IP: *.net.pbthawe.eu 29.11.08, 10:18 basen olimpijski na 1800 miejsc.... 3 x do roku zawody a ja z moim brzdącem dalej będziemy jeździć do Gryfina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED Re: zamiast akwaparku... IP: *.ipspace.xilinx.com 29.11.08, 11:21 jak dziecko dorosnie i zacznie uprawiac sport to doceni taki basen w miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: zamiast akwaparku... IP: *.net.pbthawe.eu 29.11.08, 14:40 Gość portalu: ZED napisał(a): > jak dziecko dorosnie i zacznie uprawiac sport to doceni taki basen w > miescie. 12 lat minie jak z bicz strzelił, a tymczasem lecimy do Gryfina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaaaaaaaa Re: zamiast akwaparku... IP: *.xdsl.centertel.pl 03.12.08, 18:35 ciekawe czy już wiecie ile w kolejnych latach poi wybudowaniu 50 m basenu trzeba będzie wydawać pieniędzy na jego utrzymanie. Niech to ktoś policzy i poda mieszkańcom. Zobaczyny wtedy co powiedzą stoczniowcy , załom i pozostali. a gdzie inwestycje dające miejsca pracy dla mieszkańców, No tak nikt tu nie potrzebuje niebieskich lołnierzyków, czytaj pracowników fizycznych.Prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: zamiast akwaparku... IP: *.chello.pl 30.11.08, 18:13 Gość portalu: z napisał(a): > basen olimpijski na 1800 miejsc.... 3 x do roku zawody No, ale parking na 600 aut to chyba wybudują, nie? Zwłaszcza, że obok jest nowa "Pleciuga", więc co tydzień przynajmniej ok. 100 samochodów będzie usiłowało zaparkować na ulicy ...zaraz, zaraz... jak ona się nazywa?... Wąska... Tylko gdzie zbudują czteropiętrowy garażowiec na 600 wozów? Może po wyburzeniu starej kaplicy dominikanów (mają przecież teraz kościół, więc "tunel" jest im już niepotrzebny)? Albo po rozebraniu technikum? Stare, poniemieckie szkaradzieństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator_nikto Basen olimpijski coraz bliżej 29.11.08, 12:25 Wlasnym oczom nie wierze :) cuz za komentarze pozytywne :D hehe Najs :D Az milo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyta-cz Basen olimpijski coraz bliżej IP: *.chello.pl 30.11.08, 19:20 Przed budynkiem znajdą się parkingi na 100 aut i 6 stanowisk dla autobusów - To jakiś żart??? Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Basen olimpijski coraz bliżej 30.11.08, 19:37 Gość portalu: pyta-cz napisał(a): > Przed budynkiem znajdą się parkingi na 100 aut i 6 stanowisk dla > autobusów - To jakiś żart??? > Oczywiście. Żart w stylu Misia Ł. i jego kumpli o jointa... Oni przecież wszystko widzą w różowych barwach. Chcecie basen? Będą nawet dwa. Parking? Zrobi się. Nie ma problema... Nie ma miejsca? Znajdzie się, spokojna czaszka. Przestawimy trochę Urząd Miasta, przesuniemy budynki uniwerku (znamy się z rektorem, sfinansuje nam to) i będzie spoko. Jeszcze wystarczy miejsca na lądowisko dla rakiet balistycznych i parkur dla koni na zawody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Basen olimpijski coraz bliżej IP: 62.69.218.* 03.12.08, 09:04 Najgorzej ze ten basen głównie bedzie służyć sportowcom szczecinianie bedą mieli dostęp do basenu póznym wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
anamar tragedia! 03.12.08, 15:29 Gość portalu: as napisał(a): > Najgorzej ze ten basen głównie bedzie służyć sportowcom och tak,to fatalna wiadomość,wprost straszne!co za koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Basen olimpijski coraz bliżej IP: 83.168.120.* 02.12.08, 21:48 Mitex tak sie zna na budowaniu, że zerwał umowę na budowę basenu w Ustroniu Morskim. Oferowana cena na budowę WDS jest za niska. Albo tutaj też zerwą umowę, albo nie zapłacą podwykonawcom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Mitex nie płaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.08, 08:51 ja obstawiam, że nie zapłacą podwykonawcom-Mitex jest z tego znany w całym kraju :) i nie to, że ich nie lubię bo pracuję u konkurencji-jestem osobą kompletnie spoza branży budowlanej, a mojej koleżance Mitex wisi już od półtora roku siano za tłumaczenia. i nadal nie mają ochoty zapłacić. dziadowska firma i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Jest sukces 03.12.08, 13:42 Faktycznie jest sukces, bo juz prawie prawie zaczela sie budowa... Ostrowiec Swietokrzyski ma juz basen olimpijski, Gorzow tez ma to juz pora i na Szczecin, bo wstyd juz nie miec, jak sie ma takich dobrych sportowcow w plywaniu. Z tym parkigniem to rzecz jasna albo kpina, albo pomylka, ze to bedzie na tak mala ilosc aut. Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany_4 Re: Basen olimpijski coraz bliżej 23.09.09, 23:18 konkretna i prawdziwa wiadomość Odpowiedz Link Zgłoś
nieposlaniec.pl Basen olimpijski coraz bliżej 29.09.09, 21:29 ale tak obiektywnie? Odpowiedz Link Zgłoś
cbaabc Fotki z budowy 11.10.09, 12:37 Początek października www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=44408866&postcount=708 dobre tempo, ta sama ekipa budować będzie nowe CH Turzyn Odpowiedz Link Zgłoś