Dodaj do ulubionych

Młodzież Wszechpolska za IPN-em, SLD - za oszcz...

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 23:12
To po co Pan, Panie Pośle Długoborski, starał się o Sąd Apelacyjny w
Szczecinie ? Może za chwilę uzna Pan, że i na ten sąd szkoda pieniędzy.
Jeśli nie teraz, to kiedy (i gdzie) miałby być w Szczecinie oddział IPN ?
Na marginesie, zgodnie z ustawą o IPN Oddział IPN powinien mieć siedzibę w
mieście bedącym siedzibą sądu apelacyjnego. Brak oddziału IPN w SZczecinie w
wypadku utworzenia tu sądu apelacyjnego byłby ewenementem na skalę kraju, nie
mówiąc już o ww. wymogu ustawy.
Obserwuj wątek
    • Gość: O.Rydzyk Re: Młodzież Wszechpolska za IPN-em, SLD - za osz IP: 157.25.198.* 02.12.03, 08:07
      Młodzież Weszpolska to się nadaje do rozładowywania wagonów z węglem;)
    • Gość: prawnik Wiechecki wroc na stadion... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 08:34
      z szalikiem ŁKS u i ogolonymi kolegami bylo Ci chyba bardziej do twarzy niz z
      IPN-em na ustach...
    • rrado Re: Młodzież Wszechpolska za IPN-em, SLD - za osz 02.12.03, 08:46
      sld zawsze tak sie martwilo ze centrale firm i instytucji sie wynosza a teraz
      jawni chca dzialac na szkode szczecina. po prostu boja sie co wynajdzie im IPN.
      zbrodnie komunizmu wwciaz nierozliczone i jak wierzyc w nowa socjaldemokracje.
      tu pytanie do pana wijasa. co pan o tym sadzi. pozdrawiam rado
      • Gość: henio56 Re:I'nstytucja P'rawicowych N'ierobów nie powinna IP: *.comnet.krakow.pl 02.12.03, 10:18
        zostać powołana w Szczecinie. Jest Prokuratura, i to ona powinna zająć się
        sprawami zbrodni komunistycznych. IPN to twór prawicowych inkwizytorów
        histeryków ,zajmujących sie sprawami należącymi do historyków .Wejdźmy już do
        tej Unii i niech skończy się ten czarno-czerwony horror ludzi nawiedzonych,
        skorumpowanych i przeświadczonych o swojej nieomylności.Niech Polska stanie się
        krajem demokratycznych przemian, miejscem zamieszkania ludzi tolerancyjnych,
        uczciwych a nie nacjonalistów, fanatyków religijnych,pieniaczy i wszelkiej maści
        oszołomów.
        • rrado Re:I'nstytucja P'rawicowych N'ierobów nie powinna 02.12.03, 10:28
          Gość portalu: henio56 napisał(a):

> zostać powołana w Szczecinie. Jest Prokuratura, i to ona powinna zająć się
          > sprawami zbrodni komunistycznych. IPN to twór prawicowych inkwizytorów
          > histeryków ,zajmujących sie sprawami należącymi do historyków .

baranku. ipn to instytut pamici narodowej. gromadzi, upublicznia edukuje.
          tworza go wlasnie historycy. ma pion sledczy ale nie zastepuje prokuratury.
          jako ze jest zagrzebany w aktach czasenm trafia na cos co jest przestepstwem i
          wtedy sklada doniesienie do prokuratury. jego rola w dokumentowaniu zbrodni
          hitlerowskich i komunistycznych na narodzie polskim jest niezastapiona. a
          wszczecinie akurat jest co dokumentowac.

Wejdźmy już do
          > tej Unii i niech skończy się ten czarno-czerwony horror ludzi nawiedzonych,
          > skorumpowanych i przeświadczonych o swojej nieomylności.

a co ma ue do tego? ue nie zmiani nam spoleczenstwa.

Niech Polska stanie się
          >
          > krajem demokratycznych przemian, miejscem zamieszkania ludzi tolerancyjnych,
          > uczciwych a nie nacjonalistów, fanatyków religijnych,pieniaczy i wszelkiej
          maśc
          > i
          > oszołomów.

obawiam sie ze to sie szybko nie zmieni. pozdrawiam rado
          • Gość: henio56 Re:I'nstytucja P'rawicowych N'ierobów nie powinna IP: *.comnet.krakow.pl 02.12.03, 11:19
            rado,to powiedz mi po co tam są zatrudnieni prokuratorzy z ministerialnymi
            pensjami,oraz dlaczego IPN ma powstać przy Sądzie Apelacyjnym a nie np.przy
            Uniwersytecie. Jest tylu młodych prawników i historyków pasjonatów wspólczesnej
            historii którzy sami potrafiliby wyprowadzić na światło dzienne mroczne dzieje
            tamtego okresu, pracowaliby napewno za dużo mniejsze pieniądze. Na światło
            dzienne nie wychodzą sprawy dotyczące działalności duchowieństwa podczas
            okupacji niemieckiej i współpracy z UB i SB. Nic nie słychać o zbrodniach NSZ,
            WiN, i co niektórych oddziałów AK. To ma być obiektywna instytucja ? Każdy
            zbrodniarz czy ma podniebienie czarne czy czerwone powinien być tak samo
            rozliczany ze swojej przestepczej działalności.Pozdrawiam
            • Gość: malky Henio - polecam leki na skleroze IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 11:37
              >rado,to powiedz mi po co tam są zatrudnieni prokuratorzy z ministerialnymi
              >pensjami,oraz dlaczego IPN ma powstać przy Sądzie Apelacyjnym a nie np.przy
              >Uniwersytecie. Jest tylu młodych prawników i historyków pasjonatów wspólczesnej
              >historii którzy sami potrafiliby wyprowadzić na światło dzienne mroczne dzieje
              >tamtego okresu, pracowaliby napewno za dużo mniejsze pieniądze.

To ze mogliby co najwyzej pocalowac klamke calej masy urzedow w kraju to mozna
              bylo doswiadczyc juz przed kilkoma laty kiedy bycie mlodym prawnikiem czy
              historykiem niestety nie uprawnialo do poznawania prawdy. Poczytaj troche
              Paczkowskiego i Eislera to zobaczysz jak to latwo bylo (i w wielu wypadkach
              wciaz jest) dokopywac sie do prawdy o komunistycznych zbrodniach.

>Na światło
              >dzienne nie wychodzą sprawy dotyczące działalności duchowieństwa podczas
              >okupacji niemieckiej i współpracy z UB i SB. Nic nie słychać o zbrodniach NSZ,
              >WiN, i co niektórych oddziałów AK. To ma być obiektywna instytucja ?

Teraz to przywaliles kolego z grubej rury. jest mala roznica pomiedzy
              zolnierzami wolnej polski walczacymi z sowieckim okupantem ktory mordowal AK-
              owcow od momentu wejcia na polskie ziemie (pacyfikacja uczestnikow akcji Burza)
              a funkcjonariuszami narzuconego systemu totalitarnego. Zreszta postepowanie w
              sprawie Jedwabnego dowodzi ze o subiektywizm i wybiorczosc spraw IPN-u oskarzac
              nie mozna. Nic mie nie wiadomo na temat negatywnych postaw duchowienstwa, ale
              domyslam sie ze odsetek kolaborantow czasie okupacki byl proporcjonalny to tego
              jaki wystepowal u innych Polakow, wiec argument jest co najmniej smieszny. A
              moze masz jakies dowody na to, ze w kazamatach parafialnych gineli komunisci,
              co? Zenujace, heniu...

> Każdy
              >zbrodniarz czy ma podniebienie czarne czy czerwone powinien być tak samo
              >rozliczany ze swojej przestepczej działalności.

Sorry heniu, ale to co piszesz to skonczone brednie. Poki co w Polsce Pinocheta
              nigdy nie bylo i cos takiego jak "czarni zbrodniarze" tez nie wystepowalo. Nie
              ubarwiaj wiec rzeczywistosci tylko sie przyznaj kiedy sam legitymacje oddales.

"Narod bez pamieci jest narodem bez przyszlosci"

• absztyfikant Re: Henio - polecam leki na skleroze 02.12.03, 13:20
                Jak Leon Kieres widzi (p)oslow LPR to momentalnie skacze mu cisnienie. Jeden z
                tych dzentelmenow kilka miesiecy temu nazwal go zdrajca i chcial mu zdjac
                spodnie celem zbadania czy prof. Kieres posiada napletek. Poslowie LPR atakuja
                idee IPN ramie w ramie z wicemarszalkiem Senatu z SLD Jarzembowskim.

Mlodziezy Wszechpolskiej inicjatywa wprawia mnie w konsternacje... Kto mi to
                jakos racjonalnie wyjasni ?
                • rrado Re: Henio - polecam leki na skleroze 02.12.03, 17:33
                  absztyfikant napisał:

> Mlodziezy Wszechpolskiej inicjatywa wprawia mnie w konsternacje... Kto mi to
                  > jakos racjonalnie wyjasni ?

chodzi o jedwabne. pozdrawiam rado
              • Gość: henio56 Re: Morderca zawsze będzie mordercą IP: *.comnet.krakow.pl 02.12.03, 17:15
                legitymacji partyjnych nigdy nie miałem. Zapisałem się do Solidarności bo tak
                należało, a poza tym nie walczyłem o zmianę ustroju tylko o socjalizm z ludzką
                twarzą.Malky zauważ irytację prawej strony kiedy Kieres powiedział coś nie tak
                po ich myśli.Co do działań WiN,NSZ i AK chodzi mi o mordy nie na okupantach i a
                naswoich rodakach którzy niestety mieli inne poglądy,pochodzenie,wiarę.Nie
                zrozumiałeś przenośni o podniebieniu,chodziło mi o to,że tak samo powinni być
                karani aktywiści prawicowi jak i komunistyczni. Co do kazamatów kościelnych to
                przy obecnej ekipie IPN-u ,nic przeciwko kościołowi nie wypłynie.Wyjaśnij mi co
                ma ministerialna pensja urzędnika IPN-u wspólnego z jego autorytetem. Jeszcze
                jedno,czy nie uważasz,że władza totalitarna w powojennej Polsce to zasługa
                naszych zachodnich sprzymierzeńców którzy zdradzili interes Polski w Jałcie ?
                Nie zajmuję się naukowo historią a swoje informacje czerpię obecnie z
                publikatorów oraz wypowiedzi polityków w mediach.
                • rrado Re: Morderca zawsze będzie mordercą 02.12.03, 17:37

> legitymacji partyjnych nigdy nie miałem. Zapisałem się do Solidarności bo tak
                  > należało, a poza tym nie walczyłem o zmianę ustroju tylko o socjalizm z ludzką
                  > twarzą.

takie cudo nigdy nie istanialo i nie istnieje. socjalizm ma twarz oprawcy. albo
                  cudotworcy-chohsztaplera gospodarczego.

Malky zauważ irytację prawej strony kiedy Kieres powiedział coś nie tak
                  > po ich myśli.Co do działań WiN,NSZ i AK chodzi mi o mordy nie na okupantach i
                  a naswoich rodakach którzy niestety mieli inne poglądy,pochodzenie,wiarę.

mow jasniej. chodzi ci o egzekucje kolaborantow?

Jeszcze
                  > jedno,czy nie uważasz,że władza totalitarna w powojennej Polsce to zasługa
                  > naszych zachodnich sprzymierzeńców którzy zdradzili interes Polski w Jałcie ?

nie oni tu rzadzili. a 3 mil czlonkow pzpr w tym przywodcy i mali oprawcy
                  ponosza odpowiedzialnosc za ten czas.

> Nie zajmuję się naukowo historią a swoje informacje czerpię obecnie z
                  > publikatorów oraz wypowiedzi polityków w mediach.

chyba nie chce znac jakie to media i publikatory. chyba pora wziac sie do
                  powaznej lektury historii. pozdrawiam rado
            • rrado Re:I'nstytucja P'rawicowych N'ierobów nie powinna 02.12.03, 17:24

> rado,to powiedz mi po co tam są zatrudnieni prokuratorzy z ministerialnymi
              > pensjami,oraz dlaczego IPN ma powstać przy Sądzie Apelacyjnym a nie np.przy
              > Uniwersytecie.

misiu. przy sadzie apelacyjnym znaczy jedynie ze obok budynku. ipn jest
              niezalezna od sadu instytucja. nie wiem skad wziales bajki o prokuratorach z
              ministerialnymi pensjami. pewnie z urbana periodyku.

Jest tylu młodych prawników i historyków pasjonatów wspólczesnej
              > historii którzy sami potrafiliby wyprowadzić na światło dzienne mroczne dzieje
              > tamtego okresu, pracowaliby napewno za dużo mniejsze pieniądze.

zajmuja sie tym prof tacy jak paczkowski i ciezko znalezc bardziej kompetentna
              osoba w tej dzidzinie. zreszta kieresowi tez nikt z twojej ze tak powiem opcji
              nic nic nie zarzuca. chyba tylko to ze nalezal do solidarnosci ale wyobraz
              sobie ze to zasluga nie wada. jesli chodzi o pieniadze to mozna tez zatrudnic
              licealistow to wezma mniej niz mlodzi historycy. chyba chcesz to postawic na
              glowie. chyba to dobrze ze prof z doswiadczeniem bada te sprawy. zreszta jak
              znam mlodziez i ich nastawienie do komunizmu to poszlo by ze tak powiem duzo
              ostrzej.

Na światło
              > dzienne nie wychodzą sprawy dotyczące działalności duchowieństwa podczas
              > okupacji niemieckiej i współpracy z UB i SB. Nic nie słychać o zbrodniach
              NSZ,
              > WiN, i co niektórych oddziałów AK.

o "zbrodniach ak" to juz sie chyba sporo przez 50 lat naczytales. a zbrodnie
              komunizmu to wciaz biala plama. ale tu zgoda, ze kazde przestepstwo powinno byc
              scigane.

• Gość: henio56 rrado, dlaczego to Ty musisz mieć rację ? IP: *.comnet.krakow.pl 02.12.03, 20:05
                z całym szacunkiem do Twojej osoby ale nie przekonałeś mnie do działalności IPN-
                u w obecnym kształcie.Moja rodzina nie doświadczyła krzywd ze strony czerwonych,
                wystarczająco przetrzebili ją faszyści. Jednych i drugich mam w dalekim
                poszanowaniu i szczęśliwy jestem,że nie musiałem żyć w tamtych czasach. Jednak
                grzebanie w ranach nie należy do moich przyjemności. Jaka to Twoim zdaniem jest
                poważna lektura która oświeci mnie prawdą.Pozdrawiam
                • rrado Re: rrado, dlaczego to Ty musisz mieć rację ? 02.12.03, 21:02

> z całym szacunkiem do Twojej osoby ale nie przekonałeś mnie do działalności
                  IPN
                  > -
                  > u w obecnym kształcie.

nie usilowalem. tylko wyjasniam jak to jest.

Moja rodzina nie doświadczyła krzywd ze strony czerwonych

a moja doswiadczyla. przezycia osobiste nie maja tu wielkiego znaczenia.

Jednak
                  > grzebanie w ranach nie należy do moich przyjemności.

nie chodzi o grzebanie w ranach ale ustalanie prawdy. a tam gdzie trzeba
                  ukaranie winnych. czesto tez pokazuje przy tym postacie nieprzecietne wielkie
                  ktore mimo ciezkich okolicznosci pozostaly ludzmi.

>Jaka to Twoim zdaniem jest poważna lektura która oświeci mnie prawdą.

nie jedna lektura. zacznij normalnie od wspomnianych paczkowskiego i eislera
                  pozniej friszke zenczykowski kersten starczy ci tych autorow na 5 lat.
                  pozdrawiam rado
                  • rrado Re: rrado, dlaczego to Ty musisz mieć rację ? 02.12.03, 21:04
                    jeszcze jedno. zapomnialem. ja nie musze miec racji. po prostu mowiejak mysle.
                    pozdrawiam rado
        • Gość: Ana henio56.... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 16:48
          heniu,jak tak czytam twoją wypowiedz,to myślę sobie,że to"56"w twoim nicku,to
          nie przypadek...
          • Gość: henio56 Re: henio56.... IP: *.comnet.krakow.pl 02.12.03, 17:23
            no nie przypadek,to mój rok urodzenia a nie uwielbienia.
            • rrado Re: henio56.... 02.12.03, 17:41

> no nie przypadek,to mój rok urodzenia a nie uwielbienia.

straszna roznica pokolen. fajnie ze mlodzi ludzie mysla normalnie o komuni i
              tych sprawach. pozdrawiam rado
    • absztyfikant jaskółki ćwierkają, że 02.12.03, 15:31
      z prof. Kieresem często spotyka się ostatnio poseł Krzysio Zaremba z PO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka