snoop 31.05.07, 10:36 Czyzby ktos probowal wyprzedzac na moscie? Jesli mialo dojsc z czyjejs winy to nie widze innego rozwiazania.. glupota ludzka nie zna granic.. wspolczuje rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muvon200 Re: Tragedia na moście 31.05.07, 11:00 Może ludzie się opamiętaja i będa zapinac pasy dziecim i sobie. Nie twierdzę że tu tak było bo nie wniem i współczuję, ale napatrze się codziennie na ulicach na bohaterów tatuiów i mlodzież bez pasów. Zapisnajcie pasy zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
felippee UWAGA: Rejestracje CTR, CAL to zagrozenie 31.05.07, 11:03 Wystarczy troche po Toruniu pojezdzic. Jak widze rejestracje CTR, CAL to juz wiem ze bedzie wesolo. I w jakis 90% mam racje. A jesli do tego wszystkiego jest to golf z przyciemnianymi szybami lub innym wiejskim tuningiem to trafnosc rosnie do 99%. Ci ludzie robia takie debilizmy, ze powinni im rece obcinac a samochody kasowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mwirek Dziwnie wygląda na zdjęciach 31.05.07, 12:33 Wydaje się, że te samochody stoją na środku pasów. Przecież jest tam taka szerokość że 3 samochody mieszczą się spokojnie. Widocznie kierowcy nie wykazali się refleksem. Nie mieszkam w Kuj-Pom. Mam taką obserwację, że trouniacy jeżdżą niezwykle ślamazarnie. Nie to, że bezpiecznie, ale przeciwnie, swoją ślamazarnością tamują ruch. A tu okazuje się jeszcze że brak podstawowego refleksu. Ja już dawno bym nie żył gdyby nie refleks. Odpowiedz Link Zgłoś
temida3 Re: Dziwnie wygląda na zdjęciach 02.06.07, 06:29 Zbyt pewny jesteś, radzę liczyć także nie tylko na refleks. Przejechałem ( tylko od '94 r- zmiana profilu mojego zatrudnienia...) ponad 800 tys km. Tylko raz wyprzedzając w Łysomicach( 6 styczeń '96 r) jadącego " maluchem - frajera" nie zachowałem się zgodnie z intuicją-[nie mylić z niezachowaniem przepisów drogowych( wypełniłem wszystkie zgodnie z prawem drogowym!)], gdyz nie zastosowałem się w I- kolejności do <<< zasady ograniczonego zaufania>>> ( stosująć tę zasadę. zawsze mozecie być pewni, że Sw. Krzysztof, zawsze Was wyprowadzi z najgorszych sytuacji- nawet w pole, na łąke -ale w bezpieczne dla Was miejsce(!!!). Rodzicom zabitej dziewczynki składam wyrazy współczucia ::[*] Konkluzja-do wszystkich normalnych kierowców-róbcie uzytek z komórek(....) nie tylko mózgowych. Nie dajmy się zepchnąć do krawężników- a najlepiej na chodnik ' WARIATOM-BANDYTOM DROGOWYM"-HOWGH. PS Do tych z refleksem: Ok. miesiąca wcześniej opisałem mój dramatyczny( ale jakże szczęśliwy wypadek- na bydgoskim- Wypadek po alkoholu- przeczytajcie- proszę Was-Pamiętam szczegóły- nie straciłem przytomnosci- wyszedłem o swoich siąłch i NIE MIAŁEM ZŁAMANEGO - NAWET PALCA! Do dziś jadąc 10 tką ( łuk przed czernikowem- odmawiam stałą frazę- dziękująć nie tylko Sw. Krzysztofowi(...)! Odpowiedz Link Zgłoś
temida3 Re: Dziwnie wygląda na zdjęciach 02.06.07, 07:55 Suplement- fragment z linku pt' Śmierć po alkoholu"- Chciałoby się zacząć od " ????"; a juz na pewno zyciowej zależności, która od zarania ludzkości, wpisuje się w nasze obcowanie z natuurą, z jej zagrożeniami: ...."ile Cię trzeba cenić - ten tylko się dowie....". Przeżyłem tamtą tragedię i dzielę się z Wami-ku przestrodze tych, którzy jeszcze nie przezyli podobnych tragedii(...)! <<<Dnia 15 stycznia( sobota) 2005 r w ok. Czernikowa( wracałem spod Sierpca) zdarzyło się coś co nie jest typowe. W kolumnie jadącej naprzeciw mnie( ok 11 samochodów) po lewym pasie, " wyskoczyło dwóch wariatów osobówkami". Jakbym przewidział ich " wyczyn" i zacząłem hamować z pełną kontrolą reakcji. Nawet nie " zagrał ABS...", spokojnie wypuścłem ostatniego przed moją maską( odbił w prawo( jego prawy kier.) i wpasował się pomiędzy mną a TIR-em( łotewska rejestracja). Wówczas mogłem jechać z prędkoością ok. 25-30 km/ H. Nie zdążyłem odreagować na udany manewr, aż tu nagle - straszny " łomot od tyłu" , tracę panowanie nad kierownicą i moje auto( OPEL COMBO- 1,5 miesięczny- nówka) stało sie niesterowne. Jakby płynęło popychane straszną siła od tyłu. Nie miałem wpływu na jego przemieszczanie. To był " błysk" ułamki sekund i " biało w kabinie" przy strasznym łomocie-pekającego szkła i miażdżonych blach (...). Przytomny i zszokowany patrze -a przede mną( obróciło mnie) ujrzałem pole-rów. To jest moment, którego nie zapomina się: w oczach biało od opadającego pyłu od "poduszki powietrznej", która sie zwijała(...). Koszmar, szok i patrzę na nogi - całe!!! Spojrzałem na ręce-całe!!! - Szyba potłuczona -nic nie widać- szarpnałem drzwi -trzymają jak zaryglowane. Zacząłem wyważać nogą i za drugim razem-pusciły. Wyszedłem i ... oczom nie wierzyłem! Po drugiej stronie TIR bez osi z urwanym kołem , mój COMBO-kupa złomu, za mna OPEL Calibra( sprawca wypadku), a w nim kierowca i obok kobieta - żona. Do mnie pędził mały mężczyzna( Łotysz...) z uradowana twarzą - niczem "zwiastującą zmartwychstanie" i łamaną polszczyzna - patrząc na mnie zapytał - .." pan żijee". A ja żyłem, trzymając się za piersi( żebra dawały mi znać, że coś je zgniotło, powietrze łapałem jak "snąca ryba", zszedłem na pobocze, po czym kleknałem. Zobaczyłem, że nie mam różańca( na palcu, z którym nie rozstaję się od 1995r). Podniosłem głowę i poprosiłem ludzi, którzy zbiegali się ze swoich samochodów, zeby poszukali w kabinie małego RÓŻANCA" . Po chwili jeden z tych obserwujących przyniósł mi różaniec; a ja ucałowawszy krzyz podziekowałem Bogu za zycie(SIC!). Po 20 minutach bylismy już w szpitalu. Kilka dni obserwacji i we wtorek zostałem zwolniony do domu! Nie miałem złamanego żebra, ani palca , ani krwotoku. Dodam jeszcze istotny, kto wie czy nie najważniejszy szczegół: DWA DNI WCZEŚNIEJ MOJA ŚREDNIA CÓRKA( "ŚRODKOWA") WRAZ Z CHÓREM Z TORUNIA ŚPIEWAŁA NASZEMU PAPIEŻOWI JANOWI PAWŁOWI II NA AUDIENCJI!!! PS Na ofiarowanym uczestnikom pielgrzymki obrazku jest napis(...). chcecie poznać jego treść- przesłanie Jana Pawła II(...)??? Odpowiedz Link Zgłoś
kalafior110 Re: Tragedia na moście 31.05.07, 11:58 Mam wrażenie, że żaden paragraf kodeksu drogowego nie zabrania wyprzedzania na moście. Chyba, że znaki pionowe mówią inaczej. Pora odświeżyć przepisy KD ?? Odpowiedz Link Zgłoś
torunczyk2 Re: Tragedia na moście 31.05.07, 12:14 Jak zdwałem na prawko (jakies 10 lat wstecz)uczono mnie,że istnieje bezwzględny zakaz wyprzedzania na mostach i wiaduktach. Zdaje się,że nic się nie zmieniło w tej materii. Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: Tragedia na moście 31.05.07, 12:23 To byl odruch,a nie wyprzedzanie. Wiedziala, ze nie wyhamuje i odruchowo wjechala na drugi pas. Miala nowsze, ciezsze auto i stad tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
yogi721 Re: Tragedia na moście 31.05.07, 13:37 No i przez ten odruch stała się mordercą. Gdyby trochę pomyślała to wolałaby przywalić w tył samochodu niż jechać na czołowe!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
persjan Re: Tragedia na moście 31.05.07, 13:55 Kolejna lalunia bez wyobraźni wsiadła za kółko... Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: Tragedia na moście 31.05.07, 14:30 Tak niewiele wiemy, a ile osadow. Wiemy, ze jest tragedia, zginelo dziecko i sila rzeczy czujemy solidrnosc z ofiarami, a pani z peugeota to potwor. Lalunia bez wyobrazni po prostu. To co wiemy i jest faktem niezaprzeczalnym, choc dla wielu Polakow bedzie to jednak odkrycie, ze siadajac do kilkunastoletniego prochna, sprowadzonego z zachodu, powypadkowego, pordzewialego szajsu, tanio liczymy swoje zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
uketrab Re: Tragedia na moście 31.05.07, 15:14 ale bezsensownie uogolniacie. Jedni jezdza szybko i ostroznie inny szybko nieostroznie i bez wyobrazni, czasami ci co jezdza wolno i niby ostroznie powoduja wieksze zagrozenie od tych co jezdza szybko. Predkosc nie zabija tylko roznica predkosci. Nie mozna uogolniac i wrzucac wszystkich do jednego worka. Wypadki zdarzaja sie wszedzie. Nie my jestesmy od osadzania czyja to byla wina. Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: Tragedia na moście 31.05.07, 16:47 "Wiedziala, ze nie wyhamuje" ludzie nie maja wyobrazni. jada 1.5m za samochodem 60-70 km/h i potem tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
kalafior110 Re: Tragedia na moście 31.05.07, 17:13 To chyba chodzi o zakaz cofania i zawracania na wiaduktach i mostach ... Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt Re: Tragedia na moście 31.05.07, 21:05 To rzeczywiście pora odświerzyć sobie PoRD. Notabene jak zdawałem na swoje prawko (jakieś 20 lat temu) to takiego przepisu nie było i nie ma do tej pory. Na moście zabrania się cofania, zawracania i zatrzymywania. Odpowiedz Link Zgłoś
nionio41 Re: Tragedia na moście 01.06.07, 13:49 Wiem że wywołam burzę, ale kobieta za kierownicą to spore zagrożenie dla niej samej i innych uczestników. Nie mówię oczywiście o wszystkich kobietach, ale - z ręką na sercu - jak widzę dziwnie zachowujące się auto, jedzie powoli tamując ruch, itp., to mówię sam sobie, że na pewno za kierownicą siedzi kobieta. Sprawdzam i w 80-90% mam rację. Z moich obserwacji wynika że kobietom (nie wszystkim!) brak jest zdecydowania, są jakby zestresowane lub wystraszone. Nie umniejszam winy rodziców, którzy ... A nie będę kończył, i tak przeżywają największy dramat swego życia. Wielka tragedia, bardzo współczuje ... Odpowiedz Link Zgłoś