kudlata13 09.02.10, 17:18 Może wiecie cos na ten temat?Mam zarezerwowany wyjazd na Sycylię-wylot 4 września? i to sobota... będziemy startować z innego lotniska ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rachela Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.aster.pl 09.02.10, 18:27 kudlata13 napisała: > Może wiecie cos na ten temat?Mam zarezerwowany wyjazd na Sycylię-wylot 4 > września? i to sobota... będziemy startować z innego lotniska ? a przewoźnik wie skąd startuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doty Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.devs.futuro.pl 10.02.10, 08:48 Podaje za TVN 24: "Zapowiadany remont na Okęciu będzie krótszy niż wcześniej przewidywano. Lotnisko będzie zamknięte przez pierwszy weekend września i dwie pozostałe soboty. Wszystko przez protesty przewoźników. Okęcie zamknięte? Mniejsze lotniska zacierają ręce Kto cieszy się z planowych remontów Okęcia? Lotnisko w Łodzi. Port liczy na przejęcie pasa... więcej»PPL porozumie się z liniami lotniczymi w przyszłym tygodniu. W tej chwili przedstawiane są im plany skrócenia czasu zamknięcia lotniska. - Będzie to pewna kompilacja naszej propozycji i linii lotniczych. Remont skrzyżowania musi się odbyć, więc przewoźnicy będą musieli przetransportować swoich pasażerów na inne lotniska - komentuje dyrektor PPL. Miały być trzy weekendy Do tej pory rozważane było zamknięcie Okęcia na trzy wrześniowe weekendy. Jednak ta propozycja nie spodobała się przewoźnikom. Wszystko dlatego, że we wrześniu jest bardzo duży ruch turystyczny. Jak podaje "Życie Warszawy", przewoźnicy obliczyli, że w takiej sytuacji musieliby odwołać ok. 1,2 tys. rejsów i pogodzić się z utratą 60-70 tys. pasażerów Powodem planowanego zamknięcia portu jest konieczność remontu tzw. krzyżówki dwóch dróg startowych lotniska. W związku z tym samoloty nie będą mogły tam ani startować, ani lądować. Wiadmosc z dnia 4 lutego 2010. Pozdrawiam> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doty Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.devs.futuro.pl 12.02.10, 09:39 Zgodnie z przyjętym harmonogramem skrzyżowanie na Lotnisku Chopina w Warszawie wyłączone będzie z użytkowania w następujących terminach: - 03.09.2010 od godz. 23:30 do 06.09.2010 do godz. 5:00 (2 dni*) - 10.09.2010 od godz. 23:30 do 12.09.2010 do godz. 8:00 (1 dzień*) - 17.09.2010 od godz. 23:30 do 19.09.2010 do godz. 8:00 (1 dzień*) *wraz z poprzedzającymi i następującymi nocami Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: remont na Okęciu-wrzesień 12.02.10, 13:32 dzięki wszystkim za info-poczekam teraz na decyzję przewożnika Cebntralwings lub Alitalia-no i biura podróży "powszechnie szanowanej " Triady :)) -ciekawe czy będę starować z Łodzi czy innego lotniska (osobiście wolałabym Rzeszów-dla mnie taka sama odległość jak do Warszawy)Ciekawe czy biura podróży pokryją różnicę w kosztach dojazdu do lotnisk po zmianach? jakoś wątpię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: 80.241.133.* 12.02.10, 14:31 kudlata13 napisała: > dzięki wszystkim za info-poczekam teraz na decyzję przewożnika Cebntralwings lu > b > Alitalia-no i biura podróży "powszechnie szanowanej " Triady :)) -ciekawe czy > będę starować z Łodzi czy innego lotniska (osobiście wolałabym Rzeszów-dla mnie > taka sama odległość jak do Warszawy)Ciekawe czy biura podróży pokryją różnicę w > kosztach dojazdu do lotnisk po zmianach? jakoś wątpię.. a jak byś w wyniku zmiany miała bliżej do nowego lotniska, oddałabyś zaoszczędzone dudki biuru? jakoś wątpię, choć zgodnie z Twoim tokiem tzw. rozumowania ... Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: remont na Okęciu-wrzesień 12.02.10, 19:30 niestety nie mam lotniska bliżej niż WARSZAWA więc przekracza to moje możliwości percepcji:) chodziło mi o to, że następuje zmiana warunków umowy jaką podpisałam z biurem podróży -dodam zmiana dla mnie niekorzystna swoja drogą-mam nadzieję, że biura podróży nie będą odwoływać imprez z powodu remontu na Okęciu, bałagan organizacyjny powstanie na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: remont na Okęciu-wrzesień 24.02.10, 19:14 podbijam temat-może sa jakieś niusy-jakie lotnisko zastąpi Okęcie na czas remontu pasa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af-bcn "a przewoźnik wie skąd startuje?" napisała Rachela IP: *.184.16.59.dyn.user.ono.com 25.02.10, 00:34 forum.gazeta.pl/forum/w,711,107026284,107029561,Re_remont_na_Okeciu_wrzesien.html forum.gazeta.pl/forum/w,711,107026284,107178898,Re_remont_na_Okeciu_wrzesien.html "dzięki wszystkim za info-poczekam teraz na decyzję przewożnika Cebntralwings lub Alitalia-no i biura podróży "powszechnie szanowanej " Triady :)) " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.aster.pl 25.02.10, 00:34 kudlata13 napisała: > podbijam temat-może sa jakieś niusy-jakie lotnisko zastąpi Okęcie na czas > remontu pasa? Wszystko zależy od tego jak linia lotnicza dogada się z biurem podróży. Nie ma czegoś takiego jak przejęcie przez jedno lotnisko wszystkich operacji lotniczych za Okęcie. Część biur nie zgadza się na chwilowe "przenosiny" operacji np. do Łodzi i negocjują zmiany dni startów i lądowań u podwykonawcy, czyli linii lotniczej. Centralwings o którym piszesz wyżej nie istnieje od czerwca ubiegłego roku więc spytaj triady, z kim lecisz. To biuro ma cię poinformować skąd lecisz bo im zapłaciłaś za wakacje a nie forum. Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: remont na Okęciu-wrzesień 25.02.10, 13:16 > Centralwings o którym piszesz wyżej nie istnieje od czerwca ubiegłego roku więc > spytaj triady, z kim lecisz. To biuro ma cię poinformować skąd Z tzw. LOT Charters - jeden pies. In plus - zamiast starych 737 Boeingów Centralwingsa podstawiają czasem rejsowe samoloty LOT-u. Trochę więcej miejsca na nogi. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.aster.pl 25.02.10, 19:23 jot.be napisał: > In plus - zamiast starych 737 Boeingów Centralwingsa podstawiają czasem rejsowe > samoloty LOT-u. Samoloty LOT Charters to te same, zajechane maszyny którymi latał C0, tylko może z zewnątrz trochę podmalowane. Miejsca na nogi tyle samo. Nikt nie przestawiał foteli. Do rejsowych (zwykle Embraerów) cała wycieczka czarterowa się nie zmieści, nie ma bata... Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: remont na Okęciu-wrzesień 26.02.10, 10:19 LOT Charters tak. Ale LOT ma też rejsowe 737 przecież. Trzy tygodnie temu takim leciałem do Egiptu. Tym pomalowanym na złoto zresztą. A nawet dwoma :o). Bo jeden wrócił po półtorej godzinie lotu zawrócił do Warszawy z powodu usterki klimy. Też "regularny" LOT-owski. Powrót był już ex-Centralwingsowym. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.ica.net 04.03.10, 17:26 Tez mnie ciekawi ten temat, bo mamy wykupione bilety na 3 wrzesnia na trasie Toronto-Warszawa i potem powrot 12 wrzesnia. Na razie nie rozmawialam jeszcze z biurem podrozy, gdyz dopiero dzis dowiedzialam sie o remoncie lotniska. Mamy takze rezerwacje hotelu, ktora nie moze byc w zadnym razie zmieniona, inaczej poniesiemy 100% kosztow. Czy ktos moze wie cos wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: remont na Okęciu-wrzesień 09.03.10, 19:28 no nie jestem na bieżąco nie wiedziałam, że Centralwings już nie istnieje!Kontaktowałam się z Triadą ale jeszcze nie podjęto żadnych decyzji-mam nadzieję,że imprezy za którą juz zapłaciłam zaliczkę nie odwołają bo nie chcę szukać innej oferty. NIe bardzo też bym chciała zmiany lotniska-najbardziej pasowała by mi zmiana terminu wyloty-np. z soboty 04.09 na dzień wcześniej ale nie wiem czy to realne Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 16.03.10, 16:41 Rozmawialam z LOT-em i powiedziano mi, ze lotnisko w Lodzi ewentualnie przejmie wszystkie loty, ktore maja sie odbyc w tych dniach. Pisze "ewentualnie", gdyz ponoc przewoznicy sa z tego bardzo niezadowoleni i byc moze remont sie w ogole nie odbedzie w tym terminie, albo zostanie maksymalnie przyspieszony. Pani tez mi powiedziala, ze jest za wczesnie aby przebukowywac bilety lub zawiadamiac podroznych o zmianach. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: remont na Okęciu-wrzesień 16.03.10, 17:19 nareszcie jakieś konkretne informacje-dzięki monhann2!co prawda na stronie Okęcia jest komunikat o remoncie ale oby przesunęli terminy!No to na razie poczekam spokojnie a za jakiś czas uderzę znów do Triady Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 18.03.10, 16:18 Nie ma za co:) Postaram sie aby byc na biezaco i podciagne ten watek do gory co jakis czas. Jak sie zagapie czy cos, to czy moglabys Kudlata zrobic to samo? Nie wiem czy akurat przesuna remont na pozniej. Z tego co mi ta pani z LOT-u powiedziala, to raczej przyspiesza wiec pewnie, jesli sie w ogole odbedzie, to zrobia to szybciej i zamiast sie babrac przez trzy weekendy skoncza w pierwszy weekend. Czyli mnie i Ciebie Kudlata i tak to nie urzadza. No ale spoko. Jest jeszcze duzo czasu i ja osobiscie to juz sie pogodzilam z tym, ze mialabym ladowac w Lodzi. Dojazd z Lodzi do Wawy nie zajmie mi calego dnia. Zobaczymy;) Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: remont na Okęciu-wrzesień 22.03.10, 19:13 ja też się postaram pociągnąć ten wątek:) ja mam informacje z Triady, że może wylot będzie z Katowic co by mnie trochę wkurzyło bo mam 400km -10 godz podróż na lotnisko potem 2.5 godz lotu!jest nikła nadzieja na inny termin remontu-nadzieja matką głupich!:)mam tu ciekawy artykuł www.zw.com.pl/artykul/244834,458228_Pol_pasa__szybkie_ladowanie.html Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 24.03.10, 17:52 W artykule pisza jednak o Krakowie, a to juz mi sie mniej podoba:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropaa Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 19:32 A może ktoś się orientuje czy w takim przypadku, przy zakupionej już wycieczce można będzie zrezygnować lub zmienić termin wyjazdu bez ponoszenia dodatkowych kosztów? Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: remont na Okęciu-wrzesień 27.03.10, 14:45 mam nadzieję,że istnieje opcja rezygnacji-sama się zastanawiam czy nie zrezygnować i szukać last minute. Triada ma tzw okaz czyli możliwość rezygnacji bez ponoszenia kosztów-potrącają wartość tego okazu czyli po 150zł od osoby. Koleżance Triada zmieniła dzień wylotu skracając w ten sposób wyjazd o jeden dzień i w takim przypadku trzeba podpisać zgodę na zmianę warunków umowy lub rezygnuje się bez ponoszenia kosztów.Nie wiem czy zmiana spowodowana remontem lotniska czyli niezależna od biura podróży też będzie tak traktowana. Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 26.03.10, 17:57 ja mam informacje z Triady, że może > wylot będzie z Katowic co by mnie trochę wkurzyło bo mam 400km -10 godz podróż Zastanawiam sie czy jesli rzeczywiscie byloby to tak zorganizowane, ze w Twoim przypadku wylot jest z Katowic, to czy linie lotnicze nie powinny zapewnic przelotu z Wawy (z lotniska krajowego, ktore jest czynne, czyz nie?) wlasnie do Katowic, czy tez Krakowa czy innego, dalej polozonego miasta? Moze sie dowiedz o to Kudlata? Czemu masz sie tluc 10 godzin skoro pierwotny Twoj cel byl aby wyleciec komfortowo z Wawy??? Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: remont na Okęciu-wrzesień 27.03.10, 14:38 wątpię żeby istniała taka opcja- to by podniosło znacznie koszt całej imprezy-dwa loty w każdą stronę, opłaty lotniskowe itp.Myślę, że jeżeli zapewnią dojazd z Warszawy do innego lotniska to będzie już dużo ze strony Triady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachela Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.aster.pl 27.03.10, 15:40 monhann2 napisała: > Zastanawiam sie czy jesli rzeczywiscie byloby to tak zorganizowane, > ze w Twoim przypadku wylot jest z Katowic, to czy linie lotnicze nie > powinny zapewnic przelotu z Wawy (z lotniska krajowego, ktore jest > czynne, czyz nie?) wlasnie do Katowic, czy tez Krakowa czy innego, > dalej polozonego miasta? jakie lotnisko krajowe??? od paru lat nie ma już czegoś takiego. pas i pod loty "krajowe" i pod loty "zagraniczne" jest przecież ten sam... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 27.03.10, 21:33 Tak naprawde to nie wiedzialam, ze nie ma juz lotniska krajowego!!!!! Kiedys byly dwa, nie wiedzialam, ze zlikwidowane zostalo to krajowe na Okeciu. Zakladalam, ze jest stad te moje dywagacje, a w kraju nie mieszkam juz bardzo dlugo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachela Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.aster.pl 27.03.10, 21:52 monhann2: w takim razie zapraszamy do WAW! pozmieniało nam się trochę. na lepsze :) dla ścisłości - krajówkę i rejsówkę wchłonął nowy T2. czartery i tanie linie latają z T1 (dawnego "zagranicznego" w odcieniu lila). ale i tak jakkolwiek by nie było, to wszystkie samoloty korzystają/korzystały z tej samej krzyżówki dwóch pasów, nie ma podziału w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 29.03.10, 01:49 No dzieki Rachela, bede w Wawie we wrzesniu, mam nadzieje, jesli ten remont lotniska za bardzo mi planow nie pokomplikuje:))) Ostani raz bylam w Wawie w 2003 roku a wyjechalam na stale w.... 87! Na pewno sporo sie zmienilo;) Wiesz, to smieszne ale nawet moja mama, ktora mieszka w Wawie i ktora sporo lata (za granice) nic nie wiedziala, ze nie ma juz lotniska krajowego! Czy kiedys, kiedy bylo jeszcze to krajowe, korzystalo z tych samych pasow, czy mialo swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachela Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.aster.pl 06.04.10, 19:06 monhann2 napisała: > Czy kiedys, kiedy bylo jeszcze to krajowe, > korzystalo z tych samych pasow, czy mialo swoje? a jak myślisz? :) co ma pas do lotniska krajowego i zagranicznego? jemu jest obojętne, czy ludzie z niego startujący lecą do Gdańska czy do Chicago. pas ma się do samolotu i potrzebnego mu rozbiegu. rejsy krajowe mogą być przecież obsługiwane i przez duże maszyny, kiedy samolot robi rotację przez jakiś port krajowy dalej za granicę. tu jest wszystko o historii Okęcia: pl.wikipedia.org/wiki/Port_lotniczy_Warszawa-Ok%C4%99cie i o nieistniejącej już od 2 lat krajówce. Odpowiedz Link Zgłoś
af-bcn nikt - nic - nie - wie 06.04.10, 17:02 podbijam (DZięki K13 za wskazanie problemu) Wydawać by się mogło ze w XXI wiku możnaby to rozwiązać organizacyjnie ... byłem na Okęciu w ostatnim tygodniu marca i tak przy okazji zapytałem w punkcie info czy coś wiadomo - i miałem wrażenie że spowodowało to nerwowość pani - powiedziała że na razie wiadomo tylko że lotnisko będzie zamknięte i że władcy miasta nie przekazali innych informacji, to nie jej wina ... ---------- pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doty Re: nikt - nic - nie - wie IP: *.devs.futuro.pl 07.04.10, 10:14 www.lotnisko-chopina.pl/content/banner/pl/banner_pl_20100326_01.php Na stronie lotniska podają - Wszystkich pasażerów posiadających rezerwację, bilety na lot lub planujących podróż w tym okresie, prosimy o kontakt bezpośrednio z linią lotniczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozefa1 Re: nikt - nic - nie - wie IP: *.aster.pl 07.04.10, 17:23 Otrzymałam odpowiedź Triady na moje oficjalne pismo, z której ....nic nie wynika-piszą że wynegocjowali skrócenie zamknięcia lotniska-a co mi z tego jak mam lecieć 4 września? Piszą, że prowadzą negocjacje i mnie powiadomią-ale kiedy?? Pismo jest tak napisane,że nie odnosi się do konkretnej rezerwacji,zostało rozesłane do wszystkich w tej samej formie i w związku z tym nie zawiera konkretnej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachela Re: nikt - nic - nie - wie IP: *.aster.pl 07.04.10, 21:21 coś mi się wydaje, że im wszystkim w tych biurach zależy na przeciąganiu sprawy, odbijają sobie piłeczki biuro-port lotniczy, żeby klienci nie mogli rezygnować z wyjazdów ze względu na zmianę lotniska. ale to taka moja luźna myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: nikt - nic - nie - wie 08.04.10, 16:55 Gość portalu: jozefa1 napisał(a): Piszą, że prowadzą negocjacje i mnie powiadomią-ale kiedy?? Tez mnie to interesuje, kiedy? Spytalam w Lot-cie, bo nie chce byc postawiona przed faktem dokonanym, ze lece np do Krakowa, a z tamtad bede sie pol dnia tarabanic autobusem do Wawy!!! Dla mnie taka opcja nie wchodzi raczej w gre. Pani w LOT-ie powiedziala, ze jeszcze nic nie wiadomo ale najprawdopodobniej pasazerowie zostana powiadomieni na ok 2 tygodnie przed. Poczekam jeszcze do lipca i znow zaczne ich nachodzic, co by miec czas aby poczynic odpowiednie kroki itd Lece z Toronto 3 wrzesnia jedynie na 8 dni i nie mam zamiaru tracic lacznie jednego dnia na transfery z/do lotniska. Nie taki byl moj plan kiedy kupowalam bilet lotniczy w lutym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozefa1 Re: nikt - nic - nie - wie IP: *.aster.pl 11.04.10, 23:22 Mam nieoficjalną wiadomość,że lot 4 września na Sycylię odbędzie się z Łodzi i Triada zapewni dojazd.W przyszłym tygodniu ma to zostać potwierdzone.Podobną informację daje klientom Neckermann. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: nikt - nic - nie - wie 12.04.10, 20:17 jozefa1-to dobra informacja! mam nadzieję,że Triada to potwierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajak Re: nikt - nic - nie - wie IP: 188.33.25.* 11.04.10, 23:41 to przebookuj sobie na okres po remoncie kiedy Okęcie będzie w pełni gotowe na przyjęcie Twojej osoby. Może wtedy harcerze z kwaitami i orkiestra dęta - wszystko specjalnie dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: nikt - nic - nie - wie 12.04.10, 20:14 złośliwa wypowiedź bez sensu- Kajak to może lepiej zajrzyj na forum "jeziora" czy coś w tym guście.. Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: nikt - nic - nie - wie 13.04.10, 19:52 Dzis sie dowiedzialam, ze moj lot z Toronto do Wawy 3 wrzesnia zostal odwolany. Przebukowali go nam na 2 wrzesnia (przylot do Wawy 3 wrzesnia rano, lotnisko zamykaja dopiero o 23.30) Musialam zarezerwowac i zaplacic dodatkowa noc w hotelu i teraz bede sie starac aby LOT mi to pokryl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af-bcn Monhann2 IP: *.57.74.52.dyn.user.ono.com 13.04.10, 22:38 Monhann2 , nie chcę być pesymistą + nie wiem czy to sprawa z LOTem (tu masz bezpośrednią transakcję) czy z PP PL Lotnisko/CHopina - bo to oni zamykają ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: Monhann2 16.04.10, 15:05 Zaraz po informacji, ze lotnisko bedzie zamkniete, ktora to dotarla do mnie jeszcze w lutym, rozmawialam z LOT-em i obiecywali, ze jakiekolwiek zmiany w moim itinerary nie beda mnie nic kosztowac. Tak ze zobaczymy, na razie czekam na pania z dzialu reklamacji w biurze LOT-u w Toronto az wroci z wakacji. chce przy tym nadmienic, ze suma, ktora zaplacilam za te jedna dodatkowa noc w hotelu nie jest zwalajaca z nog, chodzi mi jedynie o pryncypia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer Re: Monhann2 IP: *.chello.pl 29.04.10, 23:29 Cancellation Financial compensation is due unless you were informed 14 days before the fl ight, or you were rerouted close to your original times, or the airline can prove that the cancellation was caused by extraordinary circumstances. Zatem możesz zapomnieć o refundacjach - masz prawo tylko do zmiany dat bez dopłat, które należałyby się, gdyby zmiana następowała na Twoje życzenie. Tu się nie należą bo i wyprzedzenie wystarczające, i okoliczności na które linia nie ma wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: Monhann2 30.04.10, 16:13 Wszystko ok tylko nie rozumiem dlaczego LOT dalej w lutym sprzedawal bilety na necie na te daty, skoro od dawna bylo wiadomo, ze lotnisko bedzie w remoncie (ja o tym akurat wtedy nie wiedzialam). Zobaczymy, na razie napisalam pismo i czekam na decyzje. Poprosilam w tym pismie takze, ze jesli refundacja bylaby niemozliwa, to chetnie sie zgodze na upgrade. W tymm sek, ze zaplanowalam wakacje na tyle i tyle dni a tu masz babo placek, trzeba brac dodatkowy dzien z urlopu. Gdybym o tym wiedziala, to bym poleciala w sierpniu a nie komplikowala sobie wakacje we wrzesniu. Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: Monhann2 18.05.10, 18:46 Miales racje frequentflyer, LOT nie zrefunduje mi tej dodatkowej nocy w hotelu. Trudno! Nie bede sobie szarpac nerwow dla parudziesieciu $$. Przedluze sobie wakacje, nie ma tego zlego;) Pani w liscie mi napisala, ze mie musialam zmieniac daty, moglam sie zdecydowac na lot do Gdanska. Tak, tylko nikt mnie o tym wtedy nie poinformowal, mysle, ze lot do Gdanska zostal otworzony juz po tym, jak zmienialam moja rezerwacje. Zreszta ta opcja nie odpowiadalaby mi, po co mialabym sie tluc z Gdanska do Wawy jesli moge lecie dzien wczesniej bezposrednio? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: remont na Okęciu-wrzesień 16.04.10, 16:25 Jestem w podobnej sytuacji, przylot w końcu sierpnia - poczatkach wrzesnia na 4 tyg. Odpisali: Biuro Public Relations to me show details Apr 13 (3 days ago) Szanowny Panie, Uprzejmie informujemy, że informacje odnośnie dni, w których będzie się odbywała przebudowa skrzyżowania dróg startowych znajdują się tutaj: www.lotnisko-chopina.pl/content/news/pl/news.php? id=1978. Po zakończeniu trwającej obecnie żałoby narodowej zostanie ponownie uruchomiona specjalna zakładka z informacjami odnośnie przebudowy skrzyżowania i ograniczeniami w przyjmowaniu samolotów, jakie będą na lotnisku we wrześniu. W dniach przeprowadzania przebudowy uruchomiony będzie skrócony do 1300 m odcinek drogi startowej. Taka długość wyklucza możliwość operowania bezpośrednio z Lotniska Chopina samolotów transatlantyckich, dlatego w dniach przebudowy bezpośrednie loty transatlantyckie są wykluczone. Nie bardzo wiem co mają znaczyć "bezposrednie loty transatlatyckie" bo to chyba tylko LOT, a ja nim leciał nie będę. Przesiadka na cos mniejszego, być może w Helsinkach więc czy wciąż nie, a może tak bo mniejszy i inny pas? Z poważaniem Lotnisko Chopina w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 29.04.10, 15:13 Kudlata, jak tam Twoj wyjazd? Cos juz konkretnego wiesz? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: remont na Okęciu-wrzesień 29.04.10, 18:54 znów dzwoniłam do Triady i znów to samo-sprawdzimy w Warszawie i oddzwonimy a potem zero telefonu-wiem,że ma to być Lot Charters-może do nich uderzyć po informację?zaczynam tracic nadzieję,że w ogóle wyjazd się odbędzie-trochę nawet przeglądałam oferty ze zmianą terminu wylotu ale jak sama zrezygnuje to przepadnie mi trochę pieniędzy i Triada trzyma mnie w garści Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 30.04.10, 16:20 Ja bym Ci radzila jeszcze nic nie zmieniac. Jest wczesnie, zobacz jak sie rozkreci. Najlepiej nie dawaj za wygrana, to nie Twoja wina i musza to jakos zrekompensowac. Moze ten Twoj samolot nie bedzie duzy i mu wystarczy 1300m pasa startowego? Bo takie maja startowac i ladowac? U mnie sprawa juz w sumie sie wyjasnila ale czekam na decyzje z LOT o refundacji za hotel. Powodzenia i prosze wpisuj tu aktualnosci w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: remont na Okęciu-wrzesień 08.05.10, 17:09 na razie czekam i potrwa to do jakiegoś sierpnia-na miesiąc przed wylotem mam nadzieję coś wiedzieć i zdecydować co robić dzięki monhann2:) Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 11.06.10, 15:15 Czy sa jakies nowe wiesci w tym temacie?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mob-os Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 17:48 Dzisiaj w biurze podróży Sun&Fun uzyskałam informację że biura podróży nic nie wiedzą jak będą wyglądały wyloty z W-wy bo to należy do przewożnika a ten jeszcze ich nie poinformował z jakich lotnisk będą wyloty bo to należy ustalić i tyle.czyli dalej nic nie wiemy. To jest jakaś paranoja.Jak w sezonie można tak lekceważyć turystów przez biura podróży i przewożników. Odpowiedz Link Zgłoś
ago-ya okęcie czerwiec. 17.06.10, 00:28 Czy wie ktoś dlaczego od kilku dni samoloty lądują do pasa 29 (nad ursynowem)??? Strasznie tu hałasują, nie żeby mi to jakoś bardzo przeszkadzało (jeszcze) ale jest to sytuacja raczej nietypowa. Z tego co widzę tutaj to wychodzi że jest lądowanie z niewielkim wiatrem więc kwestie pogodowe to na pewno nie są: www.weatheronline.pl/cgi-bin/aktframe?TYP=windrichtung&ART=karte&RUBRIK=akt&JJ=xxxx&MM=08&TT=03&TIME=1300&KEY=PL&LANG=pl&SORT=2&INT=06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachela Re: okęcie czerwiec. IP: *.aster.pl 21.06.10, 16:40 ago-ya napisała: > > Czy wie ktoś dlaczego od kilku dni samoloty lądują do pasa 29 (nad ursynowem)?? remont pasa. jak co jakiś czas. warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8039804,Remont_pasa_na_Okeciu__Wiecej_lotow_nad_Ursynowem.html Odpowiedz Link Zgłoś
viggo1977 itaka też liczy 21.06.10, 15:49 witam w klubie... mam wykupiony wyjazd z Itaką od 5-19 września i niestety chowają głowę w piasek i jakby problem nie istniał..... od 3 miesięcy " trwają ustalenia z linią lotniczą "..... ciekawe skąd zrobią wylot - może Szczecin :) Odpowiedz Link Zgłoś
viggo1977 Itaka też milczy 21.06.10, 15:50 witam w klubie... mam wykupiony wyjazd z Itaką od 5-19 września i niestety chowają głowę w piasek i jakby problem nie istniał..... od 3 miesięcy " trwają ustalenia z linią lotniczą Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: Itaka też milczy 24.06.10, 16:44 To dziwne, ze do tej pory nic nie jest wiadomo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mob-os Re: Itaka też milczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.10, 13:16 W dalszym ciągu sprzedają wyloty na imprezy turystyczne biuro Sun&Fun,Neckermann,Alfa Star... inne.W biurach udają że nie mają oficjalnych wiadomości ,podejrzewam że nie bardzo wiedzą co z tym fantem zrobić i na wszelki wypadek nie robią nic. Odpowiedz Link Zgłoś
viggo1977 Re: Itaka też milczy 01.07.10, 13:26 pewnie myślą ,że boeing 737 rozpędzi się na małym pasie startowym:) Alfa star już przesunął wyloty z Wawy do Łodzi ... Itaka dalej cisza Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata13 Re: Itaka też milczy 01.07.10, 21:49 Triada również nic! Mają dzwonić do nas w lipcu,ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
viggo1977 Re: Itaka też milczy 02.07.10, 14:24 wczoraj się dowiedziałem, że w grę wchodziła Łódź ale się jakoś nie dogadali. Ciekawe skad bedzie odlot hehehe - moze Szczecin? Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: Itaka też milczy 05.07.10, 21:36 viggo1977 napisał: > wczoraj się dowiedziałem, że w grę wchodziła Łódź ale się jakoś nie > dogadali. > Ciekawe skad bedzie odlot hehehe - moze Szczecin? Podobno Gdansk bedzie przyjmowal dodatkowe loty. Tak mi powiedziano w LOT-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V. Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.07.10, 15:46 Ja mam powrót z Wenecji (Treviso) 4 września, WizzAirem. O remoncie wiedziałam od dawna (zanim kupiłam bilet). Sprawdzałam co kilka dni rezerwację na koncie WA i cały czas jest WAW-TSF-WAW. Dziś zauważyłam maciupeńki bannerek na stronie głównej. Przylot przeniesiono do Łodzi... Mam pytanie - czy ktoś wie, czy przewoźnik jest zobowiązany zorganizować (pokryć koszty?) przejazdu Łódź - Warszawa w takim przypadku? Nigdzie w internecie nie znalazłam tej informacji :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.ica.net 12.07.10, 16:28 > Mam pytanie - czy ktoś wie, czy przewoźnik jest zobowiązany zorganizować (pokry > ć koszty?) przejazdu Łódź - Warszawa w takim przypadku? > Nigdzie w internecie nie znalazłam tej informacji :( Najlepiej zadzwon i sie dowiedz choc moze byc i tak, ze jeszcze nie beda wiedziec. Mi na poczatku powiedziano w LOT-ie, ze jesli polece do Lodzi zamiast do Warszawy to bedzie podstawiony autobus i nie poniose zadnych dodatkowych kosztow w zwiazku z transportem do Wawy. Wiem jednak, ze jest to pic na wode, bo juz ponioslam dodatkowe koszty nie z mojej winy w zwiazku ze zmiana wylotu z 3 wrzesnia na 2 (musialam wykupic dodatkowa noc w hotelu) LOT to tlumaczy tym, ze dano mi wystarczajaco duzo czasu przed ta zmiana, co w sumie nie zmienia nic w moim przypadku. Poza tym, w zwiazku ze zmiana rezerwacji, ktora to nastapila w kwietniu i jak juz mowilam, nie z mojej winy, trace mozliwosc zabrania dwoch sztuk bagazu. LOT zmienil przepisy dotyczace bagazu na trasach transatlantyckich, ktore obowiazuja jedynie tych, ktorzy zrobili rezerwacje po 15 lutego br. Moja byla robiona 2 lutego ale, ze zmuszona bylam ja zmienic (15 kwietnia) nie zalapuje sie juz na te dwie sztuki bagazu. Nastepna strata dla mnie przez ten caly remont lotniska!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mob-os Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 22:24 Niebezpiecznie zbliża się pierwszy weekend września i jak do tej pory przewożnicy nie określają się co do odlotów z Okęcia .Natomiast Dyrekcja Okęcia zastanawia się jak zmusić Polaków do tego by nie używali nazwy lotniska jako "Okęcie" tylko "Chopina".Ja uważam że tylko wysoka jakość usług może spowodować odpowiednią reakcję pasażerów.Przecież Chopin to najwyższa pólka i tak niech zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mob-os Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.10, 22:36 W dniu dzisiejszym tv podała w info że we wrześniu Okecie będzie nieczynne przez trzy Weekendy ,tymczasem wszystkie ,powtarzam wszystkie biura podróży sprzedają swoje imprezy a żeby było ciekawiej to rejsówki też są sprzedawane .Jak to możliwe ze zaden z przewożnikow nie ma oficjalnego stanowiska portów lotniczych .Natomiast w tv idą nieprawdziwe informacje a może to tylko sądaż PP.Porty lotnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
bilety1 Re: remont na Okęciu-wrzesień 25.07.10, 15:46 witam Ja lecę 18 września wizzair, na ich stronie pisze, że wszystkie wyloty w tym dniu są z Łodzi. Rozumiem, że do Łodzi to muszę sam dojechać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mob-os Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 19:44 A jak masz spisaną umowę,Jeżeli jest to impreza zorganizowana i w umowie masz wylot z warszawy to organizator imprezy ma obowiązek zapewnić dojazd do innego miejsca wylotu niż wskazane w podpisanej umowie.Jeżeli kupowałeś imprezę z wylotem z Lodzi to twój problem.Zwłaszcza że nie jest to nagla zmiana tylko wiadoma od stycznia 2010. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozefa1 Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.aster.pl 25.07.10, 20:28 To są wolne żarty, w Triadzie nie wiedzą dalej skąd wylot i "czynią starania", aby był z Łodzi, ale na razie zapowiadają się katowice.Ale są i tacy dowcipnisie (rainbown), którzy nic nie wiedzą,że Okęcie nieczynne i twierdzą, że "to tylko plotki rozgłaszane przez prasę".SKANDAL! Odpowiedz Link Zgłoś
bilety1 Re: remont na Okęciu-wrzesień 25.07.10, 21:19 Lecę tylko w jedną stronę do Madrytu. Rezerwowałem zanim podali, że odloty z Łodzi. Trochę ciężko będzie się dostać na 4 rano. Ciężko jest dojechać na lotnisko w Łodzi w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 27.07.10, 14:34 bilety1 napisał: > Lecę tylko w jedną stronę do Madrytu. Rezerwowałem zanim podali, że odloty z > Łodzi. Trochę ciężko będzie się dostać na 4 rano. Ciężko jest dojechać na > lotnisko w Łodzi w nocy Jak pamietam z poprzedniego postu lecisz Wizzair? Czy naprawde linia ta nie zapewnia transportu do Lodzi? Az sie wierzyc nie chce, bo wiem, ze LOT ma zapewnic transport do/z innych lotnisk w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
bilety1 Re: remont na Okęciu-wrzesień 27.07.10, 21:46 w tej chwili nie mam żadnej informacji, na stronie jest tylko informacja że wyloty/przyloty są z Łodzi. Z Wizzaira przyszedł tylko mail że wylot z Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 28.07.10, 16:32 A nie mozesz do nich zadzwonic i bezposrednio sie dowiedziec jak masz sie dostac do tej Lodzi? W koncu w momencie jak kupowales bilet, to wylot mial byc z Warszawy. Nie wiem, byc moze poniewaz jest to linia low-budget to inne maja zobowiazania wzgledem pasazerow w takim przypadku. LOT troche lepiej traktuje swoich pasazerow i nie zostawia ich tak na lodzie, na zasadzie "do/z Lodzi a potem robta co chceta";) Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 28.07.10, 22:04 Tutaj znalazlam cos takiego: www.tanie-loty.com.pl/remont-okecia-we-wrzesniu-zmiany-w-rozkladzie-lotow.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mob-os Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:53 Ok.duże linie lotnicze odwołują wyloty ale biura podróży nie odwołują wylotów ani przewożnicy obslugujacy te biura i w dalszym ciągu nie udzielają informacji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: 80.50.234.* 30.07.10, 09:49 Znajoma dostała informację z Biura Podróży, że leci z Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mob-os Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 22:51 A kto organizuje dojazd do łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mob-os Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 18:02 Na stronie Sun&Fun jest aktualna inf. dotycząca wylotów w weekendy wrześniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozefa1 Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.aster.pl 07.08.10, 21:03 Triada leci z Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień 20.08.10, 14:44 Jeszcze dwa tygodnie do rozpoczecia remontu na Okeciu. Jakies nowe rewelacje odnosnie zastepczych lotnisk do wylotu/przylotu? Odpowiedz Link Zgłoś
traveladvisor Re: remont na Okęciu-wrzesień 20.08.10, 20:48 Wg mnie będzie totalny chaos. Łódź nie jest w stanie przyjąć i obsłużyć takiej ilości operacji lotniczych, a co gorsza nikt nie sprawdza czy jest na to gotowa. Łódź będzie działała na granicy przepustowości, więc opóźnienia gwarantowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mob-os Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 21:08 Sun&Fun jak na razie oferuje wylot z Katowic i zapewnia transfer autobusowy tam i z powrotem natomiast nie wiem jak inni organizatorzy wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: david82 Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: 213.25.173.* 21.08.10, 17:00 A ja generalnie nie kumam całej afery. Skoro już parę miesięcy wstecz media trąbiły o remoncie Okęcia w wyznaczonych ściśle dniach to po cholerę czekać na info od biura podróży? Logicznym jest że skoro jest remont to wylotu z Warszawy nie będzie. Logicznym jest także, że jeśli biuro podróży sprzedaje nadal wycieczki z wylotem z Warszawy, to będzie transfer na lotnisko zastępcze. Jak również logicznym jest że pasażer zostanie poinformowany przed wylotem, a nie po :))))) Trochę wyobraźni Panowie i Panie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mob-os Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.10, 23:15 Masz rację pod jednym warunkiem że biura organizują transfer a tak niestety nie jest .Nie wszystkie biura podróży przejęły ten obowiązek i niestety logika i wyobrażnia ma tutaj niewiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dotek Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.grodzisk.rgnet.org 23.08.10, 10:28 Ecco holiday zamieścił na swojej stronie informacje. Organizują transfery na inne lotniska lub przesunęli loty. Moim zdaniem wszystko sensownie poukładane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PatkaP Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: 80.50.128.* 23.08.10, 10:49 Ja lęcę 18 września do Egiptu i Exim Tours organizuje transfer z wawy do Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: remont na Okęciu-wrzesień- Do Kudlatej 23.08.10, 15:45 Kudlata, a jak rozwiazala to Triada? Ciekawa jestem. Napisz cos. To juz tak niedlugo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sks Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: 178.235.15.* 02.09.10, 14:32 Tak sobie pomyślałam, co się dzieje, jeśli pasażerowie mieli wizę od 3.09 i nagle przesunięto im lot na 2.09? Kiedyś nielegalnie spędziłam przesiadkę - przewoźnik wysadził mnie na jednym lotnisku na terenie kraju, do którego nie miałam wizy, jechaliśmy 5 godzin (!) autobusem na inne lotnisko tego kraju (nielegalnie) żeby wystartować do docelowego portu... (do którego lot miał być bezpośredni) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotkax26 Re: remont na Okęciu-wrzesień 25.08.10, 12:20 Może wiecie cos na ten temat? Mam zarezerwowany wyjazd na Sycylię- wylot 4 września? i to sobota... będziemy startować z innego lotniska ? Mimo najlepszych checi, sorki ale skad niby my na forum mamy to wiedziec? Zadzwon do linii lotniczych, z ktorymi lecisz i Ci powiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mob-os Re: remont na Okęciu-wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 22:03 Oczywiście że będziesz leciała z innego lotniska musisz to ustalić z biurem podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
zjarka007 dla lecących z Łodzi opis cz1 30.08.10, 15:00 DOJAZD DO LOTNISKA IM. REYMONTA 51°43'39", 19°24'6" Położenie na mapie: wikimapia.org/#lat=51.7276661&lon=19.4008255&z=15&l=28&m=h JADĄCY Z WARSZAWY PRZEZ RAWĘ MAZOWIECKĄ Proponuję następujące możliwości: I – Do miejscowości Brzeziny, następnie w Brzezinach ulicą Sienkiewicza, Mickiewicza, Piłsudskiego, Rejtana, Małczewską, przez Małczew, Adamów, na skrzyżowaniu w Jordanowie w prawo na Eufemianów, prosto na Wiączyń Dolny, następnie w Wiączyniu Dolnym w lewo, w ulicę Tadeusza Gajcego. Prosto, za drugim przejazdem kolejowym w prawo w ulicę Rokicińską (na światłach). Prosto, po prawej stronie mija się Selgros i Obi potem trasą ulicami Rokicińską, Piłsudskiego, Mickiewicza dalej patrz Trasa Włókniarzy-Bandurskiego-Lotnisko. Położenie na mapie zjazdu na Małczew: wikimapia.org/#lat=51.7989022&lon=19.7480106&z=15&l=28&m=h II – dojazd do miejscowości Nowosolna, następnie na skrzyżowaniu w lewo w ulicę Pomorską (druga ulica w lewo), następnie Pomorską, za drewnianym kościele (który stoi po lewej stronie) w lewo w ulicę Frezjową do Rokicińskiej (po drodze zakręt w lewo, następnie w prawo i przejazd przez tory kolejowe). Przy końcu drogi w prawo w ulicę Rokicińską. Następnie prosto ulicami Rokicińską, Piłsudskiego, Mickiewicza, Bandurskiego (trasa Widzew-Lotnisko), dalej patrz Trasa Włókniarzy-Bandurskiego-Lotnisko. Zjazd na ulicę Pomorską w Nowosolnej: wikimapia.org/#lat=51.7937266&lon=19.5896959&z=15&l=28&m=h III – przez Nowosolną, następnie ulicą Brzezińską, Wojska Polskiego, następnie na skrzyżowaniu z ulicą Strykowską w prawo – w ulicę Strykowską trasą numer 72, na skrzyżowaniu z ulicą Inflancką w lewo (dwa pasy na skręt w lewo). Są to drugie światła po skręcie w prawo w ulicę Strykowską (pierwsze to przejście dla pieszych), dalej trasą Inflancka, ulicami Julianowską prosto, Pojezierską do skrzyżowania z ulicą Al. Włókniarzy na światłach w lewo (okolice Tesco). Następnie do wyboru trasą Włókniarzy-Legionów-Lotnisko bądź Włókniarzy- Bandurskiego-Lotnisko. Skrzyżowanie Brzezińska-Strykowska: wikimapia.org/#lat=51.7922933&lon=19.4898748&z=15&l=28&m=h JADĄCY Z WARSZAWY PRZEZ ŁOWICZ, GŁOWNO Proponuję następujące możliwości: IV 1. Jadącym przez centrum Strykowa, na rondzie przy węźle Sosnowiec, drugim zjazdem w prawo na trasę numer 71 prowadzącą do Zgierza (pierwszy zjazd w prawo to Autostrada, drugi prowadzi do Zgierza, trzeci do Łodzi, a czwarty zawraca na Stryków), 2. Zjeżdżającym z autostrady, pierwszym zjazdem w prawo na trasę numer 71 do Zgierza (pierwszy zjazd w prawo to trasa na Zgierz, drugi prowadzi do Łodzi, trzeci do centrum Strykowa, a czwarty zawraca na autostradę), Położenie ronda: wikimapia.org/#lat=51.8827961&lon=19.5828724&z=15&l=28&m=h Położenia skrzyżowania trasy numer 71 i ulicy Okólnej do opisu poniżej: wikimapia.org/#lat=51.8485309&lon=19.4573021&z=15&l=28&m=h Następnie prosto trasą numer 71 do skrzyżowania z ulicą Okólną, w lewo w ulicę Okólną, 800-1000m w prawo w ulicę Łagiewnicką. Prosto, aż do świateł (przejazd pod mostem). Następnie dwie ewentualności, położenie tego miejsca: wikimapia.org/#lat=51.8162957&lon=19.4547701&z=16&l=28&m=h : a). Na światłach w prawo w ulicę Sikorskiego, prosto po łuku w lewo, cały czas prosto (po prawej stronie mija się Castoramę), prosto przez światła, następnie ulicą Włókniarzy prosto. Do trasy Włókniarzy-Legionów-Lotnisko bądź Włókniarzy-Bandurskiego-Lotnisko (o tym później) b). Na światłach w lewo w ulicę Łagiewnicką (ciąg dalszy tej ulicy), następnie w prawo w ulicę Julianowską, ulicami Julianowską prosto, Pojezierską do skrzyżowania z ulicą Al. Włókniarzy na światłach w lewo (okolice Tesco). Następnie do wyboru trasą Włókniarzy-Legionów- Lotnisko bądź Włókniarzy-Bandurskiego-Lotnisko. Lub na rondzie przy autostradzie kierujemy się na Łódź trasą numer 14, która później przechodzi w ulicę Strykowską, wikimapia.org/#lat=51.8482923&lon=19.5608139&z=13&l=28&m=h Prosto ulicą Strykowską do skrzyżowania z ulicą Inflancką, następnie w prawo w ulicę Inflancką, ulicami Julianowską prosto, Pojezierską do skrzyżowania z ulicą Al. Włókniarzy na światłach w lewo (okolice Tesco). Następnie do wyboru trasą Włókniarzy-Legionów-Lotnisko bądź Włókniarzy-Bandurskiego-Lotnisko. Skrzyżowanie Strykowska-Inflancka: wikimapia.org/#lat=51.7992738&lon=19.487772&z=15&l=28&m=h Trasa Włókniarzy-Legionów-Lotnisko Początek trasy: wikimapia.org/#lat=51.7689022&lon=19.4258237&z=16&l=28&m=h Na skrzyżowaniu ulic Włókniarzy i Legionów w prawo, na następnych światłach z ulicą Al. Unii w lewo. Następnie prosto ulicą Al. Unii, obok boiska ŁKS-u. Następnie Al. Unii przechodzi w ul. Maratońską. Ul. Maratońską do skrzyżowania z ul. Obywatelską. Skręcamy w lewo przez przejazd kolejowy, około 200-300 metrów i w prawo w ulicę Pienistą prowadzącą do lotniska, Trasa Włókniarzy-Bandurskiego-Lotnisko Początek trasy: wikimapia.org/#lat=51.7559668&lon=19.4343853&z=15&l=28&m=h W prawo z Al. Włókniarzy w ulicę Bandurskiego, następnie albo w prawo na estakadę na ulicę Maratońską i w prawo na estakadzie i dalej ul. Maratońską do skrzyżowania z ul. Obywatelską. Skręcamy w lewo przez przejazd kolejowy, około 200-300 metrów i w prawo w ulicę Pienistą prowadzącą do lotniska. Wjazd na estakadę: wikimapia.org/#lat=51.7557809&lon=19.4290638&z=15&l=28&m=h ...albo po skręcie w prawo w ulicę Bandurskiego, prosto do ulicy Maratońskiej i do skrzyżowania z ul. Obywatelską. Skręcamy w lewo przez przejazd kolejowy, około 200-300 metrów i w prawo w ulicę Pienistą prowadzącą do lotniska. Skrzyżowanie: Maratońska-Obywatelska: wikimapia.org/#lat=51.7428551&lon=19.4137216&z=16&l=28&m=h JADĄCY Z POMORZA, TORUNIA, AUTOSTRADA A1 WĘZEŁ PIĄTEK V. Przez Zgierz, do ulicy Zgierskiej w Łodzi. Następnie na skrzyżowaniu Zgierska – al. Włókniarzy, w prawo i dalej do wyboru trasami: Włókniarzy-Legionów-Lotnisko bądź Trasa Włókniarzy-Bandurskiego-Lotnisko. Skrzyżowanie Zgierska – al. Włókniarzy: wikimapia.org/#lat=51.8155662&lon=19.4343853&z=14&l=28&m=h Odpowiedz Link Zgłoś
zjarka007 Re: dla lecących z Łodzi opis cz2 30.08.10, 15:01 VI. Przez Zgierz, następnie trasą numer 71 na Aleksandrów Łódzki: wikimapia.org/#lat=51.8555027&lon=19.4058895&z=14&l=28&m=h Następnie trasą numer 71 na Konstantynów Łódzki, na skrzyżowaniu ulic Łaskiej i 1 maja w lewo, następnie ulicami Kolejową, Sanitariuszek, w lewo w ulicę Maratońską prosto do skrzyżowania z ul. Obywatelską. Skręcamy w prawo przez przejazd kolejowy, około 200- 300 metrów i w prawo w ulicę Pienistą prowadzącą do lotniska. JADĄCY OD STRONY TOMASZOWA MAZOWIECKIEGO VII. Ulicami Rokicińską, Piłsudskiego, Mickiewicza dalej patrz Trasa Włókniarzy-Bandurskiego-Lotnisko. VIII. W Kurowicach prosto trasą numer 714: wikimapia.org/#lat=51.6646767&lon=19.6886158&z=14&l=28&m=h następnie należy się kierować na Wolę Rakową, prosto, na rozwidleniu w prawo by minąć po prawej Wandalin i Budy Wandalińskie, następnie ulicą Kalinowskiego, w lewo w ulicę Kolumny, w prawo w Tomaszowską, do końca tej ulicy w prawo w ulicę Dąbrowskiego, następnie ulicą Dąbrowskiego, Puszkina, do skrzyżowania z ulicą Rokicińską. Na Rondzie Inwalidów drugim zjazdem w prawo: wikimapia.org/#lat=51.7607217&lon=19.5361805&z=14&l=28&m=h Ulicami Rokicińską, Piłsudskiego, Mickiewicza dalej patrz Trasa Włókniarzy-Bandurskiego-Lotnisko. IX. W Kurowicach prosto trasą numer 714: wikimapia.org/#lat=51.6646767&lon=19.6886158&z=14&l=28&m=h następnie należy się kierować na Wolę Rakową, prosto, na rozwidleniu w lewo, dalej drogą numer 714 na Rzgów, w Rzgowie prosto drogą numer 71 do Pabianic, ulicami majora Hubala, Rzgowską do skrzyżowania ulic Rzgowskiej i Warszawskiej: wikimapia.org/#lat=51.6632392&lon=19.3924141&z=14&l=28&m=h w prawo, następnie Warszawską, Łódzką, Pabianicką, prosto, następnie w lewo w Al. Jana Pawła II: wikimapia.org/#lat=51.726975&lon=19.4478607&z=14&l=28&m=h następnie w lewo w ulicę Obywatelską, potem w lewo w ulicę Pienistą. Jest to trasa także dla podróżujących ze Śląska, z tymże w Rzgowie muszą oni skręcić w lewo: wikimapia.org/#lat=51.6608434&lon=19.4766998&z=15&l=28&m=h Natomiast przez Pabianice mogą jechać podróżujący z Sieradza, Wrocławia, itd. JADĄCY OD STRONY WROCŁAWIA, KALISZA, SIERADZ (PATRZ RÓWNIERZ PUNKT IX) X. W Pabianicach na skrzyżowaniu ulic Partyzanckiej i Konstantynowskiej (koło Philipsa) skręcamy w lewo: wikimapia.org/#lat=51.6689355&lon=19.3695617&z=15&l=28&m=h następnie ulicami Konstantynowską, Rypułtowicką, Łaskowice(krótko), Sanitariuszek, do Maratońskiej następnie w prawo w ulicę Maratońską prosto do skrzyżowania z ul. Obywatelską. Skręcamy w prawo przez przejazd kolejowy, około 200-300 metrów i w prawo w ulicę Pienistą prowadzącą do lotniska. JADĄCY ZE ŚLĄSKA (PATRZ RÓWNIERZ PUNKT IX) XI. Trasą numer 1, w Łodzi ulicą Rzgowską, następnie w lewo (przy tzw. białym kościele) wikimapia.org/#lat=51.7305103&lon=19.4752407&z=15&l=28&m=h ulicą Paderewskiego, na Rondzie Lotników Lwowskich drugim zjazdem w prawo w Al. Politechniki, następnie w lewo w ulicę Obywatelską, prosto, przez Al. Jana Pawła II do skrzyżowania z ulicą Pienistą, następnie w lewo w ulicę Pienistą i do lotniska. JADĄCY Z WIELKOPOLSKI XII. Patrz punkty IV-2 i V. lodz.jakdojade.pl/ Łódź kaliska (wpisujemy – kaliska i wybieramy PKP Łódź Kaliska, Lotnisko i wybieramy Pienista Lotnisko) Z: 51°45'20", 19°25'55" Do: 51°43'39", 19°24'6" Łódź fabryczna i Dw. PKS Centralny (wpisujemy – dworzec i wybieramy Dworzec Łódź Fabryczna, Lotnisko i wybieramy Pienista Lotnisko) Z: 51°46'9", 19°28'2" Do: 51°43'39", 19°24'6" Dworzec Północny (wpisujemy – dworzec i wybieramy Dworzec PKS Północny Lotnisko i wybieramy Pienista Lotnisko) Z: 51°47'3", 19°27'58" Do: 51°43'39", 19°24'6" Łódź Widzew (wpisujemy – Widzew i wybieramy PKP łódź Widzew, Lotnisko i wybieramy Pienista Lotnisko) Z: 51°45'43", 19°32'36" Do: 51°43'39", 19°24'6" Oczywiście wszystko potwierdzamy „SZUKAJ”. rozklad-pkp.pl/ - tu sobie ustawiacie kiedy, skąd i jak. Do wyboru macie trzy stacje-dworce – Łódź Fabryczna i Łódź Widzew, tu najczęściej dojeżdżają pociągi z W-wy, bądź Łódź Kaliska – głównie TLK i IR. Ustawcie sobie datę i bezpośrednie połączenie. fabryczny.pks.lodz.pl/r_2006/krajowy_05c.php - tu macie rozkład autobusów, dojeżdżają na dworzec Centralny przy Dworcu Łódź Fabryczna, bądź na Dworzec Północny (z mniejszych miejscowości). www.mpk.lodz.pl/rozklady/start.jsp - MPK LODZ (na lotnisko jeździ autobus 55 i 65) Radio Taxi www.google.pl/search?sourceid=navclient&hl=pl&ie=UTF-8&rlz=1T4ADSA_plPL333PL334&q=taksowki+w+lodzi Mapy Łodzi w necie (choć i tak warto sobie kupić jakąś papierówkę): mapa.zumi.pl/_d/mapy/lodz.png Mam nadzieję, że to nieco pomoże. Korzystałem z „Wikimapii”, w części komunikacji publicznej z portalu „jak dojadę”, trzeba ustawić na Łódź. Sorry, że tak dużo tekstu, ale dzięki części tych tras można uniknąć wjazdu w samo centrum. Pozdrawiam. Jakby co mój mail zjarka007@gazeta.pl PS. Uważnie kopiujcie lokalizacje z Wikimapii. Jeśli macie ją włączoną i nie wchodzi jakiś skrót, który jest w tym streszczeniu to wejdźcie na byle jaką stronę i wklejcie skrót do adresu – zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af-bcn OBJAZD w ten weekend m.in. przez RZymowskiego IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 03.09.10, 01:11 lotnictwo.net.pl/5-poszczegolne_lotniska/21-warszawa_okecie_epwa_waw/21975-okecie_zamkniete_na_3_weekendy-6.html#post495477 ** zamkniete bedzie w ten weekend od piatku 2330 do poniedzialku 5 rano skrzyzowanie Zwirki i Wigury z 17 Stycznia, dosc newralgiczne, a objazd pojdzie m.in. RZymowskiego, ktora nie wytrzymuje normalnego ruchu bo juz i tak jest zwezona. Zaloze sie, ze sie nie wyrobia do 5 rano...** Odpowiedz Link Zgłoś