Dodaj do ulubionych

co to jest stanowisku drop-off ?

IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.11, 08:28
Witam, lece AirAsia z Londynu do Kuala Lumpur i prawdopodownie na zdanie bagazu bede mial jakies w/w stanowisko. Moje pytanie czy kazdy lot w danym kierunku ma swoje stanowsko, czy to stanowsko jest z obsluga pracownika czy jakos samemu trzeba wydrukowac sobie zawieszke na walizke a moze wyglada to tak jak zawsze przy standardowej odprawie czyli pani za w okienku tylko tyle ze nie drukuje kart pokladowych ktore juz wczesniej sobie wydrukowalem?
Prosze o odp na te 3 pytania pozdro
Obserwuj wątek
    • kissmygrass Re: co to jest stanowisku drop-off ? 20.07.11, 09:16
      Z mojego doświadczenia to jest zazwyczaj jak w trzecim opisanym przypadku i często jest to stanowisko/stanowiska dla linii lotniczej, nie dla lotu.
      • karnacja Drop-off/check-in 20.07.11, 10:46

Witaj,

Drop-off jest uzywany wymiennie z check-in. Jezeli ma sie wczesniej wydrukowana
        karte pokladowa i leci sie bez bagazu rejestrowanego to mozna isc od razu przez
        kontrole do bramki odlotowej. Jezeli masz karte pokladowa (online lub automatyczny
        kiosk na lotnisku) i masz bagaz to tez musisz powiedziec dzien dobry pani/panu
        na stanowisku odprawy linii. Tylko oni drukuja tasmy z destynacja docelowa.

Twoim zadaniem bedzie sprawdzic przy odprawie czy bagaz bedzie poprawnie
        nadany do KLIA. To samo musisz miec na odcinku bagazowym przypietym do
        karty pokladowej. Dodatkowe wywieszki linii mozesz sobie wypelnic sam. Do wnetrza
        bagazu wloz wydruk/kopie numeru lotu ze swomi nazwiskiem. Pomoze to liniom
        w przypadku ewentualnych niefortunnych zawirowan z bagazem.

Have a safe trip - k.
        • Gość: Tobiasz25 Re: Drop-off/check-in IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.11, 11:34
          Karnacja: dobre zrozumialem ze stanowsko odprawi linni (jak napisalas) a stanowisko odprawy na dany lot( standardowa odprawa) to dwa inne stanowska? Chce to rozroznic bo karte wydrukuje sobie w automacie na lotnisku mam bagaz rejestrowany i poprostu nie wiem czy isc ( co wiaze sie kolejka) do standardowej odprawy zeby tylko oddac bagaz bo karty bede mial czy mam szukac wlasnie tego okienka tylko na bagaze?
          Jeszcze jedno czy okienko na bagaze bedzie mialo napisane drop-off (zamiast check-in) i destynacje czy moze linie lotnicza?
          Wiem ze pytam drobiazgowo ale wole miec wszystko "kawe na ławe" :)
          • jorn Re: Drop-off/check-in 20.07.11, 12:32
            To zależy od lotniska. Czasem drop-off jest oddzielny, czasem bagaż się oddaje w okienku check-in. Ale na wszystkich lotniskach, jakie zdarzyło mi się odwiedzić było to jasno oznaczone tak, że nie było wątpliwości.
          • kissmygrass Re: Drop-off/check-in 20.07.11, 13:51
            Gość portalu: Tobiasz25 napisał(a):

> Jeszcze jedno czy okienko na bagaze bedzie mialo napisane drop-off (zamiast che
            > ck-in) i destynacje czy moze linie lotnicza?

Będzie miało napisane, a spodziewać się możesz różnych wariantów - albo kilka stanowisk dla całej linii albo osobne dla poszczególnych lotów - wszystko zależy od linii i lotniska.
            • karnacja Re: Drop-off/check-in 21.07.11, 11:22

Jezeli masz bagaz rejestrowany to musisz zglosic sie do check-in w kazdym przypadku.
              Napis przy odprawie linii prawie na pewno bedzie informowal o check-in. Okreslenie
              drop-off wprowadza ciagle pewne niejasnosci. Nadawanie bagazu jest wspolne dla roznych
              destynacji w tej samej linii. Segregacja nastepuje pozniej. W zaleznosci o wielkosci
              lotniska procedura moze byc rozna. Na wiekszych odprawiasz sie ogolnie (karta + bagaz),
              przechodzisz przez kontrole i idziesz do bramki odlotowej z wyszczegolnionym lotem,
              destynacja i godzina odlotu.

Na malym lotnisku (Berlin - Tegel) - z odprawy przechodzisz bezposrednio przez kontrole
              i jestes juz po bramka.
              • Gość: Tobiasz25 Re: Drop-off/check-in IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.11, 12:27
                Szczeze to jest chyba zabardzo zagmatwane, to po co są te stanowsika do samodzielnej odprawy i drukowania kart pokladowych? Tylko dla podroznych bez bagazu rejestrowanego?
                Chyba tak, bo po co jesli mam bagaz, drukowac karty w automacie a potem jeszce stac w kolejce check-in aby zdac bagaz skoro za jednym zamachem tam tez wydrukuja mi karty.
                Karnacja jesli zle rozumuje czekam na info :P
                • jorn Re: Drop-off/check-in 23.07.11, 11:24
                  Nie do końca. Testowałem to kilka razy w Zaventem (BRU) i działało. Kolejka do "luggage drop-off" była zawsze znacznie krótsza niż do "check-in", gdzie odprawiali się ludzie nie mający jeszcze kart pokładowych. Po prostu samo oddanie bagażu trwa znacznie krócej i kolejki się nie tworzą.
              • kissmygrass Re: Drop-off/check-in 21.07.11, 14:21
                karnacja napisała:

> Jezeli masz bagaz rejestrowany to musisz zglosic sie do check-in w kazdym przyp
                > adku.

Idąc tym tropem do stanowisk drop-off nie powinien nikt trafiać.

Sięgnijmy zatem do strony Lufthansy, sekcja "Checking in with baggage" w sekcji poświęconej automatom do check-inu.
                www.lufthansa.com/de/en/Check-in-machine
                Checking in with baggage check-in at the baggage drop-off counter
                Don’t wait in a long queue at the desk, simply check in at one of the Lufthansa Check-in machines as usual. Once the check-in process is completed, you will see displayed on the screen the number of the baggage drop-off counter at which you can hand in your baggage without a long wait. A Lufthansa employee will take your bags, attach the luggage tags and deal with anything further.

Chyba jaśniej się już nie da :)
                • karnacja Re: Drop-off/check-in 21.07.11, 22:07

Samodzielna odprawa to przyszlosc. Patrz na to jak jak na bankomaty. Bankom zajelo
                  pare lat zanim przyzwyczaily klientow do korzystania z bankomatow i nie ustawianiu sie w kolejkach do okienek. Linie lotnicze w podobny sposob staraja sie oswoic podroznych z samodzielnoscia.

Tydzien temu wygladalo to tak: uprzejma agentka linii zachecila mnie do drukowania
                  kart pokladowych w jednym z kioskow. Po wpisaniu ilosci bagazu rejestrowanego (2)
                  i wydrukowaniu kart pokladowych poprosila mnie o pozostanie w poblizu kiosku informujac,
                  ze agentka stojaca za kontuarem poprosi mnie za chwile do oddania bagazy.
                  I tak sie stalo. Rzucila okiem na moja karte pokladowa, dodrukowala druga na nastepny
                  odcinek lotu i przyjela bagaze oklejajac je tasma z koncowa destynacja.
                  Sadze, ze w przyszlosci wyeliminuje sie osobe drukujaca karty pokladowe ale linie
                  beda musialy cos zrobic z przyjmowaniem, wazeniem i kierowaniem odpowiednio
                  bagazu.
                  • Gość: Tobiasz25 Re: Drop-off/check-in IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.11, 22:44
                    Kissmygrass: z mojej slabej znajomosci ang. rozumiem ze na karcie pokladowej bedzie numer stanowiska drop-off. Z tego co wiem tylko lufthansa tak ma, dzwoniac np. do LOT-u powiedziano mi ze w Warszawie nie ma stanowsik drop-off i po wydrukowaniu kart musze i tak isc i odstac swoje w check-in. Wiec niech oni technologie wprowadzaja ale bez mojej straty czasu, wole odrazu isc do check-in i za jednym zamachem oddac bagaz i przyjac karty.
                    • Gość: frequentflyer Re: Drop-off/check-in IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.11, 02:54
                      to se idź od razu do czekinu, a tam się dowiesz, że jest overbooking i postaramy cię jakoś dowieźć może jutro, może z trzema przesiadkami, ale dostaniesz hotel i odszkodowanie (a to że stracisz połączenie to twoja sprawa). albo się dowiesz, że miejsca owszem są, dla państwa może być miejsce 11B i 24E (obydwa pośrodku bo szczególnie atrakcyjne). zobaczysz wartość swego jednego zamachu.
                    • kissmygrass Re: Drop-off/check-in 22.07.11, 08:34
                      Gość portalu: Tobiasz25 napisał(a):

> powiedziano mi ze w Warszawie nie ma stanowsik drop-off i po wydr
                      > ukowaniu kart musze i tak isc i odstac swoje w check-in.

Przecież od początku pisałem, że to zależy od lotniska i linii. W Warszawie to wszystko jest na opak (nie jest moim celem urażenie Warszawiaków, jedynie wyrażam opinię o organizacji lotniska), bo kontrola bezpieczeństwa w strefie tranzytowej to chyba tylko na tym jednym lotnisku występuje.

Check-in online zrobić warto z przyczyn opisanych przez frequentflyera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka